Klättraren Guaido i Venezuela – Upp som en sol, ned som en pannkaka och upp som en sol igen?

15
1341

Den självutnämnde interimspresidenten Guaido erkändes snabbt av ett sextiotal länder som Venezuelas president i stället för den folkvalde Maduro i acceptabla/bra val enligt över 100 valobservatörer har ersatts av en annan oppositionsman som ledare/talman i Nationalförsamlingen.
Som jag och andra påpekat flera gånger så innebär erkännandet av Guaido av bl.a. Sveriges regering, många EU-länder och förstås USA, en chockerande brist på respekt för vanliga demokratiska principer. Se nedan under ”Relaterat”.

BBC rapporterar ”Den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaidó hindrades av säkerhetsstyrkor från att gå in i nationalförsamlingens byggnad i Caracas för att delta i en omröstning för att åter välja honom till talman. I kaotiska scener på söndag försökte han klättra över ett staket men drevs tillbaka av nationalgardet Inuti kammaren bildade en grupp oppositionella parlamentsledamöter en bisarr allians med medlemmar av president Nicolás Maduros socialistiska parti och valde Luis Parra, en före detta Guaidó-anhängare till talman. Anhängare till Guaidó sade att detta var ”en parlamentarisk kupp” och höll en improviserad session på kontor för den pro-oppositions tidningen El Nacional. De sa att 100 av parlamentets 167 lagstiftare godkände honom som talman, och Guaidó svor en ed på tidningsredaktionen.” BBC.

Enligt uppgifter från Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson ville Guaidó ville inte göra sin entré i Nationalförsamlingens lokaliteter förrän flera andra ledamöter (bland andra de tre anklagade av Högsta Domtolen för valfusk) hade gått in, vilket inte tilläts. Under tiden väntade alla församlade ledamöter inne i Palatset att sessionen i kammaren skulle inledas. Det fanns 150 ledamöter närvarande. För att vara behörigt utlyst och röstberättigat behövdes minst 76 deputerade.

Nedan ville jag visa dels en video från BBC om Guadiós försök att klättra över staketet, som jag såg för 3 timmar sedan på BBC:s hemsida, och dels en video från Russia Today från väntan i nationalförsamlingen på start.

Den förra videon har tyvärr tagits bort. Varför?

Är affären över med detta? Inte alls.

Utrikesminister Pompeo uttalade igår ”The United States Congratulates Interim President Juan Guaido on His Re-Election as President of the National Assembly” USA:s erkännande.

Reuters rapporterar att Lima-gruppen idag erkänner Guaido i ett uttalande som undertecknades av Brasilien, Kanada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru och Bolivia men inte av Argentina eller Mexiko. Limagruppen tackade för ””för de ansträngningar som gjorts under dess ledning (av Guaidó) för att tendera att en fredlig lösning, ledd av venezuelanerna själva, som syftar till att återställa demokratin. ”
Reuters.

President Maduro ””Landet avvisar Juan Guaidó som en docka för USA s imperialism, en mycket person som samarbetar med mångmiljonären AN, som stal de 400 miljoner dollar som den amerikanska regeringen gav honom”. Telesurnet.

Kommentar: Det finns alltså två talmän i nationalförsamlingen i Venezuela. det kan tyckas tveksamt eller felaktigt att inte släppa in Guadió. Väntar på flera uppgifter. Men i vilket annat land skulle man acceptera att en parlamentsledamot utropar sig som interimspresident med stöd av en aggressiv stormakt, och sedan förklarar sig förstående för eventuell militär aktion av denna stormakt mot fosterlandet?

I de flesta fall skulle vederbörande gripas.
Sådant har hänt i historien. Vidkun Quisling gjorde så och välkomnade nazisternas erövring av Norge 1941. Han dömdes till döden efter kriget och avrättades 1945.

Vad tror ni Sverige och EU kommer att säga? Troligen ingenting.

Relaterat.
Margot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat?
Hur Agenda hanterar Venezuela osakligt och nonchalant.
Propagandakanalen SvT. Apropå ”Agenda” om Venezuela 9 juni. 12/7
Sveriges Fredsråd anmäler Agenda till Granskningsnämnden för program om Venezuela.
USAs struptag på Venezuelas ekonomi övergår till Total Blockad.
Venezuela: SVT:s Agendas partiskhet, Guaidó, brott, Quisling och Margot Wallström.

Föregående artikelDen dummaste, mest kriminella och farligaste handing som Donald Trump har begått.
Nästa artikelUkrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Mycket osakligt. Maduro har precis som andra socialistiska presidenter i Latinamerika brutit mot författningen för att sitta kvar på makten. Avspärrningarna som hindrade Guaido från att komma in kan inte försvaras på något sätt. Katastrofen Maduro måste gå. Den här artikeln av Gubben som jag tidigare länkat till ger en mycket förklaring av hur Venezuela blivit en katastrof samt en beskrivning av Maduros kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter. https://gubbdjavel.com/2019/02/25/hur-socialistisk-politik-har-forstort-venezuela/

  • Som litet land,kommer man ingenstans om den stora SATAN (USA)torpederar med ondskefulla,kriminella metoder varje försök till framsteg och stabilitet i landet.det har inte alls att göra med socialism eller annan ism .Se på China dem senaste 20 åren.Där framgår klart och tydligt vilken ideologi är bäst för människan om den får implementeras fullt ut.

 2. När jag var i Venezuela 1997 fick jag 470 Bolivar för en USD. Idag får man väl 20.000, eller mer för en USD. Chávez och Maduro har fullständigt ödelagt landet. Såsom tidigare socialistiska diktatorer, runt om i världen gjort.
  Rumänien, Kambodja, Östtyskland, Sovjetunionen, Albanien, Cuba, Kina, Vitryssland, Vietnam, överallt där kommunister styrt har det gått illa.
  Den övervintrade professor emeritus har nog inte läst på riktigt.
  Nils J

 3. Det är närmast ett under att Kuba har överlevt USAs utstuderade ekonomiska krigföring som går ut på att blockera landet för alla kontakter av ekonomisk betydelse med omvärlden. Obama lättade på trycket men Trump har skärpt det månad för månad genom att hota alla stater och företag med hårda sanktioner om de inte bryter sina förbindelser med Kuba. Här en lista över alla åtgärder från USAs sida mot Kuba månad för månad under förra året. https://svensk-kubanska.se/sorglig-lasning/?fbclid=IwAR3EF0RpqZOA-2nSc8sAr7rgEhBlZxmeHYobBvNNaCQVH5c8gdQgDVr0mCg

 4. Inbitna socialister och imperialister brukar framhålla sin förträfflighet och kan inte se svaghet i sin ”egen” ideologi.
  Kommunister har aldrig gjort människan något gott.
  Västvärldens imperialister hade sin storhetstid i ca 500 år, från 1500 till år 2000, ungefär. Det skapade en ofattbar utsugning av resurser från
  ”tredje världen”
  Det är kanske dags att tänka nytt

   • Svaret är enkelt.
    Fler människor vill ha det bättre. Tidigare gynnade I-länder får betala. Det gillas inte av folket där som vänder sina tidigare populära vänsterpolitiker ryggen när de står där tomhänta och inte kan leverera det folket förväntar sig.
    Levererar gör istället högern som nu höjt minimilönen i Storbritannien med strax över sex procent.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here