FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa 2015. Vad har sedan hänt?

28
7061
Attentatet i Odessa 2 maj 2014.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Ingress 2 maj 2015: Nu har 8 år gått sedan det högerextremistiska attentatet i Odessa i Ukraina. Kan Du läsa om det i pressen? Har du sett en ordentlig utredning av detta därefter? Det är väl belagt att Kiev-regimen Regeringen i Kiev inte iakttog Minskavtalet och bedrog ett inbördeskrig (enligt bl.a. OSSE) mot landsmännen i Donbass i östra Ukraina, med stöd av USA. Konflikten förvärrades när den ukrainska presidenten ökade de militära insatserna mot Donbass och talade om att återta Krim. Nato hade gradvis utvidgats i flera länder och 100 mil österut längs Rysslands gränser. Ryssland kände sig hotad av detta – inte så konstigt och bad om säkerhetsgarantier från USA och Nato, som vägrade lämna detta. I denna situation anföll Ryssland Ukraina 24/2 i år.

Ja, Biden, som är starkt blodbesudlad genom sitt stöd till USA:s och Natos folkrättsvidriga krig, kallade Putin för mördare. USA och Väst levererar allt tyngre vapen till Ukraina och gör allt för att hålla igång kriget. Inledande fredsförhandlingar ingav visst hopp, men med all sannolikhet måste den starkt USA-beroende president Zelensky fortsätta detta krig i USA:s intresse.  Till bilden om Ukraina hör att fattigdomen ökat kraftigt efter statskuppen i februari 2014, och att Ukrainas regering sedan några år visar tolerans mot nazism. I slutet av april arrangerades för första gången en procession i centrala Kiev till ära för nazistiska SS-divisionen ′′ Galicien ′′. här. Statyer har sedan några år rest över nazisten Bandera.

Fattigdomen har mångdubblats.
En samlad redogörelse: Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter åtta år!

Sverige ingick år 2018 försvarssamarbete med Nazitoleranta Ukraina. Sverige ökar försvarssamarbete med Ukraina.


På Radionyheterna kl 12.30 3 maj 2019 rapporterar Jesper Lindau att FN har riktat skarp kritik för att Ukraina inte redovisat någon undersökning av massakern/attentatet i Odessa 2 maj 2014. Än mindre har någon åtalats. Sommarströms redovisning av vad som skedde är kongruent med rapporteringen nedan. Kommer c:a 15 minuter in på nyhetsprogrammet Sveriges Radio

Artikeln följs av information av Lara Nasgarde på mycket läsvärda Svenskt Världspolitiskt Forum. Svenskt Världspolitiskt Forum Fortsätter med en översikt av mig.

Varje år samlas tusentals på Kulikovofältet i Odessa 2 maj för att minnas och ära offren.

Idag är det den femte minnesdagen och återigen kom tusentals till Fackföreningarnas hus vid Kulikovafältet.

Även i år stängdes fältet av med hänvisning till säkerheten.

Odessaborna går trots hot från högerextremister.

Odessaborna går trots det faktum att de trakasseras på plats av högerextremister och de som önskar radera minne av tragedin i Odessa 2 maj 2014.

Om de modiga Odessaborna går kan också du göra något.

Delta i solidaritetskampanjen under maj månad.

Följ nedanstående länkar för mer information.

https://www.facebook.com/Solidarity-action-May-2-with-the-victims-of-the-Odessa-massacre-613792958972533/

https://solidaritywithodessa.wordpress.com

Se en Live video Video


Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade Kievs rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html

Aftonbladet skrev för tre år sedan i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att ”Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare ”De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… ”Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern
Affisch för att under maj månad uppmärksamma 4-årsdagen

Ung pronazist i Ukraina.

Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis ”Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”

Två filmer om Ukraina:

En version av Oliver Stones uppmärksammade film ”Ukraine on Fire” med engelsk text på nätet gav en mycket viktig, kompletterande information om denna avgörande kris i dagens Europa.

