USAs struptag på Venezuelas ekonomi övergår till Total Blockad.

18
1584
Trump med sitt blockaddekret mot Venezuela .

Den här artikeln i Resumen Latinoamericano 190806 har översatts av Eva Björklund i Sveriges Fredsråd och i Svensk-kubanska föreningen.


 

I måndags nådde Trumpregeringen en ny höjdpunkt i sitt nedbrytande krig mot Venezuelas ekonomi och samhälle, genom att utvidga sina ensidiga tvångsåtgärder mot Venezuelas ekonomi och samhälle. Enligt Wall Street Journal handlar det nu om ”total ekonomisk blockad”.

Än en gång använder USAs president en egen exekutiv order som förbigår USAs lagstiftande kongress, för att förstärka alla åtgärder och förbjuda alla företag i USA all slags kontakt med venezolanska staten. I åtgärderna ingår också att USA lägger beslag på alla Venezuelas tillgångar i USA, innefattande oljebolaget PSVSAs filial CITGO.

Enligt Miamibaserade El Nuevo Herald utvidgade Trump drastiskt sanktionerna mot Venezuela genom att ”föra den ekonomiska blockaden mot Venezuela till samma nivå som mot Nordkorea, Iran och Kuba”.

De nya åtgärderna skulle enligt Herald ”tillåta sanktioner mot varje individ eller företag som bedriver eller stöder verksamhet eller tillhandahåller något typ av stöd till regimen i Caracas.” Det innebar ett mycket hårdare stryptag på Venezuela.

Åtgärdernas omfattning, detaljering och möjliga förgreningar betyder att alla oljebolag, banker eller all handel med varor och tjänster som har någon anknytning till USA kan utsättas för straffåtgärder, kallade ”sanktioner”, som Washington ensidigt tillämpar i strid mot internationell lag. Detta innefattar extraterritoriell lagskipning mot alla US-företags dotterbolag i andra länder.

Enligt internationell rätt kan bara FNs Säkerhetsråd utfärda sanktioner. Därav följer att de åtgärder USA vidtar mot Venezuela innebär brott mot folkrätten – internationell lag.
För Venezuela innebär utvidgningen och fördjupningen av denna USAs kriminella krigföring mot venezolanska staten och varje företag relaterat till staten, i Venezuela eller utomlands, är fullständigt uteslutna från handel med USA.

Föregående artikelKom till manifestationen för visselblåsarna Assange och Manning och yttrandefriheten lördag kl 12!
Nästa artikelBegick verkligen Jeffrey Epstein självmord?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

   • Beror på hur du definierar ”marionett”. Glöm aldrig att ta med deras ”pecking order” i bedömningar. Trump’s hela liv bygger på personer i den djupa staten som Soros och Rothschilds. Dom kan när som helst sänka personer som Trump eller Epstein med ett penndrag. Kennedy gick emot dom, och sköts. I fallet Tredje Riket har efterkrigspropagandan demoniserat deras ledare som totalitär, maktgalen och grym. Studerar man ämnet mer i detalj hittar man en timid, snäll och ganska viljelös man med en övertygelse, vilket både många har vittnat om och vilket tydligt framgår av olika privata filmer och dokument. Alltså en idealisk person att manipulera och styra. Det ursäktar ingenting, med det är värt att komma ihåg att det du ser är ett teaterstycke, vad som sker bakom scenen för att få teatern att fungera syns inte. Kina har förhindrat en utveckling som i USA, och är den enda kraft som är stark nog att kontrollera USAs djupa stat med deras bankirer, mediebaroner, krigshetsare, bigbusiness oligarker, osv. Nyligen såg vi hur Kina med ett penndrag satte hela deras värld i gungning genom att sluta stödköpa yenen, vilket säkert var ett kalkylerat varningsskott. USAs djupa stat och dess makt är kanske mäktigt, men även mycket bräcklig. Som vanligt säger deras media, MSM och statens kanal, ingenting.

 1. Jag läste nyss Venezuelas valde president Nicolás Maduro dotter skaffat sig en förmögenhet på fyra miljarder dollar. Man kan undra hur? Men säkert är det Venezuelas fattiga arbetare som fått betala. Intressant att förmögenheten räknas i dollar. Precis som det skulle vara det säkraste sättet att räkna och värdera?

