USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på

13
2125
Pappersklipp från Venezuela. Bild: Shutterstock.

Enligt en rapport från Center for Economic and Policy Research (CEPR) har de ekonomiska sanktioner som Trump-administrationen har genomfört mot Venezuela från och med 2017 medfört att tiotusentals människor förlorar sina liv.Rapporten. Rapporten är skriven av ekonomerna Mark Weisbrot och Jeffrey Sachs.

Den sistnämnde blev världsberömd som ung ekonom som hjälpte till med den snabba, skadliga övergången från socialism till kapitalism i Ryssland en gång i tiden. Sedan har faktiskt Jeffrey Sachs framträtt med olika ganska progressiva uttalanden. CEPR är ett amerikansk forskningsinstitut.

Den har två vinnare av Nobels ekonomiska pris bland sina rådgivare, Robert Solow och Joseph Stiglitz, där återigen särskilt den sistnämnde framträtt som kritiker av den neoliberala kapitalismen och av globaliseringen. Centret finansieras av stora fackföreningar i USA, som AFL-CIO och United Steelworkers. Men tar också emot pengar från stiftelser som Ford Foundation, Rockefeller Family Fund och Kellogg Foundation.

”Sanktionerna berövar venezuelaner livräddande läkemedel, medicinsk utrustning, mat och annan viktig import”, säger Mark Weisbrot. ”Detta är olagligt enligt lagar i USA och enligt internationell rätt och avtal som Förenta staterna har undertecknat. Kongressen bör svara och stoppa detta. ”Ansvaret för Venezuelas kris läggs rutinmässigt på Venezuela”, säger Jeffrey Sachs.

Men det är mycket mer än så. Amerikanska sanktioner är avsiktligt inriktade på att förstöra Venezuelas ekonomi och därigenom leda till regimförändring. Detta är en inhuman och olaglig verksamhet som medför stort lidande för befolkningen i Venezuela.

Studien visade att:
* Sanktionerna har medfört mer än 40 000 dödsfall 2017-2018.
* De har lett till att mat och läkemedel blir mindre tillgängliga, ökad risk för sjukdom och ökad dödlighet.
* I augusti 2017 ledde de till ett dramatiskt fall i all produktion, vilket drabbade hela den civila befolkningen.
* Om sanktionerna fortsätter 2019 kommer de nästan säkert att orsaka ytterligare tiotusentals nya onödiga dödsfall.
* Omkring 80 000 personer med HIV har inte fått den nödvändiga medicinen från 2017.
* 16 000 människor som behöver dialys får inte det.
* 16 000 får inte de nödvändiga cancermedicinerna.
* 4 miljoner med diabetes eller högt blodtryck får inte insulin eller medicin mot högt blodtryck.

Dessa sanktioner kallas för kollektiv bestraffning i Genève- och Haagkonventionerna och räknas som krigsförbrytelser. Sanktioner dödar. Vi vet detta från tidigare krig, från Irak och Syrien, och nu också från Venezuela. Detta borde vara den stora politiska frågan idag. Alla de politiker som vill framstå som humanister och demokrater borde skarpt protestera.

Men Sveriges regering stödjer dessa dödliga sanktioner, liksom dödliga sanktioner i bland annat Syrien. Utrikesminister Margot Wallström menar att det senaste presidentvalet i Venezuela inte var korrekt. Men det var ett bra genomfört val enligt de närmare 200 valobservatörerna från 30 länder. EU har kritiserat valet. Men vägrade sända valobservatörer, och EU:s kritik har helt demoliserats av valobservatörer. protestera? Ingen svensk ledande politiker har protesterat. Och brister i val rättfärdigare INTE sanktioner!

Låt oss se sanningen i vitögat.

Våra ledande politiker stödjer INTE folkrätt eller demokrati.
Hellre stödjer man USA:s brutala krigspolitik.

Hur många barn har dödat denna vecka Margot Wallström?

Margot Wallström – dödar hennes politik barn?

* Faktabelagda motargument välkomnas varmt!

