Västvärldens falska berättelse om Ryssland och Kina

110
4184
USA shinning-city-on-a-hill

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel 24/8 2022 av kände ekonomen Jeffrey Sachs har först publicerats av https://johnmenadue.com/the-wests-false-narrative-about-russia-and-china/. Senare även i https://steigan.no/2022/08/vestens-falske-fortelling-om-russland-og-kina/

Jeffrey Sachs

Under 1980- och 1990-talen gav Harvard-ekonomen Jeffrey Sachs råd till Internationella valutafonden, Världsbanken, OECD och WTO. Han förespråkade till IMF i början av 90-talet ”chockterapi” i Jugoslavien, Polen och Jeltsins Ryssland. Detta bidrog till att skada eller rentav förstöra dessa länders ekonomier och lämnade dem öppna för västerländskt finanskapital.

Han har senare uppenbarligen ändrat uppfattning i viktiga geopolitiska frågor. Under skuldkrisen i Grekland skrev han tillsammans med bland andra Thomas Piketty till Angela Merkel och bad om skuldlättnader för Grekland.

Han medverkade i en rapport som hävdade att USA:s sanktioner medfört 40 000 dödsfall i Venezuela 2017-2017.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela.
Världsberömd USA-ekonom ”Väst håller Afrika fattigt”
Läs gärna också USA:s hyckleri om klimatpåverkan och överträdelser av mänskliga rättigheter – Jeffrey Sachs.

2018 skrev han att ”det är hög tid att USA drar sig tillbaka från sin destruktiva närvaro i Syrien”. I juni 2022 hjälpte han till att underteckna ett brev där han bad om vapenvila med Ryssland i Ukraina. Ytterligare presentation finns nedtill i artikeln.

USA shinning-city-on-a-hill

Västvärldens falska berättelse om Ryssland och Kina

Världen befinner sig på gränsen till en kärnvapenkatastrof, till stor del på grund av att västvärldens politiska ledare misslyckats med att vara uppriktiga när det gäller orsakerna till de eskalerande globala konflikterna. Den obevekliga västerländska berättelsen om att västvärlden är ädel medan Ryssland och Kina är onda är enfaldig och utomordentligt farlig. Det är ett försök att manipulera den allmänna opinionen, inte att ta itu med mycket verklig och angelägen diplomati.

Kärnan i västvärldens berättelse är inbyggd i USA:s nationella säkerhetsstrategi. Den centrala amerikanska idén är att Kina och Ryssland är oförsonliga fiender som ”försöker urholka den amerikanska säkerheten och välståndet”. Dessa länder är, enligt USA, ”fast beslutna att göra ekonomierna mindre fria och mindre rättvisa, att öka sin militära styrka och att kontrollera information och data för att förtrycka sina samhällen och utöka sitt inflytande”.

Det ironiska är att USA sedan 1980 har deltagit i åtminstone 15 självvalda krig utomlands (Afghanistan, Irak, Libyen, Panama, Serbien, Syrien och Jemen för att nämna några), medan Kina inte har deltagit i något, och Ryssland bara i ett (Syrien) utanför det forna Sovjetunionen. USA har militärbaser i 85 länder, Kina i 3 och Ryssland i 1 (Syrien) utanför det forna Sovjetunionen.

Vice President Joe Biden addresses multinational troops at Camp Bondsteel in Kosovo, Thursday, May 21, 2009.
Official White House Photo by David Lienemann

President Joe Biden har främjat denna berättelse och förklarat att vår tids största utmaning är konkurrensen med autokratierna, som ”försöker främja sin egen makt, exportera och utvidga sitt inflytande runt om i världen och rättfärdiga sin repressiva politik och praxis som ett effektivare sätt att ta itu med dagens utmaningar”. USA:s säkerhetsstrategi är inte ett verk av en enskild amerikansk president utan av det amerikanska säkerhetsetablissemanget, som i stort sett är autonomt och verkar bakom en mur av sekretess.

Den överdrivna rädslan för Kina och Ryssland säljs in till en västerländsk allmänhet genom manipulation av fakta. En generation tidigare sålde George W. Bush, Jr. till allmänheten idén att USA:s största hot var den islamiska fundamentalismen, utan att nämna att det var CIA, tillsammans med Saudiarabien och andra länder, som hade skapat, finansierat och skickat ut jihadisterna i Afghanistan, Syrien och på andra platser för att utkämpa USA:s krig.

Eller tänk på Sovjetunionens invasion av Afghanistan 1980, som i västerländska medier framställdes som en oprovocerad perfid handling. Flera år senare fick vi veta att den sovjetiska invasionen faktiskt föregicks av en CIA-operation som utformades för att provocera fram den sovjetiska invasionen! Samma felaktiga information förekom i fråga om Syrien. Den västerländska pressen är fylld av beskyllningar mot Putins militära stöd till Syriens Bashar al-Assad från och med 2015, utan att nämna att USA stödde störtandet av al-Assad från och med 2011, där CIA finansierade en stor operation (Timber Sycamore) för att störta Assad, flera år innan Ryssland anlände.

Eller mer nyligen, när USA:s talman i representanthuset, Nancy Pelosi, vårdslöst flög till Taiwan trots Kinas varningar, kritiserade ingen av G7:s utrikesministrar Pelosis provokation, men G7-ministrarna kritiserade tillsammans hårt Kinas ”överreaktion” på Pelosis resa.

Västvärldens berättelse om kriget i Ukraina är att det är en oprovocerad attack av Putin i strävan att återskapa det ryska imperiet. Men den verkliga historien börjar med västvärldens löfte till Sovjets president Michail Gorbatjov om att Nato inte skulle utvidgas österut, följt av fyra vågor av Natoutvidgning: 1999 införlivades tre centraleuropeiska länder, 2004 införlivades ytterligare sju länder, bland annat vid Svarta havet och de baltiska staterna, 2008 åtog man sig att utvidga till Ukraina och Georgien och 2022 bjöd man in fyra ledare från Asien och Stillahavsområdet till Nato för att ta sikte på Kina.

Västmedierna nämner inte heller USA:s roll i störtandet av Ukrainas proryska president Viktor Janukovytj 2014, misslyckandet för Frankrikes och Tysklands regeringar, som båda är garanter för Minsk II-avtalet, att pressa Ukraina att uppfylla sina åtaganden, de omfattande amerikanska vapen som skickades till Ukraina under Trumps och Bidens regeringar under upptakten till kriget, eller USA:s vägran att förhandla med Putin om Natos utvidgning till Ukraina.

Nancy Pelosi

Naturligtvis säger Nato att detta är en rent defensiv allians och att Putin inte har något att frukta. Med andra ord bör Putin inte ta notis om CIA:s operationer i Afghanistan och Syrien, Natos bombning av Serbien 1999, Natos störtande av Moammar Khaddafi 2011, Natos ockupation av Afghanistan i 15 år, Bidens ”felsägning” med krav på att Putin ska avsättas (vilket naturligtvis inte alls var någon felsägning) eller den amerikanske försvarsministern Lloyd Austins uttalande att USA:s krigsmål i Ukraina är att försvaga Ryssland.

Kärnan i allt detta är USA:s försök att förbli världens hegemoniska makt genom att förstärka militära allianser runt om i världen för att hålla tillbaka eller besegra Kina och Ryssland. Det är en farlig, illusorisk och föråldrad idé. USA har endast 4,2 procent av världens befolkning och nu endast 16 procent av världens BNP (mätt i internationella priser).

Faktum är att G7-ländernas sammanlagda BNP nu är mindre än BRICS-ländernas (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika), samtidigt som G7-ländernas befolkning bara utgör 6 procent av världens befolkning, jämfört med 41 procent i BRICS-länderna.

Det finns bara ett land vars självdeklarerade fantasi är att vara världens dominerande makt: USA. Det är på tiden att USA erkänner de verkliga källorna till säkerhet: intern social sammanhållning och ansvarsfullt samarbete med resten av världen, snarare än illusionen om hegemoni. Med en sådan reviderad utrikespolitik skulle USA och dess allierade kunna undvika krig med Kina och Ryssland och göra det möjligt för världen att hantera sina otaliga miljö-, energi-, livsmedels- och sociala kriser.

Framför allt bör de europeiska ledarna i denna tid av extrem fara sträva efter den verkliga källan till europeisk säkerhet: inte amerikansk hegemoni, utan europeiska säkerhetsarrangemang, som respekterar de legitima säkerhetsintressena hos alla europeiska nationer, inklusive Ukraina, men även Ryssland, som fortsätter att motsätta sig Natos utvidgning till Svarta havet. Europa bör reflektera över det faktum att om Nato inte utvidgades och Minsk II-avtalen genomfördes skulle detta fruktansvärda krig i Ukraina ha kunnat undvikas. I detta skede är diplomati, inte militär upptrappning, den verkliga vägen till europeisk och global säkerhet.

Jeffrey D. Sachs, professor i hållbar utveckling och professor i hälsopolitik och förvaltning vid Columbia University, är chef för Columbias Center for Sustainable Development och FN:s nätverk för hållbar utveckling. Han har fungerat som särskild rådgivare åt tre FN:s generalsekreterare. Hans böcker inkluderar The End of Poverty, Common Wealth, The Age of Sustainable Development, Building the New American Economy och nu senast A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism.

Föregående artikelWikileaks och Assange – media avleder och skrämmer
Nästa artikelGlöm inte 11 september 1973, 2001, 2003… ! Nygamla uppgifter om 11 september 2001.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

110 KOMMENTARER

 1. Varför kan vi ALDRIG se seriösa liknande artiklar som denna i våra medier nån gång då o då. Man grillar övriga länder som Satan främst Ryssland längre tid och nu på senare år även Kina. Journalistik i Sverige är sååååå bedrövligt senaste decenniet att man häpnar hela tiden. De finns så otroligt mycket att granska Usa objektivt på samma sätt som man gjort med Ryssland så lång tid och även Kina senaste åren. Jag gillar EJ våra medier och har EJ gjort de heller senaste decenniet,tycker dom borde skämmas först men även ställas inför rätta och få grova böter för alla snedsteg och lögner man farit med under så lång tid

   • Ja! Visst är ändå stor, bred och jämförbar världsstatistik ändå väldigt ”självtalande”!

    4,2% av världens befolkning och under 16% av världens BNP ÄR dagens självpåtagna världsmakt, det mest fantastiska och framgångsrika ledarskapet i världen, den fria världen -och Guds enda representanter här på Jorden.

    Så välsignade vi är!

    Att inte alla amerikanska presidenter alltid ikläder sig och susar omkring i Stålmannens superdräkt!

    Eller är det bara jag som inte ser det på min svart-vita tevä!…?

  • Instämmer helt med vad du skriver dock skulle det aldrig falla våra propganaister att göra så då Wallenberg genast skulle skicka ut som. Visst kan man hävda att Wallenberg inte äger all media vilket är korrekt, resterande ägs av Black Rock & Vanguard men då de ochså äger Big Pharma och resterande vapenindustri i väst så sammanfaller intressenterna med Wallenbergs!

 2. Det intressanta i dagens samhällsdebatt är hur flera anglosaxer från eliten. tex Micahel Yeadon Michael Hudson och Jeffrey Sachs kan gå ut med värdefull och upplysande samhällskririk samtidigt som anglosaxernas vasaller har en mycket mer intolerant behandling av oppositionella åsikter.
  Usa håller ju nu på att förstöra Europa och har hållit på ett bra tag men ändå får vi vänja oss vid att det är anglosaxer som man till sist ska lyssna på.
  Jag tror inte detta är ett misstag från det anglosaxiska etablissemanget.
  Man förbereder sig på att slå vakt om fortsatt känslomässig anknytning till deras eliter trots den enorma destruktivitet dom sätter i verket med andra handen.
  Jag menar naturligtvis inte att de nämnda personerna borde hålla tyst utan endast att det drabbade Europas intellektuella elit borde ha gått ut med sanningen i stället för att hjälpa imperiets propaganda.
  Udo Ulfkotte försökte och mördades sannolikt för det.
  Och mutor i stor skala är en annan orsak till tystnaden.
  Faktum kvarstår det är som i Stockholmssyndromet att förövarens offer fortsätter ty sig till förövaren.

  • Det måste ändå räknas till ett av historiens gåtor att de nordiska (Sverige och Finland) ländernas neutralitets politik kanske kommer att säkras av ”den nye Sultanen av Ottoman”, Tajip Erdogan? De alliansfria organisationerna och rörelserna i norden borde vara tacksamma att ”den nye Sultanen av Ottoman” sätter käppar i skjulet för Nato inträdet. Kanske är det dags för hyllningstal och -dikter för den nye Sultanen av Ottoman?😊

   • Nja, Erdogan sitter allt för mycket i knät på USA för att blockera Sverige och Finland.

    En ekonomi i fritt fall och ett starkt begär att köpa F-16 plan gör att han kan obstruera och trilskas lite men i slutet får vika sig.

    • Vi kommer nog inte få se någon turkisk förändring i dessa inställningar och uppfattningar innan valet i Turkiet som väl är nästa år, 2023.

     Kanske har finländske presidenten rätt: hade man i Helsingfors vetat om den turkiska uppfattningen, hade man från Finlands sida aldrig ansökt om Natomedlemskap.

     Fort, men fel… blev det liksom i Natos pysselhörna.

     Det lär visst vara superextrapris på de klassiska köttbullarna på det stora möbelvaruhusets restaurang. När ni hämtat oss barn i Natos pysselhörna kanske någon fått i sig lite tänkande kilokalorier och har vett och etikett att dra tillbaka Natoansökan.

     För insikten måste väl ändå finnas där? Att jänkarna förlorar alla sina krig.

     Eller är det losers som väljer losers?

     Handlar jänkare på IKEA? Finns varuhuset i North Dakota och Wyoming? Tycker de om svensk lingonsylt?

     Och…När får Europa öppna den första militära europeiska Nato-basen i Nordamerika?

    • Icke alls! Erdogan vänta bara på rätt tillfälle att lämna skurkorganisationen Nato för han har egna planer som innefattar ett nytt ottomanskt rike i Mellanöstern. Detta är ju ingen hemlighet och Nato och USA som bromskloss för Erdogan är bara en tidsfråga innan han dumpar. Och nog minns Erdogan att USA försökte göra en statskupp mot honom som misslyckades för att Putin varnade honom då FSB snokat reda på planerna. Varför skulle Erdogan vilja ha gamla F-16 plan? Turkiets ekonomi är i fritt men det är också USA:s så det blir nog tvärtom till slut att de bönar och ber att Erdogan ska köpa de gamla planen som nog fungerar mot tänkta fiender till det nya ottomanska riket som Irak, kurderna och Syrien.

