Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Medborgarplatsen!

3
2947

4 juli 2021, USAs Nationaldag
”Alla Människors lika värde, Alla människors lika rätt”.

Antiimperialistisk aktion till minne av USAs grundlag från 4 juli 1788, som USA sedan starten brutit mot. Aktion 4 juli, varje år,i år på Medborgarplatsen

Välkommen att delta i denna manifestation mot USA:s krigspolitik!

* Kl 16 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu är det dags igen! Möt upp och protestera på USAs nationaldag mot USAs utsvältnings- och krigspolitik mot de folk som inte accepterar att vara lydstater till USA. Vietnam segrade 1975, men USA imperialismen överlevde och fortsatte sin krigspolitik mot andra mål. Sedan 1976 har vi i olika antiimperialistiska och fredssträvande organisationer genomfört protester 4 juli mot USA-imperialismen, och sedan slutet av 90-talet på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Denna gång finns program med dock flera korta appelltal, samt sång och musik av olika slag. Strikt hänsyn tas till riktlinjer för coronapandemin.

PROGRAM 4 Juli 2021

• 16.05 Välkomna! Om 4 juli, Anita Persson, 4-julikommitten

• 16.10, Sång, kulning, Stina Bengs

• 16.15, USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige,
Sveriges Fredsråd, Agneta Norberg,

• 16.25 Kampen mot imperialismen i Sverige & USA,
FIB Kulturfront, Anders Romelsjö

• 16.30, Sång, I natt jag drömde,
Stina Bengs

• 16.35, USAs 50-åriga utsvältningblockad mot Kuba,
Svensk-Kubanska Föreningen, Eva Björklund,

• 16.40, Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen,
Latinamerikanska nätverket Resocal, Fredy Ramos

• 16.40, Colombia, USA-tränad militär mot demonstranter för arbete, fred & demokrati, Colombia Solidaritet

• 16.50, Latinamerikanska toner,
Xavier Castro,

• 17.05 Venezuela, USAs blockad & politik för regimskifte Venezuela Solidaritet, Martin Lööf

• 17.15, USA-imperialismens hämnd på Syrien,
Syrien Solidaritet, Hans Öhrn,

• 17.25, Irak, en kollapsad stat där USA stannar & Nato trappar upp sin roll Irak Solidaritet, Sigyn Meder

• 17.35 Latinamerikanska toner ,
Pepe & Mary

• 17.45 Anita, Tack och slut. Vi ses om ett år igen!

Nedan årets flygblad.


Flygbladet 4 juli 2021

Trots USAs uppenbara, massiva krigsbrott tar den rika västvärlden inte avstånd från världsmakten, utan kritiserar Kina och Ryssland som sätter gränser för USAs världsherravälde, och framställer dem som det stora hotet.

USAs globala avlyssning, desinformation, manipulation och förföljelse av de, som liksom
Julian Assange och Chelsea Manning avslöjar dem är som ett hot mot yttrandefrihet och demokrati, närmar sig Orwells mardrömmar.

Efter millennieskiftet har USA invaderat Irak, flygbombat Libyen och Afghanistan, finansierat opposition och beväpnade terror-grupper som al-Qaida och IS i syfte att krossa de arabiska nationalstaterna. Stödet till terrorister är väl belagt genom uttalande av ledande politiker, generaler och kritiseras i medier i USA, medan svenska medier tiger. Senast är det USAs stöd till Israels massiv terrorbombningarna mot palestinska områden i Israel, som klarat sig utan större kritik.

Även om USAs ställning har försvagats av den ekonomiska krisen och moraliskt av krigsbrotten och ansvaret för framväxten av islamistiska terrorgrupper, stöd till Saudiarabiens folkmord i Jemen, Israels folkmordspolitik, uppsägningen av
kärnvapenavtalet, förblir Sveriges regering trogen.

