Köpcentrumet? Och Vita huset säger att Ukraina måste ge upp territorium

29
3698
In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Denna artikel av Moon of Alabama 28 juni har översatts av Rolf Nilsson. Svenska media återger rutinmässigt Ukrainas version som den sanna. https://www.moonofalabama.org/2022/06/another-zelensky-lie-debunked-white-house-says-ukraine-must-give-up-territory.html#more

Efter artikeln följer en rapport om ett uttalande av borgmästaren i den stad där köpcentrumet är beläget.

___________________________________________________________________

Ännu en Zelensky-lögn avslöjad – Vita huset säger att Ukraina måste ge upp territorium

I går nämnde jag det brinnande köpcentret i Kremenchuk i Ukraina, vilket den ukrainska presidenten Zelensky felaktigt hävdade att tusen personer hade befunnit sig inuti.

Jag frågade:  Satellitbilder visar att köpcentret ligger precis bredvid den stora maskinfabriken Kredmash. Var detta det egentliga målet för attacken och var köpcentret ett oavsiktligt offer?

Det har nu bekräftats att svaret på min fråga är ”ja”.

Dagens rapport om kriget från det ryska försvarsministeriet säger följande:

Den 27 juni i Kremenchug (Poltava-regionen) inledde ryska flygstridskrafter en högprecisionsluftattack mot hangarer med vapen och ammunition, som levererats av USA och europeiska länder, vid Kremenchugs vägmaskinfabrik

.Högprecisionsattacken har resulterat i att västtillverkade vapen och ammunition som koncentrerats till lagringsområdet för att levereras till ukrainska trupper i Donbass har neutraliserats. Detonationen av den lagrade ammunitionen orsakade en brand i ett icke-fungerande köpcentrum intill anläggningens lokaler.

Ahhh – ”Lita inte på ryssarna!” säger ni. Lita inte på någon, säger jag, utan granska fakta.

Ukrainarna har publicerat en övervakningsvideo från en park där man fångade ögonblicken för de två explosionerna. En stor blixt syns och människor springer iväg när skräp faller ner.

Parken ligger runt en konstgjord sjö med en ö i mitten, vilken kan nås via en bro. Det finns en liten rund byggnad på ön.

Här är en Google-satellitbild av hela området.

Det ljusgrå köpcentrets tak kan ses söder om den stora Kredmash-maskinfabriken i mitten. Den lilla parken, som övervakningsfilmerna kommer från, ligger direkt norr om den. Google har markerat den i grönt, som något speciellt rekreationsområde. Fabriken har direkt järnvägstillgång på sin södra sida med flera järnvägsspår för lastning och lossning av maskiner. Tillgången till järnväg den till ett idealiskt utrymme för att förbereda eller reparera tunga vapen. Det verkar som om järnvägsområdet var ett av de två målen.

Är du fortfarande inte övertygad? Nåväl, här är en video från en ukrainsk tv-station som tagits på fabriksområdet. Den visar en krater och spillror från fabriken. De områden där den träffades är i stort sett förstörda.

Enligt den ukrainska räddningstjänsten har attacken orsakat 16 personers död och 59 skadades. Så de flesta av Zelenskys ”tusen” personer som befann sig i köpcentret måste antingen ha överlevt eller aldrig existerat, där det senare är det mest sannolika fallet.

Köpcentret var uppenbarligen lika tomt som dess stora tomma parkeringsplats, som jag nämnde i går. Det kom på något sätt att brinna efter att fabriken bredvid hade bombats. De som dog var sannolikt soldater eller fabriksarbetare, som förberedde ”västerländska” vapen för leverans till fronten.

Zelenskys lögn har avslöjats precis som de andra skräckfiktionerna han har berättat om ryssar.

Samtidigt förbereder Vita huset en reträtt från Ukraina. CNN:s rubriker:

Biden-tjänstemän tvivlar privat på att Ukraina kan vinna tillbaka hela sitt territorium.

Artikeln är skriven av Natasha Bertrand, en ”störd konspirationsteoretiker och skandalomsusad CIA-propagandist” enligt Glenn Greenwald. Det gör det till en officiell ståndpunkt från administrationen.