En annan viktig film av en fransk filmare om Ukraina som SvT först ville stoppa. Den hade innanvisats i bl.a. frans TV. Efter protester visades den i modifierat skick. Se ”Ukraina – revolutionens mörka sida”Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser

Några andra artiklar om Ukraina här.
Världspublicistorganisationen: Risk för att yttrandefriheten inskränks även i Ukraina.
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport

Föregående artikelStort möte mot DCA-avtalet 4 maj! Sergels torg. Kom!
Nästa artikelÄr Sverige tillräckligt demokratiskt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

28 KOMMENTARER

 1. Den av nynazister och myndigheter genomförda Odessamassakern måste kommas ihåg. Den hjälper till att förklara varför folket i Ukraina fick rätten att (i fallet Donbass) försvara sig militärt mot den Väststödda väpnade statskuppen resp. (i Krims fall) besluta att lämna Ukraina.

 2. tankar av korrespondenten Yegor Rud kiev.alla vill leva i ett land med frihet som usa eller hur, vakna på morgonen , dricka varm mokkachino i ett cafe runt hörnet ,ta en promenad på broadway, gå till affären och köpa fritt ,,,, ett par granater , en pistol och hundra rundor 7,62 , men var glad- vi är redan i usa vapnen flyter fritt i ukrana med leverans ffrån ATO ,stölderna escalerar av vapen som i sin tur hamnar på gatorna, förstå , jag vill inte åka till usa från mitt hemland till broadway,kaffe och säkerhet , jad vill att min fru och barn ska kunna lugnt promenera runt khreshchatyk och köpa lattes på maidan och slippa undvika kulor som flyger in i pannan, men tyvärr ,ingenting kommer att förändras, vi lever i lilla usa

 3. Ibland funderar man på vad som kunde blivit om inte Ryssland agerat så snabbt och handfast på Krim och räddat det från att bli ett jättelikt Odessa med massmord och massakrer på civilbefolkningen. Hade vi haft tredje världskriget på halsen med oerhörda konsekvenser om det hela eskalerat? Det är lätt för korkade svenska politiker att sitta på parkett och kritisera och gömma sig bakom gangsterimperiet USA. Men de hade nog skitit på sig och förklarat sig neutrala när missilerna börjat vina för någon hjälp från USA hade man kunnat glömma! USA skulle själva haft fullt upp med att försvara sig mot attacker. Och tro nu inte att Sverige kan köra samma fint en gång till som under andra världskriget, bomberna kommer att falla här med om det brakar loss! Och denna situation har alltså svenska politiker dragit in den svenska befolkningen i utan att fråga utan agerat helt utan mandat från väljarna! Skandal är bara förnamnet! Det värsta är att många inte ens begriper allvaret i situationen som skapats pga inkompetens och försumlighet.

 4. den 29 april 2020 skriver Michael Carpenter på sin twitter : Det här kan bli en förfärlig sommar på Krim, turismen är död och på halvön har vattnet sinat ut ända sedan Ryssland illegalt annekterade och ockuperade landet.. Nu riskerar regionen torka, vilket ökar risken för Rysslands militära annektering av närliggande Ukrainska kanaler.
  Carpenter är Bidens rådgivare i Östeuropa/Ryssland.

  Detta bådar inte gott inför valet i USA, är det mellan pest och kolera man skall rösta och vem är pest och vem är kolera?

