Idag 5 år efter Maidan: Kommer Poroshenko att fly sina frysande landsmän i Ukraina?

6
1627
Ukraina nazistdemonstration 181014

Independent skriver ”Efter 5 år frågar sig ukrainare om revolten på Maidan var värt besväret”

Frågan är berättigad.

Och Fort Russ skriver i en artikel Ukrainas opposition planerar ny Maidan.

Några exempel på läget idag:

* Under senare år har det skett den mest betydande och stora nedgången i ekonomin och levnadsvillkoren för Ukraina i hela dess historia. Den genomsnittliga lönen har sjunkit, för de som fortfarande är anställda, från i genomsnitt ca 340 dollar i månaden till ca 120 dollar per månad.

* Folk fryser. Uppvärmningskostnaden för en lägenhet på 45 m2 har fördubblats från ca 70 dollar till 140 dollar. Dessutom är gas helt otillgängligt för flera hundra tusen ukrainare, som kommer att behöva fly Ukraina eller frysa.
Människor har börjat protestera mot detta på olika håll. New York Times skriver ”Arga ukrainare tog på gatorna och blockerade vägar, eftersom hundratusentusentals kvarstår utan uppvärmning vid en tidpunkt då temperaturen sänks på grund av en tvist mellan det nationella gasbolaget och regionala leverantörer. Invånarna i Kryvy Rih, en stad på 600 000 i Ukraina, satte eld på däck och intog det lokala gasföretagets byggnad och krävde att värmen skulle sättas på. En av villkoren för Internationella valutafonden för fortsatta lån till Ukraina var ökning av gaspriserna med 23 procent från och med 1 november. Kostnaden för varmvatten och uppvärmning förväntas öka med ytterligare 15 procent den 1 december.Den ukrainska regeringen slutade köpa gas från Ryssland efter den ryska annekteringen av Krim 2014, med uppgift om orimligt höga priser. Som ett resultat började Ukraina köpa gas från europeiska företag, varav några säljer den gas som de köper från Ryssland.” New York Times.; Fort Russ om Ukrainas värmekris

USAs energiminister Rick Perry säger att USA kommer att leverera behövlig gas till Ukraina, men gasen från USA via skepp är betydligt dyrare än den ryska gasen.

* Enligt valobservatör vill invånarna i Donbass som regel tillhöra Ryssland och har en fientlig syn på Ukrainas regering. (Kommande artikel).

Nazism blir allt mer framträdande i Ukraina

Uppemot 15 000 Nazister och fascister demonstrerade 14/10 i Kiev till minne av årsdagen för bildandet av UPA.

Kan verka mycket. Men det är det inte. De kom från hela landet för att demonstrera i Kiev. De är en minoritet i Ukraina. Men de har vapenmakten, privata arméer, polisen och militären som skyddar dem. * Sveriges regering uttalade 2015 ”Därför kommer vi att fortsätta stödja detta arbete med nära 1,6 miljarder kronor fram till 2020.” Ser ingen rapport om minskat stöd Regeringen – Viktigt att stödja UkrainaMario Sousa på Facebook; Hundratals miljoner från Sverige till Ukraina där man marscherar för att hedra nazister.

Svenska riksdagspartier vägrar allt samarbete med främlingsfientliga högerpartiet SD, men regeringen ger stora summar till nazisttolerantaa Ukraina. Är detta rentav något inkonsekvent?

Ska president Poroshenko fly landet?

Fort Russ lämnar hittills obekräftade uppgifter ”Enligt den allmänt tillförlitliga ryska webbplatsen, iarex.ru, verkar Poroshenko ganska medveten om att han sannolikt inte kommer att vinna det kommande valet i Ukraina. Enligt opinionsundersökningar kommer någon i det gamla gardet av ukrainska oligarker vinna. Julia Timosjenko leder i olika opinionsundersökningar. ” Ska Poroshenko lämna Ukraina?

Enligt iarex.ru har Poroshenko redan inlett en brådskande försäljning av sina tillgångar, så att han efter valet omedelbart kommer att lämna landet. Det finns två potentiella köpare. Den första kandidaten är ett konsortium av oligarker från Ryska federationen, Ukraina och Litauen. Den andra kandidaten är en grupp ledd av edande medlemmar i USA:s demokratiska parti, med stöd av Joe Biden och Michael Pence.

Enligt TG-kanalen ”Nelyagar” är förhandlingarna i slutfasen. Enligt aktuell information kommer 85% av de icke-kontanta betalningarna att gå till specialkonton i US Federal Treasury och Chase – Manhattan Bank.

Det enda kort som Poroshenko har att spela är att starta fullskaliga fientligheter mot republikerna i östra Ukraina, Donetsk folkrepublik och Lugansk folkrepublik. Genom att starta fullskalig krig kan han kanske förklara nödläge och uppskjuta val enligt en bestämmelse i konstitutionen. Detta skulle emellertid innebära ökat inflytande för olika neo-nazistiska grupper. Det som nu är aktuellt är att under de senaste fyra åren har resten av Ukraina också upplevt enorm förödelse. Landets befolkning förväntas sjunka med hälften inom ett decennium, på grund av att ekonomiska flyktingar flyr landet – främst till Ryssland, Polen och Tyskland. (Slut Fort Russ).