     • Skulle Erdogan ”få för sig att lämna Nato” blir det ännu ett kuppförsök som 2016 -det är ju givet på förhand…

      Washington kan ”inte kosta på sig” att förlora Turkiet.

      Det är ingen slump att alla Nato- och Amerikautbildade turkiska officerare fått sparken eller omplacerats sedan kuppförsöket 2016. Ankara vet i sanning varifrån hotet kommer. Med det nya ryska försvarssystemet S-400 kan man nämligen skjuta ned också amerikanska militära plan, vilket är inköpets (knappt dolda) huvudsyfte.

     • Erdogan har konsoliderat sin makt och är inte beroende av militären som tidigare utan det är islamister han stödjer sig på och det märks tydligt i Turkiet att militärens inflytande minskat. Och visst är det så att Turkiet bara är med i Nato på pappret numera och planerna att lämna skurkorganisationen Nato är nog bara en tidsfråga och den bestäms av när turkarna tänker sjösätta det nya ottomanska riket.

     • Något nytt ottomanskt-turkiskt imperium kommer aldrig komma i ljuset.

      Turkiet saknar nämligen pengar. Erdogans flygande orientaliska matta kan just inte det. Flyga.

 3. En välkänd europeisk och amerikansk skeptiker, pensionerade överste Douglas McGregor gav nyligen en intervju till Judging Freedoms YouTube-kanal (något i stil med ”Court of Freedom”), där han attackerade USA:s politik i den ukrainska frågan.
  När programledaren frågade McGregor om han trodde att president Zelenskij hade flera hundra tusen (!) Fräscha och stridsberedda trupper svarade översten: ”Vi amerikaner är väldigt benägna att tro på myter. För dessa myters skull är vi redo att offra tusentals liv för ukrainska soldater. Det är lättare för oss än att erkänna de uppenbara fakta”.

  Och fakta, enligt McGregor, är att Ukraina redan har förlorat denna konflikt. Ukrainare förlorar dagligen från 500 till 1000 soldater dödade och skadade. Deras armé är praktiskt taget förstörd. De skickar otränade reservister direkt till köttkvarnen och ryssarna förstör dem lugnt och metodiskt.
  Dessutom, enligt hans beräkningar, lämnade 10 eller 12 miljoner ukrainare sitt hemland – detta är om man räknar de som lämnade innan den särskilda operationen startade på grund av Kievs myndigheters korruption och inkompetens. Ukraina är en ”misslyckad stat full av brottslighet”. USA, med sina monetära och andra injektioner, stödjer bara den svarta marknaden för vapen där.
  ”De områden”, säger den pensionerade översten, ”som Ryssland ockuperade under fientligheterna, talade redan ryska och identifierade sig inte med Ukraina. Detta kan sägas om 25-30% av landets territorium. Och den producerar cirka 80 % av ukrainsk BNP. Putin är inte galen, han kommer förmodligen att sluta där. Eftersom Ryssland sannolikt inte kommer att le åt att slåss i territorier med en massiv partisanrörelse – jag menar västra Ukraina.
  Å andra sidan kommer Zelenskijs väpnade styrkor aldrig att kunna återta kontrollen över de territorier som nu ligger i ryssarnas händer. Det är inte längre möjligt”

  I slutet av intervjun hittade överste MacGregor den skyldige. Det visade sig vara president Biden med hela sin administration, som är redo att ”kämpa till den sista ukrainaren”, bara för att skada Ryssland. Men detta är, enligt översten, ett mycket dyrt nöje – ”USA har nog av sina egna problem”.
  https://aif.ru/politics/world/ukraina_uzhe_proigrala_amerikanskiy_polkovnik_o_riskah_pomoshchi_kievu

 4. Det finns en politisk-ekonomisk utvecklingsmöjlighet som Washington fruktar mer än något annat: en inre euro-asiatisk integrerad handel och intern respekt för dessa ingående länders interna angelägenheter och egna politiska system. Ömsesidig respekt i handel och politiska kontakter med andra ord.

  De amerikanska Förenta staternas hinder uppställs genom kaosisering runtom och raktigenom Europa och Asien.

  Länge har en slags bråkig amerikansk kaoszon därför delat här och var igenom Europa och Asien.

  Jag brukar säga att denna amerikanska kaoszon går från Litauen genom Polen, Ukraina, Georgien, Turkiet-Israel/Palestina-Syrien-Irak, Afghanistan-Pakistan.

  Utmed denna amerikanska kaoszon skapas permanent nya politiska och säkerhetsmässiga problem som inte ”kan lösas” och där den första amerikanske pyromanens tilltag nu måste lösas av den amerikanska ”brandkåren”, alltid utan diplomatiskt släckande vatten med sig.

  Jag har länge förespråkat att de europeiska och asiatiska kontinentala länderna bör upprätta ett lokalt euro-asiatiskt säkerhetsråd för att få bättre internt samarbete och samtalsklimat i dessa frågor och kunna lösa dessa utan just hjälp av en amerikansk kombinerad pyromani/brandkår.

  Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinernas livsluft och existensberättigande är att kaos och krig måste råda konstant någonstans i Europa eller i Asien, annars dör den amerikanska stormakten. Att skapa politiskt kaos i Mexico bidrar sålunda föga till den oumbärliga amerikanska stormaktens ”ledarskap”, det imponerar på just ingen alls.

  Europa och Asien hålls idag gisslan av 4% av världens befolkning (de amerikanska Förenta staterna), i ett slags politiskt-militärt aggressivt järngrepp. Inga andra stora icke-europeiska länder beter sig så: Indien, Sydafrika, Nigeria, Indonesien, Brasilien, Mexico. Vad ger just de gamla utvandrade vita kristna fanatiska kolonialisterna i Amerika rätt att komma tillbaka till Europa för att söndra och härska? Det är en omfattande filosofisk fråga!

  Det är på den nivån det är. Frågan är om framför allt Europa har ekonomiskt råd med detta?

  Världens största och viktigaste ekonomiska axel går idag mellan Europa och Kina, än mäktigare blir denna då den sovande jätten Indien vaknar! Den kinesisk-europeiska ekonomiska axeln är alltså 700-800% större än den amerikanska motsvarigheten i amerikansk-kinesisk handel.

  Europa har inte råd eller fred att spela med så länge som Europa är Brzezinski- och Wolfowitzdoktrinernas gisslan. Så kommer det att förbli så länge inte Europa öppnar ögonen och lär sig tänka diplomatiskt och säkerhetsmässigt på egen hand.

  Det första steget är enkelt: efter 77 år bör alla amerikanska ockupationstrupper och militära baser i Europa lämna vår kontinent utrikespolitiskt och militärt en gång för alla. Europa, den enda världsdelen som inte kan och får ta hand om sig själv.

  Europa måste sluta springa i det amerikanska imperiala hundkopplet!

  Men vill Europa bli fritt?

  • Apocalypse now.! Sverige i denna soppa har blivit helt amorft, formlöst.

   B52:or övar över Stockholm, vilken kränk-ning, militären utövar politiska påtryck-ningsr, genom dessa flygningar, som bara kan oroa folk. Försvarsmakten har ingen politisk roll, men när politiker skjuter pansarskott, i valrörelsen, förstår vi hur illa det är ställt. Ja, men de har ju inte atombomber, iaf… men va’ skönt då, tycker det helt korkade svenska folket. B52 har tappar atombomber många gånger, bl.a.
   på Grönland och Spanien.

   När sossarna anklagar SD, för att vara säkerhetsrisker, är det en polisiär fråga,
   det är Säpo som har den rollen, en särskild
   myndighet, varför har inte de lagt fram bevis för detta?

   Kaosiering pågår, politiker agerar myn-digheter, och myndigheten agerar politiker, och värst är socialdemokratin, och militären, som passar bollen till varandra. ”Vi måste få ordning på dessa aktörer som agerar gränslöst och riskabelt.”

   Det första en ny regering måste göra är att upprätthålla gränserna mellan politiker och myndigheter, nu utnyttjar sossarna och militären sin position för att främja sina egna intressen, just kring ett allmänt val, en obehaglig rollförvirring, man kan inte vara och få allt. De flesta märker väl denna tydliga tendens i årets val, hur makthavare tänjer på sina roller. Vad säjer statsvet-arna?

   • S-partiet kommer att ta till vilka metoder som helst att stoppa SD:s framfart för alternativet för S och deras politruker i den svenska ”djupstaten” skulle bli alltför drastiska och alla deras brott skulle komma i dagen. Sverige är i ett mycket prekärt läge ekonomiskt, politiskt och socialt med en galopperande energibrist, inflation, en kriminalitet som är helt utom kontroll och politikerna bara rapar ur sig floskler och skyller på varandra och givetvis Putin som numera även anses ligga bakom stängningen av kärnkraftverken i Sverige om man får tro politikernas svammel och bortförklaringar till sin egen inkompetens.

 5. Militär operation i Ukraina. 09/02/2022 11:53:01
  I tre riktningar av fronten, med en längd av cirka två tusen kilometer, utbröt igen hårda strider. De slutade inte tidigare, men den här gången är graden av intensitet, koncentrationen av arbetskraft och utrustning jämförbar med sammandrabbningarna i Mariupol, Severodonetsk, Lisichansk.
  På informativ karaktär, propaganda inverkan, i allmänhet, en speciell konversation. Informationskriget blev faktiskt grundläggande och avgörande (från Kievs sida) under det misslyckade försöket från Ukrainas väpnade styrkor att genomföra en ”storskalig offensiv” i sydlig riktning. Förresten, de ukrainska myndigheterna offentliggjorde flitigt ”slaget om Cherson” för en månad sedan. Ukrainas försvarsminister Reznikov var den första som talade om detta. Morgonen den 29 augusti var kulmen på den propagandistiska frenesien hos tjänstemännen på ”Torget”.
  President Zelensky sa rakt ut, vara under inflytande av ”dopning” eller inte (det spelar ingen roll), att ”om de vill överleva är det dags för den ryska militären att springa.” Chefen för Ukrainas presidents kansli, Yermak, tillkännagav högljutt början på en ”ny fas av kriget”.
  Centern för information och psykologiska operationer för de väpnade styrkorna i Ukraina började arbeta till fullo, fyllde mediautrymmet och sociala nätverk med alla möjliga förfalskningar och redigerade hastigt videor om ”ryska soldaters panik och flykt från slagfältet.” Vad som är värt bara ett av de många ”videobevisen”, där förmodligen en rysk fallskärmsjägare, insmord med ketchup med skräck, sänder om genombrottet för den första försvarslinjen i Kherson-regionen. Centern för information och psykologiska operationer för de väpnade styrkorna i Ukraina började arbeta till fullo, fyllde mediautrymmet och sociala nätverk med alla möjliga förfalskningar och redigerade hastigt videor om ”ryska soldaters panik och flykt från slagfältet.” Vad som är värt bara ett av de många ”videobevisen”, där förmodligen en rysk fallskärmsjägare, insmord med ketchup med skräck, sänder om genombrottet för den första försvarslinjen i Kherson-regionen. Centern för information och psykologiska operationer för de väpnade styrkorna i Ukraina började arbeta till fullo, fyllde mediautrymmet och sociala nätverk med alla möjliga förfalskningar och redigerade hastigt videor om ”ryska soldaters panik och flykt från slagfältet.” Vad som är värt bara ett av de många ”videobevisen”, där förmodligen en rysk fallskärmsjägare, insmord med ketchup med skräck, sänder om genombrottet för den första försvarslinjen i Kherson-regionen.
  Med andra ord beslutade den officiella Kiev att ersätta artilleriförberedelserna före offensiven, vilket vanligtvis är fallet enligt de klassiska krigslagarna, med information. Det är sant att på kvällen den första dagen av ”motattacken” började tonen i kommentarerna att förändras. Chefen för presscentret för det operativa kommandot för den ukrainska armén ”Södra” Gumenyuk sa att ”offensiven bedrivs i det tysta” och det är inte värt att säga för mycket och inte vara före händelserna.
  I kvällssammanfattningen av generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina sades dock inte ett ord om någon offensiv, liksom under de närmaste dagarna.
  Kyivregimens främsta propagandamunstycken, Podolyak och Arestovich, försökte på sitt vanliga sätt ta sig ut. Konspirationsallegorier om några ”brytpunkter, planer och roliga fragment av kränkande handlingar” användes. Dessutom utfärdade Kiev ett ”särskilt cirkulär” förbjuder i allmänhet att tala om offensiven från Ukrainas väpnade styrkor i sydlig riktning. De förklarade orsaken – det är omöjligt att namnge bosättningarna i Cherson, Nikolaev-regionerna, där fientligheter äger rum nu, för att inte avslöja korten för det ryska kommandot. Som de säger, seglade, utan kommentarer.

  Den verkliga bilden av händelserna som äger rum i den sydliga riktningen av fronten rapporterades tydligt och koncist av den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet Konashenkov. Inklusive om försöket att landa anfallsgrupper av ukrainska trupper dagen för ankomsten av IAEA-uppdraget, hur händelserna i söder påverkade förloppet av den speciella operationen i andra riktningar – Donbass och Kharkov. Om än torrt, utan onödiga kommentarer, men förhållandet och konsekvenserna fångades tydligt. Till exempel omplacering av trupper, beroende på situationen och de uppgifter som löses, de stridande parternas operativt-taktiska planer.