Relaterat.
Pål Steigans artikel. Artikeln är en lätt modifierad version och till svenska förhållanden anpassad artikel av Pål Steigan.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
Sveriges olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningen i Syrien hårt.
EU förlänger sanktionerna mot Syrien – aktivt illegalt försök att hindra återuppbyggandet.

Föregående artikelGun Kessle fina konst. Anne Lidén, universitetslektor, Sthlm:s universitet Jan Myrdalseminariet 14 april.
Nästa artikelMisslyckat statskuppsförsök i Venezuela?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Fakta
  Sanktioner främjar inte totalitära regimer

  Fakta
  Venezolaner tror inte sanktioner är orsaken till landets kris och kaos

  Fakta
  Produktionen vid Sydamerikas största stålverk Sidór rasade sedan det socialiserades. Arbetarna får inte ut sina löner.
  Se länkar
  https://www.youtube.com/watch?v=pLOcxQEmBnc

  https://www.marxist.com/venezuela-marxists-intervene-at-gates-of-sidor.htm

  https://www.marxist.com/venezuela-nationalization-sidor-workers-control.htm

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Steel_Production_of_Sidor_%28Venezuela%29.svg/langes-992px-Steel_Production_of_Sidor_%28Venezuela%29.svg.png

  https://www.youtube.com/watch?v=stoZWPsku4Q

  https://www.youtube.com/watch?v=K5n7DiO24fQ

  9 mars 2019 exploderade högspänningstransformatorn som förser stålverkets elektriska ugnar med el-energi.
  https://www.youtube.com/watch?v=iPDaWZ7_N_Q

  (Gemensamt ägande kan fungera men som norm i ett samhälle är det rena skiten och förstör produktion och möjligheter att betala löner från överskottet)

  Varför inte byta regering?

  • Fakta är nog att många Venezolaner tror och andra vet att sanktioner är en viktig orsak till landets kris och kaos. Nu vet den forskningsintresserade det också.

   Menar du att vi ska byta regering till en regering i Sverige som respekterar internationell lag och rätt samt demokrati?

   • Politisk forskning litar jag inte längre på. Du är väl själv forskare och bör väl ha en tendens att komma till ett visst resultat med tanke på den åsiktsbildning du vill förmedla?

    Jag tror venezolanerna kommer byta regering i Venezuela. Maduro är populär men tyvärr på fel sätt. Sättet att ’köpa’ röster för folkets egna pengar är för mig inte okej. Det är som att smita ifrån det ekonomiska ansvaret för kortsiktiga politiska vinster. Jag tror du snart får se det inte håller i längden.

    Här är sanktionerna mot Venezuela hämtade från regeringens hemsida. Vad är det för fel med de sanktionerna?

    ”Beskrivning av sanktionerna
    Vapenembargo

    Vapenembargot innebär att försäljning, leverans, överföring och export av vapen och vapenrelaterad materiel av alla slag är förbjudet. Vidare föreskrivs att ett förbud även råder mot tekniskt bistånd, förmedlingstjänster och andra tjänster med koppling till militär verksamhet.
    Embargo mot viss utrustning

    Embargo mot viss utrustning omfattar försäljning, leverans, överföring och export av utrustning som skulle kunna användas för internt förtryck mot den venezuelanska befolkningen. Exempel på sådan utrustning skulle kunna vara hjälpmedel för att bedriva övervakning och avlyssning av telekommunikation och internet hos civilbefolkningen. Även tillhandahållande av finansiering av och ekonomiskt stöd till denna typ av utrustning beläggs med förbud.
    Reserestriktioner

    Personer som är ansvariga för allvarliga kränkningar, brott mot de mänskliga rättigheterna eller förtyck mot det civila samhället och den demokratiska oppositionen förbjuds från inresa till och transitering genom EU:s medlemsstater. En lista med personer som omfattas av restriktionerna kommer att upprättas av EU:s medlemsstater.
    Frysning av tillgångar

    Alla tillgångar och ekonomiska resurser som ägs, innehas eller kontrolleras av fysiska och juridiska personer som är ansvariga för allvarliga kränkningar, brott mot de mänskliga rättigheterna eller förtyck mot det civila samhället och den demokratiska oppositionen ska frysas.”

