Två-årsminne: ”Accepterar inte Rysslands angrepp i Ukraina”

164
5610

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

24 februari 2024: DN:s Michael Winiarski skriver ”För två år sedan gick Ryssland till massivt anfall mot Ukraina. Men det är viktigt att minnas att det inte var då Putins invasion inleddes, utan för tio år sedan. Och att det sedan gammalt finns en koppling mellan Kreml och Trump, som i dag gör att Republikanerna agerar i Putins intresse.”…”Man kan inte bara peka finger på Trump-republikanerna. Även Joe Biden och Europas ledare har tvekat och varit senfärdiga med militär hjälp.”… De flesta analytiker bedömer att ingen av sidorna under 2024 kommer att lyckas att nå ett avgörande. Det betyder att kriget kommer att gå in i sitt fjärde år. För Putin gäller bara seger, vilket som minimum innebär att Ukraina går med på att avträda Krim och de fyra regioner som Ryssland annekterade 2022. Det lär inte Zelenskyj gå med på

Två år av krig? Nej, Ryssland invaderade Ukraina för tio år sedan En slags krigshök, eller vad tycks?

Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet Helen Fritzon vill tiodubbla EU:s militära fond, enligt Sveriges Radios Nyheter kl 08.00.

Rysslands representant i FN Vassily Nebenzi har tillbakavisat anklagelserna om att Ryssland ockuperar delar av Ukraina. Kommentarerna gjordes under en session i FN:s generalförsamling om striderna mellan de två länderna, som på lördag går in på sitt tredje år. Ukraina och dess västliga uppbackare använde mötet för att fördöma Rysslands ”ockupation” av grannlandets mark. Nebenzia, som talade från podiet, förkastade denna uppfattning. ”I verkligheten finns det inget sådant som tillfälligt ockuperade territorier i UkrainaHan tillade att Krim, folkrepublikerna Donetsk och Lugansk samt regionerna Kherson och Zaporozhye blev en del av Ryssland efter ”det legitima uttrycket för deras folks vilja”.

Nebenzia fortsatte med att upprepa Moskvas ståndpunkt att kuppen i Kiev var en av grundorsakerna till den pågående konflikten, och betonade att Ryssland inledde den militära operationen 2022 för att skydda den till stor del rysktalande befolkningen i Donbass från Kievs trupper. Han hävdade att konflikten kunde ha undvikits om det inte vore för Ukrainas ”nationalistiska” politik.

”Ryssland startade inte det här kriget. Ryssland kom för att slutligen stoppa det. Allt Kiev behövde göra var att respektera folkets rättigheter och låta dem leva fredligt, få utbildning på sitt modersmål och ha religionsfrihet och tankefrihet”, sade Nebenzia. https://www.rt.com/russia/593051-russia-ukraine-occupied-territories/.

Som medlem i flera fredsorganisationer föreslår jag vapenvila och fred. Medan fredsorganisationer motarbetas och misstänkliggörs. ”Demokrativillkor – Kvinnor för fred”. Statlig rapport – Farlig för yttrandefrihet och demokrati? Ukrainas utrikesminister sa igår i FN att Ukraina vill ha fred, men man vill inte avstå från något landområde.

24 februari 2023: Morgonnyheterna domineras som väntat av kraftiga fördömanden av Rysslands angrepp på Ukraina. Man anför inte av Ryssland (och närstående) anförda ”skäl” för angreppet, exempelvis:

-Den av EU och USA stödda statskuppen mot folkvald president i av OSSE lovordade val

-Natos utvidgning 100 mil längs Rysslands gränser i strid med upprepade löften av statsmän i Väst

-Tillförsel av mer aggressiva vapen till dessa baser

– Kievs Väststödda avståndstagande från den av Ryssland starkt stödda FN-resolutionen Minsk 2 som skulle ge Donbass ökad självständighet

-Kievs inbördeskrig mot Donbass där främst etniska ryssar lär bo

-Kievs uttalanden före angreppet om önskemål om medlemskap i Nato och intresse för kärnvapen.

-Kievs intensifierade angrepp mot Donbass veckan före angreppet, enligt OSSE.

_______________________________

Morgonen 24/2 2022 vaknade jag som så ofta tidigt och gick upp och hörde morgonnyheterna kl. 06.00. Snabbt skrev jag nedanstående artikel där jag tog avstånd från angreppet och där jag även nämner några möjliga ”skäl” för eller förhållanden som utgör bakgrund till angreppet.

Återger detta för kännedom och som en maning till eftertanke, kanske inte bara hos mig själv. Efter angreppet har Nato stärkts och Sverige söker medlemskap. Vad hade hänt om Ryssland inte angripit? Sannolikt fortsatta angrepp på Donbass och fortsatt demonisering av Ryssland, fortsatta angrepp på Donbass och ökad osäkerhet för Ryssland och starkare ställning för Nato?

_____________________________________________________________

Artikel publicerad 24/2 2022 kl 07.03 på Globalpolitics.se

Jag kan inte acceptera Rysslands nu inledda krig i Ukraina. Betecknade igår erkännandet av de två folkrepublikerna som ett folkrättsbrott. Men har sett att erkännandet ändå kanske kunde motverka fortsatt strider mellan Kiev och Donetsk och Luhansk och därmed ge Ukraina större möjlighet att fokusera på att bygga upp sin ekonomi. Sett det som en handling efter att Rysslands upprepade uppmaningar till att följa Minsk 2 inte lett någonstans. Trott att erkännandet inte skulle följas av någon militär aktion av Ryssland.
Har tillsammans med Lars Drake för en månad sedan publicerat en artikel i Huvudstadsbladet i Finland och i DN Åsikt där vi pläderat för en diplomatisk lösning. Vår debattartikel i Huvudstadsbladet: ”Satsa på avspänning mellan öst och väst” och Vår artikel i DN Åsikt idag: ”Minska spänningen mellan öst och väst”

Jag har:

I många artiklar kritiserat den av USA och EU stödda statskuppen i Kiev 22/2 2014 mot folkvald president i Ukraina som fick 69 % av rösterna i av OSSE prisade och av USA godkänt val 2010. Det första stora brottet mot den europeiska säkerhetsordningen detta millenium. Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter åtta år!

Betecknat den fredliga folkstödda annekteringen av Krim efter statskuppen som folkrättsbrott.

Noterat och kritiserat att Ukraina inte följer Minsk 2 och i stället bedrivit inbördeskrig mot landsmännen i östra Ukraina som uppges ha dödat 13000 människor. Noterat att signatärmakterna Storbritannien och Frankrike varit passiva i denna fråga och att Ryssland gång på gång uppmanat till tillämpning av Minsk 2. Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet

Noterat och kritiserat Ukrainas tolerans mot nazismen med nya statyer av nazistledaren Bandera, inrättandet av nationell helgdag som kan ses som hyllning av nazistledaren och att Ukraina var den ena av 2 stater som inte ställde sig bakom Rysslands resolution i FN mot nazismen. Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar

Noterat hur Nato svikit upprepade löften och utvidgat Naato österut och installerat offensiva vapen nära Rysslands gränser. 15 av Natos många löften till Sovjetunionens ledare Gorbatjov 1989-91 (som man brutit mot)

Noterat hur Rysslands förslag till vad som kan ses som ökad säkerhet i Europa har avvisats av Nato och USA.

Noterat hur Ukrainas självständighet har minskat efter statskuppen 2014.

Noterat den ökade fattigdomen i Ukraina.

Kommer också ihåg Kubakrisen 1962 då President Kennedy var beredd att utlösa ett kärnvapenkrig för att dåvarande Sovjetunionen med Nikita Chrustjov i spetsen vill ge USA ”Deras egen medicin” och placera kärnvapen på Kuba.

Förstår att detta leder till förstärkning av Nato, kritiken mot Ryssland och av USA:s världsbild.

Fler artiklar om Ukraina finns här.

 

 

Föregående artikel15 av Natos många löften till Sovjetunionens ledare Gorbatjov 1989-91 (som man brutit mot)
Nästa artikelPalestinademonstration Odenplan 24 februari. Samling kl 13 som vanligt.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

164 KOMMENTARER

 1. Det pågår en rad operationer för att rensa Ukro-nassarna ister. Var god står ej! Äntligen få man tillägga! Den Ryska björnen har sagd Ya Basta!!! Operationen håller på att rensa Ukro-nassarnas militära depåer och se till att allt det vapenmängd som de fick från väst är reducerat till aska. Pheeew. Hoooo Waaaaa! Ryssland säger nu räcker det!!! Ryssland sätter stop för Ukro-nassarna och deras påhejare i väst. Ryssland har avklätt västs pompösa sätt och arrogans. Ord och inga visor – smacka på det ”militäre-tekniska” ryska maträtten ni exceptionella skit som styr väst hihihihi …😂😂😂

 2. Måste vara pinsamt för dig Anders att du under de senaste 20 åren har avfärdat all kritik mot att Ryssland skulle utgöra ett militärt hot mot sina grannländer med att det bara är ”USA propaganda” och en russofobi. Nu framstår det svart på vitt att det är du som har stått för propagandan. Det tragiska är dock att enligt dig är det värsta med Rysslands invasion inte de många dödsoffer som kommer att krävas utan att USAs världsbild förstärks. Det säger väl egentligen allt….

  • Angreppet kom som en överraskning för mig oh jag har tagit avstånd från det nyss.

   Jag har kommenterat världsläget i drygt 9 år. Under denna tid har Ryssland gjort en folkrättsvidrig annektering av Krim, efter en av USA och EU stödd statskupp mot folkvald president 22/2 2014. Vidare har Ryssland lagligt på begäran av Syrien stött Syriens motstånd mot angrepp asv USA och allierade, inklusive stöd till terrorister enligt generaler, politiker och etablerad press i USA. USA ockuperar en del av nordöstra Syrien.
   USA har under denna tid fram till i augusti fortsatt kriget mot Afghanistan, och varit engegerat i angreppskriget i Irak samt till dess stöd till dess marionettregim. Stödet till Saudiarabiens angrepp på Jemen har fortsatt. Liksom stödet till Natos förstörelsen av Libyen. Vapenexporten till 70 % av världens diktaturer fortsätter. USA har dragit sig tillbaka från det av FN erkända JCPOA-avtalet med Iran.
   Minst 2 miljoner människor har dött i USA.s folkrättsvidriga krig.

   2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   -2014 i Haiti.
   -2013 Morsi i Egypten
   -2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2021 Belarus?

   • Om anfallet kom som en överraskning för dig så måste du ha suttit och sovit de senaste 10 åren då jag och många med mig har påpekat för dig precis denna utveckling. Mot bakgrund av Putins tal om att återupprätta det tsarryska imperiet så visar det ju tydligt att NATO behövs nu mer än någonsin. Sverige och Finland in i NATO. Ryssland ut ur Ukraina!!!!!!

    • Det är snarare beroende på att vi närmat oss NATO, som vi hamnat i denna situation.

     Norges regering uttalades sig för några månader sedan och sa: ”Vi har levt i fred med Ryssland i 300 år, att det nu blivit så kyligt måste vi ta ansvar för. Vi har låtit krigsbåtar från England och USA träna i vårt terroritalvatten och vara alldeles för nära Rysslands gräns. Vi måste be dem att sluta med detta.

     Sven Hirdman har ett imponerande CV, aktuell i ett program om Ryssland, där han säger tydligt och klart att Ryssland skulle aldrig attackera oss, om vi hade varit neutrala, men det finns en fara i att vi låter deras värsta fiende NATO öva på svensk mark, så har vi blivit ett hot mot dem, och det behövs bara att någon gör ett misstag så kan krig vara ett faktum.

     Han menar att vi borde tona ned anklagelserna mot Ryssland, som tar katastrofala former, för högljutt och aggressivt. Vi borde istället ha mer diplomati och handelsutbyte och skapa vänskapliga förbindelser. Han menar också att ett krig kan innebära undergång för Sverige, då Ryssland har små kärnvapenmissiler som kan träffa exakt specifika mål, så vi rör oss på väldigt farlig mark. Tänk att man måste bli 82 år gammal innan man blir klok, och inte en stridslysten ungtupp som ropar efter krig.

     Nedan fördömer Wilkerson, strängt att USA stöder nazister i Ukraina, han säger att det är väldigt farligt. Han tillhörde Bush-administrationen.

     https://www.youtube.com/watch?v=DRTttyZ-MDk

     • Bra fråga, jag läste att han hade skrivet en berättelse om Ryssland och Ukraina i januari. Jag hittade dokumentet översatt till engelska, tror det var bak en betalningsvägg av den typen att man kan läsa ett par artiklar i månaden. Tyvärr så kommer jag inte ihåg var. Jag ångrar att jag inte kopierade texten så att jag hade den själv.

      Berättelsen var på 6 sidor och började med Kievriket och framåt. I korthet så gick det ut på att Ukraina igentligen var en del av nuvarande Ryssland.

   • En kommentar av en Finländsk pensionerad fd. journalist och bloggare Marjaliisa Siira angående annekteringen av Krim i Google översättning och personen ifråga har även besökt Krim: Fredagen den 30 mars 2018
    Krim har inte varit ockuperat

    Och än en gång: Krim har inte varit ockuperat. År 2014 trädde folket på Krim äntligen i kraft vad som godkändes av Sovjetunionens högsta sovjet den 26 april 1990. Som lagen om Sovjetunionens upplösning. Lagen gav de autonoma sovjetrepublikerna rätt till statlig självständighet. Det gav en helt laglig rätt till självständighet även till den autonoma Krim. Och en självständig stat får ingå självständiga fördrag, till exempel för att ansluta sig till en annan stat. Detta är helt i linje med internationell lag och lag.

    Krim röstade för sin självständighet för första gången den 20 januari 1991. I folkomröstningen var valdeltagandet 81,37 procent och 93,26 procent av de som röstade var för Krims självständighet och återvändande till Ryssland. Ukraina antog resultatet av lagen den 12 februari 1991. Men i motsats till resultatet av omröstningen och dess godkännande inkluderade Ukraina Krim i sin egen självständighetsförklaring den 24 augusti 1991. Ukraina ursäktar därför Krim för sig själv, mot Krim-folkets vilja.

    Detta ledde till protester på Krim och den utropade på nytt självständighet 1992. Den ville fortfarande återvända till Ryssland. Trots detta fortsatte Ukraina att tvångsannektera Krim fram till 2014. Detta var emot lagen om upplösning av Sovjetunionen och internationell lag och lag.

    Krims parlament förklarade sig självständigt för tredje gången den 11 mars 2014 och bekräftade detta i en folkomröstning den 16 mars 2014. Sektion (secession) från Ukraina och anslutning till Ryska federationen fick stöd av mer än 80 procent av de som röstade. Och om det påstås att folkomröstningen var dåligt och hastigt organiserad, så kommer resultatet av omröstningen att bekräftas av många opinionsundersökningar gjorda av västerländska forskningsinstitut på Krim sedan 2014-15. Deras resultat var exakt detsamma som folkomröstningen, dvs 80 till 90 procent ville ansluta sig till Ryssland.

    Paragrafen ger landet rätt att fatta självständiga beslut och fördragsfördrag. Krims parlament godkände återvändandet till Ryska federationen och den ryska duman godkände Krims parlaments beslut. Allt gick enligt demokrati.

    Flera länder har blivit oberoende av sitt moderland genom en sektion. Mycket av detta hände i Sovjetunionens upplösning och även i Afrika under kolonialismens upplösning. Krimsessionen 2014 var en del av den sovjetiska upplösningsprocessen 23 år för sent.