Föregående artikelBilderberggruppen – världseliten (och Annie Lööf) träffas – och håller tyst
Nästa artikelSom observatör vid valet i Donbass, Ukraina. ”Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. ”Svenska riksdagspartier vägrar allt samarbete med främlingsfientliga högerpartiet SD, men regeringen ger stora summar till nazisttolerantaa Ukraina. Är detta rentav något inkonsekvent?” Ironiska kommentarer är nog för mesigt i den situation som det officiella Sverige försatt sig. Det är inte bara inkonsekvent utan mycket allvarligt. Och hur är det möjligt att fortsätta med det? Jo, på samma vis som det är möjligt att stöda NATO-anknytning. Endast små strilar av sanningen släpps fram av våra media, inklusive public service. Så länge som berättelsen om hotet från Ryssland är den dominerande, kommer det att vara möjligt. Det vill säga så länge den berättelsen har tillräckligt stöd – passivt eller aktivt.

 2. Läste i senaste National Geographic på flyget hem från Singapore i helgen hur undernäring och även svält breder ut sig i Ukraina. Landet påminner därvid om andra u-länder. Kapitalismen sätter sina spår

  • Intressant det där att göra marknadsekonomi till ständig syndabock. Jag har då aldrig sett något bättre alternativ. Marknadsekonomi tror jag de flesta känner som något självklart. Ett ekonomiskt system som vuxit fram efter människors olika behov och förutsättningar. För mig är det lika självklart som att det måste löna sig att arbeta. Gör det inte det så slutar människor att arbeta, åtminstone dem som inte har de kreativaste jobben, och samhället går i stå samt fattigdomen breder ut sig. Jag träffar olika sorters människor. Både dem som mest sitter och gnäller och troligtvis får dålig kondition men även dem som är intresserade och vill något och kämpar för det. De senare kan vara inspirerande att ha och göra med och de förstnämnda mest tröttsamma. Inget går mer än och titta avundsjukt på andra. Jag träffa en sån idag. Blääää….

 3. Hade det funnits riktiga journalister på MSM i Sverige hade de kunnat ställa Löfven, Lööf och de andra små löven mot väggen och fråga varför det är ok att stödja riktiga nazister i Ukraina med pengar samtidigt som man har beröringsskräck för SD ett parti som fick närmare 18% i valet? Vågar man inte tala klarspråk för att Sverige numera är vasall till USA som ju sett till att Ukraina håller på att falla samman i ett kaos. Ren ynkedom
  med denna dubbelmoral som ökar på politikerföraktet än mer.

 4. Hans Wåhlberg
  Det är en helt relevant fundering. Han lär satsa på nationalistiska krafter och kanske framför allt kyrkan (!). Det faktum att patriarken i Konstantinopel nu bäddat för att Ukrainska patriarkatet ska bli ”nationellt”, dvs att ortodoxa kyrkan i Ukraina inte längre ska stå under antingen ukrainskt patriarkat eller Moskva-patriarkatet utan bli en ”egen” ukrainsk ortodox kyrka sägs kunna bli en fjäder i hatten för Porosjenko. Den som leder mätningarna inför nästa års presidentval är annars Tymosjenko. Men inte heller hon är särskilt populär i bredare kretsar. För precis ett år sedan var jag i Kiev och hamnade mitt i en stor demonstration mot Porosjenko, ledd av Saakasjvili, den ”hemlöse” georgiern som nu har fått lämna Ukraina med svansen mellan benen. Missnöjet med Porosjenko har däremot inte försvunnit. Fick ett intressant samtal med en ung ukrainare vid demonstrationen vilket skildras här för den intresserade: https://hanslillagrona.blogspot.com/2017/12/egen-bild.html

 5. Apropå Löfven så har hans tyske partikamrat och förre förbundskanslern Gerhard Schröder svartlistats i Ukraina som landets fiende. Detta efter att Schröder uttalat den ”radikala” tanken att det är dags att gå vidare och sluta tro att Krim skulle återgå till Ukraina.
  Egentligen var Krimepisoden ett praktsjälvmål av NATO-gänget. Deras glupskhet bedrog visheten. De avslöjade sina kort alldeles för tidigt och Ryssland såg genast att deras flottbas var huvudmålet. Det allmänna missnöjet bland befolkningen gentemot Kiev och den direkta fruktan för våldet från nazistbataljonerna ledde till folkomröstningen på Krim där utgången var given. Stoltenberg behöver köpa ett parti av Machiavellis Fursten och dela ut bland sina hövdingar. En smart furste går inte till direkt angrepp utan tvärtom, han lismar och låtsas vänskap ända tills han har bytet säkrat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here