   Nedanstående artikel var införd i Boston Herald och skriven av  Betsy McCaughey is a former lieutenant governor of New York and author of “Government by Choice: Inventing the United States Constitution.” 
  Democrats impeached President Trump for putting his own political fortunes ahead of the national interest in dealing with Ukraine. But it’s Joe Biden who should be in the hot seat for that.Trump is criticized for a July 25 phone call, when he asked the president of Ukraine for help investigating what Joe Biden did, as vice president, to get a prosecutor there fired. Biden’s son was on the payroll of a corrupt Ukrainian energy company, Burisma, targeted by authorities.Democrats claim it was wrong to ask for the investigation. Trump’s defense lawyers say there was every reason to ask. The evidence backs them up.It’s not just the $1 million a year that Burisma paid Biden’s son Hunter, with no energy or Ukrainian expertise.The question is what did Burisma get in return? The Obama administration forked over $53 million in American taxpayer money to assist the Ukrainian energy industry. The public should know how much Burisma and its related ventures may have gotten.Biden should also have to answer for the $20 million in taxpayer-funded loans that went to his Delaware pal John Hynansky to launch a luxury car dealership in Ukraine selling Porsches, Land Rovers and other high-ticket vehicles. None were made in the U.S. Hynansky had made large donations to Biden’s campaigns. Later he would loan $500,000 to Biden’s brother James, who was behind on mortgage payments and owed more than $590,000 in back taxes.Democrats and media allies are adamant that Joe Biden’s dealings in Ukraine are irrelevant to Trump’s impeachment. Not so, if Biden used taxpayer money as his personal piggy bank to help his son and his car dealer pal.On that July 25 call, Trump did the right thing asking about Burisma, especially when $391 million more in taxpayer-funded aid to Ukraine was about to go out the door.The chronology of the Bidens’ transactions raises serious questions:April 15, 2014: Burisma sends Hunter Biden’s business partner, Devon Archer, $112,000.April 16, 2014: Archer visits Vice President Biden at the White House.April 21, 2014: Vice President Biden arrives in Ukraine bearing millions in aid for the Ukraine energy industry.May 12, 2014: Hunter Biden joins Burisma’s board.February 2015: Ukrainian authorities seize the property of Burisma’s CEO and go after unpaid taxes.March 2016: Biden demands that Ukraine’s top prosecutor, Viktor Shokin, be fired, and threatens to hold up $1 billion in U.S. loan guarantees.Biden even bragged about telling the Ukrainians “if the prosecutor is not fired, you’re not getting the money.”That’s the kind of quid pro quo of which Trump is accused, only Biden did it, and it’s on tape.The Biden campaign claims the vice president demanded Shokin’s dismissal for being soft on corruption, and the media gladly parrot that claim. It defies common sense.Data from the United States Aid for International Development show that the Obama administration sent $1.28 billion in aid to Ukraine in 2014 to 2016. Biden, the administration’s point person for Ukraine, should be held accountable for how the money was used or misused.Democrats insist claims of Biden wrongdoing are “discredited” and “without evidence.” That doesn’t pass the smell test.Americans have seen the transcripts of Trump’s calls with the Ukrainians. Let’s see Biden’s call records with the Ukrainians.

  • Jag har en nära vän som bor på Krim. Vi samtalar varje söndag kväll via Zoom. Han är filmare och det du berättar om Krim här ovan stämmer inte överens med det han säjer. Det var f.ö flera omröstningar om Krim redan… 1994 hölls den första. I den senaste deltog 86% av befolkningen på Krim och utfallet blev över 90% som ville tillhöra Ryssland.Ifall jag minns rätt.

 5. USA:s utsedda marionettregim i Ukraina håller (efter 6 år) fortfarande dagligen på att beskjuta, döda och bomba sina egna bröder.
  Donetsk, 1 maj – 2020. Ukrainska styrkor kränkte vapenvila 88 gånger under den senaste veckan, sade DPR People’s Militia vice befälhavare Eduard Basurin på fredag.
  ”Under den senaste veckan kränkte de ukrainska väpnade formationerna vapenvila 88 gånger,” sade Basurin. ”Fienden sköt mer än 244 omgångar, inklusive 15 omgångar med 122 mm kaliber, 229 artillerigranater som riktade sig till 24 församlingar”.
  Som ett resultat av attackerna skadades 27 hus och infrastrukturanläggningar i åtta församlingar.
  https://dan-news.info/en/defence-en/kiev-forces-violate-ceasefire-88-times-in-a-week.html

 6. Ukraina är ovilligt att komma till förhandlingsbordet för att uppnå resultat som kan strid mot USA:s vilja.

  MOSKVA, 30 april. / TASS /. Utrikesministrarna för Normandie fyra (Ryssland, Ukraina, Frankrike, Tyskland) bekräftade genomförandet av endast ett beslut av nio som antogs under toppmötet i Paris, berättade den ryska utrikesministern Sergey Lavrov till journalister torsdag, efter en videokonferens i Normandie fyra.
  Toppmötet i Paris Normandie fyra ägde rum den 9 december 2019. Nästa möte med ledare för de fyra staterna var tänkt att äga rum i april 2020.
  De ryska, ukrainska, franska och tyska toppdiplomaterna har diskuterat ett utbyte av fångar i Donbass, sade Lavrov.
  Men i praktiska termer visade det sig att det är nödvändigt för att identifiera alla först innan man byter ut alla, ”konstaterade han. Totalt byttes 230 personer ut under två utbyten mellan Kiev och Donetsk och Lugansk, i december och april, påminde ministern.

