Väldigt mycket av vad CIA brukade göra i hemlighet gör man nu öppet

6
2477

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell och lika intressant idag, eller hur?

”Väldigt mycket av vad CIA brukade göra i hemlighet gör man nu öppet” skriver Caitlin Johnstone i ”down under”, i Melbourne (där jag höll ett föredrag på en konferens år 2005).
https://caitlinjohnstone.com/2021/06/22/so-much-of-what-the-cia-used-to-do-covertly-it-now-does-overtly/. Jag skippar en personligt färgad onödig inledning.
Synpunkten är inte helt nu. Även Globalpolitics.se har varit inne på detta tidigare, må vara med samma författare: CIA brukade infiltrera media. Nu är CIA media.


Väldigt mycket av vad CIA brukade göra i hemlighet gör man nu öppet

Jag såg ett nytt Fox News-inslag med Glenn Greenwald, där han gjorde en iakttagelse, som vi tidigare har diskuterat här, om hur CIA brukade behöva infiltrera media, men som nu öppet har amerikanska underrättelseveteraner i vanliga medier som kommentatorer, som hanterar människors uppfattningar.

 

 

”Om du Googlar, och jag hoppas att dina tittare gör det, på Operation Mockingbird, kommer du att upptäcka att dessa myndigheter under det kalla kriget brukade planera hur man i hemlighet kan manipulera nyhetsmedia att sprida propaganda till den amerikanska befolkningen,” sa Greenwald . ”De brukade försöka göra det i hemlighet. De gör det inte ens i hemlighet längre. De behöver inte Operation Mockingbird. De satte bokstavligen upp John Brennan, som arbetar för NBC, och James Clapper, som arbetar för CNN, och massor av FBI-agenter direkt på dessa nyhetsorganisationers lönelistor. De formar nu nyheterna öppet, för att manipulera och lura den amerikanska befolkningen. ”

1977 publicerade Carl Bernstein en artikel med titeln ”CIA och media” där han rapporterade att CIA i hemlighet hade infiltrerat Amerikas mest inflytelserika nyhetsmedia och hade över 400 reportrar, som de betraktade som agenter i ett program, känt under namnet Operation Mockingbird. Det var en stor skandal, och med rätta. Nyhetsmedierna är avsedda att sanningsenligt rapportera om vad som händer i världen, och inte att manipulera allmänhetens uppfattning, så att den passar hemliga agenters och krigshetsares dagordningar.

Numera sker CIA-samarbetet helt öppet, och allmänheten är för hjärntvättade och uppskrämda för att ens betrakta detta som skandalöst. Otroligt inflytelserika medier, som The New York Times, förmedlar okritiskt CIA-desinfo, som sedan behandlas som fakta av kommentatorer på kabel-TV:s nyhetsprogram. Den enda ägaren till The Washington Post är en CIA-entreprenör, och WaPo har aldrig någonsin avslöjat denna intressekonflikt när man rapporterar om amerikanska underrättelsetjänster per standard journalistisk rutin. Massmedia anställer nu öppet veteraner från underrättelsetjänsten, som John Brennan, James Clapper, Chuck Rosenberg, Michael Hayden, Frank Figliuzzi, Fran Townsend, Stephen Hall, Samantha Vinograd, Andrew McCabe, Josh Campbell, Asha Rangappa, Phil Mudd, James Gagliano, Jeremy Bash, Susan Hennessey, Ned Price och Rick Francona, som är kända CIA-agenter, som NBC:s Ken Dilanian, liksom CIA-praktikanter som Anderson Coper och CIA-sökande som Tucker Carlson.

 

Och det är bara media. Vi ser också detta skrytsamma uppträdande exponerat i det amerikanska regeringsfinansierade National Endowment for Democracy (NED), ett propagandaföretag inriktat på att sabotera utländska regeringar som inte är i linje med USA, och som, enligt de tjänstemän som grundade det, inrättades för att öppet göra vad CIA brukade göra i hemlighet. Den avlidne författaren och regeringskritikern William Blum klargör detta:

1983 inrättades National Endowment for Democracy (NED) för att ”stödja demokratiska institutioner över hela världen genom privata, icke-statliga insatser”. Lägg märke till det ”icke-statliga” – en del av bilden, en del av myten. I själva verket kommer praktiskt taget vartenda öre av finansieringen från den federala regeringen, vilket tydligt framgår av bokslutet i varje utgåva av årsredovisningen. NED kallar sig själv för en NGO (icke-statlig organisation) eftersom detta hjälper till att upprätthålla en viss trovärdighet utomlands, vilken en officiell amerikansk myndighet kanske inte har. Men icke-statliga organisationer är fel kategori. NED är en GO (governmental organisation, alltså statlig, ö.a.).