    • Tack för informationen. Du undrar ”Vad är det för fel med de sanktionerna?” Uppenbarligen har du inte tagit till dig FN-stadga eller internationell rätt.

 2. Trumps sanktionerna var försumbara fram till januari 2019 då all handel i princip upphörde. Tvärtom ökade exporten till Venezuela under 2018 med 41,8%:

  ”U.S. goods exports to Venezuela in 2018 were $5.9 billion, up 41.8% ($1.7 billion) from 2017”
  (https://ustr.gov/countries-regions/americas/venezuela)

  Venezuelas hälsokris började i själva verket långt innan Trumps sanktioner. T.ex så publicerade hälsoministern Antonieta Caporale, siffror som visade på en ökning på 30 procent av barnadödligheten i Venezuela 2016, liksom en ökning med 65 procent av antalet gravida kvinnor som dog. För det blev hon avskedad i maj 2017.
  (www.eltiempo.com/amp/mundo/latinoamerica/maduro-despide-a-ministra-de-salud-por-publicar-cifras-de-crisis-87248)

  På samma sätt avskedar Maduro alla som vågar kritisera den usla hanteringen av elproduktionen. Bl.a den förre energiministern under Chavez, Víctor Poleo, anklagar Maduro om att ljuga om orsaken till elavbrotten och menar att det kommer att ta lång tid innan landet har en stabil elproduktion:
  ”rekonstruktionen kommer att ta tid eftersom kaos skapades genom militarisering och avprofessionalisering”. ”Hur kan en generaldirektör styra oljan eller elindustrin? Vi är långt ifrån stabila”
  Nyligen avskedade Maduro ytterligare en energiminister.
  Maduros dagar vid makten vilar nu helt på militärledningens stöd. Trumps sanktioner innebär tyvärr bara ett stöd till Maduro som lyckas framställa sig som patrioter.

  Kanske måste man kompletera rubrikens fråga: ”hur många barn har du dödat Margot” med frågan: ”hur många barn har du dödat Maduro”?

  • Ja, sanktioner började redan i mars 2015. Rapporten har tagits fram av två aktade ekonomiska forskare.

 3. ”Barack Obama slapped sanctions on seven Venezuelan officials on Monday, accusing them of perpetrating human rights violations and public corruption” (Mars 2015 The Guardian)
  Är det verkligen sannolikt barnadödligheten i Venezuela 2016 ökar med 30% och att antalet gravida kvinnor som dör ökar med 65 procent pga att Obama i mars införde sanktioner mot 7 namngivna personer i Venezuelas ledning? Detta samtidigt som USA var Venezuelas största handelspartner.

  • Har någon påstått eller påvisat detta? Går knappast att göra. Flera slags data behövs, olika variabler och dessas interaktion ska studeras etc.

 4. Brukar inte nästan alla interventioner börja med ”undergrävande” verksamhet mot stater och länder via underrättelsetjänster och proxy armèer där man har för avsikt att att störta regeringar? Var det inte så i tex Syrien, Irak, libyen och andra länder där man strävat efter kontroll. Är inte driften efter ”vinst, utsugning, herravälde, kontroll av naturtillgångar och plundring” själva drivkraften för övergrepp och militära interventioner och inblandning i andra länders inre angelägenheter? Money!

 5. […] Antalet dödade till följd av terrorism beräknat på detta sätt är högst 1 % av antalet dödade till följd av USA:s direkt och indirekta krig sedan 2001: 2, 4 miljoner döda i Irak Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda., 400 000 i Syrien, 200 000 i Jemen 200 000 dödade i Jemen på grund av kriget., samt dödade i Afghanistan och Libyen. En stor andel av dessa har dött till följd av USA:s stöd till terrorister Och 40 000 beräknas ha dött till följd av USA:s sanktioner mot Venezuela. här. […]

 6. […] USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder. Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda. Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder) 200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen! USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here