Litauen, EU-sanktioner och USA. Vad kommer att hända?

5
2173
Bilder från Kaliningrad

Den här artikeln https://steigan.no/2022/06/litauen-eu-sanksjoner-og-usa/?utm_source=substack&utm_medium=email av pensionerade överstelöjtnanten Einar Magnus Ødegård har översatts av Rolf Nilsson. Hur det hela kommer att ”sluta” vet vi inte. Efter Ødegårds artikel följer ett utspel av EU:s utrikespolitiske talesperson Borrell.

_________________________________________________________________

Litauen, EU-sanktioner och USA

En historisk lärdom är att när ett land har stora interna problem, startar ledningen gärna ett krig. Litauens vägran att tillåta järnvägstransport från Ryssland till enklaven Kaliningrad sägs vara motiverad i enlighet med EU: s sanktioner mot Ryssland på grund av den speciella militära operationen i Ukraina. Argumentet är så falskt, eftersom USA styr Litauens utrikespolitik.

Omedelbart efter vägran av järnvägstransporten tillkännagav en talesman för USA: s utrikesministerium att en rysk militärattack mot Litauen skulle utlösa artikel 5 i Nato -fördraget: Attacker mot en medlemsstater betyder samma sak som attack mot alla , ’Och USA stödjer Litauen’.

Litauens järnvägstopp från Ryssland till Kaliningrad kan bara förklaras av USA som nu vill att Ryssland ska provoceras för att starta en militär operation mot Litauen för att öppna järnvägstransporten.

Låt oss titta på detta i geopolitiskt sammanhang.

Litauen har under flera år haft en diplomatisk relation med Kina.

Från 2021 till nu har emellertid det lilla baltiska landet drivits av USA som en spjutspets för Taiwan mot kinesiska och ryska inflytande från amerikanska investeringar och troliga massor av mutor till härskarna i stil med USA: s många sätt att undergräva andra länder för att främja sina egna utrikespolitiska intressen.

Den litauiska utrikesministern Landsbergis har länge lett en hätsk kritik i ord mot Kina och Russand, och den 21 november 2021 öppnade Taiwan ett ”representationskontor” i huvudstaden Vilnius. Det kan jämföras med en ambassad och har utlöst starka protester från Kina.

Kinas flerårige härskare Chiang Kai Cheks flydde 1948 efter krigsförlusten mot Maos revolutionära styrkor i Kina, till Formosa för att fortsätta som ledare för Republiken Kina med Taiwan som ett nytt namn på ön.

Taiwans nuvarande ledning för en aggressiv politik mot Kina baserad på amerikanska bajonetter och dollar, mest synligt via den amerikanska Stillahavsflottan som alltid har en hangarfartygsgrupp som seglar inte långt från den kinesiska breakout -ön.

Allt verkar styras av USA, eftersom Litauen och Taiwan är under USA: s starka inflytande med amerikanska dollar som ett verktyg där korruption verkar accepteras som naturligt. Litauen har emellertid inte lyckats öppna ett representationskontor i Taipei, troligen efter kinesiskt inflytande.

Det faktum att USA, på grundval av kopplingen mellan Förenta staterna, Taiwan och Litauen, nu kanske vill starta ett världskrig genom att provocera Ryssland i Litauen, harmoniserar med Washingtons grundpolitik: ett krig i Europa mot Ryssland eller i Asien mot Kina kommer att tjäna USA: s intressen.

Genom att använda ett problem i en liten stat som kan orsaka ett världskrig, jfr. Down Prices ord. Det kommer att flytta uppmärksamheten från USA: s ökande inflation och hotande ekonomiska nedgång till kampen mot dess påstådda fiender. En krigsekonomi kommer att sätta alla amerikanska människor i arbete ”för nationens bästa”.

Den historiska lektionen att inhemska problem kan lösas av ett krig bekräftas återigen. Rysslands reaktion på den amerikanska provokationen bestämmer den vidare utvecklingen. (Slut på Ødegårds artikel).

