Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?

45
3449
Foto från 2014

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna grundläggande artikel, Den enda av mina artiklar om uighurer som jämför med USA:s behandling av ursprungsbefolkningen. Under ”Relaterat” finns andra artiklar i frågan.


SvT rapporterade igår på Rapport TV 1, kl 19.30 att ”Läckta dokument avslöjar Kinas interneringsläger. Kina kallar dem ”center för utbildning och professionell träning” men i praktiken handlar det om fängelselika indoktrineringsläger i provinsen Xinjiang. SVT Nyheter kan med hjälp av läckta dokument och nya vittnesmål visa hur lägren verkligen fungerar.”

”SVT Nyheter är ett av 18 medier som deltagit i en internationell granskning, koordinerad av journalistnätverket ICIJ. Andra medverkande är bland annat brittiska BBC och tyska Süddeutsche Zeitung. Dokumentet har delats mellan deltagarna och granskningen har gått under namnet #ChinaCables.”

En kvinna vid namn Sayragul Sauytbay berättar om mycket dålig behandling i lägren med förekomst av tortyr. SVT:
Enligt Karl Wang ”flydde” Sayragul Sauytbay men är en ekobrottsling på rymmen undan rättvisan. Kreditbedrägerier.”
Hennes uppgifter kan a priori vara korrekta eller inte. Det är väl känt sedan länge att CIA betalar för att få fram lämpliga uppgifter. Rapporterades redan på 1970-talet av CIA-agenten Philip Agee.CIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister.

Vid presentation i TV och senare i programmet Agenda visade en kinesisk student i Kanda satellitbilder som visade att byggnader som såg ut som läger, eller militärförläggningar eller möjligen industribyggnader hade byggts någonstans sedan 2016. Bilderna är inte ointressanta men de säger i sig inget om verksamheten i byggnaderna.

Skribenten Karls Wang skriver till media och till mig i mail ”Nu avslöjar SVT dessa ”läger”, bara att den förmenta ”läckta” informationen har flutit runt på webben ett par år redan, och folk har haft tid att leta reda på dom och besökt platserna, och hittat vanliga skolor, arbetarförläggningar vid ett stort vindkraftprojekt, sjukhus och liknande. De avslöjande bilderna har visat sig vara smart beskurna, och gjorts lagom suddig för att dölja detaljer, eller är Photoshoppade. Denna ”nyhet är” över ett år gammal.”

I programmet Agenda accepterade programledaren Anna Hedemo direkt att uppgifterna var korrekta. ”Bevisen för att Kina håller miljontals fångna” säger hon inledningsvis”. Lyssna till programmet Agenda. Hon talar med professor Johan Lagerqvist professor i kinesisk kultur som inte ifrågasätter rapporterna. Han menade att det fanns radikala extremister i Xinjiang som är Kinas största provins, folk som stridit med IS, att de finns rädsla hos myndigheter för dessa. Attentat har utförts i Xinjiang, där vid ett tillfälle 31 dödades. Kan över tid vara så många som 2 miljoner menade han. Han uppgav att Kina har tagit intryck av USA:s kamp mot terrorismen. En ny assmileringspolitik, inte etnisk rensning.

Det uppges att 1-2 miljoner placerats i läger för omskolning i Xinjiang. Jag har sökt efter grund för siffrorna men inte hittat någon. Har korresponderat med SR:s tidigare Beijing-korrespondent Hanna Sahlberg om detta, men inte heller hon hade någon källa till uppgifterna.

I rapporten från ICIJ står ”Angående uppgifterna på 1-2 miljoner internerade ”Over the past two years, reports based on ex-inmate accounts, other anecdotal sources and satellite images have described a system of government-run camps in Xinjiang large enough to hold a million or more people. ” ICIJ:s rapport.

Uppgifterna om antal måste anses som mycket osäkra. ”Internerade” kunde enligt uppgifter knappast gå runt och räkna antal andra ”internerade”. Hur räknar man antal med satellitbilder?

Uigurer i läger enligt Human Rights Watch. Vem kallar det inte för propagandabild?

Uppgifterna bestrids helt av kinesiska myndigheter.

Uppgift står alltså mot uppgift och det saknas enligt min mening tillräckligt underlag för att ta ställning i viktiga avseenden. Så mycket är tydligt att viktiga uppgifter saknar stöd i källor eller säkra källor. De kan mycket väl vara en del av den uppsättning av Kinakritik som närmast exploderat sedan Kina på allvar visat sig kunna ta upp kamp mot och överflygla USA på olika områden.

Uppgifterna bestrids också avv skribenten Karl Wang i dennes utförliga kommentar av en rapport om China Cables som nyligen publicerades av New York Times, som mer behandlar övergripande politiska förhållanden medan SvT:s rapport främst behandlar lokala förhållanden. Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?


Utdrag ur Karl Wangs artikel.

* Ett otroligt propagandadokument som för tankarna till nazismens metoder.
Det första som slår en är att samtliga handlingar sakna både brevhuvud det röda sigillet som helt utan undantag, absolut utan undantag, sätts på alla dokument from både myndigheter och företag. Utan undantag. ALLTID. Det är alltså inte bara förfalskningar utan otroligt klumpiga sådana där kända uttalanden har blandats med fabricerade tillägg och felaktiga översättningar för att skapa ett förfalskat intryck.

New York Times: ”Inmates undergo months or years of indoctrination and interrogation aimed at transforming them into secular and loyal supporters of the party.”