(CNN) – Tjänstemännen i Vita huset förlorar tron på att Ukraina någonsin kommer att kunna ta tillbaka allt land som landet förlorat till Ryssland under de senaste fyra månadernas krig, säger amerikanska tjänstemän till CNN, även då de får de tyngre och mer sofistikerade vapen som USA och dess allierade planerar att skicka.

Rådgivare till president Joe Biden har börjat debattera internt hur och om Ukrainas president Volodymyr Zelensky bör ändra sin definition av en ukrainsk ”seger” – med hänsyn till möjligheten att hans land har krympt oåterkalleligt.

Amerikanska tjänstemän betonade för CNN att denna mer pessimistiska bedömning inte innebär att USA planerar att pressa Ukraina att göra några formella territoriella eftergifter till Ryssland för att avsluta kriget. Det finns också förhoppningar om att de ukrainska styrkorna ska kunna återta betydande delar av territoriet i en trolig motoffensiv senare i år.

Denna ”motoffensiv senare i år” verkar mycket osannolik i mina ögon. När de ryska styrkorna ser någon uppbyggnad av en sådan kommer de att förstöra den innan den hinner komma igång.

Ukraina kommer inte att återta något av det territorium som ryssarna inte vill att det ska återta. Det är inte i stånd att göra det vare sig militärt eller genom förhandlingar. Det kommer helt enkelt att behöva acceptera ett nederlag och ge upp öst och syd och acceptera förlusten av källan till 70-80 procent av sin tidigare BNP.

Allt detta var helt förutsägbart sedan krigets allra första dag.

______________________________________________________________________

Ukrainas borgmästare skyller dödsfallen på ledningen för köpcentret.

Ett köpcentrum i staden Kremenchug, där 18 personer rapporterades ha dödats i måndags, misslyckades med att stänga ner efter en varning.
https://www.rt.com/russia/557981-ukraine-mall-air-alert/

Ledningen för ett ukrainskt köpcentrum, där 18 personer rapporterades ha dödats i måndags efter en närliggande rysk flygattack, ignorerade en varning om en förestående flygattack, rapporterade borgmästaren i Kremenchuk på tisdagen.

”Ukraina befinner sig i krig, så att ignorera en varning för luftangrepp är ett brott, vilket tragedin i Amstor än en gång visade”, skrev Vitaly Maletsky på sociala medier. Han hotade offentliga platser med straffrättsliga åtgärder om de inte evakuerar kunder och anställda när myndigheterna utfärdar en varning.

Borgmästaren lade upp en skärmdump av vad han hävdade vara det officiella kontot för försäljningsstället på sociala medier, där det informerades om att det skulle hålla öppet under varningsperioderna. Policyändringen trädde i kraft i torsdags, enligt tidsstämpeln.

Ukraina hävdade att ett ryskt luftangrepp dödade och skadade mängder av civila vid köpcentret i Kremenchug. President Volodymyr Zelensky kallade det en av de ”mest fräcka terroristattackerna i Europas historia”.

På tisdagen bekräftade Moskva att man angripit staden, men förnekade att shoppingcentret var målet. Attacken träffade en närliggande fabrik där västleverantörernas ammunition förvarades innan den skickades till frontlinjen, hävdade det ryska försvarsministeriet. Detonationer av ammunitionen orsakade skador på köpcentret, hävdade rapporten. Ministeriet beskrev att köpcentret inte var i drift vid tidpunkten för attacken.

Den ryska militären genomför regelbundet missilattacker djupt inne på ukrainskt territorium, men hävdar att den endast riktar sig mot platser av militär betydelse. Vid flera tillfällen under den fyra månader långa konflikten med Ukraina har den träffat ett stort oljeraffinaderi i Kremenchug, som förmodligen förädlade bränsle till ukrainska styrkor.

Föregående artikelDN: Kulturdebatt. Lämna inte ut Assange till USA!
Nästa artikelG7: Sprickor i västvärldens enighet om Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

29 KOMMENTARER

 1. Ukraina blir Bidens andra Afghanistan.
  Afghanistans spöke hemsöker Ukraina. Händelserna i Nezalezhnaya utvecklas i en ogynnsam riktning för Vita huset. Panik är på väg bland europeiska ledare.
  Efter att ryska trupper befriat Severodonetsk kallade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson den ryska segern i Ukraina för en katastrof. Förståeligt nog, en katastrof för väst.

