Statskupp i Australien 1975, upptäckte USA-spioneri, protesterade. Lärdom för Sverige.

21
3583
Bild från Consortiumnews

I tidiga serien “Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Australien är en av USA:s mest lojala bundsförvanter sedan decennier. Straffats som så många andra som blivit alltför självständiga. Men bättre att straffas av USA än att bli vasall!

Läsaren Jan Nybondas skriv i en kommentar till artikeln Justiemord på gång mot erfaren svensk diplomat? – led i demonisering av Kina?. Han skrev ”På vilkar vägar har åtalet kommit till ? Det luktar säkerhetstjänst, inte sant ? Läs den skakande artikeln som är länkad. Där redogör John Pilger för hur Australiens premiärminister försökte lossa på banden till USA 1972-75, vilket ledde till statskupp mot honom styrd av CIA och MI6 i samröre med Australiens egen säkerhetstjänst. Efter kuppen har Australien varit USA:s lydigaste vasall. Säkerhetstjänsterna bildar ett nätverk som helt ligger utanför demokratisk kontroll och som tagit sig rätten att avgöra var gränserna för demokratiska beslut tillåts ligga. Politikerna är medvetna om detta och har anpassat sig. Dessutom sker en filtrering av politiker på vägen upp, så att de som kommer fram inte motsätter sig denna ordning utan tvärtom arbetar för den.”

Detta får mig att efter kontakt med Jan Nybondas publicera John Pilgers artikel i The Guardian i statskuppen. Haft denna artikel liggandes översatt sedan länge.

Artikeln ”The British-American Coup That Ended Australian Independence” (Den brittisk-amerikanska kuppen som satte punkt för Australiens självständighet) av John Pilger publicerades först 2014 i The Guardian, men även här och i en ny version med vissa nya uppgifter här.

Kan något liknande hända i Sverige om vi antar en självständig attityd,säger upp värdslandsavtalet och det hemliga försvarsavtalet med USA. Börjar samarbeta och öva även med Ryssland. Och kritiserar USA krig, statskupper och statskuppsförsök i strid med folkrätten. Javisst, kan det hända här. Ett stolt ögonblick för vi som vill ha demokrati, fred, oberoende och motarbetar imperialism, krig och övergrepp.
Ser ingen riksdagspolitiker som påminner om Whithamn.


Den brittisk-amerikanska kuppen som satte punkt för Australiens självständighet

1975 vågade premiärminister Gough Whitlam försöket att hävda sitt lands autonomi. CIA och MI6 såg till att han fick sota för
I medierna och i det politiska etablissemanget i Australien har en tystnad sänkt sig över minnet av den stora, reformeratören premiärministern Gough Whitlam [Texten är från 2014, från veckan då han dog].

Hans framgångar erkänns, om än motvilligt, , hans misstag uppmärksammas i falsk sorg. Men en kritisk granskning av hans extraordinära politiska frånfälle kommer att begravas med honom – hoppas vissa.

Australien blev under en kortvarig period en självständig stat under Whitlam-åren, 1972-75. En amerikansk kommentator skrev att inget land hade ”ändrat sin inställning så radikalt i internationella angelägenheter utan att genomgå en inhemsk revolution”. Whitlam satte punkt för sin lands koloniala servilitet. Han avskaffade kungligt beskydd, flyttade Australien mot den icke-allierade rörelsen, stödde ”fredszoner” och motsatte sig kärnvapenprov.

Även om han inte betraktades som stående till vänster om Labourpartiet, var Whitlam en partilös principfast, stolt och anständig socialdemokrat. Han ansåg att utländsk makt inte skulle kontrollera hans lands resurser och diktera landets ekonomi och utrikespolitik. Han föreslog att man skulle ”köpa tillbaks farmen”. När han utarbetade den första Aboriginal-lagstiftningen om aboriginernas rättigheter avslöjade hans regering det största markrofferiet i mänsklighetens historia, Storbritanniens kolonisering av Australien och frågan restes om vem som egentligen ägde ö-kontinentens enorma naturresurser.

Latinamerikaner kommer att känna igen modet och faran med att ”frigöra sig” i  ett land vars etablering svetsats ihop av en stor, yttre makt. Australierna hade stöttat varje brittiskt imperialistiskt äventyr sedan Boxar-upproret krossades i Kina. På 1960-talet åtog sig Australien att ansluta sig till USA vid invasionen av Vietnam och försågs sedan med sina ”black teams”  som skulle ledas av CIA. Amerikanska diplomatiska telegram som publicerades förra året av Wikileaks avslöjar namnen på Washingtons angivare under Whitlam-åren. De var ledande personer i de båda största partierna, och däribland en blivande premiärminister och utrikesminister.

