Kamp mot USA-imperialismen i Sverige

1
1202

Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Medborgarplatsen!

Detta är det andra av flera tal vid den återkommande manifestationen på 4 juli.
Detta har också rapporterats på hemsidan för Sveriges Fredsråd (SFR). här. Talare är jag själv Anders Romelsjö, ordförande i Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront och sekreterare i Sveriges Fredsråd. Läs gärna om på hemsidan och om Sveriges Fredsråd på dess hemsida. Det är möjligt att söka medlemskap i SFR för både organisationer och enskilda. Ett tiotal organisationer är medlemmar i Sveriges Fredsråd.

Anders Romelsjö, FIB Kulturfront

Jag heter Anders Romelsjö och är ordförande i Föreningen Folket i Bild Kulturfronts avdelning här i Stockholm. Vi stödjer detta evenemanget utifrån vår plattform ”Föreningens uppgift är att stödja de antiimperialistiska krafterna”, agera till försvar för yttrande- och tryckfrihet, främja en folkets kultur”
Vi ger sedan 1971 ut vår partipolitiskt obundna tidning Folket i Bild/Kulturfront. Den tar inte emot presstöd, lever på prenumeranter och lösnummerförsäljning och ideellt arbete.


Ja, Sverige är ett imperialistiskt land. Svenska företag har placerat över 4 000 miljarder kronor utomlands – lika mycket som BNP. Närmare 1,5 miljoner arbetar i svenska företag utomlands – tre gånger fler än den svenska arbetslösheten. Detta är ett skäl till samarbete med USA, men också andra länder. Men ingen acceptabel förklaring till att Sverige så ensidigt sluter upp bakom USA:s krigspolitik och formar en nära militär allians med USA och Nato.

Läget i världen karakteriseras av att USA försvagats ekonomiskt, för blodiga krig som dödat minst 2 miljoner i Mellanöstern, skadat och drivit flera miljoner på flykt, bland annat till Sverige. Samt av USA:s sanktioner, stöd till statskupper i demokratier och demonisering av motståndare som Kina och Ryssland. Detta med USA som enda supermakt håller på att ersättas av en bipolär värld där Kina, Ryssland med allierade i Nya Sidenvägen, utgör den andra polen, som för en tydligt fredligare och mer konstruktiv utrikespolitik.

Som en sårad tiger rustar USA upp kraftigt med konventionella vapen och med kärnvapen. I Syrien stödjer USA sedan flera år terrorister enligt etablerade USA-politiker och media, och nyligen bombade USA under Biden Syrien och Irak för andra gången. Med stora Natoövningar i Europa och med press på allierade i Europa inklusive helt undergivna Sverige som ställer sig bakom uppladdningen och demoniseringen av Ryssland. För vår säkerhet borde säkerhet förstås söka samarbete även med Ryssland.
Det är av central vikt att bekämpa denna livsfarliga svenska utrikes- och säkerhetspolitik i USA:s intresse!
Den centrala parollen blir då: Bredast möjliga enhetsfront mot USA-imperialismen och dess stöttepelare bland ledande politiker och etablerad press i Sverige!


Upprop, program och flygblad.

4 juli 2021, USAs Nationaldag
”Alla Människors lika värde, Alla människors lika rätt”.

Antiimperialistisk aktion till minne av USAs grundlag från 4 juli 1788, som USA sedan starten brutit mot. Aktion 4 juli, varje år,i år på Medborgarplatsen

Välkommen att delta i denna manifestation mot USA:s krigspolitik!

* Kl 16 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu är det dags igen! Möt upp och protestera på USAs nationaldag mot USAs utsvältnings- och krigspolitik mot de folk som inte accepterar att vara lydstater till USA. Vietnam segrade 1975, men USA imperialismen överlevde och fortsatte sin krigspolitik mot andra mål. Sedan 1976 har vi i olika antiimperialistiska och fredssträvande organisationer genomfört protester 4 juli mot USA-imperialismen, och sedan slutet av 90-talet på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Denna gång finns program med dock flera korta appelltal, samt sång och musik av olika slag. Strikt hänsyn tas till riktlinjer för coronapandemin.

PROGRAM 4 Juli 2021

• 16.05 Välkomna! Om 4 juli, Anita Persson, 4-julikommitten

• 16.10, Sång, kulning, Stina Bengs

• 16.15, USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige,
Sveriges Fredsråd, Agneta Norberg,

• 16.25 Kampen mot imperialismen i Sverige & USA,
FIB Kulturfront, Anders Romelsjö

• 16.30, Sång, I natt jag drömde,
Stina Bengs

• 16.35, USAs 50-åriga utsvältningblockad mot Kuba,
Svensk-Kubanska Föreningen, Eva Björklund,

• 16.40, Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen,
Latinamerikanska nätverket Resocal, Fredy Ramos

• 16.40, Colombia, USA-tränad militär mot demonstranter för arbete, fred & demokrati, Colombia Solidaritet

• 16.50, Latinamerikanska toner,
Xavier Castro,

• 17.05 Venezuela, USAs blockad & politik för regimskifte Venezuela Solidaritet, Martin Lööf

• 17.15, USA-imperialismens hämnd på Syrien,
Syrien Solidaritet, Hans Öhrn,

• 17.25, Irak, en kollapsad stat där USA stannar & Nato trappar upp sin roll Irak Solidaritet, Sigyn Meder

• 17.35 Latinamerikanska toner ,
Pepe & Mary

• 17.45 Anita, Tack och slut. Vi ses om ett år igen!

Nedan årets flygblad.


Flygbladet 4 juli 2021

Trots USAs uppenbara, massiva krigsbrott tar den rika västvärlden inte avstånd från världsmakten, utan kritiserar Kina och Ryssland som sätter gränser för USAs världsherravälde, och framställer dem som det stora hotet.

