15 av Natos många löften till Sovjetunionens ledare Gorbatjov 1989-91 (som man brutit mot)

25
3000

Jens Stoltenberg


I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag publiceras denna – som är lika aktuell som 23/2 2022, eller hur?

Ola Friholt, fredsaktivister på Orust har gjort denna sammanställning med avslutande kommentar. Tror att många läsare är intresserade av detta.

Referenser för löftena finns hos oberoende fredsforskare och i National Security Archives hos George Washington University, USA. De flesta finns i Robert Parry: Bakom kulisserna i Kiev.Om hur amerikansk nykonservatism
och ukrainsk nyfascism drev fram en kupp och ett krig i Ukraina (Karneval 2015) och i Alexander Mercouris: Kan ukrainakonflikten lösas på fredlig väg? (Karneval 2015).

____________________________________________________

Nato:s löften till Gorbatjov 1989-91

 1. Dec 1989 Malta summit, möte mellan Gorbatjov och George W Bush den äldre: ”USA skall inte dra fördel av omvälvningarna i Öst”.

2. 31 jan 1990, första försäkran av Hans Dietrich Genscher i Tutzing (Bayern) : ”Ingen Natoexpansion mot öster, inte ens inom förra DDR!”

3. Deklarationen upprepades i olika memoranda av Genscher, Helmut Kohl, James Baker, CIAchefen Robert Gates, Bush, Francois Mitterand, Margareth Thatcher, John Major, Natochefen Manfred Wörner m fl…

4. 10 feb 1990 i samtal mellan Helmut Kohl och Gorbatjov: Nato ska inte expandera österut. Detta sades för att underlätta för Sovjetunionen att godta återföreningen av Tyskland.

5. 6 feb 1990 : Genscher och Douglas Hurd: Nato ska inte expandera österut.

6. 11 april 1990: Genscher, Douglas Hurd, James Baker plus utrikesministrarna: ”Nato ska inte hota Sovjets säkerhetsintressen”

7. 18 maj 1990 i Moskva: Baker och Gorbatjov ense om 9 punkter: ”Sovjets säkerhetsintressen ska respekteras.”

8. 25 maj 1990: Mitterand och Gorbatjov: ”Upplös militärblocken! Garantera Sovjets säkerhetsintressen!”

9. 31 maj 1990 i Washington: George Bush garanterar Gorbatjov att Nato aldrig ska riktas mot Sovjet.

10. 8 juni 1990 i London: Margareth Thatcher deklarerar: Vi ska säkra Sovjets säkerhetsintressen och omorientera Nato från militär till politisk sammanslutning.

11. 5 juli 1990: upprepades deklarationen från London av M Thatcher.

12. 15 juli 1990, i telefonsamtal mellan G Bush och Gorbatjov: ”Välkommen in i Nato – i en non-aggressionspakt. Detta följdes av diplomatiska kontakter med Nato. – Men inom USAs regering fortsattes planeringen om expansion, samtidigt som det kungjordes att Nato inte skulle expandera österut.

13. mars 1991: John Major försäkrar personligen Gorbatjov : ”Nato kommer inte att förstärkas”.

14. juli 1991: Manfred Wörner som Nato secretary general försäkrar att Nato är motståndare till expansion.

15. I december 1991 upplöstes Sovjet genom en gemensam deklaration av partierna i Ryssland och Ukraina. (Krim fortsatt i union med Ukraina, med eget parlament och rättsmyndighet. Vilket Nato bortser ifrån då Krim efter folkomröstning sagt upp unionen och gått i union med Ryssland.)

****

Kommentar av Ola Friholt.

Det kan tyckas att man inte bör lita på politiker. Men Gorbatjov och även Jeltsin tycks ha litat på Natopolitikerna. Synd om dem, när Nato och hela väst tiger om löftena och envist tjatar om allas rätt att själva välja partner i försvarspolitiken.  Ryssland har tröttnat på detta.

Kanske bör Sveriges regering vara lite vaksam på löften om hjälp från Nato i ett krisläge?

 

Ämnet behandlas även i denna artikel Putin drar en ny röd linje för Natos expansion.

