Problemet med ”västerländska värderingar” är att västerlänningar inte värdesätter dem.

9
1855

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna tankeväckande artikel har publicerats av Caitline Johnstone på hennes blogg https://caitlinjohnstone.com/2022/09/15/the-trouble-with-western-values-is-that-westerners-dont-value-them/

Problemet med ”västerländska värderingar” är att västerlänningar inte värdesätter dem.

Har du någonsin lagt märke till att de som skriker högst om tyranni i främmande länder alltid är samma personer som uppmanar till censur och utestängningar från plattformar av alla som kritiserar det västerländska imperiet?

Det är ett allestädes närvarande tankevirus i hela det västerländska samhället. Vem som helst – och jag menar verkligen vem som helst – som aggressivt och konsekvent kritiserar USA:s och dess allierades utrikespolitik inför en betydande publik, blir stämplad som rysk agent av imperiets apologeter, och detta åtföljs av den stadigt växande uppfattningen att Rysslands agenter och nyttiga idioter bör förbjudas från västerländska plattformar.

Försvarare av det västerländska imperiet kommer inte att erkänna att de vill att alla imperiekritiker ska tystas, men det är vad man får när man kombinerar (A) det faktum att de betraktar alla som kritiserar imperiet med tillräcklig aggressivitet som ryska agenter med (B) deras åsikt att de som är mottagliga för  rysk påverkan bör censureras. Varje gång jag kritiserar det västerländska imperiets utrikespolitik får jag dess apologeter som talar om för mig att jag aldrig skulle få lov att kritisera mina härskare på det sättet om jag bodde i en nation som Ryssland eller Kina, när de mycket väl vet, att om det var upp till dem skulle jag inte heller få lov att kritisera det västerländska imperiet här. De är av samma skrot och korn som de tyranner de påstår sig förakta.

Problemet med ”västerländska värderingar” är att västerlänningar inte värderar dem. De tror att de värdesätter dem, men all vördnad för yttrandefrihet och för att ställa makten till svars med sanningens ljus försvinner så fort de ser någon som säger något som skiljer sig kraftigt från vad deras härskare och deras propagandister har sagt åt dem att tänka. Då vill de att den personen ska tystas och stängas av.

I själva verket förkroppsligar de mest kraftfulla kritikerna av det västerländska imperiet faktiskt dessa västerländska värderingar oändligt mycket mer än vad imperiets apologeter gör. Det är imperiets kritiker som värdesätter yttrandefrihet och att ställa de mäktiga till svars. Det är de hjärntvättade stövelslickarna till det USA-centrerade imperiet som kräver censur och skriker ner alla som riktar en häftig oppositionell granskning mot de mäktigaste människorna i världen.

Folk säger till mig ”Flytta till Ryssland!” eller ”Flytta till Kina!” beroende på vilken aspekt av imperiets globala maktagenda som jag råkar kritisera för tillfället, och jag vill alltid säga till dem att nej, Ni själva borde flytta till Ryssland. Ni själva borde flytta till Kina. Det är ni som försöker undertrycka oliktänkande och kritik av de mäktiga. Det är jag som lever efter de västerländska värderingar som de sålde till mig och som kräver normal granskning av det mäktigaste imperium som någonsin har funnits. Ni hör inte hemma här.

I skolan får vi lära oss att vårt samhälle värdesätter sanning, yttrandefrihet, jämlikhet, ansvarsutkrävande av de mäktiga och granskande journalistik, sedan växer vi upp och ser alla slita sönder sina kläder (bibliskt uttryck för sorg, ö.a.)  för att institutioner som CBS News eller Amnesty International släpper en liten rapport som inte helt och hållet överensstämmer med den officiella linjen från våra härskare. Vi ser hur ryska medier förbjuds och hur censurprotokollen utökas, till entusiastiska hejarop från mainstream-liberalerna. Vi ser hur astroturf-trollingverksamhet används för att massrapportera och skrika ner dem som granskar den etablerade linjen om Ukraina på sociala medier. Vi ser Julian Assange som sitter i Belmarsh-fängelse för brottet obehörig journalistik.

Bild i The Indicter.

Det är uppenbart när man ser sig omkring att de ”västerländska värderingar” som vi alla får höra talas om faktiskt inte är så fruktansvärt vanliga i västvärlden. Titta på västvärldens stora medieplattformar och de ger praktiskt taget aldrig utrymme för någon som på ett meningsfullt sätt kritiserar de verkliga maktcentra i den västerländska civilisationen. Titta på västvärldens regeringar och de dansar ständigt i oligarkins och imperiets takt, oavsett hur folk röstar i deras förment fria demokratiska val. Titta på internet och det är faktiskt mycket svårt att hitta autentisk kritik av imperiets makt, om man inte redan vet var man ska leta.