Ungefär samtidigt kom en rapport om att EU ska ”se över” Kaliningrad-blockaden, kan uppfattas som en liten reträtt. https://www.rt.com/russia/557713-traffic-restrictions-to-be-reviewed/
Enligt EU:s toppdiplomat Josep Borell bör sanktionsriktlinjerna inte ”blockera” trafiken mellan Ryssland och Kaliningrad-exklaven.

EU försöker inte införa en ”blockad” mot Rysslands Kaliningrad-region och kommer att se över sina sanktionsriktlinjer för att undvika att ”blockera” trafiken till och från exklaven, sade blockets toppdiplomat Josep Borrell på torsdagen.

Litauens åtgärder för att begränsa transiteringen till och från Kaliningrad, som genomförs enligt EU-kommissionens riktlinjer, syftar först och främst till att förhindra att de antiryska sanktioner som införts på grund av den pågående konflikten i Ukraina kringgås, förklarade Borrell. Europeiska] kommissionen kommer att se över riktlinjerna för att klargöra att vi inte vill blockera eller förhindra trafiken mellan Ryssland och Kaliningrad”, sade Borrell vid en presskonferens.

Föregående artikelPutin om faran för Sverige och Finland med Nato-medlemskap
Nästa artikelNew York Times: Ett nätverk av kommandosoldater från USA & allierade styr vapenflödet till Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Vad kommer att hända?
  Jo Storbritannien kan, enligt media förklara ”krig” mot Ryssland i händelse av avrättningen av legosoldaterna Sean Pinner och Aiden Eslin efter domen från högsta domstolen i Folkrepubliken Donetsk (DPR).
  London, som tillåter sig aggressiva attacker mot Ryska federationen, måste vara medvetna om att en rysk kärnvapenprojektil räcker för att förstöra Storbritannien.
  I ett samtal med den internationella redaktionen för FAN , svarade biträdande för Ryska federationens statsduma Yevgeny Fedorov på uttalandena från media i Storbritannien.
  Materialet i publikationen understryker att Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson , kan ”gå på panik” i händelse av avrättning av två ”lyckosoldater”. Om detta händer, då ”kommer konflikten att ta en mycket farlig vändning, från vilken det kanske inte finns någon återvändo”, skriver Express-krönikören.

  Som Jevgenij Fedorov noterade, för britterna har en kraftuppvisning varit karakteristisk för omkring 500 års historia. ”Den här typen av scenario kallades kanonbåtsdiplomati när det inte fanns någon sårbarhet för öarna. [Britterna] sköt på långt håll, förde krig inte på sitt eget territorium. Jag påminner er om att på 600 år har inte en enda utländsk soldat tagit sig in på brittiskt territorium. Följaktligen har de (britterna – Ungefär red.) redan detta i sin mentalitet”, sa källan till FAN.

  Samtidigt, förklarade ställföreträdaren, förändrades situationen dramatiskt när kärnvapen dök upp: alla fördelarna med Storbritanniens geografiska position visade sig vara dess minus. Enligt politikern bör London vara medveten om konsekvenserna av att öppna fientligheterna inleds med Ryska federationen.
  ”Om det i ett krig med USA är nödvändigt att använda flera hundra kärnvapenmissiler, så räcker det generellt med en i ett krig med Storbritannien. Samma Avangard kommer lätt att leverera en kärnladdning, och det blir inget Storbritannien. Jag tycker att de borde förstå detta.
  En attack på de brittiska öarna kommer inte att skada Europa. Således kommer detta att tillåta europeiska länder att inte vara inblandade i fientligheter, avslutade Jevgenij Fedorov.

  Kom ihåg att den 9 juni dömde DPR de brittiska medborgarna Pinner och Eslin, såväl som marockanska Saadun Brahim , anklagade för att ha deltagit i fientligheter på sidan av Ukrainas väpnade styrkor, till döden. De dömda kommer att kunna överklaga domen.
  Trots Londons påståenden är de utländska medborgarna i fråga inte krigsfångar, utan legosoldater. De ”lyckosoldater” som har skickats av väst för att hjälpa Kievregimen anses inte vara kombattanter enligt internationell humanitär rätt och har därför inte rätt till krigsfångestatus.