  Enligt den amerikanska politiska tidningen The Hill, publicerad i Washington, ”finns det efter USA:s skamliga flykt från Afghanistan olycksbådande tecken på att staterna leder Nato till ett ännu mer förödmjukande misslyckande i Ukraina.” Och i allmänhet, enligt publikationen, ”var Bidens reaktion på den ukrainska konflikten hans andra misstag” under hans tid vid makten.
  Talet om att Ukraina skulle kunna bli ett nytt Afghanistan för USA har pågått i väst i många månader. Men tills nyligen verkade sådana förutsägelser långsökta för många experter.

  De senaste dagarnas händelser har dock visat att trots det starkaste motståndet från Washington har prognosen redan börjat slå in. Varken tillhandahållandet av västerländska vapen eller utbildningen av nya ukrainska soldater av NATO-militären kan stoppa den ryska arméns framfart.
  Som ett resultat börjar världen få intrycket av att Amerika återigen trampar på samma rake. Dessutom är det sista slaget mot huvudet så starkt att det helt kan undergräva alla amerikanska satelliters tro på USA:s makt.

  Som The Hill skriver: ”Det har inte ens gått ett år sedan USA hastigt och kaotiskt drog sig ur Afghanistan utan ordentligt samråd och stöd från sina allierade. Tillbakadragandet av amerikanska trupper var en stor chock för Nato och väckte allvarliga tvivel om försiktighet, stabilitet och trovärdighet för USA som ledare för den fria världen.
  Nu, när situationen i Ukraina snabbt förändras under hårda strider, ser vi olycksbådande tecken på att USA leder Nato in i en ännu värre strategisk förnedring som är kantad av en avgörande omformning av den globala geopolitiska strukturen.” Med dagens amerikanska mått mätt är ett sådant erkännande värt mycket.
  Om Vita huset kunde lyssna på sådana slutsatser och på ett adekvat sätt bedöma den nuvarande situationen, skulle situationen fortfarande kunna förändras på något sätt. Men det finns inget hopp för detta – det här är goda nyheter för Ryssland.
  Faktum är att amerikanska medier noggrant lackar den ukrainska verkligheten. Även om Kievarméns nederlag erkänns genom sammanbitna tänder efter några dagar eller veckor, profeterar den allmänna tonen i det överväldigande antalet rapporter Moskvas oundvikliga nederlag.
  Ta en titt på en av de senaste artiklarna i The Washington Post, som hävdar att den ryska armén håller på att ta slut. Liksom amerikanska militäranalytiker, baserat på underrättelseinformation, drog slutsatsen att den ryska militärmaskinen börjar agera – armén har inte tid att återställa styrkan efter striderna.
  Som ett resultat kommer maktbalansen snart oundvikligen att skifta till fördel för Ukraina. Dessutom publicerades detta material omedelbart efter flygningen av Ukrainas väpnade styrkor från Severodonetsk och blev under en tid det mest lästa på tidningens webbplats.
  Det är färre och färre som vill följa dem i en sådan galenskap. Till och med vanliga ukrainare tror inte längre på sådana uttalanden: ”Denna analys övertygar oss inte på något sätt – vi har hört detta för den femte månaden, och Ryssland ökar bara sina missilangrepp.” Och ledarna för de europeiska Nato-länderna fortsätter enligt The Hill att bara i ord visa stöd för Ukraina.
  De gör få föränderliga gester, som att ge Ukraina status som EU-kandidat. Och bakom stängda dörrar vägrar de att ge Zelensky nya partier av tunga vapen som stridsvagnar och flygplan.