Karl Wang: Lögn. Samtal för avradikalisering och yrkesutbildning, samt utbildning i lokal historia och kultur, lokal musik och folksånger, världshistoria, vanliga läsämnen och engelska och putonghua (Mandarin) och det öppnar för mer betalt, resor, studier, och välbetalda jobb i den lokalt ägda turistindustrin. Turisterna talar ju inte lokalspråket. Ett par hundra tusen nya jobb i främst lokal turistindustri har skapats.

Bara detta år rapporteras att turismen har ökat med 40.58%, bara på nyåret 2018/19, med 1.69 miljarder RMB, och med 46.86% årligen.
-Vinsterna i Xinjiangs lokalt ägda industrier växte 10% 2018.
–-Lokalt ägda nyetablerade företag växte 13.2%
–-Lokalt ägda högteknologiska företag växte 33 %
–-De första nio månaderna 2019 skapades 466,700 nya jobb. Upp 2.62 % totalt.
–-Omkring 2.58 miljoner arbetslösa fick jobb under januari till september 2019.
–-Nya idéer och ny livsstil utvecklas
, och detta är bara första steget.

Den mindre arme av härdade IS krigare som USA skickade dit för att starta en Islamisk Stat har utvisats eller fängslats. 37 nationer i FN undertecknade nyligen ett brev som prisade Kinas förtjänster när det gäller mänskliga rättigheter, speciellt i Xinjiang, och det är andra gången ett sådant brev undertecknas.

Definitivt har man gått hårt fram, inte som den ”svenska modellen” beskriven här.

Uighuriska barnsoldater enligt warsonline.info.

Samhällsfarliga våldsverkande, islamister, terrorister och IS uppviglare är inte frivilligt internerade. Även en del skolor kan beskrivas med ord som ”uppfostringsanstalter”.
Kina accepterar inte att ”militants stabbed more than 150 people at a train station, killing 31” upprepas. Man stoppar sådant med verkningsfullt agerande, till skillnad mot svenska politiker som bara pratar, och släpper ut våldsmännen på gatorna.


Hur behandlar USA, världens andra supermakt eniska majoriteter?

Först vill jag avfärda kritik mot att man gör jämförelser med behandling av etniska minoriteter i andra länder, under frasen ”whatsaboutism”. Jag menar att det inte sällan är högst relevant att göra jämförelser mellan olika länder och kulturer då det gäller politiska, samhälleliga och kulturella frågor.

Här finns säkrare uppgifter. I all korthet från material för skolundervisning.

* ”När indianfolk revolterade mot engelsmännens tyranni och kränkningar av deras markrätter tillgrep de vita ”erövringsdoktrinen”. Enkelt uttryckt – ”den starkares rätt”. Utrotningskrigen mot indianbyarna bredde ut sig i takt med den europeiska invandringen och en stegrad landhunger.”

Större delen av ursprungsbefolkningen dödades av de vita.

”Man la beslag på ursprungsbefolkningens land i kraft av styrka och genom bedrägerier ”I själva verket slöts alla 371 s.k. traktater som internationellt bindande avtal mellan ”främmande” men likställda partsnationer. USA lovade också 1871, när uppgörelser med indianstammarna fortsatt skulle kallas ”agreements”, avtal, att respektera redan slutna traktater. Så har inte skett. För att få sin rätt tillgodosedd har de stammar som orkat och haft råd tvingats in i ändlösa rättsprocesser på maktens villkor.

Men det är sällan de får tillbaka den mark som betyder så mycket för deras andlighet. Istället erbjuds de föraktfullt pengar. En kongresskommitté tillsatt av president Truman 1948 kom 30 år senare (!) fram till att 33% av landets territorium aldrig legalt förvärvats av USA. Flera forskare har senare höjt siffran till runt 40%. I det förra fallet skulle de drabbade kompenseras i dollar om de kunde leda i bevis att de verkligen ägt marken. Lättare sagt än gjort. Det var heller inte den lösning indianerna önskat.” SO-rummet: Det stulna landet.

I en annan site som också den är avsedd för skolundervisning finns dessa uppgifter ”När Christofer Columbus upptäcktes av den karibiska övärldens indianer 1492 var han den förste vite man de sett. Nordamerika – dagens USA och Kanada – hade då en befolkning på kanske 10-12 miljoner indianer. Inom ett sekel försvann flera hundra indianstammar på grund av européernas krigföring, sjukdomar och sprit. Mellan 1778-1871 slöt USA närmare 400 avtal med indianfolken som ”nationer”. De har nästan alla brutits och marken tagits ifrån dem.


Den amerikanska ursprungsbefolkningen kämpar än idag för att få tillbaka sin mark
Efter USA:s folkmordsliknande politik finns det idag endast omkring 600 stammar och cirka två miljoner indianer, varav knappt hälften lever på rester av sitt land i drygt 300 små reservat. Fattigdom och misär präglar många reservat och indianernas naturresurser skövlas fortfarande genom storbolagens rovdrift.

Bild: New York Public Library
Christofer Columbus upptäckt av Västindien 1492 ledde nästan till att den amerikanska ursprungsbefolkningen utrotades.. Bild: SO-rummet.se

ämpar för att få tillbaka sin mark.” SO-rummet: Nordamerikas urbefolkning.