  • Tom svansföring från lilla-Britannien. De som styr landet vet mycket väl att lilla-Britannien kommer att försvinna i händelse av ett kärnvapen krig med Ryssland. De vet också att det kan t o m vara så att Ryssland har större chans att avvärja en kärnvapenattack från lilla-Britannien. Men lilla-Britannien har inte en chans att undgå total förintelse. En ö med på 227,000 kvadrat kilometer kan göras obeboelig ganska snabbt och utan mängder med vapen.

   Således skulle lilla-Britannien tjäna sig själv mycket bättre genom att veta sin plats, d v s håll käft, utmana inte ödet med hot om krig mot Ryssland världens mäktigaste land. Den tiden då lilla-Britannien kunde hota och ändra andra länders politik mm är över. Lilla-Britannien ska istället ställa sig i kön för old hags alltså föredettingar 🤪

 2. ”Formosa för att fortsätta som ledare för Republiken Kina med Taiwan som ett nytt namn på ön.”

  Nej – det var inte alls något ”nytt” namn på ön. Namnet Formosa är från 1542 då portugisiska upptäcktsresande siktade ön. Namnet betyder den vackra ön. En gång försökte man bilda Republiken Formosa, men det var 1895, men den erkändes aldrig.

  Namnet Taiwan är det historiska, men ön har haft många olika namn. Vad namnet kommer ifrån är det ingen som vet, och det finns ändlösa teorier. Lite exempel.

  Taiwan var en gång känt som ”Tayouan”. Det tros vara härlett från ordet ”Taian” eller ”Tayan”, som betyder ”utlänning” på det lokalspråket som talas av Siraya-folket, en ursprungsbefolkning i Taiwan. Under den holländska Formosa-eran kallades Taiwan sedan för ”Taioan”, vilket härleddes från Minnan-uttalet av ”Tayouan”, och senare blev det ”Taiwan”.

  Taiwan skrivs på kinesisk 中国台湾省 Viket betyder Kinas Taiwan provins. Tecknen 台湾 betyder Taiwan och enskilt ungefär 台 plats, och 湾 wan, som betyder ankringsplats. Samma ord i Japanskan. Taipei skrivs 臺北市 eller 台北市, notera skillnaden mellan gammalkinesiska (Traditionell) och modern (förenklad)

  Taiwan befolkades för omkring 30,000 år sedan från vad idag är Fujian provinsen. Havet var då mycket lägre och folk gick torrskodda till Taiwan. En massiv invandring av oledare inträffade för omkring 5,000 år sedan och kan tydligt spåras till kustområdet mellan dagens Hong Kong och Fujian.

 3. MOSKVA, 28 juni. /TASS/. Litauen bär det fulla ansvaret för återverkningarna av dess beslut angående förbud mot lasttransitering till Kaliningrad, men Vilnius stannar inte upp för att tänka på det, enligt biträdande sekreterare i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev.
  I en intervju med tidningen Argumenty i Fakty sa han att detta är ytterligare en indikation på att ”Litauen inte alls tänker på konsekvenserna av sina egna rörelser. Och även förklaringar om att Litauen endast lydigt genomför de beslut som fattats av Europeiska Unionen hjälper inte här”.
  Medvedev tillade att ”EU inte ens insisterade” på så radikala åtgärder som ett transitförbud, och insåg möjliga problem. ”Ändå böjde Litauen oberäkneligt inför sina amerikanska välgörare och visade än en gång sina idiotiska russofobiska attityder och beslutet att förbjuda transitering av ryska varor med enbart deras lista på 60 sidor är inte ens meningsfullt att kommentera”.