  Låt mig uttrycka några tankar om den nuvarande situationen på fronterna. Enligt min åsikt är ett försök att motverka fiendens offensiva handlingar, inte att förväxla med en offensiv i klassisk form (med militär terminologi), mer av politisk karaktär än militär. Även om man inte i något fall bör underskatta den militära förmågan hos Ukrainas väpnade styrkor. Det ukrainska kommandot skickade de mest stridsberedda enheterna till detta område, till exempel en luftanfallsbrigad från västra Ukraina, marinsoldater som genomgick en accelererad kurs i Storbritannien och Polen. En ganska kraftfull näve bildades från flera enheter och underavdelningar. Dessutom gjorde faktorn av närvaron av moderna vapen från Nato-länder det möjligt att utveckla oöverträffad stridsaktivitet i denna riktning, för första gången på sex månader av en speciell operation. Militärvetenskap och ganska elementär logik kräver under dessa förhållanden att man inte rusar in i försök att attackera, utan att man först uppnår den nödvändiga numeriska och tekniska överlägsenheten gentemot fienden. Och ta även hänsyn till terrängens natur – stäppen, vattenbarriärer etc. Förstod den ukrainska generalstaben dessa omständigheter? Jag tror att de förstod och insåg, särskilt överbefälhavaren Zaluzhny. Men politiska intressen sattes över militära argument och offensiven började. Ett av argumenten var behovet av att lägga fram vid mötet för försvarsministrarna i Nato-länderna med deltagande av Ukraina ganska tunga framgångar för de väpnade styrkorna i Ukraina, som kan övertyga ministrarna om att militärt bistånd från Nato och USA verkligen förändrar situation vid fronten och därför måste den ökas. Detta påminde mig om relativt nya händelser i norra Kaukasus.
  Så snart som militanterna från illegala formationer fick ytterligare en del pengar från västerländska eller Mellanösterns sponsorer, organiserade de omedelbart storskaliga sabotage- och terroristattacker, eller försökte till och med genomföra offensiva operationer vid foten och bergen. Och även här, fast i en annan, mer betydande skala.

  Enligt mina uppgifter opererade fiendens kompani- och bataljonsförband i flera riktningar. I vissa områden lyckades de till och med avancera flera kilometer djupt in i de allierade styrkornas försvarslinje och ockuperade flera små bosättningar. Men de landade i den så kallade brandsäcken. Efter att ha fallit under tät och koncentrerad eld från kanoner, raketartilleri och under arméflygets slag. Enheter från Ukrainas väpnade styrkor rörde sig dumt, ”som en tjur på porten” i vissa områden fram genom stäppvidderna i Kherson-regionen och genom minfälten. Fiendens förluster är mycket påtagliga. Karakteristiska fakta som inte kan ifrågasättas ens i Ukraina. I Transcarpathia förklarades sorg på regional nivå över de döda fallskärmsjägare, infödda i dessa platser. Sjukhus och blodtransfusionsstationer i Odessa och Nikolaev svämmar över av sårade, volontärer från Rumänien och Moldavien är involverade. Det här är inte alls glädje, gud förbjude! Detta är priset för Kievregimens misslyckade äventyr, både militärt och politiskt.
  En logisk fråga uppstår – hur försöken från Ukrainas väpnade styrkor att motanfalla i söder påverkar de stridande parternas agerande i andra riktningar – Donbass, Kharkov. De har en direkt effekt, med tanke på överföringen av hela enheter för att plugga hål i försvaret. Först och främst från den ukrainska armén. Till exempel var överföringen av vissa enheter från linjen Peski-Soledar-Bakhmut dyr för Ukrainas väpnade styrkor. Det är i dessa områden som de allierade styrkorna har en märkbar fördel, främst på grund av eldkraft, och lyckas mala fienden och gå framåt. Om än långsamt, men med minimala förluster. Så det är i Kharkov-riktningen. På linjen Izyum-Barvenkovo-Slavyansk försökte fienden skapa en ganska kraftfull näve, med styrkorna från två brigader och ytterligare territoriella försvarsenheter. Men han hade ingen framgång.
  Det är värt att notera att ryska luftförsvarssystem effektivt arbetar i denna riktning. Bara under de senaste tre dagarna har invånarna i Belgorod, och inte bara gränsområdena, bevittnat avlyssningen och förstörelsen av ballistiska missiler från Tochka-U operativt-taktiska komplex, MLRS-granater och fiendens attackdrönare. Dessutom övervakar ukrainska propagandister noggrant situationen i staden och skingra alla obetydliga händelser. Till exempel, häromdagen klockan 22:00, avgick tåget Belgorod-Moskva. En halvtimme före avgång gick en av vändkorsen sönder vid ingången till stationshuset, vilket orsakade hyfsad kö. Och sedan började de ukrainska telegramkanalerna blåsa upp det falska att förmenta Belgorod-invånare flydde till Moskva, eftersom ”vi inledde en attack mot Cherson och kommer snart att åka till Belgorod.” Men vändkorsen fixades.

  I sin tur spricker fiendens luftförsvarssystem i Kharkov-regionen i sömmarna. Om tidigare, under de första dagarna av specialoperationen, bestod den av två echeloner. Den första är kort räckvidd. Mobila brandgrupper fanns i hela Charkiv-regionen. De är huvudsakligen beväpnade med man-portabla luftvärnsmissilsystem (MANPADS) av typen Igla. Den 11 och 27 maj lyckades de till och med skjuta ner två ryska Ka-52 attackhelikoptrar. Den andra nivån, belägen direkt i staden och i utkanten av Kharkov, försökte skjuta ner missiler som avfyrades från ryska MLRS-system. Låt oss inse det, det ukrainska luftförsvaret har lyckats mer än en gång. Men de är maktlösa mot Iskander-systemet, och de ukrainska militärerna själva erkänner detta. De fortsätter att hoppas på Natos hjälp.

  Naturligtvis avbröt ingen de initiala uppgifterna för de militära operationerna, som tillkännagavs i början av den särskilda operationen för demilitarisering och denazifiering. De viktigaste fientligheterna kommer faktiskt att fortsätta i sydöstra Ukraina, vilket pågår nu för tiden, bara med ökande kraft. Naturligtvis antyder en offensiv med inblandning av ytterligare krafter och medel sig själv. ”Tredje kåren” har redan närmat sig frontlinjen. Den är utrustad med de senaste utrustningsmodellerna: T-80, T-90, BMP-3 stridsvagnar, stridsfordon och vapen av olika modifieringar, inklusive sovjetiska modeller – pålitliga och stridstestade (Syrien, Norra Kaukasus). De har till och med en ny handeldvapen AK-12.
  Som experterna säger kan du skjuta från den med en hand. Som en del av den bildade kåren har frivilliga kontraktssoldater, män som gått genom eld och vatten, rik praktisk erfarenhet av att delta i lokala konflikter. Medelåldern är 40-50 år. Bataljonerna gick igenom verklig stridskoordination inom några månader. Vi annonserar helt enkelt inte det, till skillnad från den ukrainska armén, som helt enkelt skickar försvaret för att slaktas. Enligt mina uppgifter handlar det om 15 tusen personer. Var exakt de kommer att tillämpas kan jag inte säga. Detta beslutar generalstaben som inte delar dess planer. Med ett ord, den kommande hösten lovar att bli het.
  Gennady ALEKHIN , specialkorrespondent för ANNA-News.

  • Här har du en rysk reporters syn på vad som händer på östfronten. Ukraina har blivit starkare och jobbar effektivare både i syd och i öst, inte på något sätt försvagade.
   Jobba nattetid är tydligen effektivt då ryska soldater oftast saknar den förmågan. Även artilleriradar har gjort stor skillnad.

   In a word, the approach of Ukrainian fresh forces is felt along the entire front line.

   https://m.dailykos.com/stories/2022/9/1/2120133/-Ukraine-update-Ukraine-reinforced-entire-front-not-just-Kherson

   • Verkligheten är ju den att Ukraina snart kastar in handduken då soldaterna håller på att ta slut och de gamla gubbar och yngre man kastar in i de meningslösa striderna varken kan eller vill strida frivilligt för sin ondskefulla regim som härjar i Kiev. Det mest troliga är en militärkupp i Ukraina som kan rädda något av vad som är kvar. Det man måste ge de ukrainska trupperna är att de trots alla motgångar kämpar även om de förstår att de kommer att förlora! Men ”Fred nu” kan väl fortsätta att leva i MSM:s låtsasvärld lite till, sanningen kommer alltid ifatt.

    • Jag har en vag känsla att dagens ukrainska krigsmakt och säkerhetstjänst SBU har så mycket makt de kan få och uppnått detta. Det behövs helt enkelt ingen militärkupp, dagens Ukraina kan inte bli mer militariserat och på krigsfot, än idag.

    • Nu lider ju inte Ukraina av personalbrist på samma sätt som Ryssland utan man utbildar själva nya samtidigt som man även får nya utbildade utomlands.

     MSM har väldigt lite att tillföra med information om vad som händer. Jag har lite andra och mer balanserade källor. Daily Kos som exempel använder flera olika källor, inklusive ryska, i sin rapportering. Här kan du läsa om läget i norra Kherson där Ukraina har tuggat i sig en hel del område inklusive strategiskt viktiga och befästa Vysokopillya men även Arkhanhelske.

     https://m.dailykos.com/stories/2022/9/3/2120579/-Ukraine-update-A-closer-look-at-Ukraine-s-bridgehead-across-the-Inhulets-River

     Inbuktningen vid Davydiv Brid har breddats och fördjupats och kan ha nått så långt som Bruskyske och Bezimenne, vilket innebär att även 2:a linjer har brutits igenom.

     I södra Kherson är det mer oklart men en del media rapporterar att Ukraina har nå så långt som Tomyna Balka. Så snacket om att Ukraina inte har nått framgång kan man nog lägga bakom sig.

     Personligen hade jag missat att Ukraina har gjort så pass stora vinster söder om Zaporizhzhia. Man fokuserar ju på Kherson och Donbas men det var tydligen ett misstag 🙂

     • @Fred nu! 3 september, 2022 At 19:16

      Tom russophoben från ”derspiegel”,Julian Repkes, erkände Ukrainas MISSLYCKANDE

      ”Misslyckandet med den ukrainska motoffensiven mot Cherson tvingades erkänna den tyske journalisten Julian Repkes välkända ryssofobiska åsikter.

      En pro-ukrainsk reporter sa att Ukrainas väpnade styrkor led enorma förluster i alla riktningar. Han kunde inte hitta andra ord, förutom ”misslyckande” och ”misslyckande”, rapporterar Channel Five. Och som bevis publicerade han filmer, som backade upp det med bildtexten: ”Fruktansvärda videor från Kherson.”

      Kiev översvämmade Internet med falska nyheter om den påstådda framgångsrika motattacken mot Cherson. Iscensatta videor distribueras aktivt på nätverket, de plockas upp av utländska medier. Enligt det ryska försvarsministeriet led och fortsätter Ukrainas väpnade styrkor att lida betydande förluster.”
      https://eadaily.com/ru/news/2022/09/02/nemeckiy-zhurnalist-rusofob-priznal-proval-kontrnastupleniya-na-herson

     • Ryssland kunde ha agerat snabbare, men konsekvenserna hade då blivit mycket annorlunda.De ryska väpnade styrkorna använder periodvis de senaste vapnen under operationen i Ukraina. Detta händer dock bara där det inte finns någon civilbefolkning, och endast mot militära mål.
      Som anges i en intervjuportal ”Ukraina.ru” militärexpert Alexander Artamonov, är Ryssland för närvarande ett av de få länder i världen som kämpar, samtidigt som man försöker behålla fiendens städer så mycket som möjligt.

      Enligt Artamonov genomför den ryska armén militära operationer i ”det mest godartade läget”. Därför kan Ryssland inte fullt ut tillämpa termobariska vapen som står till förfogande. Det finns nästan ingen chans att överleva för människor som använder sådana vapen, betonade experten.
      Även de människor som är i skyddsrummet kommer inte att överleva om inte bunkern är helt förseglad. Artamonov noterade att även i en bunker tre horisonter under marknivå, finns det inga sådana chanser.

      När det gäller offensiven i Donbass noterade experten att den ryska armén i Avdiivka (Folkrepubliken Donetsk) kan använda bombningsmetoder från en höjd av 8-9 kilometer. Faktum är att det inte längre finns ett stort antal civila kvar i Avdiivka.
      Men det är så här RF Armed Forces förstör militära installationer och befästningar av fienden. I Odessa, Nikolaev, Kiev kommer den ryska armén inte att tillåta sig att använda dessa metoder. Det finns trots allt hundratusentals civila, civila infrastrukturanläggningar.
      Därför kommer varken termobariska vapen, laservapen eller mattbombningsmetoder att användas i dessa städer. Ryssland har trots allt inte som mål att få fasta ruiner och den mest förbittrade, ryskhatande befolkningen när man befriar ukrainska städer. Därför måste de ryska trupperna röra sig långsamt.
      Artamonov noterade också att Ryssland redan har stridslasrar. De är kapabla att operera på ett avstånd av 3-4 kilometer, och ska ha varit inblandade i en speciell militär operation.
      Förmodligen, när Rysslands president Vladimir Putin sa att ”vi har inte ens börjat” slåss i Ukraina på riktigt, menade han just de senaste vapnen.
      Ryssland kunde ha agerat snabbare, men konsekvenserna hade blivit mycket annorlunda.
      Rysslands uppgift är att bevara de städer som byggdes av ryssar och beboddes av ryssar, för att bevara civilbefolkningen. Och detta är den grundläggande skillnaden mellan en speciell militär operation och ett totalt krig, och demilitariseringen och denazifieringen av Ukraina – från dess fullständiga förstörelse.

 6. Varför räknas inte Afganistan till utanför det forna Sovjetunionen? Eller är det helt okänt att Sovjet bedrev krig i Afganistan och att det inte var pga CIA. Det är en ren efterhandskonstruktion för att släta över krigsdåden!

  • Det var Afghanistans FN-erkända regering som vid tolv tillfällen bad om hjälp från grannlandet Sovjetunionen mot det islamistiska våldsamma upproret åren 1978-1979.

   Det var först vid det trettonde tillfället då Kabul ”ringde och skrek högljutt i närmast panik om hjälp” på telefon till Moskva. Av alla helt oväntade människor som framförde kravet som akut i kommunistpartiets politbyrå var utrikesminister Andrej Gromyko, alltid en man som normalt av princip föredrog fred och lugn och ro, som fick röstsiffrorna i politbyrån att vända: 4-3 röstades för att hjälpa Afghanistan militärt. KGB hade innan omröstningen avrådit från sovjetiskt militärt engagemang i Afghanistan.

   Det var alltså ingen fientlig sovjetisk ockupation i december 1979, utan en gemensam afghansk-sovjetisk militär insats mot det amerikansk-pakistanska islamistiska upproret inne i Afghanistan. Sovjetiska armén var alltså på plats med godkännande av Afghanistans begäran. Så var det hela kriget 1979-1988, som alltså fördes av Afghanistans stat mot jihadistiska extremister.

