Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?

7
2755
Poroshenko år 2015.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Inte precis något som diskuterades särskilt i våra medier inför presidentvalet i Ukraina.
I USA ändras valkretsarna för att passa lokalt dominerande partiet, och den stora fängelsepopulationen får inte rösta. I Ukraina gjorde man så här.


Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?

Ukrainas centrala valkommission (CEC) avvecklar alla valstationer i Ryssland. CEC ändrade beslutet att skapa stämningsstationer den dag presidentkampanjen började.Dokumentet, som har publicerats av Ukrainas centrala valkommission på sin webbplats måndagen den 31 december, är det nödvändigt att valstationerna i Ryssland stängs enligt TASS. Detta gäller de befintliga vallokalerna vid den ukrainska ambassaden i Moskva, samt de vid generalkonsulaten i Rostov-Don-Don, i St Petersburg, i Jekaterinburg, vid konsulatet i Novosibirsk. Däremot kan medborgare i Ukraina som finns på Rysslands territorium resa och rösta i Georgien, Kazakstan och Finland på valdagen. TASS

Valet av Ukrainas president kommer att hållas 31 mars 2019. CEC i landet kommer officiellt att meddela resultatet av omröstningen före den 1 maj. Inaugurationen av det nyvalda statschefen äger rum före den 31 maj.” Fort Russ

Kommentar: Många hundra tusen medborgare har flytt eller flyttat till Ryssland efter statskuppen i Kiev 22/2 2014. Dessa röstar sannolikt på andra kandidater än Poroshenko. Genom detta drag stärker Poroshenko sina möjligheter att lyckas väl i valet. I opinionsundersökningar under hösten har han legat långt efter Julia Timoshenko. Enligt en opinionsundersökning i mitten av december låg Poroshenko på fjärde plats bland presidentkandidaterna med knappt 11%. Timoshenko ledde med knappt 19 %. Wikipedia
Kanske hoppas Porpshenko att tuffhet mot Ryssland ska hjälpa honom.
Idag 5 år efter Maidan: Kommer Poroshenko att fly sina frysande landsmän i Ukraina?

Några drag i situationen i Ukraina beskrivs i den just nämnda artikeln:

* Under senare år har det skett den mest betydande och stora nedgången i ekonomin och levnadsvillkoren för Ukraina i hela dess historia.

* Folk fryser. Uppvärmningskostnaden för en lägenhet på 45 m2 har fördubblats från ca 70 dollar till 140 dollar. Dessutom är gas helt otillgängligt för flera hundra tusen ukrainare, som kommer att behöva fly Ukraina eller frysa.
Människor har börjat protestera mot detta på olika håll. New York Times skriver “Arga ukrainare tog på gatorna och blockerade vägar, eftersom hundratusentusentals kvarstår utan uppvärmning vid en tidpunkt då temperaturen sänks på grund av en tvist mellan det nationella gasbolaget och regionala leverantörer….”

* Nazism blir allt mer framträdande i Ukraina
Uppemot 15 000 nazister och fascister demonstrerade 14/10 i Kiev till minne av årsdagen för bildandet av UPA, de ukrainska nazistkollaboratörerna.

Föregående artikelKlättraren Guaido i Venezuela – Upp som en sol, ned som en pannkaka och upp som en sol igen?
Nästa artikelKaos i den venezolanska oppositionen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Ukrainare flyr sitt eget land – på jakt efter ekonomisk asyl.
  Senatorer i USA har erkänt Ukraina som ett obestridligt problem för Förenta staterna.
  Enligt kongressmän är Ukraina ett ”omanövrerbart problem” för Förenta staterna och Europeiska unionen, eftersom landets aggressionsnivå och antalet radikala medborgare växer.
  I USA mötte en grupp republikanska senatörer med medlemmar i ett antal ukrainska offentliga organisationer, under mötet erkände de att Kiev är en ”ekonomiskt problematisk allierad” i Östeuropa, enligt International Policy Digest.
  Journalisterna var inte inbjudna till det här mötet – de ukrainska företrädarna förklarade att de inte är intresserade av att täcka konversationen i media på grund av den växande radikala känslan och tillväxten av aggression i det ukrainska samhället.
  Som ett tidigare sovjetiskt regim har Ukraina länge använt sina brottsbekämpande organ för att utföra sina politiska uppgifter, förlitar sig på tvivelaktiga metoder för att uppnå politiska mål, säger artikeln.
  Materialet noterar tillväxten av radikala känslor och aggression i Ukraina, liksom landets president Petro Poroshenko, förföljelsen av politiska motståndare. Dessutom är domstolarna i landet inte oberoende och kontrolleras av oligarker och politiker.
  Dessa domstolar skickar ofta dom som går ut på agendan, motiverad av ansträngningar för att eliminera politiska motståndare, snarare än rättvisans intressen eller det ukrainska folks välfärd, ”innehållet i konversationsuppgifterna. Enligt republikanerna är den nuvarande prövningen av tidigare president Viktor Janukovitj ett exempel på ett sådant utomrättsligt verkställande, som i Ukraina och i hela världen kallas en ”travesty of legal proceedings”.
  ”Amerikanska politiker har bekräftat att Ukraina blir ett okontrollerat problem för Förenta staterna och Europeiska unionen ”, säger artikeln. Amerikanska politiker har lovat att materialet i detta fall kommer att begäras i Obolon-domstolen i Kiev, och de påstådda kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen kommer att verifieras av västerländska experter.
  De amerikanska företrädarna under mötet noterade att internationella finansiella institutioner gör allvarliga insatser för att stabilisera Ukrainas ekonomi och investera miljarder dollar i den. ”Men den ofattbara korruptionen och oförutsedda utgifterna på kriget i Donbass gör det internationella samfundets ansträngningar värdelösa. I stället för den förväntade BNP-tillväxten de senaste åren har det varit en stadig minskning, eftersom de med utbildning flyr sitt eget land – på jakt efter ekonomisk asyl.