 4. https://aif.ru/politics/world/dmitriy_medvedev_aif_ru_bezyadernyy_status_baltiki_uydyot_v_proshloehttps://aif.ru/politics/world/dmitriy_medvedev_aif_ru_bezyadernyy_status_baltiki_uydyot_v_proshloe

  Dmitry Medvedev: ”Den icke-nukleära statusen i Östersjön kommer att bli ett minne blott”.
  ”Västlandet underskattar oss som vanligt. Det är inte första gången i vår historia som vi har satts under press på alla sätt. Och vi måste förlita oss enbart på våra egna resurser och intelligens. Inte ens i de svåraste tiderna gav vi efter för pressen, och järnridån blev inget hinder för oss. Och nu är jag säker på att det kommer att bli samma sak.” Dmitry Medvedev, vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd , talade om detta i en exklusiv intervju med aif.ru.

  Nyligen blockerade Litauen landkorridoren mellan ”fastlandet” Ryssland och Kaliningrad-regionen för transitering av sanktionerad last. Hur kan Moskva svara på detta?
  Dmitrij Medvedev : – Beslutet att förbjuda transitering av ryska varor, vars en lista tar mer än 60 sidor, är så busigt att det inte är meningsfullt att ens kommentera det. Ytterligare ett bevis på att man i Litauen inte alls tänker på konsekvenserna av sina egna steg. Och här sparar inte hänvisningar till det faktum att Litauen endast lydigt genomför de beslut som fattats av Europeiska unionen. Faktum är att även under antagandet av sanktioner diskuteras undantag och tolkningar av vad man ska göra. För att inte skapa landproblem eller bryta mot grundläggande multilaterala och bilaterala avtal.
  Varför begränsade Litauen lasttransiteringen av Kaliningrad med Ryska federationen?
  Därför ligger skulden för transitförbudet helt och hållet på Vilnius. Och alla negativa konsekvenser kommer för honom. Förresten, EU insisterade inte ens på dessa steg och insåg de möjliga problemen. Men Litauen böjde sig oberäkneligt inför amerikanska välgörare, och visade återigen sina idiotiska russofobiska attityder. Låt oss inse det, begränsningen av transitering är en del av själva ”ombudets krig” som väst släppte lös mot Ryssland.