   Afghanistan och den ryska republiken RSFSR var de första länderna som diplomatiskt erkände varandra efter revolutionsåret 1917.

 7. Idag läste jag på SVT Public Service att det röda arbetarrörelsepartiet Socialdemokraterna anklagar det nationella och konservativa partiet Sverigedemokraterna för ”rysskopplingar”.
  Partiledningen rasar över uttalandet och tycker det är ”lågt”.
  Nu tror jag dessvärre inte att Sverigedemokraterna har någon särskild koppling till Ryssland.
  Det förstår man genast om man lyssnar till deras mediekanal Riks där alltid intresset riktas till USA och Sveriges beroende och tillhörighet dit.
  Sådant får mig att må illa och tänker Sverigedemokraterna är samma skrot och korn som de andra partierna plus allt medieetablissemang.
  Tillsammans den liberala demokratin alltså. Med ideologisk högborg i USA och dess tolkningar av ”frihet”.
  Det om något är en falsk berättelse och hotas av länder som Ryssland och Kina som jag tycker kan svara upp till något bättre.

  Ja, även jag kan vara för en ”bättre värld” men tror inte den enbart kan framkallas genom vänsterutopism även om där kan finnas inslag som är mycket bra som till exempel fredsrörelserna.
  Vänsterutopism och konservatism borde inte vara varandras fiender.
  De två ideologierna borde istället kunna komplettera varandra likt ett par som är olika men ändå fungerar och trivs bra ihop.
  Tyvärr finns i Västvärlden den dominerande liberala frihetsideologin som vid sådant samarbete känner sin närmast totalitära ställning direkt hotad och måste bekämpas.
  Ett exempel på det är det senaste talet från USA:s president Joe Biden som ägnade hela sitt tal att smutskasta Donald Trump.
  Den transatlantiska länken för denna smitta över till Sverige där den socialdemokratiska arbetarrörelseledaren nu ägnar full kraft med samma smutskastning mot det nationella och konservativa partiet Sverigedemokraterna som har ungefär lika mycket med Donald Trump att göra som med Ryssland.

  • Jaha, så alla kullager kollapsar på samma gång? Undrar om de köpt dessa kullager från Sverige med inbyggt självförstörelsesystem efter ett visst antal mil ungefär som HP:s skrivare efter att antal tusen utskrifter? Nog är det väl så att det finns transportflygplan, lastbilar och annat man kan transportera krigsmaterial med…Ja, det finns t o m stridsfordon i Ryssland som kan köras alldeles själv till fronten till skillnad från t ex Abrams som absolut inte tål varken damm eller för mycket smuts och därför inte är lämpliga att förflyttas utan lastbil, gärna ända fram till fiendens tillhåll…

   • Kan som konsumentupplysning intyga att av de laserskrivare jag haft så har de från HP levt allra längst utan att krångla.

    Nog måste rysk industri klara av kullager -det svenska patentet har ju gått ut för många decennier sedan. Kanske går alla tillgängliga kullager till det militära just nu. Stridsvagnstillverkningen i Tjeljabinsk har haft rejäla brister på material till tillverkarningen. Rysk industri har visat sig oväntat beroende av import av vissa punktvaror.

    • De flesta maskiner för avancerad tillverkning kommer utifrån och där är det tvärstopp på reservdelar och underhåll. Så det är hela kedjan som faller, kullager, halvledare, etc, etc… allt som kräver specialkompetens och specialtillverkning.

     Att börja om och bli självförsörjande på komponenter och know-how från en dag till nästa är en stor utmaning. Fram till 90-talet fanns allt inom landet men sen kom oljan och gasen och ställde till det.

     De har försökt att komma igång med halvledare och chip-tillverkning med det är i princip omöjligt att hämta in 20-30 års glapp i kunskap. Man planerar att ha samma teknologi 2030 som Taiwan hade 2011.

     https://www.techspot.com/news/94233-russia-plans-manufacture-chips-locally-28-nm-node.html

   • Don’t shoot the messenger 🙂

    Nej, men allt mekaniskt behöver förr eller senare underhåll. Man kan naturligtvis göra som med flygplanen att man kannibaliserar på ett antal fordon för att hålla andra rullande. Men det funkar naturligtvis bara en begränsad tid.

    Ryssland är ett stort land och det skulle inte vara praktiskt möjligt att ersätta tågtrafiken med lastbilar eller andra fordon. Snabb googling så finns det vagnar som tar 240 ton i last så det blir väldigt mycket flygande i så fall. Kullagerbristen borde dessutom gälla generellt och inte bara inom järnvägen och även nyproduktion drabbas förmodligen.

    Läste en artikel om Rysslands problem med utveckling och produktion inom avancerad mekanik och elektronik. Förklaringen är tydligen att det är oljan och gasen som är boven i dramat. Fenomenet kallas ”Dutch disease” och gör att andra branscher stagnerar och Ryssland är långtifrån ensamt.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease

    Ett land som ”välsignats” med en värdefull naturresurs blir i slutändan väldigt sårbar totalt sett.

    • Man kan bara konstatera att järnvägarna fungerar mycket bättre i Ryssland än i Sverige! Nu är det ju skillnad på civil elektronik och militär sådan som ju Ryssland tillverkar själva av förklarliga skäl. Och halvledarbrist är det ju i hela världen så din ”Dutch disease” finns tydligen överallt. Och det är nog bättre att välsignas med naturresurser än vara utan vilket lett till att nationer som Tyskland och Japan startad krig och gjort de mest horribla saker för att få tag på dessa naturresurser. Sedan kan man ju fråga sig varför globalisterna måste demontera nationalstaterna för att lägga vantarna på dessa naturresurser? Svaret är att de vill inte betala vad det kostar och man vill dessutom ha alla pengar som dessa naturresurser inbringar. Läs bara om hur de bar sig åt i Bolivia för att komma över deras litium. I Sverige har man ju utan protester från regimen sålt ut det mesta av naturresurser till multinationella jättar så här är det fritt fram att plundra precis som det var i Ryssland på 1990-talet. Kapitalism fungera bara om den är lokal och den globala rövarkapitalismen utarmar bara den lokala sunda kapitalismen som får samhällen att fungera.

     • Är LKAB:s jättelika gruvor utsålda till utlänningar?

      Skulle inte tro det.

      Det ÄR Sveriges största och mest värdefulla naturtillgångar.

      Moderaterna skulle naturligtvis gärna sälja ut hela rasket för att finansiera sina eviga skattesänkningar och de eviga ekonomiska haverier de alltid av tradition lämnar efter sig i regeringsställning.

     • Alla vet att det är andra gruvor som utländska bolag får plundra än LKAB:s. Vindkraften som går till serverhallar ägda av Google, Microsoft, Suckerberg nästan skattefritt på vilken mark byggs dessa vindsnurror? Jo, på svensk mark och vem ska betala för återställningen av marken och de 5000 ton betong som blir kvar av fundamenten till varje vindkraftverk när de är uttjänta och dessutom återplantering av den skövlade skogen? Om man inte fattar vad som pågår ska man nog heller inte yttra sig och komma med korkade kommentarer om LKAB.

  • @Fred nu! 2 september, 2022 At 23:19
   Tror du att någon tar dig på allvar när du länkar till ”UATV är helt eller delvis finansierad av den ukrainska regeringen.”

 8. Enligt internationella nyhetsbyråer så håller det ryska lagret av granater nu på att ta slut.

  Det pangas tydligen rejält mycket i kriget.

   • Det tillförde jag faktiskt inte!!
    (Du vet mitt svar redan…)

    Men det var åtminstone nyhetsbyråernas iakttagelse.

  • Johan de Naucler 4 september, 2022 At 11:35
   Det är SAMMA sak som vi få höra från dessa ”Propaganda” aka ”nyhetsbyråer” sedan mars månad. Det blir lite trötsamt!!

   • Har man inte motfakta och egen adekvat statistik om saken skall man inte uttala sig och skälla ohövligt på folk som M i princip alltid gör.

    Även om vi anstränger oss till det yttersta kan vi inte stänga av vad som sägs i den internationella nyhetsförmedlingen och tolka allt det som onödiga subjektiva propaganda.

    Vi skall alltid granska all fakta och kritiskt, men har man en annan uppgift om sakernas tillstånd får man uppge sina egna uppgifter. Tyckande i sig med alltid färdiga åsikter i förväg räcker inte som enbart motargument.

    Jag får be M rufsa av frisyren lite ödmjukast och bete sig anständigt och artigt mot andra vars åsikter inte passar in i M:s egen världsbild.

    • Tycker inte alls att den kritik du har mot ”M” överensstämmer med den uppfattning jag har om ”M”.
     Jag är väldigt tacksam för att ”M” finns här och kommenterar ofta speciell information som ingen annan har lyckats förmedla. Vet att även andra och inte bara jag upplever detsamma, tacksamhet över ”M” och de kunskaper som han har. Hoppas han fortsätter här och inte tar åt sig av din giftiga kritik.
     Din kritik är verkligen inte i överensstämmelse med hur du tycker att man skall utföra kritik, artigt och vänligt.

    • Men Naucler! Jag tycker också att du är orättvis mot ”M”. ”M” skriver sakligt och kunnigt och blandar ytterst sällan in sina känslor. Hmmm, vad var det nu Tage Danielsson sa? ”Om man pekar med ett finger på någon annan så ska man tänka på att tre fingrar pekar tillbaks på en själv!

     • Jag tycker vi i tider av oro och konflikt i världen inte skall skälla på varandras person och bidra till brutaliseringen än mer.

      Vi kan och ska vara kritiska till all fakta men att kalla mig för återkommande ”propagandist” för att jag nämnde vad som står på internationella nyhetsbyråerna är att gå för långt i PERSONkritik. Jag nämnde faktiskt aldrig att det var min personliga åsikt!! (Själv tål jag personkritiken utmärkt, men det skrämmer många andra läsare som kanske vill skriva ett inlägg och så avstår de av rädsla för de argaste -jag tycker det är onödigt!).

      Då får man i så fall besvara det med fakta man har för sin del.

      Låt oss alla hålla schysst snäll personlig ton mot varandra, men om svar krävs kritisk i sak, så framför då kritik i enbart sak.

      Internethyfs med andra ord!

   • PS. Ursprungligen kommer uppgiften om att de ryska militära granaterna kommer ta slut under detta året från den ryska granskande grävjournalistiken på THE INSIDER.

    • @Johan de Naucler 4 september, 2022 At 15:38
     ”…den ryska granskande grävjournalistiken på THE INSIDER”

     Lite info om ”the insider”:
     The Insider is an independent online newspaper specializing in investigative journalism, fact-checking and political analytics.[2][3][4] Founded in 2013 by Roman Dobrokhotov,[5] journalist and political activist, who is the owner of the newspaper.[6] The newspaper is known for exposing fake news in Russian media.[7][8] The editorial office of the website is located in Riga, Latvia.[9] Andris Jansons (Андрис Янсонс) is the editor-in-chief of the website.[10]

     On 23 July 2021 Russia’s Ministry of Justice added The Insider to its list [ru] of ”foreign mass media performing the functions of a foreign agent”.[65][66] On 14 December 2021 a court in Moscow ordered the outlet to pay 1 million rubles.[67] On 15 July 2022, the publication was banned in Russia alongside Bellingcat. Following this restriction, any Russian citizen who aids Bellingcat or The Insider may face criminal prosecution; they would also be restricted from citing their publications. The office of the Prosecutor-General of Russia said that they were banned due to ”posing a threat to the security of the Russian Federation”.[68][9]

     In September 2018, in collaboration with the Bellingcat network and the BBC’s Newsnight television program,[14] The Insider conducted an investigation, publishing copies of official documents of the Federal Migration Service of Russia claiming to issue a passport in the name of Alexander Petrov, one of individuals accused of poisoning Sergei and Yulia Skripal in the United Kingdom, indicating his connection with the Russian intelligence agencies.[15][16][17] The documents were provided by a source from the Russian police.[16] Roman Dobrokhotov himself admitted that he did not know how the personal data of ”Boshirov” and ”Petrov” were obtained, stating that he himself ”did not violate any laws”, and that The Insider received information from Bellingcat.[18] The Insider also discovered that the third participant in the poisoning of Skripal was associated with the poisoning of Bulgarian businessman Emilian Gebrev in 2015.[19][20]
     https://en.wikipedia.org/wiki/The_Insider_(website)

     Det intressantaste är att sajtens ägare samarbetar med bl.a Bellingkat, CIA förlängda arm.

     JdN hämtar aktuell propaganda från (väst) nyhetsbyråer och förbjudna ryska sajter
     Trovärdighet?! Noll, zero, nada

     • Vilken rysk granskande journalistik är då trovärdig enligt M ? (Nämn några trovärdiga oberoende ryska medier som INTE får sin lön direkt från ryska staten!)

      Är allt som granskar ryska makten alltid ”bara propaganda” med 0% trovärdighet?

  • Det har dem påstått i snart ett halvår…Sanningen är ju den att Ukraina är på fallrepet…Internationella ”nyhetsbyråer” är bara samma sketna MSM-propaganda som alltid.

   • Läs yrkesmannen överstelöjtnanten Paasikiivis kommentatorskolumn idag söndag i Expressen.

    Ukraina besitter sedan en tid det militära initiativet och tycks just nu från dag till dag och från vecka till vecka bestämma just VAR slagen nu faktiskt står.

    Tittar man efter på kartan från dag till dag, så ser man att yrkesmannen där har tolkat den nuvarande situationen i det närmaste helt korrekt.

    Den invaderande krigsmakten har just nu tappat momentum och Cherson kan militärt nu svältas ut, broarna över Dnjepr har i princip stängts ned för transporter eller tekniskt kapacitetskollapsat, från ukrainska sidan.

    Tekniskt och taktiskt tycks den ukrainska krigsmakten faktiskt ha synnerligen bättre och på slagfältet smidigare rådgivare än den ryska, som mer eller mindre tvingats gräva ned sig i dagens front, dessutom inför vintern, och innan dess väntar den oändliga razputitsan (”vägarnas upplösning”) med höstregnen, leran och det isiga stål den till slut låter en intervent låsas fast i.