  Moskva har upprepat att att säkerställa Donbass särskilda status som en del av Ukraina är avgörande för att lösa konflikten. ”Vi påpekade att en av de viktigaste bestämmelserna i Minskavtalen rör att säkerställa Donbass särskilda status som en del av Ukraina. Detta är målet och grunden för ansträngningarna för att lösa konflikten,” sade Lavrov.
  Enligt den ryska toppdiplomaten skulle framsteg på detta spår skapa förutsättningar för framsteg inom andra områden, inklusive säkerhets-, sociala, ekonomiska och humanitära frågor.
  ”Tyvärr finns det inget att skryta med. Myndigheterna i Kiev är ovilliga att bygga direkt dialog med Donetsk och Lugansk, även om parterna måste hålla direkt dialog för att komma överens om alla juridiska aspekter som rör permanent särskild status.
  ”Jag skulle vilja påpeka att Steinmeier-formeln upprättar en koppling mellan planerna för att hålla val och tillhandahålla särskild status till Donbass”. Han sade att Ryssland ännu en gång hade uppmanat andra Normandie fyra länder ”att pressa kontaktgruppen för att genomföra detta beslut, som fattades vid toppmötet i Paris.”
  Donetsk och Lugansk står inför politiserade anklagelser om de nya reglerna för inträde som de införde för att förhindra spridning av koronaviruset.
  ”Vi noterade det faktum att OSSE: s specialövervakningsmissionens rapporter innehåller stark kritik av DPR och LPR [de självutnämnda Donetsk och Lugansk People’s Republics – TASS]. Vi ombads att reagera på situationen och deras steg för att ändra regler för att korsa kontaktlinjen för OSSE: s SMM-medlemmar, ”sade Lavrov. ”Dessa regler är enkla och skiljer sig lite från de som infördes av de ukrainska myndigheterna.
  Dessutom har OSSE avbrutit de flesta av sina aktiviteter på marken, men när det gäller Donbass har någon av någon anledning insisterat på att högsta SMM-tjänstemän fortsätter att betona åtkomstfrågan,” konstaterade den ryska toppdiplomaten.
  ”Jag tror att försök att politisera situationen orsakad av coronaviruspandemin är oacceptabla,” sade han.
  https://tass.com/politics/1152031

 7. US & Ukraine vote AGAINST anti-Nazi resolution proposed by Russia at UN General Assembly, eyebrows raised as Germany abstains

  A Russian resolution condemning the “glorification of Nazism” was passed by the UN General Assembly, on Wednesday, with overwhelming support, though, remarkably. both the US and Ukraine made a point of voting against the motion

  Equally noteworthy was the fact that all delegations from European Union member states, including Germany, abstained from the vote, with the United Kingdom following suit.

  Many other European countries – such as Serbia, Moldova and Bosnia – supported the motion, as did Israel.
  https://www.rt.com/news/509899-us-opposes-nazi-vote/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 8. Odessa.. tidslinje för händelser 2 maj 2014.
  7 år har gått sedan tragedin som ägde rum i Odessa den 2 maj 2014. Vilket enligt officiella siffror krävde livet för 48 personer. Idag har kronologin för dessa händelser återställts minut för minut. Icke desto mindre är väldigt många dåligt bekanta med händelserna under den hemska dagen.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210502/1031257313.html

 9. En arbetskamrat till mig som kommit till Sverige från Odessa förlorade flera vänner i branden, de var på torget fredligt för att uttrycka missnöje ihop med andra rysketniska Odessabor. Massakern blev en riktig nationalistisk fest där glada sverigestöttade fascister laddade molotovcocktails och sjöng antiryska sånger om flygande ryska fåglar när desperata människor hoppade från det brinnande fackföreningshuset.

  De som överlevde hoppen lär ha pucklats ihjäl av den feststämda sverigestöttade fascisthopen. Detta fanns tidigare att beskåda på Youtube. Det känns så bra att Sverige mangrant samlas under Naziflaggorna och stöttar den absoluta ondskan. Ni gör oss så stolta svenska politiker.