”Vi borde inte behöva göra denna typ av arbete i hemlighet,” sa Carl Gershman 1986, medan han var chef för Endowment. ”Det skulle vara hemskt för demokratiska grupper runt om i världen att ses som subventionerade av C.I.A. Vi såg det på 60-talet, och det är därför det har upphört. Vi har inte haft förmågan att göra detta, och det är därför som Endowment skapades. ”

Och Allen Weinstein, som hjälpte till att utarbeta lagstiftningen om NED, förklarade 1991: ”Mycket av det vi gör idag gjordes för 25 år sedan av CIA. ”

Som ett resultat av detta har CIA tvättat pengar genom NED.

Vi ser NEDs fingeravtryck överallt, i stort sett i alla situationer där den västerländska maktalliansen behöver hantera allmänhetens uppfattning om en regering utsatt för CIA:s åtgärder, från Ryssland till Hongkong till Xinjiang till imperiets propagandaföretag som kallas Bellingcat.

 

För sjutton, insiders från underrättelsetjänsten ställer öppet upp i val nu. I en artikel med titeln ”CIA-demokraterna i 2020-valet” dokumenterade World Socialist Website de många veteranerna från den amerikanska underrättelsetjänsten, vilka deltog i val över hela Amerika 2018 och 2020:

”Under valen 2018 gick en stor grupp av tidigare militära underrättelseagenter in i kapitalistisk politik som kandidater, vilka ville ha demokratiska partiets nominering för 50 kongressplatser – nästan hälften av de platser där demokraterna riktade in sig mot republikanskt upptagna eller öppna platser, skapade av republikanernas pensionsavgångar. Cirka 30 av dessa kandidater vann primärvalet och blev demokratiska kandidater i valet i november 2018, och 11 av dem vann i det allmänna valet, mer än en fjärdedel av de 40 tidigare republikanska platser som erövrades av demokraterna, när de tog kontrollen över Representanthuset. År 2020 fortsätter CIA-demokraternas ingripande i förmodligen lika stor skala. ”

Så de blir bara mer och mer fräcka, desto mer självsäkra som de känner sig för hur undergiven och förvirrad av propaganda befolkningen har blivit. De lägger fler och fler av sina kort på bordet. Snart kommer CIA förmodligen att sälja narkotika öppet vid dörren, som när flickscouterna säljer kakor.

 

Föregående artikelNew York Times: Ett nätverk av kommandosoldater från USA & allierade styr vapenflödet till Ukraina
Nästa artikelDN: Kulturdebatt. Lämna inte ut Assange till USA!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Tja. Både Palme och Putin hade bakgrund inom underrättelsetjänsten, så det här kan kanske vara början på världsfreden? Titta bara på Tucker Carlsson på Fox News! Han har helt förändrat kanalen till något mycket intressant. Snart kommer de kanske släppa taget om hjältejournalisten Assange och Snowden kommer också kunna åka hem till USA som den försvarare av konstitutionen och den hjälte han är.

 2. Det är ju helt klart att det amerikanska inrikespolitiska systemet är i intellektuellt sönderfall. Länge har ju politiker och dessutom ofta också deras familjemedlemmar haft svängdörrar mellan det politiska systemet å ena sidan och dels det militär-industriella komplexet (som president Eisenhower klokt varnade för som anti-demokratiskt hot i sitt avskedstal 1961) och dels den internationella oljeindustrin å andra sidan, två ultimata branscher hyggligt kända för mutor och skumraskaffärer.

  Förenta staternas löntagare och arbetarklass är den ENDA i hela den industrialiserade världen som har negativ löneutveckling sedan år 1980. Man har heller ingen laglig rätt till semester eller samhällsorganiserad sjukvård och socialförsäkring. Två tredjedelar av amerikanens statsskatt går till: ”militära installationer UTOMLANDS”. Skulle en europeisk löntagare och arbetare överhuvudtaget gå med på det? Ens i Ukraina eller Georgien, eller nya konservativa diktaturer som Polen och Ungern? Knappast.