Fler artiklar om Nato finns här.

Föregående artikelVet Jämställdhetsmyndigheten inte vilket samhällssystem Ryssland har?
Nästa artikelVarför angrep Ryssland Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. 19.10.2017, pressträff efter Valdaj-mötet i Sankt Peterburg:
  ”Det största misstaget från vår sida i relationerna med väst är att vi litade för mycket på er, och ert misstag är att ni uppfattade detta förtroende som svaghet och missbrukade det”, sa Putin som svar på en fråga från en utländsk journalist om vad Ryssland har gjort för misstag i förbindelserna med väst under de senaste 15 åren.
  Den ryske presidenten noterade också att, när alla förstår detta, måste relationer byggas annorlunda.
  ”Nu när vi inser detta måste vi stryka över vad som hände, vända blad och gå vidare, basera våra relationer på ömsesidig respekt och behandla varandra som jämlika partners”.

 2. Det är så här det ser ut. Falskhetens sanningar om europeiska länders ”frivilliga” säkerhetsval, som alltid -utan undantag- fattas i Washington och kungörs på amerikanska presskonferenser. Så här går det när en hel världsdel inte kan och får kontrollera och råda över sin egen diplomatiska-, militära- och utrikespolitik.

  Nu har det amerikanska kaoset efter 30 år ute i världen kommit från Somalia, Irak, Libyen, Afghanistan; de ensidiga amerikanska uppsägandena av ALLA rustnings- och kärnvapenavtal, liksom Irans kärnenergiavtal, nu kommit till Europa.

  Nu är det Europas tur att få simma omkring i den amerikanska utrikespolitiska anarkin.

  Det är verkligen dags för Europa att frigöra sig och välja sin europeiska friheten. Nu har Washingtons våldsetablissemang och vapenexportindustri tvingat fram våld och krig genom statskupp mitt i Europa – i landet Ukraina. Ukraina har nu hamnat mitt i den amerikanska geopolitiska krisen.

  Efter 77 år är det dags att skicka hem de amerikanska ockupationstrupperna från Europa.
  Europa är inte fritt – det är militärt och mentalt ockuperat av en makt och ett land som inte är europeiskt.

  I den post-amerikanska världen är Europa den enda ofria kontinenten. Över 30 år efter det kalla krigets slut härskar och härjar den amerikanska våldsmakten ännu över Europa. Det är förnedrande. Än mer förnedrande att genomföra statskupper och utvidgande av Washingtons våldszon in till Ukraina.

  Europa – filosofernas kontinent – måste frigöra sig från de amerikanska Förenta staternas våldsmakt. Det tog 190 år för alla vuxna att bli fria medborgare inuti de amerikanska Förenta staterna själva.

  Europa kan och måste bli fritt! Ned med den amerikanska militära ockupationsmakten i Europa!

 3. Hemskt allt detta! I stället för att utvecklas gemensamt med fredlig handel och samarbete har vi nu varit på gränsen till krig i flera år, som mest sedan Biden kom till makten! Bakom honom finns det såklart intressen som inte gagnar något folk, inte Amerikas befolkning heller!
  Nej till Nato, nej till krig!

 4. Jag har lyssnat en del till dagens (23 februari) uttalanden i Förenta nationernas generalförsamling liksom en ny underlig ”pakt” ingången av Litauen, Polen och Ukraina. Alla tycks betona det synnerligen viktiga med att följa den internationella lagen och FN-stadgan. Civilisation helt enkelt.

  OM!….det inte vore för att just länder som Polen, Litauen och just Ukraina självt satte den komplett ur spel och bröt mot det internationella lagverket genom att medverka i det illegala anglo-amerikanska anfallskriget mot Irak år 2003. Litauer, polacker och ukrainare älskade att få vara med på våldsmaktens sida, alla beslut fattades naturligtvis i Washington, och begå brott år efter år mot internationell lag, med enligt många beräkningar orsakade många miljoner döda i Irak , liksom ett komplett kaos och sönderfall i Irak – ett indirekt folkmord, helt enkelt.