Julian Assange, Alina Lipp, Anne-Laur Bonnel

En del av oss köpte de västerländska värderingar som vi fick lära oss i skolan, men det är inte de människor som du har tränats att förvänta dig. Det är vi marginaliserade outsiders som orubbligt motsätter oss censur, propaganda och imperiets krig mot pressen, samtidigt som vi kontinuerligt arbetar för att från marginalen rikta sanningens ljus på maktens mekanismer, medan vi blir utskällda och anklagade för förräderi av dumskallar i mainstream-media som har mycket mer gemensamt med de autokrater som de påstår sig motsätta sig, än de västerländska värderingar som de påstår sig upprätthålla.

Några artiklar om yttrandefrihet och demokrati.

Sverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!
Det historiska sveket och demokratins urholkning.
”Gerrymandering” – så ritas USA:s demokrati om. Ett av flera använda sätt att försvaga demokrati.
Demokratin fungerar dåligt i USA – första vetenskapliga studien.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demokratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning

Sex mediejättar kontrollerar 90 % av vad du läser, tittar på och lyssnar på. Påverkas yttrandefrihet och demokrati?
DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA!
Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende.
Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal.
Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen!
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa/a>
Föregående artikelIndiens kanadensiska gåta – att vara eller inte vara
Nästa artikelSpännande mejlväxling med en kusin om BRI
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Västerlandet är inte ett imperium, utan en civilisation med ett antal historiska avlagringar: Romarna, feodalism, katolicism, protestatism, tyska och franska imperieförsök med krig, brittiska imperiet, ersatt av global marknadsekonomi med regleringar.

  Däremot har EU fått en olycklig utveckling. Den sk subsidiaritetsprincipen som hänvisades till som säkerhetsventil sätts ur spel av centralisterna när lokala behov kolliderar med centrums krav på underkastelse. Än så länge har EU ingen central armé att sätta in mot uppstudsiga undersåtar, utan hotar bara med indraget finansiellt stöd mot trilskande landsändar. EU försöker uppträda som imperium i frågor om varg och vindkraft, utan att ännu har etablerat ett fullständigt förtryck.

  Sverige har vissa totalitära drag. Media är ockuperade av en postmodern politisk minoritet ur medelklassen, men media är ännu inte 100% konforma. I gammelmedia utmärker sig Expressen som relativt liberal, motståndare till det postmoderna grupptrycket publiceras i undantagsfall. Annat är det i DN och Aftonbladet, de levererar postmodern propaganda varje dag.

  Vanligt folk i Sverige aktar sig för att uttala kritik mot postmoderna projekt, men självcensureringen är värst i medelklassens högbelånade akademikerkretsar. Okunniga om andra verkligheter än sin egen flyger de till Thailand och accepterar miljöpartiets fantasmer med mycket milda utslag av kognitiv dissonans som följd. I glesbygd med närodlad varg är uppstudsigheten större, men det har inget genomslag i media, och inte råd att flyga till Thailand.

  Sveriges styrande meritokrati är arg, rädd och anpasslig ”vänster”. Arbetarklassens övergång till SD beskrivs som ”fascism”. Social utfrysning väntar den som ställer obekväma frågor om klimatet och om vem som ska betala för alla ogenomförbara planer för atmosfären. DN bestämmer vad som är sant. Accepterar man inte postmodernismen är man patriarkal kvinnofiende och rasist. Ingenting ska diskuteras, folk ska lyda.

  Folkhemmet har lågt i tak. Det har det alltid haft, men förr var vi modernister och optimister. Postmodernismens totalitära pessimism och enormt sockerintag ger lavinartad ökning av psykisk ohälsa.

  • Nej men här finns en imperialism. Redan för drygt 100 år sedan analyserade liberale engelsmannen Hobson kapitalismens övergång till imperialism. Lenin byggde på det i ”Imperialismen som kapitalismens högsta stadium”. Har behandlat detta bl.a. i skriften ”USA som världspolis”.

