Sveriges Fredsråd anmäler Agenda till Granskningsnämnden för program om Venezuela.

7
1418

President Maduro och FN:s generalsekreterare Guterres

Sveriges Fredsråd är en gammal fin organisation, där jag blev medlem i våras. Sveriges Fredsråd.

”Sveriges Fredsråd är en paraplyorganisation som sedan starten 1946 varit en samlande kraft för olika fredsorganisationer i Sverige. Idag är ett 15-tal organisationer anslutna till Sveriges Fredsråd.
Tillsammans verkar de genom opinionsbildning och kunskapsförmedling, framför allt om kärnvapennedrustning, säkerhetspolitik och nedrustning nationellt och internationellt samt för ett starkt FN.”

Även Svens-kubanska föreningen har gjort en anmälan. Propagandakanalen SvT. Apropå ”Agenda” om Venezuela 9 juni.


 

Anmälan till Granskningsnämnden, Myndigheten för Radio och TV

Sveriges Fredsråd 2019/06/12
Ordförande Agneta Norberg

 

Sveriges Fredsråd anmäler programmet Agenda den 9 juni i SVT 2, för att det i behandlingen av krisen i Venezuela grovt åsidosatt SVT:s krav på balans, saklighet och opartiskhet. Tyvärr är det inte ett undantag från SVT:s övriga rapportering om Venezuela och andra länder i världen som inte underkastar sig USAs intressen.

Till:Enligt Granskningnämndens definition:
• Opartiskhet: att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas på ett ensidigt sätt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar.
Att representanter för programföretaget inte får ta ställning i kontroversiella frågor.
* Saklighet: att uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas.
• Balans: Och att om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken.

Agendaprogrammet den 9 juni handlar om den ekonomiska och politiska krisen i Venezuela, men såväl programledaren Holmberg, som utfrågarna Randhawa och Torres, inbjudna utrikesministern Wallström och företrädaren för den USA-stödda internationella organisationen Civil Right Defenders Erik Jennische, tillskriver landets presidents ”vanstyre” ansvar för krisen och kräver hans avgång.

Under hela programmet lyckades alla deltagare nogsamt undvika att alls nämna USAs ekonomiska och politiska krigföring sedan flera år mot Venezuelas folk med syfte att tvinga fram regimskifte (krigshandlingar som utgör flagranta brott mot FN-stadgan).
Supermakten USAs politik följer samma mönster som den tillämpat inte bara i Latinamerika – som USA i sin Monroedoktrin betraktar som sin legitima ”bakgård” – utan också i nutid i Mellanöstern.
• Detta innebär att programmet grovt bryter mot krav på opartiskhet och saklighet.

FN:s oberoende expert de Zaya har liknat sanktionerna mot Venezuela vid ”en medeltida belägring”. De har pågått och trappats upp i flera år och ledde enbart 2017 – 2018 till minst 40 000 venezolaners död.
• Genom att inte nämna denna mycket viktiga uppgift bryter Agenda mot krav på opartiskhet.

När Sveriges utrikesminister erkänner den USA-skolade Juan Guaidó som Venezuelas övergångspresident, begår också hon brott mot FN-stadgan, som inte tillåter någon stat att lägga sig i andra medlemsstaters inre angelägenheter. Det inte bara grovt strider mot hennes roll som medlare för fredlig lösning på konflikten.

• Detta är en väsentlig information som inte får saknas i ett sakligt program.
Holmgren ifrågasatte inte detta – vilket han normalt borde ha gjort – kanske känner han inte till FN-stadgan – eftersom det blivit kutym att acceptera USA-styrda regimskiften i fattiga länder, som alla är grova brott mot folkrätten.

Enligt reglerna får inte representanter för programföretaget ta ställning i kontroversiella frågor. Att helt undvika informationen om kritiken av utrikesministerns ställningstagande visavi FN-stadga strider mot krav på saklighet och opartiskhet.

