Justitiemord på gång mot erfaren svensk diplomat? – led i demonisering av Kina?

4
1350
Anna Lindstedt. Twitter

Rubriken ovan är medvetet skarp, ja rentav något spekulativ, ja kanske överdriven. Den första artikelrubriken i världen som är det?

Jag återger inledningsvis utdrag ur artikeln i DN, med egna kommentarer. DN: Anna Lindstedt: ”Jag är utsatt för overklig Kafka-process”

Och är medveten om att detta är uppgifter bara från inledningen av rättegången.


 

* Sveriges tidigare Peking-ambassadör Anna Lindstedt anser sig oskyldig och utsatt för en Kafka-liknande process. På måndagen pressades hon av åklagare om mötet på hotell Sheraton mellan den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui och två affärsmän. Lindstedt och åklagaren har helt olika bild av de två männen.

Under mina 30 år som diplomat har jag varit obrutet lojal med Sverige och med svenska värderingar, så också i det här fallet. Det är overkligt, för att inte säga Kafka-likt, att stå åtalad för brott mot rikets säkerhet, sade Anna Lindstedt inför rätten.

Hon står åtalad för ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” vilket ”inneburit en fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina”, enligt åtalet. Om hon fälls enligt Brottsbalkens 19 kapitel, 4 paragrafen, är straffet från ett år upp till sex års fängelse.

– Jag har inte gjort mig skyldig till något av det som åklagaren lägger mig till last, sade ambassadör Lindstedt utan darr på rösten.

Rättegången gäller det möte som Lindstedt ordnade på Hotell Sheraton i Stockholm den 24 och 25 januari 2019. Till mötet kom Lindstedt från Kina och Angela Gui från London. De mötte den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och dennes assistent John Mewella.

Mötet på Sheraton slutade med att Angela Gui utsattes för utpressning av Mewella. Han hade en lista med tio krav som Sverige borde uppfylla. Angela Gui borde upphöra med kritik av Kina om hon ville se sin far frigiven. De två började gräla och då ingrep Lindstedt och bad Mewella avlägsna sig.

Kommentar: Viktigt om det finns belägg för en “lista med tio krav som Sverige borde uppfylla.” Vem stod bakom listan egentligen?

Jag har deltagit i möten mellan några entreprenörer och Angela Gui, för att diskutera arbete för henne och ta in deras syn på ärendet Gui Minhai. Jag har varken förhandlat eller tänkt förhandla – inte med affärsmännen och inte med Kina, sade Anna Lindstedt.

Tanken på att en förhandling skulle ske på detta sätt är bisarr, och det är obegripligt att det tagit sådana proportioner, sade Anna Lindstedt.

En central punkt är om Lindstedt i förväg informerat UD:s ledning om mötet.
I ett mejl sex dagar innan, den 18 januari 2019, skrev hon att den kinesiske professorn Liu ”bestämt sig att för att erbjuda Angela Gui någon form av anställningsförhållande och har bett mig facilitera ett möte”.
Ambassadören begär dock i mejlet varken instruktion, avrådan eller godkännande av UD i Stockholm. Advokat Cedermark underströk att detta mejl nått nio höga chefer i UD och att ingen reagerat. Advokaten sade att bevis som visar att affärsmännen företrädde den kinesiska staten ”lyser med sin fullständiga frånvaro”.

Kommentar: Att via mejl informera nio höga chefer i UD sex dagar före ett möte måste anses vara tillräckligt. Varför skulle hon be om instruktioner i ett möte som hon bedömer som faciliterande och med 30 års erfarenhet som diplomat? Tvärtom, ett undersökande ljus bör riktas mot nio höga chefer på UD som inte agerade på mejlet. Det ansåg det hela var OK. En gardering är att jag inte känner till texten i mejlet.

Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman bygger åtalet på att affärsmännen ”företrädde kinesiska statens intressen”. Anna Lindstedt sade tvärtemot att de båda affärsmännen agerat av omsorg om relationerna Sverige-Kina och enbart hade affärsintressen.

Kommentar:
Ord står mot ord. Åklagaren bör ge belägg för sin bedömning.

Lindstedt fick flera gånger frågan vilken bakgrundskontroll hon gjort av de två eftersom det fanns handlingar på ambassaden som visade att Liu förfalskat visumansökningar och inte hade rätt att vistas i Sverige. Jag hade ett intryck av dem som var gott, svarade Lindstedt.
Kommentar: Vilken kontroll av deltagarna begär man att diplomater gör inför möte som hen bedömer som faciliterande?

Allmän kommentar:
Kina är sedan några år utsatt för demonisering i flera länder. Det kom ganska hastigt, med ursprung i USA, som en del av USA:s linje att kraftsamla mot sin främsta rival USA. Sanktioner mot Huawei, påståenden om coronapandemin utan belägg, uighurerna med föga belägg. Allt snabbt svar av alltför okritiska etablerade medier och ledande politiker. Men jag medger att oklarhet råder i vissa frågor. I så fall är försiktighet nödvändigt, i stället för att döma på lösa boliner.

Gui Minhai. Bild som finns på många håll på nätet.

I Sveriges fall är Gui Minhai av särskild betydelse. Han är av kinesisk domstol dömd till flerårigt fängelsestraff för någon typ av spioneri i februari. Tyvärr finns lika litet detaljer från Kina som när SÄPO rapporterar om misstänkt spioneri i Sverige. Detta är en brist. Länder och generellt sätt förtegna då det gäller frågor om spioneri.

Utrikesminister Ann Linde kräver dels att Kina ska släppa Gui Minhai och samtidigt att man behöver mer information. Motsägelsefullt för att använda en lindrig beteckning. Expressen 24/2: Ann Linde: Vi kräver att Gui Minhai släpps fri.

Ann Linde framstår tyvärr som en medveten företrädare för USA:s brutala imperialism, vilket framgick av Utrikesdeklarationen. Ann Lindes utrikespolitiska deklaration: Hyckleri i kvadrat om demokrati och andra viktiga frågor.

Utan närmare kunskap om hans påstådda brott saknas rimligen argument för att Gui Min-Hai ska släppas. (Och Ann Linde menade faktiskt att man behöver mer information).
Sverige accepterar inte att USA:s president vill att Sverige ska släppa ASAP Rocky.

Hur seom helst, det finns all anledning att följa denna viktiga politiska rättegång.

4 COMMENTS

  1. Att hon var Sveriges ambassadör i Kina säger mycket om hennes diplomatiska meriter och kompetenser. Är beredd att tro på Anna Lindstedt än en samling blodhundar som fåt vittring, vilket är vad dreven mot henne egentligen är. En viss Hultqvist förhandlar i smyg med Nato (främmande makt), blodhundarna ligger stilla.

  2. Så länge vi har en försvarsminister som arbetar för den amerikanska krigsindustrin så förefaller det här vara rena propagandajippot.
    Jag tror inte på ett ord som den svenska överheten och då i synnerhet landsförrädarna i sosseledningen säger om Kina.

  3. Egentligen är det hela mycket enkelt. Kinesiska agenter kidnappar en svensk medborgare i Thailand och för honom till Kina där han – i en kinesisk variant av Slanski-processen – erkänner allting inför TV-kamera. Naturligtvis ska Sverige leva rövare inför detta flagranta brott mot all internationell lag och rätt. Att påtala när Kina beter sig på detta vedervärdiga sätt kan knappast kallas “demonisering”?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here