Kort kommentar: Kina har många fler etniska minoriteter än USA. Politiken går ut på en blandning av integration, där olika etniska minoriteter lever med sina kulturer och religioner och assmiliering som innebär en strävan att de olika etniska minoriteterna ändå blir ett enat folk. Jag är inte kunnig nog att penetrera detta närmare, men har uppfattningen att det gått ganska bra. De stora påfrestningarna har varit utländska inblandningarna som inte främst synes ha varit relaterad till etnicitet, och därför lämnas utanför nu. Behandlar inte heller USA:s behandling av den stora minoriteten svarta/färgade.
Och jag är medveten om att jämförelsen är haltande i vissa avseenden, men anser den ändå vara relevant.

Onekligen finns en betydande kontrast till USA:s behandling av ursprungsbefolkningen.

Vad är minst dåligt?

Vad kritiseras mest i medier?

Relaterat.
Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen? Juli 2020
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.

Föregående artikelKritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen
Nästa artikelRyssland får skulden medan FN-organet OPCW kör med falska uppgifter om gasattacker i Syrien.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

45 KOMMENTARER

 1. Såsom västs icke-fria medier håller och maler om ”interneringsläger i Kina” så bli inte förvånad om den magiska siffran 6,000,000 dyker upp så småningom. En anna sak som är garanterat är att de icke-fria västmedier inte kommer att oja eller hojta om världens största nu existerande läger med närmare 2 miljoner människor hölls avskärmade från omvärlden – Gaza i Palestina.

  https://www.globalresearch.ca/infowar-xinjiang-failed-now-theyre-targeting-pakistan-pm-imran-khan/5665499

  Fejk Stream Media i väst agerar unisont enligt devisen: ju fler medier som ljuger om samma sak (Xiniang i det här fallet) desto mer sant kommer det att låta. I detta företag ingår bildmanipulation och fotoshopping och även bidler som inte hör till platsen eller saken går bar att använda. T ex när fejk stream mediet BBC använde bilder av demonstrationer från Indien frö att ljuga om Libyen. Eller bilder från mördade civila i Irak för att ljuga om Syrien. det finns ett uppsjö av exempel på det signerat västs privatmonopol och statsägdA medier i väst

 2. Är Karl Wang den enda källan du har för vad som händer i Kina? Vem är han ens? Har sökt info om honom på nätet, men hittar bara inlägg han har gjort på din sida.

  • Det finns ett stor antal publikationer med ungefär samma innehåll som i SvT. Tyckte det var viktigt att anföra sypunkter från Kina. Karl Wangs uppfatting ligger nära den officiella kinesiska.
   BBC.

   Här en artikel från Global Times.

   Autenticiteten har fastställts av en man som arbetar för USA:s regering enligt ICIJ:s publikation ”The China Cables documents have been verified by linguists and experts, including James Mulvenon, director of intelligence integration at SOS International LLC, an intelligence and information technology contractor for several U.S. government agencies. ” Rapporten.

   Angående uppgifterna på 1-2 miljoner internerade ”Over the past two years, reports based on ex-inmate accounts, other anecdotal sources and satellite images have described a system of government-run camps in Xinjiang large enough to hold a million or more people. ”
   Uppgifterna om antal måste anses som mycket osäkra. ”Internerade” kunde enligt uppgifter knappast gå runt och räkna antal andra ”internerade”. Hur räknar man antal med satellitbilder?

   Rapporten anför uppgifter om Kinas uppfattning också:

   Responding to questions about the camps and surveillance program from ICIJ media partner the Guardian, the Chinese government called the leaked documents “pure fabrication and fake news.” In a statement this weekend, the press office of its UK embassy said: “First, there are no so-called ‘detention camps’ in Xinjiang. Vocational education and training centres have been established for the prevention of terrorism.”

   “Xinjiang is a beautiful, peaceful and prosperous region in China. Three years ago, this was not the case,” the statement said. “It had become a battle ground – thousands of terrorist incidents happened in Xinjiang between 1990s and 2016, and thousands of innocent people got killed. So there’s an enormous uproar among the Xinjiang people for the government to take resolute measures to tackle this issue. Since the measures have been taken, there’s no single terrorist incident in the past three years. Xinjiang again turns into a prosperous, beautiful and peaceful region. The preventative measures have nothing to do with the eradication of religious groups. Religious freedom is fully respected in Xinjiang.”

   Security cameras outside a village mosque in Yangisar, Xinjiang. There are countless cameras similar to this throughout the region.
   iGre Baker/AFP/Getty Images)
   A mosque in Yangisar, Xinjiang
   The statement also said: “Second, the trainees take various courses at the vocational education and training centres, and their personal freedom of the trainees is fully guaranteed.”

   It continued: “The [M]andarin is widely used in China and thus taught as one of the courses at the centres. The trainees also learn professional skills and legal knowledge so that they can live on their own profession. That’s the major purpose of the centres. The trainees could go home regularly and ask for leave to take care of their children. If a couple are both trainees, their minor children are usually cared for by their relatives, and the local government helps take good care of the children. These measures have been successful – Xinjiang is much safer. Last year, the tourists increased 40%, and the local GDP increased more than 6%.”

   Finally, the statement said, “Third, there are no such documents or orders for the so-called ‘detention camps.’” It adds: “There are many authoritative documents in China for the reference of Chinese and foreign media want to know more about the vocational education and training centres. For instance, seven relevant white papers have been published by the State Council Information Office.”

