Den dummaste, mest kriminella och farligaste handing som Donald Trump har begått.

19
2962

Jag publicerade nyss en artikel där jag skrev att det bästa är nog att Iran inte svarar på USA:s angrepp så att USA:s aggression och kontrasten blir tydligare i ett opinionsläge som sedan länge innebär demonisering av Iran.

Nu lär det bli något svar från Irans sida. Pål Steigan skriver och diskuterar detta och jag är tacksam för att ha fått artikeln översatt av en dam i Göteborgstrakten.
Den dummaste, mest kriminella och farligaste handing som Donald Trump har begått.

Han diskuterar framsynt om hur situationen kan bli om Irak vill utvisa USA:s trupper. Nu har Iraks parlament antagit en resolution som ber regeringen att utvisa alla utländska trupper från Irak, där USA har 6000 militärer. Sveriges radio.

Vissa är duktiga på att blåsa upp sig i kriminell aggression

Magda Gads artikel rekommenderas.


Den dummaste, mest kriminella och farligaste handing som Donald Trump har begått.

 

”Hämd” står det på detta plakat som en demonstrant i Teheran håller. Det uttrycker känslorna hos många iranier efter morden.

Talleyrand kommenterade en gång att Napoleons mord på hertigen av Enghien ”var värre än ett brott – det var ett politiskt felsteg”. Det är redaktören för tidningen National Interest i USA som påminner om denna historiska händelse i samband med Donald Trumps order att döda chefen för den iranska revolutionsgardets elitstyrkor, general Qassem Soleimani.

Mannen som beordrade detta mord är samma Trump som nyligen, och helt korrekt, fördömde sina föregångare för att ha ”startat krig baserat på lögner” som hade ”dödat miljoner.”

Och nu har han gjort samma sak själv. För dessa mord är inte något som ”kan leda till krig” – de är krig, som Andrew Exum, som tidigare USA: s biträdande försvarsminister, skriver i The Atlantic.The Atlantic. När du begår ett planerat och kallblodigt mord på en av motståndarens främsta militära och politiska ledare har du startat kriget.

Den amerikanska journalisten och författaren Robert Bridge spekulerar om Donald Trump gjorde detta misstag, inte så mycket av utrikespolitiska skäl, som av inrikespolitiska, och han erinrar om att Bill Clinton också beordrade bombningar när han stod under riksrättsåtal.

Iran måste agera och har många alternativ

Iran måste vedergälla morden.De måste hämnas sina martyrer. Inte ens Trump eller hans rådgivare kan föreställa sig något annat. Och när den spiralen börjar komma igång vet man aldrig var det ska sluta.
General Esmail Qaani, som var Soleimanis andre befälhavare, har redan utsetts till efterträdare som befälhavare för al-Quds-styrkan i Revolutionsgardet. Det man vet om honom antyder att Soleimanis politik och strategi kommer att bedrivas av någon som är väl insatt i den.

Esmail Qa’ani

Efterföljaren till general Qassem Soleimani som befälhavare för al-Quds-styrkan i Revolutionsgardet är general Esmail Qa’ani.

Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei har svarat att Iran kommer att hämnas mordet, och han kunde inte ha sagt något annat. Detta förväntas inte bara i Iran, utan i hela regionen. USA: s utrikesminister Mike Pompeo har visat en video av irakier som påstås dansa på gatorna för att fira mordet på Soleimanis, men om detta är Trump-administrationens djupaste förståelse av Mellanöstern, så inser man varför de kan göra sådana katastrofala misstag.

FN: s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, Agnes Callamard, säger att morden på Soleimani och de andra militära ledarna ”verkligen är olagliga och brott mot internationell rätt.” Däremot har naturligtvis John Bolton, mannen som Trump sparkade för att han ville ”föra krig med hela världen samtidigt ” gett sitt entusiastiska stöd till morden. Däremot var talmannen för representanthuset, Nancy Pelosi och flera andra demokrater kritiska mot dem.

När det gäller Iran finns det en uppenbar opposition mot mullorna, men iranierna är patrioter. Varje gång landet attackeras sluter majoriteten av folket upp bakom ledarna. Iran har en lång historia som ett självständigt land. Iran har aldrig varit en koloni. Iranierna kan vara rasande oeniga om både inrikes- och utrikespolitik. Det rapporteras från Iran att hundratusentals demonstranter redan har varit ute på gatorna och krävt hämnd.