    Finländarna skulle tro att de förstod Krim, eftersom Finland också fick självständighet genom sektionen. Finlands riksdag förklarade Finland självständigt 1917, dvs Finland skiljde sig från sitt fosterland Ryssland. Det var inte ens en folkomröstning i Finland. På samma sätt, utan folkomröstningen, blev Estland självständigt 1991, till exempel genom att förklara sig självständigt.

    Länken nedan har ett litet avsnitt som kastar ljus över Krim-relationen med Kievs kapningsregime. Majoriteten av Krimborna stödde inte Maidan-demonstrationerna, Janukovitjs avgång och Ukrainas anslutning till EU, än mindre Nato. Således tog ett antal besättningar från Krim bussar till Maidan i slutet av februari för att protestera. Maidan verkade inte ha plats för demonstranter. Krimfolket gav sig ut på väg hem.

    På väg tillbaka 20.2. på natten i den lilla staden Korsun-Shevchenkivsky stoppade beväpnade nationalister bussar. Krimfolk misshandlades, torterades, tvingades sjunga den ukrainska nationalsången med risk för döden. Angriparna slog sönder bussrutorna och tvingade brottslingarna att samla ihop glasskärvorna. Och detta var inte den enda våldsamma attacken från extremhögern mot brottslingarna. Hotet om våld var en av anledningarna till att man sökte säkerhet i Rysslands armar.

    Det falskt baserade propagandamantrat ”Om ockupationen av Krim” är det västerländska informationskriget mot Ryssland.

    Källa:
    https://www.strategic-culture.org/news/2017/02/08/how-ukraine-annexed-crimea-frank-conversation-with-nikki-haley.html

 3. Man kunde säga att man får det man beställer. Jag har dagligen följt med rapporter från separatist republikerna via Telegram. Där finns bl.a finländaren Janus Putkonen (även egen FP sida) och amerikanen Patrik Lancaster och Intel Slava har kommit med konstant information. Det här är också en konsekvens av den dagliga attacken mot separatist republikerna som klart kommit fram av OSCE rapporterna. En orsak till situationen är även den totala indoktrineringen via medierna i väst. Vilka alternativ har man gett Ryssland. En fortsatt utdragen konflikt som ett alternativ?
  https://russiaun.ru/en/news/230222un
  Mvh Holger

 4. Sett i ett Ryskt perspektiv verkar deras invasion av Ukraina otroligt svår att förstå.
  Hur tänker Putin? Skall han helt ta över hela landet Ukraina och styra deras administration i fortsättningen?
  Som strategi för att vinna framgångar i omvärlden verkar detta oförståeligt. Trots allt måste
  han inse att anfallskrig, som läget ser ut kan knappast vara ett framgångsrecept mot fred och stabilitet.
  Vad som sker är ett maktpolitiskt spel där två aktörer spelar ett högt spel.
  Ett spel som även sker i syfte att påverka folkopinionen i respektive länder. Och där är gemene man
  i händerna på stora mediekanaler som deras intresseaktörer styr med med smarta medel.
  Skall bli intressant att följa och försöka förstå vad Ryssland bygger sin strategi på.
  Kommer NATU/USA-EU;s drag att eskalera konflikten ytterligare och hur kommer Putin att reagera.
  Onekligen verkar läget minst sagt; skakigt.

  • Ryssland har inte invaderat Ukraina! Inga Ryska trupper är i Ukraina. Detta är ingen invasion utan en militär operation. Rensning av hot pågår. Det blir snabbt avklarat.

   Observera också att Ryssland kan ta hand om Ukraina (och för den delen hela USA, Nato och väst) från hemmaplan! Behövs inga militärer som skickas hit och dit. Ryssland kan skicka lill-Britannien till havsbotten med destsamma t ex.

   Ryssland använder sig av träffsäkra precisionsbomber (som till skillnad från USAs/Natos dito träffar bara militärer och inte civila). Nu är den Ukro-nazi flygvapen flotta ”grounded” s a s. Ukro-nazi hotet mot folket i Donbass och Luhansk är redan avvärjt. Snacka om effektivitet!!! Kommande dagar kommer vi att bli bedövade av en oväsen från väst och så det sedvanliga hotet ”sanktioner från helvetet”m, bla bla bla. Plus att mediedrevet i väst (som t ex Voddoodarski Vinarselski von Lömskis) are going to have a fit som man säger på jänkarnas tungomål 😂😂😂

 5. Putin accepterar bara en regim i Kiev som inte är ansluten EU. Som alla nu kan se är medlen för att etablera en ryssanpassad regim en andrahandsfråga. Putin hade förstås föredragit att inte använda militär, men ställ inför valet att Kiev är en del av den demokratiska världen och militär invasion, väljer han militär invasion. För att etablera en regim som är ryssanpassad, och inte kan tjäna som inspiration för regimbyte i Ryssland.

  • Ivan Katchanovski politiska studier på universitetet i Ottawa, Kanada har kommit fram till följande:
   Ukraina är nu ett gigantiskt odemokratiskt land. Väst och Ukrainska politiker tillsammans med självutnämnda experter propagerar myten att Ukraina är en demokrati för deras eget intresse och politiska skäl.
   Han säger också att lögnerna om Ukraina konflikten står i vägen för en fredlig lösning.

   Ukrainska myndigheter har satt den tidigare presidenten Porosjenko (han tillsattes av USA när CIA gjorde statskuppen år 2014)under utredning för högförräderi och anklagar honom för kopplingar till finansiering av separatist styrkor i den östra Donbass-regionen.
   Underlag för anklagelserna skulle vara att Ukraina köpte kol av separatist kontrollerade Donbass under hans presidentskap.
   Porosjenko har lämnat Ukraina,

   Liknande anklagelser även mot den pro-ryska lagstiftaren Viktor Medvedchuk som suttit i husarrest i ungefär sex månader.

   Han säger också att Zelenskyy vittnar falskt då han påstår att det inte är någon större sak att det kommer ryska trupper till separatist kontrollerade Donbass, de de funnits där i 8 år redan. För det har inte funnits ryska trupper i Ukraina.

   Zelensky har gjort krigiska PR-uttalanden inför EU, men Biden administrationens tjänstemän har planer med ukrainska regeringen för att president Zelenskyy skall lämna Kiev i händelse av en rysk invasion.

   Nu har Zelensky utfärdat ännu ett olagligt och odemokratiskt dekret som förbjuder åtkomst i Ukraina till webbplatser och sociala mediesidor för populära ukrainska online medier och webbplatser och sociala mediesidor för oppositionspartiet och dess media.

   Han har olagligt stängd ned 6 opposition TV nyhetskanaler, när hans parti sjunker i popularitet,

   En populär ukrainsk bloggare är åtalad för hennes post på sociala medier

   Titta nog på länken nedan, det är nazisterna från Ukraina som varit i Kanada och fått nya avancerade vapen och lärt sig använda dessa. Det var två dagar sedan, ett avskeds fotografi för att lämna Kanada och komma till Ukraina för fortsatta strider.
   En man heilar, kan inte låta bli har säkert fått anvisningar att de inte skall göra detta.
   Deras flaggor talar sitt tydliga språk, EU-flaggan, bredvid Azov Bataljonens flagga med tydliga nazistiska märket, och slutligen hakkorsflaggan.

   Tror du verkligen på att EU kommer acceptera dem som medlemsland. Jag tror att Ukraina blir utnyttjade för USA behöver Ukraina för att krossa Ryssland, ställa till det och försvaga Ryssland. För det behöver man ha nazister och the Black Hawkes har de redan skickat till Ukraina, som de använde i Irakkriget, fruktansvärda mördare. En man på plats kallar dem för IS.

   Mannen som bildade Azovbataljonen är numera lagstiftare i Ukrainas parlament. Han har sagt att han skall återställa makten till den vita rasen, och förbjuda blandäktenskap, när han blev vald till parlamentet.
   Deras nazistmärke finns på uniformerna de bär, det gula märket med det svarta tecknet i. (WWII Tredje Riket 2ND SS Division Wolfangel) som var Hitlers elitförband.

   https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1496226982828384257

  • ”Kiev är en del av den demokratiska världen”? Och de beter sig som sådana, i din lilla värld. Vet du hur är det i den riktiga världen?
   Jag har läst om de ockuperade av Okraina ryska områdena sedan 2014.
   Okrainska soldater som kommer in i husen och kräver hembränt. Skjutna till döds eller grymt misshandlade husägare om de vägrar..
   Okrainska soldater som går in i husen och bara tar de som de behöver – spis, kylskåp, garderob, TV… Skjutna till döds eller grymt misshandlade husägare om de vägrar.
   Okrainska soldater kommer från permission med en lista – 1 TV, 2 kylskåp, 1 frys, 1 micro… De pratar med sina befäl som godkänner plundringen med villkor – han vill ha 50%. Skjutna till döds eller grymt misshandlade husägare om de vägrar. Många etniska ryssar hade flytt till Ryssland just p g a denna nazi-ockupation.
   När man flyr till Ryssland de tomma husen blir vapenförråd eller placerar man där granatkastare, kanoner och annat artilleri för att gömma dem från OSSEs drönare.
   Något av dessa ”demokratiska” handlingar händer i Donbass minst varje vecka.

 6. Rysslands precisionsbombningar av Ukro-nazi militära anläggningar påminner om 2015-års flygbombning av halshugga terrorråttorna i Syrien. Samma sak i Ukraina, fast den här gången är det Ukro-nazisternas tur att smaka på Rysslands vrede. De var förvarnade: ”Putin said that he fully intends to disarm the Ukraine, at least from all her heavy weapons.”Ukro.nazisterna ger sig inte så det utarma de med våld som gäller! När utarmningen av av nazist råttorna är avklarat så kan diplomatin ta ordentligt fart, d v s, Ukraina kan välja villkoren för sin kapitulation (ingen Nato medlemskap, inga anti-Ryska galenskaper, mm, mm).

 7. Tack Anders för ett klarläggande av din inställning. Det uppskattas.
  Samtidigt ser jag det fortfarande finns individer bland de som kommenterar på bloggen, som stödjer den ryska aggressionen och ställer sig på fel sida av historien.

  • Du som försvarar apartheid israel aggression i ur och skur ska och har inget att säga om det som sker i Ukraina. Ryssland ska rensa några Ukro-nazis. Är du ledsen att dina sionist gelikar i Ukraina smakar på Rysslands medicin? @Andersl, du kan slå huvudet på någon klagomur någonstans.

 8. @OBS!: Vad snackar du för skit. Ryssland går i nuläget in med trupp från fyra håll. Det är bekräftat från gränsstationerna. ” träffsäkra precisionsbomber” – jo tjena. Du står på fel sida om historien.

 9. När begreppet ”nazist” används på den här bloggen är det på ett ytterst historielöst och relativiserande sätt. En nationalsocialist är en socialist som är judehatare och förespråkar utrotning av det judiska folket. Det finns oerhört få nazister numera. Däremot finns det många judehatare, men de kommer från muslimska länder.

  De som reser statyer över gamla frihetskämpar i Ukraina som försvarade sig mot bolsjevismen och råkade få ökat spelrum vid Hitlers angrepp är inte några riktiga nazister. Det är språkbruket är den sedvanliga sluttande planet. Ukraina har en sorglig historia av rysk terror, detta är bara ännu ett steg i traditionell rysk ukrainapolitik.

  • Ur levande historia/Den nazistiska rasideologin

   ”Den nazistiska ideologin byggde på den ”ariska” och germanska rasens påstådda överlägsenhet. Utgångspunkten var att den enskilda individen inte betydde någonting medan rasen betydde allt. Hela tillvaron gick ut på en ständig kamp mellan den egna rasen och andra raser. Judar, romer och andra påstått lägre raser stod för det onda i tillvaron enligt den nazistiska rasideologin. De måste till varje pris besegras eller förintas. Målet var att skapa en rasren och auktoritär stat byggd på en blandning av gamla traditioner och tekniska nyheter.

   Nazisterna betonade också vikten av utökat ”livsrum” (lebensraum). För att säkerställa det tyska folkets tillväxt och fortlevnad skulle Tyskland ta kontroll över stora områden österut. Det på grund av att befolkningen utgjordes av slaver och de ansågs också vara en lägre stående ras.”

   Som Valentina Lisitsa skrev på sin facebook: den nya makten i Ukraina kallar rysktalande för undermänniskor, jag skojar inte det finns på ett offentligt dokument.
   Det är väl som hitler gjorde delade in människor i över och undermänniskor.

   Hörde Poroshenko tala i ett videoklipp då USA satte honom på maktens tron i Ukraina, att de rysktalande var värdelösa människor och deras barn skall vara i källare medan våra barn skall gå i skola, och vi kommer vinna detta krig.

  • Stepan Bandera samarbetade aktivt hela sin ukrainska politiska karriär med först de tyska nazisterna, sedan med amerikanska CIA. Han dömdes efter krigsslutet till döden för krigsbrott i sin utevaro. Denna dom kom att verkställas medelst en specialtillverkad cigarettändare av KGB försedd med kaliumcyanid, som sprutade rakt i Banderas ansikte när han skulle tända en cigarett. En krigsförbrytare mindre. I CIA:s(!!) tidigare hemligstämplade akt om Stepan Bandera står att han var en utstuderat grym sadist, kan läsas online på CIA:s hemsidas arkivdel.

   Denne Bandera som också mördat tiotusentals polacker, står i dag gyllene bronsstatyer i många ukrainska städer -fast kanske inte så länge till…

  • Enligt det Nynazistiska ordboken så är det skilland på nazist och nasse, Bandera anhängare och ukronazi ”frihetskämpar”

 10. Allt detta skulle aldrig ha hänt om inte Viktoria F**k EU Nuland och hennes neokonservativa anhang inte hade avsatt den legitima ledREN av Ukraina genom en statskupp (regim change) år 2014. Således det Ryssland gör är begrava det existentiella hotet som Victoria F**K EU Nuland och hennes neokonservativa anhang satte igång med fascist kuppen. Ryssland lovar att den kommer att ge omedelbara svar till alla externa hot. Så det enda ni samling exceptionella skit som styr väst kan göra är oja och aja, samt teaterpjäsen ”sanktioner från helvete”. Världen ser detta och skrattar – det rä som om björnen har rört om i myrstacken och alla myror far hit och dit utan rym eller reson. Västs exceptionella skiteliter borde ha tänkt efter före ha, ha, ha 😂

  Västs exceptionella skitledare och medier kör ständig med andra visor när apartheid israel dag in och dag ut i över 70 år våldför sig på Palestinier och Palestina, ockuperar Golan Höjderna utför nästan dagliga flygattacker mot Syrien för att stödja ISIS- terroristerna.

  Västs exceptionella skitledare och medier körde med andra visor då Nato invaderade och förstörde Libyen – ett av de värsta krigsbrotten utförda av väst bara under det senaste decenniet. Var var media då? Var den feministiska utrikespolitiken hemma då Nato/USA och Sverige våldförde sig på Libyen?

  Västs exceptionella skitledare och medier körde med andra visor då halshugga kungadömet Saudiarabien invaderade Jemen.