  • Det finns en epidemi i Ukraina. Det började inte 2020 utan 2014. Och det värsta är att det är värre än koronaviruset, eftersom det inte påverkar lungorna utan hjärnan.
   Detta är nazism. Constantin Kevorkian, en permanent författare till Ukraina.ru-upplagan, erbjuder sin egen version av anti-nazistvaccinet.
   Den äldsta amerikanska tidningen Harpers beskriver vardagen i landet efter Maidan och dess huvudstad enligt följande: ”Ukraina är ett av de fattigaste länderna i Europa och ligger närmast begreppet ”misslyckad stat”.
   Det har fastnat i en glödande konflikt med separatister i öst, och dess statliga institutioner övertogs nästan helt av rivaliserande oligarker.
   Korruption genomsyrar nästan alla regeringsnivåer. Vid utgången från Kiev-tunnelbanan ber gamla kvinnor i sjalar och förlamade veteraner om allmosor, medan rader av lyxbutiker raderar sig runt dem.
   Miljoner utvandrar till Polen och Ryssland för att arbeta. Var och en av Ukrainas medborgare bli ett ”oavsiktligt offer” för krigshundarna och riskerar tyvärr bli… i sina hem, på gatorna i sina städer – skjutna, knivhuggna, sprängda, brända.
   https://ukraina.ru/exclusive/20210502/1031258141.html

   • Enligt aktuell ukrainsk propaganda drabbades ett COVID-19 sjukhus i Donetsk-regionen av beskjutning av ryssledda styrkor.
    https://www.unian.info/war/covid-19-hospital-in-donetsk-region-hit-in-shelling-by-russian-led-forces-11409880.html

    Ukrainisering, betyder vägen till fattigdom.. Nationalism är ideologin för den härskande klassen i Ukraina.
    Närvaron av miljontals ryssar i Ukraina, som naturligt graviterade mot sitt kulturcenter i Moskva snarare än Kiev, skapade en fara för det ukrainska härskandet klass. Risken för integration med Ryssland, där den härskande klassen förmodligen skulle förlora konkurrensen med den ryska huvudstaden.
    Fråga.. Vilket folk bor i Ukraina? Svar.. i Ukraina bor ukrainare, ryssar, judar, tatarer, armenier, polacker, ungrare, balter och många andra, även om den nationalistiska regeringen försöker ignorera dem.
    Etnicitet är ett främmande koncept. Till exempel kommer en invånare i en avlägsen by i Karpaterna att säga att han är en etnisk Hutsul, men ukrainsk av nationalitet. Nationalitet tillhör en nation och en nation är ett politiskt fenomen.
    De säger också att det finns etnisk nationalism i Ukraina. Det kan finnas etnisk främlingsfientlighet där etniska grupper fortfarande finns (i Karpaterna, i Kaukasus eller i städer där det finns uttalade etniska diasporor), men i allmänhet har etnicitet raderats och övervunnits i moderna industrialiserade regioner.
    En nation är en stor grupp människor kopplade av enigheten mellan ekonomisk struktur, territorium, språk och kultur. Endast närvaron av dessa fyra tecken samtidigt talar om en bildad nation. Med skapandet av den ukrainska nationen uppstod vissa svårigheter. För det första tyckte inte alla om det faktum att UPR stöddes av de tyska inkräktarnas bajonetter, dvs. tvivelaktigt oberoende.
    Ukrainiseringen av ryssar mötte motstånd i form av skapandet av nationella och kulturella offentliga organisationer, föreningar, kretsar och till och med partier.
    Men när den ukrainska borgarklassen på Maidan, som startade på grund av risken för att gå med i tullunionen med Ryska federationen, förklarade de ryska medborgarna i Ukraina direkt som andra klassens medborgare och började undertrycka dem med hjälp av officiell maktstrukturer och paramilitära grupper av nynazistiska stormtropper började inbördeskriget.
    Krig är per definition en väpnad kamp mellan klasser, nationer och stater. Om klasser – det är ett inbördeskrig, om nationer – då nationell befrielse, om stater – då ett vanligt krig mellan stater. Upproret i Donbass, som började som en kamp för lokala arbetare mot den ukrainska nationalistiska oligarkin.
    Därav det oundvikliga hatet mellan de två nationerna, som i förrgår var ”broderliga folk” eller till och med ”ett enda folk”. Många ukrainare och väldigt många ryssar (vi pratar inte om medborgare i Ryssland utan om ukrainska ryssar) på olika sidor av fronten förstår ganska bra i vars intressen kriget är, men för mycket blod har utgjutits genom åren för att enkelt stoppa det underifrån.
    https://ukraina.ru/exclusive/20210504/1031259511.html

 10. Från en gammal artikel, från 2015:

  Ukrainas nyfascistiska högersektor gör anspråk på nytt för 2 maj 2014 Terrorist Pogrom
  Inte en gång men nu två gånger har en av de ukrainska Maidan-regimens allierade partier, den nyfascistiska högersektorn (RS), tagit på sig ansvaret för terroristpogromet den 2 maj 2014 där 48 aktivister mot den väststödda Maidan-regimen i Kiev dödades. ; de flesta brann levande när ukrainska ”nationalister” sköt på, tre Molotov-cocktails och sjöng den ukrainska nationalsången. Hundratals fler anti-Maidan-regiaktivister skadades och sårades.