   Jag sa detta i ett föredrag:

   ” 
Ja, Sverige är ett imperialistiskt land. Svenska företag har placerat över 4 000 miljarder kronor utomlands – lika mycket som BNP. Närmare 1,5 miljoner arbetar i svenska företag utomlands – tre gånger fler än den svenska arbetslösheten. Detta är ett skäl till samarbete med USA, men också andra länder. Men ingen acceptabel förklaring till att Sverige så ensidigt sluter upp bakom USA:s krigspolitik och formar en nära militär allians med USA och Nato.” Kamp mot USA-imperialismen i Sverige

  • Varför klänga sig fast vid ordet imperium?
   Rätt begrep för beskrivning av ’västerlandet’ torde vara Talassokrati, i vilken när Sverige blir absorberad av ’hato’ ej längre kan ses som en suverän nation, se för övrigt globalpolitics artiklar om dubbla staten i Sverige där ’eliten går helt i främmande makt ärenden. https://www.globalpolitics.se/om-den-dubbla-staten-fallet-sverige-del-i/

   se karta: https://neverwasmag.com/united-states-thalassocracy-map/

 2. Med de udda amerikanska litterära verken från 1990-talet i form av ”Civilisationernas kamp?” och ”Historiens slut” (två titlar som verkligen går emot varandra) bevisade åtminstone efter ”kalla kriget” att det var slut på självkritiska idéer i skafferiet, någon civilisatorisk kritik bedrevs inte. Det var ”en ny världsordning” och den ”amerikanska livsstilen” var ”inte förhandlingsbar” enligt president George Bush senior på 1990-talet. Där tog det egna ”västliga tänkandet” slut.

  Detta västerländska tänkande, eller snarare ”magkänslan”, blev stängd i filosofiska och ideologiska tankesätt och absolut i obefintliga förnyelser.

  Med de samtida främst anglo-amerikanska politiska och militära haverierna i hela Kontinentalasien mellan
  Syrien i väster via Irak till Afghanistan fungerade inte heller det praktiska politiska eller militära och utövande hantverket; inte politiskt, inte diplomatiskt, inte militärt -och inte ideologiskt. Ett schabrakmisslyckande, kort och gott. Asien fann för gott att gå in i den post-amerikanska epoken på egen hand.

  Det gamla väst kunde och kan inte projicera vare sig sina idéer eller system på andra länder än sina ”egna”. Om länder i Asien vill eller ”ville ha” kaos, vill de ha eget kaos och lösa det själva. Med amerikanskt militärt-politiskt kaos blir och blev det evigt och olösligt. Det amerikanska missionerandet hade havererat.

  Allt ihopkokat blev ”väst” i dess anglo-amerikanska version intellektuellt och filosofiskt instängt och nedstängt, ja rentav lobotomerat. Av sig självt.

  Det är därför media av idag i ”väst” i allmänhet inte förstår sig ännu på egen civilisationskritik och filosofisk självkritik.

  Neokonservatismen liksom bombliberalismen är ännu hökaktig, kamplysten, skuldsatt, oförstående och dessutom intolerant och faktiskt idémässigt totalitär.

  Doktor Freud skulle snabbt ha insett att den filosofiska-ideologiska krisfasen för Washingtons, och dess tyvärr ännu västeuropeiska kopior, dess militära missionerande och beväpnade filantropi ännu fanns i tankevärlden, och någon bearbetningsfas eller avlägsen nyorienteringsfas ligger långt in i framtiden.

  Därför är idag det gamla ”väst” ännu inte öppet för nytänkande och alla som skyndar på detta blir högljudda och ovälkomna konspiratoriska och ideologiska fiender, quislingar och femtekolonnare.

  Neokonservatismens och nyliberalismen är lika filosofiskt bakbunden av sitt felaktiga tankemönster som förr, och är därför också medialt och offentligt intolerant och totalitärt.

  Nya tankar gör sig ännu inte besvär. Vad skulle Sokrates, Platon och Aristoteles sagt om vår tid?

  Svaret, för vår egen del, skulle vara idel genans och genomgående skam.

 3. Det framgår att du bör läsa Huntington. ”Civilsationernas kamp” handlar om att länder och världsdelar som inte har kristendomen som bas heller inte nödvändigtsvis delar idéer om individens frihet och ansvar, och att väst måste inse det. Ingenstans sin bok hävdar han att väst kan tvinga sin filosofiska och religiösa grund på andra, han varnar för att tro att man kan lyckas. Afghanistan är ett strålande exempel på vad Huntington varnade för, och pekar tydligt på att Washington inte läst boken, eller ignorerar dess innehåll.

  Precis som du inte har läst ”Civilisationernas kamp” har jag inte läst ”Historiens slut”. Eftersom jag är hederlig ger jag mig inte ut för att veta innehållet. Den dök upp efter sovjetunionens oväntade och spontana sönderfall. Väst trodde att de ideologiska problemen med marxismen-leninismen som statsreligion i det ortodoxa imperiet var över, och att liberalismen segrat. Sverige avrustade försvaret, som i 200år varit vänt mot arvsfienden i öst.