  Västhyckleriet listan är väldig lång …

  • Vill du höra om mer hyckleri?
   Idag vände sig Magdalena Andersson till barnen och varnade dem att inte klicka på olika bilder om Ukraina för att inte öppna dem och uppleva något hemskt.
   Uppenbarligen fattar hon inte att kriget i Donbass har pågått i åtta år nu och det finns barn där som föddes där 2014 eller 2015 och inte har upplevt något annat än ständiga beskjutningar. Under tiden deras jämnåriga i Kiev och i andra stora och mindre städer har gått i skolan och levt någorlunda normalt liv.
   Hittills är ca 150 barn mördade, många av dem av prickskyttar.
   I Donezk finns det en park som har ett vackert namn – Änglarnas allé till minne av alla dödade barn i kriget. Uppfördes 2017.
   https://i.mycdn.me/i?r=AzEPZsRbOZEKgBhR0XGMT1RkCssE4XCU3Ti6jiaInUtZAqaKTM5SRkZCeTgDn6uOyic
   Och den nye tyske kanslern klantade sig direkt när han förklarade folkmordet i Donbass för löjligt. Han som är från Hamburg tror säkert att bombningen av staden under andra världskriget var en roligt fyrverkeri…

 11. De pro-ryska  vill vara självständiga, inte tillhöra nazisterna i Ukraina och inte heller tillhöra Ryssland, men behöver skydd från Ryssland för att inte helt bli utplånade, av nazisterna. Detta är nazisternas mål att ta död på dem som förlorade 20 miljoner människor under andra världskriget för att stoppa nazismen.

  UN:s siffror talar sitt tydliga språk mellan åren 2018 till 2021, då jag antar att Minskavtalet med vapenvila skulle råda , så blev 81,4 % civila dödade eller skadade i det proryska området och endast 16,3 % i det av Ukraina regimen kontrollerade området. Det visar tydligt vem som var den lidande i detta krig och att det inte fanns några ryska militära trupper som var där för att skydda dem. Bara propaganda från USA och EU.

  Det är ett svårt ställningstagande, skall man titta på när hänsynslösa nazister långsamt utplånar en etnisk grupp eller skall man gå in kraftfullt i början. Assad har fått kritik av sina landsmän att han borde gått in kraftfullt och slagit ned de hårdföra islamisterna i Syrien som gick bärsärkagång och halshögg alla religiösa minoriteter, medan väst hurrade. USA döpte mördarna till ”freedom fighter”   och nu såg jag på bilden från Kanada att de döpt Azovbataljonen till ”freedom fighter”. USA använder samma propaganda trick i Ukraina som de använde i Syrien och fick hela världen med sig för att ruinera ett helt land.

  According to UN figures, from 2018 to 2021, 81.4% of civilian casualties in the Donbas war came in rebel-held territory. 16.3% were in Ukrainian gov’t-controlled territory.This is one key reality of the war that US media doesn’t report. Too inconvenient. https://ukraine.un.org/sites/default/

 12. ”Holger på fel sida av historien”. Jag brukar följa med uttalande av Rysslands representant Vassily Nebenzia i säkerhetsrådet och från börjande med 17/2 beskriver han bra vad Ukraina har sagt om Minsk2 avtalet.
  Sergei Lavrov har även gjort ett uttalande där han kritiserar FNs generalsekreterare i skarpa ordalag: MOSKVA, 23 februari /TASS/. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gjorde flera uttalanden om situationen i östra Ukraina som inte är förenliga med hans status, sade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, som inledde samtal med FN:s särskilda sändebud för Syrien Geir Pedersen på onsdagen.
  ”Till vår stora beklagande visade sig FN:s generalsekreterare som du representerar vara mottaglig för påtryckningar från väst och gjorde nyligen flera uttalanden som var oförenliga med hans status och hans auktoritet enligt FN-stadgan”, sade han……
  https://tass.com/politics/1408805
  Att börja citera här vad Vassily Nebenzia finner jag inte relevant utan ber att få hänvisa till Rysslands sidor vi säkerhetsrådet.
  https://russiaun.ru/en/news/170222vers
  https://russiaun.ru/en/news/210222u
  Mvh.

 13. I SVT TALAS OM “BUSEN PÅ SKOLGÅRDEN”….och alla vet att det är Ryssland som menas.
  Men den verkliga busen är ju som USA, som behöver krig. Det finns något som heter “militär keynesianism” och det ”är en ekonomisk politik som bygger på ståndpunkten att regeringen bör höja militära utgifter för att öka ekonomisk tillväxt. Det är en finanspolitisk stimulanspolitik som förespråkades av John Maynard Keynes.” Wikipedia.
  Men för att ett lands invånare ska gå med på att så mycket pengar ska satsas på militären, så måste man få dom att tro att alla dessa militära utgifter är befogade. Och det är här “den tredje statsmakten” dvs massmedierna kommer in.
  Den marxistiske nationalekonomen Bertil Kilner skrev i en artikelserie om ”kapitalismens kris” i Proletären.
  “De största militärutgifterna 2020 svarade USA utan konkurrens för, hela 39 procent av världens samlade militära utgifter – 778 miljarder dollar. Och det är lika mycket som de samlade utgifterna för de följande tolv största utgiftsmakarna på listan. Ryssland låg på 60 miljarder dollar, det vill säga mindre än en tiondel av USA:s militärutgifter…..
  Den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist har närmat Sverige till USA, och skälet är inte något reellt hot från Ryssland. Hultqvist vet att det inte finns. Närmandet till USA öppnar världens största importör av krigsmateriel, Saudiarabien, för svensk vapenexport. Och även Förenade Arabemiraten…..
  Och Peter Hultqvists strävan att få med Sverige i Nato har ytterligare en bonus. Ett Natoland förväntas använda en summa motsvarande två procent av sin bruttonationalprodukt till utgifter för ”försvaret”, vilket skulle betyda en ökning av militärutgifterna med 58 procent från nuvarande 63 miljarder kronor till 100 miljarder kronor. Utan att det finns något militärt hot. Men för att kapitalismen kräver det.” Bertil Kilner
  Citat från tidningen Proletären. Googla på “Kapitalism utan krig-en omöjlighet.”

 14. Här en liten kommentar om den överraskade Putin viskaren Niinistö, som på sin sida alltid framför klart för Putin att Finland bestämmer själv. En översättning från en gemensam presskonferens från 2016 mellan Niinistö och Putin där det klart kommer fram vad Putin sade . ”Vi förstår inte riktigt vad som kan ha orsakat de finska medborgarnas oro. Jag har redan sagt att vi fattade ett beslut och genomförde det genom att dra tillbaka alla våra väpnade styrkor till ett djup av 1 500 km från de finska gränserna. Trots alla spänningar i Östersjöregionen eller andra delar av världen har vi inte gjort något som kunde ha fått finländarna att oroa sig. För övrigt gör vi detta som ett erkännande av Finlands neutrala ställning. Tänk om Finland går med i Nato. I detta fall kommer de finska trupperna att upphöra att vara helt oberoende eller suveräna. De kommer att bli en del av Natos militära infrastruktur, som kommer att växa fram över en natt vid Ryska federationens gränser.
  Tror du att vi kommer att fortsätta agera så: eftersom vi har dragit tillbaka våra trupper till ett djup av 1 500 kommer de att stanna där? Men vi kommer i alla händelser att respektera vilket val det finska folket än gör. Det är upp till dem hur de ska bevaka sitt oberoende och säkerställa sin säkerhet. Vi värnar och respekterar Finlands neutrala ställning, men denna fråga är inte upp till oss. Om jag parafraserar ett uttalande av en av mina finska vänner, skulle jag kunna säga att Nato förmodligen skulle vara glada att bekämpa Ryssland till den sista finska soldaten. Är detta vad du behöver? Det vill vi inte, vi vill inte ha detta men ni bestämmer själva vad ni behöver.”

 15. Underbar blogg.
  Diskussionerna här är något varenda svensk borde läsa.
  Men tyvärr tvingar ”vår” stat och ”vår” media att endast ta del av en utvald del som passar vår regering samt USA som verkar vara deras allierade.
  Dom talar om en ”transatlantisk länk” som i praktiken blir till en mur mot Ryssland.
  Varför vi i Sverige ska ha mur mot Ryssland, eller Kina för den delen, kan jag inte förstå.

  Regering om maktelit här talar mycket och gärna om ”Sveriges integrering med omvärlden” somliga ”världssocialism” men hur ska det gå till om man försöker bygga upp en ny järnridå mot öst?
  För då exkluderar man en stor del av världen och försvårar allt viktigt samförstånd.

  Vi som tagit reda på lite om Ukraina vet att det inte är första gången det uppstår problem med de konstellationer i västra Ukraina som faktiskt påminner om Tyskland, nazister och 1930-talet.
  Man kan faktiskt likna dem vid vänsterns militära spjutspets AFA.

 16. Kubakris? Praktiskt taget alla fördömer Ryssland utan att nämna ngt vara sig om detta lands blodiga historia eller deras praktiskt taget totala instängning och omringning av USAs militär baser. Detta är fakta: USA Sjätte Flotta, med hemmahamn i Italien, vid Medelhavet, har via Bosporen gått in i Svarta Havet och patrullerar inte långt från Sevastopol, ,Rysslands viktiga flotthamn(se karta). USA har militärbaser i Nato-länderna Rumänien, Bulgarien och Turkiet, alla med kust till Svarta havet. USA har militärbaser i Estland, Lettland och Litauen (den senare med gräns till Vitryssland) har utplacerat kärnvapenbomber ,B61 Mod 12, i Turkiet, Tyskland, Italien, Nederländerna och Belgien. USA har bara tills nyligen haft(eller kanske fortfarande har) militära enheter i Ukraina, som idag har pro-nazister på många högt uppsatta positioner. Ryssland kämpar för sin överlevnad. Vi som minns Kubakrisen då president Kennedy var beredd att utlösa ett kärnvapenkrig för att dåvarande Sovjetunionen med Nikita Chrustjov i spetsen ville ge USA ”Deras egen medicin” och placera kärnvapen på Kuba, ser en helt omvänd men mycket värre Kubakris utvecklas.

  • Faktiskt inte fördömer ”hela världen” ensidigt det ryska agerandet. Indien, Kina och Brasilien (vars president Bolsonaro besökte Putin häromdagen och de kom överens) – Rysslands stora allierade ute i världen, fördömde inte enhälligt den ryska sidan under nattens session i FN:s säkerhetsråd, som jag åsåg i sin helhet. De enda som brutalt fördömer RF:s agerande är framför allt Nato-länder.

   Vi ska inte heller glömma att Ukraina självt deltog i det allvarligaste folkrättsbrottet mot FN:s stadga när man deltog idet illegala anglo-amerikanska anfallskriget mot Irak 2003, jämte bl.a. Polen och Litauen.

   Vi måste inse nu att den illegala amerikanska statskuppen av året 2014 i Ukraina nu är slutligt och korrekt undanröjd, och har havererat precis som projekten Irak och Afghanistan. Och på lång sikt, så är detta ett mycket gott tecken för hela kontinentala Euroasien mellan Lissabon och Vladivostok – amerikansk undergrävande verksamhet i Europa och Asien skall rätteligen misslyckas och haverera.

   CIA:s undergrävande ”Projekt Ukraina” som utarbetades redan i sent 1940-tal för att söndra i den slavisk-ortodoxa världen (bl.a. med stöd av den flyktige Stepan Bandera som CIA gömde i München) har nu slutligen lagts i grus och aska. Nu kommer Ukraina förmodligen delas upp i flera skilda delstater och inte utgöra ett eget statssubjekt.

  • ”Kämpar för sin överlevnad” – Kan Agneta Norberg förtydliga vad hon menar med detta. På vilket sätt är nationens överlevnad hotad i dagsläget? Eller är det Putins skurkaktiga regim som du drar en lans för? Förtydliga tack.

 17. Tyvärr fungerar människan så att man inte per automatik respekterar varandras integritet. Mobboffret, på skolgården eller på arbetsplatsen, kan hunsas (fysiskt eller verbalt) intllll den punkt hen säger ifrån (verbalt eller fysiskt) och hävdar sin integritet. De som finns runt brukar antingen ligga lågt eller välja den sidan som verkar starkast (för att själva undgå mobbning). I sällsynta fall händer det att någon (med tillräcklig status) sätter ner foten och markerar att mobbning inte är OK och då upphör den. Maria Gripe har på ett fint sätt skildrat detta i sina böcker om Hugo och Josefin.
  När det kommer till stater och geopolitik fungerar det ungefär likadant – alla ledare är ju människor. För att fortsätta liknelsen utgör då Folkrätten de vuxnas uppmaning att man inte ska slåss utan komma överens och lösa konflikter fredligt utifrån var och ens moraliska rätt till sin integritet. Kärleksbudet om ni så vill (eftersom alla religioner omfattar det är även det en mänsklig sida). Folkrätten förutsätter att alla underordnar sig den. Tyvärr gör inte alla det och då inträffar en situation där man slår tillbaks eller att omgivningen ingriper.
  Ungefär så uppfattar jag det som nu sker.

  • Rolf Nilsson, ja precis, mobboffer kan komma till en gräns ”Hit men inte längre!”.
   Lenin beskrev orsaken till krig så här : ”Kapitalisterna delar upp världen inte för att de är ondsinta utan för att behovet av profit tvingar dem.”(I Staten och Revolutionen.)
   En sak jag undrar över är Ryssland överlägset USA när det gäller kärnvapen så att USA/Nato inte skulle våga anfalla?

 18. Tack Anders att du klargör din uppfattning av nuvarande situation, den är rakryggad och jag håller med. Förhandling hade väl varit en bättre väg, men här har såväl ryssar, Kievregimen och västmakterna anledning till självrannsakan. Ryssland måste självfallet kritiseras, men man bör också ha ett vidare perspektiv.
  Drevet från västpolitiker och -media mot Ryssland och Putin, tycker jag är beklagligt. Bakgrunden till den nuvarande situationen är enligt min mening NATOs expansion som hotar rysk säkerhet, trots alla löften från väst, samt kuppen i Kiev följt av kriget mot den ryskorienterade oppositionen i öst som inte accepterade fördrivandet av deras demokratiskt valde president Janukovitj. Kiev har inte velat uppfylla Minsk 2 avtalet.
  Putin är ingen ny Hitler, som vill erövra Europa, utan en rysk president som ser till sitt folks intressen. Jag håller inte med om hans beslut i nuvarande läge, men samtidigt har jag inte hela bakgrunden.
  Om jag lyfter blicken till världspolitiken så ser jag en situation, där en nation USA, länge har bedrivit en politik, som är driven av maktambitioner, I förklädnad av demokratiska slagord, med användning av enormt mycket våld och förtryck av mänskliga rättigheter (krigföring, sanktionspolitik, tortyr, drönarattacker mm). Ryssland ligger här klart i lä. Därför tycker jag kritiken mot Ryssland måste hålla sig till den aktuella frågan och inte spåra ur med hatiska floskler, som bara leder till misstro mellan människor. Slutligen är jag övertygad om att säkerheten i Europa bara kan uppnås om man även tar hänsyn till ryska behov.

 19. ”Deras egen medicin” var att placera kärnvapen på Kuba som ett svar till USAs utplacering av 15 PGM-19 Jupiter-medeldistansmissiler i Turkiet, nära staden Izmir 1961. Det var ett logiskt svar och inte alls omvänt.
  Idag undviker västs propaganda fortfarande att nämna orsaken till Kuba krisen.

 20. Jag gör det lätt för mig och kopierar en kommentar jag nyss gjorde på DN.
  ”Nu förlorade Putin kriget. Iallafall propagandakriget.
  Putin borde tagit sitt ansvar för freden i världen. Det gjorde han inte. Istället lät han sig provoceras till att använda samma metoder som USA gjort i t.ex. Irak och Syrien.
  Militära anfall som detta utan sanktion av FN måste alltid fördömas.