  Naturligtvis kommer Ryssland att vidta repressalier, och de kommer att bli mycket tuffa. Jag kommer inte att specificera vilka ännu. Det finns många möjligheter, en betydande del av dem är av ekonomisk karaktär och kan skära av syret till våra baltiska grannar som har vidtagit fientliga åtgärder. Det finns också möjlighet att använda asymmetriska åtgärder, vilket naturligtvis kommer att orsaka en kritisk eskalering av konflikten.
  Litauiska politiker hyllar, och medborgarna försöker på något sätt överleva i denna absurda teater.
  — DMITRIJ MEDVEDEV ”En sådan upptrappning är ett dåligt val. Och vanliga medborgare i Litauen kommer att lida av det, vars levnadsstandard redan inte är den högsta, utan enligt europeiska standarder – helt enkelt tiggande. Fråga invånarna i Vilnius eller Kaunas vad de tycker om sådana åtgärder, så får du höra ärliga, inte särskilt diplomatiska svar. Litauiska politiker hyllar, och medborgarna försöker på något sätt överleva i denna absurda teater. Båda blir sämre på det.
  Tvåplansbro i Kaliningrad.
  ”Varför är Kaliningrad fortfarande en del av Ryssland?” Som hettar upp passioner kring exklaven. Att invadera Krim är en krigsförklaring”.
  – Ur din synvinkel, hur kommer Finlands och Sveriges eventuella anslutning till Nato att förändra situationen vid de ryska norra gränserna? Många kritiker nämner en rysk specialoperation i Ukraina som orsaken till alliansens utvidgning. I slutändan, vad är farligare för Ryssland – Ukraina i Nato eller Finland med Sverige?
  – Svaret är självklart. Ukraina i Nato är mycket farligare för vårt land. Och detta beror på vad president Vladimir Putin upprepade gånger har talat om . Förekomsten av olösta territoriella tvister, såväl som en annan förståelse av regionernas status. För oss är Krim en del av Ryssland. Och det här är för alltid. Varje försök att göra intrång på Krim är en krigsförklaring mot vårt land. Och om ett land som ingår i Nato gör detta är det en konflikt med hela den nordatlantiska alliansen. Tredje världskriget. Total katastrof.
  RELATERAD ARTIKEL: ”Östersjön förvandlas till Natosjö”. Expert – om valet av finländare
  Sveriges och Finlands anslutning till Nato hotar oss inte med något särskilt nytt. Dessa länder hade tidigare relationer med Ryssland som kan kallas ganska respektfulla och ömsesidigt välvilliga. Fast förr i tiden hände förstås olika saker. Nu har vi inte och förväntas inte ha territoriella tvister med dessa länder, och ens orsaker till dem. Om de känner sig bättre och lugnare genom att gå med i en allians, lycka till. NATO är redan nära vårt land, utan Sverige och Finland.
  Men vi kommer naturligtvis att vara redo för repressalier. I händelse av en sådan expansion av Nato kommer längden på dess landgränser mot Ryssland att mer än fördubblas. Vi måste stärka dessa gränser. Östersjöns icke-nukleära status kommer att bli ett minne blott och grupperingen av markstyrkor och flottan i de nordliga riktningarna kommer att öka rejält. Ingen är glad över detta, och inte heller medborgarna i de två Nato-kandidatländerna. Inte den bästa möjligheten är att ha våra Iskanders, hypersoniska missiler, krigsfartyg med kärnvapen vid tröskeln till vårt eget hem. Få människor är nöjda med att de skatter som betalas nu inte kommer att gå till försköning och humanitära program, utan till försvarsändamål i Natos regi. Det här är en bottenlös avgrund. Dessutom, som erfarenheterna från många decennier visar, är upptrappningen av spänningen i förbindelserna med Ryssland en meningslös och dyr affär.
  Som erfarenheterna från många decennier visar är upptrappningen av spänningen i relationerna med Ryssland en meningslös och dyr affär.
  — DMITRIJ MEDVEDEV
  Låt mig ge dig en obestridd, men historisk parallell. Finnarna minns hur mycket det kostade dem att bygga befästningar på Mannerheimbanan och vad som blev dess öde till slut. I Leningrad-regionen, nära Vyborg, på vraket av dessa bunkar – ”miljonärer” (namngivna enligt kostnadsbeloppet i förkrigstidens finska mark) finns det fortfarande monument med inskriptioner på två språk: och ingen behöver ett krig . ..”

  Jägare och byten. Varför ville de inte acceptera Sovjetunionen och Ryssland i Nato?
  Mer
  ” Blockader och förbud – under mycket lång tid”
  ”Många företag lämnar Ryssland som ett resultat av sanktioner, hela industrier lider – flygtransporter, bilindustrin. Experter förutspår stora svårigheter på grund av bristen på komponenter. Är detta problem redan löst? Hur kritisk är förseningen för landets säkerhet?
  — Vårt lands tekniska suveränitet är ett av huvudvillkoren för att säkerställa Rysslands oberoende och säkerhet. Detta är av särskild betydelse för kritisk infrastruktur och ryggradssektorer i ekonomin. Vi har levt under sanktioner i mer än ett år (om man inte räknar sovjetperioden, det handlade om decennier). De senaste paketen, trots sin kolossala storlek, kom inte som en överraskning för oss. Om vi ​​rensar våra motståndares tal från höga ord och propagandaskal, kommer det att finnas kvar enkla och fula motiv för sådana handlingar – att hålla tillbaka Rysslands utveckling, handelskrig, kampen om inflytande på marknaderna, rädsla och snåla gunst hos Amerika, vilka europeiska länder är bokstavligen beroende av allt. Alla länder som har aviserat sanktioner är USA:s satelliter, och deras ledare löser sina egna inrikespolitiska uppgifter.
  RELATERAD ARTIKEL: Från standard med kärlek. Ryssland får inte betala sina skulder, men det ger inte upp
  Beroende är alltid dåligt. Förr eller senare används det som en hävstång för press på dem som inte håller med. Det är tydligt att alla dessa blockader och förbud är för en mycket lång tid. Våra motståndare förväntar sig att antingen kommer vi att böja oss för dem, eller så kommer vår ekonomi att kollapsa. De försäkrar sina medborgare att ”helvetiska sanktioner” mot Ryssland är på väg att leda till att det kollapsar. Vi måste göra dem besvikna: detta kommer inte att hända. Västerlandet underskattar oss som vanligt. Eller, mer exakt, att försöka önsketänkande. Det är inte första gången i vår historia som vi har satts under press på alla sätt. Och vi måste förlita oss enbart på våra egna resurser och intelligens. Inte ens i de svåraste tiderna gav vi efter för pressen, och järnridån blev inget hinder för oss. Och nu är jag säker på att det kommer att bli samma sak. Och vi kommer att kunna utveckla vår bransch och göra ganska stora ”hål” i denna gardin.

