New York Times: Ett nätverk av kommandosoldater från USA & allierade styr vapenflödet till Ukraina

5
1480

Detta är en något förkortad artikel i New York Times av Thomas Gibbons-Neff och Andrew E. Kramer.

Medan ryska trupper fortsätter med en grym kampanj för att inta östra Ukraina, är landets förmåga att stå emot angreppet mer än någonsin beroende av hjälp från USA och dess allierade – inklusive ett nätverk av kommandosoldater och spioner som rusar på för att tillhandahålla vapen, underrättelser och utbildning, enligt amerikanska och europeiska tjänstemän.

Mycket av detta arbete sker utanför Ukraina, till exempel på baser i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Men även när Biden-administrationen har förklarat att den inte kommer att skicka amerikanska trupper till Ukraina har en del av CIA:s personal fortsatt att arbeta i hemlighet i landet, främst i huvudstaden Kiev, och styrt en stor del av de enorma mängder underrättelser som USA delar med sig av till de ukrainska styrkorna, enligt nuvarande och tidigare tjänstemän.

Samtidigt har några dussin kommandosoldater från andra Natoländer, däribland Storbritannien, Frankrike, Kanada och Litauen, också arbetat i Ukraina. USA drog tillbaka sina egna 150 militära instruktörer innan kriget började i februari, men kommandosoldater från dessa allierade är antingen kvar eller har gått in och ut ur landet sedan dess, utbildar och ger råd till ukrainska trupper och utgör en kanal på plats för vapen och annat bistånd, sade tre amerikanska tjänstemän.

Få andra detaljer har framkommit om vad CIA-personal eller kommandosoldater gör, men deras närvaro i landet – utöver den diplomatiska personal som återvände efter att Ryssland gav upp sin belägring av Kiev – ger en antydan om omfattningen av den hemliga insats för att hjälpa Ukraina som pågår och de risker som Washington och dess allierade tar.

Strax efter att Ryssland invaderade Ukraina i februari inrättade arméns 10:e specialstyrkegrupp, som före kriget hade utbildat ukrainska kommandosoldater på en bas i landets västra del, i tysthet en koalitionsplaneringscell i Tyskland för att samordna det militära stödet till ukrainska kommandosoldater och andra ukrainska trupper. Cellen har nu vuxit till 20 nationer.

Cellen, som är modellerad efter en struktur som används i Afghanistan, är en del av en bredare uppsättning operativa och underrättelsesamordningsceller som drivs av Pentagons europeiska kommando för att påskynda det allierade stödet till de ukrainska trupperna. På Ramstein Air Base i Tyskland, till exempel, ger en grupp från det amerikanska flygvapnet och Air National Guard som kallas Grey Wolf stöd, bland annat när det gäller taktik och teknik, till det ukrainska flygvapnet, sade en talesman för militären.

Kommandotrupperna befinner sig inte på frontlinjerna tillsammans med ukrainska trupper utan ger råd från högkvarter i andra delar av landet eller på distans via krypterad kommunikation, enligt amerikanska och andra västerländska tjänstemän som talade anonymt för att diskutera operativa frågor. Men tecknen på deras smygande logistik-, utbildnings- och underrättelsestöd är påtagliga på slagfältet.

Flera ukrainska befälhavare på lägre nivå uttryckte nyligen sin uppskattning till Förenta staterna för de underrättelser som de kan hämta från satellitbilder och som de kan söka upp på surfplattor som tillhandahålls av de allierade. På datorerna körs en app för kartläggning av slagfältet som ukrainarna använder för att rikta in sig på och attackera ryska trupper.

På en gata i Bakhmut, en stad i den hett omstridda Donbas-regionen i östra Ukraina, hade en grupp ukrainska specialstyrkor amerikanska flaggplåtar på sina kläder och var utrustade med nya bärbara mark-till-luft-missiler samt belgiska och amerikanska stormgevär.