  Om nu Ukraina svarar med missiler in i Ryssland, vad skall Putin göra då? Fullskalig invasion? Vad gör då USA/NATO? ingen vet, men detta anfall är fullständigt livsfarligt.

  Putin har nu fört världen ett steg närmare det tredje världskriget och han har stärkt NATO.”

 21. Ryssland skyddar den Rysk talande befolkningen i Ukraina från folkmord. Period. Har vi inte hört detta förut. Visst har vi det. var och när? Jodå, när Nato attackerade/invaderade Jugoslavien. Då var det ok. Nu när Ryssland gör det är det ”fel och helt fel och oacceptabelt”. Oavsett vad västs exceptionella hycklare säger eller tänker så kommer Ryssland slutföra jobbet – vartenda nasse ska begravas eller haffas och ställas inför rätta så som Rysslands President Vladimir Putin sagd.

  https://journal-neo.org/2022/02/23/for-the-forty-thousandth-time-what-putin-really-really-really-wants/

 22. Jag blir mörkrädd när jag läser en del av kommentarerna som försvarar en tydligen paranoid statsledare. Videon där han kräver samtycke från säkerhetskommiten säger tillräckligt.

  Att USA har uppfört sig som en buse i sitt närområde ger inte Ryssland rätt att göra detsamma. De flesta kommentarer är helt principlösa och de borde skämmas! Det är inte så länge sen att de samma, bl.a. Viviann Månsson hävdade att det var lögn att Ryssland skulle ockupera Ukraina. Sanningen är tydlig.

  Och så till påståendet att det är USA som står bak så vill jag bara påminna om vad västvärlden gjorde när ryska pansarvagnar rullade in i Ungern 1956, ingenting!

  Vad gjorde västvärlden när ryska pansarvagnar rullade in i Prag 1968? Ingenting?

  Ni borde skämmas!

   • Det gjorde jag också. Fast jag var nog lite väl ung 68 att förstå allt mer än det principiella att det var ett övergrepp. 79 var en annan sak, efter att blivit vuxen genom FLN grupperna, principen var den samma. Varje lands rätt att själva bestämma utan inblandning utifrån.

    • Per Erik…lyssna på vad Hans Blix har att säga om Ryssland och Ukraina. Hans Blix som förgäves försökte förhindra att USA invaderade Irak, en invasion som helt byggde på en skamlig lögn, att Irak hade kemiska vapenfabriker…
     Hans Blix intervjuades i P1 förra veckan. På frågan om läget var allvarligt svarade han ” Jo det kan ju ingen förneka att det är allvarligt. Och har varit länge, och att man kan befara att någon missuppfattar eller något tekniskt fel leder till någon sorts urladdning, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att man försöker begripa vad ryssarna är ute främst efter och vad den västliga världen också är ute efter.
     Ambassadören [Ukrainas ambassadör intervjuades strax före] talar ju om ryssarnas maximala krav att Ukraina är bara en del av Ryssland, men jag tror att om man tittar närmare på vad dom för fram så är det framför allt att dom inte vill ha västliga och Natotillhöriga missil- och andra militära anläggningar så nära sina gränser, om man säger nej till Nato då får man inte heller ha några Natomissiler där.

     Det är Natomissiler snarare än medlemskapet som är det väsentliga och jag tycker att man ska då ska tänka lite inte bara på att Helsingforsdeklarationen ju säger att varje land har rätt att ansluta sig var dom vill, och att det inte finns inga inflytelsezoner osv, men jag tycker att man ska erinra sig vad som hände 1962 när Chrustjov skickade iväg nukleära missiler till Kuba, och amerikanarna och Kennedy i spetsen mycket skickligt lyckades lösa genom sin karantän, lyckades stoppa det hela.
     (Kubakrisen 1962): Det var alltså ett läge när Ryssland förde in något mycket nära USA och det var bara intolerabelt för amerikanerna dom kunde inte acceptera att ha någonting sådant så nära sina gränser. Hade Helsingforsdeklarationen funnits då, hade kubanerna kunnat säga: Jo, vi har rätt att göra detta också…Så man måste förstå att alla stater, framförallt stora stater känner en väldigavsky för att ha andra militärmakter så nära inpå sig inpå….” Är du fortfarande mörkrädd när du har läst det här? Och om du är det, tänk efter hur det var i Sverige vid tiden för nazistyskarnas anfall av Sovjetunionen….dom som talade sanning då hamnade i arbetsläger, men historien har visat att dom talade sanning och medierna spred lögner.
     Har du läst boken ”Utan media kan du inte starta krig?” Om inte, läs den och låt dig inte manipuleras, för fredens skull.

  • Mörkrädd? Really? Var var du då väst våldförde sig på Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen, Ukraina, mm.? Du sa inte ett dyft. Då var du var inte mörkrädd. Nejdå – du snackade säkert om ”frihet och demokrati” och annat dynga!

   Om några veckor – då nassarna är helt omintetgjorda – så kommer en ny fredensluft blåsa över Europa. Nato har valfriheten att dra sig tillbaka. Om inte så är det ”militär-tekniska” åtgärder som gäller. Valet är Natos, d v s, USAs

   • Du vet inget om mig. Upplysningsvis så bidrog jag när Sjærset en norsk journalist hade en insamling till en Kalasjinik för att skjuta ockupanterna i Afghanistan. Vad bidrog du med?
    Det som är tragiskt är att du, Putin och likasinnade bidrar till att NATO får en större uppslutning. Något som jag har varit emot sen mer än 50 år.

    • Då borde väl Per Erik begripa att föra en politik som närmast gör det omöjligt för Putin att inte agera är förkastligt! Och det är ju så att inget större västland i samma situation hade väntat i åtta år för att ingripa mot slakten som ukrainsk militär bedrivit i östra delarna av landet. Det är väl så att man i Kreml helt enkelt tröttnade på spektaklet som pågår i Ukraina och vill röra om lite i grytan. Och märk väl opinionen i Ryssland är för ett ingripande och man ska nog ha klart för sig att man i Ryssland undersökt hur opinionen i Ukraina är för ett ingripande och säkert fått ett positivt besked om läget annars vore det ytterst korkat att dra igång en militär aktion! Vi får väl se om Putin räknat fel denna gång, då är nog hans dagar i Kreml över och han ersätts av en mer moderat president!

     • @Benny
      ”…man ska nog ha klart för sig att man i Ryssland undersökt hur opinionen i Ukraina är för ett ingripande och säkert fått ett positivt besked om läget annars vore det ytterst korkat att dra igång en militär aktion!” Sagt av Bebby den 24 febr.

      Vissa uttalanden åldras inte väl.

  • ”De flesta kommentarer är helt principlösa…”
   Det är helt tydlig din princip – att USA får uppföra sig som en buse i sitt närområde 20, 40, 60 gånger men ingen annan får göra det någonstans någonsin. Även om det handlar om dennes egen säkerhet.
   Chomsky har sagt det ganska tydligt: Gör inte så som USA säger att ni skall göra utan gör så som de själva gör.
   Bra princip, va?

  • Vad är det som säger att Ryssland skall ockupera Ukraina? De vill få ett stopp på det urskillningslösa mördandet som nazisterna står för. Bentley strider med pro-ryska separatister i Ukraina, men är amerikan som sålt allt för att hjälpa dessa, då han blev upprörd över slaktandet av människor under Maidan.

   UN:s siffror säger en hel del år 2018-2021 har 81 % i separatist områden blivit dödade eller skadade men enbart 13% i område där Ukrainsk regim har makten.
   Det innebär att de inte haft några ryska trupperna där till sitt försvar. Världen tiger, när nazisterna växer sig stora och begår illdåd i Ukraina. Bentley säger att det är IS (förmodligen the BlackHawkes, som han kallar IS) de är brutala mördare, sedan Azovbataljonen, och deras svans av högerextrema som är de värsta krigarna. Han menar på slagfältet är det nazisterna som har makten, när det gäller handel och ekonomi så är det oligarkerna och när det gäller den statliga styrningen är det USA/CIA.
   Om det skulle vara förhandlingar kan det inte bara vara en som bestämmer.

   Precis som Syrien kriget har USA planerat detta lång tid, för några år sedan började USA:s sociala media polisen stänga ned alla twitterkonton och facebook som avslöjade nazisterna i Azovbataljonen. Grundaren är lagstiftare i Ukrainska parlamentet, och har lovat att makten skall tillbaka till den vita rasen och att blandäktenskap skall förbjudas. Bentley säger att ryssarna är livrädda för nazister de har varit med om dem redan i ett stort krig, och vill inte uppleva deras tillväxt igen.

   USA har lyckats öka samlingen av extrema islamister i Syrien, och stöder Idlib där man har dömt personer till stening till döds, och även avrättningar på öppen gata. Syrien lyckades inte stoppa dessa, pga USA:s lögner och propaganda för dem växte de sig stora. Ryssland har sett detta på nära håll och vill säkert kraftfullt sätta stopp när det händer i närområdet där USA göder nazister.

   • Det är ett faktum att Ryssland sen idag morse ockuperar Ukraina, hur länge man har tänkt ockupera Ukraina vet vi inte. Men med tanke på Putins förvridna historie narrativ så tänker han att det skall bli underlagt Ryssland, som Tjetjenia, ett land som du säkert tycker är föredömligt?

    Om han kommer att göra samma sak med Finland får vi se. Han har ju sagt att det var ett misstag av Lenin att ge ifrån sig Finland.

     • Så det är inte en ockupation när stridsvagnarna rullar in från alla kanter och står utanför Kiev? Den definitionen var ny. Kan man använda den som förklaring över USA’s krigföring också?

     • Ja, myndigheterna beskriver det som en speciell operation
      Myndigheterna kallar inte militärens agerande inte för ett krig, inte en invasion, utan en speciell operation. Huvuduppgiften är att skydda människors liv. Den andra uppgiften är demilitariseringen, denazifieringen av Ukraina och i inget fall en ockupation. Vi sätter inte upp oss som mål att ta över landet.
      Det är därför detta inte är ett krig, utan en speciell operation . Vi fullgör endast våra skyldigheter i enlighet med artikel 4 i fördragen om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd mellan Ryssland och folkrepublikerna Luhansk och Donetsk. Dokumenten säger att det ryska försvarsministeriet säkerställer säkerheten för dessa två ämnen i internationella relationer. Om så är fallet använder vi deras infrastruktur, och de använder vår.

     • Glömde att säga att jag tog texten från Ivans kommentar den 24 februari kl. 16:11, om någon vill läsa hela texten som han skrivit

    • Nu är väl Putins historiekunskaper åtskilligt bättre än de som Biden och andra västledare har att komma med som är långt mer förvridna av en kolonial moral! Sen är det nog frågan om en strikt militär operation som ska slå ut den ukrainska militärens anfallsförmåga mot de s k utbrytar-republikerna som i verkligheten är republiker som vill bryta sig in i Ryssland för att slippa kaoset i det sönderfallande Ukraina! En hel del rapporter pekar på att stridsviljan hos den ukrainska militären inte är på topp och det är nog Azov-bataljonen och de inhyrda legionärerna som Kiev får hoppas på som det verkar! Kanske inte mycket att hänga i granen i det här läget! Kiev skulle lyssnat på OSCE när de påpekade att beskjutningarna mot de östra delarna ökade spänningen och det hade varit bättre om ukrainska ledningen beslutat sig för att följa Minsk-avtalet i stället för att trappa upp våldet!

  • Vad gjorde Du när CIA åstadkom kuppen i Indonesien år 1965 med två miljoner ihjälskjutna? Vad gjorde Du när jänkarna medelst kemiskt folkmord dödade fem miljoner vietnameser? Skämdes inte du då? Allt ryssarna må kunna göra, gör jänkarna alltid värre och större.

   • 1965, då var jag 13 och visste att det fanns ett land som heter Indonesia och kan heller inte komma ihåg vad lokaltidningen skrev om kuppen. Tror inte det var mycket, skrev nog mest om vad kommunerna runt om höll på med.

    Bodde i en liten landsort, den närmaste DFFG var i Kristianstad och dit var det 6 mil. Lite väl långt att köra moped så att man kunde stå utanför systemet att sälja Bulllen.

    När jag senare flyttat och börjat arbeta i Nordsjön så sålde jag Fibban när jag var hemma från sjön.

    Eftersom jag inte tog övermakten (läs USA) i försvar i dess krig mot en mindre självständig nation så hade jag inget att skämmas för. Jag skäms heller inte nu när jag försvarar en liten nations rätt till existens när den blir brutalt överfallen av världen näst största militärmakt med ett massivt raketanfall mot alla större städer i Ukraina.

    Så frågan är nu, varför försvarar du mord på män, kvinnor och barn?

    • Du måste lära dig läsa först och inte bara rubriken utan hela texten och kommentera sedan.
     I Indonesien hände detsamma som i hela Sydamerika och på många andra håll i världen.
     Alla US ambassaden skapa listor med anti-USA politiker och aktivister. Så fort de arrangerar en statskupp får deras man vid makten listorna och slakten börjar. Har du hört om Suharto och hans ”kamp för demokrati” 1965?
     När USA blev besegrade och flydde från både Vietnam och Afganistan, fick talibanerna listorna med USAs medhjälpare som de ville ”evakuera”.
     I Vietnam de ”glömde” listorna med vietnamesiska kolaboratörer i ambassaden när de flydde.
     Och allt detta för att de inte ville ha så många flyktingar-untermenschen …

     • Är du betald för att skydda Putins pengar? Putin en av världens rikaste människor. Tyvärr så är det så att om man går hårt åt Putins oligarkvänner som håller om hans pengar så drabbar man också västvärlden miljardärer och det är fegt. Att slå till mot Putins portmonnä hade varit det bästa. Men du är säkert också motståndare till att dra till livremmen på västen rikingar?

    • Europeiska unionen och USA ignorerade envist folkmordet på civilbefolkningen, arrangerat i Donbass av ukrainska politiker.
     ”Rysslands operation genomförs så att ukrainare, befriade från förtryck, fritt kan bestämma sin egen framtid

    • Under 8 års tid har människor i Donetsk och Donbass blivit hänsynslöst bombade av Nazisterna i  Ukrainas arme. Dessa människors död, barn, kvinnor och män som mördas brutalt, våldtas och misshandlas, ignoreras helt av våra politiker de låtsas som det inte sker.