Det började med omstörtande verksamhet, ”den arabiska våren”, som dock snart övergick i USA- stödd terrorism och inbördeskrig. Libyen flygbombades. Syrien kunde med stöd av Ryssland avvärja regimskifte i krig mot olika huvudsakligen USA-stödda terroristorganisationer. I ökad utsträckning driver USA hård, folkrättsvidrig ekonomisk krigföring med så kallade sanktioner förutom mot Kuba, Venezuela och Nordkorea,
och nu även mot Syrien och Iran som också hotas av utplåning. Liksom Jemen. Och Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

USAs Fjärde Flotta fortsätter att patrullera kring Sydamerika och Karibien, och Trumps ekonomiska krig mot Venezuela består. USAs militärbaser i Latinamerika inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver, där USAs marionett Bolsonaros fortsatta nerhuggning av regnskogen hotar hela världen med klimatkatastrof. Inte bara ursprungsfolkens
rättigheter och liv hotas. Men USA:s politik kan inte kväva folkens strävan efter fred och frihet.

Världsmakten undergrävdes av de latinamerikanska och karibiska folkens frigörelse i början av tjugohundratalet med ett eget förbund av självständiga stater, utan USA. Då satsade Obama på ”mjuka kupper”, undergrävande verksamhet, sociala medier och mildrad blockad och bistånd för att skapa en inre ”opposition” för regimskifte. Trump drog åt snaran igen, skärpte den 60-åriga utsvältningsblockaden mot Kuba och satsade på regimskifte i
de få länder i som ännu inte återerövrats, i Venezuela med statskuppsförsök – med stöd av Sverige och EU. Och Biden fortsätter. Även Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

Rysslands och Kinas framväxt som ekonomiska världsmakter har utmanat USA som försöker dra in alla gränsstater i sitt välde. Finland och Sverige förs stegvis närmare NATO med återkommande krigsövningar, vartannat år i Norrland med Arctic Challenge Exercises över 100 stridsflygplan, 3 000 trupp och AWACSflygande spioncentraler.. Och i juni den årliga USA-ledda marinövningen Baltops med Östersjöländerna.

USA/NATO stärker inringningen av Ryssland, Kina och hela eurasiatiska världsdelen. I Ostasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar – i luften, till havs och på land. USA/NATO har dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer på gränsen till Ryssland. Statskuppen mot folkvalda presidenten i Ukraina 2014 samt den efterföljande konflikten ingår i detta sammanhang. Liksom krav på att få använda Gotland som avskjutningsramp mot Ryssland i ”försvar för de baltiska länderna”. I Afrika har USA militärbaser i nästan alla länder.

Vi lever i en extremt farlig tid. Sverige drivs allt längre in i USAs/NATOs famn. Svenska försvarets radioanstalt FRA har blivit en viktig allierad i USAs krigföring. Och med värdlandsavtalet kan USA/NATO från Sverige på egen hand angripa tredje land och föra in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp viktiga kärnvapenavtal och försöker hindra att Sverige och andra länder skriver på FN:s kärnvapenförbud.
IMF, Världsbanken, WTO – kontrollerade av USA som ensam har vetorätt – som stöds av EU – har drivit skuldsatta länder till undergång i Tredje världen och i Europa med Grekland och Ukraina som varnande exempel. IMF:s politik främjar USA:s strävan efter kontroll över råvarorna. De fattiga staternas möjligheter att driva självständig politik, kontrollera naturtillgångar och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling.

Stöd solidaritetrörelsens paroller:

•Nej till Nato i Sverige! Hävda FNs förbud mot kärnvapen
•Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning & USAs raketbaser i andra länder!
•Stoppa USA imperialismens ”humanitära” interventioner!
•Fördöm USAs krigsbrott, brott mot folkrätten & de mänskliga rättigheterna!
•Fördöm USAs blockad mot Kuba & omstörtande verksamhet i Latinamerika!
•Lämna Venezuela & Nicaragua i fred! •Fördöm USAs folkmord i Jemen
•Fördöm USA-stödd terrorism i Syrien & Saudiarabiens
•För alla länders okränkbarhet & alla folks självbestämmande!
•För en ny ekonomisk & social världsordning
•För folkens rätt till egna resurser & naturtillgångar
• För ett aktivt & demokratiskt FN,

• För ett fritt Palestina!

•Erkänn Västsahara!