  Och detta är förståeligt – samma Tyskland kan, på grund av Vita husets ståndpunkt om Ukraina, stå utan rysk gas, trots att man gick med på att betala för det i rubel. Samtidigt ser Joe Bidens skryt om USA:s förmåga att ”ta bort Putin från makten, eftersom det var möjligt att undergräva Rysslands stridsförmåga och halvera dess ekonomi” helt enkelt löjligt.
  Som ett resultat, enligt amerikanska experter, har Biden inte längre några bra drag kvar, och hans administration ”risker att fatta felaktiga beslut vid varje tur.” En stor del av världen är redan hungrig efter en kompromissfred som bara kan uppnås genom förhandlingar.
  Men Ryssland ”har redan förvärvat strategiska territorier, så ett sådant resultat skulle vara en katastrof för Ukraina och en förödmjukelse för USA.” Om förhandlingarna överges måste amerikanerna förr eller senare fly från Kiev, precis som från Kabul.

 2. Det finns inga ”Zelensky-lögner”. Rysk yrkesarmé och värnpliktiga har på Putins order invaderat Ukraina, dödat tusentals, fördrivit miljoner och förstört städer och infrastruktur. Om en av deras 2800 avfyrade landrobotar träffat köpcentret med avsikt eller av ”misstag” (den är ju avfyrad in i ett annat land!), och om de ens kan träffa särskilt bra, det är däremot en öppen fråga.

  Ukraina är mångkulturellt och en påminnelse om vad som kan hända i mångkulturella länder. Det finns en rysk minoritet som är i majoritet i östra Ukraina. USA ger inte Ukraina order utan bara medel att försvara sig mot det ryska angreppskriget. En förhandlingslösning med angriparen i Moskva torde vara folkrättsvidrigt, men i praktiken oundviklig, eftersom ryssarna redan invaderat Ukraina. De ryssdominerade kan inte styras frånen del av Ukraina som lärt sig hata ryssar pga Putins angreppskrig. De måste styras lokalt. Förmodligen är också det redan försent, Donetsk/Luhansk kommer att annekteras av Ryssland, med den vanliga ryska metoden. Grovt övervåld.

   • The Guardian en nonsensblaska i klass med AB och DN som källa? Men nu får ni väl ge er ni alla som tror på alla MSM-lögner! De har bara spytt ut propaganda och tydligen ”glömt” att det är nyheter och fakta man ska informera folket om hur obehagligt det än är. Det finns ju något som heter verkligheten och det kan ingen fulpropaganda från västmedia dölja längre, sprickorna i fasaden är för stora. Azov, Bio-Labs, nazister m m allt har ju visat sig vara sant och regimen i Kiev har säkert mycket mer på sitt samvete.

   • Ukrainas vinnande strategi – konsten att fly vill säga🤪
    Ryssarna har lidit stora förluster därför vinner Ryssland kriget mot ukro-nazisterna 🤪
    Och tiden är mogen vid i nästa millenium🤪
    Donbas kan vänta i evigheter och evigheter 👌

  • Det är så många fel i det du skriver, jag kan börja med att USA har styrt Ukraina i många år,
   En MMS fighter klokare , än många som ropar högt utan att förstå någonting.

   https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1500145960990789636

   Ivan Katchanovski politiska studier på universitetet i Ottawa, Kanada har kommit fram till följande:
   Ukraina är nu ett gigantiskt odemokratiskt land. Väst och Ukrainska politiker tillsammans med självutnämnda experter propagerar myten att Ukraina är en demokrati för deras eget intresse och politiska skäl.
   Han säger också att Zelensky vittnar falskt då han påstår att det inte är någon större sak att det kommer ryska trupper till separatist kontrollerade Donbass, de de funnits där i 8 år redan.
   Zelensky har gjort krigiska PR-uttalanden inför EU,
   Nu har Zelensky utfärdat ännu ett olagligt och odemokratiskt dekret som förbjuder åtkomst i Ukraina till webbplatser och sociala mediesidor för populära ukrainska onlinemedier och webbplatser och sociala mediesidor för oppositionspartiet och dess media.

