Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar

29
3323
Staty över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Nu har Ukrainas parlament officiellt proklamerat att Ukraina ska inrätta en ny helgdag till ära för nazistlierade ledaren Stepan Bandera, som dog 1959. Han ledde den extremistiska, nazilierade organisationen Organization of Ukrainian Nationalists (OUN).

”Stepan Bandera var en enastående person och teoretiker för Ukrainas nationella befrielsesrörelse”, sade Verkhovna Rada resolution enligt Ukrainas TV-kanal 112.

110-årsjubileum för Bandera kommer att firas den 1 januari 2019, och dagen har deklarerats som en officiell helgdag i Ukraina till Banderas ära.
Tidigare meddelade Lvovs regionalråd att 2019 skulle vara Stepan Banderas år.
TASS

OUN and UPA

Den extrema högerorganisationen OUN av ukrainska nationalister var aktiv mestadels i västra Ukraina. För att skapa en oberoende ukrainska stat, som var dess huvudmål, använde OUN bland annat terroristattacker. Under andra världskriget samarbetade OUN med nazistisk underrättelsetjänst och ledde ett krig mot de sovjetiska myndigheterna. År 1943 upprättades den ukrainska upproriska armén (UIA).

Legosoldater i OUN och UPA som kallades Banderites efter Stepan Bandera, var skyldiga till många brott, och deltog i förintelsen. Enligt ett antal forskare dödade de minst en miljon människor, inklusive 200 000 polacker under ett massakrer i Volynregionen, förutom att de dödade tiotusentals judar, ryssar och massor av civila.

Stepan Bandera, som dödades i München den 15 oktober 1959, orsakar fortfarande splittring i Ukraina. Känslor mot honom sträcker sig från fullständigt stöd i vissa västra delar av Ukraina till starkt antagonistiska attityder gentemot honom i resten av landet. Med tanke på terrorismen och massakrerna före och under andra världskriget, är det ingen överraskning att Polen anser att Bandera är brottsling och terrorist. Den 22 juli 2016 godkände det polska parlamentet ett dokument som deklarerade de brott som begåtts av OUN och UIA mot den polska befolkningen 1943 och 1944, som folkmord.

I maj 2015 undertecknade Ukrainas president Pjotr Poroshenko en lag som förhärligade OUN och UPA, vars verksamhet tidigare bedömdes som ”kamp” för landets självständighet. Monument till Stepan Bandera och Roman Shukhevich – ledarna för den ukrainska nationalistiska rörelsen från 1900-talet – har uppförts över hela Ukraina, minnesarrangemang och facklampa-processioner äger rum i deras minne och gatorna är uppkallade efter dem.”

Kommentar.

En rehabilitering av Stefan Bandera har pågått efter statskuppen 22/2 2014 mot den demokratiskt valde presidenten Janukovitj.
Hundratals miljoner från Sverige till Ukraina där man marscherar för att hedra nazister
Uppemot 15 000 Nazister och fascister demonstrerade 14/10 i Kiev till minne av årsdagen för bildandet av UPA, de ukrainska nazistkollaboratörerna och judemördarna som invaderade Sovjetunionen 1941 tillsammans med Hitlers trupper.
Bakom de finns de som betalade, organiserade och genomförde statskuppen i Ukraina i februari 2014.
Demonstrationen organiserades av Högra sektorn, Azov-bataljonen och Svoboda.

Nazistdemonstration i Kiev 13 oktober 2018.

* Sveriges regering uttalade 2015 ”Därför kommer vi att fortsätta att stödja detta arbete (stöd till Ukraina) med nära 1,6 miljarder kronor fram till 2020.” Ser ingen rapport om minskat stöd Regeringen – Viktigt att stödja Ukraina

* Jag har tidigare rapporterat detta: Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska

Wikipedia rapporterar:
* ”Den 22 januari 2010 tilldelades Bandera postumt den högsta hedersbetygelsen i Ukraina, Heroj Ukrajiny (Ukrainas hjälte), av den dåvarande presidenten – den av Väst stödda – Viktor Jusjtjenko. Beslutet togs under Jusjtjenkos sista dagar som president. Utmärkelsen fördömdes bland andra av Simon Wiesenthalcentret, Polens president Lech Kaczyński, det ryska utrikesministeriet, sovjetiska veteranorganisationer och ukrainska politiker”.
* ”Europaparlamentet beklagade att Stepan Bandera förlänats utmärkelsen i en resolution om situationen i Ukraina den 25 januari 2010.”