”Vad som är en outtalad historia är det internationella partnerskapet med specialoperationsstyrkorna i en mängd olika länder”, sade generalöverstelöjtnant Jonathan P. Braga, befälhavare för U.S. Army Special Operations Command, till senatorer i april när han beskrev planeringscellen.. ”De har absolut gått samman i en mycket större omfattning” för att stödja Ukrainas militär och specialstyrkor

De C.I.A.-officerare som är verksamma i Ukraina har fokuserat på att styra den underrättelseverksamhet som den amerikanska regeringen har tillhandahållit den ukrainska regeringen. Det mesta av deras arbete har skett i Kiev, enligt nuvarande och tidigare tjänstemän.

Även om den amerikanska regeringen inte erkänner att C.I.A. är verksam i Ukraina eller något annat land, är officerarnas närvaro välkänd av Ryssland och andra underrättelsetjänster runt om i världen.

Men byråns expertis i utbildning är inom upprorsbekämpning och terrorbekämpning, säger tidigare underrättelsetjänstemän. Vad ukrainarna behöver just nu är klassisk militär utbildning i hur man använder raketartilleri, som High Mobility Artillery Rocket Systems, eller HIMARS, och andra sofistikerade vapen, säger Douglas H. Wise, tidigare biträdande direktör för Defense Intelligence Agency och pensionerad högre C.I.A.-officer.

Biden-administrationen har hittills skickat fyra av de mobila multipla raketssystemen till Ukraina och meddelade på torsdagen att ytterligare fyra var på väg. Det är de mest avancerade vapen som USA hittills har levererat till Ukraina, med raketer som har en räckvidd på upp till drygt 6 mil, vilket är större än allt som Ukraina har nu.

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

Efter ett möte i Bryssel denna månad lovade general Mark A. Milley, och militära ledare från nästan 50 länder att öka flödet av avancerat artilleri till Ukraina.

General Mark A. Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, sade att utbildningen hade påbörjats på ett ”rationellt och medvetet” sätt, eftersom ukrainare som historiskt sett har använt system från sovjettiden lär sig mekaniken i de mer högteknologiska amerikanska vapnen.

”Allt detta tar tid” sade general Milley. Amerikanska trupper behöver sex till åtta veckor för att lära sig att använda systemen, men ukrainarna har ett tvåveckors påskyndat utbildningsprogram, sade han.

”De förlorar 100 soldater om dagen. Det är nästan som höjdpunkten av Vietnamkriget för oss, det är fruktansvärt”, sade en tidigare tjänsteman i Trumps administration. ”Och de förlorar många erfarna personer.”

Arméns gröna baskrar i Tyskland började nyligen med medicinsk utbildning för ukrainska trupper, som fördes ut ur landet för att få undervisning, sade en amerikansk militärtjänsteman.

Från 2015 till början av året utbildade amerikanska instruktörer från specialstyrkor och nationalgardet mer än 27 000 ukrainska soldater vid Yavoriv Combat Training Center i västra Ukraina nära staden Lviv, sade Pentagon-tjänstemän.

Militära rådgivare från ett tiotal allierade länder har också utbildat tusentals ukrainska militärer i Ukraina under de senaste åren.

Sedan 2014, då Ryssland först invaderade delar av landet, har Ukraina utökat sina små specialstyrkor från en enda enhet till tre brigader och ett utbildningsregemente. Under de senaste 18 månaderna har landet lagt till ett hemvärnskompani – utbildat i motståndstaktik – till var och en av dessa brigader, berättade general Richard D. Clarke, chefen för Pentagons specialoperationskommando, för senaten i april.

Den ukrainska militärens mest akuta utbildningsproblem just nu är att den förlorar sina mest stridshärdade och vältränade styrkor, enligt tidigare amerikanska tjänstemän som har arbetat med ukrainarna.

Den tidigare Trump-administrationstjänstemannen sade att Special Operations Command hade små grupper av amerikanska operatörer som arbetade på fältet med ukrainska tjänstemän före kriget.

