DN: Kulturdebatt. Lämna inte ut Assange till USA!

7
1218
Från manifestationen på Mynttorget 15 september.

Den här artikeln i DN https://www.dn.se/kultur/kulturdebatt-lamna-inte-ut-assange-till-usa/ har skrivits av Jesper Bengtsson, ordf Svenska PEN, Erik Halkjaer, ordf Reportrar utan gränser, Ulrika Hyllert, ordf Journalistförbundet, Grethe Rottböll, ordf Sveriges författarförbund och Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben.

Äntligen! Vi har väntat länge på den här artikeln. I över 10 år. Det var år 2010 som Julian Assange besökte Sverige, vilket blev inledningen till smutskastningen och drevet mot honom, från Sverige och ut över Väst-världen. Vi uppskattar att Erik Halkjaer talat på ett möte i ”Stödkommittén för Julian Assange”. Lyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten i lördags. Tal av ordförande för ”Reportrar utan gränser”

I övrigt tänker man snällt på det gamla talesättet ”Bättre sent än aldrig.” Den internationella opinionen har alltmer vänt till Julian Assanges försvar.

______________________________________________

Kulturdebatt. Lämna inte ut Assange till USA

Man kan ha olika åsikter om Julian Assange. Men frågan om utlämning handlar inte om hans personliga karaktär, utan om grundläggande principer. Vi förutsätter att regeringen och EU framför protester mot att han utlämnas, skriver företrädare för fyra yttrandefrihetsorganisationer

Den brittiska regeringens beslut att utlämna Julian Assange till USA kan få allvarliga konsekvenser, inte bara för Assange personligen utan även för pressfriheten, journalistiken och det fria ordet. Det är ingen tillfällighet att organisationer som arbetar för mänskliga fri- och rättigheter i olika delar av världen protesterar mot utlämningen.

Man kan ha olika åsikter om Julian Assange. Men frågan om utlämning handlar inte om hans personliga karaktär eller politiska åsikter – den gäller viktigare och mer grundläggande principer. Fallet Assange är större än Assange själv.

USA:s försök att få honom utlämnad inleddes 2010 när Wikileaks, som Assange grundade 2006, fick tusentals hemliga dokument från Chelsea Manning, som då arbetade som informationsanalytiker för den amerikanska militären. I ett historiskt samarbete publicerades materialet i NY Times, Guardian, Der Spiegel och Le Monde. Informationen kastade nytt ljus på USA:s krig i Irak och Afghanistan samt det övergripande ”kriget mot terrorismen”, och flera övergrepp avslöjades. Tack vare publiceringarna blev världen mer upplyst och bättre informerad om förhållanden alla länge undrat över. Men USA beslutade ändå att väcka åtal mot Julian Assange för spioneri.

Vi är medvetna om att det finns en ständig konflikt mellan en stats intresse att hemlighålla viss information och allmänhetens rätt att få veta. Men när det handlar om övertygande bevis för brott mot mänskliga rättigheter, krigsövergrepp eller korruption måste rätten att publicera alltid försvaras. Avslöjandena 2010 är ett sådant fall. Assange ska inte åtalas. Han ska friges.

Amnesty International och andra har uppmärksammat att Assange av amerikanska myndigheter sannolikt kommer att spärras in under omänskliga, kanske till och med tortyrliknande, förhållanden. Han riskerar att sitta fängslad för resten av sitt liv. Och kan han över huvud taget få en rättvis rättegång när representanter för den amerikanska statsapparaten redan pekat ut honom?

En utlämning, och fällande dom, innebär att mer eller mindre hemliga dokument från den amerikanska staten på ett helt nytt sätt blir farliga att hantera och publicera för visselblåsare, journalister och nyhetsorganisationer utanför USA. Det påverkar nyhetsarbetet över hela världen. Utlämningen kan inte betraktas som enbart en brittisk fråga. Och rättegången inte som en inre amerikansk angelägenhet.

Vi vänder oss naturligtvis mot beslutet att utlämna Julian Assange till USA. Men vi förutsätter också att den svenska regeringen och EU framför formella protester. Det finns fortfarande en liten chans att ett överklagande av regeringsbeslutet kan lyckas. Men då krävs ett internationellt engagemang.

Föregående artikelVäldigt mycket av vad CIA brukade göra i hemlighet gör man nu öppet
Nästa artikelKöpcentrumet? Och Vita huset säger att Ukraina måste ge upp territorium
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Ska erkänna att min första tanke när jag läste artikeln var irritation. Det är självklart bra att Assange-ärendet får lite plats i svensk gammel-media. Självklart bör man hylla dessa fem författare av artikeln för sitt ställningstagande för Julians sak. Självklart ser jag att artikeln tar upp viktiga aspekter av den orättvisa och ologiska behandlingen av Assange av de Amerikanska och Brittiska staterna. Ändå är jag irriterad. Jag tycker att det här kommer alldeles för sent för att författarna ska få några klappar på huvudet eller ”duktig ponke” poäng. Det har faktiskt gått 12 år där Assange smutskastats och hängts ut som sexualbrottsling i den media där dessa författare verkar. Om detta är sant idag har det väl alltid varit sant? Var fanns dessa röster under alla dessa år?
    De viktiga aspekterna av rättsrötan som Julian utsatts för, saknar helt Sveriges roll i hans förföljelse och artikeln tar dessutom avstamp i ett accepterande av det karaktärsmord av Assange som svensk media varit drivande i att etablera.
    Det är väl bra att gammel-media nu, 12 år senare vågar släppa fram några ”modiga” ”journalister” som kan tillåtas uttrycka de mest mellanmjölks-aktiga åsikter som tänkande människor, som själva verkar inom journalistik, kan förväntas ha. Men jag blir fan irriterad! För lite, för sent.

  2. […] DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA! Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal. Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen! Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport. Assange Defense Organisation FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal? Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen! Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London. Journalister höjer rösten för Julian Assange. Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa. Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA. INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet. Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange. Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister? […]

  3. […] DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA! Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal. Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen! Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport. Assange Defense Organisation FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal? Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen! Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London. Journalister höjer rösten för Julian Assange. Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa. Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA. INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet. Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange. Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister? […]

  4. […] DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA! Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal. Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen! Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport. Assange Defense Organisation FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal? Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen! Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London. Journalister höjer rösten för Julian Assange. Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa. Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA. INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet. Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange. Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister? […]

  5. […] DN: Kulturdebatt. Ordföranden: Lämna inte ut Assange till USA! Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Nyckelvittne för USA i fallet Assange erkänner lögner i åtal. Hyllning till Julian Assange på 51-årsdagen! Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport. Assange Defense Organisation FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal? Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen! Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London. Journalister höjer rösten för Julian Assange. Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa. Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA. INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet. Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange. Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here