 2. Vem hindrar Förenta staterna och dess vasallstater Ukraina, EU- NATO från att upprepa Kerchprovokationen i Arktis?
  De händelser som inträffade den 25 november i Kerchsundet mellan Svarta Havet, Krimhalvön och Asovsjön visade att västmakterna är fullt förberedda för provokationer mot Ryssland och kan användas av stater som Ukraina och västmakternas egna styrkor (USA, Nato och EU).
  Svarta havet, förresten, är långt ifrån den enda regionen nära de ryska gränserna där andra staternas intressen är närvarande. Det första som man kommer att tänka på förutom Krim och Kerch-sundet är Kurilerna. Japan har aldrig riktigt dolt att det räknar med att södra öarna återvänder efter andra världskriget till japanskt kontroll. Naturligtvis är både USA och Förenade kungariket alltid redo att stödja Tokyo i den här riktningen.
  Ett annat problematiskt område är Kaliningrad. Närvaron av den ryska enklaven på gränsen till Polen är också väldigt starkt ogillad av väst. Naturligtvis vågar Berlin, till skillnad från Tokyo, inte att göra anspråk på Kaliningrad – minnet av det stora patriotiska kriget lever fortfarande.
  Men mer än en gång har toppmännen i NATO-ländernas armé offentligt uttalat hur man ska agera mot Ryssland i denna riktning.
  Förenta staterna, Förenade kungariket och ett antal andra stater har nyligen förklarat behovet av användning av Arktis. De säger att Arktis inte bara borde nyttjas av Ryssland. Liknande resonemang förs i både Washington och i London.
  Förresten understryker NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och befälhavaren för den andra flottan i den amerikanska flottan, vice admiral Andrew Lewis, att USA och Nato är redo att möta Ryssland i Arktis.
  Samtidigt försöker Washington att skrämma Norge, Sverige och de baltiska republikerna med ett imaginärt hot från Ryssland, med rätt att tro att i de här fallen kommer de listade staterna att insistera på att stärka den amerikanska närvaron.

 3. Varför hyllar den svenska regeringen de Ukrainska Nazisterna?
  Stöder den Svenska regeringen Nazisterna liksom Sossarna gjorde under Andra Världskriget?
  Alla länder får försvara sitt territorialvatten. Men USA, Nato, EU, Sverige och de ukraiska nazisterna vill inte att Ryssland får försvara sitt territorium, är det så?
  Ryska gränsvaktfartyg har jagat ukrainska fartyg som kränkt gränsen och närmar sig Kerch-sträckan som skiljer Krim från det ryska fastlandet.
  Videon som togs från ett av de ryska skeppen visar Ukrainas artilleribåtar och en bogserbåt som manövrerar farligt nära Rysslands fartyg.
  De ukrainska marinskeppen korsade in i Rysslands territorialvatten utan tillstånd, och försökte passera genom Kerch-sundet. De ukrainska fartygens handlingar tvingade de ryska gränsvakterna att ingripa. FSB, som ansvarar för att upprätthålla Rysslands gränser, fördömde de ukrainska fartygens åtgärder som en avsiktlig provokation som syftar till att skapa ”konfliktsituationer” i regionen.