De moderna specialoperationsgrupperna inriktade sig främst på utbildning i taktik för små enheter, men arbetade också med kommunikation, stridsmedicin, spaning och andra färdigheter som begärdes av ukrainska styrkor. Dessa insatser, sade tjänstemannen, avslutades före den ryska invasionen men hade varit till hjälp om de hade fortsatt under kriget.

Att ha amerikanska utbildare på plats nu kanske inte är värt riskerna, sade andra tidigare tjänstemän, särskilt om det skulle leda till en upptrappning av Rysslands president Vladimir V. Putin.

”Skulle förbättringen av utbildningen vara värd det eventuella pris som måste betalas?” sade Wise. ”Svaret är förmodligen inte.”

 

Föregående artikelLitauen, EU-sanktioner och USA. Vad kommer att hända?
Nästa artikelVäldigt mycket av vad CIA brukade göra i hemlighet gör man nu öppet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. USA arbetar som om dom vore en oövervinnerlig global diktator. Jag tror inte det i slutändan blir vapen som fäller den diktatorn, utan interna spänningar, kanske en revolution. Både i Vietnam och Afghanistan var det gamla handeldvapen konstruerade på 40 talet som fällde avgörandet. Kanske blir det samma sak inom USA, när det börjar gå upp för innevånarna hut katastrofalt vanskött landet verkligen är.

 2. USA för ett proxykrig mot Ryssland med Ukraina som verktyg. Syftet är att försvaga Rysslands militära förmåga och det kan bli långvarigt. Till den siste ukrainaren?

  • Jag tror det handlar om erövring.
   Med alla möjliga och tillgängliga medel.
   Även militärt våld.
   Jag förstår du lyfter fram USA och jag håller med dig.
   USA är den mest framträdande och även våldsbenägde liberaldemokratiske erövraren.
   Men sammantaget är erövraren västvärldens överideologi, den liberala demokratin, förankrad i deklarationer som mängder av länder undertecknat.
   Förmodligen i oförstånd och mot sin egen undergång om de står utanför den så kallade Västvärlden.

   Ytterst tror jag det är så att Västvärlden, med USA som murbräcka, vill erövra territorier öster om floden Dnepr från östslaver och Ryssland.
   Och ännu värre, där upprätta militära enheter som hotar Ryssland.

   Ryssland kommer aldrig tillåta det här försöket till erövring.
   Och jag förstår Ryssland samt känner för Rysslands sak.
   Det handlar om rättvisa.
   Västvärlden är en ful fisk som försöker sno åt sig något som inte är deras.

   Jag är ingen kommunist eller ens socialist.
   Även om det finns en hel del jag håller med vederbörande om.

   Däremot står jag upp för global rättvisa samt att var och en har rätt till sitt.
   När man tänker ”sitt” så är det nära till nation.
   Problemet för ukro-fascisterna frän Väst-ukraina är att de inte ”äger” hela sitt landområde.
   Den östra delen av Ukraina är rysk och tillhör inte den västra delens kultur och tradition.

   Ryssland håller nu på att rehabilitera den missbildade Ukraina och jag tror och hoppas de lyckas trots USA och Västvärlden ivriga sabotageförsök.
   Jag tror situationen är en fråga om uthållighet och med det Stora Fosterländska kriget i minne Ryssland kommer orka längst.
   Ända tills varenda ukronatzist-fascist är utdriven från Ryskt landområde.

   Lyssna till Alla Pugachevas låt ”krig” (Алла Пугачёва – Война) nedan
   Den kom redan 2015 då ukro-fascisterna dragit till Donbass i sovjetstridsvagnarna för att köra ut ”rysspacket” från Donbass.

   https://www.youtube.com/watch?v=2MB7xXWE8Qo

   Men efter att lyssnat på låten och sett filmklippen ovan så tror jag ändå det kommer bli ”västpacket” som närmast blir utkörda från Donbass.

   • Har alltid gillat arbetarklass de besitter också det förstånd och lojalitet som världen idag behöver.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here