   Änglarnas minnesplats/ Ingen i Väst brydde sig om alla dessa barn som dog eller blev invalider för livet

   https://twitter.com/A__Alimov/status/1497596698046214150

   Dean O Brien är den som har mest information på sin twitter, om alla övergrepp som ukrainsk militär begår och begått mot de etniska ryssar som lever i Ukraina. Invånarna i Donbass har svårt att förstå varför inte EU sätter sanktioner på Ukraina som bombar sin egen befolkning och ställer president Zelensky inför krigsrätt, för det gör man ju mot andra länder som inte begått lika grova brott eller inte ens begått några brott alls mot sin egen befolkning.
   Nedan videor från Ukrainas icke existerande rättssamhälle.

   En video som är fruktansvärd att se speciellt för att det ser ut som de aktiva våldsverkarna enbart är pojkar ca 15 år och därutöver, som sparkar en journalist som ligger försvarslös på marken och försöker skydda sig med armarna mot sparkarna. Barnen får lära sig tidigt vilka man skall hata och attackera. Normalt beteende skriver OBrien för ukrainska nationalister, som han själv bevittnat många gånger. Västländerna fortsätter att inte se, men för oss som vet är det på detta sätt som landet styrs. De sparkar en journalist från ”Bukva”, en internetversion.

   https://twitter.com/RF_OSCE/status/1426915891661479941

   12 augusti placerar en familj en banner av Putin från sin balkong, där det stod ”For Putin,thats all” Paret i lägenheten blev kontaktade av SBU (secret service of Ukraina) och nu vet ingen vart deras öde är.
   Ukraina har tidigare stängt 3 oppositionella TV-stationer och nu stänger de ytterligare en opposition media som är en av de bästa och mest populära media i landet. EU tiger fortfarande, hur långt skall det gå innan EU erkänner vad som händer i Ukraina.
   The National Security Council introduces sanctions against the chief editor Igor #Guzhva, who left Ukraine for Austria and got political asylum there, and the companies who manage http://Strana.ua operations.
   Flera personer har under år 2021 fått politisk asyl i EU, märkligt när EU nu låtsas att Ukraina är en god demokrati, varför behöver man då få politisk asyl i EU.

   https://twitter.com/Volod_Ishchenko/status/1428753370609856514

   Du glömmer en viktig händelse, nämligen att det var de självstyrande republikerna Donetsk och Luhansk som bad Ryssland om militär hjälp, då beskjutningen mot dem ökade kraftigt med ca 40%.
   Dessutom var det ryska Duman som tog beslutet, och bad Putin verkställa det. Putin var den som väntade i det sista med att ta detta beslut.

   • Eva Bartlett har lagt ut denna video, som visar det vi inte får se i svensk media. Hon är på plats i Marieupol och talar med flera invånare, vars röster inte får höras i svensk media.
    De säger att Azov sköt sönder flera hus i Marieupol när de lämnade platsen.
    Det har jag hört flera säga i andra intervjuer att Azov skjutit sönder de flesta boningshusen, och att ryssarna enbart sköt mot de boningshus från vilka de själva blev beskjutna. En kvinna säger att hon grät av glädje då ryssarna kom in, då hon levt under Azov:s förtryck.
    Tänk på att dessa gör skillnad på Azov och ukrainsk militär, medan media i Väst låtsas att Azov inte är nazister eller ännu värre som en intervjuade säger.

    https://m.youtube.com/watch?v=E8irsSCl6Co&t=421s&pp=2AGlA5ACAQ%3D%3D

  • Inga Zelensky-lögner? Han ljuger ju så fort han öppnat truten! ”Köpcentret” blir inte träffat det visar ju ALLA fakta utan det är vapenlagret i fabriken intill som träffas av missilen och det är när vapnen som finns där exploderar som ”köpcentret” skadas. ”Johan Magnusson” du fattar fortfarande inte va? De nya ryska missilerna träffar med enorm fart och varken Nato eller USA har något som är i närheten av den kraft och precision som Ryssland förfogar över med olika typer av hypersoniska missiler…Varför lura sig själv? Det är bara att inse att västvärlden hamnat i bakvatten och med sitt övermod och inbilskhet och det är våra ”stora” inkompetenta ledare i Bryssel och Washington som bär skulden till debaclet och att västvärlden är bankrutt och i en utsatt ekonomisk och militär situation. Det är inte Putin du ska klaga på utan idioterna som styr i västvärlden, försök fatta det för det är deras skuld att vi befinner oss här nu! Finns heller inget som tyder på att ukrainarna hatar ryssarna i de befriade områdena snarare tvärtom välkomnas.