    Känns utvecklingen måhända bekant? Farbror Adolf råkade ut för precis samma sak på sin östliga och väldigt somriga picknicktur. De hade inte en chans.

    • Har Paasikiivis bedömningar varit korrekta hittills? Enligt andra bedömare som presenterar betydligt mer detaljerad information är motoffensiven ett fiasko https://www.moonofalabama.org/2022/09/the-ukrainian-counteroffensive-was-destined-to-fail-today-it-did-so.html och https://www.youtube.com/watch?v=eUHh58fz0V4.

     DN:s Ingemar Nevéus skriver ”Först basunerade president Zelenskyj ut att en motoffensiv i södra Ukraina var nära förestående, med målet att befria den ockuperade staden Cherson. Men när aktionen väl inleddes i måndags valde Kiev en ny informationsstrategi: tystnad. Därför är det mycket svårt att bedöma hur offensiven framskrider. Eller om det ens pågår någon offensiv.” https://www.dn.se/varlden/darfor-vet-vi-sa-lite-om-ukrainas-motoffensiv/

     Inte minst Ukraina har starkt basunerat ut verkliga eller overkliga framgångar i kriget. Nu väljer man tystnad. Kan det rentav bero på att motoffensiven inte varit framgångsrik?

     Det lär visa sig vilken bedömning som är riktig.

     • Nja, han är ändå yrkesman och vet mer om sakernas basala tillstånd än alla vi andra här tillsammans. Att förutspå krigets och krigföringens framtid är något ingen kan exakt.

     • Det vore inte ointressant att granska hans bedömningar mot utfall där så är möjligt. Men jag prioriterar annat.

      Jacques Baud, Scott Ritter och MacGregor är yrkesmän och gör helt andra bedömare…

     • Vi skall alltid kolla upp experter och andra specialister -men generellt tycker jag verkligen inte att Paasikiivi skulle vara ute och toksnedsegla särskilt ofta.

      Vi måste komma ihåg VÄL att det är först efter ett krig vi kan dokumentera alla händelser. Det finns alltid en stor osäkerhetsfaktor kring detaljer och händelser i konflikter. Alla har ofta en anledning att både ljuga och hitta på rena icke-existerande nyheter, eller propaganda med andra ord, i alla dess former.

      Men när det gäller skillnaden i strategi och taktik-bedömningar på det militära planet tycker jag ändå den strikte Paasikiivi är synnerligen modest.

      Mycket av vad han sade i senvintras och i våras tycker jag stämmer mycket väl så här sett i efterhand. Men först efter kriget vet vi säkert.

      Men går man stenhårt in och håller bara på en sida i konflikten blir ju omedvetet all information som motsäger den egna förutfattade bilden rent otrevlig, och specialisten därför både klantig och oönskad.

    • Efter att ha läst yrkesmannen överstelöjtnanten Paasikiivis analyser av kriget förstår man att Sverige skulle ligga jävligt illa till om kriget skulle drabba oss.
     Att inte öl Paasikiivi blivit degraderad till fänrik är obegripligt.

     • Skulle Ryssland få fotfäste i Sverige idag har vi inte så mycket att svara med jämfört mot t.e.x Finland eller Ukraina. Men då måste man först få hit styrkorna och det är det som är det stora problemet.

      Sveriges styrka efter kalla krigets slut är att vi har ett vasst tröskelförsvar med avancerade ubåtar och ett riktigt vasst flygvapen. Innan dess hade vi betydligt större markstyrkor.

      När jag tjänstgjorde i flottan hade vi noga koll på Sovjets och, efter kollapsen, Rysslands överskeppningskapacitet över Östersjön. Då var det ett reellt hot men idag finns inte i närheten av den kapacitet kvar som skulle krävas vid en invasion utan man måste gå genom Finland för att nå Sverige. Och jag tror att Finland skulle ha ett och annat att säga om den planen.

 9. Paasikivi har knappast haft ett enda rätt hittills. Det är helt obegripligt att han ständigt och jämnt får hålla låda i medierna. Det är direkt pinsamt vill jag påstå. Men jag gissar att han får bra betalt för att säga det som medierna vill höra även om det är totalt verklighetsfrämmande.

    • Jag visste inte ens att det fanns en sådan regel, att man måste svara och dessutom i turordning.
     Jag försökte hitta artikeln i Expressen utan att finna den. Eftersom jag hört öl P. bre ut sig i P1:s Studio Ett några gånger blev jag nyfiken.
     P. har aldrig haft något konkret att komma med, utan bara svepande formuleringar. Putins ”plan” har misslyckats, ryssarna är uttöttade, har dålig moral, har slut på ammunition etc.
     Om man tittar på en karta över operationens utveckling, så ser man ju svart på vitt vartåt det barkar. Tänk då dessutom hur det hade varit om Putins plan verkligen hade lyckats…

 10. Rätt eller fel?
  Krisen mellan Ryssland och väst kommer oundvikligen att lösas vid förhandlingsbordet, enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov. Han varnade dock för att Moskva kommer att vara redo att försvara sina intressen när det ögonblicket kommer.
  Västländer ”har gjort för många misstag och kommer att behöva betala för dem” , sade han på tv-kanalen Rossiya 1.
  ”Varje konfrontation följs av avspänning och varje krissituation löses vid förhandlingsbordet… det här är vad som kommer att hända den här gången också”, sa talesmannen för Rysslands president Vladimir Putin och tillade att det är osannolikt att det inträffar ”snart”.
  När sådana samtal genomförs kommer Moskva inte att tveka att försvara sina intressen, tillade Peskov. Ryssland har skaffat sig ”ovärderlig erfarenhet” av att hantera västvärlden under de senaste åren och kommer att använda den för att ”föra dialog… på ett sådant sätt att våra intressen inte på något sätt skadas.”

  Kremltjänstemannen listade vad han ser som västerländska misstag, med hänvisning till Tysklands ”hemska” beslut att skicka vapen till Ukraina för användning mot ryska soldater. Han kritiserade också europeiska nationer för att de stödde en regering som tillåter ”nazister” att öppet demonstrera sina symboler och iscensätta fackeltåg, och kallade det ”inte mindre hemskt.”

  • Tack Ivan för en BRA NYHET!

   Det första stycket om att fientligheterna skall till slut avgöras vid förhandlingsbordet kan vi nog alla dela Peskovs syn på.

   Däremot undrar jag om den ukrainska opinionen vill ha förhandlingar? En siffra som susat omkring i media och press nämner c:a 92% av ukrainarna vill ha ett krigsslut med ukrainsk militär seger. Jag har hört denna siffra då och då men vet inte vad den kommer i från, tyvärr.

   (Men någon mer internetskicklig sökande person än jag kanske känner till dessa opinionsmätningar bättre och varifrån de kommer.)

 11. Anar en viss desperation från Kreml.

  Ukraina använder sina vapen på samma sätt som de flesta andra länder hade gjort om de hade en invaderande armé på sitt territorium. Då spelar det ingen roll om det är tyska, svenska eller mexikanska vapen.

  I samma sekund som Ryssland lämnar Ukraina upphör våldet, sen kan man sätta sig vid förhandlingsbordet. Jag tror inte att Ukraina skulle vika en tum nu när de har fått verktygen att själva hantera situationen och med mycket mer verktyg på ingång.

  • ISW och internationella militärer noterar att Ukraina nu har initiativet militärt och på Lunchekot i SR P1 meddelades idag att ukrainska flaggan nu hissats på flera erövrade före detta ryskockuperade områden och på stadshus i sydöstra Ukraina kring Cherson. Läget är dock mycket oklart.

 12. Fred nu! 5 september, 2022 At 12:08
  Så här använder Rysslands armé sina vapen just nu..
  Armén 5 September 2022 13:31
  Den ryska militären eliminerade befälhavaren för bataljonen för den 24:e mekaniserade brigaden av Ukrainas väpnade styrkor nära Nikolaev
  Bataljonschefen för den 24:e mekaniserade brigaden av Ukrainas väpnade styrkor Oleksandr Glushko likviderades under den misslyckade motoffensiven av den ukrainska armén i Kherson-riktningen, rapporterar Public News Service.
  Andreevskys ”genombrott” förvandlades till en riktig fälla för Ukrainas väpnade styrkor.

  Armén 5 September 2022 13:10
  Andreevskys ”genombrott” förvandlades till en riktig fälla för Ukrainas väpnade styrkor
  Försök att avancera av ukrainska militanter i Andreevka-området visade sig vara ytterligare ett stort nederlag för Kievregimen. Grupperingen av de väpnade styrkorna i Ukraina, förankrade i separata områden i Kherson-riktningen, befann sig bokstavligen i en fälla.
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav förstörelsen av en annan HIMARS-installation av den ukrainska armén

  Armén 5 September 2022 13:07
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav förstörelsen av en annan HIMARS-installation av den ukrainska armén
  Den ryska militären, som en del av SVO för att skydda Donbass, eliminerade ytterligare en installation av HIMARS MLRS av ukrainska nationalister i Charkiv-regionen.
  Försvarsministeriet tillkännagav förstörelsen av mer än 200 missiler för den ukrainska MLRS HIMARS av styrkorna från de ryska flygstyrkorna

  Armén 5 September 2022 13:07
  Försvarsministeriet tillkännagav förstörelsen av mer än 200 missiler för den ukrainska MLRS HIMARS av styrkorna från de ryska flygstyrkorna
  Besättningarna på de ryska flygstyrkorna, som en del av en speciell operation för att skydda Donbass, levererade högprecisionsanfall på två depåer av raket- och artillerivapen från Ukrainas väpnade styrkor nära Nikolaev, och förstörde mer än 200 missiler för den amerikansktillverkade HIMARS flerskjutsraketsystem (MLRS) och över 1 500 granater för andra MLRS.
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav förstörelsen av fyra HARM-missiler av luftförsvarssystem

  Armén 5 September 2022 13:01
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav förstörelsen av fyra HARM-missiler av luftförsvarssystem
  Den ryska arméns luftförsvarssystem sköt under den pågående specialoperationen för att skydda Donbas under det senaste dygnet ner ytterligare fyra HARM antiradarmissiler från Ukrainas väpnade styrkor.
  Ryska försvarsministeriet: Kiev fortsätter att utföra provokationer mot ZNPP för att skapa en katastrof som orsakats av människor

  Armén 5 September 2022 12:56
  Ryska försvarsministeriet: Kiev fortsätter att utföra provokationer mot ZNPP för att skapa en katastrof som orsakats av människor
  Myndigheterna i Kiev fortsätter att utföra provokationer som syftar till att skapa en katastrof som orsakats av människor vid kärnkraftverket i Zaporozhye, trots närvaron av medlemmar från IAEA:s uppdrag vid anläggningen, sade representanter för det ryska försvarsministeriet.
  Försvarsministeriet: Ryska flygstyrkor eliminerade mer än 30 militanter från Krakens nationella formation

  Armén 5 September 2022 12:54
  Försvarsministeriet: Ryska flygstyrkor eliminerade mer än 30 militanter från Krakens nationella formation
  De ryska flygstyrkorna tillfogade under en speciell operation för att skydda Donbass ett eldnederlag på utplaceringspunkten för Kraken-enheten i den ukrainska nationella formationen nära Kharkov och förstörde mer än 30 militanter.
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav elimineringen av mer än 220 militära AFU i Nikolaev-riktningen

  Armén 5 September 2022 12:49
  Ryska federationens försvarsministerium tillkännagav elimineringen av mer än 220 militära AFU i Nikolaev-riktningen
  De ryska flygstyrkorna likviderade under det senaste dygnet mer än 220 ukrainska nationalister när de försökte få fotfäste i vissa områden i Nikolaev-riktningen.

  • @Ivan
   Ja du får naturligtvis tro på dina speciella uppgifter men om något låter FÖR bra så ÄR det förmodligen så 🙂

   Man kan se på FIRMS var Ryssland skjuter med sitt artilleri och om inte Ukraina har gjort avsevärda framsteg i motoffensiven så betyder det att man beskjuter sina egna ställningar.
   Bl.a. beskjuter man Novovoskresenske i norra Kherson och Bezimenne i väster.
   Tror du verkligen att Ryska styrkor skulle skjuta mot sig själva eller finns det en annan mer logisk förklaring.

   Det finns uppsnappade samtal från ryska soldater i Kherson att de saknar mat, vatten och utrustning för att utföra sitt uppdrag. 127:e regementet i ryska första armékåren ska dessutom vägra strida eftersom de inte får ut sin lön.

   Vad det gäller HIMARS har Ryssland förstört långt mer enheter än vad Ukraina har tagit emot och ändå används de frekvent på alla fronter. Jag får bara inte ihop den ekvationen men även där kanske det finns en logisk förklaring.