     Har du höjt din röst mot dessa brutala mord. UN:s rapport visar tydligt vilka som lidit mest under dessa år efter USA/CIA:s kupp mot Ukraina. 81% civila i Donetsk och Donbass och endast 13% i området som Ukraina regim kontrollerar. Dessutom säger  Bentley som stridit tillsammans med de pro-ryska separatisterna att även de flesta av de 13% är samma personer som nazisterna vill attackera. Bentley var där under massakern på ”Maidan” när nazisterna slängde gasoline på människor och tände på, brände dem levande till döds. 14000 människor har dött under dessa 8 år och som du kan se av UN:s rapport är majoriteten, de i Donetsk och Danbass.
     Nedan några bilder av deras lidande, som världen inte lyssnat till. Deras helt förståeliga rädsla för nazisterna som inte heller världen lyssnat till. Valentinas ilska för att de inte har lyssnat. När de fick vapen från EU ökade beskjutningen katastrofalt och de fick evakuera barn, kvinnor och äldre.
     Så innan Ryssland kom in, så har det varit det övermäktiga stora Ukraina regimen mot två små provinser i landet. Ingen brydde sig, människorna var förtvivlade för att man lät dem bli slaktade.

     https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1494375342844358662

     https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1495425638865547269

     https://twitter.com/ValLisitsa/status/1496655938106839046

     • Jag gick in på länkarna som jag skickat med och upptäckte att Dean O’Brien:s twitterkonto är helt nedstängt av twitterpolisen. Han hade lagt ut mycket övergrepp som gjorts av ukrainska myndigheter.
      Länken som går till Valentina Lisitsas twitterkonto, det var åtta tweets där med information om nynazister i Ukraina, som EU inkl. Sverige vill tona ned deras betydelse, alla dessa tweet är raderade av twitterpolisen.
      Däremot raderade man inte när Ukrainska myndighetens twitterkonto lade ut bilder på deras egen beskjutning av Donetsk i Donbass, med klusterbomber, och 20 personer dog på fläcken. Otäcka bilder på civila på en civil marknadsplats. Det man inte talade om var att det var ukrainsk militär som avfyrat bomben mot civila och orsaka så mycket död och skada, och inte hade twitterpolisen tagit bort bilderna. Ingen kan väl tro att ukrainsk myndighet lägger ut sina egna illdåd, så de vill få oss att tro att detta förfärlig massmord har ryssarna gjort.

      Precis som SVT och stora dagstidningar i Sverige vill få oss att tro att det är Ryssland som orsakat så stor skada i Mariupol, när den största skadan på boningshus och människor skett av Azov.
      Det var som när nazisterna drog sig tillbaka i nordNorge de förstörde allt i sin väg, precis som Azov gjorde/gör i Mariupol, bombar sönder allt i deras väg.
      Patrick Lancaster har flera videor, där han intervjuar personer och frågar vem som bombade sönder deras hus.
      När han går in i Azovs tortyrkammare i Mariupol, så ligger en död torterad kvinna på golvet, med ett hakkors inristat på kroppen.
      En del säger om de sönderbombade husen, att det enbart var ukrainsk militär och en del säger att det mesta var ukrainsk militär och en mindre del var DPR som stod för. På ett höghus kan man se direkt skadorna, som på ena sidan är mycket större, det var mot den sidan som ukrainsk militär sköt och på andra sidan där DPR sköt var skadorna mycket mindre. Detta var på samma hus.

     • Per Erik, du måste förstå att när du yrar om Putin och påstår att alla som har förståelse för hans agerande är ”Putinister” så har du redan förlorat debatten! Putin är säkert rik men en småhandlare jämfört med riktiga roffare som Gates och Soros som själva aspirerar på att styra världen utanför någon som helst demokratisk insyn! Putin har ju trots allt en majoritet i Ryssland bakom sig och han är sannolikt långt populärare än någon ukrainsk politiker i Ukraina vilket ju döljs av propagandan som viner! Regimen i Ukraina står inte högt i kurs varken hos folket eller militären där och det kommer att visa sig när röken skingrats!

     • Du kan ju börja med att kolla Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP. Där hittar du också en massa av Putins ”cronies”.

      Är du journalist, fast det tror jag inte du är, så hade du kunnat få tillgång till Aleph.

     • Du ska veta vid det här laget Alexander Kalasjnikov att Herr Per Erik har inga bevis – det räcker om han påstår det

    • Per-Erik! – det hedrar Dig att Du svarar på min fråga. De flesta hade verkligen inte gjort det. Jag uppskattar det mycket! Hatten av – jag håller alltid upp alla dörrar för Dig!

     Jag försvarar inga krigshandlingar mot Ukraina – jag skäms över våldsanvändandet. Jag känner många ukrainare och dessutom många ryssar (varav väldigt många har just ukrainska rötter). Tyvärr avgjordes våldsanvändandet, som mest (just nu?) verkar ha som mål mot militära anläggningar, av ”västs”, Washingtons och Nato:s vägran att diskutera ens generell säkerhet i hela Europa utifrån internationella traktat och avtal -och inte bara hänvisa till de egna interna Nato-avtalen. Där avgjordes allt detta vi ser idag. Man bara hänsynslöst slog igen dörren framför näsan och ögonen mot diplomatin och Moskva. Washington avgjorde därmed Ukrainas öde. Detta kanske var meningen. Brzezinski- och Wolfowitz-doktrinernas avsikt är att helt avskilja Ryssland från resten av Europa, kanske till priset av att Washington också tappade Ukraina, som man naturligtvis inte har några amerikanska objektiva säkerhetsintressen i alls. Kanske offrades Ukraina i amerikanskt spel för att skilja Ryssland från Europa i överskådlig tid.

     Jag tror när alla papper och dokument läggs på bordet om denna konflikt och sammanställs i böcker (om det finns pappersböcker -eller kanske inget internet alls…), från arkiv och alla ögonvittnen och andra – så ligger vi alla här, oavsett ålder, på Global Politics i jord och kista. Det kommer att ta lång tid.

     Som jag har sagt: jag tror att dagens Ryssland idag har förlorats av Europa till Kina. Ukraina, liksom hela Fastlands-Asien har förlorats av amerikanarna. Utrikespolitik idag är geografi, gårdagens utrikespolitik som baserade sig på en underlig samling av ”värderingar” när det visat sig att Transsexuella informationskurser för afghanska officerare inte fungerade (ens militärt) – så är det en annorlunda värld.

     Som det verkar så har den anglo-amerikanska världsordningen där man där varit vana att sätta dagordningen, besluta om den och ha facit över den – tagit slut. Det visar till exempel Brexit och Skottlands frigörelse, liksom den amerikanska splittringen där till och med republikanska väljare idag litar mer på och har större förtroende för president Putin än president Biden.

     Men herrarna Putin och Biden är faktiskt, precis som vi alla andra, ett hjärtslag bort från nämnda jord och kista, och den verkligt stora utmaningen (sett från min horisont) är vad som händer i en post-Putin era. Kommer någon att stiga fram och plötsligt förändra Ryssland, göra det helt öppet och mer demokratiskt, begära att få ansluta sig till Nato -vem vet?- det kommer att bli den stora frågan. Dagens ryska krigsmakt kan säkert vinna den ukrainska jorden, men knappast några ukrainska hjärtan och själar.

     Men den ukrainska tragedins ursprungliga problem och orsaker finns och fanns i Washington, precis som Iraks och Afghanistans tragedier fanns och finns där. Ukraina är ännu ett misslyckat amerikanskt geopolitiskt projekt som misslyckats, tyvärr utmanade denna gång Rysslands säkerhet, som gav 27 miljoner döda för att bekämpa en annan geopolitisk herre i herr Hitler, varav 8 miljoner röda armé-soldater, av dem var två miljoner ukrainskfödda.

     Var fanns sanktionerna mot George Bush junior, Tony Blair och deras banktillgodohavanden under Irak-kriget? Ukraina tjänade med stor vilja och insats vid sidan av Polen och Litauen med Bush junior och Blair i det första stora illegala kriget gentemot FN-stadgan i det illegala kriget mot Irak år 2003. För dem som hävdar att Ukraina aldrig vänt sina vapen mot någon, så borde det om något vara en tankeställare. Den ukrainska makten tjänade för 20 år sedan för den utvecklingen att vapen och krig hade större makt över FN-stadgan och våldsförbudet, som Ryska federationen då med Berlin och Paris noga följde. Däri ligger ännu en ukrainsk tragedi – man var med i Kiev och själv och sågade av denna gyllene gröna gren på det heliga världsträdet.

     Jag önskar Dig Per-Erik en trevlig helg med varmt hjärta, trots de synnerligen bedrövliga internationella förhållandena.

 23. Vaktprovet
  Ni som gjort lumpen fick kanske genomföra vaktprovet. Det gick ut på att om något främmande närmade sig sade vakten: ”Halt,vem där”. Om detta inte hjälpte sade vakten: ”Halt, eller jag skjuter skarpt”. Om inte heller detta hjälpte sköt vakten skarpt.
  Den 17 december sade Ryssland Halt. Längre fram i tiden sade Ryssland Halt eller jag skjuter skarpt (militär-tekniska åtgärder). När USA och Nato och OSSE länderna i sina svar struntade i Rysslands oro för sin säkerhet och när Tyskland och Frankrike och Ukraina struntade i Minsk-avtalet fanns det inte så mycket kvar att göra. Alla som fostrat barn vet att man inte kan sitta på avstånd och säga till, gång på gång på gång. Man måste ingripa.

  • Det verkar inte som du har följt med. Det är faktiskt så att klockan 5 (svensk tid) rullade ryska stridsvagnar över gränsen in i Ukraina. Det är alltså inte Ukrainska flyg, marin och markstridskrafter som har attackerat Belarus och Ryssland, bara som upplysning.

   Som det står om kriget kommer, lyssna på radion.

   • Bäste Per Erik!
    Att USA/Nato har utvidgat sitt intresseområde mot Rysslands gräns, med militär närvaro,
    i form av krigiska installationer är väl bekant för dem som visar minsta intresse vad händer i vår omvärld.
    Detta sker mot den röda linjen till Ryssland som vi vet är intresserade av att skydda sig mot allvarliga hotbilder . Och då i min värld innebär detta. Istället för att provocera varandra, måste en förhandlingslösning komma tillstånd med tanke på vilket våldskapital parterna förfogar över.
    Då Ryssland inte har byggt någon försvarsmakt utanför sina gränser sedan Warszawapakten avvecklades borde USA/Nato visa respekt istället, och inte offensivt utvidga sin vapenmakt.
    Nog borde bästa försvar för vår gemensamma planet vara att söka avspänning, och verka för en kärnvapenfri värld, som högsta prioritet. Och det ansvaret går inte enbart att lägga på Ryssland.
    Antag om Ryssland hade installerat kärnvapenstridsspetsar i ett land som ligger centralt mitt i Europa eller i länder nära USA;s gränser. Vilken reaktion kan vi förvänta oss om så varit fallet ? Inte hade USA betraktat detta som en vänlig handling.

    • Käre Olof!

     Så bara för att det finns kärnvapen i bl.a. Tyskland så har Ryssland rätt att bomba städer i Ukraina till grus? Precis som man gjorde i Groznyj? Av orsaker jag inte förstår så går Putins vänner förbi folkmordet i Tjetchenia med den absoluta stillhet.

     • Det blev ett av utländska krafter stött uppror i Tjetjenien som slogs ned hårt och med stor förrödelse. Om tillrcäklig styrka finns hos statsmakten slår man som regel ned försök till utbrytning (Inbördeskriget i USA, behandlingen av kurder i Turkiet, Irak och Syrien etc.)

     • @Per Erik
      Med Orwellskt nyspråk kan man kanske kalla Grozny och Tjetjenien för ett progressivt folkmord?
      @Anders
      Utländska krafter? Ryssland vann ju inte kriget där förrän Kadyrov-klanen fick fria händer. Därefter har Tjetjenien varit ett laglöst land där Ramsan Kadyrov fungerar som ”warlord”. Det finns ukrainska frivilligförband av tjetjener som bekämpar Ryssland OCH Kadyrov.

  • Oavsett vad som är sanning är detta en tragedi för både Ukraina men även det ryska folket.

   Att Putin gått från en skicklig schackspelare till en ”full blown” psykopat är väldigt oroväckande. Jag hoppas att folk på detta forumet förstår hur mycket lidande detta kommer att orsaka det ryska folket. Back to stone age kanske är ett träffande yttryck.

   Jag tror inte heller att Finland kommer att tveka att ansluta sig till Nato efter detta för när Ukraina är ”avklarat” kommer psykopaten att vända sig mot både Finland och Sverige och ställer krav på säkerhet. Först kommer hoten och sen kommer otrevliga händelser.

   • Sverige och Finland är inget intresse för Ryssland! Här finns inte miljontals ryssar som är föremål för bombattacker och granater som i Ukraina! Hur många gånger ska det behöva påpekas? Ryssland är det enda land i världen som klarar sanktioner och vilka mer sanktioner kan väst införa mot Ryssland utöver de som redan finns? Al Dor, du överskattar som så många andra västvärldens makt grovt…Världen är helt annorlunda än den bara var för 20 år sedan! Numera är det Kina som är vid rodret, på gott och ont, och det vi har att förhålla oss till! Och dårfinkarna i Bryssel och Washington såg till att Ryssland valde Kina…Idioter!

 24. Det känns inte bra men ställningstagandena varierar beroende på vilka delar av sammanhanget man tar med. Amerikanerna provocerade fram detta och det är europa som kommer att råka illa ut. Vad gäller det moraliskt förkastliga kan man konstatera att åtminstone novorossiyanerna jublar när det inte skjuts granater in i deras bostäder längre.

  Jag tror Ryssarna agerar från en hotbild och att det är den som driver skeendet, spekulationer kring intentioner är underordnade och kommer först i andra hand, propagandan kommer förstås att säga nåt annat.

  Hade varit tryggare med en pålitlig neutralitet, misstänker att värdlandsavtalet kommer att utösas och att vi strax har en amerikansk ockupation på halsen.

  Danmark faller..
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmark-utokar-militart-samarbete-med-usa
  fler detaljer..
  http://infobrics.org/post/35143/

  ”Pressured by tensions in Ukraine and by NATO’s narrative about an imminent risk of war, Denmark is deciding to completely abdicate its military sovereignty, allowing American troops to occupy all of its national territory, using local military bases, allocating new equipment, and carrying out all type of activity deemed necessary by the US, without any request for authorization or any prior notice to the Danish authorities.”

  Det liknar 1940 och rubriceras samarbete.

  • Man kan i så fall konstatera att USA lyckades med sitt mål i Europa att skapa en ny järnridå! För Ryssland spelar det ingen större roll, de vet redan sen tidigare att USA och deras löften är inget värda så varför bry sig? Tyvärr blir det nog Sverige och andra länder i Europa som måste lära sig den hårda vägen vad det innebär att bli blåst av USA, bankmaffian och oligarkerna som styr där! Precis som inte alla bankböter, påtryckningar och hot inte räckte för att avskräcka från att låta USA styra och ställa?

   • > Man kan i så fall konstatera att USA lyckades med sitt mål i Europa att skapa en ny järnridå!

    Precis. EU och Ryssland kommer inte att bilda union från Lissabon till Vladivostok vilket betyder att US har ryggen fri, slipper ett tvåfrontskrig och kan koncentrera sig på Kina som är den väsentliga uppgiften.

    Det betyder också att Europa var målet för den här kampanjen. Det har redan hotats med att stänga också NS1. Det är värt att notera att Nordstream passerar endast en territorialgräns vid Bornhom och att dealen med Danmark förmodligen handlar om just detta. Gasen kommer alltså att passera USkontrollerat territorium där den kan mineras och reparationer benekas i kraft av territoriella anspråk.

    Den intressanta twisten är de Ukrainska gasledningarna nu är ”befriade” och kanske inte längre behöver stängas av och då är en eventuell sprängning av NS I+II inte lika kritisk längre. Ekvationen faller då ut så att Putin räddar Europa.

    • Ja, västra Kontinentaleuropa kan ju inte försätta sig själva i konkurs bara för att Washington tycker det är skönt att någon annan pissar i vinterbyxorna. Det blir frågan om vem som blinkar först – och det blir Västeuropa. När allt lagt sig, bensinen kostar 30 eller 40 kronor litern och gasen driver upp elpriserna till hushållskonkurser i Frankrike och Tyskland -då försvinner den lilla mängden amerikansk LNG-gas fortare än kvickt, liksom den amerikanska andan. Man har ännu sin ”omvändning till Kina” att tänka på -för att knäckas även där.