Och Guaidó fick tala fritt utan något ifrågasättande, trots att alltmer kommer fram om hans roll som USAs marionett, och hans brist på folkligt stöd. Bild visas på en tidigare demonstration med över hundratusen oppositionella, men inte de senaste med kanske några hundratal. Och bilder på de enorma folkliga miljondemonstrationerna till stöd för den folkvalda presidenten Maduro lyser i konsekvensens namn med sin frånvaro.
• Detta strider givetvis också mot basala krav på opartiskhet och saklighet.

Sammantaget blev detta Agendaprogram kanske det hittills mest osakliga, partiska och obalanserade program som Sveriges Radio och TV sänt på länge.

Exemplen på vridna påståenden, rena lögner och okunnighet om Venezuelas verklighet i Agendaprogrammet 9 juni är så många att de tillsammans med mörkläggningen av USAs roll kräver att SVT/Agenda ordnar en ny diskussion där mer kunniga röster får komma till tals. liksom relevanta fakta om USAs/oppositionens brott mot FN-stadgan och hela Folkrätten.

Vi kräver att SVT inbjuder till ett samtal där den venezolanska och folkrättsliga sidan får komma fram.

Några källor:
medeltida belägring: Independent.
40 000 döda: Analys av USA-ekonomer: 40 000 döda


Relaterat.
Propagandakanalen SvT. Apropå ”Agenda” om Venezuela 9 juni.

Föregående artikelVarför skulle Iran angripa vänligt sinnade fartyg, då Japans premiärminister är på vänskapsbesök?
Nästa artikelSrebrenica och Jasenovac: Skillnaden mellan verkligt och påhittat folkmord?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Mycket bra av Sveriges fredsråd. Även om jag inte har några förhoppningar på ett ärligt och sakligt behandlande av anmälan så är det likafullt viktigt att den görs.

 2. Mest sannolikt blir utfallet att ”Granskningsnämnden inte finner Agenda brutit mot blehe, blehe och bliha bliha paragraf i blehe blehi blaha blaha”.

  • Jag håller med till fullo.Utgången är given-sanna mina ord har beskrivit rättsväsendet till fullo vad det gäller dagslägets rättsliga åtgärder mot olika kritiker ang den sketna totala nedrustningen i Sverige. Folket börjar ”tänka” igen vid riksdagen högtidliga öppnande i höst och dessa nyttiga idioter vill tro att ALL MAKT UTGÅR IFRÅN FOLKET tar vid när vi tittar på bonde söker gris eller Gretas invigning i Vatikanen eller något annat stort som PKmedia vill att vi skall böja knä för.Jag skall nu lugna ner mig och vill med detta ringa inlägg säga att svenkans invektiv inte räcker till i styrka eller mängd för att beskriva vad som händer .

 3. Ett vidrigt program i all sin partiskhet. Ett av de värre på mycket länge och visar hur Sverige rättar in sig i leden kring USA-imperialismen.
  Mycket bra att Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd anmälde det.
  Även om utgången kanske är given, så skall man opponera sig! Det gäller att kämpa i såväl det stora, som lilla.

  Tack Agneta!

 4. SVT/SR, Schibsteds och Bonniers är inget annat än USA’s djupa stats propagandakanal. Idag har man en artikel att ”Ny rapport: Ökning av kärnvapen i Nordkorea – under fredssamtal med USA” och samtidigt påpekar att även Pakistan, Kina, Indien och Israel har ökat antalet kärnstridsspetsar det senaste året. Inte med en enda stavelse nämner man orsaken till detta, USA’s massiva rustningar, aggressioner, sanktioner och hotelser över hela världen. USA hotar Iran, Turkiet, EU, Kina, Indien, och envar som inte stövelkysser USA. Som sagt, vi stoppade inte nazisterna, kommer vi att kunna stoppa USA.

 5. Tack Agneta. Här en länk med en förrmåga vi förlorat.
  https://youtu.be/kgQzb4ErYWQ
  För att få nägon ändring i Svt måste valet av styrelse på något sätt kunna påverkas av folkviljan vid sidan av politiken. Var nu den står att finna?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here