Whitlam visste vilken risk han tog. Dagen efter valet klargjorde han att hans personal inte skulle ”granskas eller trakasseras” av den australiensiska säkerhetstjänsten Asio – som då var knuten, och fortfarande är det, till den anglo-amerikanska underrättelsetjänsten.

När hans ministrar offentligt fördömde USA: s bombning av Vietnam som ”korrupt och barbarisk”, sa en CIA-tjänsteman i Saigon: ”Vi fick höra att australierna lika väl skulle kunna betraktas som nordvietnamesiska kollaboratörer.”

Whitlam 1968. Bild Flickr

Whitlam krävde att få veta om och varför CIA drev en spionbas vid Pine Gap nära Alice Springs, en jätte- dammsugare, som enligt Edward Snowdens nyligen avslöjande tillåter USA att spionera på alla. ”Försök ni bara att bedra oss eller tvinga oss till någonting,” varnade premiärministern den amerikanska ambassadören, ”[och Pine Gap] kommer att bli en orsak till konflikt”.
Victor Marchetti, CIA-officeren som hade hjälpt till att bygga upp Pine Gap, sa senare till mig: ”Hotet att stänga Pine Gap orsakade ett slaganfall i Vita huset … ett slags Chile [kupp] sattes igång.”

Australien Pine Gap. Bild: Consortiumnews.

Pine Gaps topphemliga meddelanden avkodades av en CIA-entreprenör, TRW. En av avkodarna var Christopher Boyce, en ung man som bekymrade sig för ”en allierads bedrägeri och förräderi ”. Boyce avslöjade att CIA hade infiltrerat den australiska politiska och fackföreningseliten och hänvisade till Australien-guvernören, Sir John Kerr, som ”vår man Kerr”.
Kerr var inte bara drottningens man, han var sedan länge knuten till den angloamerikanska underrättelsetjänsten. Han var en entusiastisk medlem av den Australian Association for Cultural Freedom, beskriven av Jonathan Kwitny från Wall Street Journal i sin bok, The Crimes of Patriots, som ”en elit,en särskilt inbjuden grupp … presenterad i kongressen som grundad, finansierad och på det hela taget understödd av CIA ”. CIA ”betalade för Kerrs resa, byggde upp hans anseende … Kerr fortsatte att inkassera pengar från CIA”.

När Whitlam omvaldes för en andra mandatperiod 1974 skickade Vita huset Marshall Green till Canberra som ambassadör. Green var en arrogant, elak figur som arbetade i ”djupa statens ” skuggor. Känd som ”kuppmästaren” hade han spelat en central roll i kuppen mot president Sukarno i Indonesien 1965 – vilken krävde upp till en miljon människors liv. Ett av hans första tal på Institute of Directors of Australia, beskrevs av en oroad deltagare bland publiken som ”en uppmaning till landets affärsledare att göra revolt mot regeringen”.

Amerikanerna och britterna arbetade tillsammans. 1975 upptäckte Whitlam att Storbritanniens MI6 arbetade mot hans regering. ”Britterna avkodade faktiskt hemliga meddelanden som skickades till mitt Utrikesdepartement,” sade han senare. En av hans ministrar, Clyde Cameron, berättade för mig: ”Vi visste att MI6 avlyssnade kabinettmöten för amerikanernas räkning.” På 1980-talet avslöjade höga CIA-officerare att ”Whitlam-problemet” hade diskuterats ” som brådskande” av CIA: s chef, William Colby och chefen för MI6, Sir Maurice Oldfield. En biträdande chef för CIA sa: ”Kerr gjorde vad han uppmanades att göra.”

Schakley i Saigon 1972. Bild:Consortiumnews.

Den 10 november 1975 fick Whitlam höra om ett topphemligt telexmeddelande från Theodore Shackley, den beryktade chefen för CIA: s östra Asien-division, dvs han som hade hjälpt till att genomföra kuppen mot Salvador Allende i Chile två år tidigare.
Shackleys meddelande lästes för Whitlam. I det påstods att Australiens premiärminister var en säkerhetsrisk för sitt eget land. Dagen innan besökte Kerr huvudkontoret för Defense Signals Directorate, Australiens Underrättelsetjänst, Australiens NSA, där han fick information om ”säkerhetskrisen”.

Den 11 november – samma dag som Whitlam skulle informera parlamentet om den hemliga CIA-närvaron i Australien – kallades han upp till Kerr. Kerr åberopade föråldrade vice myndighetens ”reservmakter” och avskedade den demokratiskt valda premiärministern. ”Whitlam-problemet” löstes och australisk politik återhämtade sig aldrig och inte heller nationens verkliga oberoende.

