FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa för 6 år sedan. Vad hände då – och därefter?

7
1352
Attentatet i Odessa 2 maj 2014.

Nu har 6 år gått sedan det högerextremistiska attentatet i Odessa i Ukraina.

Kan Du läsa om det i pressen?

Har du sett en ordentlig utredning av detta därefter?

Nyligen ondgjorde sig Peter Hultqvist över att tre svenska officerare som utbildade i Ukaina namngavs. Sverige ingick år 2018 försvarssamarbete med Nazitoleranta Ukraina. Sverige ökar försvarssamarbete med Ukraina.


På Radionyheterna kl 12.30 3 maj 2019 rapporterar Jesper Lindau att FN har riktat skarp kritik för att Ukraina inte redovisat någon undersökning av massakern/attentatet i Odessa 2 maj 2014. Än mindre har någon åtalats. Sommarströms redovisning av vad som skedde är kongruent med rapporteringen nedan. Kommer c:a 15 minuter in på nyhetsprogrammet Sveriges Radio

Artikeln följs av information av Lara Nasgarde på mycket läsvärda Svenskt Världspolitiskt Forum. Svenskt Världspolitiskt Forum Fortsätter med en översikt av mig.

Varje år samlas tusentals på Kulikovofältet i Odessa 2 maj för att minnas och ära offren.

Idag är det den femte minnesdagen och återigen kom tusentals till Fackföreningarnas hus vid Kulikovafältet.

Även i år stängdes fältet av med hänvisning till säkerheten.

Odessaborna går trots hot från högerextremister.

Odessaborna går trots det faktum att de trakasseras på plats av högerextremister och de som önskar radera minne av tragedin i Odessa 2 maj 2014.

Om de modiga Odessaborna går kan också du göra något.

Delta i solidaritetskampanjen under maj månad.

Följ nedanstående länkar för mer information.

https://www.facebook.com/Solidarity-action-May-2-with-the-victims-of-the-Odessa-massacre-613792958972533/

https://solidaritywithodessa.wordpress.com

Se en Live video Video


Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen “Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan
Odessa 170502
2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade Kievs rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html
lofven-poroshenko
Aftonbladet skrev för tre år sedan i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att “Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare “De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… “Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern
Ukraina Odessa 180502Affisch för att under maj månad uppmärksamma 4-årsdagen
Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis “Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”

Två filmer om Ukraina:

En version av Oliver Stones uppmärksammade film “Ukraine on Fire” med engelsk text på nätet
ger mycket viktig, kompletterande information om denna avgörande kris i dagens Europa. Men jag kan inte ladda ned den 1/5 2018. Kanske kan Du?

https://youtu.be/SAaMRAplJks

ukraine-on-fire.jpg 180115Från vänster: Senator McCain, vice utrikesminister Nuland, Oliver Stone, president Janukovitj och president Putin
En annan viktig film av en fransk filmare om Ukraina som SvT först ville stoppa. Den hade innanvisats i bl.a. frans TV. Efter protester visades den i modifierat skick. Se “Ukraina – revolutionens mörka sida”Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser

Några andra artiklar om Ukraina här.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sex år!
Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd “false flag” enligt vetenskaplig rapport

i , , , , , , , , , , ,

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

7 COMMENTS

 1. Den av nynazister och myndigheter genomförda Odessamassakern måste kommas ihåg. Den hjälper till att förklara varför folket i Ukraina fick rätten att (i fallet Donbass) försvara sig militärt mot den Väststödda väpnade statskuppen resp. (i Krims fall) besluta att lämna Ukraina.

 2. tankar av korrespondenten Yegor Rud kiev.alla vill leva i ett land med frihet som usa eller hur, vakna på morgonen , dricka varm mokkachino i ett cafe runt hörnet ,ta en promenad på broadway, gå till affären och köpa fritt ,,,, ett par granater , en pistol och hundra rundor 7,62 , men var glad- vi är redan i usa vapnen flyter fritt i ukrana med leverans ffrån ATO ,stölderna escalerar av vapen som i sin tur hamnar på gatorna, förstå , jag vill inte åka till usa från mitt hemland till broadway,kaffe och säkerhet , jad vill att min fru och barn ska kunna lugnt promenera runt khreshchatyk och köpa lattes på maidan och slippa undvika kulor som flyger in i pannan, men tyvärr ,ingenting kommer att förändras, vi lever i lilla usa