 4. https://www.rt.com/business/446241-nuclear-power-critical-arctic/
  För många kan Nordostpassagen genom Arktis en dag vara en ”Northern Suez Canal”.
  De senaste framstegen inom kärnteknik öppnar upp den fulla ekonomiska potentialen i det tidigare så skrämmande arktiska vattnet. Det saknas inte brist på intresse. I oktober godkände Trump-administrationen i USA ett projekt för att extrahera olja under Beauforthavet, trots att smält is har tvingats att förändra dessa planer.
  Utsikterna till dramatiskt förkortade sjövägar mellan Europa och Asien öppnas vilket skulle kunna sänka transiteringstiderna med två veckor jämfört med Suezkanalpassagen. De minskade resetiderna översätter till besparingar på 40 procent på både bränsle- och fraktkostnader, samtidigt som CO2-utsläppen sänks med 52 procent.
  Havsrutten (NSR) längs den ryska arktiska kusten som är nyckeln i Nordost passagen har historiskt endast varit möjligt från juli till oktober. Den har främst använts av inhemska ryska aktörer och kräver användning av isbrytare och specialutrustade isklass-fartyg. Kort sagt, en blomstrande NSR har tidigare varit mer än en dröm, även med smältande isar, för det är helt enkelt omöjligt att segla i regionen för det mesta av året.
  Ny teknik presenterar dock en möjlig lösning: kärnkraftdrivna fartyg. Konceptet är inte nytt. Ryssland har till exempel använt kärnkraft på sina isbrytare sedan 1970-talet. Reaktorerna i dessa tidiga fartyg (vid 90-170 MWt) var dock inte tillräckligt starka för att tillåta större fartyg att driva genom de tjockaste isarken. Isbrytarna var högst 30 meter breda, med en förskjutning på 25.000 ton och kunde bara rensa vägen för småfartyg på upp till 70.000 ton.
  Men en ny generation av isbrytare skulle kunna bryta igenom dessa begränsningar. Dessa fartyg kan utnyttja 175-315 MWt energi och är nästan 50 meter breda, med en förskjutning på 70.000 ton som skulle möta behoven hos de största tankarna. Dessa fartyg gör passagen navigerbar året runt.

 5. https://www.gazeta.ru/army/2019/01/10/12123091.shtml
  Ukrainska krigsfartyg bör upprepa den tidigare planerade operationen med att försöka passera genom Kerch-kanalen, sade den tidigare biträdande chefen för generalstaben i Försvarsmakten i Ukraina Igor Romanenko, i en intervju med Uaportal. De nya försöken med utgångspunkt från Odessa som ska bryta igenom Kerch-sundet komer vara försedda med video- och ljudinspelningsverktyg installerade på fartygen. De allierade hjälper oss att övervaka passagen från rymden. Väl förberett, kan du få ett visst resultat, hävdar ex-vice chef för den ukrainska generalstaben. De ukrainska myndigheterna planerar att genomföra sin plan genom att inbjuda företrädare för OSSE och andra internationella organisationer att delta , ”för att bevisa att Kievs agerande överensstämmer med lagarna”.

  NSN rapporterar att gränsvakter agerar i enlighet med rysk lagstiftning vid gränsen till Ryska federationen. Det kan komma att finnas amerikaner, polacker, tyskar, några andra nationaliteter på detta skepp. De är alla brottslingar i den här situationen, gränsbrytare, och de kommer att hållas kvar.
  Om detta inte är möjligt kommer ett försök att bryta gränsen motverkas kraftigt. Allt detta, baserat på nuvarande situation, kommer att ses live. De ryska myndigheterna kan kontrollera situationen med både droner och tekniska medel.
  Den ryska federationens GPU FSB noterade att de ukrainska skeppen kränkte de 19:e och 21:e artiklarna i FN:s havsrättskonvention, det vill säga trängde olagligt in i Ryska federationens territorialvatten.
  Den 25 november, närmade sig två små pansarartilleribåtar och en raidbåt av Naval Forces i riktning mot Mariupol. De kom in i Rysslands territorialvatten nära Krim och fortsatte att segla, utan att uppmärksamma kraven från gränsbevakarna i Rysslands federala säkerhetsråd att stanna. 50 km söder om Koktebel, förhindrade de ryska gränsvakter, efter den sista varningen, med kraft ukrainska seglarna från att bryta mot Rysslands statsgräns.
  Den 3 december debiterades sjömän och officerare från den ukrainska flottan samt anställda i Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) i Kerchsträckan. Alla deltagare i händelsen anklagas för att olagligt korsa gränsen enligt del 3 i art. 322 i Rysslands strafflag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here