Diskussion mellan känd svensk ”Ukraina-journalist” i MSM, och mig

40
2397

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel. Debattklimatet har inte förbättrats. Man nämner inte frågan om omvälvningen 2014 var en statskupp, om Ryssland hade skäl att känna sig hotat av Nato:s utvidning, betydelsen av Minsk II-avtalet.

Jag sände i början av mars 2022 detta mail (I) till ett par högprofilerade journalister som rapporterar från/om Ukraina. Jag fick svar från den ene och en diskussion tog vid, som jag tycker väl återspeglar tänkandet, narrativet i den officiella ”journalistiken.” Återger detta nedan, som jag tycker har visst allmänintresse, men nämner nu ej namnet på journalisten då jag inte frågat denne. Har tagit bort ord som underlättar identifiering av journalisten. Är jag för kritisk? För mästrande? För snäll?

 I. Mail från Anders Romelsjö till känd Ukraina-journalist i MSM 220306 kl 11.30

 Du rapporterar ju från kriget i Ukraina. Jag vill framföra viss kritik:

Har uppfattat att Du har liksom många andra reportrar och journalister i Sverige och i Väst (mer sällan i övriga större delen av världen) sagt att Rysslands angrepp var oprovocerat i olika vändningar.  En viktig fråga. Din uppfattning talar mot diverse fakta.

 1. Natos utvidgning i flera stater, c:a 100 mil ny gräns mot Ryssland i strid med givna löften av diverse löften av Västledare, Väl belagt i bl.a. National Archives i Washington
 2. Mångårigt utpekande av Nato av Ryssland som huvudmotståndare 
 3. Upprustning av baser nära Rysslands gränser  
 4. Statskupp, folkrättsstridigt stödd av USA och EU 22/4 2014 i Kiev,mot folkvald president i av OSSE lovordade val. Tveklöst en statskupp, fast media väsentligen tigit om. (https://www.globalpolitics.se/ukraina-februari-2014-statskupp-eller-inte/; https://www.globalpolitics.se/dags-att-erkanna-statskuppen-i-kiev-efter-fem-ar/)
 5. Därefter en av Ryssland genomförd fredlig folkrättsstridig annektering av Krim, som olagligt överförts av Chrustjov. Detta efter en folkomröstning med gott deltagande och massivt stöd av befolkningen. Minsk-avtalen, Minsk 2 stödd i FN 2015 vilket skulle ge ökad självständighet år Donbass. I stället inbördeskrig initierat av Kiev (vars ÖB förnekade förekomst av ryska trupper i Donbass 2015). Minskavtalet stöddes mycket aktivt av Ryssland men saboterades av Frankrike och Tyskland enligt uttalanden i år av Merkel och Holland, samt tidigare av Poroshenko. (https://www.globalpolitics.se/frankrikes-expresident-hollande-bekraftade-merkel-minsk-ii-var-for-rusta-upp-ukraina-och-lura-ryssarna/=Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.) I inbördeskriget, ihjältiget i MSM-media dödades 14000 människor enligt FN. Hundratusentals flydde till Ryssland.7. Rysslands krav på förhandlingar av säkerhetsgarantier förankrade i internationella avtal avvisades utan seriös behandling av USA och Nato i december 2022.Men Rysslands angrepp var ändå folkrättsstridigt.

Vem kan tro att USA, Kina eller annan stormakt skulle tolerera sådant. USA hotade direkt med kärnvapen 1962 då Sovjet planerade missilbas på Kuba. USA och Nato har i oprovocerade folkrättsstridiga krig i Mellanöstern, Afghanistan, Nordafrika dödat kanske 10 gånger fler än Ryssland i sitt folkrättsstridiga krig i Ukraina. Inga sanktionskrav av EU. Föga kritik i SR/SvT eller etablerade massmedia. Är inte detta en slags dubbelmoral och brott mot uppgiven publiceringspolicy.

Du har väl att följa ditt medias publiceringspolicy i dina rapporter, som bekostas av landets skattebetalare. Då måste väl ÄVEN dessa förhållanden rapporteras , kanske med ord om att ”Ryssland anser” (säkert andra formuleringar än mina), och ”enligt uppgifter från FN” etc. Jag har publicerat hundratals artiklar i dessa frågor och kan mycket mer detaljerat återge min kritik.

MSM-mediets skrivna policy. 

Vårt uppdrag är att garantera medborgarna ett brett utbud av program och tjänster via tv, webb och andra publiceringsformer. Vårt utbud ska präglas av demokratiska och humanistiska värden, folkbildningsambitioner, mångfald och kvalitet och ska vara tillgängligt för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. (https://www.regeringen.se/myndigheter-med-flera/sveriges-television/)

 • Vår verksamhet bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. Vi ska granska och debattera det som händer i Sverige och omvärlden, som till exempel i Uppdrag granskning och i vår nyhetsverksamhet.
 • Vi ska vara opartiska och sakliga.

Hälsningar

Anders Romelsjö, tel 070-4888823

________________________________________________________________

II Svar från den kände journalisten 230306 kl 14.

Nå, dina fakta och påståenden som på något sätt skulle förklara (ursäkta?) den ryska invasionen, eftersom Ryssland alltså är provocerat, blir oerhört svårsmält. Korrekt citerar du vårt försvar av demokratiska och humanistiska värden, public service har alltså som uppdrag att stå för detta, den s k demokratiparagrafen. Därmed är inte behovet att redovisa de ryska argumenten hela tiden särskilt stort, även om Putins position återgetts många gånger under det gångna året och dessförinnan.