  • Angående Zelenskys lögner håller inte ens det Amerikanska underrättelsekomplexet med dig. Som du kan se om du läser denna artikel från Veterans Today, en tidning för underrättelsetjänsterna i USA.

   ”Zelensky is burning himself down with his Olympic tryouts at the most lies ever told by a national leader in one month during war. His endless stream of pronouncements has contributed to the pile.” – Redaktören på tidningen.

   https://www.veteranstoday.com/2022/05/20/zelensky-lies-exposed-on-avastol-steel-plant-surrender/

   Det här larviga svart/vita synsättet där Ryssarna får spela djävul och Ukrainarna spelar änglar hör inte hemma i diskussioner om global politik. Ryssarna har begått krigsbrott, Ukrainarna har begått krigsbrott. Ryssarna har invaderat en självständig nation, Ukrainarna har tillsammans med USA provocerat fram attacken.
   När till och med den Amerikanska underättelsetjänsten, som jag f.ö. inte är någon beundrare av, lyckas se nyanserna, förstår du då vilket snävt och tillspetsat synsätt du besitter? Detta är vad svensk media, med sitt ständiga anti-rysslands vinklande, drivit våra medborgare till enligt mig.

   • @Pinny 29 juni, 2022 At 16:33
    ”Veterans Today, en tidning för underrättelsetjänsterna i USA.”

    Det stämmer inte. Det handlar om en oberoende alternative tidskrift för hemliga tjänster.
    ”VeteransToday.com (VT) is an independent alternative journal for the clandestine services focused on U.S. Foreign Policy and Military Issues.”
    https://www.veteranstoday.com/about-vt/

    Du glömmer bort en viktig sak, att Ukraina har begått åtskilliga krigsbrott genom att bomba Lugansk och Donetsk de senaste åtta åren. Detta i strid med artkel 17 i ukrainska konstitutionen. (Armén får inte användas mot det egna befolkningen)

    • @M Min ursprungliga kommentar var skriven som svar till ”Johan Magnusson” ovan i tråden. Förstår inte varför mina svar på poster placeras som orginal-inlägg numera, har för mig att det fungerade tidigare och att svar på poster lades som ”nästade” poster under en originakommentar.
     Håller med dig om din kritik mot min post dock. Borde skrivit ”en tidning som riktar sig mot underrättelsetjänsterna i USA”.
     Känner, tyvärr, till Ukrainas behandling av Donetsk och Lugansk också. Sorgligt och hemskt vad människor där fått utstå de senaste 8 åren. Vill samtidigt inte förneka att även Ryssar begått krigsbrott. Vet t.ex. att de filmat krigsfångar från Azovstal i Mariupol vilket, rent tekniskt åtminstone, är ett krigsbrott. Att utröna vad som skett i övriga i Ukraina är, för mig, helt omöjligt med den nivå av desinformation som pumpas ut av Ukraina. Möjligen kan något av alla påståenden om Ryska krigsbrott vara sanna. Vi får se med tiden.

  • Frågan är hur mycket ryssarna har kvar i tanken?

   De har lidit väldigt stora förluster i både manskap och i materiel. Ett tecken på utmattning är att de börjat importera ammunition från Belarus (som utsätts för sabotage) och sätta in reserver bl.a. i form av 60-tals stridsvagnar.

   Jag tror att Ukrainas taktik att nöta ned och falla tillbaka är en vinnande strategi i slutändan eftersom att de förr eller senare kommer i nivå styrkemässigt. Land mot blod så att säga, för att vänta in och förbandssätta de moderna vapen som kontinuerligt skickats.

   När tiden är mogen kan man börja plocka tillbaka förlorat land. Man har ju redan framgångsrikt börjat i Chersonregionen. Sen stryper man vattnet till Krym. Donbas kan vänta.