Sovjetunionen var den i särklass viktigaste staten i besegrandet av Nazi-Tyskland. Landet drabbades hårt med över 20 miljoner döda och en mycket förstörd infrastruktur. I dessa strider som var av avgörande värde för Europa, ja världen, gjorde Ukraina stora insatser som en del av Sovjetunionen. Wikipedia ”Av de cirka 11 miljoner sovjetiska soldater som stupade i krig mot nazisterna var ungefär en fjärdedel (2,7 miljoner) ukrainare….Andra världskriget drabbade Ukraina hård, ungefär var sjätte invånare dödades.”

Bandera massaker 450px-LipikachOffer för en massaker som begåtts av ONU:s militära gren UPA i Volynien i dåvarande Polen (nu Ukraina), 1943.[10] (Wikipedia)

Några artiklar om Ukraina.
* Hundratals miljoner från Sverige till Ukraina där man marscherar för att hedra nazister
* Revolution i Ukraina? Ja tack! Revolution i Frankrike? Lag och ordning! Etablissemangets kolossala hyckleri
* USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!
* Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”
* Idag 5 år efter Maidan: Kommer Poroshenko att fly sina frysande landsmän i Ukraina?
* Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
* Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina
* Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information
* Chrusjtjovs son: Krim var aldrig Ukrainas
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

Föregående artikelGulfstaterna inviterar Syrien att åter bli medlem
Nästa artikelGula västarna ger inte upp!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

29 KOMMENTARER

 1. I USA, England och Frankrike måste släktingar till döda soldater och de få fortfarande överlevande soldater i som deltog i andra världskriget fråga sig, ”vad är detta stred vi och stödde fel sida i andra värdskriket skulle vi stött Nazisterna?” vad menar de nya ledarna i Ukraina?

 2. Historielöst o ensidigt. Du bör inte skriva om sådant du inte känner till ordentligt. Det ger ett oseriöst intryck.

 3. Om du ska skriva om honomså ska du även skriva om NKVDs utrensningar och likvidationer av möjliga oppositionella vid anfallet mot dåvarande Polen. Du bör även skriva om att Bandera ville upprätta en självständig nation och därför internerades av nazisterna.

  Det förtar inte massakern på ungrare eller samarbetet med nazisterna. Men att välja och vraka ur historiska fakta är inte seriöst. Ger obehagliga associationer till den högernationalistiska regimen i Kreml som har stiftat lagar som kriminaliserar obekväm forskning om Sovjets allians med Nazityskland i början av andra världskriget.

  • Artikeln handlar ”Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar”. Givetvis kan en hel del annat behandlas också. Till exempel Sovjets försök att upprätta allianser med Frankrike och England mot Tyskland mot slutet av 30-talet. Vilka dessa länder avvisade, varför Sovjet till slut slöt non-aggressionspakten med Tyskland.Andra Världskriget, eftergiftspolitiken och Molotov-Ribbentrop-pakten

   Men etablerade media i Sverige verkar tiga om det. Men media i bl.a. Israel uppmärksammar saken. Haaretz. Israaels Ukraina-ambassadör protesterar ”Israeli ambassador ‘shocked’ at Ukraine’s honoring of Nazi collaborator” Times of Israel

  • Även de borgerliga medierna väljer och vraka vad de ska säga – och dessutom förfalskar de redan kända uppgifter om Andra Världskriget.
   Det du säger är – Men Sovjetunionen dååå? Ett argumentationsfel som heter whataboutism.

   Om du skulle skriva en artikel – skulle du då även nämna den här informationen, eller utesluta den eftersom den inte passar in i din egen historiebeskrivning? Det är så som dom borgerliga medierna hela tiden gör. De utelämnar uppgifter som skulle vara till en nackdel för dem och en fördel för Sovjetunionen.

   Har du en källa till att den högernationalistiska (här håller jag med dig om den uppgiften) regimen i Kreml har stiftat nya lagar som kriminaliserar obekväm forskning om Sovjets allians med Nazistyskland?

   Men vid närmare eftertanke har du säkert du rätt i att Kreml har stiftat nya lagar som kriminaliserar obekväma sanningar om Andra Världskriget. Men dessa lagar skyddar endast den högernationalistiska versionen av världskriget. Så även i Ryssland har reviderat historien till nationella – inte socialistiska – fördelar. Vilket tog i uttryck i att två av mina ryska kamrater blev arresterade på grund av detta.
   http://www.idcommunism.com/2017/05/the-kke-denounces-persecution-of.html

  • Men vid närmare eftertanke har säkert du rätt i att Kreml har stiftat nya lagar som kriminaliserar obekväma sanningar om Andra Världskriget. Men dessa lagar skyddar endast den högernationalistiska versionen av världskriget. Så även i Ryssland har reviderat historien till nationella – inte socialistiska – fördelar. Vilket tog i uttryck i att två av mina ryska kamrater blev arresterade på grund av detta.
   http://www.idcommunism.com/2017/05/the-kke-denounces-persecution-of.html

 4. Det gåt också att skriva om de gator och torg i Ukraina som fått nya namn, uppkallade efter människor som varit offer för nazismen och som hjälpt judar fly undan nazisterna.