   • Att någon arbetar för USA:s regering anser i alla fall jag att det direkt diskvalificerar. Det är inte neutralt, folk vill behålla jobbet och inkomsten så man drar ”slutsatser” som man instruerats. Att det är ”verified by linguists” är väl inte så konstigt. Det har ju skrivits av modermålstalande kineser. Vad som pågår är helt officiellt, Xinjiang är helt öppet för besök och resor utan restriktioner, och all kommunikation är helt öppen och fungerande. Hundratals journalister och diplomater har verifierat uppgifterna på plats, mängder av försök har gjorts att hitta dessa ”läger”, inklusive av IMF, ingen har hittat något. Dom finns inte. Vad som händer är helt officiellt. De mest farliga och våldsbejakande terroristerna har internerats. Det är inga ”öppna anstalter”, utan välbevakade rymningssäkra fängelser. Det rör sig om ”ett mindre antal” mycket farliga personer, typ IS terrorister. Bilder som publicerats indikerar att det rör sig om ett hundratal. Deras anhängare genomgår avradikalisering och utbildning i slutna anstalter med låg säkerhet, vilket även har verifierats av både besökande journalister och diplomater, och exakta siffror har publicerats, omkring 2,000 personer. Ett stort antal, och det kan helt klart röra sig om miljoner, undergår utbildning i internatskolor. Säkerheten är densamma som på vilken skola som helst i Kina, och skolreglerna är dom samma. Det är regel i Kina att elever måste stänga av och lämna ifrån sig mobiler under undervisningen till exempel. Inga utomstående, inklusive föräldrar, släpps in på skolområdet. Man använder internatskolor väldigt flitigt i västra Kina, dels är området glesbefolkade, och det finns helt enkelt inte tillräckligt med lärarna att bemanna massor av lokal skolor. Problemet med Uighur folket i Xinjiang har varit brist på utbildning, vilket har utestängt dom från många högre jobb och bättre betalt. Det är just det man nu åtgärdar. Jag ska skriva ett separat inlägg om hur dess förfalskade dokument designas.

  • Du använder nog sökmotorer som Google som friskt censurerar personer som jag. Jag kommer inte upp i sökresultaten. Algoritmerna sorterar bort mig. Du skall inte veta vad jag säger, inte ”förorenas” eller ”smittas” av några ”felaktiga åsikter” som inte stämmer med de officiella västerländska. Jag är ju inte lojal mot den amerikanska propagandamaskinen, och dessutom på plats i Kina och kan ge förstahands ocensurerade intryck. Jag har förstahand tillgång till bloggar och miljoner lokal tidningar inom Kina. Det är inte välkommet hos de USA regimlojala. Jag har flitigt kommenterat på många sajter, har en egen blogg, men jag finns inte på några spionsajter som Google eller Facebook. Jag har aldrig haft några konton på dessa spionsajter, och inga blir det heller. Inte heller finns jag i det svenska systemet, jag har inte sedan mycket länge något personnummer eller ens medborgarskap och har inte ens satt min fot i Sverige på decennier.

  • Var står det, Ior, eller är det bara din personliga uppfattning? Vad jag vet har alla länder ”rätt” att skydda sig mot terrorism, inte mot religion, varken kristendom eller islam.
   Men ok, min högst personliga uppfattning är att världen kanske vore mindre fylld med krig och terror om folk i gemen vore mindre religiösa, framför allt mindre kristna. Jordens största krigsmaskin, som dödar flest människor är nämligen USA-imperiet. Detta Imperium styrs av människor som bekänner sig till kristendomen. Så om man räknar tror jag flest människor varje år dödas i den kristne gudens namn.
   Men Ior, är det här av större intresse när vi vill vara delaktiga i kampen mot krig och alla folks rätt till självbestämmande?

   • Jag förstår dig inte riktigt Bertil Carlman. Vart har all nationalkänsla och patriotism som byggt upp det här landet tagit vägen?
    Det är just med den känslan Ryssland klarar sitt oberoende mot västvärlden + att de lyckades besegra Adolf Hitlers invasionsarmé som både var tekniskt och strategiskt överlägsen.
    Jag tror på Sverige, svenska folket, kristendomen som tradition, pliktkänsla och arbete.
    Men inte Sverige som hela världens socialbyrå för då kommer det att gå käpprätt och helvete med alltihop.
    Dessvärre tror jag det redan är försent att konsolidera framtiden.
    Jag har tappat tilliten till det sociala experimentet Sverige.
    Man får titta till det egna och se hur man kan rädda och klara det bäst.
    Jag förstår om människor inte sparar utan lever för dagen. Är det lönt att var sparsam när man inte vet hur mycket pengarna är värda i morgon eller nästa år. Det talas i inlägget om “whatsaboutism” men jag kan inte låta bli och tänka på vad som hänt med inflationen i andra sociala experimentländer.

    • Det var Sovjetunionen som besegrade nazisterna. Det är en stor skillnad mellan Sovjetunionen och Ryssland. Sovjetunionen bestod av – om jag nu minns rätt – sexton republiker i Sovjetunionen. Det var dessa republiker, inklusive Ryssland, som besegrade nazisterna.

     • Ukraina invaderades av de ryska kommunisterna med militärt våld. En militär invasion helt enkelt. Dessförinnan var Ukraina en suverän stat precis som idag. Det får man inte glömma när man diskuterar Majdanrevolutionen som ibland påstås komma från väst och USA. Man måste förstå ukrainarna inte vill vara koloniserade av Ryssland. Lika lite som balterna i Estland, Lettland och Litauen.
      För att inte tala om folket i republikerna i de forna Öststaterna under Kalla kriget.