Alltså: Ett demokratiskt land har invaderats i Europa, tiotusentals människor har dödats, lidandet och förstörelsen är enorm – en person bär huvudansvaret och vägrar stoppa kriget. Jag råder dig att åka ner till Ukraina och se efter själv, eller ta bara en titt på några av reportagen min fotograf och jag gjorde förra året. Behöver du efter det få mer av den ryska sidans argument redovisade så råder jag dig att åka dit och undersöka situationen, demokratin, friheten där, på plats.

Vänligen,

_____________________________________________________________

III. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230306 kl 16.

Tack för svar

I min text gör jag bl.a. en jämförelse med USA:s/Nato:s oprovocerade krig som dödat mångdubbelt fler och åstadkommit än större förstörelse. Inte har det alls rapporterats på samma sätt av SvT. Inga sanktioner från ”Världssamfundet.”

Och kriget är verkligen inte en mans fel. USAs och Natos politik är en viktig orsak. I Ukraina strider man med USA:s och Natos:s vapen och för Nato som Ukrainas försvarsminister sagt. Dessutom har USA/Nato-stater starkt bidragit till att en fredsuppgörelse ej kom till i mars, som bl.a. Israels då aktive premiärminister Bennet uppgivit.

Nu är det väsentligen ett krig mellan USA och Nato (som spenderar 15 gånger mer på militären än Ryssland) mot Ryssland där stackars Ukrainas befolkning drabbas oerhört hårt. Vilket befolkningen tidvis gjort i Donbass 2015-22.

Ukrainas demokrati har stora brister (liksom nu Rysslands). I mars 2022 förbjöds alla viktiga oppositionspartier som Guardian rapporterade, och den främst oppositionspolitiker Medvedchuck utvisades. Regeringen är utpräglat tolerant mot högerextremism och nynazism, och man har under senare år rest många statyer över nazister. I FN Röstade 2022 2 stater mot Rysslands resolution mot nazism: USA och Ukraina. Bara ett uttalande

”Den judiska organisationen Forward (Vorvärts) har kartlagt nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver:

”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.” https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/

Våren 2021: Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.

Ukraina är alltså ett land med mycket stora brister i demokrati. Och efter statskuppen 2014 ökade markant beroende av USA & Co, medan man tidigare kunde balansera. Minskad självständighet (och kraftigt ökad fattigdom under följande år enligt landets regering och Världsbanken).

Fram för en fredsuppgörelsen – för Ukrainas folk.

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö

______________________________________________________________

IV. Från den kände journalisten till Anders Romelsjö 230306 kl 17.15

Jag hör. Du går Putins ärenden. Med lögnen som vapen. Tala om nåt annat än avrättningar, tortyr, bortförda barn – och använd exempel på andra brott så kan Putins brott rättfärdigas, precis så har man alltid gjort, outtröttligt, försöka nöta ner dom som inte fattar att det är värre nån annanstans, och därför ska acceptera tyranni och ljuga om nazism. Du skulle hyllas på plats i Moskva. Åk dit och skörda framgången, men skulle du upptäcka att den frammanade bilden inte stämde och du försöker säga det, då riskerar du att hamna där 20 000 demonstranter (om man nu kan kalla nån som håller upp en ros för det), oliktänkande, intellektuella m fl hamnat hittills det gångna året. Men med din logik har ju dom fängslade provocerat fram sin belägenhet och dör dom i fångenskapen, eller avrättas som i Ukraina, så är det ju deras eget fel – inte den som mördar.

Vi slutar här. Har inte tid med trams. Skriv inte mer är du snäll. För du är säkert snäll, trots alla dumheter.

_____________________________________________________________________

V. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230306 kl 17.25

Hej

Jag går inte Putins ärenden. Motsvarande rapporter finns om övergrepp av Ukrainas styrkor i t.ex. Donbass och under kriget (och av USA:s och Nato:s militär i andra länder).

Du lämnar här saklig debatt. Om jag svarar som du skulle jag svara ”Åk till ledningen för USA och Nato vars övergrepp (Guantanamo, Abu Ghraib) och USA:s/Nato:s dödande (betydligt mer omfattande”.

Granska i stället kritiskt de fakta jag anför i mitt första mail. Försöka sakligt att finna andra fakta och motargument.

Hälsningar Anders Romelsjö

________________________________________________________________

VI.Från den kände journalisten till Anders Romelsjö 230306 kl. 20

Jo, Anders, det gör du när du jämför ukrainska övergrepp med ryska. Det är klassisk desinformation och en användning av den så behändiga kålsuparteorin. Krig föder förvisso grymhet (jag arbetade också under annat krig). Men vad vi vet hittills (Amnesty fick skämmas) är att övergreppen på den ukrainska sidan är få i jämförelse med omfattningen o systematiken på den ryska. Dom ryska övergreppen är dessutom i flera fall sanktionerade uppifrån. Det är inte hederligt o inte sakligt att bara blanda några fakta med förnärmade påhitt.

Ja, jag lämnar den här debatten, den är inte saklig.

Vänligen ,

_____________________________________________________________

VII. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230307 kl 8.20

Hej,

Vad har du för källor till dessa uppgifter? Vill gärna få besked om det. Vem har gjort bedömningen av Amnestys rapport? Tacksam referens.

Jag har sett helt andra bedömningar. Behandlar föga och försiktigt och skrev i nedanstående artikel som skäl ”Medier i Sverige och övriga Väst rapporterar genomgående om uppgifter av påstådda krigsförbrytelser av ryska militärer baserad på uppgifter från Ukrainas regering och militärer. Sanningshalten i detta och autenticiteten i bilder är svåra att verifiera för läsaren. På motsvarande sätt finns en hel del rapporter om påstådda övergrepp av militär i Ukraina, vilka sällan verkar nå medier. Jag har undvikit att behandla denna fråga, medveten om att propaganda förekommer. Gör ett undantag och återger uppgifter som en läsare har fäst min uppmärksam. Läs lika kritiskt som då du läser rapporter om påstådda övergrepp av ryska militärer i svenska etablerade medier. Har du sett motsvarande rapporter om påstådda avrättningar av ukrainska krigsfångar?”

