Ryssland får skulden medan FN-organet OPCW kör med falska uppgifter om gasattacker i Syrien.

4
1469
Fernando Arias, OPCW:s generaldirektör 25 november 2019.

Den här artikeln av Caitlin Johnstone har översatts av Björn Nilsson som driver den intressanta bloggen Björnbrum Björnbrum.
Caitlin Johnstone: Surprise! MSM Spins OPCW Leak As Russian Disinfo

Jag har nyligen publicerat två andra artiklar i ämnet:
Öppet kritiskt brev till OPCW om “fake” i rapporter om gasattacker.
OPCWs rapport om den påstådda användningen av kemiska vapen i Östra Ghouta, Syrien, var en bluff – precis som i Khan Shaykhun.


Surprise! Rysslands fel att OPCW kör med falska uppgifter om gasattacker i Syrien.

Du kanske vill sitta innan Du hör detta – tro det eller ej – mainstream-medierna uppför sig på ett sätt som inte verkar helt sanningsenligt.

Jag vet! Jag vet. Jag är lika förvånad som Du.

Så Du känner till skandalen med Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) som man har pratat mycket om på sistone? Där bevisen fortsätter att samlas för att USA, Storbritannien och Frankrike inledde luftattacker mot den syriska regeringen förra året för att vedergälla en giftgasattack som aldrig ägde rum, och sedan manipulerade en till det yttre oberoende och internationell övervakningsorganisation för kemiska vapen för att dölja detta?

Nåväl, det visar sig att stora nyhetsmedier inte varit så intresserade, av någon konstig och mystisk anledning.

Men just idag (25/11) bröt de tystnaden med en ny rapport som nämnde skandalen, och de har fullständigt snurrat den på ett sätt som får USA och dess allierade att verka goda! Kan du tro det?

Och Du kommer aldrig att gissa vilken ursäkt de använder för att snurra den. Aldrig på en miljon, miljarder år.

Lägg en kudde på golvet, för Du kommer att tappa Din käke – som på James Le Mesurier: tro det eller ej, de skyller på ryska desinformation.

AFP, som bara för övrigt är en av endast tre gigantiska nyhetsbyråer som ansvarar för de flesta av de berättelser du ser i massmedia, har tagit artikelen artikel som har plockats upp av mainstream-medier flera mainstream-mediermed titeln ”Uppgörelse hänger över undersökningen om Syriens kemiska vapen”. Artikeln beskriver avsiktligt frågan som en som har ”belysts” av ”Moskva”, och publicerar ett påstående som kommer från anonyma västerländska tjänstemän om att ”ryssarna och syrierna försöker grumla vattnet”.

”Moskva har konsekvent väckt tvivel om kemiska attacker i Syrien eller insisterat på att de var iscensatta, och har nyligen lyft fram en läckt rapport som väcker frågor om en dödlig klorattack i den syriska staden Douma i april 2018,” rapporterar AFP. ”Västdiplomater säger emellertid att ryssarna och syrierna försöker grumla vattnet om påstådda attacker från president Bashar al-Assads styrkor.”

Tänk inte på att läckorna i sig är i sig viktiga och helt autentiska, oavsett vem som ”belyser” dem. Tänk inte på att läckorna har ”framhävts” av många media som inte är ryska, allt från små alternativa plattformar som mina här i Melbourne ända upp till lika mainstream som Storbritanniens Daily Mail. Allt som krävs är en ryss för att prata om alla frågor av något slag och det kan på magiskt sätt spinnas som en talesperson i Moskva, oavsett hur många västerlänningar som inte har något att göra med Ryssland också pratar om det.

Rapportens författare, Danny Kemp, har också spenderat tid på att berätta om OPCW-skandalen på Twitter. Kemp hävdar att WikiLeaks, som publicerade ett läckt internt e-postmeddelande från organisationen på söndagen som utmanar Douma-berättelsen, inte har tillförlitliga publikationer eftersom WikiLeaks är förknippat med (du gissade det) Ryssland.

”En källa i Väst konstaterar att ryssarna är särskilt känsliga angående Douma eftersom det hände nära där deras egna trupper var aktiva”, twittrade Kemp. ”Också värt att notera att Mueller framhöll WikiLeaks roll i publiceringen av rysshackade DNC-dokument. Plus att Ryssland anklagades för att ha hackat OPCW förra året.”

Kemps grundlösa ryss-smetande ogiltigförklaras av att flera andra media också har publicerat e-postmeddelandet, inklusive Daily Mail, och av att Reuters oberoende har verifierat e-postens äkthet med en källa i OPCW.

OPCW: s generaldirektör Fernando Arias saunder ett möte i Haag idag 25/11 att han helt och hållet stöder slutsatserna som publicerades i OPCW:s slutrapport om Douma-incidenten i mars, som hävdade, i motsats till allt som OPCW-visselblåsaren hävdar, att det fanns tillräckligt med bevis för att tro att ett kemiskt vapen användes.