      Jag tror inte på makthavares försök att upphäva nationalstaten i stora unioner.
      Sovjetunionen havererade efter mindre än hundra år. Storbritannien har kantats av slitningar och EU har väl knappast uppfyllt skaparnas förväntningar? Det har faktiskt diskuterats hur länge EU kan hålla ihop. Redan nu är det stora slitningar då nationerna har viljor i strid med varandra.
      Administrationer får inte bli för stora därför då blir demokratin lidande.

     • Du är tyvärr helt desinformerad. En Väststödd statskupp skedde 22/2 2014 mot folkvald president dagen efter det att överesnkommelse nåtts med presidenten. Ja, det var våld av fascistinfluerade våldsmän. Krim införlivades med Ryssland efter folkomröstning med stöd av över 90 % av befolkningen, från Ukraina dit Krim administrativt överförst på 1950-talet i strid med folkrätten. Idag är Ukrainas självständighet betydligt mindre och landet är betydligt fattigare.Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer. och Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!

     • arbetarklass Du talar kanske om det ganska röriga perioden 1917–1921 då om jag mins rätt det både pågick ett inbördeskrig i Ukraina och Bolsjevikerna krigade mot landet och tog kontroll av Ukraina 1919. Sovjet bildades 1922, och då inkluderades Ukraina. Efter statskuppen 2014 revolterade de ryska enklaverna i öster mot den USA stödda regimen, och utropade en självständig republik, Donetsk People’s Republic. Ryssland stödde den revolten med frivilliga och materiel. Tydligen går det väldigt bra på Krim med stora förbättringar, medan Ukraina är på fallrepet.

  • Det är, i alla fall inte i Kina, någon fråga om att ”skydda sig mot islam”. Judarna bär sin Kippa med patriotisk stolthet, jag ser dom väldigt sällan i västra Kina, och muhammedanerna bär med samma stolthet sin Kufi, deras manliga huvudbonad. Jag ser dom rätt ofta på stan, en del har även det typiska skägget. För övrigt märks dom inte, dom är, och uppträder, som vanlig hederligt rejält folk med samma respekt mot andra. Om en ung kvinna med barn kommer ombord på en fullsatt buss har dom inget emot att resa sig för att låta henne sitta, och dom håller liksom alla andra upp dörren för en kvinna med händerna fulla av shoppingkassar. Vad Kina bekämpar har inget med religion eller etnicitet att göra, utan att utrota våld, terrorism, islamism, extremism, och förtryck, oberoende av vem som utövar det eller är utsatt för det, och Kina är väldigt framgångsrika, men metoderna är inte pizzamiddagar eller en semester på ett femstjärnigt hotell, även om det kallas ett svenskt fängelse. Man börjar mjukt och vänligt, ger det inget resultat tar man i hårdare, och ger det inte resultat blir det hårda tag utan undantag eller pardon. Det fungerar, och vanligt folk i till exempel Xinjiang jublar, och när man får tag på dom har dom inget emot att uttrycka sin belåtenhet över utvecklingen i klartext.

 3. Kina befinner sig i ett krig mot terrorismen och precis som Karl Wang beskriver så håller man på att vinna det kriget. Inga terrordåd på tre år i Sinkiang och befolkningens produktionsförmåga och levnadsstandard växer. Vad som aldrig sägs i den upprörda rapporteringen Sveriges radio och TV, är att Sverige står på andra sidan av kriget tillsammans med Västvärlden. Hela meningen med kriget i Afghanistan var från början att följa den brittiska professorn och ideologen Bernard Lewis´plan för destabilisering av Sovjetunionen, Kina och hela Centralasien med hjälp av ”det islamiska kortet”. Lewis var mentor åt USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Zbigniew Brezinsky som drog igång Afghinstankriget genom att trigga Sovjetinvasionen, vilket han själv ansåg vara sin största politiska seger. Fortfarande tränas uighurer från Sinkiang i jihadistisk terrorism med stöd av Västvärlden för denna fortsatta destabilisering. I Idlibprovinsen strider Turkestan Islamic Party (TIP) sida vid sida med Fria Syriska Armén som är den väpnade grenen av den svenskstödda syriska oppositionen SNC. I Idlib finns hela byar av uighurer som tränas för väpnad strid och terrorism i Kina. Att bortse från att Västvärldens systematiska stöd till terrorism i Kina, när man talar om Kinas försvar mot terrorism gör hela rapporteringen helt obegriplig och helt partisk. Vad som inte heller sägs är att hela kanonaden av kritik mot Kina från svenska media sker samtidigt som svenska riksdagen diskuterar Sveriges kommande Kinastrategi, där regeringen vid sidan av omfattande kritik mot Kina på alla kända områden, också öppnar för samarbete med det stora kinesiska Sidenvägsprojektet – Belt & Road initiative (BRI), för att häva fattigdomen inte bara i Kina utan i hela världen. Med BRI håller utvecklingsländerna på att bryta igenom den kolonialism och påtvingade underutveckling som de kämpat emot sedan Bandungkonferensen. Det är nu 136 länder och 29 internationella organisationer som anslutit sig till BRI för att genomföra en industrialisering och modernisering av alla deltagande länder i samarbete. Det är en ny paradigm som håller på att ersätta den nuvarande imperiala nyliberala globalistiska världsordningen, som försvarar sig med grov propaganda. https://www.brixsweden.org/regeringens-kinastrategin-for-upp-belt-road-initiative-pa-dagordningen/

 4. Märklig rubrik. Jag vet inte om du menar i rubriken att uighurerna i Kina är lika förtryckta som USAs ursprungsbefolkning. Eller också menar du att ingen av dessa befolkningsgrupper är förtryckta, vilket inte stämmer alls. USAs regering förtrycker USAs ursprungsbefolkning.