 13. Den ukrainska så kallade ”motoffensiven” i söder:
  Den största nyheten från Ukraina är misslyckandet om den mycket annonserade ukrainska ”motoffensiven”. Här är de senaste rapporterna från det ryska MoD: (min kursivering)
  Fienden led förluster och trängdes tillbaka från Olginka, Thorn Ponds och Archangelsk.
  En bataljon av den 57:e motoriserade infanteribrigaden av Ukrainas väpnade styrkor besegrades nära bosättningen Sukhoi Stavki. För närvarande slutförs förstörelsen av dess kvarlevor.
  För att avblockera AFU-enheterna transporterades 12 stridsvagnar som levererades till Kievregimen av Polen över floden Ingulets. Några av stridsvagnarna förstördes av de ryska truppernas kraftfulla eldaktion. Flera stridsvagnar sprängdes i deras minfält under ett oordnat tillbakadragande. Endast fem ukrainska stridsvagnar kunde bryta tillbaka, djupt in i det territorium som kontrollerades av AFU. Under två dagar av misslyckade attacker mot Mykolaiv-Krivoy Rog och andra riktningar,Ukrainska trupper förlorade fyra stridsflygplan: två Su-25, en Su-24 och en MiG-29. Tre ukrainska Mi-8-helikoptrar sköts ner i luften. Ryska trupper förstörde också 63 ukrainska stridsvagnar, 59 infanteristridsfordon, 48 andra bepansrade stridsfordon, 14 pickuper med tunga maskingevär och mer än 1 700 ukrainska militärer .
  Men detta berättar inte hela historien. 1’700 KIA kanske inte låter så mycket, men i verkligheten är detta en enorm affär av följande skäl:
  • Dessa 1 700 soldater stöddes av pansar-fordon, artilleri och till och med en del flyg och USA/UK hade stora förhoppningar om att denna mycket tillkännagivna ”motoffensiv” skulle ge bra PR. Brandon-administrationen är helt desperat efter att visa åtminstone något vagt framgångsrikt, men denna så kallade ”motoffensiv” resulterade i endast ett fåtal taktiska attacker som inte gav några påtagliga resultat alls.
  • Storleken på denna styrka visar att denna operation mest handlade om PR (och inte en riktig motoffensiv!). Ukrainarna hade aldrig en chans, inte på den taktiska nivån och ännu mindre, att utveckla taktiska anfall till en operativ motoffensiv. Med tanke på att det tog dem månader att förbereda denna ganska blygsamma operation, visar detta hur mycket de ukrainska väpnade styrkorna har degraderats under de senaste månaderna.
  • Ännu värre för nazisterna och deras amerikanska beskyddare är det faktum att nu hela södra fronten bara förlorade många av sina bästa soldater och hårdvara. Med tanke på att ryssarna förstärker sina sydliga styrkor (se nedan), är detta en särskilt farlig utveckling för regimen i Kiev.
  Dessutom är 1 700 KIA i en enda manöver det största nederlaget för nazisterna sedan 2014, till och med större än Ilovaisks ”kittel”!
  Jag märkte med absolut bestörtning att ukrainarna tydligen försökte en gång till . Resultatet? Ytterligare 350 personal, 31 stridsvagnar, 22 infanteristridsfordon, 18 andra typer av pansarfordon, åtta beväpnade pickupbilar och 17 andra typer av militärfordon som förstördes av ryskt artilleri och flygkraft .

  Och idag (torsdag) finns det rapporter om att ukrainarna försökte ta kontroll över ZNP . Först sköt de över 100 artillerigranater. Sedan landade två avledningsgrupper på totalt 60 soldater på två farkoster nära ZNP. De upptäcktes och förstördes av det ryska flyget. Två timmar senare använde ukrainarna två pråmar som bar en hel bataljon (200-300 soldater) . De upptäcktes och sänktes.
  Allt detta medan IAEA:s inspektörer redan var vid kärnkraftverket! (Jag undrar om de kommer att våga rapportera vad de måste ha sett).
  Avgörande, visade det än en gång att allt det där nonsens som kommer ut från Kiev och de andra nazistiska huvudstäderna i väst bara är totalt, fullständigt och slutgiltigt nonsens utan koppling till den verkliga världen. Ingen alls. Därav massfreakouten från de västerländska härskande klasserna.
  Nu, bara för att klargöra: tog ukrainarna några byar och positioner? Ja. Absolut. Varför? För att ryssarna hade absolut INGEN anledning i världen att göra som nazisterna gör och ”stå orörliga till sitt sista andetag” i en statisk försvarslinje. Så de gjorde följande:
  • Där den ukrainska attacken var svag använde de sitt infanteri och pansar för att slå tillbaka dem.
  • Där den ukrainska attacken var stark, flyttade de helt enkelt tillbaka, lät ukrainarna avancera och torkade sedan bort dem i vad som bara kan kallas ett ”kalkonskott” (för att inte tala om ett värdelöst slakt).
  Detta är inget nytt. Det har ryssarna gjort sedan starten av SMO. I alla fall såg de byar eller positioner som ukrainarna intog (och triumferande framställdes som en enorm seger) de ukrainska styrkorna förstördes av ryskt artilleri, följt av ett tillbakadragande (eller total förintelse).
  Så nästa gång när du hör att ukrainarna tog kontroll över by/plats X, se alltid till att följa vad som händer under de kommande 48 timmarna och se själv om denna ukrainska ”seger” sedan utvecklades till något meningsfullt .

  Ovanstående faller in linje med de händelser som Dima har rapporterat om genom hans youtube kannal, Military Summary: https://www.youtube.com/channel/UCUnc496-PPmFZVKlYxUnToA

  Och Brian Berletic sammanfattning: Kherson Offensive: What Went Wrong?
  https://www.youtube.com/watch?v=DwDizPXHMiU

 14. Nu kokar antikrigsmotståndet i president Putins egen hemstad och dessutom i dennes stadsdistrikt Smolininskij där Putin är uppväxt.

  Den unge Petersburgdeputeranden 35-årige Nikita Juferov och sex andra fullmäktigeledamöter i staden kräver president Putins avgång och att presidenten ställs inför domstol för förräderi för ”en häpnadsväckande förlust av människoliv och en kraftig ekonomisk nedgång (för Ryssland, min komm.) och att flera deputerade kräver att ”Putin måste bort”.

  Ledamöterna anger också som skäl att de långvariga alliansfria grannländerna Finlands och Sveriges ansökningar till Nato visar att Putins politik har utvecklats helt fel.

  Högernationalistiska militära experter och bloggare som Igor Girkin och andra anser ”att vi har redan förlorat kriget och att resten är bara fråga om tid.”

  Även experten Mark Galeotti som har specialiserat sig på kombinationen av rysk politik och korruption uttalar sig i ämnet i artiklarna.

  Källor: uttalandena kan läsas i Aftonbladet den 10 september 2022 publicerad kl. 05:38 med rubriken ”Hemstaden vänder Putin ryggen. Han måste bort”.

  Artikeln finns också hos engelska The Telegraph (www.telegraph.vi.uk) under rubriken ”Russian councillors call’s for Putin’s removal in daring anti-war protest”. (publicerad 08 september 2022 av tidningens ryska korrespondent Nataliya Vasilyeva).

  • Vore bra att du anger internetadress förr källor. Du kan skriva in länkar om du inte kan kopiera. Tar en minut eller mindre per länk.

   • I och med att jag skrivit ned rubriken på artikeln går den att söka med på respektive tidnings sökruta.

    Eftersom rubrikerna är helt aktuella och samtida går de säkert att söka bara på rubrikens titel ordagrant (alternativt lägga till ” + /tidningsnamnet/” ) i valfri sökmotor så hittar man ofta till artikeln direkt, då de läses av många.

    (Tyvärr går det just nu inte att kopiera in länkar med denna mobiltelefon.)

  • Har ryssofober blivit så desperata att de hittar på motstånds fickor. Och att ange Aftonbladet elelr Telegraph som källor. Man kan lik gärna citera neokonservativa tankesmedjan Institute for the Study of War.

   Vd kan man säga så här långt? Jo, att Kiev har kastat allt de har just på denna operation. När de söndermalas så lär vi ha en ”battle of the bulge” år 2022. Allt Ryssland behöver göra är ”turkey shoot”🤣🤣🤣

   ”This is NATO fighting its last and final battle in ukraine, like 80 years ago in a different setting.NATO is finally panicking because they feel their game is up, so they throw everything they have left into this battle. Their people are too dumbed down to even notice and they do not care anyway because they are panicking. And Winter is coming in ukraine which would end this anyway. These are NATO troops with some mercenaries from NATO’s past failures fighting with NATO eqipment under NATO command. Russia knew this would eventually happen, they just did not know where or when, so they patiently waited. It was a waiting game, and the russians played it perfectly. Now NATO has made its final desperate move with no way back. This is NATO committing suicide before the final collapse of the west.”

   ”This was Ukraine’s best. Not just hardware, but also troops. Units they reserved for this exact purpose. There’s no coming back from this if they lose these assets”

   Och i natt inledde Ryssland rensa av Nato styrkorna.
   ”Lots of Ukrainian armour being decimated overnight😩😩😩. We should see pics and videos surface by the end of the day tomorrow.”

    • 1. Rensa Chenchen terrorister
     2. Rensa Syrien terrorister
     3. Operation Z

     All signerade Rysslands mäktiga armè.

     För mängden exempel där en ”supermakt” misslyckas – se alla USAs invasionskrig sedan 1990🤣🤣🤣.
     Nöjd?

     PS: USA skulle lyckas endast om den använder sig av nauclear vapen🤪

     • De krig Du nämner är inga invasionskrig. Tjetjenska republiken var och är en del av det egna ryska territoriet och i
      Syrien bjöds ett antal militära styrkor som allierad stat.

      Du måste helt enkelt finna på tre äkta invasionskrig där en främmande stat ger sig in mot en motståndare som ej önskar detta fientliga oinbjudna militära ”besök”: som USA och Storbritannien mot Irak år 2003.

   • Och nu börjar det sippra ner nyheter om hur många ukronazi, nato- och legosoldater som är med djävulen sedan i torsdags. Ryssland meddelar att ”över 100 bepansrade och artilleripjäser samt mer än 2,000 ukrainska och legosoldater har förintats. Det lär blir många fler. Och så som det var sagd Ryssland (och därmed världen utom väst och ukronazi) kommer att ha det sista skrattet🤣🤣🤣

    För detaljer se bland annat detta: https://sonar21.com/is-ukraine-steamrolling-russia/

    • Enligt senaste pressuppgifter har Ukraina de senaste 48 timmarna erövrat över 2 500 kvadratkilometer av ockuperade territorier. (Källor: det står i de flesta nyhetsmedier och erkänna också i rysk media numera).

     Den ryska ockupationen är på reträtt. Nu medger man för första gången i ryska media ryska motgångar och förluster, förmodligen för att minska chockverkan och ilska hemmavid, efter att ryska propagandan tutat i folk om det nödvändiga med kriget, som nu håller på att totalhaverera för rysk del.

     Både lokalpolitiker i Petersburg och Moskva har de senaste dagarna (se mina tidigare källhänvisningar) krävt presidentens omedelbara avgång.

     En rysk politisk revolution hemmavid kan vara på gång, eftersom ryska folket är komplett utlett på säkerhetstjänstens politiska och ekonomiska maffiametoder i det EGNA landet.

 15. Moskva, 9 september – AiF-Moskva.
  Rysslands president Vladimir Putin bedömde resultaten av Eastern Economic Forum, som slutade i Vladivostok. Statschefen noterade den höga nivån på WEF och dess goda resultat, enligt Kremls webbplats .

  ”Många viktiga frågor togs upp, många kontrakt och affärer slöts, användbara förhandlingar hölls”, sade Putin vid ett operativt möte med permanenta medlemmar av säkerhetsrådet.

  Den ryske ledaren tillade att forumet redan hade blivit traditionellt. Han tackade också alla som deltagit i förberedelserna av evenemanget.

  Kom ihåg att VII Eastern Economic Forum hölls i Vladivostok från 5 till 8 september. Enligt WEF :s presstjänst deltog i år evenemanget av mer än sju tusen deltagare och mediarepresentanter från 68 länder. Som ett resultat av forumet undertecknades 296 kontrakt värda 3,27 biljoner rubel. Det handlar om avtal om infrastruktur- och transportprojekt, utveckling av stora fyndigheter samt inom bygg-, industri- och jordbruksområdet.

  Befullmäktig representant för Ryska federationens president i Fjärran Österns federala distrikt Yuri Trutnev sa att WEF vittnar om önskan från investerare, både utländska och ryska, trots sanktionerna, att investera i Fjärran Östern och landet.

 16. LOKALPOLITIKER I MOSKVA BEGÄR ATT PRESIDENT PUTIN OMEDELBART AVGÅR

  Nu tilltar de inre ryska politiska avgångskraven på den ryske presidenten Vladimir Putin att omedelbart lämna sin post. Nu kräver stadspolitiker i Moskva statschefens avgång.

  De ryska deputerade i Lomonosovskij-distriktet har på sin hemsida http://www.molomonosovskiy.ru klargjort att landet behöver omedelbart nytt styre.

  ”Kära Vladimir Vladimirovitj!
  Retoriken som Ni och Era underordnade använder har under lång tid varit fylld av intolerans och aggression, vilka i slutändan effektivt kastade vårt land tillbaka i det kalla krigets era. Ryssland har återigen börjat att fruktas och hatas, vi hotar återigen hela världen med kärnvapen.

  Era åsikter och Er styresmodell är hopplöst föråldrad och hämmar utvecklingen i Ryssland”

  skriver bland annat de lokala deputerade politikerna i Moskva.

  Hela texten finns återgiven på och återgiven på Radio Svobodas/Radio Libertys hemsida: under fliken ”Russia”.

  Sitter president Putin året ut? Har den inre nya ryska revolutionen nu börjat?

  • Tack för länken. Fortsätt med det. Denna protest liksom intervjun med en oppositionsgrupp i Ryssland på Rapport indikerar att förtrycket kanske inte är så stortsomen del påstår.

   • Ibland lyckas apparaturen av sig själv.

    Vi får se hur det går med de ryska protesterna. Jag tror att snart med 23 år av att ha samma gardiner upphängda vill de flesta ha något nytt i sina politiska och personliga ryska liv.

    Sambandet historiskt mellan krig och tankens såväl som en egentlig revolution är välkänt. Det är den tankeprocessen som nu verkar i de ryska politiska aktiva.

 17. Du lär få vissa trovärdighetsproblem, Johan de Naucler, om du har som källa en amerikanska propagandastation.

  • Ja, nyheten och meddelandet presenterades officiellt på ryska huvudstadens politiska hemsida för Lomonosovskij-stadsdelens rysktextade hemsida.

   Men den officiella ryska stadshemsidan kanske också är både kapad och förfalskad av förmenta amerikanska radiojournalister?

   Det ryska deputerades uppmaning är ett öppet officiellt brev från de deputerade till Ryska federationens president, som finns att läsa för var och en helt öppet på internet. (Jag har själv gjort det). Det verkar vara allt annat än en förfalskning.

   • Jag gissar att Johan de N hämtar sin information om kriget i Ukraina från Dagens Nyheter och SVT.
    Rysslands försvarsministeriet 11 september, 13:08
    Militär operation i Ukraina.. Förlusterna av de väpnade styrkorna i Ukraina i riktningarna Charkiv och Nikolaev-Kryvyi Rih från den 6 till 10 september uppgick till över 4 tusen dödade och mer än 8 tusen sårade. Det uppgav på söndagen av den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov.
    De ryska flygstyrkorna, rakettrupperna och artilleriet levererar högprecisionsanfall mot enheter och reserver från Ukrainas väpnade styrkor i Charkiv-regionen, och de ryska flygstyrkorna levererade också högprecisionsanfall i Nikolaev-Kryvyi Rih-riktningen.