Ukraina: Avrättningar av ett tiotal ryska soldater? FN kräver utredning

Och den journalist som rapporterar om krigsbrott begångna av Ukraina tar en stor risk Julian Assange, Alina Lipp, och Anne-Laure Bonnel– När sanningen blir brott i Väst

Du kan följa Eva Bartletts många rapporter från Donbass  på Telegram (lika kritiskt som då du får uppgifter från Ukrainas administration). (https://ingaza.wordpress.com/the-donbass-my-articles-videos-interviews-from-on-the-donetsk-lugansk-peoples-republics-2019-present/

(John Pilger har berömt henne för hennes ”outstanding reports from Syria” Han lägger ut då och då hennes report från Donbass, på sin twitter

2017 blev hon nominerad till det prestigefyllda Martha Gellhorn-priset för journalistik. Priset gavs med rätta till den fantastiska journalisten, avlidne Robert Parry [se hans arbete på Consortium News]. I mars 2017 tilldelades hon ”International Journalism Award for International Reporting” som beviljades av Mexican Journalists’ Press Club (grundad 1951). Medmottagare var: John Pilger och politisk analytiker Thierry Meyssan. Hon var också den första mottagaren av Serena Shim-priset, en ära som delas med många utmärkta journalister sedan dess. https://serenashimaward.org/laureates/)

————————————————————————————————-

Något att inte ta på allvar? Från en av mina många läsare:

”Pensionerade USA-översten Douglas Macgregor säger att Ukraina är mycket mer auktoritärt än Ryssland. Ukraina var ett av världens mest korrupta länder, men över en natt presenterade man Ukraina som en demokrati värd att räddas. Han säger att Rysslands medborgare står helt bakom sitt land i denna konflikt. De är ursinniga på, nu när de förstått, att USA vill förstöra deras land. Detta är USA:s yttersta mål, så ilskan i landet mot USA växer menar han.

Däremot börjar ukrainarna tröttna på kriget. De vill inte vara med längre.

Det är förmodligen därför som USA fjäskar så mycket för nazisterna som verkar vara de enda som frivilligt ställer upp i kriget, medan övriga ukrainare som är normala människor måste kallas in. I Ryssland är det många fler som vill ställa upp frivilligt i detta krig, som har farföräldrar som var med i andra världskriget, har sett flera sådana intervjuer”

https://www.youtube.com/watch?v=En2-80gSKFA

Men du har inte kommenterat mina uppgifter och bedömning om att detta är ett provocerat krig – där Ryssland kunde ha valt att fortsätta att bli provocerat och demoniserat förstås.

I förbifarten en rapport från Reuters om Ukrainas svartlistning av rysk litteratur med tillspetsad titel: https://www.globalpolitics.se/nytt-bokbal-pa-gang-ukraina-drar-tillbaka-19-miljoner-ryska-bocker-fran-biblioteken/, medan uppgifter om svartlistning av ukrainsk litteratur visade sig felaktiga.

Vet du varför etablerade media inte seriöst behandlar de allt starkare stödet för bedömningen att USA och allierade låg bakom sabotaget mot Nord Stream, till stor skada för Ryssland, och potentiellt för Tyskland? Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”

För närvarande svarar du alls inte för någon opartisk och objektiv rapportering i denna fråga. Värre är att dina chefer för tillåter detta. Du kan säkert bättre som tränad journalist. För demokratin är det viktigt med allsidig information. Tränad i detta med 25 år som forskare. Varje dag läser jag DN, lyssnar på SR Nyheter och ser på Rapport, och läser sedan ett år även ”förbjudna” RT, vid sidan av diverse annat. Har publicerat långt över 100 artiklar om Ukraina sedan 2013

Vänliga hälsningar

________________________________________________________________

VIII. Från den känd journalisten till Anders Romelsjö 230307. Kl. 11

 Anders! Du jämför krigsbrotten i Butja, Izium, Mariupol m fl ställen med att ukrainarna har skjutit tillbaka från bebyggda områden. Det är som att kasta sten inifrån folkmassan mot ett välutrustat förband som har till uppgift att döda – återigen, den som är dum nog att provocera får alltså skylla sig själv.

Eftersom du skriver och följer med så mycket i debatten tänker jag att du inte behöver källor på det du redan egentligen vet, som vad gäller Amnesty t ex – trodde du bara behövde påminnas! Men ok, här är länken med alla krumbukter o en lite ödmjuk slutsats från hemsidan.

https://www.amnesty.se/aktuellt/amnestys-pressmeddelande-angaende-ukraina/#:~:text=Amnesty%20International%20har%20tydligt%20och,brott%20mot%20internationell%20humanit%C3%A4r%20r%C3%A4tt.

Amnesty International har mycket att lära från den här svåra erfarenheten. För att det ska bli möjligt måste vi analysera ärligt och med öppna ögon, baserat på all tillgänglig bevisning och med organisatorisk ödmjukhet, de många frågor som den här processen har genererat. Därför kommer vi att genomföra en fördjupad, utförlig utvärdering av processen som ledde fram till publiceringen av pressmeddelandet. Slutsatserna kommer vi att dela med alla relevanta parter, vilket inkluderar personalen på Amnesty Ukraina. Utvärderingen kommer att bli omfattande och ska granska både själva pressmeddelandet och kritiken. Vi måste förstå vad som gick fel och varför, och vi måste ta till oss av dessa insikter för att de ska kunna informera vårt kommande arbete. Granskningen ska fokusera på processen och de beslut som ledde fram till publiceringen, inklusive de utredningar som gjorts, processen för att förbereda pressmeddelandet, policy- och juridisk analys, samt tidpunkten för lanseringen. Vi ska också granska maktförhållanden och annan underliggande organisatorisk kulturell dynamik. Det är viktigt att ta del av lärdomarna för att i framtiden kunna uppnå större och bättre resultat för mänskliga rättigheter.

