Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Medborgarplatsen!

3
1208

Välkommen att delta i denna manifestation mot USA:s krigspolitik!

* Kl 16 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu är det dags igen! Möt upp och protestera på USAs nationaldag mot USAs utsvältnings- och krigspolitik mot de folk som inte accepterar att vara lydstater till USA. Vietnam segrade 1975, men USA imperialismen överlevde och fortsatte sin krigspolitik mot andra mål. Sedan 1976 har vi i olika antiimperialistiska och fredssträvande organisationer genomfört protester 4 juli mot USA-imperialismen, och sedan slutet av 90-talet på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Denna gång finns ett reducerat program med dock flera appelltal om 5 minuter, samt sång och musik av olika slag. Strikt hänsyn tas till riktlinjer för coronapandemin.

Nedan årets flygblad.


Alla människors lika värde Alla folks lika rätt

Alla människor föds lika. Alla har vissa oförytterliga rättigheter som rätten till liv, frihet och sökande efter lycka. Det är varje folks rätt att inrätta sin regering på det sätt som bäst passar dem för att uppnå trygghet och lycka.

Med dessa vackra ord grundades USA för 243 år sedan, och världens starkaste stat byggdes upp med massutrotning av urfolken, slavhandel och utplundring av andra länder. Under 1900-talet växte USA fram som världsmakt och gick efter Sovjetblockets sammanbrott på hämningslös offensiv för världsherravälde med mottot: ”Ett enda jordklot, en enda supermakt”. USAs globaliserade militarism för att krossa allt de upplever som hot mot utvidgningen av deras ”livsrum”, har med anfallskrig, terror och urskillningslösa flygbombningar slagit land efter land i spillror. Sedan sekelskiftet har uppemot 3 miljoner människor dödats, ännu fler sårats eller drivits på flykt från krig, ruiner och diktatur.

USA har med Trump vid makten utvidgat sin våldsamma regimskiftespolitik, som tillsammans med klimatförnekelsen riskerar att driva hela mänskligheten till undergång. Trots USAs uppenbara, massiva krigsbrott har den rika västvärlden inte tagit avstånd från världsmakten, medan Kina och Ryssland sätter gränser för USAs världsherravälde. USAs globala avlyssning, desinformation, manipulation och förföljelse av de som liksom Julian Assange och Chelsea Manning avslöjar sanningen, är ett hot mot yttrandefrihet och demokrati som närmar sig Orwells mardrömmar.

FÖRSVAGAT IMPERIUM PÅ AGGRESIV OFFENSIV

Efter millennieskiftet har USA invaderat Afghanistan och Irak, flygbombat Libyen, finansierat opposition och beväpnat terrorgruppen som al-Qaida och IS i syfte att krossa de arabiska nationalstaterna. Stödet till terrorister är väl belagt genom uttalande av ledande politiker, generaler och press i USA, medan svenska medier tiger. Men USAs ställning i världen har försvagats av den ekonomiska krisen och moraliskt av krigsbrotten och ansvaret för framväxten av islamistiska terrorgrupper, stöd till Saudiarabiens folkmord i Jemen och Israels folkmordspolitik, samt uppsägningen av kärnvapenavtalet och vägran att underteckna kärnvapenförbundet.

MELLANÖSTERN I FOKUS FÖR USA:S REGIMSKIFTETSPOLITIK

Det började med omstörtande verksamhet, ”den arabiska våren”, som dock snart övergick i USA-stödd terrorism och inbördeskrig. Libyen flygbombades. Syrien kunde –med stöd av Ryssland och Iran – driva ut de olika huvudsakligen USA-stödda terroristorganisationerna.
I ökad utsträckning driver USA hård, folkrättsvidrig ekonomisk krigföring med sanktioner förutom mot Kuba, Venezuela och Nordkorea, och nu även mot Syrien och Iran.

ÅTERTA KONTROLLEN ÖVER DEN “EGNA” VÄRLDSDELEN

Hemmavid patrullerar USAs Fjärde Flotta kring Sydamerika och Karibien nu med fokus på regimskifte, svälter ut länderna med ekonomisk krigföring och  hotar att ”ingripa” i Venezuela. USAs militärbaser i Latinamerika inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver. Ursprungsfolkens rättigheter och liv hotas, men låter sig inte kvävas av USA:s politik för att fördriva dem.