    • 11 september 17:47
     Zelenskij förbereder sig för att döda hela sin armé för politiska poängs skull.
     Den nuvarande situationen i Charkiv-regionen är fortfarande spänd. Den ukrainska pressen piska upp en nyhetsagenda genom att sprida provocerande material.
     Kommandot för de väpnade styrkorna i Ukraina tvingades dra upp alla reserver till Charkiv-regionen, där det enligt rapporter finns ”kolossala, tusentals förluster”. Trots detta rapporterar Ukrainas president Volodymyr Zelensky dagligen om ”segrar”, utan att uppmärksamma priset de uppnås.

     En offentlig person, dekanus för MAIS-fakulteten vid Moscow State Institute of Culture, Yuri Kot , diskuterade i en intervju med nyhetsbyrån Novorossiya vad ett äventyr med en motoffensiv skulle kunna visa sig för Kievregimen.
     ”Zelensky är en välkänd balabol, som utspelade sig som en showman och som en skådespelare som spelar rollen som president. Han blev aldrig president och uppenbarligen kommer han inte att bli det. Han kan inte ens bli diktator, eftersom han själv gör det. tror inte på den rollen, Idag har han bråttom att tillkännage fångsten av Balakliya, attacken och fångsten av Izyum – allt detta av svaghet, inte av styrka. Man tittar på hur den ukrainske presidenten beter sig, och sedan på hur Den ryske presidenten beter sig och du förstår att Putin är en storhet, han kommer inte att säga ett enda ord för ingenting, medan Zelenskij kan gå på luft berusad eller frusta på kokain.

     Återigen sänker han sin popularitet och självrespekt. Hans ord ska alltid tas kritiskt. Det betyder inte att de inte fångat någon del av Balakleya, det gjorde de naturligtvis, men till vilket pris? För att behaga väst, för att få de önskade pengarna till Ukrainas budget, eller snarare skulder för det ukrainska folket, för att få ett annat vapen från väst? På en vecka lade Zelensky ner mer än 10 tusen människor, han skickade dem helt enkelt till helvetet. Vad som gör mer ont är att dessa är specialister på toppnivå som utbildats av brittiska instruktörer specifikt i Storbritannien. Minst 10 tusen och vi pratar inte om det, västerländska journalister pratar om det.

     Hur mycket mer är han villig att lägga sig ner för att ta en selfie framför Vita huset eller skaka hand med Biden? Zelenskij är ett politiskt djur som inte har något heligt, han är redo att packa människor i flockar för sin egen fördel. Och hans fördel är enkel: när han är i tjänst får han i genomsnitt från 20 till 30 miljoner dollar varje dag på olika system. Men det är inte klart var han då ska hämta dessa pengar, för jag har ännu inte sett en enda kista med fickor. Men det kommer att bli senare, nu förstår han inte det här,” sa Yury Kot sin åsikt.

     Positiv dynamik efter den smärtsamma förväntan på nyheter om tillståndet i stridszonen nära Balakleya beskrevs på eftermiddagen den 9 september. En aktiv massöverföring av pansarfordon och personal började till Charkiv-riktningen, elittrupperna från de ryska väpnade styrkorna gick i strid, vilket enligt talaren redan är ett förebud om allvarliga problem för Kiev.

     ”Den tredje armékåren, som Ryssland släppte (och det här är mer än 40 tusen soldater och tusentals ultramodern rysk utrustning) inspirerar verkligen optimism, och det nuvarande genombrottet nära Kharkov av Ukrainas väpnade styrkor är vår fälla. Detta är vår fälla i vilken Zelenskij och hans generaler När som helst kommer våra trupper att kunna avbryta försörjningen av dessa grupper, och därmed kommer nya pannor att dyka upp.

     Vi minns berättelserna om Ilovaisky- och Debaltsevo-grytorna i Donbass, nu kan Izyumsky- eller Balakleyevsky-grytan dyka upp, där tusentals ukrainska nazister helt enkelt kommer att förstöras eller tas till fånga. Sedan ska vi titta på deras snopp, vi kommer att lyssna på hur de slingrar den runt sin näve och säger att de inte ville ha det och att de tvingades det, att de alla är musiker eller förare, men inte nazister som dödade människor. Men det blir allt senare.

     Nu finns det hopp om att den tredje armékåren, inklusive DPR- och LPR-militären, kommer att kunna omringa dessa militanter, tränade av utländska experter för att döda ryska människor, och sedan ställa dem till svars. Vi hoppas att det här systemet finns och att det fungerar, säger källan.

     Mot bakgrund av pågående händelser intog segmentet av telegramkanaler återigen en speciell plats i media. Tillbakadragandet av ryska trupper från ett antal hållna städer uppfattas med en hel del kritik, ibland går det till och med så långt som att svära mot den ryska generalstaben och de högsta myndigheterna. Enligt experten är det nu nödvändigt att skjuta upp förhastade slutsatser i väntan på den verkliga bilden av den utspelade striden.

     ”Om det visar sig att detta inte kommer att hända just nu, utan lite senare, då måste vi förstå att ledningen i vårt land har mycket mer information än du och jag tillsammans. Därför ska vi helt enkelt lita på de beslut de fattar. Det räcker inte med att tro på myndigheter, vi måste också lita på dem, de vet vad de gör, samtidigt som vi måste hålla ihop axel vid axel och i inget fall tillåta en intern splittring.

     Någon gång 1916, när en splittring inom Ryssland började i en liknande situation, slutade det hela ytterst fruktansvärt och bedrövligt för vårt land och vårt folk. Det hela slutade med februari och sedan oktoberkuppen. Ryssland från vinnaren i första världskriget blev besegrade och ockuperade just på grund av den interna splittringen.

     Inuti försökte de krafter som arbetade för väst (alla sorters bolsjeviker, mensjeviker och så vidare) att skaka situationen för att splittra vårt samhälle, och på så sätt stjäla vår seger, i allmänhet gjorde de vad de gör nu, faktiskt , samma nybolsjeviker och andra. Och vår seger på det historiskt ryska landet, som idag heter Ukraina, är förutbestämt”, sammanfattade Yury Kot.
     Utarbetad av Alexander Ivashchenko
     https://novorosinform.org/zelenskij-gotovitsya-ugrobit-vsyu-svoyu-armiyu-radi-politicheskih-ochkov—yurij-kot-103487.html

     • Alla länder har en armé på sitt territorium -sin egen eller någon annans.

      Dagens verklighet visar att det ukrainska folket väljer sin egen armé och att Putins invasionsarmé tycks packa sig hemåt, efter sitt militära schabrakmisslyckande i snart sju månader.

  • Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) är en amerikansk regeringsfinansierad organisation som sänder och rapporterar nyheter, information och analyser till länder i Östeuropa, Centralasien, Kaukasus och Mellanöstern där det står att ”den fria informationsflödet är antingen förbjudet av statliga myndigheter eller inte fullt utvecklat”.[6][7] RFE/RL är ett privat, icke-vinstdrivande 501(c)(3)-företag som övervakas av U.S. Agency for Global Media, en oberoende statlig myndighet som övervakar alla amerikanska federala myndigheters internationella sändningstjänster
   https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe/Radio_Liberty

 18. Rysk högprecisionen har vi sett i ett halvår, de träffar hyreshus, till vänster, i mitten eller till höger. Eventuellt siktade de först.

 19. Det verkar som om Charkov (Kharkov, eller Kharkiv, vilket ni föredrar, en av mina goda vänner där uttalar faktiskt Charkov med K och inte med det normala lite för oss svenskar ovanliga h-ljudet) håller på att utvcecklas till samma mardröm för Putin som det var för Stalin.

  Jag antar att skribenter på denna blogg, såsom Vivianne Månsson, ställt sig den naturliga frågan varför Charkov, som kostade Röda armén fler soldater att befria än någon annan stad i Sovjetunionen, aldrig fick äran att bli Hjältestad. För mina nära vänner i Charkov är detta en stor sorg som de kommer att få leva med hela livet och aldrig kommer att komma över.

  Det berodde på Stalins katastrofala missbedömningar under våren 1942, vilket slutade i en katastrof för Röda armén. Detta är mycket välkänt för alla som har relationer till Charkov. Nu tycks Putin ha upprepat Stalins misstag.

 20. A propos falska berättelser skrev Lyndon Larouche om hur sydamerika borde kallas ibero-amerika och att spanska och portugisiska inte härrör från Latin utan från italienska och dessutom att man talade italienska i Frankrike före 1600-talet då man införde nån sorts hovfranska
  Jag vet inget men här är den artikeln, ursprungligen från 1986
  https://larouchepub.com/lar/2023/5035-why_we_use_the_term_ibero_amer-lar.html

  Indien har tydligen infört namnet Bahrat
  https://www.euronews.com/culture/2023/09/09/will-india-be-renamed-bharat-heres-why-some-countries-change-their-name
  Här några böcker som skildrar imperiets behandling av Indien
  The opium wars
  The addiction of one empire and the corruption of another
  W Travis Hanes Ph.D. and Frank Sanello

  The invention of terra nullius
  Historical and legal fictions on the foundation of australia by Michael Connor

  India conquered by Jon Wilson

  Shashi Tharoor

  2015 An Era of Darkness: The British Empire in India

  2017 Inglorious empire
  What the british did to India

  • Vad av denna faiblesse för Lyndon LaRouche? Är herr PeterGrafström måhända själv medlem i LaRocuhe-rörelsen? Det skulle ju kunna ge en livlig debatt om en hel del ämnen! (Denna grupp är ju sällsynt, ja, närmast rödlistad i debatten).

   • Jag är inte medlem men har dragit nytta av mycket grundligt efterforskat och intressant material därifrån men den lista av referenser om Indien och Australien jag angav var händelsevis hämtad från en spansk blogg.

    De sistnämnda är liksom Larouche-kretsen medvetna om hur britternas roll i historien tigs ihjäl och det beror på det mäktiga angloamerikanska etablissemang som Carroll Quigley skrev om men inte kunde publicera 1949 utan först 1981 efter sin död. För den bok Tragedy and Hope han fick utgiven 1966 beslagtogs snabbt tryckplåtarna och en allmänt åtkomlig piratupplaga blev tillgänglig först 1994-1995 då händelsevis Bill Clinton hade benådat Larouche efter 5 års avtjänat straff från GHW Bush-eran.
    Det finns mkt mer att säga om Larouchekretsens ngt olika ansikten under olika perioder som skedde av tvingande omständigheter.
    Jag säger så för att andra ska uppfatta att folk kan ha sina skäl för försiktighet men deras huvudlinje har hela tiden haft ett konstruktivt mål i mänsklighetens intresse.
    Quigleys avslöjanden är fortfarande inte allmänt noterade.
    Liknande avslöjanden om britternas bakgrundsmakt är likaledes nedtystad.
    Amerikaner verkar ha beröringsskräck till den sanningen.
    americans4innovation har grävt på djupet i föga tillgängliga arkiv och lagt fram intressanta detaljer om Cecil Rhodes angloamerikanska etablissemang som döptes om till Pilgrim Society efter Rhodes död.

    Beträffande Larouche-rörelsen i Sverige så tror jag på att dom gick hårt åt Olof Palme delvis därför att dom överskattade svenskars medvetenhet om vad som pågår i världen. Detta eftersom Larouche var mkt mer medveten själv och observerade och analyserade dubbelspelet.
    Men i sak var kritiken relevant om än det hade krävts en mer framgångsrik och pedagogisk information som hade kunnat mogna den tid som krävs. Som det blev gav det intryck av nån sorts vänster-höger-konflikt vilket det aldrig var.
    Larouche som förespråkade industrialism missförstods av okunnigheten hos kritikerna som om han varit nån sorts fascist.

    Av ett liknande skäl tror en del av dagens vänster att Kina är åt det hållet.
    Det är okunnighet och den kunde ha botats om Larouche-kretsens bästa insikter kunnat spridas.

    Emellertid är både fascism och marxism instrument för att framringa världsregering under anglosaxisk kontroll så det är absolut inte den elitens avsikt att marxister ska ändra sig och absorbera en djupare verklighetsförståelse.

    Eliterna vill förhindra ett närmande mellan splittrade grupper och behålla antagonismen som försvagar motståndet mot eliterna.

    Jag tror att konflikten Larouche mot en del socialister då på Palmes tid påminner om den familjesplittring som uppkom i samband med Covid och Ukraina-konflikten där bekanta och släktingar kan hamna i mkt stark motsättning mot varandra och inte lyssnar – säger bla bla bla och håller för öronen.
    Samtidigt har flera ur Larouchekretsen uppenbarligen högaktats i det globala syd. Tex var Indiens Nehru mkt kritisk mot Palme för hans anslutning till Romklubbens agenda.
    Helt korrekt ansåg han att den innebar något helt analogt med det tidigare koloniala förtrycket från väst.

    • Apropå britterna:
     ICC krävde att Storbritannien skulle betala 24 biljoner dollar till tidigare kolonier

     FN krävde att Storbritannien skulle betala 24 biljoner dollar för slavhandeln. Detta rapporterar byrån Pars Today.

     Internationella domstolens domare Patrick Robinson sa i en intervju med The Guardian att Storbritannien borde betala 24 biljoner dollar till karibiska länder för slavhandeln.
     Robinson noterade:

     ”De kan inte fortsätta att ignorera detta största illdåd. Storbritannien kommer inte att kunna motstå denna skadeståndsrörelse – historien kräver det och lagen kräver det.”

     Domarens uttalande var tidsbestämt att sammanfalla med minnesdagen för den transatlantiska slavhandeln och dess avskaffande som firades av UNESCO.

     EADaily påminner om att det brittiska imperiet anses vara det största imperiet i mänsklighetens historia. Londons ägodelar sträckte sig till olika regioner i världen. Storbritannien innehade också olika obligatoriska territorier.

