Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!

5
1972

Börjar det äntligen röra sig?

Detta uttalande kom nyligen till min kännedom.

Det var sedan en journalist informerat mig om ett yttrande från Svenska Journalistförbundet ”Journalistförbundet Hej! Svenska Journalistförbundet är en del av både European och International Federation of Journalists. Journalistförbunden världen över går där ihop för att med samlad kraft belysa olika frågor och bedriva påverkansarbete. Vi var nyligen med, via IFJ och EFJ, och skrev under krav i denna fråga. Läs gärna mer under länken nedan.” Länken gick till uttalandet som återges nedan.

International Federation of Journalists ”Assange, Snowden, Manning and Harrison are the resistance fighters of the 21st century”: Pressmeddelande i slutet av januari (”länken”).

* Räkna inte med att yttrandefrihetens fiender ger upp. USA:s regering menar att ”First Amendment” till Konstitutionen som ger yttrandefrihet inte gäller för utländska journalister. här.
Vilken principlöshet!

* Är dock i linje med att denna regering inte anser att FN-stadgan och folkrätt och annan internationell rätt gäller för USA. Vilken principfasthet!

* Kom till den återkommande manifestationen på Soltorget i Stockholm lördag kl 12! Evenemanget.

* Protest in Stockholm February 22 in solidarity with Global Action February 24. February 22 is also part of our fortnightly protests.

FORTNIGHTLY ON SATURDAYS Stockholm – Sweden – 12 pm Soltorget, downtown Stockholm

* Sprid gärna. Jag är åter tillfälligt och begränsat avstängd från Facebook. Ville själv dela detta på siter för Assange, yttrandefrihet, Journalistförbundets. Facebook skrev i morse. ”Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till söndag kl. 07:35.
Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.”


Uttalandet: “Assange, Snowden, Manning och Harrison är 2000-talets motståndskämpar. ”

Medborgare, journalister, artister, organisationer för mänskliga rättigheter och journalister samlades den 29 januari i Bryssel för att uppmana den belgiska regeringen att göra sitt yttersta för att skydda Julian Assange och hindra hans utlämning till USA.

The International and European Federations of Journalists (IFJ and EFJ) har tillsammans med de två belgiska organisationerna, Carta Academica och Belgien4Assange i civilsamhället deltagit i två offentliga aktioner i Bryssel för att försvara yttrandefrihet, pressfrihet och vår rätt att bli informerade och i synnerhet Julian Assange, Chelsea Manning, Sarah Harrison och Edward Snowden.

Över 120 kända personer, konstnärer, aktivister och journalister och ett dussin organisationer, inklusive International and European Federations of Journalists (IFJ och EFJ) undertecknade en gemensam framställning till de belgiska myndigheterna för att uppmana till handling i Julian Assanges fall.

”Denna text uppmanar den belgiska regeringen att erkänna Julian Assange som en politisk fånge, att skicka observatörer till hans rättegång, att ge honom internationellt skydd och att göra allt för att förhindra hans utlämning till Förenta staterna,” sa Vincent Engel, representant för Carta Academica, på Palais des Académies. Evenemanget fungerade också som en ceremoni för att bevilja en akademisk Honoris Causa-titel (hederstitel) till fyra visselblåsare för deras bidrag till medborgarnas rätt att få information genom att fördöma brott och statshemligheter.

Denna hedersutmärkelse tilldelades Chelsea Manning, Edward Snowden, Sarah Harisson och Julian Assange, vars far, John Shipton mottog den för dennes räkning. ”Vi får massor av stöd från hela världen, även i Europa. Nyligen röstade Europarådet enhälligt mot Julians utlämning och krävde att han omedelbart ska släppas. Alla dessa åtgärder är mycket viktiga. Tack alla för alla ansträngningar ni gör, särskilt till IFJ ”, sa John Shipton efter att ha fått hedersbetygelsen.

Snowdens bok

IFJ: s generalsekreterare, Anthony Bellanger, sände också en officiell begäran till Bryssels lokala råd för att tilldela Julian Assange Bryssels hedersmedborgarskap. Begäran accepterades snabbt av borgmästaren. ( The request was rapidly accepted by its mayor.) här.

”Jag bad högtidligt att staden Bryssel och dess borgmästare att erkänna Julian Assange som hedersmedborgare i Bryssel. Assanges far, John Shipton, sa att han kommer att vara glad över att få komma till Grand Place, i hjärtat av Europa, för att motta hedersbetygelsen på Julians vägnar. Jag står till borgmästarens disposition i Bryssel för att organisera allt ”, sade Anthony Bellanger.”Jag är mycket glad idag att tillsammans med er hylla dessa moderna hjältar som offrade sig för att försvara medborgarnas rätt att veta” sa Edwy Plenel, grundare och president för Mediapart”.

”Julian Assange, Edward Snowden, Chelsea Manning och Sarah Harisson är motståndskämparna under 2000-talet. De offrade sin frihet och liv för att säga sanningen ” tillade Anthony Bellanger och stod på den fjärde avsatsen på Davide Dorminos skulptur, ”Anything to say” (Säg vad du vill?)” på Place de la Monnaie i Bryssel, som döpte om platsen till till Place Julian-Assange för detta tillfälle.

Kommentar: Andra uttalanden finns också.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!
Men Amnesty har en annan uppfattning:
Amnesty anser inte att Julian Assange är en politisk fånge! Är Amnesty språkrör för USA – visselblåsares fiende?

Föregående artikelPresident Trump är bra för – gissa vem… Manifestation!
Nästa artikelHör hur president Trump prisar självutnämnde ”interrimspresidenten” Guaidó, erkänd av Sverige och 30 % av världens länder
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Det är utmärkt att Svenska journalistförbundet via sina internationella nätverk/organisationer stödjer Julian Assange och andra journalister och visselblåsare som hotas av USAs vedergällning. Men som organisation är SJF mycket tystlåten om sitt stöd. Upprepade frågor och uppmaningar från medlemmar på facebook har småningom provocerat fram svar från förbundet. Men i övrigt är journalistförbundets inställning i frågan okänd för allmänheten liksom för många av förbundets egna medlemmar.

  2. Dessa modig människor som vågar vara ”whistleblowers” måste vi stödja och visa att dom inte är ensamma i sin kritik mot USA:s sk.utrikespolitik.Eftersom det inte finns någon grund för ett åtal mot Assange,så går det inte att gömma sig bakom det.Vi måste visa solidaritet med denna ädla trojka.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here