  • Ange källa och belägg. Annars misstanke om CIA-propaganda som de om de enorma förmögenheterna andra av USA:s motståndare ska ha haft – utan tydliga belägg: S Hussein, Janukovitj, Ghadaffi etc.

   • Om man bortser från de från Chavez/Maduro regimen som redan dömts så finns det många anklagelser mot Maduro själv och hans familj. Hans barn utreds för narkotikasmuggling och deras kusiner är redan dömda till 18 år för smuggling av kokain. Bevis mot Maduros korruption kommer kanske aldrig att presenteras och definitivt inte före hans fall.
    Problemet när det gäller anklagelser mot Maduro personligen är att de inte utreds. T.ex så hävdar Euzenando Azevedo, tidigare chef för det brasilianska byggföretaget Odebrecht i Venezuela, att Maduro skulle ha fått 35 miljoner dollar för att finansiera en presidentvalskampanj i utbyte mot kontrakt i landet. Nästan alla länder i Latinamerika har haft sin Odebrecht-skandal utom Venezuela och mängder av fd presidenter har fängslats, utom i Venezuela där inte ens anklagelserna utreds. Skälet till att inte Venezuela har korruptionsskandaler är sannolikt inte beroende på att är ärligare än i andra länder, tvärtom Transparency International, placerar Venezuela som det mest korrupta landet i Latinamerika. Även om många av anklagelserna har sitt ursprung i amerikansk propaganda så sätter åtminstone jag viss tilltro till fd ministrar i Chavez och Maduros regeringar. T.ex så avslöjade Jorge Giordani, före detta planeringsminister i både Chávez och Maduros regeringar, att minst 25 000 miljoner dollar beviljade av den tidigare nationella valutadministrationskommissionen (Cadivi) för att investera i ”portföljföretag” slussades vidare till privata bankkonton. Förskingringen gick ut på att använda brevlådeföretag, registrerade i skatteparadis, som erhöll valuta till förmånliga priser från venezolanska staten för påstådd import eller tjänster, men som överfördes till privata konton tillhörande regimens ledande skikt.Bara för att nämna några exempel. Flera fall av korruption hade sannolikt utretts och dömts om inte riksåklagaren Luisa Ortega Díaz, utsedd av Chavez tvingats fly från Venezuela. Man får väl använda sin fantasi lite grand och fundera på var Maduros familj blir av när han blir avsatt. Kommer han att göra som Uruguays fd vänsterpresident José Mujica
    som bor i en enkel stuga på landet eller kommer han att leva lyxliv någonstans i världen? José Mujica har för övrigt numera tagit avstånd från Maduro så redan där finns en skillnad.
    https://elpais.com/internacional/2019/01/05/america/1546722599_121018.html

    • Min fråga är, är detta fabricerat av USA propagandan. I slutändan är Maduro demokratiskt vald. Glöm inte att Transparency International är en CIA finansierad amerikansk propagandakanal. Detta är fullt av amerikanska fingeravtryck, det är precis så deras propaganda fungerar.

     OT. Kinas militär kraftsamlar med pansar vid gränsen till Hong Kong. Global Politics har fått en uppdatering.

  • Vi vet att Bank of England (privat ägd) har roffat åt sig Venezuelas guld värt 1,2 miljarder dollar, för att inte nämna de ca 130 miljarder dollar av Venezuelas pengar och egendom som USA roffat åt sig. Hur mycket av dessa miljarder som Bolton och Pompeo fick är det ingen som vet.

  • Att pengarna finns i hennes namn betyder ingenting. Min gissning är att hon är en målvakt. Systemet fungera så att personer med tillgång till makthavarna ”säljer” detta, och det ger oligarker och storföretagen tillgång till beslutsfattare och lagstiftare för att påverka beslut och lagstiftning till sin egen fördel eller att hota och göra påtryckningar, ibland personlga. Systemet finns även i Sverige och personer som Göran Persson, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt OSV påstås i alla fall ha blivit förmögna efter att ha lämnat politiken. Dom får styrelseuppdrag och konsultuppdrag och saftigt betalt för att påverka. Allt helt lagligt. Detta gäller även forskning. Forskare ”säljer” storföretagen forskning för att påverka. Industrimaten, CO2, och BigPharma är typexempel.
   https://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-donald-trumps-forsok-att-strypa-vetenskapen-ar-hans-farligaste-hittills/
   Johan Thybergs ”Forskning till Salu” finns på webben,
   forskning-till-salu.se/uploaded/forskning_till_salu_johan_thyberg.pdf
   För det mesta är allt detta helt lagligt, och hålls dolt för allmänheten, men rent etiskt är det en gigantisk osynlig korruption i kapitalistiska väst som pågår.