  Jag har skrivit flera gånger om RS: s första anspråk på ansvar. RS: s andra anspråk på ansvar för brottet kom igår 1 maj 2015 och har följande lydelse:

  ”2 maj kl 14.00 vid domkyrkans torg kommer pro-ukrainska styrkor samla staden på årsdagen av dagen då patrioter försvarade freden i ukrainska Odessa. Den 2 maj förra året, tack vare de djärva och samordnade åtgärderna i Odessa, blev ockupationsplanerna och deras anhängare frustrerade. Den dagen slogs vi alla och vann! Vi kommer ihåg att våra kollegor som har betalat med sina liv för framtiden för Odessa och Ukraina. Deras prestation kommer att leva i våra hjärtan för alltid. Evenemanget kommer att vara en minnesgudstjänst för de döda patrioterna som firar hjältarna en minut av tystnad och läggning av blommor. Säkerhet kommer att tillhandahållas av beväpnade enheter från organisationer som ingår i kommandot. Perimetern ska vara under kontroll av höger sektoraktivister Avtomaidan, ’RSL’ och ’Självförsvar Odessa’. Vi välkomnar alla patriotiska medborgare i Odessa den 2 maj kl 14.00 på Cathedral Square. Total kraft! Evigt minne till dem som gav sina liv för Ukraina! ”
  (länk: http://pravyysektor.info/news/anons-richnytsi-2-travnya-v-odesi/)
  https://gordonhahn.com/2015/05/02/ukraines-neo-fascist-right-sector-claims-responsibility-again-for-2-may-2014-terrorist-pogrom/

 11. Den 28 april firade SVOBODA årsdagen för bildande av Adolf Hitler den 28 april 1943, av ”SS-divisionen Galizien”

  Enligt svenska UD är (Svoboda) ”europeiska demokrater som förtjänar vårt starka stöd”.

  Moderaterna är i dagsläget det enda svenska parti som upprätthåller relationer med Svoboda, efter att Svenskarnas Parti, tidigare Nationalsocialistisk front, drog in sitt stöd för partiet 2014.

  – Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, förklarade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) när partiet bildade regering i Ukraina i mars samma år.

  https://www.friatider.se/lugnt-nazifirande-i-centrala-kiev

  • …och (fd) utrikesminister Margot Wallström (s) är i Ukraina för att besöka låtsaspresident Porosjenko och låtsas-statsministern Jatseniuk. Hon passade i samband med detta på att hylla krigshetsaren och företrädaren Carl Bildt (m) bl.a. genom att säga “Han ska ha all heder för det han gjort”, “han betydde mycket för EU-kretsen” och “Vi kommer fortsättningsvis att stå vid Ukrainas sida…och… med humanitärt stöd”.
   https://stockholm.skp.se/2014/11/28/socialdemokraterna-sida-vid-sida-med-ukrainas-profascistiska-regering/

  • Tja, den svenska regimens dubbelmoral firar ständigt nya triumfer…Men utan regim-media hade inte Löfven kunnat komma så billigt undan och inte Kalle Bildt heller! Så mycket av skulden för regimen i Sverige och deras stöd för nazisterna i Ukraina ska nog läggas på fulmedia som inte talar om sanningen! Efter att ha studerat gamla svenska media från tiden innan andra världskriget så känner man igen propagandan…Att de inget lärt sig av misstagen från förr är märkligt!

   • Det var nog inga ”misstag”. Vi lät 2 miljoner tyska soldater passera genom Sverige upp till Narvik för att anfalla Sovjetunionen.Dessutom sände vi tåglaster med järnmalm till de tyska vapenfabrikerna. Kommunister och vänstersocialdemokrater spärrades in i läger i alla län från Norrbotten i norr till Skåne i söder sammnlagt runt 30 läger, Vi är där nu igen och stöder fascister och ja nazister i Ukraina…och jag som sagt på facebook ungefär ”Jag tycker att ryssarna ska stanna kvar till de fått bort nazisterna” och Expressen slog upp detta och därför har jag sparkats ut ur Svenska Kvinnors Vänsterförbudn och en annan förening. Läs historia har jag sagt till dem!