 3. Ibland funderar man på vad som kunde blivit om inte Ryssland agerat så snabbt och handfast på Krim och räddat det från att bli ett jättelikt Odessa med massmord och massakrer på civilbefolkningen. Hade vi haft tredje världskriget på halsen med oerhörda konsekvenser om det hela eskalerat? Det är lätt för korkade svenska politiker att sitta på parkett och kritisera och gömma sig bakom gangsterimperiet USA. Men de hade nog skitit på sig och förklarat sig neutrala när missilerna börjat vina för någon hjälp från USA hade man kunnat glömma! USA skulle själva haft fullt upp med att försvara sig mot attacker. Och tro nu inte att Sverige kan köra samma fint en gång till som under andra världskriget, bomberna kommer att falla här med om det brakar loss! Och denna situation har alltså svenska politiker dragit in den svenska befolkningen i utan att fråga utan agerat helt utan mandat från väljarna! Skandal är bara förnamnet! Det värsta är att många inte ens begriper allvaret i situationen som skapats pga inkompetens och försumlighet.

 4. den 29 april 2020 skriver Michael Carpenter på sin twitter : Det här kan bli en förfärlig sommar på Krim, turismen är död och på halvön har vattnet sinat ut ända sedan Ryssland illegalt annekterade och ockuperade landet.. Nu riskerar regionen torka, vilket ökar risken för Rysslands militära annektering av närliggande Ukrainska kanaler.
  Carpenter är Bidens rådgivare i Östeuropa/Ryssland.

  Detta bådar inte gott inför valet i USA, är det mellan pest och kolera man skall rösta och vem är pest och vem är kolera?

   Nedanstående artikel var införd i Boston Herald och skriven av  Betsy McCaughey is a former lieutenant governor of New York and author of “Government by Choice: Inventing the United States Constitution.” 
  Democrats impeached President Trump for putting his own political fortunes ahead of the national interest in dealing with Ukraine. But it’s Joe Biden who should be in the hot seat for that.Trump is criticized for a July 25 phone call, when he asked the president of Ukraine for help investigating what Joe Biden did, as vice president, to get a prosecutor there fired. Biden’s son was on the payroll of a corrupt Ukrainian energy company, Burisma, targeted by authorities.Democrats claim it was wrong to ask for the investigation. Trump’s defense lawyers say there was every reason to ask. The evidence backs them up.It’s not just the $1 million a year that Burisma paid Biden’s son Hunter, with no energy or Ukrainian expertise.The question is what did Burisma get in return? The Obama administration forked over $53 million in American taxpayer money to assist the Ukrainian energy industry. The public should know how much Burisma and its related ventures may have gotten.Biden should also have to answer for the $20 million in taxpayer-funded loans that went to his Delaware pal John Hynansky to launch a luxury car dealership in Ukraine selling Porsches, Land Rovers and other high-ticket vehicles. None were made in the U.S. Hynansky had made large donations to Biden’s campaigns. Later he would loan $500,000 to Biden’s brother James, who was behind on mortgage payments and owed more than $590,000 in back taxes.Democrats and media allies are adamant that Joe Biden’s dealings in Ukraine are irrelevant to Trump’s impeachment. Not so, if Biden used taxpayer money as his personal piggy bank to help his son and his car dealer pal.On that July 25 call, Trump did the right thing asking about Burisma, especially when $391 million more in taxpayer-funded aid to Ukraine was about to go out the door.The chronology of the Bidens’ transactions raises serious questions:April 15, 2014: Burisma sends Hunter Biden’s business partner, Devon Archer, $112,000.April 16, 2014: Archer visits Vice President Biden at the White House.April 21, 2014: Vice President Biden arrives in Ukraine bearing millions in aid for the Ukraine energy industry.May 12, 2014: Hunter Biden joins Burisma’s board.February 2015: Ukrainian authorities seize the property of Burisma’s CEO and go after unpaid taxes.March 2016: Biden demands that Ukraine’s top prosecutor, Viktor Shokin, be fired, and threatens to hold up $1 billion in U.S. loan guarantees.Biden even bragged about telling the Ukrainians “if the prosecutor is not fired, you’re not getting the money.”That’s the kind of quid pro quo of which Trump is accused, only Biden did it, and it’s on tape.The Biden campaign claims the vice president demanded Shokin’s dismissal for being soft on corruption, and the media gladly parrot that claim. It defies common sense.Data from the United States Aid for International Development show that the Obama administration sent $1.28 billion in aid to Ukraine in 2014 to 2016. Biden, the administration’s point person for Ukraine, should be held accountable for how the money was used or misused.Democrats insist claims of Biden wrongdoing are “discredited” and “without evidence.” That doesn’t pass the smell test.Americans have seen the transcripts of Trump’s calls with the Ukrainians. Let’s see Biden’s call records with the Ukrainians.

