FN kritiserar Ukraina skarpt för femårs tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?

3
592
Attentatet i Odessa 2 maj 2016.

På Radionyheterna kl 12.30 rapporterar Jesper Lindau att FN har riktat skarp kritik för att Ukraina inte redovisat någon undersökning av massakern/attentatet i Odessa 2 maj 2014. Än mindre har någon åtalats. Sommarströms redovisning av vad som skedde är kongruent med rapporteringen nedan. Kommer c:a 15 minuter in på nyhetsprogrammet Sveriges Radio

Artikeln följs av information av Lara Nasgarde på mycket läsvärda Svenskt Världspolitiskt Forum. Svenskt Världspolitiskt Forum
Fortsätter med en översikt av mig.

Varje år samlas tusentals på Kulikovofältet i Odessa 2 maj för att minnas och ära offren.

Idag är det den femte minnesdagen och återigen kom tusentals till Fackföreningarnas hus vid Kulikovafältet.

Även i år stängdes fältet av med hänvisning till säkerheten.

Odessaborna går trots hot från högerextremister.

Odessaborna går trots det faktum att de trakasseras på plats av högerextremister och de som önskar radera minne av tragedin i Odessa 2 maj 2014.

Om de modiga Odessaborna går kan också du göra något.

Delta i solidaritetskampanjen under maj månad.

Följ nedanstående länkar för mer information.

https://www.facebook.com/Solidarity-action-May-2-with-the-victims-of-the-Odessa-massacre-613792958972533/

https://solidaritywithodessa.wordpress.com

Se en Live video Video


Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen “Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Europarådet Europarådets granskning har granskat händelsen under ledning av presidenten i Den europeiska människorättsdomstolen, Nicolas Bratza. Kommitten finner «klara bevis» for att polisen i Odessa var «medskyldig till de tragiska händelserna”. Pål Steigan
Odessa 170502
2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade Kievs rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html
lofven-poroshenko
Aftonbladet skrev för tre år sedan i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att “Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare “De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… “Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern
Ukraina Odessa 180502Affisch för att under maj månad uppmärksamma 4-årsdagen
Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis “Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”

Två filmer om Ukraina:

En version av Oliver Stones uppmärksammade film “Ukraine on Fire” med engelsk text på nätet
ger mycket viktig, kompletterande information om denna avgörande kris i dagens Europa. Men jag kan inte ladda ned den 1/5 2018. Kanske kan Du?

https://youtu.be/SAaMRAplJks

ukraine-on-fire.jpg 180115Från vänster: Senator McCain, vice utrikesminister Nuland, Oliver Stone, president Janukovitj och president Putin
En annan viktig film av en fransk filmare om Ukraina som SvT först ville stoppa. Den hade innanvisats i bl.a. frans TV. Efter protester visades den i modifierat skick. Se “Ukraina – revolutionens mörka sida”Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser

Annan aktuell information om Ukraina.

Några andra artiklar om Ukraina här.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd “false flag” enligt vetenskaplig rapport

i , , , , , , , , , , ,

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

3 KOMMENTARER

  1. Den av nynazister och myndigheter genomförda Odessamassakern måste kommas ihåg. Den hjälper till att förklara varför folket i Ukraina fick rätten att (i fallet Donbass) försvara sig militärt mot den Väststödda väpnade statskuppen resp. (i Krims fall) besluta att lämna Ukraina.

  2. tankar av korrespondenten Yegor Rud kiev.alla vill leva i ett land med frihet som usa eller hur, vakna på morgonen , dricka varm mokkachino i ett cafe runt hörnet ,ta en promenad på broadway, gå till affären och köpa fritt ,,,, ett par granater , en pistol och hundra rundor 7,62 , men var glad- vi är redan i usa vapnen flyter fritt i ukrana med leverans ffrån ATO ,stölderna escalerar av vapen som i sin tur hamnar på gatorna, förstå , jag vill inte åka till usa från mitt hemland till broadway,kaffe och säkerhet , jad vill att min fru och barn ska kunna lugnt promenera runt khreshchatyk och köpa lattes på maidan och slippa undvika kulor som flyger in i pannan, men tyvärr ,ingenting kommer att förändras, vi lever i lilla usa

  3. Ibland funderar man på vad som kunde blivit om inte Ryssland agerat så snabbt och handfast på Krim och räddat det från att bli ett jättelikt Odessa med massmord och massakrer på civilbefolkningen. Hade vi haft tredje världskriget på halsen med oerhörda konsekvenser om det hela eskalerat? Det är lätt för korkade svenska politiker att sitta på parkett och kritisera och gömma sig bakom gangsterimperiet USA. Men de hade nog skitit på sig och förklarat sig neutrala när missilerna börjat vina för någon hjälp från USA hade man kunnat glömma! USA skulle själva haft fullt upp med att försvara sig mot attacker. Och tro nu inte att Sverige kan köra samma fint en gång till som under andra världskriget, bomberna kommer att falla här med om det brakar loss! Och denna situation har alltså svenska politiker dragit in den svenska befolkningen i utan att fråga utan agerat helt utan mandat från väljarna! Skandal är bara förnamnet! Det värsta är att många inte ens begriper allvaret i situationen som skapats pga inkompetens och försumlighet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here