Men när Iran attackeras slutar de i stort sett leden. Dödandet av Soleimani är inte bara en kriminell handling, det är också en attack mot Iran. Det är samma typ av dumhet som Napoleon gjorde.

Detta bekräftas av den Qatar-ägda nyhetsbyrån al-Jazeera, som skriver att morden har förändrat hela den politiska situationen i Iran. Kravet på hämnd står i direkt motsättning till de vanliga politiska splittringarna i landet.

Moon of Alabama skrev: USA har förklarat krig mot Iran. Och krig är vad de kommer att få.

Trump och hans administration har inte bara kränkt Iran på det mest blodiga sätt. De har också lyckats kränka Irak minst lika blodigt.

Moon of Alabama frågar: Vad kommer Trump-administrationen att göra när Irak ber USA att dra tillbaka sina trupper? Detta var före morden, och frågan kunde ställas eftersom motståndet mot USA: s närvaro i Irak redan var stort och växande. USA och Israel vill göra Irak till ett uppmarschområde och därmed ett legitimt krigsmål i ett krig mot Iran. Det är en uppgift som folket och politikerna i Irak inte ville förverkliga.

Kasta ut USA ur Irak?

Nu efter morden har frågan om att kasta ut amerikanska styrkor redan satts på dagordningen i Bagdad, inte i någon abstrakt eller allmän mening, utan i form av ett resolutionsförslag till parlamentet. En brådskande session har sammankallats för att behandla förslaget om tillbakadragndet av amerikanska styrkor.

Om förslaget antas kommer det att sätta USA i trångmål. USA har byggt upp stora styrkor och militär infrastruktur i Irak. Irak används som ryggraden i de amerikanska operationerna i Syrien och därmed som uppmarschområde mot Iran. USA har inte bara en gigantisk ambassad i den gröna zonen i Bagdad, utan de har också byggt ett jättestort konsulat i Erbil, irakiska Kurdistan.

Utan baser i Irak skulle det också vara mycket svårt för USA att ha styrkor i Syrien eller att stödja SDF i Syrien. Om Irak skulle anta och genomföra det, skulle det vara en hämnd över mordet på Soleimani och de nio andra militära ledarna – utan att ett skott behövde skjutas.

Irans utrikesminister Javad Zarif bekräftar att detta är en del av Irans strategi. I en intervju efter morden säger han att ”USA har banat väg för sin egen uteslutning från regionen.”

Men samtidigt är det uppenbart att morden har gjort varje amerikansk general eller toppolitiker i regionen till fritt villebråd. Det faktum att USA har beslutat att skicka ytterligare 3 000 soldater till Mellanöstern hjälper inte.

Norska reaktioner

Utrikesminister Ine Eriksen Søreide säger att hon är över situationen i Mellanöstern och uppmanar ”alla parter att hjälpa till att lugna situationen och förhindra att den eskalerar utom kontroll”. Oppositionsledaren Jonas Gahr Støre, mannen som tillsammans med Jens Stoltenberg beordrade det olagliga kriget mot Libyen visar återigen sitt format när han skriver: ”Mycket oroande utveckling i Mellanöstern. Irans revolutionära garde spelar en negativ roll i en mängd konflikter i Mellanöstern. ”

Däremot har Rödt och partiledaren Bjørnar Moxnes klart fördömt morden och krävt att Solberg-regeringen ”upphör med allt militärt samarbete med USA i Mellanöstern.” (Slut Pål Steigan).

Svenska reaktioner.

Utrikesminister Ann Linde menar att ”Det är upptrappat, man bör känna oro”. Expressen. Naturligtvis ingen kritik mot USA för dess krigshandling, som kan starta nytt storkrig.

V-ledaren Jonas Sjöstedt, framträdde tidigare tillsammans med bl.a. Fredrik Malm i ett möte som nu kritiserar Iran och tar ställning för ett iransk Kurdistan (Rohejlat) till USA:s glädje.