Men nu ger jag upp. Vänligen,

________________________________________________________________

IX. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230307 kl 13.

 Dessa påstådda krigsbrott är verkligen omtvistade. Har du kritiskt granskat även andra uppgifter än Ukrainas. Och du har inte besvarat några av mina kritiska punkter. Varför?

Du nämner Mariupol: Har publicerat artiklar om detta som jag ber dig läsa: Sjukhusbombningar av Mariupol.

Media rapporterar att ryska styrkor harb bombat ett barnsjukhus i Mariupol, vilet Ryssland dementerar. Generellt tror jag att angripare i krig vanligen försöker undvikas civila mål. Man vinner inget på det och får bara befolkning och opinion emot sig ännu mer. Ryssland uppger att detta inte var ett fungerande barnsjukhus utan att byggnaden var ett kontor för Azov-bataljonen som sägs vara särskilt starka just denna stad.”

Vidare Kemisk attack i Mariupol? Rapport från journalist i staden och På besök i Mariupol: Var finns massgravarna?

Butja: Läs Sanningen om Bucha finns! Men vem vill ha den? och Ryssland begär möte i FN:s säkerhetsråd – menar att ”Bucha var en false flag”-kupp av Ukraina.

Izium: Vad hände i Izium?

Amnesty: Starkt stöd finns för Amnestys initiala rapport: Läs t.ex. https://www.globalresearch.ca/why-amnesty-apologising-telling-truth-about-ukrainian-war-crimes/5790519https://www.globalresearch.ca/amnestys-report-on-violations-committed-by-ukraine-military-directed-against-civilians-storm-of-media-criticism/5791321

-Du har inte sakligt bemött min beskrivning med fakta och referenser av krigets bakgrund och min bedömning att Ryssland var provocerat

-Inte heller om mycket bristfällig demokrati och nazisttolerans av Ukrainas regering

-Inte heller om övergrepp även av Ukraina

Gör gärna det!

Vänliga hälsningar

________________________________________________________________

 X. Från den kände journalisten till Anders Romelsjö 230307. Kl. 13.30

Haha, Anders… Scott Ritter, John Pilger, Eva Bartlett – vilka kronvittnen, hoppas du får lika stor uppskattning som dom från Moskva en dag (eller kanske redan nu!). Pilger om Östtimor på 70-talet, det var bra gjort – men sen… Nå, gratulerar, du är i fantastiskt sällskap. Lycka till!

________________________________________________________________

X. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230307 kl 13.40.

Men försök att bemöta dem sakligt!/AR

_______________________________________________________________

XII. Från den kände journalisten till Anders Romelsjö 230307. Kl. 15.

Kan du inte bara erkänna att du inte bryr dej om alla källor som står på andra sidan Pilger, Ritter m fl. Det spelar ingen roll vad jag säger, trots mina år av erfarenhet från platser i ”olika länder” m m. Det står dej fritt, stanna i bubblan, för NYT gäller väl inte heller… låt oss lämna detta nu, denna ordväxling är meningslös.

https://www.nytimes.com/2022/12/27/us/politics/a-russian-military-unit-killed-dozens-in-bucha-our-investigation-shows.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare

https://www.nytimes.com/2022/12/22/video/russia-ukraine-bucha-massacre-takeaways.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare

_____________________________________________________________________

XIII. Från Anders Romelsjö till den kände journalisten 230307 kl 13.40.

Du anför inga fakta och inga referenser, förutom en omdiskuterad om Amnesty. Jag söker och redovisar fakta. Finns ingen anledning att ta fasta på vad du uppger i de fall då fakta, starka indicier och uppgifter visar att du säkert eller sannolikt har fel. Här ett par artiklar från NYT, som finns innanför betalvägg just nu. Ser dock att de artiklar om Bucha som jag mailat publicerades efter NYT-artikeln

Du förmedlar enligt min bedömning, som väl insatt i frågan, ej sällan felaktiga eller tveksamma uppgifter om Ukraina.  Även NYT, kan ha fel. Flera exempel finns. Har inte tid just nu att ta upp Bucha-frågan igen där uppgift står mot uppgift.

https://www.globalpolitics.se/new-york-times-ett-natverk-av-kommandosoldater-fran-usa-allierade-styr-vapenflodet-till-ukraina/

https://www.globalpolitics.se/new-york-times-forfalskar-historien-om-usas-stod-till-terroristerna-i-syrien-som-fortsatter-idag/

Hälsningar

Anders Romelsjö

Föregående artikelUSA har 10 gånger större militärutgifter än sin andel av världens befolkning!
Nästa artikelDemonstrera för stöd åt Palestina och mot Israels folkmord
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

40 KOMMENTARER

 1. Som Upton Sinclair förklarade för länge sedan

  ”It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

 2. Ja, vilken kommentar skall jag lämna till denna ordväxling mellan Anders R o känd journalist.
  Härskarteknik av sällan skådat slag från denna kända journalist som jag tror blivit rejält avklädd om detta hade kommit fram i offentlighetens ljus. Eller inte?
  Jag vill därtill mena att denna kända journalist trampar på det fria ordet på ett sätt som känns igen och tar numera allt större utrymme. Lägg därtill att vårt land styrs numera av en Blå/Brun regering som flyttar sig stegvis bort från våra demokratiska värdegrunder genom ny lagstiftning.