”Den första mars 2019 utfärdade Fact Finding Mission sin slutliga rapport om händelsen med påstådd användning av giftiga kemiska vapen i Douma den sjunde april 2018,” sade Arias. ”Utvärderingen och analysen av all information som samlats in av Fact Finding Mission ger rimliga skäl att användningen av en giftig kemikalie som vapen hade ägt rum.”

”Det ligger till grund för varje grundlig utredning för individer i ett team att uttrycka subjektiva åsikter,” tillade Arias. ”De övergripande slutsatserna från utredningen måste dock baseras på övervikt av objektiva fakta.”

”Medan några av dessa divergerande åsikter fortsätter att cirkulera i vissa offentliga diskussionsfora skulle jag vilja upprepa att jag står vid de oberoende, professionella slutsatserna som uppnås av Fact Finding Mission,” sa Arias.

Men allt Arias sade motsägs av vad visselblåsarna från ovannämnda Fact Finding Mission har sagt:

• Det läckte e-postmeddelandet säger att klorerade organiska kemikalier på platsen var så låga som en eller två delar per miljard, vilket innebär att de var spår av bakgrundsnivåer som man skulle hitta i varje industrialiserat område, och att offrens symtom var oförenliga med klorgasförgiftning.
• Den läckta tekniska bedömningen som undertecknats av ballistikexperten Ian Henderson Ian Henderson innebär att det var mycket mer troligt att de påstådda klorcylindrarna manuellt hade placerats på marken än släppts från luften, vilket innebär att händelsen skulle ha varit iscensatt av Jaysh al-Islam-kämparna som ockuperade Douma och inte av det syriska flygvapnet.
• Informationen som gavs till journalisten Jonathan Steele av visselblåsaren ”Alex” listar ännu mer motsägelser i OPCW-rapporten, och hävdar att oenighet om de slutliga utkasten till OPCW:s Douma-rapporter var en majoritetsuppfattning i teamet, och säger att utredarna kände sig pressade av både OPCW:s ledning och av en obehaglig inblandning av amerikanska regeringstjänstemän för att komma till en specifik slutsats.

Med tanke på allt detta finns det ingen anledning för någon att känna sig helt säker på att ”användningen av en giftig kemikalie som ett vapen hade ägt rum” i Douma.

Inom några timmar efter det att Arias äntligen uttalade ett förnekande av OPCW-skandalen som massmedia kan använda i sin rapportering, har massmedia plötsligt brutit sin öronbedövande tystnad om denna viktiga historia. Rapporter har kommit ut om Arias’ försvar av de officiella Douma-rapporterna från Reuters, AP och CBS, som förklarar för läsarna att OPCW:s chef säger att alla de stygga människor som delar icke auktoriserade berättelser om Douma har fel.

I en berättelse om Syrien och Haag nämner CBS-artikeln orden ”Ryssland” eller ”rysk” inte mindre än tolv gånger, och snurrar hela affären som ingenting annat än en Moskva-orkestrerad konspirationsteori.

Här är ett utdrag ur CBS-artikeln, bara för att ge dig en försmak på det konspiratoriska-galna spinnjobbet de gör på något som helt enkelt motsvarar autentisk läckt information:

”Ryssland och Syrien har påstått att händelsen var iscensatt sedan strax efter att den inträffade. Ryssland försökte till och med stärka sin sak genom att föra individer, som de identifierade som syrier sedda i ”iscensatta” videor efter attacken, för att vittna för OPCW i Haag.

Europeiska OPCW-medlemmar avvisade rysk-syriska påståenden direkt och vägrade att delta i sessionen vid OPCW: s huvudkontor.

”Denna obscena maskerad kommer inte som en överraskning från den syriska regeringen, som har massakrat och gasat sitt eget folk under de senaste sju åren,” sa Frankrikes ambassadör i Nederländerna, Philippe Lalliot, som svar.”

Jag antar att det är trevligt att ha ett sällskap med den här viktiga historien efter månader och månader av nästan total tystnad, men oj, snurret gör mig yr.

Naturligtvis är det inte massmedias jobb att objektivt rapportera fakta, det är massmedias jobb att tillverka samtycke för det status quo på vilket den medieägande plutokratiska klassen är byggd.

Detta status quo inkluderar naturligtvis det världsomspännande USA-centraliserade imperiet och det oändliga kriget som håller ihop allt. Berättelsen om att denna oligarkiska maktallians än en gång har lurat världen om ännu ett militärt ingripande i ännu en nation i Mellanöstern skulle orsaka allvarliga skador på människors förtroende för den imperialistiska propagandamaskinen, så historien kommer att ignoreras så länge som möjligt och sedan attackeras med extrem aggression när det misslyckas.

Vi attackerar redan. Det här är bra.”

