Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, emigration, och därtill misstänkta valmanipulationer

2
1595

By Maxim Stoyalov, Claude Truong-Ngoc, Alexander Krassotkin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78139518

Idag avgörs presidentvalet i Ukraina. Enligt olika prognoser vinner utmanare, den politiskt oerfarne Zelensky framför den politiskt erfarne Poroshenko. Kanske just skillnaden i politisk erfarenhet är till Zelenskys fördel. För hur har man haft det i Ukraina under Poroshenko.

* Erinrar om att den i statskupp störtade presidenten Janukovitj valdes 2010 i val som lovordades av valobservatörer från OSSE. Wikipedia skriver ” OSSE berömde valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati” och uppmanade landets politiska ledare att ”lyssna till folkets dom”.[13] Wikipedia.

Janukvitj försökte balansera mellan Väst och Ryssland. Hans första utlandsresa gick till EU-högkvarteret i Bryssel. Liksom andra som försökt sig på en självständig nationell utrikespolitik fick han sin dom – USA-stödd statskupp 22/2 2014. Sedan kom Poroshenko till makten.

Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta-

Ukrainska myndigheter har beslutat att de medborgare som bor i Ryssland inte får rösta vid det kommande presidentvalet i Ukraina, varken på Ukrainas ambassad i Moskva eller på ukrainska konsulat i Ryssland. Det betyder att de nästan 3 miljoner ukrainarna som bor och arbetar i Ryssland faktiskt berövas rösträtten för presidentvalet. här Om de inte far till Finland, Georgien eller annat grannland för att rösta. Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn? Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta

Den stora majoriteten av ukrainare som bor och arbetar i Ryssland, som främst kommer från östra Ukraina, har påverkats negativt av president Petro Poroshenko för det krig han har satt igång mot den upproriska befolkningen i Donbass. Dessa 3 miljoner missnöjda väljare skulle ha kunnat blockera omvalet av Poroshenko, eftersom de flesta ukrainska valen har avgjorts med små marginaler. Det faktum att 3 miljoner väljare i praktiken utesluts från presidentvalet kan inte karakteriseras som annat än storskaligt valbedrägeri till förmån för Poroshenko.

Detta är en så stor överträdelse av allt som kallas demokratiska principer och internationella uppföranderegler, att det borde i sig vara mer än tillräckligt för att förklara presidentvalet ogiltigt. Ukrainska myndigheter tillåter inte ryska valobservatörer eller valobservatörer med ryskt medborgarskap som ingår i OSSE. Nyligen blev det också känt att de inte skulle tillåta fler tyska politiker som är anslutna till Die Linke-partiet att agera som observatörer i presidentvalet. (Gazeta.ru 26.03.2019: ”Utan ryssar och tyskar: Vilka släpper Ukraina inte igenom vid valet”). här

Något om läget idag.

Ukraina har genomgått betydande förändringar sedan 2013 med EuroMaidan-protester, utbrottet av den väpnade konflikten och mer självsäkra ingripanden från internationella institutioner som Internationella valutafonden. Enligt Världsbankens databas hade Ukraina lägst BNP per capita i Europa år 2017. Växande nationalism, militarisering av samhället och stigande nivå av extremhögervåld är också karaktäristiska för det samtida Ukraina. Ukraine has become the poorest country in Europe – IMF data

Ukrainas socialminister noterade att mellan 2014 och 2017 ökade fattigdomen i Ukraina från 8 procent till 55 procent.
Enligt en FN-källa är 60 % fattiga i Ukraina. källan

Wikipedia: Ukrainas näringsliv styrs i stor utsträckning av ett fåtal entreprenörer och deras familjer – ”oligarkerna”. Maktkoncentrationen inom det ukrainska näringslivet anses förhindra ett effektivt reformerande och moderniserande av landets ekonomi. Det koncentrerade ägandet av etermedierna anses bidra till en styrd opinionsbildning.[88] Ukraina är ett av världens mest korrumperade länder. Det ligger på plats 142 av 175 på antikorruptionsinstitutet Transparency Internationals lista.

* BNP nästan halverades under de två första åren efter statskuppen och är betydligt lägre än före statskuppen och det finns ett stort missnöje med regeringen bland befolkningen i Ukraina.

I den svenska utrikespolitiska deklarationen står 2018 “Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina som resulterat i över 10 000 dödsoffer. Vi fördömer den ryska aggressionen, inklusive den illegala annekteringen av Krim. Dessa flagranta brott mot folkrätten är det mest allvarliga hotet mot den europeiska säkerhetsordningen sedan kalla krigets slut. EU:s sanktioner ska bibehållas..”

