Beslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Kom till Sergels torg lördag kl. 14!

8
1427
Bild i The Indicter.

Vi i ”Stödkommittén för Julian Assange” har arrangerat över trettio manifestationer till stöd för Julian Assange, på Sergels torg och på andra centrala platser i Stockholm, utanför DN och Sveriges Radio, utanför USA:s och Storbritanniens och Ecuadors ambassader.

Beslutet i Storbritannien att utlämna Julian Assange är en stark signal till oss och andra vänner till yttrandefrihet och demokrati att fortsätta och intensifiera vårt arbete. Domen kommer att överklagas. Avgörandet har inte fallit.

Ja, Igår var en sorgens dag!
En besvikelsens dag!
Men också en vredens dag!
Och en dag som gör fortsatt arbete för yttrandefrihet inte mindre men mer viktigt.

Från manifestationen på Mynttorget 15 september.

Julian Assanges brott är att ha avslöjat USA:s krigsbrott. Inga protester förstås från Sveriges regering som tillsammans med USA och Storbritannien utsatt Assange för psykisk tortyr enligt FN:s expert Nils Melzer. Sverige är inte längre ett land som står upp för yttrandefrihet. Politikernas tal om detta är mest en läpparnas bekännelse. I linje med den pågående strypning av yttrandefriheten i Sverige har riksdagen antagit en lag som gör att kritik av främmande makt kan vara straffbart. Den som röjer uppgifter som kan skada förhållandet till annan stat eller mellanfolklig organisation kan komma att dömas för spioneri. Kan drabba grävande journalister, grävande nättidning och bloggar. Kan leda till självcensur särskilt som skrivningar i lagförslaget är diffusa.

Artiklar om Julian Assange på Globalpolitics.se
Artiklar om yttrandefrihet på Globalpolitics.se

John Pilger

Nedan ett uttalande av John Pilger

________________________________________________________________________

Svårt att tro, men beslutet ser verkligt ut. Alla seriösa pressfrihetsorganisationer i världen har protesterat mot detta. Det är en fruktansvärd symbol för hur långt ned den brittiska och amerikanska regeringens engagemang för mänskliga rättigheter har sjunkit. Hur kan vi fördöma auktoritära övergrepp utomlands på detta sätt? twitter.com/wikileaks/stat…

”Om den amerikanska regeringen kan utlämna Assange för detta kommer det att röja vägen för regeringar att kriminalisera vem som helst av oss, var som helst i världen. Vem kommer att stå på tur?”

Detta är en mörk dag för pressfriheten och för den brittiska demokratin. Alla i det här landet som bryr sig om yttrandefriheten borde skämmas djupt över att inrikesministern har godkänt utlämningen av Julian Assange till USA, det land som planerade hans mord.

Inrikesminister Priti Patel. Officiell bild. Wikipedia.

Det låg i Priti Patels makt att göra det rätta. Istället kommer hon för alltid att bli ihågkommen som en medbrottsling till USA:s agenda att göra undersökande journalistik till ett kriminellt företag.

Utländska lagar bestämmer nu gränserna för pressfriheten i det här landet (Storbritannien), och den journalistik som vann branschens mest prestigefyllda priser har ansetts vara ett brott som kan utlämnas och som är värt ett livstidsstraff.

Vägen till Julians frihet är lång och snårig. I dag är inte slutet på kampen. Det är bara början på en ny rättslig strid. Vi kommer att överklaga genom rättssystemet; nästa överklagande kommer att ske till High Court. Vi kommer att kämpa högre och skrika hårdare på gatorna, vi kommer att organisera oss och vi kommer att göra Julians historia känd för alla.

Gör inga misstag, detta har alltid varit ett politiskt fall. Julian publicerade bevis för att det land som försökte utlämna honom begick krigsbrott och dolde dem, torterade och utlämnade, mutade utländska tjänstemän och korrumperade rättsliga undersökningar av USA:s brottslighet. Deras hämnd är att försöka få honom att försvinna in i de mörkaste hålen i deras fängelsesystem för resten av hans liv för att avskräcka andra från att ställa regeringar till svars.

Vi kommer inte att låta detta ske. Julians frihet är kopplad till alla våra friheter. Vi kommer att kämpa för att Julian ska återlämnas till sin familj och för att återfå yttrandefriheten för oss alla.

