Justitiemord var på gång mot erfaren svensk diplomat? – led i demonisering av Kina?

7
3584
Anna Lindstedt. Twitter

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Juni 2020: ”Rubriken ovan är medvetet skarp, ja rentav något spekulativ, ja kanske överdriven. Den första artikelrubriken i världen som är det?

Jag återger inledningsvis utdrag ur artikeln i DN, med egna kommentarer. DN: Anna Lindstedt: ”Jag är utsatt för overklig Kafka-process”

Och är medveten om att detta är uppgifter bara från inledningen av rättegången.

En månad sedan frikändes Anna Lindstedt Anna Lindstedt: Misslyckat försök till justitiemord? Undrar om så kunnat ske idag. Hetsen mot Kina ökar hela tiden – men inte evenuella ”belägg” eller fakta som stödjer kritiken. Några exempel om Xinjiang finns under ”Relaterat”.


 

* Sveriges tidigare Peking-ambassadör Anna Lindstedt anser sig oskyldig och utsatt för en Kafka-liknande process. På måndagen pressades hon av åklagare om mötet på hotell Sheraton mellan den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui och två affärsmän. Lindstedt och åklagaren har helt olika bild av de två männen.

Under mina 30 år som diplomat har jag varit obrutet lojal med Sverige och med svenska värderingar, så också i det här fallet. Det är overkligt, för att inte säga Kafka-likt, att stå åtalad för brott mot rikets säkerhet, sade Anna Lindstedt inför rätten.

Hon står åtalad för ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” vilket ”inneburit en fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina”, enligt åtalet. Om hon fälls enligt Brottsbalkens 19 kapitel, 4 paragrafen, är straffet från ett år upp till sex års fängelse.

– Jag har inte gjort mig skyldig till något av det som åklagaren lägger mig till last, sade ambassadör Lindstedt utan darr på rösten.

Rättegången gäller det möte som Lindstedt ordnade på Hotell Sheraton i Stockholm den 24 och 25 januari 2019. Till mötet kom Lindstedt från Kina och Angela Gui från London. De mötte den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och dennes assistent John Mewella.

Mötet på Sheraton slutade med att Angela Gui utsattes för utpressning av Mewella. Han hade en lista med tio krav som Sverige borde uppfylla. Angela Gui borde upphöra med kritik av Kina om hon ville se sin far frigiven. De två började gräla och då ingrep Lindstedt och bad Mewella avlägsna sig.

Kommentar: Viktigt om det finns belägg för en ”lista med tio krav som Sverige borde uppfylla.” Vem stod bakom listan egentligen?

Jag har deltagit i möten mellan några entreprenörer och Angela Gui, för att diskutera arbete för henne och ta in deras syn på ärendet Gui Minhai. Jag har varken förhandlat eller tänkt förhandla – inte med affärsmännen och inte med Kina, sade Anna Lindstedt.

Tanken på att en förhandling skulle ske på detta sätt är bisarr, och det är obegripligt att det tagit sådana proportioner, sade Anna Lindstedt.

En central punkt är om Lindstedt i förväg informerat UD:s ledning om mötet.
I ett mejl sex dagar innan, den 18 januari 2019, skrev hon att den kinesiske professorn Liu ”bestämt sig att för att erbjuda Angela Gui någon form av anställningsförhållande och har bett mig facilitera ett möte”.
Ambassadören begär dock i mejlet varken instruktion, avrådan eller godkännande av UD i Stockholm. Advokat Cedermark underströk att detta mejl nått nio höga chefer i UD och att ingen reagerat. Advokaten sade att bevis som visar att affärsmännen företrädde den kinesiska staten ”lyser med sin fullständiga frånvaro”.

Kommentar: Att via mejl informera nio höga chefer i UD sex dagar före ett möte måste anses vara tillräckligt. Varför skulle hon be om instruktioner i ett möte som hon bedömer som faciliterande och med 30 års erfarenhet som diplomat? Tvärtom, ett undersökande ljus bör riktas mot nio höga chefer på UD som inte agerade på mejlet. Det ansåg det hela var OK. En gardering är att jag inte känner till texten i mejlet.

Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman bygger åtalet på att affärsmännen ”företrädde kinesiska statens intressen”. Anna Lindstedt sade tvärtemot att de båda affärsmännen agerat av omsorg om relationerna Sverige-Kina och enbart hade affärsintressen.

Kommentar:
Ord står mot ord. Åklagaren bör ge belägg för sin bedömning.

Lindstedt fick flera gånger frågan vilken bakgrundskontroll hon gjort av de två eftersom det fanns handlingar på ambassaden som visade att Liu förfalskat visumansökningar och inte hade rätt att vistas i Sverige. Jag hade ett intryck av dem som var gott, svarade Lindstedt.
Kommentar: Vilken kontroll av deltagarna begär man att diplomater gör inför möte som hen bedömer som faciliterande?

Allmän kommentar:
Kina är sedan några år utsatt för demonisering i flera länder. Det kom ganska hastigt, med ursprung i USA, som en del av USA:s linje att kraftsamla mot sin främsta rival USA. Sanktioner mot Huawei, påståenden om coronapandemin utan belägg, uighurerna med föga belägg. Allt snabbt svar av alltför okritiska etablerade medier och ledande politiker. Men jag medger att oklarhet råder i vissa frågor. I så fall är försiktighet nödvändigt, i stället för att döma på lösa boliner.

Gui Minhai. Bild som finns på många håll på nätet.

I Sveriges fall är Gui Minhai av särskild betydelse. Han är av kinesisk domstol dömd till flerårigt fängelsestraff för någon typ av spioneri i februari. Tyvärr finns lika litet detaljer från Kina som när SÄPO rapporterar om misstänkt spioneri i Sverige. Detta är en brist. Länder och generellt sätt förtegna då det gäller frågor om spioneri.

Utrikesminister Ann Linde kräver dels att Kina ska släppa Gui Minhai och samtidigt att man behöver mer information. Motsägelsefullt för att använda en lindrig beteckning. Expressen 24/2: Ann Linde: Vi kräver att Gui Minhai släpps fri.

Ann Linde framstår tyvärr som en medveten företrädare för USA:s brutala imperialism, vilket framgick av Utrikesdeklarationen. Ann Lindes utrikespolitiska deklaration: Hyckleri i kvadrat om demokrati och andra viktiga frågor.

Utan närmare kunskap om hans påstådda brott saknas rimligen argument för att Gui Min-Hai ska släppas. (Och Ann Linde menade faktiskt att man behöver mer information).
Sverige accepterar inte att USA:s president vill att Sverige ska släppa ASAP Rocky.

Hur seom helst, det finns all anledning att följa denna viktiga politiska rättegång.

Relaterat
Utförlig rapport: Folkmord i Xinjiang som agenda.
Lönsam kampanj i Xinjiang: USA:s anti-Kina lobby tjänade på kampanj om ”tvångsarbete”, vilken kostade uiguriska arbetare deras jobb.
Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA.
Tankarnas Trädgård: Rapport från besök i Xinjiang.
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
USA är världsmästare i propaganda: Fransk författare hos uighurerna.

Föregående artikelKinas historiska utveckling senaste 300 åren. Från webbinariet ”Kinas plats i världen”.
Nästa artikelMediestriden: Tillgång och efterfrågan är på vår sida. Rapport från Visselblåsarkonferens.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Att hon var Sveriges ambassadör i Kina säger mycket om hennes diplomatiska meriter och kompetenser. Är beredd att tro på Anna Lindstedt än en samling blodhundar som fåt vittring, vilket är vad dreven mot henne egentligen är. En viss Hultqvist förhandlar i smyg med Nato (främmande makt), blodhundarna ligger stilla.

 2. Så länge vi har en försvarsminister som arbetar för den amerikanska krigsindustrin så förefaller det här vara rena propagandajippot.
  Jag tror inte på ett ord som den svenska överheten och då i synnerhet landsförrädarna i sosseledningen säger om Kina.