  Dessutom kallar de sig själva för ursprungsbefolkningen, eller Native Americans. Inte ’indianer’. Indianer är den vite mannens benämning på ursprungsbefolkningen.

  • USA:s ursprungsbefolkning är förstås mer förtryckta. Frågan är om uighurerna alls är förtryckta. Den stora etniska gruppen svarta/”färgade” i USA…

   Tack för påminnelsen om ”Native Americans”.

   • ”Den stora etniska gruppen svarta/”färgade” i USA…”

    Ja, så har det blivit har jag läst. Den förut ”vita” majoritetsbefolkningens andel minskar så den blivit minoritet.

    Vi ser samma tendens hos oss här i Sverige. Svenskars andel med längre släktled i Sverige bakåt i tiden minskar medan nyanlända, första och andra generationens migranter från främst Mellanöstern och Nordafrika andel ökar kraftigt. Jag tror de är bortåt två miljoner här i Sverige nu.
    Ingen vet exakt heller därför den precisa folkräkningen är borta. Den precisa folkräkningen från SCB försvann med ”öppna gränser” och går inte längre att genomföra.

    Statsminister Stefan Löfven angående besvärande följder förundrade sig ”hur detta kunnat ske” i SVT Agenda sedan verkar han försvunnit spårlöst från det offentliga ljuset.

   • Uighurerna är inte, och har aldrig, varit förtryckta. Däremot har dom på grund av dålig utbildning varit missgynnade och sämre lottade. Därigenom i tur har dom blivit utestängda från högre befattningar och bättre betalda jobb. Det var det som Tohti Ilham baserade sina kampanjer på som skapade spänningar mellan Uighurerna och andra etniska grupper i Xinjiang, vilket resulterade i kravallerna i Ürümqi 2009 där 197 personer miste livet. Han ville helt öppet att alla beslutspositioner, och all ekonomisk kontroll, endast skulle tillsättas och utövas baserat på ras, och enligt lag endast tillåtas för renrasiga Uighurer med mist fem generationers bevisat oblandat blod. Det är just detta man nu arbetar på att förändra genom dessa massiv utbildningsprogram där språkkunskaper, lokal kultur, historia och tradition, kinesisk och världshistoria är kärnan.

  • Kina har lyckats utveckla ett samhälle och samhällssystem där olika etniska och religiösa grupper verkligen kan leva fredligt och harmonisk med varandra. Det har inte varit någon varken kvick, spikrak eller elegant väg dit, det har kostat miljoner människoliv, men nu fungerar det. Hela det västerländska ”demokratiska” samhällssystemet bygger på att skapa makt genom att skapa konflikt och motsättningar. Kinas samhällssystem är alltså den diametrala motsatsen till vad väst kallar ”demokrati”, vilket i verkligheten är ett diktatursystem av en härskande elit. Det är därför väst, inklusive Sverige, är i nära panik över att det kinesiska samhällssystemet skall få fäste i länder som Sverige. Det är därför vi ser dessa radikala och intensiva förtals och lögn-kampanjer i media där Kina framställs förfalskat som en diktatur med förtryck och övervakning. I verkligheten är det Sverige som är ett toppstyrd diktatur, som likt Sovjet var, man har allmänna val, och genom dessa intensiva indoktrineringskampanjer uppfostras valsboskapen att alltid rösta på vad eliten vill att dom skall rösta på. En ”demokrati” av svensk modell kan styras genom propaganda, precis som en gång i det forna Tyskland.

 5. Jag har gjort samma reflektion som Alder apropå Karl Wang. Jag läser dock hans inlägg med intresse eftersom han verkar väldigt kunnig, insatt och påläst i många frågor. Men krigets första offer är ju sanningen och allt är möjligt. Det går att förfalska dokument, invändningarna mot vetskap om antalet i dessa läger är logiska. Att USA uppmuntrar och ligger bakom olika former av omstörtande verksamhet är väl känt och belagt och det gäller förstås i Kina som i Ukraina och många andra länder. Att Kina har ett legitimt intresse av att alla kan använda mandarin/putonghua i ett land med så många språk är inget konstigt. I Sverige har vi ju 200 olika språk företrädda bland invandrare. Också i Sverige kan man reagera på uppgifter om att människor som levt här i många år inte har lärt sig svenska och alltså har svårt att integreras.
  Uppgifterna om tvång och tortyr kan vara sanna eller falska. Kina har kanske valt tvångsåtgärder, i Sverige använder man i stället påtryckningar som indragna bidrag för att åstadkomma vad man vill uppnå. Jag tycker förstås att någon av alla korrespondenter som verkar i Kina borde kunna verifiera det Karl Wang säger och det den officiella Kinesiska versionen säger. Officiella versioner har jag lärt mig att iaktta en kritisk hållning till (9-11 och Estonia för att ta ett par exempel). Men uppgifter om terrorattacker är verifierade och har de upphört är rimligen det också verifierat.