 12. Nu är Mats Larsson och kommenterar igen på Lindelöf! Den här gången om Skripal och hans dotter..Tänker man logiskt och lägger ihop kända fakta så förstår man direkt att Skripals är något britterna hittat på och så länge de inte släpps fria kommer britterna att få stå där med skammen!

 13. Eight Years Ago in Odessa
  Av Gordon Hahn
  Eight years ago in Odessa, the neofascist element in Ukrainian politics, then led by Dmitro Yarosh’s Right Sector, burned to death, shot, and otherwise killed at least some 45 anti-Maidan regime picketers inside the Trade Union Building. The attack was coordinated by Right Sector and the then chairman of Ukraine’s parliament Andriy Parubiy, a founder of a neo-Nazi party. There is video footage of Parubiy meeting with the leading Right Sector operative in Odessa the day before the same operative could be seen shooting at people in the burning Trade Union Building an talking by walkie-talkie as police and fire units stood by observing the carnage. I enclose in the appendix below a series of videotapes of the attack and other sources. Right Sector twice took ‘credit’ for the terrorist pogrom. The RS website’s first claim of responsibility for the terrorist pogrom was effusive about the atrocity: “May 2, 2014 is another bright page in our national history.” It claimed responsibility by noting that “about a hundred members of ‘Right Sector’ and patriotic-minded Odessa residents countered the rebels” and that “Dmitro Yarosh ignored the ‘expedience’ of the election campaign to coordinate the action against the Russian aggression.”
  https://gordonhahn.com/2022/05/02/eight-years-ago-in-odessa/

 14. Det kom en filmare någon tid efter branden i Fackföringarnas hus i Odessa.Han ville visa en film om detta.Både ABF i Stockholm och ABF i Göteborg tillät honom inte att hyra lokal för visning. De enda som tillät visning av ohyggligheterna var Kommunistiska partiet i Göteborg. jag åkte ner och såg filmen där.

 15. ”fn”.. är som bekant globalisternas maktorganisation
  (människor har vant sig vid att ’fn’ är ’för dom’ o endast dom som individer o deras länder’..så därför tyvärr accepterar 60% av folket lögnen) för att på maximalt möjliga sätt centrera allt av sin new world disorder, och så obemärkt som möjligt. Problemet för ’maktkontrollörerna’ är att fler än de tänkt, förstått att det är en av de största bluffarna som försökts genomföras (klås bara av c19shittet, ’co2’ fejket, 11/9kuppen samt såklart alla deras mordkrig på Mänskligheten sedan åtminstone 1890talet då de mördade Boerna och instiftade de första massmordslägerna). Som sagt, de har mycket att svara för

 16. BURNT ALIVE IN ODESSA. Documentary
  Alla som brändes i fackföreningshuset levande till döds, och de som hoppade ut genom fönstret blev slagna till döds av de nynazistiska grupper som accepteras i Ukraina. Alla dessa var lokala från Odessa. De som begick morden hade bussats in från olika delar av landet till Odessa.
  För dem som inte har så stor kunskap om vad som skedde är nedanstående dokumentär en bra information.

  Ivan Katchanovski,, hans akademiska kompetens. Han är från västra Ukraina, och bevisen måste vara överväldigande innan han vill skuldbelägga Ukraina.
  https://twitter.com/I_Katchanovski/status/1385739327972462598
  Han är den som forskat mest om vad som egentligen hände under Maidan och säger att sanningen måste komma fram, annars kan aldrig människor gå vidare och bearbeta sin sorg över de som skedde.
  Efter kuppen i Ukraina har landet blivit ett mer odemokratiskt land än det var innan.
  Så går det med USA:s demokratikrig, som oftast slutar i katastrofer.