Föregående artikelHoppfullt när Damaskus firade jul i fred – bl.a. tack vare Soleimani.
Nästa artikelKlättraren Guaido i Venezuela – Upp som en sol, ned som en pannkaka och upp som en sol igen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Vi ska inte tro på förklaringar som menar att Trump ville få bort uppmärksamhet från riksrättsåtal alternativt vill vinan valet eller både/och. Det må ha varit relevant i fallet med Clintons invasion av Jugoslavien. Trump vet att riksrättsåtal kommer att begravas av senaten som domineras av hans gelikar republikaner. Ingen risk där. Han kommer att vinna valet delvis tack var det demokratiska partiets schabbel. Alltså behöver inte Trump krig för att blir omvald. De som hänvisar till riksrättsåtal och valet försöker dölja den egentliga anledningen till den statsterrorism som USA bedriver gentemot Irans folk och den iranska staten. Den egentliga anledningen stavas israel. Till och med NYT erkänner detta här https://www.nytimes.com/2019/09/04/magazine/iran-strike-israel-america.html

  Att Iran hotar USAs säkerhet är ett illusionsnummer, lika osannolikt som att Libyen, Syrien, Afghanistan eller Venezuela hotar USAs nationella säkerhet. Alla USAs krig i MÖ är för israels räkning. Den eller de som säger annat far med osanning alternativt för att avleda eller dölja den sionistiska lobbyns och Mossads viktiga roll i det hela.

  Det finns större gnutta av sanning i exempelvis Syrien girls påstående på twitter att ”Epstein was exposed as a Mossad agent recently. –> Israel have #Trump blackmailed with footage of underage girls. –> They asked Trump to lure #Soleimani into #Iraq with promises of de-escalation, then assassinate him.”, än förklaringar som går ut på omval eller rättsåtal

  Som brukligt gör George Galloway en bra analys av innebörden av mordet på Qassem Suleimani https://www.youtube.com/watch?v=iTQXywgPN9U

  Vad Suleimani, den muslimske Che Guevara, representerade belyses här:
  http://thesaker.is/soleimani-the-muslim-che-guevara-dies-but-revolutionary-culture-continues/

 2. Trump har redan kommit med en ny deklaration för hämnd. För vad ? Tydligen för hans eget mord på Soleimani, där denne som det nu framkommit hade avtalad audiens hos Iraks premiärminister nästa dag. Och när USA mördar dras alla i omgivningen med som kollateralskador.

  Trump har i sitt nya hot även hotat slå till mot iranska kulturminnesmärken. Slugt eller hur ? Då kan Iran inte slå tillbaka eftersom USA saknar sådana. Samtidigt placerar han sig i samma kategori som IS vars fritidsnöje varit att spränga alla kulturminnen i Syrien och Irak som man kommit åt.

  Nu kan man bara hoppas att telefonerna gått heta från Teheran till Beijing och Moskva. USA och Israel vill ha krig, Iran bör se till att de inte får det.

   • Nu pratar vi nog om tusentals år gamla historiska artefakter som är oersättliga från svunna civilisationer Inga..Nej sådana finns inte i USA. Frihetsgudinnan fick USA från fransmännen som en knäpp på näsan på britterna och den är knappast oersättlig då den renoverats flera gånger och den ursprungliga konstruktionen är till stora delar utbytt.

    • Ja Benny – jag vet hur Frihetsgudinnan hamnade där i NY. Men jag tycker det är en sån ironi och falskhet att den finns just där, bland de mest aggressiva på jorden. Möjligen som en påminnelse om att fred är ett möjligt alternativ.

   • Oscar Wilde utsökta beskrivning av USA säger allt: ”America is the only country that went from barbarism to decadence without civilization in between.”

  • Jan Nybondas ! Att förstöra kulturföremål förekommer i alla krig och är ämnat att bryta ner människor.
   Under WWII brandbombade de allierade inte bara Dresden utan över 70 av Tysklands största städer.Meningen var att förstöra 10 000 tals historiska byggnader och döda så många civila det bara gick.US började bomba kulturföremål i Irak redan med Operation Desert storm 1991 och i Israel pågår storbusiness med mesopotamiska,sumeriska,akkadiska,assyriska,babelonska artefakts mao världens äldsta kulturarv.