Världsmakten försvagades av de latinamerikanska och karibiska folkens frigörelse i början av tjugohundratalet med ett eget förbund av självständiga stater, utan USA. Då satsade Obama på ”mjuka kupper”, ”sociala medier”, och ”bistånd” till en ”opposition” för regimskifte. Trump skärpte den 60-åriga utsvältningsblockaden mot Kuba och regimskifte i de få länder som ännu inte återerövrats, i Bolivia me statskupp, i Venezuela med statskuppsförsök, stött av Sverige och EU.

Syrien har med stöd av Ryssland och Iran lyckats avvärja regimskifte i krig mot främst olika USA-stödda terroristorganisationer. I ökad utsträckning genomför USA hårda, folkrättsvidriga sanktioner mot Iran, Venezuela, Syrien, Nordkorea och andra länder som vill föra en självständig politik, ofta med stöd av Sverige och andra EU-länder. USA:s och EU:s terrorstyrkor är inträngda i ett hörn i nordväst. Då höjer USA och dess anhang rösten mot Iran, och mot Nordkorea

USA/NATO INRINGNINGAR RYSSLAND OCH KINA MED HUNDRATALS ROBOTAR

Och hela den eurasiatiska världsdelen. I Ostasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar – i luften, till havs och på land. USA/NATO har  dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer på gränsen till Ryssland. Statskuppen mot folkvalda presidenten i Ukraina 2014 samt den efterföljande konflikten ingår   i detta sammanhang. Liksom krav på att få använda Gotland som avskjutningsramp mot Ryssland i ”försvar för de baltiska länderna”. USA har över 1 000 militärbaser i världen, varav de flesta i Afrika.

Från 2014 på Sortorget. På lördag 4 juli 2020 möts vi på Medborgarplatsen.

SVERIGE FÖRS NÄRMARE USA/NATO

Rysslands och Kinas framväxt som ekonomiska världsmakter har utmanat USA som försöker dra in alla gränsstater i sitt välde. Finland och Sverige förs stegvis närmare NATO med återkommande krigsövningar, i våras i Norge med Cold Response Exercises, i juni den årliga marinövningen Baltops med Östersjöländerna.

Vi lever i en extremt farlig tid. Sverige drivs allt längre in i USAs/NATOs famn. Svenska försvarets radioanstalt FRA är en viktig allierad i USAs krigföring. Med Värdlandsavtalet kan USA/NATO från Sverige på egen hand angripa tredje land och föra in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp viktiga kärnvapenavtal och försöker hindra att Sverige och andra länder skriver på FN:s kärnvapenförbud.

DE FATTIGA FÅR BETALA

FÖR EKONOMISK OCH KLIMATKRIS

IMF, Världsbanken, WTO – kontrollerade av USA som ensam har vetorätt, och stöds av EU – har drivit skuldsatta länder till undergång i Tredje världen och    i Europa med Grekland och Ukraina som varnande exempel. IMF:s politik främjar USA:s strävan efter kontroll över råvarorna. De fattiga staternas möjligheter att driva självständig politik, kontrollera naturtillgångar och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling.

KÄMPA

FÖR RÄTTVISA, FRIHET OCH BRÖD

USAs självständighetsförklaring 1776 var en milstolpe på väg till FNs deklaration om mänskliga rättigheter, till försvar för jordens utsugna,  för  nationernas  rätt till kontroll över egna resurser, en rättvis ekonomisk världsordning, frihet och demokrati. Vi firar 4 juli som en frihetsdag riktad mot USAs världsomfattande brott och hot mot mänskliga rättigheter, folkens självbestämmande och mänsklighetens överlevnad.

STÖD FREDS– O CH SOLIDARITETSRÖRELSENS PAROLLER

 • Nej till NATO i Sverige! Hävda FNs förbud mot kärnvapen!
 • Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning och robotbaser i andra länder.
 • Nej till imperialismens ”humanitära” interventioner!
 • Nej till USAs utsvältningsblockader mot Kuba och Venezuela och omstörtande verksamhet i Latinamerika!
 • Fördöm USAs krigsbrott, brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna!
 • För en ny ekonomisk och social världsordning! Stoppa klimatkrisen och frihandelsavtalens utplundring!
 • För folkens rätt till egna resurser och naturtillgångar
 • För ett aktivt och demokratiskt FN
 • För alla länders okränkbarhet och alla folks självbestämmande
 • För ett fritt Palestina! Erkänn Västsahara!
 • Leve Syriens kamp mot

USA-stödd terrorism och Jemens kamp mot USA-Saudiarabiens krig.