 

Föregående artikelKritiken mot Kina. Vad är rätt, vad är fel?
Nästa artikelBeslut om utlämning av Julian Assange till USA visar på yttrandefrihetens döende. Kom till Sergels torg lördag kl. 14!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Så går det när man, (som PM G. Whitlam) försökte att gå emot Five Eyes (=USA, Canada, England, Australien och Nya Zealand) fastlagda kurs. Jag är kanske inte ensam om att tro att denna politiska organisation har försvagats det senaste året? Nya Zealand har visat större visdom än Australien, genom att inte lika blint följa USAs order och har visat klart intresse att gå med i Kinas New Silk Road. Medan enbart den Australiska delstaten Victoria har förmått att teckna ett s.k. MOA (memorandum av understanding) med Kina, med hopp om fortsatt handel.
  Tyvärr känner AUS fortfarande för stor rädsla för USA för att kunna handla i eget intresse, plus man agerar ytterst starkt emot allt Kinesiskt. En oerhört oklok politik! Ett sönderfallet Amerika kommer att behöva se om sitt eget hus om någon månad, istället för att hjälpa AUS ur kommande ekonomiska svårigheter.
  Det hade varit mycket intressant att få ha Gough Whitlam som PM i AUS, i dagens läge!

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/06/13/sacking-gough-whitlam-and-royal-intention-behind-five-eyes/

  The Sacking of Gough Whitlam and the Royal Intention Behind the Five Eyes — Strategic Culture
  An important reckoning with a great historical injustice is underway in Australia which presents the world with a rare opportunity to look into the darker corners of the corridors of power too often ignored by even the most ardent truth seekers among us. This reckoning has taken the form of a four …
  http://www.strategic-culture.org

 2. Som en australisk journalist, Caitlin Johnstone skrev, USA har inga allierade, USA har bara gisslan.
  https://www.rt.com/op-ed/504263-caitlin-johnstone-america-allies/
  USA systemet har gränser, en är att priset ständigt ökar. Allt fler skribenter blir oberoende och USA styrda media får allt svårare att få fram sina meddelanden och propaganda.
  Kina har just sprängt en amerikansk propaganda cell i Hong Kong. Apple News har länge varit konkursmässig har det visat sig, och tydligen levt på amerikanska pengar. Liknande i Sverige där den amerikanska marionettregimen i Sverige ivrigt finansierar alla media som är regimtrogna, och arbetar på att stänga ner alla dom anser vara rebeller. Kinas nya lag som kallas anti-sanktionslagen, kommer att göra det möjligt att åtala både media och enskilda journalister som arbetar i Sverige och utkräva ersättning. Adrian Zenz står redan inför rätta i Xinjiang. Kina har varit ledande i mycket, kanske kommer man att kunna fälla den amerikanska baserade skurkjournalismen och propagandan.

   • Avdelningen för att skydda den nationella säkerheten för Hongkongs polisstyrka (HKPF) arresterade chefredaktören och fyra direktörer på misstänkt för konspiration för att samarbeta med utländska styrkor och frös HK $ 18 miljoner (2,3 miljoner dollar) i tillgångar under en torsdag morgon raid .
    Polisen arresterade chefredaktören för Apple Daily Ryan Law Wai-Kwong, Cheung Kim-hung, VD för Next Digital, företagets chefschef Chow Tat-kuen och biträdande chefredaktör Chan Puiman samt chefsredaktör Cheung Chi-wai, enligt media rapporter.
    https://www.globaltimes.cn/page/202106/1226466.shtml

    • Vi väntar otåligt på detaljer om Apple News.
     När du ändå gräver kan du även ge oss detaljer om vilka fartyg i US Navy som drivs med ångmaskin.

     • Hela USS Blue Ridge klassen av fartyg till exempel är fortfarande ångdriven och har ångpanna, teknologin är från 60-talet. Jag får nog anpassa min inställning till Sverige lite bättre.

     • Karl W har blandat ihop ångmaskin med ångturbin, som är det framdrivningssystem som USS Blue Ridge är utrustat med. Kan nämna att även den kinesiska flottans fartyg använder ångturbiner.

      Hur går det med Apple News? Några referenser till att Apple News ”länge varit konkursmässig”?

     • Hongkongtidning tvingas stänga ”inom dagar”
      https://www.dn.se/varlden/prodemokratisk-tidning-tvingas-stanga-inom-dagar/
      Detta av finansiella skäl.