  • Det finns gott om journalister, diplomater, och vanliga besökare som har verifierat uppgifterna, problemet är bara att svenska media inte publicera det utan döljer informationen. Orsaken är naturligtvis att det förstör den noggrant uppmålade och förfalskade propagandabilden man vill förmedla. Bara igår hade en Bonnier tidning en bild av ett tjugotal personer sittande på marken med händerna fängslade bakom ryggen, och en väktare för var och en. Bildtexten löd att så här behandlas Uighurerna i lägren. Bilden är emellertid från en video på en järnvägsstation och en transport av tillfångatagna radikala IS krigare. Jag har hela videon, och den enda bildruta man publicerat som bildbevis hade klyftigt beskurits så all allt som kunde påminna om en transport eller järnvägsstation var bortklippt. Den var alltså inte alls tagen i något läger. Nyhetsförfalskningen kan knappast bli mer radikal, förljugen och propagandistisk. Välkommen till Bonnierpropagandan.

 6. En påverkansagent från väst ljuger annars uppnår han inget.
  Sanningen är för västs rivaler bästa propagandan.
  Jag tror inte att Karl Wang skulle vilja riskera att blanda den berättigade kritiken av väst med att medvetet tillsätta något vilseledande så jag litar på honom.

 7. Det här inlägget är om att förklara vad ”Mandarin” är för något. Svenska media har påstått att det är språket i Kina som man nu vill till exempel påtvinga Hong Kong. Det är lögn. Först, Kina har omkring 1,500 olika språk, och ett trettiotal skrivsystem i dagligt bruk, de flesta kan liksom i Europa inte naturligt förstå varandra. Man kan ibland resa bara några mil, och språket är radikalt olika, liksom att korsa gränsen mellan Tyskland och Frankrike. ”Mandarin” heter egentlige Putonghua, vilket betyder allemansspråket. Det är ett ”konstgjort språk” som bygger på språket i Peking, men man har gjort om en del för att eliminera språkkonflikter. Ett närliggande sådant exempel på en språkkonflikt är ordet ”tös”, vilket i Sverige är en trevlig ung dam, medan i Norge mycket nedsättande, som en gatuprostituerad. Mao Zedong’s dröm var att utrota alla Kinas språk och kulturer och alla skulle tala Putonghua. De gick inte som vi vet, men Putonghua har levt kvar, alla får lära sig det i skolan, och det har blivit Kinas interna ”engelska”, gemensamma språk. Samtidigt arbetar man på att bevara lokalspråken, vilka är en del av lokal kultur, som man numera anser måste bevaras som ett lokalfolks identitet. Samma sak gäller lika folkdräkter. Alla kan inte språket Putonghua, och när Kinas nationella TV sänder en film där Putonghua används är det textad med vanliga skrivtecken dessutom. I tekniska sammanhang dominerar engelskan. Det varken finns eller går att skapa inhemska ord. Svenska exempel är ”tele-vision”, fjärrsyn på norska, transistor, sajt, webb-läsare, eller inloggning, osv. Rondell kalla ”rotary” i Kina.

 8. Ytterligare ett inlägg. Jag uppmanar alla att studera den forna tyska propagandatekniken för att kunna sortera bort all den förfalska nyhetsspridning som publiceras idag. Tekniken är enkel och förfinades av Josef Goebbels. Som exempel.
  1. Betalda vittnen som ger förfalskade vittnesmål om tortyr eller andra oförrätter. Som regel brottslingar som har flytt undan rättvisan och har mycket att förlora på sanningen. Bedöm sannolikheten. Beträffande mannen som flydde till Australien. Skulle Kina verkligen utse en 25 år gammal yuppie till en position som senior spion, dessutom med ett belastningsregister, en dom för bedrägeri, och med sin bild i det offentliga rummet. Låter inte det lite osannolikt.
  2. Förfalskade dokument. Man inkluderar korrekt och verifierbar information, och väver sedan in förfalskad. På så sätt kan dokumentet sägas verifieras mot andra dokument, och antas i helhet var riktigt. Dessutom distribuerar man andra förfalskade dokument avsedda att vara verifikationer på det andra förfalskade. Det hela är en välplanerat system för att vilseledda.
  3. Repetera lögnerna till det blir accepterad sanning. Det behöver inte vara sant, och man använder flitigt uttryck som ”säges”, ”påstås”, ”rapporteras”, ”misstänks”, osv. och helt enkelt repetitivt nöter in lögnerna och förfalskningen. Agendasättande journalistik och opinionsbildning, eller åsikts styrning och kontroll?
  4. Sätt ihop en stab av förmenta ”experter”, helst med förtroendeingivande titlar som ”expert”, ”forskare”, ”vetenskapsman”, ”professor”, osv. och lät dom flitigt och omväxlande bekräfta fejknyheterna.
  5. Stoppa, angrip, hota, undergräv, förtala och förlöjliga alla som uttrycker avvikande åsikter. Gör personangrepp, beskyll dom för att vara allt från nazister, fascister, betalda av propagandan, använda falska identiteter, vara någon annan, eller att ljuga. Jag har flera kopior av hotelsebrev till andra från kända svenska journalister på datorn, där man i klartext hotar med att mottagaren skall hängas ut om dom inte håller tyst för att bli en ny Julia Caesar, Ulf Malmros, Fredrik Virtanen, Martin Timell, Urban Ahlin, eller 73-årige Jim Olsson, pensionerad docent i fysikalisk kemi, med flera, alla vilka fick sina liv förstörda där familj, grannar, arbetsgivare, eller vänner systematiskt trakasserades och förföljdes. Inte att förglömma, Benny Fredriksson som drevs i döden av ett drevande pack av journalister. Ingen hålls ansvarig som regel.

  Låt inte historien 1910 till 1946 upprepas.