 3. Mycket intressant diskussion som påminner oss om att hatpropaganda mot Putin och Ryssland styr denne journalists tänkande . Detsamma som Seimor Hearst yttrade om tjänstemännen i amerikanska styret . De kan inte tänka och analysera utifrån fakta , de är tankemässigt styrda .

 4. Vartefter dialogen pågår så stiger ur minnet upp ett gammalt kinesiskt ordspråk:

  ”Endast en dåre söker krossa en sten med ett ägg!”

 5. Han silar mygg och sväljer elefanter. Dessutom är dåtiden nödvändig för att hantera nutid och framtid

 6. Notera hur de flesta av deras argument kokar ner till 3 saker:

  1. Guilt by association (”Du säger samma saker som Bartlett, Pilger etc, alltså är alla argument du kommer med ogiltiga”)

  2. ”Du skulle bli populär i Moskva!”. Ett märkligt argument i sig eftersom de samtidigt säger att allt är Putin’s fel (”en man startade kriget – en enda!”), men här tycks erkänna att väldigt många ryssar stödjer Putin. Hursomhelst: Det avslöjar en mycket dualistisk världsbild – om du får uppskattning i Moskva så måste det du gör vara fel, men om du får uppskattning i Washington så är det du gör per definition rätt. Det finns bara rätt och fel, bara ont mot gott, inga gråzoner där någon har rätt om vissa saker och fel om andra.

  3. ”Du går Putins ärenden!” (ofta det första argumentet de anför) och ”Det där du säger gynnar ju Putin!”. Detta är väldigt avslöjande för tankevärlden. Det viktiga är inte huruvida något är sant eller inte, utan om det gynnar fel sida. Journalisterna i fråga ser sig alltså inte som sanningssökare först och främst, utan som agitatorer för en god sak, och denna sak har en överordnad prioritet över futtigheter som huruvida en viss liten (i jämförelse med den större frågan) detalj är sann eller ej. Man kan ha hur behjärtansvärda intentioner som helst för detta tankesätt (ändamålet helgar medlen), men det leder en farlig väg, i synnerhet för en journalist:

  Om det är fel att berätta en sanning och rätt att förtiga den (låt säga om Ukrainska krigsbrott) för att just den sanningen ”gynnar Putin”, då är det lätt att nästa steg blir:

  Det är rätt att hålla fast vid osanningar, om de gynnar rätt sida. Kanske inträffade inte Bucha eller Teaterincidenten i Mariupol så som den accepterade narrativen uppger, men det är oväsentligt eftersom de *skulle kunna* vara sanna och i vilket fall som helst så ”vet” vi att det är såhär ryssarna beter sig, så de här händelserna kan gott fortsätta att cirkulera eftersom de korrekt beskriver Putin och ryssarna (även om de inte i sig skulle vara sanna).

  Och om det är rätt att hålla fast vid osanningar som skulle kunna överbevisas så är nästa steg inte långt, nämligen till att presentera osanningar som man redan från början vet kanske inte är sanna, men som illustrerar den övergripande sanningen om att Putin är ond och Zelensky god.

  I det läget har man helt lämnat journalistiken och blivit berättare av moralsagor. Var drar man gränsen? Hur långt nerför denna trappa är man beredd att gå? De flesta journalister som de ovannämnda har säkert en gräns, men hur kan vi som läsare/tittare veta var denna gräns går? Det kan vi inte. Så när vi börjar ana dessa mönster så tappar vi helt förtroendet och utgår från att allt är lögn.

 7. Avsnitt IV Anders, och som du märkte; när ’journalistens’ argument tog slut, tog ad hominemattackerna vid. Surprise surprise. Eller som Magnus Uggla sjöng; när orden tar slut tar deras nävar vid. Skrattar…att de agerar lika patetiskt varje gång, är ett stort skämt

 8. Snacka om bedrövlig. Ytterst bedrövligt. Herregud vad katastrofala dåliga man är. Som ett litet barn,men men så tycker och tänker jag. Vem fan bryr sej om vad du tycker och tänker,det är EJ ditt jobb att förmedla det. Byt yrke då. Låter som ett riktigt barn när dessa ställs mot väggen med seriösa riktiga frågor. Vilken renodlad nolla och ryssofob och dessa är med och förmedlar MASSOR med skitsnack under hela krisen. Kastar även anklagelser mot blogg redaktören utan sakliga argument till. Då det EJ är trevligt när dom seriösa frågorna brinner i arslet. Nä ytterst bedrövligt

 9. Det är så man blir mörkrädd. Herregud vilken trångsynt idiot till ”journalist”. Bra jobbat av dig Anders.

 10. Den ”kände journalisten” är enligt min bedömning trygg i att sitta på den ”rätta” sidan och hans ställning som ledande journalist i sin medieorganisation kan inte riskeras. Håller med JohnA ovan. Journalisten gör vad hans överordnade beordrat, och han gör det bra i deras ögon. I hans ställning behöver man inte besvara kritik med fakta.

 11. Mycket bra inlägg från dig Anders R. Det är faktiskt litet skrämmande att journalister på public service skrattar bort och inte vill veta av någon annan världsbild än den de så falskt levererar. Ibland känns denna massa av indoktrinerade så förfärligt hemska.

 12. Tack redaktören! Det var ett intressant ämne och inlägg. Jag måste dessutom faktiskt också tacka den kände journalist som faktiskt hade mod och tid till flera svar att ställa upp på en så pass lång och omfattande diskussion. Den möjligheten ges sannerligen inte ofta.