 3. Egentligen är det hela mycket enkelt. Kinesiska agenter kidnappar en svensk medborgare i Thailand och för honom till Kina där han – i en kinesisk variant av Slanski-processen – erkänner allting inför TV-kamera. Naturligtvis ska Sverige leva rövare inför detta flagranta brott mot all internationell lag och rätt. Att påtala när Kina beter sig på detta vedervärdiga sätt kan knappast kallas ”demonisering”?

  • Att påtala att apartheid israel begår vidriga brott ska inte kallas demonisering. Senaste brottsskörd av samling barnamördare och marktjuvar inkluderar.

   ”israeli police and army units have been arresting hundreds of Arabs, many of whom are Israeli citizens, not because they have broken any of the “rules” imposed by the Netanyahu government, but as a preventive measure to have them identified, allowing them to be safely locked away when the next round of fighting begins. Eighteen hundred arrests have been reported since unrest began in April, but the figure is probably much higher than that. An estimated 25% of those who are detained are children and 85% of those children arrested report that they were physically abused. Also, at least 26 Palestinians have been killed while resisting. It has been claimed that the police, embarrassed by being ridiculed by protesting Palestinians, are “settling scores” and “closing accounts,” frequently using savage beatings during arrests and as collective punishment to break the Arab resistance.”

   https://www.strategic-culture.org/news/2021/06/10/israeli-government-is-changing-but-some-things-remain-same/

   När allt kommer kring så är det hela egentligen mycket enkelt. Alla marktjuvar måste lämna Palestina

  • Idag vet vi mer. Gui Minhai flydde undan CIA tillbaka till Kina för skydd. CIA hade gillrat en ”Honeypot” och Gui Minhai gick i fällan och blev CIA spion mot sin vilja. Tio år är en mild dom, och han avtjänar den inte i en cell. De kunde ha varit 30 år eller livstid. Gui Minhai samarbetar med Kinas SÄPO, och det har gjort att man lyckts stäng ner det mesta av USAs tidigare mycket omfattande spionverksamhet i Kina. Propagandan fungerar ännu mycket bra i många fall.

 4. Anna Lindstedt gjorde allt helt rätt som hon borde i Kina. Affärsmännen företrädde inte alls den kinesiska staten men hade goda relationer, Guanxi, till mäktiga inflytelserika personer som kunde hjälpa. Dom var kommunikations och referens kanaler. Kina ställde krav via dom. Liu hade inte förfalskat visumansökningar, han bara använde ett andra namn på engelska. Kinesiska skrivtecken uttala olika på olika språk inom Kina. Gui Minhai är kinesisk medborgare och endast kinesisk medborgare i Kina. Hans svenska medborgarskap är inte giltigt i Kina. Vad som hände var att Gui Minhai hade det svårt efter att ha avvikit och höll sig undan rättvisan i Kina. CIA gillrade en ”honeypot”, Gui Minhai klev i fällan och pressades sedan att spionera för USA. En annan skurk journalist aka ”kinakännare” sägs även vara involverad. Numera portad från Kina. Gui Minhai ville sluta som spion, men visste för mycket. Som det heter i James Bond filmerna. Avskedsansökan för en CIA spion kallas även en dödsattest. Gui Minhai flydde tillbaka till Kina med hjälp av Kina, något som CIA inte hade trott att han skulle göra. Spioneri kan ge 30 års fängelse i Kina. Gui Minhai erkände och samarbetade med Kina för att knäcka USAs omfattande spionnätverk i Kina, vilket var mycket framgångsrikt. Flera USA spioner har utvisats, flera med titeln ”journalist”. 10 år är ett mycket milt straff, och han lär avtjäna det i husarrest med stor frihet samtidigt som han bistår Kinas SÄPO och är skyddad. Samtidigt kan jag nästan höra CIAs flåsande i bakgrunden. CIA ger sig på politiker och tjänstemän i Sverige, ”Få ut honom från Kina, hans kunskaper skadar oss allvarligt”. ”Han måste elimineras – tystas”. Det är det de svenska politikerna gör, följer USAs order så att dom kan tysta Gui Minhai. En olycka händer så lätt, och det är så lätt att skylla Kina för den.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here