      Jag har helt enkelt inte tid att agera ”on-call” uppslagsverk i detaljer till alla som är oförmögna att använda en sökmotor, och alltför ofta bara vill arrogant ”djävlas” och vara besvärliga. Enligt artiklar jag läst finns ett flertal ångdrivna fartyg av flera olika klasser byggda på 80 år gammal teknologi i USAs flotta. Jag kom bara ihåg en som var ångdriven. Avsikten var att påpeka att USA har i delar en mycket föråldrad och dysfunktionell flotta jämfört med Kinas ultramoderna. Jag vill även vänligen dra uppmärksamheten till den gamla ordstäven ”En idiot kan ställa fler frågor än 100 vise män kan svara.” För den som är verkligt intressera i de små detaljerna, vänligen lär er att leta själva.

     • Nu har Karl W blandat ihop Apple Daily, som är den publikation i Honkong som riskerar konkurs med Apple News, som är en nyhetstjänst från IT-företaget Apple och som Karl W hävdade är konkursmässig.

      När det gäller användning av ”ångmaskiner” i amerikanska flottan så är det en liknande sammanblandning. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det ångturbiner som används för framdrivning. Samma teknisk som används i många fartyg, i kärnkraftverk, och i många andra applikationer. Är detta en 80 års gammal teknologi? Javisst. Ångturbinen som konstruktion är långt över 100 år gammal, men det gör den inte föråldrad. Vårt samhälle är baserad på ett nästan oändligt antal tekniska lösningar som är långt över 100 år och äldre.

     • Vi talar om Jimmy Lai 黎智英 och i dagligt tal kallar vi i Kina hans tidningsimperium ”Apple News”, även om det inte är ett formellt namn. Han driver ett flertal paparazzi media som Next Magazine och Apple Daily. Andra är Sudden Weekly 忽然一週, Eat & Travel Weekly 飲食男女, Trading Express/Auto Express 交易通/搵車快線 och Easy Finder 壹本便利. Att en grupp nyhetsmedia i Hong Kong kunde sammanblandas med amerikanska IT företaget Apple Corp var något jag inte ens tänkte på.

      Den första ångmaskinen, eller turbinen, var Herons Kula, eller aeolipile, för omkring 2,000 år sedan. Jag kan försäkra att det skett en viss utveckling sedan, även från 60-talets design. Enligt diskussioner jag läst av pensionerade anställda från amerikanska flottan används fortfarande tripple-expansion ångmaskiner i amerikanska flottan. Under kriget, WW2, byggde USA 2,710 Liberty Ships på 18 skeppsvarv mellan 1941 and 1945, eller ett varannan dag. Alla drevs av en triple-expansion vanlig ångmaskin på 2,500 HK, och hade en toppfart på 11 knop, ungefär som en skärgårdsbåt. En har jag personligen sett och varit ombord på. Det var i Majuro i Stilla Havet på tidigt 80-tal. Det är möjligt att några finns kvar.
      Visserligen uppfanns principen för gasturbinen för omkring 2,000 år sedan, men den är annorlunda idag. Kina använder gasturbiner, inte samma sak som ångturbiner, i stor utsträckning för att driva fartyg idag. Det är i princip samma slags motorer som sitter på flygplan. Mig veterligt byggs dock inga flygplan med ångpanna, men signaturen AndersI kanske kan uppdatera mig med sina kunskaper i ämnet.Jag kan ju ha missat något.

     • Det gjordes försök med ångmaskin i flygplan. Bland annat i Sverige, men utan någon lycka. Sök t.ex. på ”Flugan” som var ett flygplan som uppfinnaren av blåslampan konstruerade men som han aldrig lyckades flyga med. Dock har jag en uppgift på att Flugan kunde lätta utan pilot.

 3. Kina och Ryssland borde lära sig av Julian Assange fallet och vilka metoder som väst använde för att tysta ner honom. Samma metoder borde tillämpas på tex Navalny, Jimmy Lai, Joshua Wong, samling Hong Kong och Xinjiang ”demokrati aktivist”.

  Det mest raffinerade sättet att handskas med aktivister har utvecklats av USA förstås (från morden av Kennedy bröderna, Malcolm X, Martin Luther King, Fred Hampton till Mumia Abu Jamal
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Svarta_pantrarna)

  Här har Kina och Ryssland mycket att lära sig vad gäller hur man tystar meningsmotståndare.

  • I Kina finns inget behov av att ”handskas” med aktivister. Istället inkluderas och absorberas dom, för att alla skall tillsammans arbeta på att hitta en lösning. I Kina finns dessutom regler hur man får använda yttrandefriheten, det är inte tillåtet att använda den som man gjorde i Tyskland 1933 till 1945, för att indoktrinera och missleda, men det är helt tillåtet i Sverige och USA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here