Relaterat.
OPCW förfalskade rapporter för att skylla på Syriens regering i stället för Väst-stödda jihadister!
OPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma
Hur (o)-tillfredsställande fungerar FN:s OPCW? Gasattacker i Douma – och eftertankens kranka blekhet.
Vad är och vad gjorde OCPW? Är OPCW jävig?
USA-skandal hos OPCW – mottagare av Nobels fredspris 2013.
“Gasattacken i Douma” – lögner för ett krig.
Inte heller OPCW menar att Syriens regering orsakat gasattack.
OPCW rapport kvaddar uppgifterna från Vita hjälmarna, USA & Co om nervgasattack i Duoma, Syrien.
Falsk rapport om gasolyckan i Khan Sheikhoun av läkare från UOSSM som utbildar White Helmets
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
IS och al-Qaida firar USA:s attack och går till angrepp i Syrien
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack
Hersh: Obama stoppade Syrienanfall pga bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta
FN-rapporten om gasattacken i Syrien håller inte.
The Indicter:
Vanställd kritik i DN, Expressen och Aftonbladet av fredsorgansationen SWEDHR om Syrien.
DN angriper åter människorättsorganisationen SWEDHR, där jag är med.

Föregående artikelHur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Nästa artikelStaty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning! Vad tycker Assanges pappa?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. https://www.moonofalabama.org/2019/11/new-study-russian-trolls-did-not-sow-discord-they-influenced-no-one.html#more

  Ryska troll skapade inte missämja, de påverkade ingen. Rubriken från en utredning genomförd av ett amerikanskt och danskt team återberättat på moonofalabama angånde den sk. ryska trollfabriken i St. Petersburg.

  Om det inte är ett nytt kallt krig som pågår från Västs sida så vet jag inte vad man skall kalla det. Det är väl redan ett hett krig som pågår med den begränsningen att det utförs via mellanhänder eftersom det än så länge saknas opinion för att sätta in egna soldater. Utan en djärv och kraftig militär satsning från rysk sida hade Syrien totalförstörts och blivit ett terroristkalifat.

  Väst har snärjt sig in i sina lögner men kommer aldrig att medge att de haft fel en endaste gång. Det är ett obligatoriskt mantra att upprepa rysk inblandning och ”Assad den brutala diktatorn som mördar sitt eget folk”, när de som faktiskt mördar sitter i Washington, London och Paris. Inte ens det fåtal politiker som vågar tala om förhandlingslösningar är så djärva att de skulle våga punktera dessa mantran. Därför brukar t.ex. Tulsi Gabbard nöja sig med att säga att vi måste även förhandla med våra motståndare. Längre än så går det inte att komma i den kakofoni som råder.

 2. https://theduran.com/tucker-carlson-does-the-unthinkable-reports-on-opcw-syria-hoax-that-almost-pushed-world-to-war-video/

  Här är Alexander Mercouris och Alex Christoforous videorapport länkad. I denna ingår en intervju mellan Tucker Carlson och Jonathan Steele. Där nämner Steele en viktig detalj, nämligen att cheferna inom OPCW försökte hemlighålla provresultaten för inspektörerna ! De prover som inspektörerna tog i Douma sändes nämligen till ett fristående laboratorium för analys. När OPCW fick resultaten, behöll cheferna dem för sig själva och endast genom en slump kom dessa till inspektörernas kännedom. Det hade varit svårare att opponera sig om de inte alls fått se resultaten eller om detta skett när chefernas rapport redan varit ute.

  Endast åtalsmöjlighet mot chefskorruption som denna kan få ändring till stånd, men det lär vara en fåfäng förhoppning.

  Alexander Mercouris nämner att en journalist i England, Peter Hitchens, Mail on Sunday, har skrivit (kunnat, vågat, fått skriva) en full redogörelse om dessa händelser som var kanske den sista möjligheten för Västmakterna att trappa upp kriget. Guardians stjärna har genom åren fortsatt att falla som en sten och Jonathan Steele som tidigare varit deras korrespondent har publicerat sin artikel på counterpunch.

 3. Visst är det otroligt att uppenbara lögner blir sanning bara de upprepas tillräckligt ofta av tillräckligt många. Och att s.k. oberoende organisationer som OPCW spinner vidare på lögnen för att inte stöta sig med de ”mäktiga”, OPCW måste ju inse hur det ligger till enligt vad visselblåsarna nu avslöjat.

  De som påstår att Syrien står bakom kemgasattackerna borde också förklara hur det kan komma sig att landet plötsligt kunnat skaffa sig detta vapen som de gjorde sig av med 2013 under FNs överinseende. Uppenbart är ju att MSM inte tror på president Assad som upprepade gånger sagt arr Syrien inte använt och aldrig kommer att använda kemvapen, redan det säger ju vilken sida de valt då man i motsvarande fall inte ifrågasätter västerländska politikers uttalanden (som tex Theresa Mays i Skripalfallet). Inte heller förklarar man varför en regering som har allt att förlora på att använda detta vapen då skulle göra det.

  Tyvärr tror jag liksom Jan Nybondas att vi inte vi kommer att få se någon ställas till svars varken för desinformationen från OPCW eller för de kriminella missilattackerna mot Syrien 2017 och 2018.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here