 

Föregående artikelSe och hör från den fina Assangemanifestationen i Stockholm igår!
Nästa artikelStora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. USA-ledd provokation mot Iran.
  Den 3 juli 2019 kom ett bemannat USA-rekognoseringsplan in i det iranska luftrummet i ett tydligt försök att provocera Iran att skjuta ner det. En sådan händelse skulle ha skapat ett tillfälle för Trump att ge det amerikanska folket ett speciellt 4 juli fyrverkerier.
  https://www.moonofalabama.org/
  Den 3 juli 1988 sköt missilkryssaren USS Vincennes ner det civila iranska passagerarflygplanet Flight 655 med 290 personer ombord. USA hävdade att planets transponder signalerade en iransk militär-identifieringskod och att avsikten tydligen var att attackera Vincennes. USA påstod att skeppet varnade planet 12 gånger och att skeppet befann sig i internationella vatten vid händelsen.
  Vincennes besättning fick medaljer för att döda iranska civila. Undersökningar visade (pdf) att alla ovanstående påståenden var falska. Nedskjutningen var avsiktligt.

  Iran stämde i USA i Internationella domstolen (ICJ). Ärendet avgjordes 1996 då USA kom överens om att be om ursäkt och att betala 61,8 miljoner dollar till offrens familjer.

  Den 20 juni flög en stor amerikansk spiondron, tillsammans med ett bemannat amerikanskt militärt flygplan, in i Irans luftrum öster om Hormuzsundet. Iran sköt ner dronen. USA hotade att hämnas Iran över händelsen men Trump fullföljde inte det hotet.

  Det fanns rapporter om att vissa människor i Vita huset tvivlade på att US Central Command, den amerikanska militärkommandot för Mellanöstern, berättade den fullständiga sanningen om händelsen. Två dagar innan dron-incidenten hände, hade statssekreteraren Mike Pompeo, den tidigare CIA-direktören, haft ovanliga samtal med US Central Command. Detta ledde till spekulationer att händelsen var utformad för att provocera Iran till en ny nedskjutning och att driva Trump in i ett krig mot Iran.

  Den amerikanska militären försökte definitivt provocera Iran för att skjuta ner ett till av sina plan.

 2. Antingen ska vänsterextremismen krossa USA eller ska USA krossa vänsterextremismen.
  Det verkar vara den stora övergripande frågan.

  https://www.friatider.se/trump-varnar-en-ny-vansterextrem-fascism

  I natt gjorde Trump ett uttalande som bara Donald Trump kan.

  ”– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusentals-sag-trump-starta-fjarde-juli-festen

  Man kan bli både häpen och stum av beundran men sådan verkar D Trump vara.
  Kan inte föreställa mig USA tidigare haft en president ens i närheten av nuvarande.

  Men tänk efter nu….
  Tror ni ryska barn får lära sig hata Ryssland?
  Nej, verkligen inte vågar jag påstå.
  I Ryssland är man patriot och det verkar var en lång tradition.

  Själv är jag övertygad om det kan man tacka det konservativa för men jag tror ingen här håller med mig om den saken.

  —————

  På förmiddagen lyssnade jag till Henrik Jönssons veckovideo.
  Man kan tycka vad man vill men hans videos är alltid aktuella.
  Det här avsnittet handlade om politiseringen av näringslivet vilket jag själv uppmärksammat och påpekade här på Global Politics i en annan kommentar.

  Den här helt nya sättet att påverka, eller driva politisk aktivism, har tydligen börjat i USA och sedan spridit sig till resten av (västra) Europa. Själv reagerade jag när vd:n för klädkedjan H&M tagit politisk ställning för Black Lives Matter rörelsen. Men exemplen är flera.
  Jag tror vi kommer få ser mer av den här kulturvänsterradikala påverkan från det privata näringslivet men att det även riskerar skapa en motpol som vi ännu inte sett skymten av.
  Risken, eller kanske chansen? (om man ser saken från den här sajtens politiska ställningstaganden) är att även det fria marknaden, eller kapitalismen, kommer splittras upp i olika delar där den absoluta målsättningen inte längre är överlevnad och vinst åt ägarna.
  ”Vinst” kan då i sina fall även räknas i uppnådda politiska målsättningar.
  – Köp Ben & Jerry’s glass för att bekämpa rasismen!
  eller varför inte
  – Handla dina kläder hos H&M för de svartas rättigheter!
  Någon här som skulle våga påstå det här inte skulle vara bra för de två företagen?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here