 • Lämna Venezuela & Nicaragua i fred!

4-Julikommittén i Stockholm 20200704

3 COMMENTS

 1. USA-ledd provokation mot Iran.
  Den 3 juli 2019 kom ett bemannat USA-rekognoseringsplan in i det iranska luftrummet i ett tydligt försök att provocera Iran att skjuta ner det. En sådan händelse skulle ha skapat ett tillfälle för Trump att ge det amerikanska folket ett speciellt 4 juli fyrverkerier.
  https://www.moonofalabama.org/
  Den 3 juli 1988 sköt missilkryssaren USS Vincennes ner det civila iranska passagerarflygplanet Flight 655 med 290 personer ombord. USA hävdade att planets transponder signalerade en iransk militär-identifieringskod och att avsikten tydligen var att attackera Vincennes. USA påstod att skeppet varnade planet 12 gånger och att skeppet befann sig i internationella vatten vid händelsen.
  Vincennes besättning fick medaljer för att döda iranska civila. Undersökningar visade (pdf) att alla ovanstående påståenden var falska. Nedskjutningen var avsiktligt.

  Iran stämde i USA i Internationella domstolen (ICJ). Ärendet avgjordes 1996 då USA kom överens om att be om ursäkt och att betala 61,8 miljoner dollar till offrens familjer.

  Den 20 juni flög en stor amerikansk spiondron, tillsammans med ett bemannat amerikanskt militärt flygplan, in i Irans luftrum öster om Hormuzsundet. Iran sköt ner dronen. USA hotade att hämnas Iran över händelsen men Trump fullföljde inte det hotet.

  Det fanns rapporter om att vissa människor i Vita huset tvivlade på att US Central Command, den amerikanska militärkommandot för Mellanöstern, berättade den fullständiga sanningen om händelsen. Två dagar innan dron-incidenten hände, hade statssekreteraren Mike Pompeo, den tidigare CIA-direktören, haft ovanliga samtal med US Central Command. Detta ledde till spekulationer att händelsen var utformad för att provocera Iran till en ny nedskjutning och att driva Trump in i ett krig mot Iran.

  Den amerikanska militären försökte definitivt provocera Iran för att skjuta ner ett till av sina plan.

 2. Antingen ska vänsterextremismen krossa USA eller ska USA krossa vänsterextremismen.
  Det verkar vara den stora övergripande frågan.

  https://www.friatider.se/trump-varnar-en-ny-vansterextrem-fascism

  I natt gjorde Trump ett uttalande som bara Donald Trump kan.

  “– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.”

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusentals-sag-trump-starta-fjarde-juli-festen

  Man kan bli både häpen och stum av beundran men sådan verkar D Trump vara.
  Kan inte föreställa mig USA tidigare haft en president ens i närheten av nuvarande.

  Men tänk efter nu….
  Tror ni ryska barn får lära sig hata Ryssland?
  Nej, verkligen inte vågar jag påstå.
  I Ryssland är man patriot och det verkar var en lång tradition.

  Själv är jag övertygad om det kan man tacka det konservativa för men jag tror ingen här håller med mig om den saken.

  —————

  På förmiddagen lyssnade jag till Henrik Jönssons veckovideo.
  Man kan tycka vad man vill men hans videos är alltid aktuella.
  Det här avsnittet handlade om politiseringen av näringslivet vilket jag själv uppmärksammat och påpekade här på Global Politics i en annan kommentar.

  Den här helt nya sättet att påverka, eller driva politisk aktivism, har tydligen börjat i USA och sedan spridit sig till resten av (västra) Europa. Själv reagerade jag när vd:n för klädkedjan H&M tagit politisk ställning för Black Lives Matter rörelsen. Men exemplen är flera.
  Jag tror vi kommer få ser mer av den här kulturvänsterradikala påverkan från det privata näringslivet men att det även riskerar skapa en motpol som vi ännu inte sett skymten av.
  Risken, eller kanske chansen? (om man ser saken från den här sajtens politiska ställningstaganden) är att även det fria marknaden, eller kapitalismen, kommer splittras upp i olika delar där den absoluta målsättningen inte längre är överlevnad och vinst åt ägarna.
  “Vinst” kan då i sina fall även räknas i uppnådda politiska målsättningar.
  – Köp Ben & Jerry’s glass för att bekämpa rasismen!
  eller varför inte
  – Handla dina kläder hos H&M för de svartas rättigheter!
  Någon här som skulle våga påstå det här inte skulle vara bra för de två företagen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here