 9. Karl W rätta mej gärna om jag har helt fel, men är inte turkiska grey wolves ,en blandning av terrorism och fascistisk hållning med miljoner anhängare som vill återinföra det ottomanska riket och som infiltrerat Zinjangprovinsen!

  • Jag har hört talas om den gruppen men kan inte så mycket om den. Dom lär vara våldsbejakande ultranationalister men jag undrar om dom inte mer eller mindre är ”avlivade” som organisation nu. Dom ville återuppliva vad som en gång var ”Turkestan” för omkring 5,000 år sedan, och då tyckte dom att Uighurerna skulle vara inkluderade, för området där Uighurerna bor idag, Tarim Bäckenet, låg inom det området. Uighurernas språk är även besläktat med turkiskan som svenska med tyskan, och mycket av Uighurernas religion och kultur kommer från det hållet medan genetiskt kommer dom huvudsakligen från öster, alltså Kina. USA skeppade upp en hel del gamla IS terrorister, och tanken var väl att alla dessa extrem grupper skulle samarbeta och morfa till någon slags revolution och nytt IS i Xinjiang och ett ”regimbyte” men det har inte fungerat. Sedan var inte Uighurerna på folklig nivå speciellt intresserade, dom är som folk både moderata och fredliga.

 10. Förfalskade dokument är inte helt ovanligt. Har dykt upp flera sådana från de ryska arkiven, och ALLA utan undantag är av antikommunistisk natur.

 11. Konstigt den här artikeln som du skrev 26 november är den senaste artikeln som kommer upp för mig när jag skriver in globalpolitics.se trots att du såklart skrivit fler artiklar efter den. Någon annan som har samma problem?

  • Glöm inte att internet numera är manipulerat. Precis som franska kyrkan en gång lyckades få tryckpressar bannlysta för att behålla sitt informationsmonopol, och illegala gör nu makteliten allt för att manipulera och bannlysa det fria ordet på webben.

    • Som regel talas det inte mycket om anledningen till denna intensiva massövervakning. Anledningen är inte att upptäcka och beivra brott, utan att profilera innevånarna och registrera deras åsikter. Det bildar sedan underlaget till hur propagandan skall utformas för att styra åsikterna och handlingarna, att varenda individ om möjligt skall följa och helst beundra makten och eliten och på så sätt förebygga att folket reser sig mot makten och avskaffar den. Detta är absolut inget nytt i historiskt perspektiv. Varenda diktaturstat genom historien har tillämpat metoden. Det gäller alltså att få folket att följa makten, inte att makten skall följa folket. USA kontrollerar och styr i stor utsträckning detta, och det gör Sverige beroende av USA ”av säkerhetsskäl”. Skulle hypotetiskt Sverige vända sig mot Ryssland eller Kina och alliera sig med Kina skulle USA klippa av informationsflödet och istället använda det för att skapa samma situation som dom redan gjort i Hong Kong. Därför ser vi dessa intensiva virala propagandakampanjer mot Kina i Svenska media, speciellt Bonnies, vilken är knuten till USA, och statliga media.

 12. USA:s herravälde är inte längre givet. Det stora landet Kina i öster har på senare år dykt upp som en mopsig uppstickare. Främst på den internationella marknaden men säkert också militärt.
  Det har föranlett en handelsstrid mellan de två länderna men nu verkar ett avtal vara i hamn som ska leda till åtminstone ett tillfälligt eld upphör men inte något slutgiltigt fredsavtal.

  Jag har svårt att bedöma det här men det känns som USA:s makt är på väg att balanseras. Kanske bra för samtliga länder?

  En senior ekonom på Swedbank menar i alla fall:
  – Konflikten går mycket längre än till ett antal handelstariffer. Den handlar om herraväldet i världen, både ekonomiskt och militärt, säger Knut Hallberg.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kina-och-usa-overens-om-forsta-steg-i-handelavtal

  Jag fick välja lägga kommentaren i det här inlägget om Kina för på en sökning om USA fanns inga inlägg att visa. Men det kommer säkert så småningom.

  • Väg inte in för mycket i den överenskommelsen, den sägs vara ganska fluffig och oprecis. I Kina har den mottagits lite som ett non-event. Företag och köpare fortsätter att dumpa USA leverantörer, köpa från USA ses alltmer som riskfyllt och osäkert. USA var i en alltmer desperat ekonomisk situation, och Trump i en alltmer desperat politisk situation. Ekonomiskt var det en brakförlust, och Kina brydde sig bara lite. För Kina var Trump’s handelskrig en kostnad i närtid som minskade över tid, men en kostnad man har råd med, men helst skulle vilja slippa.

   USAs mycket dåliga ekonomi, enorma underskott, som helt bygger på att vara och överleva som hegemonisk diktator, blir alltmer hotad. Kinas nya giv med en kryptovaluta kommer att med tiden totalt eliminera USAs roll som dollardominant som kan styra handeln och politik i världen. Det verkliga problemet är att förhindra en total kollaps av USA ekonomin, samhället och politiska system, som kan dra med sig hela världen i en recession. Det gäller att nedmontera USAs dollardominans och hegemoni i små steg för att både tvinga och tillåta USA att omstrukturera, och det tycks gå ganska bra. Överenskommelsen reflekterar mer den strategin.

 13. […] Relaterat. Den absurda hatkampanjen mot Kina. Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen. Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang? Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA. Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen? Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning? Kvinnor från Xinjiang som fött barn avvisar påståenden om ‘påtvingad sterilisering’ Xinjiang och uigurerna – Viktig information som media inte berättar. Vilka är Uighurerna i Kina? Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here