  Bland prioriteringarna för dagens ryska politik är skapandet av inhemska produkter och komponenter som gör det möjligt för oss att klara oss utan importerade delar, programvara eller tjänster. Vi kommer att utesluta situationer när våra innovationer är baserade på en utländsk, importerad bas. Detta är en svår strategisk uppgift. Vi måste sätta upp vår egen produktion på extremt kort tid, som inte är beroende av leveranser från utlandet, i nästan alla branscher. Särskilt inom högteknologiska, kunskapsintensiva områden, där vi tidigare sågs som farliga konkurrenter och därför hela tiden försökte komma ur vägen.
  ”Brådskande importsubstitution av hjärnor”. Guvernörer om sanktioner mot Ryssland.
  Det är också nödvändigt att utbilda ryska specialister som inte skulle vara sämre i sina kvalifikationer än de avlidna anställda i västerländska företag (många, noterar jag inom parentes, försökte på alla möjliga sätt försena avgången, men underkastade sig påtryckningar från sina regeringar). Och i samarbete, fokusera på nya pålitliga partners. Vi har dem i länder och kontinenter där Amerika varken är den absoluta auktoriteten, inte heller ”mästaren” eller förvaltaren. Detta har redan erkänts i väst – det fungerade inte för att skilja Ryssland från resten av världen.
  Jag håller med dig – att säkerställa teknisk suveränitet fördröjer verkligen inte. Stora budgetmedel kommer att anslås för genomförandet av en hel rad operativa åtgärder. Ett antal program har utvecklats för att stödja inhemsk industri, vetenskaplig och teknisk utveckling och utbildning av personal för de viktigaste industrierna.
  Jag ser ett dussin områden där vi kommer att behöva bli mycket aktiva för att inte stoppa produktionen eller säkerställa vårt tekniska oberoende. Alla måste vara upptagna. Detta görs av kollegor från myndigheter och näringsliv. Vi hjälper dem. Till exempel är det mycket viktigt att ersätta importerad utrustning och program inom området kritisk informationsinfrastruktur. För detta ändamål har en interdepartemental kommission inlett arbetet på platsen för Ryska federationens säkerhetsråd, som samlar representanter för statliga myndigheter och de största företagen inom informationsteknologi.
  “ Derbanili allt som ligger dåligt”
  ”Innan den särskilda operationen inleddes talade vi ofta om det ukrainska folket som broderligt. Men nu verkar detta land snabbt fullborda sin förvandling till anti-Ryssland. Kiev införde ett visumsystem med Ryska federationen. I Nikolaev förbjöds utbildning på ryska helt. Attityden till ryssarna och till Ryssland har försämrats kraftigt i nästan alla regioner på ” torget ”. Snacka om att ett broderligt folk kommer att behöva glömmas bort för alltid, eller åtminstone för en mycket lång tid?
  – Syftet med den särskilda operationen är att slå tillbaka de nynazistiska, fascistiska krafter som kom till makten i Ukraina och terroriserade befolkningen i Donbassrepublikerna under många år. Ja, och deras folks behov var, ärligt talat, konsumentistiska. Enkelt uttryckt drog de allt som var dåligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here