  Kerstin. I en artikel om Sovjet finns anledning att skriva såväl om insatser för öka utbildning och hälsa hos befolkningen som förtrycket av mänskliga fri- och rättigheter. Stalins sammarbete med Hitler och uppdelningen av Östeuropa, ockupationen av Baltikum bör också ingå.

 5. Alla ni med stark mage, googla på ”Volym massaker/bilder”. Vuxna och barn på bilderna är inte mördade, de är SLAKTADE. Baderov grupperna var mer bestialiska än SS trupper.
  Kiev börjar likna Tyskland på 30talet. Nazister marscherar på Kievs gator. Uniformer, trumslagare, brinnande facklor och fascistiska fanor. Europeiska politiker finansierar allt detta. Pengarna kommer att skickas, tills den sista Ukrainare är död. Målet med detta är samma som tidigare under historiens lopp. Krossa Ryssland och plundra landet. Ryska folket har tur med, att Putin finns. Annars hade de gått samma öde som folket i Jugoslavien, Irak, Libyen, Syrien…
  Efter sin sista besök i Kiev konstaterade M. Wallströn …”det känns bra att komma tillbaka för tredje gången som utrikesminister … de vet att vi kommer som vänner”… M. Wallströms vänner är maffiabossar och fascister, som har tagit makt genom en militärkupp 2014.

 6. Mycket negativt om landet Ukraina men jag tror där också finns positiva sidor och som ger landet självförtroende. Under Sovjettiden kallades Ukraina för ’kornboden’ men där fanns också en mycket framgångsrik verkstadsindustri. Mycket av den sovjetiska krigsmakten tillverkades i Ukraina. Som jag förstått blomstrade Ukraina av ekonomisk tillväxt som gav landet och folket välstånd och utbildning. Ukraina hade ett gott världsrykte och den engelska popgruppen Beatles gjorde flera resor dit. Här är ukrainsk vetenskapsman, Alexey Onipko, som utvecklat en helt ny typ av vindturbin. Inte så illa måste jag säga och man därmed förstår deras strävan till västvärlden? De kanske känner sig jämlika?

  https://www.freelancer.co.za/u/shabaldas/portfolio/windmill-onipko-3d-modeling-3d-printing-solidworks-3321364

  • Hej ”arbetarklass”
   Du har rätt. Under den hemska CCCP tiden, tillverkade Ukraina flygplan, motorer till NASA….. 1991 blev Ukraina självständig, och de hatade Ryssarna lämnade landet. Ukrainare, USA och EU skapade efterlängtade demokrati i landet. Tusental amerikanska/europeiska rådgivare och företag ersatte Ryssarna. Konstig nog, har levnadstandarten för invånarna sjunkit och Ukraina har blivit ett av de fattigaste länder i Europa. Och det har inte blivit bättre efter Majdan. Under denna demokratiska tid har 10 miljoner ukrainare flytt, hälften av dem till huvudfiende Putins land.
   Vist, vill ukrainare känna sig jämlika med väst, men deras välstånd intresserar inte herrarna på Wall Street. Det är de som styr landet. Ukrainas uppgift är att störa Ryssland. I bästa fall starta ett krig i Europa. Europa mot Ryssland. Förinta varandra. Det finns gott om NATO:s baser i Europa. Det är därifrån de första missilerna mot Moskva kommer att skickas.

 7. Om jag inte minns helt fel så har Ukraina någon gång under de senaste åren förbjudit kommunistpartier. Det märkliga är att jag då inte hörde några särskilda protester från Ukraina om den saken. Jag funderar om ukrainarna har dåliga erfarenheter av kommunister och därmed inte saknar dem?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Holodomor

 8. […] Noterat och kritiserat Ukrainas tolerans mot nazismen med nya statyer av nazistledaren Bandera, inrättandet av nationell helgdag som kan ses som hyllning av nazistledaren och att Ukraina var den ena av 2 stater som inte ställde sig bakom Rysslands resolution i FN mot nazismen. Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepenga… […]

 9. […] III. I december 2019 proklamerade Ukrainas parlament officiellt att Ukraina ska inrätta en ny helgdag till ära för nazistlierade ledaren Stepan Bandera, som dog 1959. Han ledde den extremistiska, nazilierade organisationen Organization of Ukrainian Nationalists (OUN). ”Stepan Bandera var en enastående person och teoretiker för Ukrainas nationella befrielsesrörelse”, sade Verkhovna Rada resolution enligt Ukrainas TV-kanal 112. 110-årsjubileum för Bandera kommer att firas den 1 januari 2019, och dagen har deklarerats som en officiell helgdag i Ukraina till Banderas ära. Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepenga… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here