   • Ukrainas vinnande strategi – konsten att fly vill säga🤪
    Ryssarna har lidit stora förluster därför vinner Ryssland kriget mot ukro-nazisterna 🤪
    Och tiden är mogen vid i nästa millenium🤪
    Donbas kan vänta i evigheter och evigheter 👌

 3. Ryssland riktar inte in sig på civila i Ukraina och slog inte till mot ett köpcentrum i Kremenchug, sade Moskvas sändebud till FN till säkerhetsrådet på tisdagen.

  Ambassadör Dmitrij Polyanskiy sade att köpcentret fattade eld på grund av en explosion av vapen och ammunition från väst som levererats från västvärlden, som förvarades i den närliggande fabriken och som var avsedda att användas vid beskjutning av civila i Donbass, vilket gör det till ett legitimt militärt mål.

  Han kritiserade också FN:s säkerhetsråd för att ha brutit mot protokollet och tillåtit Ukrainas president Volodymyr Zelensky att tala till rådet via videolänk, efter att ha avslagit en sådan begäran från Centralafrikanska republiken.

  ”I verkligheten skedde ingen attack mot köpcentret”, sade Polyanskiy till rådet, eftersom Ryssland riktade in sig på en lagringsanläggning i Kredmash-fabriken intill. De vapen och den ammunition som förvarades där var avsedda för fronten, där ukrainskt artilleri har bombat de civila i Donbass i många år, utan att FN har gjort några invändningar, tillade han. ”Den ryska attacken satte stopp för detta.” https://www.rt.com/russia/558034-unsc-ukraine-zelensky-kremenchug/

 4. Det är ju bra att ni inte längre kör med storyn (lögnen) om att köpcentret inte alls var stängt, synd att det inte gått fram till Moon of Alabama bara.

  Precisionen på de två robotarna (som togs fram under 50-60-talen) är tydligen inte alls bra, så att en av dem slog ner lite snett är inget konstigt, så det behöver ju inte vara en avsiktligt träff så att säga.

 5. Mellan 1918-1921 blev 100.000 judar mördade i ukrainska pogromer, vilka
  skyllde den ryska revolutionens oroligheter på dem.

  Efter det tyska angreppet på Sovjetunionen
  22/6 1941, blev 500.000 judar dödade fram till årsskiftet, 41/42, många av sina
  ukrainska grannar.

  På hösten 1943 uppgick antalet offer till, 1.400.000, genom Holocaust-by-bullets,
  en fjärdedel av Förintelsen. Ukraina har därför en svår historik, bakom sig, som
  få nämner, som säkert går igen i den ukrainska nationalismen, som hyllar Stepan Bandera-arvet, betänkligt.Säkert är både
  rysktalande ukrainare och Ryssland medvetna om dessa strömningar. Ungern
  skickade 450.000 judar till Auschwitz, våren 1944, på den nivån är det.

  Det finns nästan ingenting skrivet om detta, vare sig före/efter den ryska invasionen. Det går säkert lätt att piska
  upp stämningar, mot någon föregiven
  ”undermänniska” , i östra Ukraina, de som har stängts ute, när västra Ukraina tagit
  över hela landet, som – som någon sa sträcker sig för långt västerut och för långt
  österut, genom vk2:s gränsändringar.

  Varför kan inte Ukraina delas upp, Nato delade ju, stympade Jugoslavien, gjorde Kosovo till protektorat, med en jätte-USA-bas. Tjeckoslovakien blev två stater fredligt. Klart att Ryssland reagerade,
  men USA: Vi får göra vad vi vill på våran bakgård, men inte ni på er! Sverige har nu
  godkänt amerikansk imperialism.

 6. Samtidigt mörkas händelser som denna.
  Ukrainian strike on Donetsk market was a terrorist act
  https://www.rt.com/russia/554744-donetsk-market-strike-terrorism/
  Det finns åtskillig exempel på hur Ukraina använder civila som mänskliga sköldar. Vet, och det har verifierats att attacken i Butja var en falsk flagg attack, samma med teatern och samma med barnsjukhuset. Svenska media, amerikanska propaganda kanaler, mörkar och ljuger intensivt.

 7. ”En rad bevis, vittnesmål och expertanalyser motsäger Rysslands påståenden om vad som skedde när ett köpcentrum i ukrainska Krementjuk attackerades tidigare i veckan, skriver The Guardian.