 5. USA:s utsedda marionettregim i Ukraina håller (efter 6 år) fortfarande dagligen på att beskjuta, döda och bomba sina egna bröder.
  Donetsk, 1 maj – 2020. Ukrainska styrkor kränkte vapenvila 88 gånger under den senaste veckan, sade DPR People’s Militia vice befälhavare Eduard Basurin på fredag.
  “Under den senaste veckan kränkte de ukrainska väpnade formationerna vapenvila 88 gånger,” sade Basurin. “Fienden sköt mer än 244 omgångar, inklusive 15 omgångar med 122 mm kaliber, 229 artillerigranater som riktade sig till 24 församlingar”.
  Som ett resultat av attackerna skadades 27 hus och infrastrukturanläggningar i åtta församlingar.
  https://dan-news.info/en/defence-en/kiev-forces-violate-ceasefire-88-times-in-a-week.html

 6. Ukraina är ovilligt att komma till förhandlingsbordet för att uppnå resultat som kan strid mot USA:s vilja.

  MOSKVA, 30 april. / TASS /. Utrikesministrarna för Normandie fyra (Ryssland, Ukraina, Frankrike, Tyskland) bekräftade genomförandet av endast ett beslut av nio som antogs under toppmötet i Paris, berättade den ryska utrikesministern Sergey Lavrov till journalister torsdag, efter en videokonferens i Normandie fyra.
  Toppmötet i Paris Normandie fyra ägde rum den 9 december 2019. Nästa möte med ledare för de fyra staterna var tänkt att äga rum i april 2020.
  De ryska, ukrainska, franska och tyska toppdiplomaterna har diskuterat ett utbyte av fångar i Donbass, sade Lavrov.
  Men i praktiska termer visade det sig att det är nödvändigt för att identifiera alla först innan man byter ut alla, ”konstaterade han. Totalt byttes 230 personer ut under två utbyten mellan Kiev och Donetsk och Lugansk, i december och april, påminde ministern.

  Moskva har upprepat att att säkerställa Donbass särskilda status som en del av Ukraina är avgörande för att lösa konflikten. “Vi påpekade att en av de viktigaste bestämmelserna i Minskavtalen rör att säkerställa Donbass särskilda status som en del av Ukraina. Detta är målet och grunden för ansträngningarna för att lösa konflikten,” sade Lavrov.
  Enligt den ryska toppdiplomaten skulle framsteg på detta spår skapa förutsättningar för framsteg inom andra områden, inklusive säkerhets-, sociala, ekonomiska och humanitära frågor.
  “Tyvärr finns det inget att skryta med. Myndigheterna i Kiev är ovilliga att bygga direkt dialog med Donetsk och Lugansk, även om parterna måste hålla direkt dialog för att komma överens om alla juridiska aspekter som rör permanent särskild status.
  “Jag skulle vilja påpeka att Steinmeier-formeln upprättar en koppling mellan planerna för att hålla val och tillhandahålla särskild status till Donbass”. Han sade att Ryssland ännu en gång hade uppmanat andra Normandie fyra länder “att pressa kontaktgruppen för att genomföra detta beslut, som fattades vid toppmötet i Paris.”
  Donetsk och Lugansk står inför politiserade anklagelser om de nya reglerna för inträde som de införde för att förhindra spridning av koronaviruset.
  “Vi noterade det faktum att OSSE: s specialövervakningsmissionens rapporter innehåller stark kritik av DPR och LPR [de självutnämnda Donetsk och Lugansk People’s Republics – TASS]. Vi ombads att reagera på situationen och deras steg för att ändra regler för att korsa kontaktlinjen för OSSE: s SMM-medlemmar, ”sade Lavrov. “Dessa regler är enkla och skiljer sig lite från de som infördes av de ukrainska myndigheterna.
  Dessutom har OSSE avbrutit de flesta av sina aktiviteter på marken, men när det gäller Donbass har någon av någon anledning insisterat på att högsta SMM-tjänstemän fortsätter att betona åtkomstfrågan,” konstaterade den ryska toppdiplomaten.
  “Jag tror att försök att politisera situationen orsakad av coronaviruspandemin är oacceptabla,” sade han.
  https://tass.com/politics/1152031

 7. US & Ukraine vote AGAINST anti-Nazi resolution proposed by Russia at UN General Assembly, eyebrows raised as Germany abstains

  A Russian resolution condemning the “glorification of Nazism” was passed by the UN General Assembly, on Wednesday, with overwhelming support, though, remarkably. both the US and Ukraine made a point of voting against the motion

  Equally noteworthy was the fact that all delegations from European Union member states, including Germany, abstained from the vote, with the United Kingdom following suit.

  Many other European countries – such as Serbia, Moldova and Bosnia – supported the motion, as did Israel.
  https://www.rt.com/news/509899-us-opposes-nazi-vote/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here