……….
Antingen höjer vi våra röster som aldrig förr, eller så är vår tystnad ett samröre med en heroisk mans död.

 

Föregående artikelStatskupp i Australien 1975, upptäckte USA-spioneri, protesterade. Lärdom för Sverige.
Nästa artikelEU ut ur Norden – för fredens skull
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vad detta gäller är inte bara om yttrandefrihet.
  —USAs målsättning är en totalitär diktatorisk kontroll av välden och världens resurser, materiella så väl som mänskliga.
  —För att uppnå den målsättningen behöver USA krigsverktyg för att erövra och kontrollera de resurserna. NATO är vad som bygger det verktyget.
  —Stödfunktion för att uppnå totalitär militär, politisk, och ekonomisk kontroll av världen behövs propaganda media medsamma metod som nazisterna använde. Indoktrinering av allmänheten.
  —För att den indoktrineringen skall fungera gäller det att stoppa alla störande element som yttrandefrihet med hot, censur, och förföljelser. Det är fallet Assange.
  —Man måste även skapa imaginära inbillade fiender, precis samma metod som nazisterna använde när man etablerade judarna som folket fiender. Metod. Propaganda, vilken inte får störas av aktioner som Assange genomförde.
  —Detta genomförs enligt principen att koka grodan. Ingen skall veta, förstå eller märka vad dom pågår.

 2. Vidrigt, men tyvärr väntat. Har hört vissa Amerikanska Assange-supporters hävda att USA’s egentliga plan varit, ”punishment by process”, dvs att Julians straff varit att dra ut denna process så länge de kunnat och att de nu när de får Julian utlämnad till slut kommer ha svårt att fälla honom, även i en VA rättsal. Samtidigt har Gabriel Shipton, Julians bror, bestämt hävdat att ett utelämnande kommer innebära slutet för Julian.
  Den ”dead mans grip” fil som finns spridd över hela världen kanske äntligen kan decrypteras om de som håller lösenordet beslutar sig för att sprida det i sammanband med ett utelämnade. Min högst personliga, och säkert tokiga, teori om innehåll som berör Sverige är att inga läckta dokument om C. Bildt finns mellan åren 79-94 om jag minns rätt. Kanske dessa dokument finns i denna fil? Undrar vad Bildt hade för sig åren innan och efter Palmes mord…?

 3. Jag har förstått lite mer om Julian Assange nu och blir för mig vattendelaren mellan folket och borgerligheten.
  Lite åt Jesus hållet. Gud förkroppsligad för mänskligheten.

  Assange är folkets man och många tar ställning för hans gärning offentligt eller i det tysta.
  Men ytterst få politiker i Västvärlden verkar göra detsamma.
  Det får mig att anta att gällande politiker i Västvärlden, socialister, liberaler och allt vad de nu kallar sig ändå tillhör borgerligheten då de ingår i det politiska etablissemanget.
  Ett etablissemang som alltmer börjar skilja sig från folket.
  Man frågar sig om den i Västvärlden gällande liberala demokratin verklighet är folkets demokrati?
  Eller om den liberala demokratin istället är borgerlighetens demokrati som ska tvingas på folkmassan?

  Där skiljer sig stora länder som exempelvis Ryssland och Kina som har en annan tradition än den Västerländska liberala demokratin.
  Ett politiskt system som med alla upptänkliga möjligheter, inte minst våld, försvaras av USA och har som slutgiltigt mål att erövra hela världen.
  Sverige är en mindre del i det här men en stor gaphals.
  Det retar mig.
  Den munnen skulle jag vilja klistra igen men silvertejp.

 4. Ett lackmustest på hur lågt den svenska journalistikens har sjunkit.
  Var är de annars så högljudda ”mänskliga rättigheters” försvarare”? Var är samling Winiarski, Wolodarski, Oksanen, Linberg? Minns hur högljudda dessa var i fallet ”aktivsten” Navalny (lurendrejare?). Vad har hänt har Wolodarski, Winiarski, Lindberg(ski), Oksanen(ski) tappat tungan?

  • Dom har fullt opp med att slipa på sina liberala floskler, sådana som;
   Jag tycker inte om dina åsikter, men är beredd att gå i döden för att du skall få…eller vänta nu…det är väl bättre att du dör…bättre för mej…och mina uppdragsgivare…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here