  Från min egen syn- och ståndpunkt, jag har som bekant tagit avstånd från det illegala ryska anfallskriget och invasionen av två(tre) skäl;

  1) Jag är emot krig och våld;
  2) Jag är emot icke-FN-sanktionerade krig mot enskilda stater (t.ex. mot Irak) år 2003 där utöver kända angreppsländerna USA och Storbritannien deltog, så gjorde också dagens högljudda krigshökar Polen, Litauen OCH UKRAINA i det illegala anfallskriget mot Irak- dessa tre länder var själva med och satte internationella krigslagar mot FN-stadgan ur spel (det glömmer vi ofta bort, och naturligtvis ”glömmer” dessa länder också bort det lätt).
  3) En anfallande krigsmakt har inte bara det juridiska huvudansvaret för förstörelse och dödsfall i ett invaderat land som inte har stöd i FN-stadgan.

  Som jag nämnt flera gånger här för de svenska läsarna så den som promenerar på den stora gata som leder till Kievs stora nazistiska arkebuseringsplats Babij Jar (ung. ”Gum- eller ”Kvinnoravinen”) kommer att promenera på ’Prospekt (Stepan) Bandera’ – uppnämnd efter den ukrainske quislingen.

  Så nazistiska och fascistiska symboler skulle alltså inte finnas i Ukraina? Som endast ”Putinpropaganda” då? Vad skulle vi säga om Norges extremhögerpartier lokalt beslöt att i norska småorter satte upp, ja, statyer på, hmmm, Vidkun Quisling?, eller döpte om en Kong Håkon VII:s gate till Vidkun Quisling-avenyn? Skulle rapportage om det också vara antingen helt (nedtystat) ovidkommande eller som ”propaganda”?

  Häromåret flyttade den anständiga demokratiska spanska regeringen den tidigare diktatorn Francos grav från den stora spanska krigskyrkogården. Under skarpa högerprotester från bl.a. katolska extremister och det fascistanstrukna partiet Vox. Man har döpt om gator i hela Spanien som har ursprung i Spaniens mörka fascistiska förflutna -lite sent påkommet, måhända? Men det inträffade.

  Jag tittar på mycket internationella media på flera språk. På t.ex. det engelskspråkiga al-Jazeera -en informationspärla bland betydligt sämre kanaler som CNN och BBC- och där har man faktiskt visat upp både ukrainska fascistiska förband och ställt frågor om alltifrån skumma tatueringar och symboler, till att visa upp ryska illdåd. Jämlikt jämvikt – såsom journalistik SKALL fungera!

  Jag har tagit avstånd från det ryska invasionsvåldet -av humanistiska, humanitära och historiska skäl; den här typen av invasionskrig misslyckas nämligen alltid: från Vietnam och Afghanistan till naturligtvis Irak och Syrien.

  Jag visade för en del år sedan efter en större familjemiddag bilder på min telefon på nutida fascistiska bilder, fanor och anhängare inuti landet Ukraina. Tveksamheten var stor: ”är detta verkligen sant?”, är inte bilderna arrangerade, montage?

  I krig träder extremerna och extremisterna fram -överallt. På båda sidor.

  Det vore påkallat om dagens västerländska journalistik, där vissa alltid påpekar att ”det inte finns ’nazism’ och ’fascism’ i Ukraina” om de kunde vid många bild- och kameratillfällen kunde ta reda på(?) eller redovisa vad de ukrainska röd-svarta fanorna betyder (ser ut som den ukrainska blå-gula fast röd-svart), och påpeka att den är en klart fascistisk symbol. Det sker aldrig, trots att jag ser den på just SVT närapå varenda vecka. Tystnad.

  Att undvika inslagen av återupplivades av 1930- och 1940-talets symboler i Ukraina som når alltmer officiella nivåer är att inte avsiktligt berätta sanningen. Och det sker i västerländska public service.

  John Pilger visas dessutom ganska ofta med nya dokumentärer på det internationella utbud som finns bland kabelkanalernas dokumentärprogram – på engelska. Han är allt annat än bortglömd från 1970-talet!

  Jag lägger själv huvudbördan av krigsförstörelsen av idag på den ryska sidans invasion. Men det innebär inte att vi skall underrapportera och ”undviksrapportera” om de också mörka extremister på svart-bruna skalan och likaså dess långa CIA-stöd sedan sent 1940-tal (det går att botanisera i dessa rapporter helt fritt och öppet på CIA:s historiska hemsida där de kan laddas ned i pdf (viss svartmaskning sker här och där, precis som i ALLA gamla underrättelserapporter), det är alltså inte minsta ryska propaganda!).

 13. ”Alltså: Ett demokratiskt land har invaderats i Europa, tiotusentals människor har dödats, lidandet och förstörelsen är enorm – en person bär huvudansvaret och vägrar stoppa kriget.”

  Vad säger man? Historien började februari 2022. Vart har den försiktiga attityden i utpekande av huvudansvarig i tidigare krig tagit vägen? Hörde man någonsin Clinton, Bush, Blair eller Obama pekas ut som huvudansvariga till något krig? Av någon journalist på PC?
  Inbäddade journalister blev ett begrepp i Irak. Men ideologiskt inbäddade, som inte ens har vett att dölja det, det är strået vassare. Det är inte journalister utan megafoner och stenografer. Med följden att majoriteten av befolkningen är lika oinformerade som invånarna i Orwells Oceanien i 1984.
  Bra hanterat, Anders. Vi vet alla att det måste skava lite i denna journalists samvete. Hen hade ju INGA som helst argument. Får mig att tänka på en reportageserie på P1 före kriget som enbart innehöll intervjuer med yngre personer som väntade på ett kommande krig med Ryssland. Denne journalist hade naturligtvis fått sig tilldelat en ”fixer”.