  Men det var bara socialismen som förlorade, Ryssland finns kvar, stukat och revanschlystet. Slavernas land har aldrig haft medborgare, utan undersåtar. De kan spenderas fritt enligt ledarens önskemål. Putin har just beordrat mobilisering.

  • Tack Johan. Jag har läst dessa böcker som publikationsnya, och det är snart cirka 30+ år sedan.

   Min poäng var just att dessa två böcker och dess titlar INTE just går ihop.

   Historien kan just inte ta slut samtidigt som civilisationernas kamp. Det observationsbegrepp den anglo-amerikanska världssynen målade upp och där den alltid måste stå som centrum, har naturligtvis visat sig inte stämma.

   Länder behöver inte i vår tid utvecklas till produktiva och välmående länder, vars utvecklingsstadium alltid måste gå via Washington. Det är ett anglo-amerikanskt felslut, där Brexit och trumpismen visade klart att dessa två statssystem snarare vill dra sig undan också elementa i västvärlden.

   Det var själva den filosofiska poängen från min sida. Att gå in på för läsarna här vad de digra och tre decennier gamla böckerna innehåller måste för läsarna bli outtröttligt randigt och rutigt, när dessutom dessa böcker kan falla i glömska med allas goda samvete.

   Det är då avsevärt bättre att läsa europeiska filosofer och författare som exempelvis Emmanuel Todd som väl dömer ut den amerikanska modellen i ”Apres l’empire”, eller rentav ekonomen Piketty, som ändå jämför olika modeller över tid -och samtid- och törs leverera seriös samhällskritik och därutöver spana på dess innovativa lösningar och inte se historien som ”slut”.

 4. Idag skrev Julia Caesar, kanske Sveriges mest erfarna journalist av den gamla stammen, på sin blogg.

  —”Programmet handlar bland annat om Dagens Nyheters utveckling från respekterad
  nyhetstidning med en rad skickliga skribenter – till det oanständiga propagandaorgan
  tidningen är idag.”
  https://juliacaesar.blog/2022/09/21/vad-ar-en-modig-manniska/#more-27452

  —”att jag aldrig skulle få lov att kritisera mina härskare på det sättet om jag bodde i en nation som Ryssland eller Kina”

  Kina har utvecklats mycket längre än så. Visst får man kritisera, men få vill presentera sig som negativa, knarriga, buttra, vresiga bakåtsträvande gnällspikar. Man hoppar helt enkelt över ”kritikstadiet” och istället kommer med förslag hur det skall göras bättre. Folk formligen tävlar i att hitta på förslag hur allt skall göras bättre. Dessutom, beslutsfattarna lyssnar och följer. Så fungerar Kinas folkstyre.

  XiJinping framställs ofta som någon slags enväldig diktator som uppfinner förändringar som alla förväntas följa utan att protestera. Faktum är att Xi bara lyssnar noga och sammanställer och formulerar vad folket vill ska göras för att allt skall bli bättre. Det är en dynamisk process som ständigt förändras. Västlingar ser inte debatterna på folkmedia, sociala media, över vad man vill ska göras. Spelberoendet var ett exempel. Det växte till ett massivt tryck att spelberoendet måste stoppas, och det kom från de breda folklagren, inklusive de ungdomar som spelade. Stäng ner denna spelindustri, som visade sig vara driven av ett amerikansk företag som arbetade osynligt i bakgrunden.

  Kanalerna är flera, WeChat, Folkmedia, officiella media som China Human Rights http://www.chinahumanrights.org/ eller den största kanalen, kommunistpartiet, vilket har just till uppgift at sköta den kommunikationen.

  Man får säga vad man vill, men inte hur som helst. Att sprida rykten och falsk information är brottsligt, liksom att förfölja, förringa eller förtala. Därför fungerade inte Metoo i Kina. Det var allmänheten som vände sig kraftfullt mot metoden att hänga ut individer som en form av hämnd och bestraffning. Envar som yttrar sig, även journalister, skall vara beredd att verifiera och styrka vad man skrivit. Alla får framföra sina åsikter, vilka dom än må vara.

  Väst och Sverige talar ofta om att ”kritik” inte tillåts i Kina. Det tillåts visst, men kulturen i Kina fungerar så att man undviker att uppfattas som gnällig och besvärlig. I Kina hoppar man därför helst över ”kritikstadiet”, gnället, och går direkt till förslag om lösningar och förbättringar.