  Ivan Katchanovski skriver: Detta överensstämmer med resultaten av mina akademiska studier att Ukraina nu är till stor del odemokratiskt land. Västerländska och ukrainska politiker och självutnämnda experter sprider myten om att #Ukraina är #demokrati på grund av egenintresse och politiska skäl.

  https://twitter.com/I_Katchanovski/status/1399762809307734016

  Än i dag jagar den nya makten i Odessa, de proryska och fängslar dem. Borgmästaren i Odessa sa att under 2023 hade man tagit 5000 personer, och man fortsätter sitt sökande. Man går in i människors hem för att hitta bevis, tittar på deras mobiler om de har nummer som går till Moskva.
  Vilket många har eftersom släkt och vänner bor i Ryssland.

  https://www.youtube.com/watch?v=wu2tXG2Yo-g&rco=1

 17. Mark såg redan år 2015 att Kiev ville fortsätta kriget och inte ha någon fredsförhandling, så rätt han hade.

  Mark Bartalmai, tysk journalist kom till Donbass samma dag som MH17 föll ned till marken, och i sin dokumentär visar han många frågetecken till hur man behandlade denna olycka i Ukraina. Han var själv på olycksplatsen och gick omkring, samtidigt som de skyllde på att man inte kunde komma till denna plats och därför inte kunde utreda, vilket var märkligt då han kunde gå fritt där. Eftersom han kunde gå fritt, kunde vem som helst gå där och plocka bort bevis från olyckplatsen.
  I slutet av filmen visar författaren på ett övertygande sätt att Donbass civilbefolknings öde i verkligheten inte intresserar särskilt varken västerländska regeringar eller OSSE.

  Han hade uppmärksammat att detta krig visades på olika sätt, motsägelsefulla sätt, och ville därför åka dit och se med egna ögon vad som egentligen skedde.
  Det var 400 journalister som fått tillstånd att vara i Donbass, men i verkligheten var de inte där, Mark sa att de flesta var i Kharkov och Kiev och fick nyheter av ukrainska mediacenter,
  Men på plats i krigszonen träffade vi ingen, sa Mark.

  Mark följde med folkets militia under deras krig, och har dokumenterat det i denna film.
  Han har dokumenterat situationer då ukrainsk militär bytte sida och gick över till Folkets militia.

  Denna film visar så tydligt de otroligt fräcka lögnerna som USA;s propagandamaskin tillverkar. Nuland säger i nyheterna i Väst, att hon var där under Maidan och hon såg fredliga demonstranter som sjöng psalmer medan de blev brutalt misshandlade av säkerhetsstyrkorna
  Detta var en stor fet lögn. Mark såg fler och fler bilder som visade motsatsen.
  Inga fredliga demonstranter utan extremt våldsamma. Våldet som användes mot säkerhetsstyrkorna av de våldsamma demonstranterna.
  Nuland är så otäck så man mår illa. Regeringsstyrkorna står helt stilla och försöker skydda sig mot de våldsamma demonstranterna, samtidigt hör man Nuland lögnaktigt säga att demonstranterna sjunger fredssånger, medan regerings soldaterna använder tårgas m.m.

  Filmen är inspelad mellan år 2014-2015, så man kan se alla sönderbombade hus som Ukraina är skyldiga till, det man i Väst media försöker beskylla Ryssland för, som inte var i Donbass innan år 2022,
  Mark säger i filmen år 2015 att det syns tydligt att Kiev inte vill ha fred. Det har blivit fler och fler amerikanska, brittiska och kanadensiska instruktörer i Ukraina. Det finns bevis på ammunition från Nato som innehåller uran.

  Områden i Donbass säljs till i huvudsak amerikanska företag som Chevron och Shell, som kan utvinna gas för fracking.
  Ukraina har också blivit en test grund för genetisk modifierade mat, det är därför monsanto är djupt intresserad av Ukraina.
  Dessutom vill man att Ukraina skall bli förd närmare väst för att kunna utnyttjas som en resurs för billig arbetskraft, slavar.
  Ett land som inte är något annat än en smutsig bakgård till Europa.
  Därför måste detta krig fortsätta för IMF, EU och amerikansk regering behöver detta krig, utan Donbass och Krim har Ukraina inget värde för dessa människor som en bro för ett krig mot Ryssland.
  Det handlar om att tvinga in Ryssland i detta krig, för att försvaga det militärt och ekonomiskt
  Det är motståndet i Donbass som hindrar Ukraina att bli ett verktyg i ett krig mot Ryssland.
  Att Donbass har försvarat sig så kraftigt har förvånat Väst men även Ryssland.

  https://www.youtube.com/watch?v=2A6z1fXWh5k

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here