    • Dags för Ryssland att stänga gasen! Då skulle vi se Europas ekonomi i gungning och de exceptionella som ledar västeuropeiska länder idag ledare springa för livet. Klart Olaf sjunger andra visor nu – han fattar innerst att Anglosaxerna vill hålla Tyskland nere ( precis som under andra världskriget)

     ”Massiva sanktioner” bla, bl, bla – inklusive de från vasallernas Union (EU) kommer inte att bita på Ryssland! Det är bara hot air som man säger på jänkarnas mål

     Medan västledare håller sina möten och ger ut tomma kommunikéer (https://www.strategic-culture.org/news/2022/02/24/biden-squawks-amid-headless-chickens/), så omintetgör Ryssland vapendepåerna och militäranläggningarna, flygplatserna som skulle använts för att förstöra Ryssland.

 25. I stort sett alla säkerhetstjänstens kontor hos SBU är sönderbombade i Ukraina. På SBU:s innergård i Kiev eldar personalen upp pappersakterna i en stor brasa.

  Jag undrar om det nog inte blir årets mest trista och märkliga fotografi.

 26. Ukraina är olagligt som stat. Det har det varit sedan 2014
  Ryssland ställde ett nytt ultimatum till Kiev. Ryssland vill att Ukraina ska underteckna ett nytt avtalspaket för att ersätta det nu nedlagda Minskavtalet. Ryssland vill att Ukraina avsäger sig alla anspråk på Krim och de oberoende republikerna Donetsk och Luhansk.

  Ryssland ställde ett nytt ultimatum till Kiev, rapporterar Telegram-kanalen Legitimate. Volodymyr Zelensky fick 12 timmar på sig att fatta ett beslut, varefter Ryssland kommer att starta den andra fasen av den militära kampanjen med hjälp av militära flygplan och krigsfartyg, sa kanalen.

  Putin ställde det första ultimatumet den 23 februari, när han sa att för att Moskva och Kiev ska kunna förhandla om fred kommer Ukraina att behöva:
  • genomföra demilitarisering,
  • vägra gå med i NATO,
  • hålla direkta förhandlingar med DPR och LPR.

  Det andra ultimatumet kom från chefen för Folkrepubliken Donetsk Denis Pushilin, som krävde en fredlig befrielse av republikens territorium till dess administrativa gränser. Emellertid vägrade Kievs Bandera-regim att uppfylla alla Rysslands villkor, och Putin tvingades inleda en militär operation för att tvinga Ukraina till fred.

  Ukrainas Bandera-regim på randen av förstörelse

  På eftermiddagen den 24 februari hade de ryska trupperna nått den vänstra stranden av floden Dnepr och närmat sig Kievs förorter. Ukraina har förlorat sitt flygvapen, luftförsvar och flotta, samt stora civila flygplatser. Myndigheterna är demoraliserade, det är bara radikala i Donbass som gör motstånd, vilket var väntat.

  Sergei Kuyun, chefen för A-95-konsultgruppen, sa till Strana att det inte längre kom några dieselbränslen till Ukraina från Ryssland eller Vitryssland. Ukrainas dieselreserver kommer att räcka i ungefär en månad, men de kan ta slut mycket tidigare, med tanke på paniken och den febriga efterfrågan. Det är inte uteslutet att Ukraina snart kommer att uppleva matbrist som kommer att föra slutet på regimen ännu närmare.

  Ryssland kommer aldrig att slåss på sitt eget territorium igen – detta är huvudbudskapet i Vladimir Putins tal som han höll och tillkännagav starten av den militära specialoperationen.

  Ryssland är fortfarande redo för dialog, trots krig

  ”Ryssland kommer alltid att vara redo för en dialog som kommer att föra alla tillbaka till rättvisa och principerna i FN-stadgan”, sa utrikesminister Sergej Lavrov vid ett möte med sin pakistanske motsvarighet Shah Mehmood Qureshi.
  Ryska federationen är redo för en ny Jalta-konferens – Putin kommer inte att prata med komikern Zelensky.

  Den ukrainska regimen har varit olaglig sedan 2014

  Minskavtalet skapades för att ge Ukraina en chans att bli en civiliserad stat. De ukrainska myndigheterna borde ha ändrat sin konstitution omedelbart efter den illegala Maidan-kuppen 2014. Alla politiska krafter i alla regioner i Ukraina borde ha skickat sina representanter till Kiev för att utarbeta ändringar av den ukrainska konstitutionen. Ukraina valde dock att låtsas att det inte var någon kupp alls, att alla dessa människor, som dödats på gatorna i Kiev och bränts levande i fackföreningens hus i Odessa, inte ens existerade. Ingen har någonsin blivit straffad för dessa blodiga brott. Ändå vägrade Ukraina att ta ansvar för alla dessa dödsfall.

  Ukrainas president Victor Janukovitj störtades i en olaglig kupp. Detta tyder på att allt som har hänt i Ukraina fram till denna stund är olagligt. Men ukrainarna ansåg att deras nya regim var tillräckligt legitim.

  Ändå vägrade både Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk att lyda den nya olagliga regimen i Ukraina. Det råkade bara vara så att en stor del av staten valde att inte lyda dess lagar. De tog till vapen för att försvara sin suveränitet.

  Ukrainska stjärnor kräver fred helt och hållet. Det gjorde de inte för 8 år sedan

  Efter att Putin tillkännagav den militära operationen för att demilitarisera Ukraina exploderade ryska sociala medier. Många offentliga personer, inklusive många kända personer av ukrainskt ursprung, som bor och arbetar i Ryssland, började efterlysa inget annat än fred.

  Snälla stoppa detta krig!! Ukraina vill ha fred, vi vill alla fred!!” många skrev på Instagram, Facebook osv.

  Till exempel skrev den ukrainska popsångerskan Svetlana Loboda, som uppträder mycket i Ryssland, på Instagram:
  ”Mitt hjärta brister! Jag är i kontakt med mina nära och kära i Ukraina sedan klockan 5 på morgonen. Hur kan allt detta vara möjligt?! Käre Gud, sluta med allt detta! I tårar.”

  Däremot kan man stöta på kommentarer från anhängare av DPR och LPR, som skrev meddelanden som detta:
  • ”Våra hjärtan krossades när Ukraina bombade Donbass och dödade civila! Var var du, kära Svetlana, när ditt Ukraina bombade Donetsk och Luhansk? Varför var du och alla andra som du tysta i åtta år när Ukraina bombade Donbass? Grät du för folket i Donbass när ukrainska militärer dödade barn där? Varför krävde du inte fred tidigare? Du borde ha gråtit sedan 2014!”

  • ”Det är så tråkigt att ett län som Ukraina har fallit under för USA och sålt sig som en makt helt och hållet. Clownen som du har vid makten idag är en amerikansk marionett”, skrev en användare i kommentarerna till Lobodas inlägg.
  En annan ukrainsk stjärna, TV-värden Zhanna Badoyeva (Badoyeva är känd för sina reseprogram, där hon beskriver hur vanliga människor lever i olika länder i världen), som också arbetar mycket i Ryssland, skrev:
  ”Den mest fruktansvärda morgonen den 24 februari 2022. Rädsla och fasa.”
  Och folk kommenterade:

  • ”Vi är i Donetsk, och vi har haft rädsla och fasa i åtta år. Varför sa du inget tidigare?”

  • ”Du har inte varit på Donbass. Du skulle leva i skräck och fasa i åtta år, som vi bor här nu!”

  • ”Det fanns rädsla och fasa i Odessa, där vanliga människor brändes levande, och ingen straffades för det! Unsub!”

  • ”Varför gick du inte till Donbass för att visa hur folk bor där??? Glömde du Donbass eller var du rädd för att åka dit för att filma ditt TV-program?”

  • ”När Donetsk för åtta år sedan inte stödde kuppen i Kiev, när Janukovitj flydde och Turchinov skickade trupper till Donetsk, skrek alla i Ukraina unisont: ”Separatister!” Vi har bott i DPR i åtta år nu och fortfarande ingen bryr sig. Ingen från Ukraina ångrade sig och tog parti för Donetsk. Våra barn vet vad bombexplosioner är, hur granater låter när de anländer och hur tunga vapen avfyras. Ingen av de kända personerna hade krävt fred då. Nu alla kom plötsligt ihåg att vi är en nation, att vi kommer att vinna territorierna tillbaka. Du tänker bara på territorier, men tänker du på människorna som bor på dessa territorier? Jag har ingen glädje av de beslut som fattats i Ryska federationen, eftersom Jag vill inte längre springa, gömma mig och lyssna på ljudet av bomber och granater. Jag röstade inte på någon i Ukraina, i DPR, i Ryska federationen, men det är krig i min stad!”
  https://english.pravda.ru/world/150449-russia_ukraine_war/

 27. Amerikas förenta stater var först att erkänna Donbass Republikernas självständighet.
  Ukraina och Kosackien (Donbass och Zaporozhye) anges i tillkännagivandet som separata länder och separata folk. Båda har samma status enligt amerikansk lag som att ha rätt att existera. Båda nationerna erkändes i förebyggande syfte av USA 1959.

  Så sent som den 17 juli 2015 bekräftade USA:s president Barrack H. Obama sitt engagemang för denna proklamation, efterföljande lag, och därmed Donbas genom att proklamera …” vi har strävat efter att förverkliga vår nations löfte och cementera vår nation. rykte som en ledstjärna för möjligheter över hela världen, vi har också kämpat för att utöka demokratins räckvidd — eftersom vi tror att självbestämmande inte bara är ett västerländskt värde utan ett universellt värde, och att alla människor i alla nationer har rätt att välja sitt eget öde.

  Årtionden senare fortsätter att upprätthålla fred och säkerhet att vara varje nations ansvar. Under Captive Nations Week står vi i solidaritet med dem som fortfarande längtar efter en insats i sin framtid, och vi förnyar vårt engagemang för att främja frihetens sak…

  Kongressen har genom en gemensam resolution godkänd den 17 juli 1959 (73 Stat. 212) auktoriserat och bett presidenten att utfärda en proklamation som utser den tredje veckan i juli varje år som ”Captive Nations Week”.

  DÄRFÖR utropar jag, BARACK OBAMA, USA:s president, härmed 19 juli till 25 juli 2015 som Captive Nations Week
  • Varför skulle Stepan Bandera och UCCA erkänna Donbass och kosackfolken som oberoende nationer?
  • Varför erkände de nazistiska banderisterna en oberoende Donbass och Zaporozhye? Varför KRÄVDE UCCA som nu driver kriget i Donbas att Cossackia överhuvudtaget skulle inkluderas i proklamationen om det var en del av Ukraina?

  […]Enligt president Barack Obama och den amerikanska kongressen står USA:s ära på spel i att hålla upp Captive Nations Proclamation som de bekräftade är landets lag. Presidenten kanske inte visste var Cossackia var? Kanske gav Jen Pisaki honom en geografilektion.

  Jag påpekade helt enkelt när kongressen och presidenten bekräftade tillkännagivandet, att de slog Rysslands president Putin till rejält genom att först erkänna Donetsk och Lugansk Folkrepubliken. Med det inskrivet i vår lag ska Europa fortsätta att göra som ni säger och inte som ni gör?

  Borde Obama ringa Putin och bjuda in honom att erkänna republikerna också?

  Nu är det dags att leva upp till våra skyldigheter. Vi måste sluta finansiera mordet på Donbas-folket.
  https://www.opednews.com/articles/US-Congress-and-President-by-George-Eliason-Congress-Contempt-Of_Donetsk_Lugansk_Obama-Attacks-Democracy-150807-363.html

  • Tack M för synnerligen intressant information. Washington är verkligen en klinik i sig själv. Man häpnar över uppfinningsrikedomen i den politiska galenskapen i texterna ovan.
   Europa borde verkligen ”i förebyggande syfte” erkänna alla ursprungsbefolkningsområden och (ursäkta ordvalet): indianreservat (som det hette förr) som potentiella framtida fria stater. Borde vi inte sätta ut de ursprungliga geografiska namnen på amerikanska kartor (Amerigo Vespucci som gett namn åt den amerikanska kontinenten satte aldrig sin fot på denna världsdel, falskt nog, i amerikansk historia) istället för underliga ockupationsmaktsnamn som ”Jungfrulandet”, ”Marialandet” och alla andra märkliga anglikanska frireligiösa delstatsnamn.

   Rättmätig statschef i något slags Amerika torde väl vara någon efterkommande efter Sitting Bull.

 28. JAG VET INTE OM JAG HÖRDE RÄTT…i P1 Studio ett, USA-korrespondenten sa att Biden sagt att han inte fått med sig de europeiska länderna på så hårda sanktioner som amerikanarna ville ha mot Ryssland, det visar i så fall att Europa är splittrat, och det innebär att kriget inte trappas upp, och att det här var något som ryssarna hade räknat med. Hoppas att det är så att regeringen i Ukraina inser att dom inte kommer att få stöd, och att regeringen måste avgå….och att majoriteten av Ukrainas befolkning klart visar att dom inte alls har lust att kriga mot Ryssland….och då har ryssarnas anfall mot militära anläggningar varit helt rätt. Dessa anfall som svenska medier kallar ”fullskalig invasion”. Och USA får stå med lång näsa. Och Ann Linde och Peter Hultqvist och Carl Bildt och Ulf Kristersson och alla andra som vill ha krig för att USA måste lösa sina enorma problem.
  Det vi vanliga människor behöver i världen är FRED….
  Som sagt, hoppas att jag hörde rätt.
  Vad tror ni, låter det rimligt?

  • Ja, jag hörde rätt, Biden hade inte fått med sanktioner mot Putin, och inte heller fick han med européerna på att blockera Swiftsystemet, något som är nödvändigt för att Ryssland ska kunna handla med Europa…

  • Om den ukrainska regeringen måste ”avgå” – jag tror just det ’positiva stadiet’ sedan många timmar är definitivt över, frågan är vilka som kommer att bli ny regerings- och statschef i just Ukraina. En av USA:s ledande Rysslandskännare, Dimitri Simes, född i Moskva i slutet på 1940-talet, sade ikväll (24/2) att den ukrainska Zelenskyj-eran är nu definitivt över. Dagens ukrainska styre kommer inte att överleva krisen politiskt, eftersom all deras militära utrustning och handlingsutrymme i princip är utslaget till fullo.

   Européerna kan knappast gå med på att helt begrava de ekonomiska kontakterna med Ryssland omedelbart – då går helt enkelt Västeuropa in i depression och rentav konkurs -en allvarlig finans- eller börskrasch kan bli följden. Om Tyskland inte tar den nya gasledningen i anspråk så är det ett avtalsbrott enligt internationell lag, och skadestånden för det är mycket höga – sista siffran jag hörde var 45 miljarder Euro i skadestånd till ägarbolagen bara i en första vända, sedan tillkommer täckning för förlorade exportinkomster för varje utebliven avtalsmässig gasenhet för varje tidsenhet. Det sägs att om Nord Stream-2 inte tas i bruk kommer Tyskland snabbt att få negativ tillväxt de första åren i ekonomin. Vad jag förstår så fungerar den äldre och parallella gasledningen Nordstream-1 ännu. Skulle de ukrainska gasledningarna med transitgas till Europa skadas av till exempel ett ukrainskt terrorattentat, så måste den gasen helt enkelt överföras via Östersjöledningarna och då finns i princip bara Nordstream-2 kvar som reserv.

