Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet

3
2119

Jag återpublicerar här en artikel om att Putin varnar Poroshenko. Artikeln är skriven av den norske Rysslandskännaren Björn Ditlev Nistad som är doktor i rysk historia. 

Putin, Italiens Renzi och Poroshenko år 2015.

Putin med klar advarsel til Porosjenko

Den 18 oktober framträdde Vladimir Putin i Valdai club, en arena där utländska journalister, politiker och Rysslandsexperter möter företrädare för den ryska eliten.

Putin sa att enda sättet att lösa krisen i Ukraina var att uppfylla de så kallade Minsk-avtalet från 2015, dvs. genomföra decentraliserade reformer och att ge folket i östra Ukraina omfattande självstyre. Men dagens ukrainska ledarskap är uppenbarligen inte villigt att göra det. Ryssland kan bara inta en avvaktande attityd och hoppas att Ukraina skulle få ett ledarskap efter valen i Ukraina som man kan samarbeta med.

Putin varnade också Poroshenko och ukrainska ledningen: Attackerar ni ryss-vänliga människor i Donbass, kommer Ukraina kanske att drabbas av samma öde som Georgien när landet 2008 attackerade utbrytarrepubliken Sydossetien.

I sitt möte med Donald Trump i juli 2018 föreslog Putin en internationellt övervakad folkomröstning om statusen för de rebellstyrda områdena i östra Ukraina.

Samtidigt var man tvungen att hoppas att det ukrainska ledarskapet inte frestas att utnyttja situationen för inhemska politiska skäl. Om så är fallet, varnade Putin går de i fotspåren av Georgiens förre president Michail Saakasjvili, som 2008 genomförde en kriminell attack mot utbrytarrepubliken Sydossetien – med betydande territoriella förluster för Georgien som följd.

Putin anklagade den ukrainska ledningen för inblandning i terrorist-mord på ledare för den östukrainska befolkningen och att spekulera på antiryska känslor för att få fördel i västvärlden.

Samma dag som Putin presenterade sin varning till det ukrainska ledarskapet antog duman en resolution om Ukraina. Här anklagades det ukrainska ledarskapet för att förtrycka sin egen befolkning och för att provocera konflikten med Ryssland. Och resolutionen förklarade att ”försök av Ukraina till ett nytt massivt militärt angrepp på Donbass tillsammans med nya mord och terrordåd mot lokalbefolkningen kommer att få ett adekvat svar och oundvikligen leda till katastrofala följder.

I en intervju med den statliga tv-kanalen Russia 1 den 19 oktober sa Konstantin Zatulin, vice ordförande i dumakomittén med ansvar för förbindelserna med postsovjetiska stater och landsmän i utlandet att om Ukraina attackerar Donetsk och Lugansk så erkänner vi dessa som självständiga, som vi gjorde sedan Georgien år 2008 attackerade Ossetien och Abchazien. Minsk-avtalen kommer att upphävas.

Hur ska Putins uttalanden i Valdai-klubben och resolutionen i duman förstås? Tror det ryska ledarskapet att Poroshenko och kretsen kring honom förbereder en attack på Donbass? Finns det några bevis för att Kievregimen verkligen planerar att attackera Donbass? Är syftet med de ryska varningarna att pressa Kiev till att uppfylla Minsk-avtalen? Eller är det militant retorik som är avsedd för en rysk publik, till exempel att ge människor något annat att tänka på än den meddelade höjningen av pensionsåldern?

Frånvaron av stora militära operationer betyder inte att det är fred i Donbass. Nästan dagligen beskjuter styrkor i Kievregimen bebodda områden i det rebellstyrda östra Ukraina.

En ukrainsk attack mot Donbass kan nog uteslutas eftersom Ryssland i detta fall nästan garanterat att stödja befolkningen i östra Ukraina mot ett militärt fullskaligt krig och en delning av Ukraina. Poroshenko – vilket med tanke på den katastrofala ekonomiska och sociala situationen i Ukraina inte kan garanters att bli omvald som president – kan vara intresserad av att provocera en kris, möjligen i en övertygelse om att USA och andra västländer kommer till hans undsättning.

Att det finns krafter i den amerikanska ledningen som vill ha en upptrappning av konflikten mellan Ukraina och Ryssland är det ingen tvekan om. USA:s beslut att sälja offensiva vapen till Ukraina vittnar om det.

Putins uttalande och dumaresolutionen kan också vara en varning till Poroshenko och den ukrainska eliten, utan attt ryssarna fruktar ett militärt angrepp på Donbass: Om ni inte uppfyller Minsk-avtalet och normaliserar relationerna med befolkningen i östra Ukraina och Ryssland, kommer ett ryskt erkännande av Donetsk och Lugansk att ske.

Putin nämnde också att Ryssland nu har lyckats med attt utveckla en nationell variant av det internationella betalningssystemet SWIFT, vilket kan användas av inte bara ryska banker och företag utan också av utländska partner. Det betyder att USA och andra västländer har mycket mindre möjligheter att påverka Ryssland genom ekonomiska sanktioner, till exempel som ett svar på ett ryskt erkännande av Donetsk och Lugansk som självständiga stater.

Läs om hur Ukrainas parlament i januari 2018 bestämde sig för att inte ta ställning till Minsk-avtalet. Kiev säger upp Minsk-avalet
Läs om hur Putin i sitt möte med Donald Trump i juli 2018 föreslog en internationellt övervakad folkomröstning om statusen för de rebellstyrda områdena i östra Ukraina . Putin föreslår internationellt övervakad folkomrösning i Ukraina

Läs om hur Donbass integreras i Ryssland. Donbass inttegreras i Ryssland.

Föregående artikelMin debatt i DN om demokrati och diktatur efter artikeln ”Därför står Trump på mördarnas sida”
Nästa artikelUSA & Co röstar ned Rysslands förslag i FN att stärka INF-fördraget

3 KOMMENTARER

  1. […] Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad. Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad. Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad. Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år! Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn? Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp. Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina. Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2. […]

  2. […] Noterat och kritiserat att Ukraina inte följer Minsk 2 och i stället bedrivit inbördeskrig mot landsmännen i östra Ukraina som uppges ha dödat 13000 människor. Noterat att signatärmakterna Storbritannien och Frankrike varit passiva i denna fråga och att Ryssland gång på gång uppmanat till tillämpning av Minsk 2. Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here