Rysslands oblodiga, folkstödda annektering av Krim är ett brott mot folkrätten. Kan också uppfattas som defensivt efter en Väst-stödd fascistinfluerad statskupp i Kiev 22/4 2014 mot folkvald president, som kan ses som ett stort brott mot “den europeiska säkerhetsordningen”, men nämns inte i utrikespolitiska deklarationen. Belägg för att ryska trupper finns i Ukraina saknas. Sanktionerna mot Ryssland, som inte beslutats av FN, är illegala. Ryssland gör en avgörande legal insats i kampen mot terrorismen i Syrien.

Inflationen har blivit ett stort problem. Medan den officiella inflationstakten har varit cirka 10 procent sedan juni förra året, anger ukrainska forsknings- och medieföretag att den är mycket högre. Vesti-UA rapporterade att priserna på 87 procent av konsumtionsdagligvarorna har ökat. Info-Shuvar rapporterade att priset på potatis har fördubblats sedan början av november och Obozrevatel säger att sådana ökningar inte var begränsade till potatis. Enligt den statliga statistiken har lökpriset ökat med 115 procent, kål och morötter med 60 procent och betor med 30 procent (jämfört med samma tid i fjol). Bröd, mjöl, mannagryn och bacon har sett prishöjningar mellan 14 och 17 procent, medan priserna på nötkött, fisk och korv har rapporterats ökat med mellan 9 och 11 procent.

Andra konsumtionsvaror och tjänster känner också av effekterna av inflationen. Kollektivtrafikpriserna har stigit med 26 procent. Cigarettpriserna stiger med 16 procent och antibiotika kostar cirka 10 procent mer än vad de gjorde för ett år sedan. Allra störst är dock prisökningarna på naturgas. IMF har beordrat Ukraina att sänka subsidierna på naturgas om det vill behålla sin goda ställning. Ukraina har stått emot. Från och med den 1 maj börjar priset på naturgas ändå att öka med 15 procent, och från och med 2020 kommer det att säljas till marknadspris. (På grund av tidigare prishöjningar betalar ukrainare nu ungefär 40 procent av marknadspriset för gas. År 2015 betalade de bara 12 procent.) Samtidigt har volymen naturgas i Ukrainas underjordiska lagringsanläggningar sjunkit till 43 procent av kapaciteten. Ukrainare bör förbereda sig för att betala mer för denna viktiga råvara eller falla tillbaka på kolindustrin.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV
Rapporter tyder på att fördjupad fattigdom och rädsla för ökad militär aktivitet leder till en ny våg av migration som ukrainare söker bättre ekonomiska förhållanden någon annanstans.

Detta är inte ett nytt fenomen: Enligt IMF arbetar mellan 2 miljoner och 3 miljoner ukrainare utomlands, medan regeringen uppskattar att 3,2 miljoner ukrainska medborgare bor permanent utomlands. (FN uppskattade att 2017 bodde ungefär 6 miljoner ukrainare totalt i utlandet.) IMF har sagt att ökningen av antalet ukrainska emigranter blir en inrikespolitisk fråga. En oppositionspartiledare sa att ”fattigdom gör att ukrainare [vill] jobba utomlands, ibland måste människor arbeta under hemska förhållanden och med gammal utrustning.”

* Enligt Minsk 2, en överenskommelse som förhandlats fram i februari 2015, för 2 år sedan, skulle ökad självständighet, federalisering ske för områden i östra Ukraina. Detta har inte skett. USA har beslutat leverera mer kraftfulla vapen och en offensiv av regeringsstyrkor, med fascistiska enheter, väntas mot östra Ukraina. USA sänder starkare vapen och kanske trupper till Ukraina

* En tolerans och till och med rehabilitering sker av nazister. Stepan Banderas trupper mördade åttiotusen polacker. Regimen i Kiev har infört lagar som förbjuder all kritik av ”nationalhjälten” Bandera och hans handlingar och har enrollerat den fascistiska Azov-bataljonen i den reguljära armén.
* Alltmedan Sverige stött nazistinfluerade Ukraina med hundratals miljoner skattekronor. Och talar om att stärka demokratin!
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682Nazistledaren Bandera hyllas efter kuppen

Relaterat

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Föregående artikelTeresa May: ”Ingen står ovan lagen”. – DU skämtar!
Nästa artikelZelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here