 2. ”Enligt internationell rätt kan bara FNs Säkerhetsråd utfärda sanktioner. Därav följer att de åtgärder USA vidtar mot Venezuela innebär brott mot folkrätten – internationell lag.”

  Så var det nog före 11 september attackerna 2001. Efter de här attackerna försökte USA hitta nya vägar för att stävja terrorismen och då populariserades möjligheterna att försöka strypa verksamheter ekonomiskt. Numera måste vi nog räkna med att ekonomiska sanktioner blivit ett politiskt verktyg som används allmänt vid trängande behov. Med eller utan Förenta Nationernas inblandning och godkännande. Tiden är dynamiskt. Du måste försöka förstå det.

  • Lika stort brott mot internationell rätt för det. Om ett brott ökar, som våldsbrott i delar av Sverige, är detta därmed inte mer legitimt.

   Eftergiftspolitik är farligt. Det klassiska exemplet från vår tid är Västmakternas gradvisa accepterande av Hitlers övergrepp mot andra stater och folk i Europa, vilket banade vägen för Andra Världskriget. Utmärkt för världsfreden att Iran och Venuzuela inte ger upp och får stöd.

  • Så är det fortfarande, FN reglerna har inte ändrats, det är bara att USA blankt struntar i alla regler som inte passar dom. Glöm inte heller att det är främst USA som har skapa terrorismen i världen, och USA som underhåller den. Du har rätt, sanktioner är ett politiskt och främst ekonomiskt verktyg för USA att försöka behålla sin världskontroll och dominans, alltså en världsomfattande militärdiktatur. Just nu ser det ut som om dom förlorar i varje sväng. Det verkliga stora problemet är om USA ekonomistiskt och som samhälle helt enkelt kollapsar. Det är en verklig möjlighet i dagens värld.

 3. När man skall bedöma vad Maduro står för så är det intressant att läsa
  Venezuelas Kommunistiska Partis öppna brev till Maduro från den 13 maj 2019 gällande samarbetsavtalet mellan PSUV (Maduros parti) och PCV (Venezuelas Kommunistiska Parti)
  Här några citat från det öppna brevet. Tonläget är ungefär samma som när de olika kommunistpartierna (t.ex SKP och KP) kritiserar Stefan Löfvens regering.

  ”trots den skärpning av krisen i den venezuelanska rentiärkapitalismen, med den brutala ekonomiska blockaden och imperialismens kuppaktioner och dess nationella kolaboratörer, har sekteriska och exkluderande tendenser generellt stärkts i fall efter fall  av regeringen och ledande sektorer i PSUV, på nationell nivå och i många regioner, trots undertecknandet av avtalet mellan PSUV-PCV”

  ”förhållandena för arbetarna, den fattiga bondesektorn och folket i allmänhet har extremt
  förvärrats, medan det finns en markant tendens att vända den progressiva utvecklingen och de folkliga erövringar som skedde under president Chavez administration;  till en försämring och återprivatisering av statligt ägda företag, återlämnande av egendom till markägarna, ökande kränkningarna av arbetarnas rättigheter, anullering av kollektivavtal genom den ensidiga införandet av lönetabeller som försämrar vad som tidigare erövrats, systematisk stöd till  kapitalister i arbetskonflikter, en krisadministration som tillämpar åtgärder som gynnar kapital på bekostnad av arbetarnas intressen, bland annat. En mycket oroande utveckling genom att den undergräver styrkan i den bolivarianska revolutionen genomförd av arbetande massorna i  stad och land.”

  ”Den aggressiva upptrappningen av den amerikanska imperialistiska regeringen, och dess politik för internationell isolering av vårt land, affärsbojkotter, monopolisternas ostraffade övergrepp, handeln som kontrolleras av maffian och korrupta och okänsliga byråkrater, är faktorer som genererar en allmän kollaps av ekonomin och en ostoppbar nedgång i levnadsstandarden för vår befolkning.”

  https://prensapcv.wordpress.com/2019/05/13/el-pcv-consigno-en-miraflores-una-comunicacion-para-el-presidente-maduro/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here