  Nu plötsligt när den ukrainska oligarkin och maffiakapitalismens stat i Kiev går mot undergången dr inte vare sig Nato eller Washingtons statskuppsorgan NED tycks kunna hjälpa till att hålla maffiaoligarkin kvar vid makten – då!…är plötsligt internationella lagar och seder de mest viktiga man kan tänka sig i denna världen – ja, hela civilisationen och alla krucifix på väggarna tycks nu plötsligt hänga på dessa regelverk: som litauer, polacker och ukrainare själva satte ur spel i lönndom med de neokonservativa i Washington åren 2002-2003 – Polen fick till och med en helt egen ockupationszon att ta hand om i Irak dessa år – i ett fullkomligt illegalt krig, för att vakta Washingtons ”säkerhetsintressen” (hela två oceaner bort). Dessa länder har själva sågat av den internationella gröna gren de sitter på, och faller nu ned i det amerikanska moraset – i Irak, i maffiaoligarkins genomkorrupta Kiev-stat.

  Det är tyvärr så det moraliska ramverket kring Polen, Litauen och maffiaoligarkin i Kiev ser ut – helt skapat av dem själva för 20 år sedan. Då var det inte alls viktigt. Då som nu är det viktigt vad WASHINGTONs vapenhandlare och allehanda handelsresande i död tyckte och tycker. Det internationella regelverket har närmare aldrig varit just viktigt i Warszawa, Kiev eller Vilnius. Igen är det viktigaste att följa med slaviskt i Washingtons våldsamma dödsskuggor.

  Man har brutit ur Kosovo ur en suverän stat i Europa, utrikesminister Blinken bara ”godkände” vidare Trump-styrets likaså helt illegala ”erkännande” av de ”israeliska” Golanhöjderna, som enligt all internationell rätt och erkänt av precis alla länder i världen (liksom hela EU) som en del av Syrien.

  När tänktes verkligen senast en egen objektiv politisk tanke och sanning i Warszawa, Vilnius och Kiev?

 5. Superbt igen!
  Finns ingen bättre argumentation än uppräkningen.
  Och här hela 15 punkter.
  Det gör motståndaren svarslös.
  Jag kommer skriva av de här punkterna.
  Om någon börjar tjafsa nu när staten, media och Socialdemokraterna piskar upp en hatstämning lika äcklig som den Hitlertysklands vidriga tryne visade upp på 1930-talet.

  Jag tycker Ryssland och ryssarna är fina.
  Kan inte se de visar något hat mot Tyskland idag trots det hemska tyskarna utsatte dem för under Andra Världskriget.

  Idag låter det precis som USA, svenska staten och Socialdemokraterna suktar efter Tredje Världskriget vars planer de har för Ukraina med vapenleveranser, krigsbidragspengar (som det faktiskt är) och annan militär utbildning.
  Hur vore det om Socialdemokraterna satsade skattepengarna i Sverige istället för att kasta ut dem över hela världen?
  Jag ser dem som förrädare. Ja, så illa är det.

 6. För alla de länder som ockuperats av sovjet gäller att de vill vara med i Nato som skydd mot Ryssland. Ryssarna kan förhandla med amerikanerna bäst de vill, det är polacker, rumäner, bulgarer och balter mfl som vill vara med i Nato. Det finns symboliska natostyrkor i baltikum, Polen tänker rusta upp en egen armé, och sydöstra europa ligger på vägen till Irans missiler. Därför finns där en större bas. Ryssarna har protesterat mot den, eftersom den kan användas även mot Ryssland, men hjälper samtidigt Iran.

  Ryssland är ett stort land men har ingen jättebefolkning utan bara en jättekärnvapenarsenal. Ryssland är ingen supermakt utom till kärnvapeninnehavet. Ryssland vill vara en supermakt. Det är bråttom för Putin att hindra Ukraina från att bli en integrerad del av EU, därav dagens aggressioner.

  • Det finns nog ingen folklig förankring för Nato-medlemskap i din uppräkning i de länderna! Det är nog USA som gärna vill vara kvar som supermakt men är helt bankrutt och hoten mot andra fungerar inte längre! Alla förlorade krig som USA har visar hur usel deras militära förmåga är i praktiken! USA är numera ett skämt…

    • Uppenbarligen inte du heller! Jag känner i alla fall en balt som ser hur deras land blivit en vasallstat till USA och han är säkert inte ensam om denna insikt!