USAs globala avlyssning, desinformation, manipulation och förföljelse av de, som liksom
Julian Assange och Chelsea Manning avslöjar dem är som ett hot mot yttrandefrihet och demokrati, närmar sig Orwells mardrömmar.

Efter millennieskiftet har USA invaderat Irak, flygbombat Libyen och Afghanistan, finansierat opposition och beväpnade terror-grupper som al-Qaida och IS i syfte att krossa de arabiska nationalstaterna. Stödet till terrorister är väl belagt genom uttalande av ledande politiker, generaler och kritiseras i medier i USA, medan svenska medier tiger. Senast är det USAs stöd till Israels massiv terrorbombningarna mot palestinska områden i Israel, som klarat sig utan större kritik.

Även om USAs ställning har försvagats av den ekonomiska krisen och moraliskt av krigsbrotten och ansvaret för framväxten av islamistiska terrorgrupper, stöd till Saudiarabiens folkmord i Jemen, Israels folkmordspolitik, uppsägningen av
kärnvapenavtalet, förblir Sveriges regering trogen.

Det började med omstörtande verksamhet, ”den arabiska våren”, som dock snart övergick i USA- stödd terrorism och inbördeskrig. Libyen flygbombades. Syrien kunde med stöd av Ryssland avvärja regimskifte i krig mot olika huvudsakligen USA-stödda terroristorganisationer. I ökad utsträckning driver USA hård, folkrättsvidrig ekonomisk krigföring med så kallade sanktioner förutom mot Kuba, Venezuela och Nordkorea,
och nu även mot Syrien och Iran som också hotas av utplåning. Liksom Jemen. Och Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

USAs Fjärde Flotta fortsätter att patrullera kring Sydamerika och Karibien, och Trumps ekonomiska krig mot Venezuela består. USAs militärbaser i Latinamerika inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver, där USAs marionett Bolsonaros fortsatta nerhuggning av regnskogen hotar hela världen med klimatkatastrof. Inte bara ursprungsfolkens
rättigheter och liv hotas. Men USA:s politik kan inte kväva folkens strävan efter fred och frihet.

Världsmakten undergrävdes av de latinamerikanska och karibiska folkens frigörelse i början av tjugohundratalet med ett eget förbund av självständiga stater, utan USA. Då satsade Obama på ”mjuka kupper”, undergrävande verksamhet, sociala medier och mildrad blockad och bistånd för att skapa en inre ”opposition” för regimskifte. Trump drog åt snaran igen, skärpte den 60-åriga utsvältningsblockaden mot Kuba och satsade på regimskifte i
de få länder i som ännu inte återerövrats, i Venezuela med statskuppsförsök – med stöd av Sverige och EU. Och Biden fortsätter. Även Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

Rysslands och Kinas framväxt som ekonomiska världsmakter har utmanat USA som försöker dra in alla gränsstater i sitt välde. Finland och Sverige förs stegvis närmare NATO med återkommande krigsövningar, vartannat år i Norrland med Arctic Challenge Exercises över 100 stridsflygplan, 3 000 trupp och AWACSflygande spioncentraler.. Och i juni den årliga USA-ledda marinövningen Baltops med Östersjöländerna.

USA/NATO stärker inringningen av Ryssland, Kina och hela eurasiatiska världsdelen. I Ostasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar – i luften, till havs och på land. USA/NATO har dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer på gränsen till Ryssland. Statskuppen mot folkvalda presidenten i Ukraina 2014 samt den efterföljande konflikten ingår i detta sammanhang. Liksom krav på att få använda Gotland som avskjutningsramp mot Ryssland i ”försvar för de baltiska länderna”. I Afrika har USA militärbaser i nästan alla länder.

Vi lever i en extremt farlig tid. Sverige drivs allt längre in i USAs/NATOs famn. Svenska försvarets radioanstalt FRA har blivit en viktig allierad i USAs krigföring. Och med värdlandsavtalet kan USA/NATO från Sverige på egen hand angripa tredje land och föra in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp viktiga kärnvapenavtal och försöker hindra att Sverige och andra länder skriver på FN:s kärnvapenförbud.
IMF, Världsbanken, WTO – kontrollerade av USA som ensam har vetorätt – som stöds av EU – har drivit skuldsatta länder till undergång i Tredje världen och i Europa med Grekland och Ukraina som varnande exempel. IMF:s politik främjar USA:s strävan efter kontroll över råvarorna. De fattiga staternas möjligheter att driva självständig politik, kontrollera naturtillgångar och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling.

Stöd solidaritetrörelsens paroller:

•Nej till Nato i Sverige! Hävda FNs förbud mot kärnvapen
•Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning & USAs raketbaser i andra länder!
•Stoppa USA imperialismens ”humanitära” interventioner!
•Fördöm USAs krigsbrott, brott mot folkrätten & de mänskliga rättigheterna!
•Fördöm USAs blockad mot Kuba & omstörtande verksamhet i Latinamerika!
•Lämna Venezuela & Nicaragua i fred! •Fördöm USAs folkmord i Jemen
•Fördöm USA-stödd terrorism i Syrien & Saudiarabiens
•För alla länders okränkbarhet & alla folks självbestämmande!
•För en ny ekonomisk & social världsordning
•För folkens rätt till egna resurser & naturtillgångar
• För ett aktivt & demokratiskt FN,

• För ett fritt Palestina!

•Erkänn Västsahara!

 

Föregående artikelInget kallt krig med Kina!
Nästa artikelUSA motarbetar undersökning av Fort Detricks roll för coronapandemin
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here