  • Sedan minns vi ju de omfattande sanktionerna mot amerikanska och brittiska företag med anledning av det helt illegala anfallskriget mot Irak: alla politiker i London och Washington som röstade för kriget: deras bankkonton frystes, alla deras lägenheter och tillgångar i EU beslagtogs och pengarna betalades ut som krigsskadestånd till det irakiska folket. Alla brittiska och amerikanska idrottsmän utestängdes från alla internationella idrottsevenemang och alla VM, de svenska fotbollsspelare som spelade i England bannlystes liksom de ishockeyspelare i NHL fick aldrig mera spela i ett svenskt landslag.

   Dessutom minns jag mycket tydligt att alla brittiska och amerikanska nyhetsmedier som BBC, CNN och allt på internet blockerades i det EU som verkligen var emot Irakanfallet. Sedan drabbades den amerikanska och brittiska exporten till Europa hårt: den stängdes ned helt och hållet. Sedan genomfördes ett bombattentat mot järnvägstunneln under Engelska kanalen. Det visade sig att MI6 sprängt själv denna tunnel för att skylla på regeringarna i Paris och Berlin.

   …eller har jag missuppfattat de internationella rättsliga principerna och händelserna kring motåtgärderna mot de amerikanska, brittiska, polska, litauiska och ukrainska krigsförbrytelser som de utförde det långt brutalare och blodigare kriget mot det irakiska folket.

   Kan jag verkligen minnas helt tokigt fel?!?

   Korrigeringar mottages naturligtvis tacksamt från vår goda läsekrets!

   • Jag tror också det är en hen-människa.
    Har sedan en längre tid haft känslan det finns många hen-människor inom svenska journalistkåren.

    Avköning verkar vara en av de senare påkomna demokratiska värderingarna.

    Journalistyrket kräver demokratiska värderingar eljest är journalisten ifråga dömd att gå samma väg som journalisten Joakim Lamotte.

    I det avseendet finns ingen skillnad mellan demokrati och diktatur.
    Åsiktsförtryck är lika nödvändigt i båda fallen.

    Fråga är om demokrati existerar eller det bara är ett ideal och målsättning?
    I det fallet helt likt kommunismen.

    Skillnaden mellan dröm och verklighet.

 14. Tack för att du orkar trigga hen att avslöja sig så där blatant!
  Det i ”sak” hen bidrar med i media, känns som rena översättningar från CNN och/eller BBC.
  Och hela vapenarsenalen av personliga påhopp, smutskastning och hån kommer från samma håll, ser man.
  Det har blivit så vanligt att det tappat all kraft. Lyckligtvis börjar lögnerna också falna undan för undan.
  Sen kommer hen aldrig att förlåta dig för att ha haft rätt. 😀

 15. Underbara fina Anders! Jag tycker du ska skriva till den s k journalisten och förklara att du nu ämnar offentliggöra hans namn och publicera hela ordväxlingen en gång till här på Global Politics. Skicka den sedan i sin helhet till varje varenda tidning som överhuvudtaget kunde tänkas välja att publicera. Denna ordväxling förtjänar verkligen all uppmärksamhet den kan få! Ordfront, Flamman, Arbetaren etc etc… Tack!!!!

 16. Anders, det var en väldigt intressant mejlväxling du hade med hen. Någon verklig diskussion kan jag inte se – ni pratar förbi varandra. Du har redan på ett tidigt stadium i detta krig fördömt Rysslands invasion. Det framgår inte på något ställe i dina mejl till hen. Varför inte? Var står du i den frågan egentligen?
  Den enda kritiken du framför om Ryssland är det vaga att demokratin där har sina brister.
  Nu kan jag väl gör en kvalificerad gissning om vem hen är. Har jag rätt så har denne tillbringat en en del år i Ryssland och bör har en god bild om det landets utveckling.

  • Jag anförde fakta och argument som jag tycker är bra. Diskuterar kriget i Ukraina, inte demokrati och andra frågor i Ryssland. Men jag tog upp frågan om demokrati i Ukraina, då MSM-media porträtterar Ukraina som ett (ganska bra) demokratiskt land.

 17. Anders, det var en väldigt intressant mejlväxling du hade med hen. Någon verklig diskussion kan jag inte se – ni pratar förbi varandra. Du har redan på ett tidigt stadium i detta krig fördömt Rysslands invasion. Det framgår inte på något ställe i dina mejl till hen. Varför inte? Var står du i den frågan egentligen?
  Den enda kritiken du framför om Ryssland är det vaga att demokratin där har sina brister.
  Nu kan jag väl gör en kvalificerad gissning om vem hen är. Har jag rätt så har denne tillbringat en en del år i Ryssland och bör har en god bild om det landets utveckling

 18. Ja det är bara sorgligt att man inte kan se 2 perspektiv. Undrar om ”gossen” skulle ha varit lika fördömande om det gällt Irak, Syrien eller något annat land som vår ”Herre” i väst invaderat och totalt förstört. Nej knappast. Jag blir ledsen har försökt att få SVT att vara i vart fall något nyanserade i sin rapportering. Detta går inte säger dom då det bara är propaganda.

  Ledsen
  Robert Edin

 19. Skrivbordssoldaterna har glada dagar ser man. Vad ingen av dessa tycks fatta är att Putin knappast hade något annat val än att agera när Ukraina tänkte gå in i öster och ställa till med en massaker på den rysktalande befolkningen. Javisst har dessa ”hemliga” planer läckt ut men MSM väljer att ignorera sanningen eftersom det skulle vara förödande för Biden och hans anhang. Hade Putin inte agerat så hade garanterat någon väldigt hårdför militär flyttat honom ur vägen och då hade nog hela Ukraina vid det här laget varit grus och aska.