  Den amerikanske medborgaren får i stället sig politiskt till livs bibelciterande patriotism med flaggviftande ”krigserfarenheter” som tidigt våren 2003 när president Bush junior stod på ett hangarfartyg och efter två veckors bombande av Irak förklarade ”seger”. Idag vet vi att det snarare innebar en total politisk och materiell förödelse utan klar politisk lösning av hela Nära östern och Mellan österns länder. Ryssland fick ta hand om att reda upp eländet militärt och Europa flyktingarna. För amerikanska polititiska etablissemanget får alltid någon annan ta hand om följdverkningarna.

  Detta är vad den vanlige amerikanske löntagaren och studeranden har att vänta av sitt samhälle. Det är ju ingen överraskning att detta samhällssystem inte klarade av att möta pandemin i början av året 2020 där 4% av världens befolkning (den amerikanska befolkningens andel i världen) tidvis haft mellan 25 och 33% av världens dödsfall hittills, medan man har världens dyraste sjukvård, alla kategorier. Den som inte hamnar i den får ett långt recept på smärtstillande opioider.

  Den kände franske sociologen Emmanuel Todd skrev efter Irak-kriget den kända boken ”Låtsasimperiet” om de öppna och statistiska tecknen på sönderfall och historisk kollaps för det neoliberala systemet, vålds- och vapenfetischismen och oförmågan att lösa befolkningens elementära sociala behov. Den håller fortfarande att läsa.

  Den senaste avgångna administrationens rådgivare John Bolton föreslog helt enkelt Trump att man skulle förstöra Euron för att rädda det amerikanska ekonomiska förfallet -hur nu det skulle gå till?

  När stora delar av befolkningen istället tror att samhällets negativa sidor beror på en inhemsk politisk klass som blodsuger barn en trappa ned i en pizzakällare i Q-Anon-sammansvärjningen så är det ju rent skrattretande bevis på det intellektuella förfallet i det politiska klimatet som systemet, hur många gamla CIA-anställda som upprepar samma gamla amerikanska papegojfraser om Förenta staternas högsta förträfflighet i FOX-tv, som mångt i mycket är den västra hemisfärens egen Nordkoreakanal.

  Fisken ruttnar alltid från huvudet, som bekant.

 3. ”brukade planera hur man i hemlighet kan manipulera nyhetsmedia att sprida propaganda till den amerikanska befolkningen,”

  Idag är det inte bara en fråga om den amerikanska befolkningen. Schibsted, och än mer Bonniers lett av främst Expressen och DN, sprider ju helt oblygt och tydligt amerikansk propaganda till Sverige idag. Svenska media är tydligt manipulerade, för att inte rätt ut säg styrda, av CIA idag och försöker inte ens dölja det. Svenska traditionella nyhetsmedia är idag helt öppet amerikanska propaganda kanaler.

  Själv ser jag CIA och NED som ekvivalenta operatörer till organisationer som —Islamiska Staten IS, —Al-Qaida, —East Turkistan Islamic Movement (ETIM), —Azovbataljonen i Ukraina, —PKK,

 4. Hur man manipulerar Amerikanska och Svenska nyhetsmedia. (bl.a SVT och Dagens Nyheter) om ryska bombningar av ett köpcenter i Kremenchug.
  28 juni 2022, 11:23 Presstjänst vid Ryska federationens försvarsministerium / RIA Novosti
  Den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet , generallöjtnant Igor Konashenkov , talade under en daglig briefing om en missilattack på västerländsk militärutrustning i Kremenchug.

  ”Den 27 juni, i staden Kremenchug, Poltava-regionen, levererade de ryska flygstyrkorna en strejk med högprecisions luftbaserade vapen på hangarer med vapen och ammunition som tagits emot från USA och europeiska länder, i området Kremenchug-fabriken av vägmaskiner”.
  Enligt honom förstördes västerländsk militär utrustning och ammunition som ett resultat av denna strejk.
  ”Detonationen av lagrad ammunition för västerländska vapen orsakade en brand i ett icke-fungerande köpcentrum beläget intill anläggningen”.
  Tidigare har Dmitrij Polyanskij , Rysslands förste vice ständige representant vid FN, kommenterat situationen med köpcentret i Kremenchug, Poltava-regionen i Ukraina.
  Den 27 juni skrev Ukrainas president Volodymyr Zelensky i sin Telegram-kanal om en brand i ett köpcentrum i Kremenchug. Enligt honom ska branden ha startat efter beskjutningen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here