 5. Såg dokument utifrån igår kväll, som utgick efter SvT agenda. Säkert någon här som sett den. Handlade om Ryssland. Tittade med spänning men efter 5-10min blev jag åt skogen uttråkad och mycket fundersam. Detta var EJ 1a dåliga katastrofala dokumentär Svt slänger ut till allmänheten dessa åren, som bekant. ALLT det viktigaste fattas jämt. Finns EJ vettig bakgrund till nånting. Tvärtom sysslar man med medvetna fabricerade lögner. Ryssland är inte perfekt samma med Kina, de EJ vart jag vill komma här. Men man är så otroligt dåliga, kan inget om ryska kulturen och samhället. Vinklar varenda lilla sak åt skogen fel MEDVETET. Det är lager på lager med rena dåliga lögner. Vi har demonstrationer i Ukrainska Odessa varje vecka som fortsatt kommer pågå varje vecka mot korruptionen. Det är MASSOR med pengar som pumpats in i Ukraina där många miljarder också självfallet försvunnit, vilket fortsatt är högst pågående denna korruptionen. Odessa är populär stad som ligger söderut nära mot Moldavien, mitt emot fronten, som ligger norr över staden. Änkorna och kvinnorna där har varje vecka gått ut och hållt demonstrationer mot korruptionen. Zelenski har EJ gjort skit mot korruptionen. Detta kommer från Ukrainska experter inom området som tycker detta är/varit mycket stort misslyckande av tiggaren Zelenski under hans mandatperiod. Ukraina är och har varit mycket dåliga på att skydda sina minoriteter(Vilket även EU tidigare erkände)Vare sej det är ryssar, romer eller ungrare med fler. Man har direkt fört krig mot Donbass regionens ryska befolkningen under 9år nu. Vad tror folk kommer hända om Ryssland lämnar dessa områden och folket till Ukrainska regimen? Man erkänner att kriget började 2014 både Natos OCH Usa egna ord. För att sedan igen vinkla allt åt skogen fel och som att man ej sagt de. Denna högst vidriga proxy kriget behöver ett slut GENAST. Men man måste samtidigt säkra befolkningen som bor i dessa städer och områden. Speciellt då i Donbass regionen och söderut mot Cherson och Krim. Där kanske ett oberoende(Helt utan västvärlden)behöver beskydd under FN flagg då. Dessa miljoner rysktalande befolkningen ska EJ slaktas och torteras så som de varit dessa 9åren. Usa Nato behöver backa. FN har gjort för lite då västvärlden med Usa i spetsen kör egna vidriga regler. Vad gäller Kina så lär jag mej fortfarande mer om landet. Finner Kina högst intressant. Men lögnerna mot Kina är häpnadsväckande och börjar likna vad Ryssland gått igenom i så många år. Man kör samma SKIT mot Kina nu. Det finns mycket bra med Kina av de jag kunnat se, men Usa är svartsjuka och avundsjuka på Kina och därför släppt lös sina lögnmedier på korsningståg mot Kina dessa senaste ca5åren

  • Jag såg själv Dokument Utifrån från söndagen på SVT. Jag tycker den var mycket väl avvägd och stämmer väl med verkligheten på marken.

   Mestadels de äldre som glider in i propaganda-psykosen, de medelålders (som ofta har erfarenhet av att vistas i utlandet) kan lätt avvisa den och dagens ungdom och skolbarn som indoktrineras som rena Hitlerjugend, om inte värre.

   Skillnaden mot förr, då knappast någon i gamla Sovjetunionen trodde på —eller ens brydde sig om
   — propagandan i media (eftersom den var alltför falsk helt enkelt) är att dagens propagandaklimat är relativt nytt, och att dagens nya Potiomkin-klädda landskap fungerar mycket väl, än så länge.

   Så fick ju också den västerländska och svenska publiken komma i kontakt med en av de mest välkända i den ryska oppositionen, Il’ja Jasjin, numera precis som Vladimir Kara-Murza, samtida politiska fångar.

   Det visar väl hur otäckt det ryska avpolitiserade landskapet nu blivit; och hur delad befolkningen blivit av den massiva propagandan i media. Jag vet själv hur snurrig och yr man blir om man alltför länge tittar på rysk media (jag glider själv, som mycket diktaturkritisk, mycket lätt över på den sidan om jag studerat ryskt media i ett antal dagar i rad, eftersom dagens ryska propagandanivå är mycket effektiv).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here