  • Anledningen är ganska och betydligt mer krass än vare sig ideologisk eller historisk (som många västerlänningar felaktigt tror): nämligen helt ekonomisk; konstruktiva budgetmedel till försvar finns helt enkelt inte i många östeuropeiska stater. Härom månaden hörde vi hur den lettiske finansministern klagade över Nato:s budgetkrav som han tyckte så mycket bättre skulle gå till landets infrastruktur och sjukvård. Han fick naturligtvis en uppsträckning för att ha talat så offentligt det får man nämligen inte göra i ”fria länder” som tillhör Washingtons våldsetablissemang.

   Estlands flygvapen, till exempel, har fyra flygplan. De står alla som exponater på ett flygmuseum. Det visar ju klart att vi har att göra med länder som bildades i början på 1990-talet som faktiskt inte klarar elementära budgetposter som sitt eget försvar; d.v.s. de kan inte vara fristående självständiga stater i egen mening som till exempel Sverige eller Finland. Västmakterna (framför allt katolska länder och naturligtvis husse i Washington) lät ju initiera och slå sönder Jugoslavien med hjälp av ett inbördeskrig i slutet på 1980-talet och början på 1990-talet eftersom ett enat Jugoslavien från Belgrads horisont hade varit allierat med Moskva vid Medelhavet, ve och fasa.

  • Det finns en stor ryskorienterad befolkning i östra Ukraina.
   Du tror inte alls Ryssland och Putin tänker på den?
   Jag tycker det ser ut som västvärlden outtalat vill se en etnisk rensning i östra Ukraina väl dold bakom kulissen ”Putins maktbegär”

   Västvärldens politiska vänster verkar inte vara särskilt emot en etnisk rensning och tar som vanligt skydd bakom en annan kuliss vi kan kalla ”Internationell Rätt” som de alltid tar till och tolkar till sin fördel ungefär som präster väljer ut de för stunden ”rätta” citaten ur Bibeln.
   Statsminister Magdalena Andersson var i alla fall tveksam att använda ordet invasion i den nu här i västvärlden högt uppskruvade hetsen mot Ryssland.
   Alltid något tänkte jag när jag läste det.
   Irl är jag tyst om det här.
   Det blir som en markör när folk väntar sig man ska vara med i flocken eller grupptrycket som är avsett att hetsa mot Ryssland.
   Ungefär som att inte ta det genmodifierade vaccinet.
   – Du är inte solidarisk mot oss andra!
   Överlag är jag inte så grupporienterad av mig.
   Bara det gör att man får en misstro till socialism.
   Har förvisso varit med i Vänsterpartiet i ett par tre år tidigare.
   Förmodligen var det under en period av mitt liv då jag var en politisk sökare.
   Men när man lever in i politiken tror jag ändå man bestämmer sig till slut.
   För något. Eller lite av varje.
   För sällan finns det väl något parti där allt passar?
   Centerpartiet verkar inte något passa.
   Nu vill Annie Lööf också att Sverige ska gå med i NATO.
   Väldigt lurigt tycker jag om de skulle bli så Centerpartiet skulle ingå i en röd regering där NATO av tradition är en känslig fråga.
   Ytterst obehaglig tunga på vågen i så fall.
   Vet inte vad jag står politiskt.
   Helst skulle jag nog önska det fanns ett ryskt maktparti i Sverige som skötte landet till det bästa för det svenska folket.