     Ett klassiskt exempel på brittiska mandat är Irak, som London behövde för att utvinna olja, befästa sin roll i regionen och som en av språngbrädorna för att ytterligare utöka inflytandet i Mellanöstern och kontrollera rutter till Indien, som då var en brittisk koloni.
     https://eadaily.com/ru/news/2023/08/26/v-mus-potrebovali-ot-britanii-vyplatit-24-trilliona-dollarov-byvshim-koloniyam

    • Tack Peter för svaret!
     La Rouche-rörelsen har väl åtminstone i många år haft någon slags fanatism mot ”det brittiska” och hade i en del amerikanska styren en representant för denna hållning i den då högerfanatiska kvinnliga politikern Jeanne Kirkpatrick, som började sin unga politiska bana som socialist och gick hela vägen att bli högerdiktatoriskt extrem under Reagan och till och med stödde den argentinska högerdiktaturen MOT (till och med!) Thatchers krig mot denna diktatur när de fick för sig att invadera Malvinöarna (Falklandsöarna) år 1982, vars förlust militärt ledde till den argentinska högerjuntans fall året därpå.

     Ärligt talat har jag länge funnit denna rörelse som någon slags amerikanskt intellektuellt mindervärdeskomplex-befattad rörelse som vill leka europeiska intellektuella, och på samma brittiska vis, lägga sig i inre europeiska angelägenheter de inte har att göra med, och bilda ”företagsvänliga vänsterpartier” inom till exempel Europeiska arbetarpartiet på sin tid (vi känner däremot inte till några europeiska rörelser som vill omorganisera amerikanskt politiskt och partiliv), så LaRouche-rörelsen tycker jag nog där varit lika klassiskt brittiskt imperial som någonsin brittisk gammal imperialistisk politik själv var på sin tid. Den här typen av amerikansk politisk och lika onyttig intervention i andra kontinenters politiska liv är lika osund som någonsin den brittiska var som alltid lade sig i andra regioners och kontinenters politiska liv, som de de facto inte hade det minsta att göra med. Det är en gemensam anglo-amerikansk dålig historisk egenskap helt enkelt: som dagens amerikanska nya kursändring att lägga sig i södra och sydöstra Asiens utveckling i den bokstavligen nya amerikanska ”Indo-Pacifika regionen” -precis som om dessa länder bara MÅSTE få sig ”en dos Washington-politik”, som ligger så långt bort på jordklotet man kan komma sett från den amerikanska huvudstaden, och få sina angelägenheter och inre förhållanden påverkade av en extern makt som bokstavligen inte har det minsta med regionen rent objektivt att göra.

     Där ligger faktiskt Washingtons nuvarande imperialistiska syn, britternas nosighet att lägga sig i t.ex. Hong Kongs affärer numera, och LaRouche-rörelsens historiska uppdrag i europeiskt partiliv i precis samma kursfåra.

     Man undrar just vad London och Washingtons politiska kretsar skulle tycka om vi bildade nya europeiska partier och rörelser för att lägga oss i deras länders inre angelägenheter? T.ex. att stödja det europeiska Skottlands vilja att bryta upp från det brittiska järnggreppet och att stödja humanitära, sociala och regionala rörelser inne i Kanada (som Quebécs frigörelse) eller stärka inre amerikanska kvinnorättsrörelser för aborträtt och annat inuti de amerikanska Förenta staterna?

     Vi kan bara gissa vilket rejält oväsen det skulle förorsaka!

 21. Det har gått ett år sedan artikeln kom ut. På kommentarsfälten hade ryssofober sitt lilla roliga med bland annat att förutspå revolution i Ryssland.
  Vad hände?

  1. ukrozionazi armén söndermald👌
  2. Nato är besegrad. Plus slut på krut🤭
  3. Västammunition och vapen visade sig vara dyr skrot🐽
  4. Ryssland har blivit långt starkare än då (september 2022). Balnd annat är SARMAT tagen i tjänst. Väst har inte något ens i närheten🤭
  5. Den nya multipolära världens kontorer står mycket klarare🙌
  6. ”utvalda” skitens tid med hög svansföring och annat bullshit är över – den globala syd har rest sig🤗🤗🤗


  Alla utsagor från allehanda ryssofob har visat sig vara ILLUSIONSNUMMER och endast ILLUSIONSNUMMER.

  https://www.moonofalabama.org/2023/09/ukraine-sitrep-western-military-commentators-finally-accept-the-obvious.html#more

 22. Demokraten och Senilen, på bild ovan, har varit utrikes och gjort bort sig på G20 mötet.

  Han har bland annat kallat länderna på södra halvklotet, utom Australien, för ”Tredje Världen”.
  Sedan talat sluddrande om Kinas premiärminister Li Qiang.

  De amerikanska mainstream medierna tvingades avbryta intervjun med USA:s inflytelserika president.

  Jag trodde Tredje Världen var ett begrepp man inte använder längre då dessa länder är på väg mot inflytande och utveckling likt övriga världen.
  Men Senilen kanske har fördomar eller fortfarande lever i Brittiska Imperiets imperialistiska glansdagar?

  I vilket fall blir hans uppträdande på världsscenen olämpligt till och med för ”Första Världens” och det Fria samhällenas demokratiska medier.

  https://www.friatider.se/biden-kallade-tredje-varlden-tredje-varlden-pa-mote-i-tredje-varlden

  (av länknamnet att döma verkar tyvärr högertabloiden Fria Tider att instämma)

 23. Att argumentera mot påståendet att ”Västvärlden sprider falska berättelser om Ryssland och Kina” är möjligt, men det är viktigt att förstå att detta är ett generaliserande påstående som inte tar hänsyn till komplexiteten i internationella relationer och medierapportering. Här är några argument som kan användas för att ifrågasätta detta påstående:

  – Mångfald av medieperspektiv: Västvärlden är inte en homogen enhet med en gemensam agenda. Medier inom Västvärlden är mångfacetterade och representerar olika politiska, ekonomiska och sociala intressen. Det finns en mängd olika åsikter och rapporter om Ryssland och Kina, vilket inte kan reduceras till en enda ”falsk berättelse”.

  – Journalistisk integritet: De flesta västerländska medier följer journalistiska normer och värden som inkluderar faktakontroll, korrekt källhantering och att presentera olika perspektiv. Det innebär att även om det kan finnas felaktig rapportering ibland, är det inte rimligt att hävda att hela västerländska medier medvetet sprider falska berättelser om Ryssland och Kina.

  – Källkritik: En viktig del av den moderna mediekonsumentens ansvar är att vara källkritisk. Det innebär att man granskar informationen och försöker hitta olika källor och perspektiv för att bilda en mer objektiv uppfattning. Att endast skylla på Västvärldens medier för eventuell falsk information bortser från mediekonsumentens eget ansvar.

  – Diplomatiska och politiska relationer: Diplomati och politik spelar en stor roll i hur länder förhåller sig till varandra. Det kan finnas politiska agendor som påverkar hur länder och deras medier rapporterar om varandra. Det är viktigt att skilja mellan politiska ställningstaganden och journalistisk integritet.


  Internationella relationers komplexitet: Internationella relationer är komplexa och präglas av många faktorer, inklusive ekonomiska, militära och geopolitiska intressen. Att reducera rapportering om Ryssland och Kina till en enda ”falsk berättelse” ignorerar denna komplexitet och förenklar frågorna på ett orealistiskt sätt.

  Sammanfattningsvis är det viktigt att inte generalisera när det gäller medierapportering om Ryssland och Kina. Istället bör man försöka förstå den komplexa och mångfacetterade naturen av internationella relationer och medias roll i att rapportera om dem. Att ifrågasätta och granska informationen är en viktig del av att vara en medveten mediekonsument.

  • Tack Janne för att Du reder ut lite resonemangsbegrepp för många att lära av och ta intryck av. Världen är som sagt komplex och inte så enkelt enkelspårrigt svart-vit som många vill tro.

 24. Vidare kan man undra hur korrekt Västvärldens berättelse om Kim Jong Uns Nordkorea är?

  Eller är den berättelsen en skapelse av den ”Fria Världens” propaganda?

  Hur som helst, svenska SVT Public Service påstår i dag i sin direktrapport om den militära konflikten i Ukraina att Nordkorea är ett ”utarmat land”.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=7f68717d47a7b27c64670c56c6d8709e

  Ett ”utarmat land” är ett land drivet i fattigdom.

  Kan svenska statliga SVT Public Service verifiera sitt föraktfulla påstående eller är det bara ännu ett hånfullt påstående från den ännu så länge högfärdiga Västvärlden med kapitalistdemokratin USA som den dominanta ledarhunden?

  Ursäkta att jag använde ordet ”hund”.
  Jag vet ju att hundar är långt mycket bättre än så.
  Förresten så köpte jag en bok på en loppis i helgen.
  Jag som aldrig läser böcker.
  Boken heter ”Lär dig förstå din hund” och utgiven av ICA Förlag.
  Boken handlar om hur hundar tänker och om hundpsykologi.
  Samt hur människan bör handha sin hund.
  Intressant bok som jag faktiskt redan hunnit och läsa något tiotal sidor i.
  Kan också ge lärdom om hur man lämpligt beter sig mot andra människor i olika situationer.

 25. Väst kan ljuga hur mycket den vill om Kina. Men den kan t ex inte stoppa Kina från att utvecklas och stå på egna ben. Ett mycket talande exempel är följande

  ”Last week Huawei launched its new Smart Phone equipped with Huawei’s in-house 9000s processor made by Chinese semiconductor firm SMIC, using a 7nm-class fabrication process. Less than one year ago, when the U.S. introduced its sweeping set of sanctions against the Chinese semiconductor industry, ‘experts’ vowed it would kill the industry, or at least freeze its technological process at the 28nm standard. China now can evidently mass-produce 7nm chips entirely indigenously. The iPhone 14 Pro has 4 nm chips, so China is almost on par, or maybe 1 or 2 years’ behind.

  In one move, Arnaud Bertrand notes, China has demonstrated that U.S. efforts to hobble Huawei and the Chinese semiconductor industry have been ineffective. What did the sanctions achieve? They have contributed to building an indigenous semiconductor ecosystem that wasn’t there before sanctions. Other states ‘get it’: source your semiconductors to western firms, and the U.S. will not hesitate to weaponise the industry for geopolitical ends. Buy Chinese, Bertrand says.”

  Inte kul inte alls kul. Medan ryssofob låt påskyna att Ryssland ekonomi är inte större ömsom Sydkorea, ömsom Spanien, ömsom X, Y Z, så visar det sig att det är länder i Europa som är de egentliga Lilliputans 🤣🤣🤣

  https://strategic-culture.su/news/2023/09/11/the-mackinder-strategic-bible-reconsidered/

  This week, China launched a $40 billion investment fund to underpin its semiconductor industry.”

  https://strategic-culture.su/news/2023/09/11/the-mackinder-strategic-bible-reconsidered/

  Slutsats: väst är en föredetting som gör klokt i att anpassa sig till de nya tiderna annars lär priset bli väldigt, väldigt högt. Ett smak prov va gäller EU

  ”In 2008, the eurozone and the U.S. had equivalent gross domestic products (GDP), the GDP gap is now 80%. The European Centre for International Political Economy, a Brussels-based think-tank, published a ranking of GDP per capita of American states and European countries: Italy is just ahead of Mississippi, the poorest of the 50 states, while France is between Idaho and Arkansas, respectively 48th and 49th. Germany doesn’t save face: It lies between Oklahoma and Maine (38th and 39th). The American median salary now stands at one and a half times greater than that of France.”

  Som sagd – pengasamling galor för Europas fattiga anordna av den Globala Syd lär inte dröja allt för länge

  • Det finns ingen enad –och enda– västlig syn på Kina!

   Som en hel del politiska analytiker runtom i världen anser, så är till exempel de europeiska och (respektive) amerikanska intressena och positionerna visavi Kina faktiskt HELT olika.

   Kina är –precis som vi i Europa självt!– i det närmaste helt beroende av hur starkt den ekonomiska axeln är, växer och utvecklas mellan Europa och Kina –världens viktigaste ekonomiska axel. Den delen av globalismen är såväl Kina som Europa lika beroende av, när allt kommer omkring. Den fattigare delen av världen -i det Globala Syd- har inte de ekonomiska resurserna (i detta nu) att betala för sig i konsumtion gentemot Kina. Vill Kina ha inkomster är de ännu strikt beroende av den europeisk-kinesiska ekonomiska axeln. Dessa två ekonomiska regioner, världens två överlägset största ekonomier, klarar sig helt enkelt i vår tid inte (alls) utan varandra, och det beroendet är i vår tid ömsesidigt. Det märkliga i denna relation, är att de amerikanska Förenta staterna inte alls är inblandade i detta förhållande -hur mycket de än både kan tro och hoppas på det. Den europeisk-kinesiska ekonomiska axeln brukar framträdande analytiker (de finns många av dem, som bekant, så siffrorna varierar) beräkna till 700-900% större än den kinesisk-amerikanska utbyteshandeln. (USA säljer ju så oerhört lite till Kina, jämförelsevis).

   Så att tro att något ”diffust väst” är gårdagens makt som Kina kan vara utan rakt av, är därför helt felaktigt. Det är i princip Europa som med import och handelsutbyte byggt upp det ekonomiska resurserna i Kina av idag. Säkerligen trappar andra asiatiska länder in på Europa idag i förhållande till den växande ekonomins del i just Kina.

   Nu bromsar ekonomin i Kina kraftigt in; landet befinner sig i deflation, den inrikes konsumtionen avtar och fastighetssfären är i kris (det har byggts för mycket). Om det innebär en kraftig avmattning för och i Kina, vet vi inte. Men en krasch i den kinesiska fastighetssektorn kommer säkert kraftigt att påverka oss alla. Om den framtiden vet vi faktiskt intet. Kanske innebär det att ”globalismen” (där Kina är en av de absolut viktigaste aktörerna) kraftigt försvagas: och att den europeisk-kinesiska handeln kraftigt går ned. Kinas tilltagande politiska krafttag mot en mer hårt hållen auktoritär miljö inrikes, kan vara ett försök att strama åt inför en kris. Om detta vet vi heller inte mycket.

   Om Europa, mot förmodan, går med på att försöka ”försvaga Kina” i amerikansk favör, kommer det att drabba Europa och oss själva ofantligt hårt. Den ryska handeln och import/exporten kan nog Europa avvara, men knappast den kinesiska: tänk bara på Europas bilindustri och den mekaniska industrin som är helt beroende av stadigvarande kinesisk import/export. Vill vi ha en svår ekonomisk kris på grund av någon outgrundlig vilja att förstöra den kinesisk-europeiska handelsaxeln? Åtminstone betvivlar jag själv det. (Andra får självklart ha sina egna åsikter).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here