  Enligt den ryska versionen rörde det sig om en precisionsattack mot ett ammunitionslager i närheten varifrån en brand sedan spred sig till köpcentrumet som ska ha varit tomt. Men övervakningskameror visar hur köpcentrumet träffas direkt av en robot och rester av den har också hittats.

  Den fabrik som Ryssland hävdar användes som ammunitionslager ligger 500 meter bort och enligt oberoende experter kan en explosion där inte ha orsakat en brand som kunde sprida sig så långt. Det finns heller inga skador på byggnader mellan lagret och köpcentrumet.

  The Guardian har också pratat med en rad personer som samstämmigt intygar att köpcentrumet var öppet och fullt med folk när attacken skedde. Detta bevisas också av kvitton.

  Minst 18 personer dödades i attacken.”

  Den sovjetiska lögnfabriken Agitprop har alltid varit extremt kapabel, hundraprocentigt envis, och haft en skara devota hyllare av Myrdal/Guillou-typ i väst. Det ryska samhället är format i smärtsam kamp mot Djingis Kahns horder, ett avvikande alfabet och med ortodox kristendom i bagaget, men framförallt är dagens krigshetsande ryska missfostrer en produkt av Lenins och Dzersjisnkijs terroristiska klasshatarstat. Sovjetväldet gjorde konkurs, men har format det ryska imperiet till en artificiell konstruktion som inte kan leva i fred med sina grannar.

  • Och vad är The Guardian då? Sanningsministeriets språkrör?
   Det räcker bara att titta på bilderna och tänka lite själv.
   På en jätteparkering finns det bara 5 personbilar – för 1000 kunder? OK, ryssarna bombade sönder bränsledepåerna och inte alla har bilar men var är stadsbussarna som kan köra skadade till akuten?
   Och varifrån skulle de samla ihop hela 1000 kunder i denna fattiga krigstid?
   Det fanns bara 3 brandbilar och 3 ambilanser till hundratals eventuella patienter? Och inga vita rockar söm bär skadade ut på bår.
   99% av ”kunderna” på parkeringen var män och många var klädda i gröna Zelenski-kläder.
   Inga utspridda matkassar, livsmedel eller stjälpta kundvagnar på parkeringen…
   Börjar det ljusna något efter Guardian-”logiken”?

  • Till @Lars-O:
   Konstateras kan att Rysslands precisions bombningar är väldigt träffsäkra. En viktig vapendepå (som fylldes med senast vapenleverans från väst) har omintetgjorts. Aska. Tsk, tsk, tsk. Inget on som inte kommer med något gott dock. Det blir en hel del gödsel av alltihopa.
   Lögnimperiets medier har slut på lögn och producerar numera endast fars.
   Det Ortodoxa Ryssland är den sanna arvtagare till Kristendomen. Det förklarar hatet mot Ryssland.
   Förutom Myrdal och Guillou, så är det en hel värld som älskar Ryssland.
   Och till sist: Ryssland är imperierna kyrkogård/grav – alla ryssofober bör komma ihåg detta. Annars 🎚🎚🎚

   Läs tips: https://www.unz.com/article/aleksandr-dugin-on-the-alien-substantially-jewish-elite-in-the-u-s-and-its-war-against-traditional-american-individualism/

  • @Robban Järlfors 30 juni, 2022 At 07:20

   Helt skamlösa ”beviset”!
   https://yandex.ru/maps/21609/kremenchuk/?ll=33.429184%2C49.073198&z=16

   City Garden Park (”Городской сад” på kartan) med en damm till vilken fragment faller på videon, och galleri-shoppingcentret Amstor (”Амстор” på kartan) ligger på motsatta sidor av fabriken med västerländsk ammunition, som var målet för attacken.
   Och ändå ljuger DN och hävdar fortfarande att videon visar en attack mot gallerian.
   Fabriken är en galleria, svart är vitt. Orwell rules!

 8. ALLT går igenom dessa slask medierna dagligen oavsett hur stora lögnerna är.Folket slutat bry sej om fakta.Det är nog som Ryssland uppgav

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here