  • Sovjet grundades för över 100 år sedan och är inte samma sak som dagens Ryssland. USA grundades för omkring 250 år sedan och är till denna dag i stort samma sak som dåtidens sovjet. Förenta staterna och sovjet är faktiskt förvånande lika varandra om man skrapar av ytan. Sovjet föll sönder för 30 år sedan. USA tycks vara på väg att falla sönder nu. Låt oss hjälpa dom på traven i deras självförstörelse. Helt klart börjar USAs stövelslickare förlora fotfästet nu. Sovjetstaterna är mycket gamla folk och länder. Dagens USA har ingen sådan folkhistoria. USA skapades av aggressiva invaderande och koloniserande vita män från Europa, det var att utöva ”VitMakt”, kolonisation och erövring. Urbefolkningen nära nog utrotades och beskrevs som ”ohyra”. Så behandlar dessa dagens kolonisatörer från USA andra folk till denna dag. De grundade en kultur av erövring och förtryck som inte längre är kopplad till utseende eller ursprung, det jag kallar ”VitMakt kulturen”. Det är den vi upplever med NATO och USA expansionen idag. Kolonisation, erövring, förtryck, expansion, maktutövning, utsugning. Det måste bara vändas till fredlig samlevnad, alternativet är otänkbart.

   Vad NATO expansionen i verkligheten är om, är att kolonisatörerna av Nordamerika nu på samma sätt och villkor vill utvidga sin makt, kolonisation och erövring och inkludera Asien i sin maktsfär. Förstå vad som verkligen pågår, eller riskera en alternativ förintelse.

  • @Pär Ligned 23 februari, 2022 At 21:22
   ”Som skydd mot Ryssland”. Hur skulle det vara med ett skydd mot USA. Hur många länder har USA ockuperat, invaderat, bombat och förstört. Europa, Japan, Sydkorea och Filippinerna är ju fortfarande ockuperat av USA sedan WW2. USA har slaktat omkring 100 miljoner enligt rapporter.

   USA är den hänsynslösaste och grymmaste krigsherre mänskligheten någonsin har upplevt.

 7. Sveriges regering, och mer så Sveriges innevånare, bör nog vara bra mycket mer än bara lite vaksam på löften om hjälp från NATO i ett krisläge? Det är inte NATO det gäller, utan krigsherrenationen USA som de facto kontrollerar NATO. NATO är egentligen inget annat än en organisation av amerikanska legoarméer i USAs tvångstjänst med avsikten att kontrollera och styra världen för sin egen vinst och fördel. USAs löften och överenskommelser har inget värde för dom säger upp dom eller godtyckligt ändrar eller ignorerar dom när dom inte är till USAs fördel. En lista på USAs krig och invasioner är flera sidor lång, dödade civila räknas i miljoner. Enligt ofullständig statistik initierades 201, eller cirka 81 procent, av de 248 väpnade konflikter som äger rum i 153 regioner mellan slutet av andra världskriget 1945 och 2001, av USA.

  USA har varit i krig 93% av tiden efter sin tillblivelse, eller 228 år av sin 244-åriga existens. Inte någonsin i mänsklighetens historia har det funnits ett sådan aggressivt land där människoliv betraktas som helt helt värdelösa. Tillförlitliga. Pålitliga. Knappast. USA skulle inte tveka en sekund att utrota Sveriges befolkning.

 8. Natten mellan den 23 och 24 februari tog den amerikanska statskuppen slut i Ukraina. Denna Operation Slavisk Broderskap har som uppdrag att de-militarisera och de-nazifiera Ukraina meddelar president Putin i ett tal kl. 04 i natt. De åtta förlorade år av kaos och förnedring som de amerikanska ränkerna orsakat landet är nu definitivt slut. Detta tal av president Putin är nog det viktigaste tal han hållit på många år, och kanske det viktigaste överhuvudtaget under 2000-talet. Amerikaniseringen av Ukraina är nu över.

  Detta år kan vara början på att också de-amerikanisera Europa och överföra all militär makt till europeiska strukturer, något som Europa verkligen förtjänar.

  • Ja, ett år har nu gått.
   Men det ser ut som det gått tvärt om.
   Och Europa blir alltmer amerikaniserat.
   Särskilt det germaniserade central-Europa verkar lida av ängslan.
   Som Putin säger, Europa är inte längre självständigt.

 9. Ett år har gått.
  USA lever fortfarande efter Volwovitz doktrinen.
  USA uppträder som diktator över hela jordklotet.
  Likadant sedan 1992.
  USA/NATO ser Ryssland och Kina som de främsta hoten mot denna doktrin.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here