 29. ”I would now like to say something very important for those who may be tempted to interfere in these developments from the outside. No matter who tries to stand in our way or all the more so create threats for our country and our people, they must know that Russia will respond immediately, and the consequences will be such as you have never seen in your entire history” – Rysslands President, Vladimir Putin.

  Åtgärder som sätter västs exceptionella skit ledare på plats är på väg med andra ord 😂😂😂

  https://thesaker.is/russian-military-operation-in-the-ukraine-open-thread/

 30. Nä! Jag kan absolut inte acceptera att Ryssland inte låter Ukrania vara i fred. Putin är hemsk. Han vill gärna ha det som det var innan muren föll. Då hette ju landet Sovjetunionen och dessutom så var det massa ockuperade länder runt om i halva Europa. Nu vill ha slutligen ha med Sverige och Finland i sin ockupation. Ukrani är bara början. Det måste bli ett slut på de planerna. Alla stater måste få bestämma själv, hur de skall vara. Frihet gynar världsfreden.

  • Tycker du att Natos inringning och militära uppladdning runt occh demonisering av Ryssland ökar friheten? USA/Ntos krig i Afghanistan och Mellanöstern? Natos bombningar av Serbien i 11 veckor 1999? Nato-dominanten USA:s stöd till statskuppen i Ukraina 22/2 2014 mot folkvald president, och stöd till andra statskuppsförsök som i Venezuela, Bolivia, Honduras, Grenada, Kongo, Iran, Indonesien, Kambodja, Brasilien.

   • Ryssland har ca 7% av sin gräns mot ett NATO land. Sverige har ca 80% av sin landgräns mot ett NATO land, Norge. Norge och Sverige har genom historien varit förbundet, Kalmarunionen och efter Napoleonskriget, som Ryssland och Ukraina. Våra språk är likartade, som ryska och ukrainska.

    Eftersom vi med mycket större grundlag kan hävda att vi är omringade av NATO än Ryssland, bör vi snarast starta uppmarschen mot Norge? Kanske med Global Politics som ledande propaganda organ? Kanske med Viviann Månsson, med flera som härförare?

    • Ja det svenska Nato-beroendet är mycket bekymmersamt, med dess återkommande militärövningar, värdlandsavtalet mm. Nato:s politik mot Ryssland är den motsatta med militärbaser, kärnvapenkompetenta missiler inpå Ryssland, demonisering – och 15 gånger större militärutgifter än Ryssland som är utpekad som fiende av Nato. Det är inte Sverige.

    • Klart att Sverige är hotad av Norge. Sverige måste marschera in i Norge och ta beslag på landets olja. På så sätt minskar vi inflationen och lyckas säkra olje tillförsel till Sveriges bilister. Jag ställer gärna upp på en svenska invasion av Norge – Fosterlandet eller döden! Sverige ska bli stor igen! Hämna Karl den XII! ot Norge🥱😜🤣

     Sedan så glömmer @Per Erik att USA genom sina närmare 500 militära baser runt om Ryssland delar den ett av de längsta gränssnitten med Ryssland. Därför har Ryssland rätten på sin sida i att kräva att USAs baser rullas tillbaka och allra helst till Alaska.

     https://www.youtube.com/watch?v=NseMqLhTrRY

     Detta är i själva verket en gest i all välmening från Rysslands sida- världen vet jo att vill Ryssland så kan den reducera hela USA till aska och USA inget kan göra åt det. Därför är välden tacksam att Ryssarna är mycket sansade jämfört med Chihuahua gänget som styr USA och skäller för minsta oljud. Om allt det kan du läsa er på DN (Dagens Nonsens, sidan 2022 ”Hänt i År”)

  • Gun: Du skriver: ”Nu vill han slutligen ha med Sverige och Finland i sin ockupation. Ukraina är bara början”
   Var har du hämtat sådana uppgifter? Låter mer som att du ger uttryck för din egen (omotiverade) ängslan.

   • Är inte detta ett hot så vet jag inte vad det ska kallas?

    Citat:
    Under en presskonferens på fredagen sade Maria Zacharaova, representant för ryska utrikesministeriet:

    – Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, vilket ni mycket väl förstår är ett militärblock, skulle få allvarliga militärpolitiska konsekvenser, vilka skulle kräva svar från vårt land.

    • Ja, det är ett hot.

     Det är ett direkt hot mot Ryssland om Sverige går med i NATO.
     Därför vill jag inte mitt land Sverige går med i NATO.
     NATO-frågan kommer bli avgörande hur jag ska lägga min röst vid höstens val.
     Ni får gärna berätta för mig hur våra partier ställer sig till svenskt NATO-medlemsskap.
     Gärna partier både i och utom Sveriges Riksdag.

    • Om Sverige är ett uppmarschområde som hyser amerikanska installationer blir vi ju per automatik en måltavla. Liksom de nya amerikanska baserna i Nordnorge och dito i Danmark http://infobrics.org/post/35143/
     Man ställer in koordinaterna på Sverige, vilket är en militärpolitisk konsekvens.

     • Självklart Rolf! Allting som ligger utanför Rysslands statsgräns kan betraktas som uppmarschområde för anfall mot Ryssland och är därför fritt för Ryssland att anfalla! Genialiskt! Ryssland kan därför aldrig göra fel!

 31. När jag läste det här inlägget på Facebook av Mario Sousa, så blev åtminstone jag övertygade om att Ryssland har gjort rätt:
  ”Konflikten Ryssland – Ukraina
  Hur började det?
  Ukraina vill gå med i Nato, Ryssland vill inte ha Natos USA och Storbritanniens kärnvapen i närhet.
  För några veckor sedan sa Putin i ryska tv att det skulle vara fel och även kriminellt av honom som Rysslands president om han skulle acceptera Natos kärnvapen i Ukraina.
  De skulle vara 7 minuter från Moskva, än mindre tid från andra ryska städer.
  Omöjligt att sätta stopp för en kärnvapenattack, miljoner ryssar i omedelbar fara.
  Än farligare när man vet att Ukraina sedan 2014 styrs av fascister och nyliberaler.
  Putin försökte förhandla om detta, att Ukraina aldrig skulle gå med i Nato.
  Ingen ville lyssna på honom.
  Bakom kulisserna fanns USA som tvingade alla EU ledarna i ett led mot Putin och Ryssland. Sverige behövdes inte tvingas, Sverige var den mest ivriga mot Ryssland.
  Tiden gick och motsättningen blev större.
  Sedan kom den Internationella säkerhetskonferensen i München 15 februari.
  Där fick Ukrainas president Zelensky stora applåder av USA och alla EU-ledare närvarande när han sa att han som Ukrainas president skulle sätta igång med ett eget kärnvapenprogram i Ukraina.
  Alla applåderade, ingen försökte sätta stopp för galenskapen.
  Ukraina, ett fullständigt bankrutt land där pensionärerna är hungriga och arbetslösheten enorm, där sjukhusen har knappt med pengar så de kan vara öppna, där skolorna förfaller! Denna Ukraina skulle starta tillverkning av kärnvapen. Mot Ryssland.
  Zelenskys deklaration om kärnvapentillverkning kan enbart ses som en krigsdeklaration mot Ryssland med hot om kärnvapenattack.
  Efter konferensen i München förändrades Putins och Rysslands agerande.
  Rysslands president Putin erkände Donetsk och Lugansk Folkrepublikerna, vilket givetvis innebar militärstödd mot Ukraina.
  Därefter blev inriktningen att militärt göra slut på fascisterna som styr Ukraina.
  Vad skulle Putin kunnat göra annars?
  Låta ukrainska fascisternas kärnvapen regna över Ryssland?”
  —————————————————————————–
  Inlägget skevs av Mario Sousa, som har skrivit artiklar om Ukraina i Proletären i flera år.
  ,,,,,,,,”De skulle vara 7 minuter från Moskva, än mindre tid från andra ryska städer.
  Omöjligt att sätta stopp för en kärnvapenattack, miljoner ryssar i omedelbar fara.”…….
  …………………………………………………………………………….
  Och som Hans Blix sa “……men jag tror att om man tittar närmare på vad dom [Ryssland] för fram så är det framför allt att dom inte vill ha västliga och Natotillhöriga missil—och andra militära anläggningar så nära sina gränser, om man säger nej till Nato då får man inte heller ha några Natomissiler där, det är Natomissiler snarare än medlemskapet som är det väsentliga och jag tycker att man ska då ska tänka lite inte bara på att Helsingforsdeklarationen ju säger att varje land har rätt att ansluta sig var dom vill, och att det inte finns inga inflytelsezoner osv, men jag tycker att man ska erinra sig vad som hände 1962 när Chrustjov skickade iväg nukleära missiler till Kuba, och amerikanarna och Kennedy i spetsen mycket skickligt lyckades lösa genom sin karantän lyckades stoppa det hela, det var alltså ett läge när Ryssland förde in något mycket nära USA och det var bara intolerabelt för amerikanerna dom kunde inte acceptera att ha någonting sådant så nära sina gränser. Hade Helsingforsdeklarationen funnits då hade kubanerna kunnat säga: Jo, vi har rätt att göra detta också…så man måste förstå att stater, speciellt stora stater känner avsky för att ha andra militärmakter så nära inpå sig inpå…..” Ur Radiointervju i P1 Studio 1

  • Håller med Ryssland gjorde rätt! Snaran skulle dras runt landet och sedan den slutgiltiga dolken – det är vad neokonservativa och sionister hade dukat på det geopolitiska bordet. Men tack gode Gud att Ryssland har en ledar som värnar om sitt folks och lands intressen högst och inte som västländers neokonservativas och sionisternas intressen.

   För den som vill så finns President Putins tal till nationen där han lägger ut hur och varför vi befinner oss där vi är.

   http://en.kremlin.ru/events/president/news/67843

   Alla borde läsa den och bilda sin egen uppfattning istället för den helt och hållet förvrängd och falska berättelsen som västmedier för.

   • Förstår du inte att Putin har förlorat allt förstånd? Han drar stort elände över sitt land för en lång tid framöver.
    Han har inte som mål att skydda rysktalande befolkning, han vill återupprätta det gamla sovjetiska imperiet.

    De talade om Putins mentala hälsa på radion idag och det var både experter och personer i hans omgivning som har sett en beteendeförändring. Han har isolerat sig alltmer redan innan coronapandemin men detta har förvärrats på senare tid.
    Förmodligen har han utvecklat en svår paranoia som gör att han sett hot i sin omgivning som inte fanns i verkligheten.
    Nu finns förmodligen hotet att han kan bi bortplockad av andra i Kreml. Han inser detta och det kommer bara att förvärra paranoian. En mycket svår tid väntar för ryssarna.

    • Att president Putin, som ofta och länge kritiserat sitt lands sovjetiska förflutna, skulle vara beredd att ta den sociala, politiska och ekonomiska smällen att ta hand om Centralasiens ekonomier, liksom den avgrundsdjupa ukrainska ekonomin i ett svep är västerländskt mediatrams; en slags parallell förklaringsvärld som sprids av herrar som Patrik Oksanen och Wolfgang Hansson som hävdar Sovjetunionen 2.0.

     Vad Ryska federationen och president Putin inte vill ha, är ett ukrainskt territorium fyllt av potentiella amerikanska raketvapen -det är bara att titta på kartan så förstår man.

     Ukraina är ett förlorat AMERIKANSKT geopolitiskt projekt. det kommer att ta (mycket)lång tid för västeuropeiska politiker och instanser att inse vidden av hur eländigt grundlurade och intelellektuellt underminerade de blivit av Washingtons våldsetablissemang. Ryssland, halva Europa, har förlorats till Kina. Ukraina, en gång en sönderfallande amerikansk pseudo-delstat i Europa, faller sönder och har förlorats för Washington.

     Det enda europeiska politiker idag verkar tyvärr vara i stånd till är att avstå från allt diplomatiskt samtal på internationella traktat (som inte har med Nato:s traktat att göra) är att leta en massa ryska bankkonton. Man är ännu helt hyptnotiserat av Washingtons ränker och kontraproduktiva tänkande: så förlorades också Irak, Mellanöstern och Afghanistan, liksom Georgien och nu Ukraina. Och västerländska politiska etablissemangen förstår inte vad den minsta gemensamma olycksnämnaren är: Washington.

     Washingtons geopolitiska ränker kommer tyvärr att dra Europa med sig i den politiska avgrunden. Frigör sig inte Europa från detta maligna amerikanska tänkande är Europa förlorat. Helt förlorat. Den filosofiska kontinenten håller på att gå under av de amerikanska tankesmedjornas idioti och paranoida dumheter.

     • På vilket sätt skulle Europa vara förlorat?

      Europa står mer enat nu än kanske någonsin tidigare. Ryssland som har en ekonomi som tills nyligen motsvarade ca Spaniens (3 ggr Sveriges) kan räkna med att falla en bra bit ner ”in the pecking order”.

      Tänk vad detta krig kostar stadskassan och därpå ytterst svidande sanktioner. Finns bara ett slut på detta och det är en fullständig kollaps av de ryska finanserna. Och detta kostsamma krig kommer inte sluta i första taget då flera länder fortsätter att skicka kvalificerade vapen till de Ukrainska styrkorna och det så småningom övergår från konventionellt krig till gerillakrig. Stinger, Javelin och NLAW biter hårt just nu om du följer t.ex. https://liveuamap.com/.

      Jag har inga sympatier med Ryssland som stat men lider desto mer med det ryska folket, de förtjänar en bättre ledare och en bättre framtid.

     • Erik Ståhlgren,
      Du verkar inte förstå ryssarna faktiskt valt sina ledare.
      Men det kanske är som alltid när andra väljer fel partier och ledare.
      De förstår inte sitt eget bästa och du till exempel förstår så mycket bättre?

      Jag tror faktiskt om ryssarna överlevde 1990-talets allvarliga ekonomiska kriser så kommer de överleva västvärldens ekonomiska sanktioner också.
      Vad du inte vill förstå är att västvärldens sanktioner mot Ryssland även slår tillbaka mot dem själva då Ryssland är en mycket viktigt handelspartner för köp av västerlandets konsumtionsvaror mot försäljning av eftertraktad råvara som ex. vis olja och naturgas. Men även spannmål, virke m.m.

      Jag kan inte se Ryssland som fiende.
      Jag kan bara se Ryssland som en bra vän men som måste ha schyssta villkor och inte leva under hot.
      Det är västvärlden som hotar och inte Ryssland.
      Ryssland vill avtala bort kortdistans- och medeldistansrobotar riktade mot varandra.
      NATO vill bygga fler militärbaser.
      Där har du svaret.

  • Det är så fruktansvärt otäckt, att ledarna i EU och USA applåderar när en skådespelare med manus från CIA uttalar hotelser mot Ryssland.
   Man måste erkänna den otroliga skickligheten i USA:s lögnfabrik, som lyckas får en hel värld att tro på deras produkter, som ”Atlantic council” producerar med hjälp av en hel stab människor.
   Atlantiska rådet är NATO:s tankesmedja. Den förespråkar aggressiva strategier för att hålla tillbaka Ryssland. Kina och andra amerikanska motståndare, och utformar ofta utrikespolitik för den amerikanska regeringen.
   Man kan undra om det är kompletta idioter som styr EU, som inte ens ser det mest uppenbara och som Tulsi Gabbard också försökt förmedla:. UKRAINA ÄR INGEN DEMOKRATI.
   Dessutom har det blivit ännu mer odemokratiskt sedan CIA gjorde kuppen 2014.. Det är ett gigantiskt odemokratiskt land, och EU-ledarna blundar för detta.
   Max Blumenthal har skrivit en bok ”The Management of Savagery” , Den som styr ondskan, det är USA med alla sina krig och gödning av extremister om de så är islamister eller fascister. Det är vad boken handlar om. Jag har köpt den, men ännu inte läst den mer än bitvis.