 3. Iran borde inte ha skrivit under JCOPA. Den viktigaste lärdomen för Iran är vikten av att skaffa kärnvapen. Det är det bästa sättet att hålla Trumpetens och sionisterna smutsiga händer bort från Iran. Också borde Iran se till att Syrien och Irak skaffar kärnvapen. Det skulle sätta fart på alla dessa marktjuvar att lämna Palestina illa kvickt. Likaså borde Latin Amerikanska länder som Venezuela, Bolivia och Nicaragua borde också skaffa kärnvapen. Att skaffa kärnvapen är den enda antiimperialistiska strategin som håller bankirvampyr imperiet i styr.

 4. Man kan ju bara hoppas att Iran INTE svarar på krigshandlingen. Men då måste de få något i utbyte för att ”rädda ansiktet” Ett enat EU som erbjuder ett totalt stopp på alla sanktioner mot Iran i utbyte skulle kanske vara ett alternativ. USA skulle ju bli tokiga men det är dom ju redan så där blir det ingen skillnad. Frågan är törs och vill EU göra det. Alternativet är för hemskt att ens tänka på 🙁

 5. Intressant resonemang om vilka möjligheter som Iran har att svara på attacken mot Souleimani. ”Iran must choose between projecting weakness or fighting a war it can’t win.” Det som man på schack-språk kallar ”Zugzwang”, dvs du är tvingad att göra ett drag men det är inte säkert att draget förbättrar ditt läge.

  https://www.meforum.org/60201/iran-lacks-good-options?utm_source=Middle+East+Forum&utm_campaign=d1b3e358e1-MEF_Spyer_2020_01_06_12_20&utm_medium=email&utm_term=0_086cfd423c-d1b3e358e1-33661413&goal=0_086cfd423c-d1b3e358e1-33661413&mc_cid=d1b3e358e1&mc_eid=ed8af19ece

  • Den välkände FN vapenexperten Scott Ritters bedömning är att det ärIran som håller de vinnande korten i handen. Trump har ett använda kärnvapen, underförstått Trumpeten har inga kort att spela med, d v s, det är Trumpeten som befinner sig i dragtvång (Zugzwang) . Scott Ritter bedömning lider inte av en förvrängd världsbild och behovet av att försvara det oförsvarbara som @åkerblad är van vid.

   https://www.rt.com/op-ed/477558-iran-trump-nuclear-fordow/

 6. Enligt Iraks premiärminister hade Trump helt nyligen bett honom medla mellan Iran och Saudiarabien. Och när premiärministerns iranske gäst anländer i sin regerings medlaruppdrag mördas han.

  Scenen är som kommen ur Coppolas Gudfadern. Maffian kallar till fredssamtal och mördar de ankommande. Frågan kan ställas: har någon av de otaliga maffiafilmernas regissörer snarare haft USA:s politiska elit i tankarna än den egentliga maffian. Om inte, nu vore det så dags.

  En bred skara kommentatorer i alternativa medier i USA avvisar bestämt att USA eller Israel skulle ha haft något som helst bevis för att Soleimani planerade attacker riktade mot dem. Att han hade gjort stora insatser för att bekämpa IS i Irak och Syrien är känt och det bör vara den egentliga anledningen bakom Trumps mord.

  • Maffiafasonerna beskrivs även av Pepe Escobar

   ”The bombshell facts were delivered by caretaker Iraqi Prime Minister Adil Abdul-Mahdi, during an extraordinary, historic parliamentary session in Baghdad on Sunday.

   Maj. Gen. Qassem Soleimani had flown into Baghdad on a normal carrier flight, carrying a diplomatic passport. He had been sent by Tehran to deliver, in person, a reply to a message from Riyadh on de-escalation across the Middle East. Those negotiations had been requested by the Trump administration.

   So, Baghdad was officially mediating between Tehran and Riyadh, at the behest of Trump. And Soleimani was a messenger. Adil Abdul-Mahdi was supposed to meet Soleimani at 8:30 am, Baghdad time, last Friday. But a few hours before the appointed time, Soleimani died as the object of a targeted assassination at Baghdad airport.

   Let that sink in – for the annals of 21stcentury diplomacy. Once again: it does not matter whether the assassination order was issued by President Donald Trump, the U.S. Deep State or the usual suspects – or when. … The fact is that the United States government – on foreign soil, as a guest nation – has assassinated a diplomatic envoy who was on an official mission that had been requested by the United States government itself.”

   https://consortiumnews.com/2020/01/06/the-economic-risks-of-trumps-reckless-assassination/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here