 20. Vi lever nu i propagandans tid. Inte bildningens – förmågan att förstå komplicerade ting och processer i dess mångfald av uttryck och sammanhang. Den journalistik som översköljer oss har bara ett syfte att hylla kriget – dödandet. Vi befinner oss snart vid samma punkt som en tidigare skicklig nazistisk propagandist skapade med frågan: Vill ni ha det totala kriget och det tyska folket jublade och ville ha det totala kriget. Med facit var det ett dåligt val. Jag tror inte Sveriges politiker och journalister längre kan stava till ordet fred vilket borde vara den position som kriget och dödandet borde prövas mot som alternativ. Och denna krigshets i det självklara inkalkylerande alternativet och möjligheten av att utlösa ett kärnvapenkrig ett kärnvapenkrig som politiker, journalister och opinionsbildare därmed har bidraget till. Just nu eskaleras allt fram mot en allt allvarligare urladdning allt tyngre vapen allt mera vapen. Men vad spelar det för roll att ha drivit på för ett totalt krig om det innebär rullgardinen ner för mänskligheten och liv på jorden. Då finns ingen kvar som kan utkräva ansvar för hetsen och propagandan. Det är just nu vi måste ropa på besinning innan det är för sent. Tack Anders för din avklädning av krigspropagandisten.

 21. Till ”känd svensk Ukraina journalist”
  Ämne: Om det bedrövliga läget för Ukrainas ”arme”

  ”It is over for the Ukraine. The Russian forces are enveloping Ukrainian units in several small cauldrons. Bakhmut is only one of them. South of it is the New York agglomeration which will become another one. Anviivka, further south, is also in big trouble and may even become the first of the three to fall.

  In a few weeks, after those three cauldrons have collapsed, the Ukrainian army will be on the run. It will be summer by then and the mud will have dried up. The Russian forces will then become more mobile which may even allow for wider ’big arrow’ moves.

  The only way for the Ukrainian army to counter those moves will be the use of the forces it currently prepares for a ’counteroffensive’ as defense formations.

  But even that will only give it another three month or so before the inevitable collapse arrives.”

  Det är lögnimperiets stora medier såsom NYT och WaPo som har set ljuset s a s och börjat berätta sanningen om landvinningar för Operation Z. Mycket tyder på att sommaren 2023 blir landet 404 till (precis som Kinan förutspått för några veckor sedan)

  Du kan fördjupa dig om det sorgliga läget för Ukraina hos Moon of Alabama.

  Vem vet t o m du kan se ljuset precis som WaPo och NYT😜

 22. ukrozionazi regimen drar på sista valsen. Det är just därför som Frankrikes ”president” vill leka typ Napoleon III och skicka sin ynka armé på 72,000 soldater för att kriga mot Ryssland🤪 Vem vet blir 2024 ett repris av 1814? Det vore en historieläxa likt ingen för hybris stinna eliter som styr väst. Eller vad säger ”kände” journalisten nu då? 🤣🤣🤣

  • Jag tror Frankrike är bättre på att göra bilar med mjuka säten än att kriga med hårda soldater. 🙂

  • Fast Napoleon III har varit död i över 150 år…

   Det är bra att vi alla europeiska broderfolk hjälper våra grannar som Moldavien och Ukraina i fara och hot mot deras frihet och demokratiska uppbyggnad.

   Vi bör även till slut hjälpa även det ryska folket till fria val och äkta politisk och laglig personlig frihet, som dagar som denna är mycket långt borta, när landet och folket lever i den superrika överklassens potiomkinkulisser i oligarkikapitalismens land.

   Länge leve den ryska socialistiska revolutionen! Det är dags!

   • Tre dagars val med möjlighet till poströstning. Medan Ukraina ställer in presidentvalet, förbjuder 11 oppositionspartier i mars 2022 (Guardian), och utvisar främste oppositionspolitikern Medvedchuk. Navalny fick stöd i opinionsundersökningar av 3-6 % in nan han greps, enligt Levada, ett oberoende opinionsinstitutet också enligt Mara Persson-Löfgren på Sveriges Radio. Under Putins tid har lönerna och BNP ökat mycket.

 23. Det är väl typiskt och naturligt att ” systeminbäddade journalister” inte kan gå emot det system som föder och finansierar dem. Vem vill bli arbetslös och utblottad när man kan få bo och äta gott på statens bekostnad, bo på fina hotell utomlands, så länge man kan upprätthålla det ”påbjudna narrativet” dvs EU och Natos gemensamma utrikespolitik, där Sverige nu är en aktiv del av.
  Donald Macgregor säger på tuben: ”Att att sanningen inte spelar någon roll ( i media).
  Det är budskapet till den allmänna opinionen. Om du tillhandahåller ”berättelsen” och du betalar folk (tex journalister) för att återanvända den och återupprepa ”berättelsen” om och om igen, då övertygar man de flesta om att det är sant.
  Det spelar ingen roll för makten om det är nonsens. Det handlar om narrativet (berättelsen). Det är den som räknas, dvs propagandan.

 24. Var är ’journalisten’ idag.., och har ’argumenten’ tagit slut, nu när hans/hennes/hens arbetsgivare visar sig vara instigator till all misär…typ som mot Palestinierna

  • Sannolikt sadlat om till MO-expert och korrespondent som skriver om folkmördarnas stat israel och ”rätt till folk….”. Kanske har det blivit en hel del artiklar med den dåliga ramsan
   ”Hamas, Hamas, Hamas”
   ”Tehran, Iran”,
   ”Houthi, Houthi” och avslutas
   ”Hezbollah, Nasrallah”.
   Sannolikt har ”kände” journalist bosatt numera i Hell Aviv

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here