   Max har intervjuat en udda karaktär, som har sitt eget korståg mot fascister. Han var i Ukraina på Maidan. Han såg slakten då nazisterna brände människor levande, de slängde gasoline på dem och tände eld sedan. Den massakern finns noga forskning om, men ingen publicering hos SVT.
   Han sålde allt han ägde och åkte till de pro-ryska områdena för att strida på fascisterna.
   Han har en egen sida på youtube, där han lagt ut sina videor från de pro-ryska områdena.
   Där fanns en video som jag tyckte var väldigt intressant för där intervjuar han en man i Ukraina som är drygt 90 år. Den mannen gick med i Röda Armen som 16 årig pojke, med ett brinnande hat mot fascisterna när han såg vad de gjorde i Ukraina, och tågade med Röda Armen mot Berlin, för att besegra nazisterna.
   Han säger att nazisterna som är i Ukraina nu är ättlingar till Banderas fascister.
   Bentley säger att nazisterna i Ukraina under andra världskriget blev upplärda av USA, så historien upprepar sig. Återigen USA som skapar nazister när det passar dem, som en vän till mig sa från Irak. USA uppfinner IS när de passar dem och de avrättar dem när de passar dem.
   Vill man lyssna på den äldre mannen så kan man gå fram till 8.20 på videon där intervjun börjar.

   https://www.youtube.com/watch?v=yVFi3qTfON8

   • Du har rätt Vivianne, att Bentley är något udda, men det han berättat om Donbass har visat sig vara riktigt ända från början. Bentley deltog själv i striderna kring den nya flygplatsen i Donetsk som slogs i ruiner i inbördeskrigets inledningsskede 2014. Jag minns att jag då undrade hur länge Ryssland stillatigande kan åse ett sådant brutalt övervåld på den etniskt ryska landsdelen. ”Våra barn skall gå i skola, deras barn skall kura i källare”, deklarerade president Porosjenko med ett hånleende.

    Bentleys skildringar överensstämmer väl med vad den finske journalisten Janus Putkonen berättat om i sina vlogs. Putkonen har en helt annan bakgrund. Han kommer från en medelklass journalistfamilj och började sin bana med att försöka skapa ett alternativmedium i Finland. Myndigheternas reaktion blev så aggressiv att han tvingades fly landet. Först slog han sig ner i Thailand varifrån han redigerade sin blogg men delvis av en slump kom han först till Kiev 2014 och efter att ha dragit sina slutsatser landade han som redaktör för oppositionens nättidning i Donetsk. Och där har han bott sen dess.

    Putkonen har även berättat om att situationen varit än värre för de ryskukrainare som bott på andra sidan stridslinjen i tätorter där. Här har nazistbataljonerna kunnat härja ostraffat med tortyr, våldtäkt och mord. När det således i statistiken anges att en viss procent av inbördeskrigets offer befunnit sig på den ”ukrainska” sidan bör man veta att stridslinjen går tvärsigenom det rysketniska Donbass. Det har omkommit civila på bägge sidor men praktiskt taget handlar det om samma folk.

 32. Det rapporteras i dessa timmar att Moskva och Kiev kan vara på väg mot ett helt nytt Minsk-3-avtal (ett så kallat ”Super-Minsk”) om nu inte någon rapporterat om det här redan.

 33. Anders, har du bevis från oberoende källor för påståendet att det var utländska krafter som stod bak upproret i Tjetjenien? Med oberoende källor så menar jag från erkända medier, neutrala observatörer.

  Kan inte se att det handlar om ”Whataboutism” eftersom Slaktaren Ramzan Kadyrov skryter om sin framfart i Mariupol. I hands ögon så handlar det kanske om att eliminera LBTQ+ som i hans hemland?

  • Tjetjenienkrigen är jag inte så väl insatt i.

   Här ”Muhajireen Brigade: An Element of the CIA’s War in Chechnya

   Jaish al-Muhajireen wal-Ansar is comprised primarily of Chechen and other Russian-speaking foreign fighters. It was led by an ethnic Chechen, Abu Omar al-Shishani, aka Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili. Batirashvili and two other amirs assumed leading positions in the Syrian jihad and were backed by Chechen warlord Doku Umarov.
   Umarov, described as “Russia’s Bin Laden,” at one time ran a propaganda clearinghouse, the Kavkaz Center, that was funded by the US State Department and various fronts including the National Endowment for Democracy-funded Russian-Chechen Friendship Society. “The former currently supports US efforts to overthrow the Syrian government,” writes Tony Cartalucci. Research shows the conflicts in Chechnya and neighboring Dagestan were engineered by NATO and the CIA to destabilize Russia.

   “Ethnic Muslim populations in this region of Russia and of the former Soviet Union, including Uzbekistan, Kyrgyzstan and into China’s Xinjiang Province, have been the target of various US and NATO intelligence operations since the Cold War era ended in 1990,” writes F. William Engdahl.

   “Washington sees manipulation of Muslim groups as the vehicle to bring uncontrollable chaos to Russia and Central Asia. It’s being carried out by some of the same organizations engaged in creating chaos and destruction inside Syria against the government of Bashar Al-Assad.”

   Rebel leaders Shamil Basayev and Al Khattab, who vowed to establish a Wahhabist the Caucasian Emirate, were trained and indoctrinated in CIA sponsored camps in Afghanistan and Pakistan.

   Pakistan’s ISI (Inter-Services Intelligence) played a key role in organizing and training the Chechen rebel army. The ISI also played a role in supporting the Afghan Mujahideen, a Muslim paramilitary force that would eventually mature into the Taliban and al-Qaeda.

   The CIA also worked to destabilize the Balkans, a fact documented by the media in Europe but largely ignored in the United States. The effort to convert the Balkans into a “safe haven” for fanatical jihadists was aided by the CIA and the Pentagon. In 1993, CIA asset Osama bin Laden reportedly installed his number two man, Ayman al-Zawahiri, to run the organization’s operations in the Balkans.

   The CIA, British and Turkish intelligence, with ample funding from Wahhabist fanatics in Saudi Arabia and the Gulf Emirates, created the jihadist menace in Syria as part of an effort to overthrow al-Assad and establish a Sunni caliphate in Syria.

   In May Judicial Watch obtained DIA documents showing the U.S. has supported the Islamic State from its inception as an al-Qaeda offshoot in Iraq and is working with the Wahhabists to establish an Islamic principality or princedom in Syria. här.

   • Anders, du får gärna berätta hur redaktören har undersökt detta: ”Research shows the conflicts in Chechnya and neighboring Dagestan were engineered by NATO and the CIA to destabilize Russia”. Research, alltså forskning skall om den ha något värde vara det som kallas kollega kontrollerad, peer review.

    • Ber dig läsa artikeln. Massor av skrivs om politiska händelser är inte baserad på forskning.

     • Jovisst. Olika uppfattningar finns om kvalitet på forskning. Ingår i forskningsprocessen. Har viss erfarenhet från forskarvärlden som författare och f.d. bitr. red i några vetenskapliga tidskrifter.

 34. Ursäkta Anders, men det var du som hänvisade till 8dagar, du hänvisade inte till Thierry Meyssan. Ett elementärt sök på TM ger flera artiklar som är klart ”hemsnickrat” tyckande. Med en förmögenhet på ca 12 miljoner så ger det nog till salt till gröten för TM. Men nu är det kanske inte så vanligt med gröt i Libanon?

  Menar du helt ärligt att med en e-post adress i Ryssland i den nuvarande situationen vittnar om objektivitet?

  • Visst kan man vara objektiv med en epostadress i Ryssland, liksom med en i USA och en i Sverige. Menar du att alla med e-postadress i visst land har samma åsikt?

   • I och för sig korrekt, men när man inte ens hittar en antydning till den minsta kritik av Rysslands överfall så är det omöjligt att tro att man är objektiv.

    • Vem är objektiv? (Har du läst alla artiklar där jaag uttalat en personlig uppfattning i frågan.)

     • 4 april 2022, 07:19
      Något om objektivitet..
      De mål som Tyskland och Storbritannien faktiskt eftersträvar i situationen med Ukraina utsågs av kaptenen i första rangen av reserven och militärexperten Vasily Dandykin till TV-kanalen 360.
      Storbritannien försöker ta en ledande position på kontinenten, som Natos huvudmakt, med hjälp av den ukrainska krisen. Denna åsikt uttrycktes av Dandykin.
      Detta, enligt experten, bevisas av följande incidenter: jagaren Defender:s intåg i ryskt territorialvatten och flygningar av spaningsflygplan nära Rysslands gränser.
      Dessutom, påpekade Dandykin, uppnår London sitt mål genom att leverera bärbara luftvärnsmissilsystem till Ukraina.
      Tyskland vill först och främst behålla statusen som den första ekonomin i Europa, tror Dandykin.
      Detta hindras av närvaron av amerikanska trupper. ”Tyskland försöker fortfarande göra motstånd och tvingas höja sina väpnade styrkor, höja andelen av BNP, och detta påverkar statens tillstånd, särskilt mot bakgrund av en stor flyktingström”, tillade kaptenen.
      Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tänker under ett möte denna vecka med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmana honom att stärka sanktionerna mot Ryssland.
      Det noteras att Scholz kommer att göra sitt första besök i London den 8 april sedan han tillträdde som kansler.
      Enligt publikationen kommer Johnson att uppmana honom att öka det diplomatiska, ekonomiska och militära trycket på Ryssland.
      https://www.gazeta.ru/politics/news/2022/04/04/17518123.shtml

   • Det är påfallande att du faktiskt inte kommenterar de mängder av påstående att västlig media är styrd av NATO och CIA. Nu väntar jag bara på att någon av Putins försvarare skall påstå att norska Klasskampen är köpt och betald av NATO och CIA…

 35. Anders, med din erfarenhet av forskning så bör det ju vara hur lätt som helst att redovisa forskingen som det hänvisas till?

  • Varierande. Kristiskt reflekterande inställning och medvetenhet om olika parters syn och intressen är något att sträva efter.

 36. Sluta med ditt hyckleri. Du och de andra i Föreningen för Imperialismens Befrämjande har stött moskoviternas krig mot Ukraina sedan 2014.

  • Så här på årsdagen kan Rysslands vänner säga ”vad var det vi sa?” Allt har besannats.
   För samling ryssofober däremot har inga av deras berömda förutsägelser har besannats.

   Vad kommer att hända under år 2023?
   1. Ryssland kommer att slutföra sina planer (demilitarisering och avnazifiering)
   2. Odessa kommer att förenas med Ryssland.
   3. Landet 404, d v s f.d. ukraina, blir till. Självklart trimmat till rätt storlek (likt litauen, estland eller lettland – dvärgenheter)
   4. Motsättningarna inom Nato och inom EU fortsätter att växa. Krutduk med andra ord. Historiens soptipp måste ta hand om ytterligare två kolosser.
   5. Vassal folken gör uppror

   Under tiden kan Moskoviter njuta av den galna teatern som ställs ut regisserad av en bankirens springpojke och en Wurst.
   Håll er ajour ryssofober!🤣🤣🤣

 37. Det har nu gått ett år sedan krigsutbrottet. Vi vet numera att såväl Merkel (D) som Hollande (F) själva inte genom sina länder verkat för att Minsk II implementerades utan erkänt att tiden från 2015 gavs till Ukraina för att med NATOs hjälp rusta upp Ukraina för USAs proxykrig mot Ryssland. Trots att början på kriget var en begränsad militär operation från Rysslands sida, för att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet, vilket delvis lyckades en tid, innan angloamerikanerna genom Boris Johnson satte stopp för det i början av april 2022, så har ännu mig veterligen ingen kunnat förklara vad Ryssland skulle gjort i stället än att intervenera i Ukraina den 24 feb. 2022. T.o.m. Noam Chomsky har fördömt invasionen, men gått bet på att förklara vad som skulle göras i stället.

  Alltså 7 års förhalande av Minsk II, även godkänd av FN, skulle föranleda vadå (?), som alternativ till invasion? Det enda jag kan tänka mig borde ha skett är att invasionen skulle ha genomförts först i mitten eller slutet av mars 2022, då ukrainsk huvudsaklig nazimilis i östra Ukraina hade planerat att med fullskalig kraft angripa Donbass. Då kanske invasionen varit enklare att förklara.

  Redan våren 2021 förberedde Ze & co ett angrepp på Donbass och veckorna före den ryska invasionen så hade Ukraina successivt trappat upp beskjutningen av Donbass, dvs beskjutning av den del av den egna befolkningen, som man inte ville kännas vid, för att driva ut dem ur Donbass. Det brukar kallas etnisk rensning.

  Så vad skulle Ryssland ha gjort i stället för att gå in med militär i Ukraina den 24 feb. 2022? För många tycks det vara lätt att fördöma men ingen anger något alternativt förfarande än fortsatta förhandlingar (t.ex. Macron kommer till Moskva och snackar, tomhänt och utan innehåll, sönder Putin till trötthet flera gånger i timmar).

  Jag kan inte se något alternativ till vad som skett eller förstå vad Ryssland skulle gjort i stället. Sju år för att implementera Minsk II är lika lång tid som hela andra världskriget pågick.

  Vi vet numera också att detta är Bidens krig, med stöd av vasallerna i Europa. Säkert har Biden en del egna oegentligheter att gömma i Ukraina och får härmed betraktas som en ytterst farlig man. Speciellt som han var den som verkar ha gett klartecken till sprängningen av Nord Stream.

  Någon som har en klar och tydlig idé?

 38. Sanktioner från helvete 🤣🤣🤣
  Ryssland har slut på krut 🤣🤣🤣
  Ryska armén kan inte kriga 🤣🤣🤣
  Ryssland har förlorat 🤣🤣🤣
  ukrainsk offensiv 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Putin har caner 🤣🤣🤣
  Putin vill erövra Europa 🤣🤣🤣
  Putin ___ (fyll på, på Aftonljugs manér) 🤣🤣🤣

  Rysslands vänner skrattar hela vägen till banken

 39. ”Ukraine lost the war on February 24 2022, the day the Special Military operation had started.”

  Således:

  ”Russian forces are currently attacking in all directions. The Ukrainian forces lack personnel as well as munitions. It is only a question of time until the Ukraine has to give up and to seek peace under whatever unfavorable condition.

  There never really was, and is no longer a way, to change that path.

  The $60 billion aid package held up in Congress will not significantly change the future. This fight is a long haul one that will require additional aid. The spigot will close at some point — perhaps soon — turning off aid and sealing Ukraine’s fate.

  The endgame in Ukraine is approaching fast. It may indeed come much sooner than many are today willing to admit.”

  https://www.moonofalabama.org/2024/02/ukraine-can-no-longer-win-it-in-fact-neve-had-a-chance-in-the-first-place.html#more

 40. T o m CNN erkänner att Ryssland blivit rikare än någonsin. Inte bara det utan Ryssland är Europas största ekonomi. Vad säger ryssofob? Har CNN anammat Putinismen?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here