USA:s olagliga sanktioner viktig orsak till krisen i Venezuela

19
2679

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som tyvärr verkar vara aktuell.
Har nu hört Sverige, andra EU-länder eller EU protestera mot det.

Jaså inte – vad kan det bero på?

Denna artikel baseras bland annat på utdrag från en artikel i augusti 2018 av Margaret Kimberley. USA förstör venezuelas ekonomi.. Vidare en kommentar av professor Ellner i en intervju på Democracy Now. Hur Washingtons blockad förstör Venezuelas ekonomi.

Texten har förkortats och översatts av mig.


USA förstör Venezuelas ekonomi. Utdrag ur artikel i Globalresearch.

Venezuelas problem har inte minst skapats av USA:s regering, först under Obama-administrationen och fortsätter nu under Trumps. Dessa sanktioner mot Venezuelas regring och dess folk har skapat hyperinflation, hunger och förött ett hälsovårdssystem som en gång var en förebild i regionen. Sanktioner är ett osynligt krig. Men sanktioner är lika dödliga som någon militär invasion, och Trump kan göra det värre.

År 2015 utfärdade Barack Obama ett dekret som förklarar att Venezuela var ”ett ovanligt och extraordinärt hot mot USA: s nationella säkerhet och utrikespolitik”. Detta dekret var nödvändigt för att kunna införa ekonomiska sanktioner. Sanktioner innebär inte bara att amerikanska företag och privatpersoner inte kan göra affärer med Venezuela.

Alla länder som bedriver ekonomiska transaktioner med Venezuela kommer också att bli föremål för sanktioner. När New York Times, Washington Post, CNN, MSNBC och resten rapporterar om Venezuela avslöjar de aldrig att det är främst USA som orsakat krissituation. På grund av sanktioner har Venezuela olja som den inte kan sälja. Även individer är förbjudna att göra något så enkelt som att skicka pengar till landet.

Trump har uttalat att alla slags alternativ finns på bordet för regimförändring. En federal domare bekräftade nyligen att fordringsägare kan beslagta CITGO, Venezuelas USA-baserade petroleum dotterbolag. Kreditorerna är de kanadensiska gruvbolaget Crystallex och ConocoPhillips. Detta kan ske eftersom sanktioner gör att Venezuela inte kan omförhandla några av sina skulder.

Venezuela är isolerat finansiellt och är nu omgiven av högerregeringar i Brasilien, Colombia och Ecuador. Förenta staterna kan störta Maduro utan att skicka ens en soldat. Kan nog fungera i Venezuela som i Libyen.

Vad har venezuelanerna gjort för att dra på sig denna drakoniska bestraffning? De har vågat rösta för socialistiska regeringar, först på president Hugo Chavez och sedn på. Media refererar ivrigt till Maduro som en ”handplockad efterträdare”. Han var vice president och, precis som i USA får han efterträda en president som dör. Försöken att diskreditera hans legitimitet är ännu ett exempel på hur staten och media arbetar nära varandra i ett land som hävdar att de har en fri press.

Barack Obama beslöt om sanktioner 2015 och 2016. År 2017 förnyades ordern i början av januari för att ge en smidig övergång till Donald Trump.”Detta kommer att se till att den nya administrationen inte behöver omedelbart vidta förnyelser som är nödvändiga för att skydda vår nationella säkerhet eftersom det fungerar för att sätta sitt nationella säkerhetsteam på plats och säkerställa senatens bekräftelse av relevanta anställda.”


Ur intervjun med professor Steve Ellner, Venezuela i Democracy Now.

Hur Washingtons blockad förstör Venezuelas ekonomi.

Sanktionerna som förbjuder Citgo från att överföra vinst till Venezuela är en mycket viktig straffåtgärd. Det betyder att den venezuelanska regeringen berövas cirka 1 miljard dollar per år. Men dessutom innebär sanktionerna att Venezuela praktiskt taget inte kan refinansiera sin utlandsskuld, vilket ett land som står inför en svår ekonomisk situation bör kunna göra. Sanktionerna förbjuder amerikanska finansinstitut att ha någon någon interaktion med den venezuelanska regeringen och det statliga oljebolaget PDVSA.

Sanktionerna motverkar möjligheterna för kommersiella och finansiella intressen över hela världen från någon form av transaktion med Venezuela. USA:s regering, och särskilt handelsminister Steven Mnuchin har genomfört olika möten om detta med företrädare för Japan, Europa, Latinamerika. USA har så skapat en situation där kommersiella intressen över hela världen är rädda för att ha något att göra med Venezuela. Det motsvarar nästan en ekonomisk blockad.

Tillägg kvällen 28/1.

Världspolisen USA har beslutat om en ny olaglig åtgärd för att straffa Venezuela.

The Trump administration on Monday announced new sanctions against Venezuela’s state-owned oil company, ramping up pressure on leader Nicolás Maduro to give up power. U.S. national security adviser John Bolton told reporters at the White House that the sanctions will block $7 billion in assets and could result in $11 billion in lost sales over the next year The Hill

Föregående artikelGula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?
Nästa artikelUpprop mot koncentrationsläger i Kina?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Margaret Kimberly skriver:
  ’Sanktioner är ett osynligt krig. Men samtidigt är de lika dödliga som någon militär invasion […]’.
  Vi ska kanske se över sanktionernas historia. Det är en myt att Sovjetunionen själva valde att isolera sig från omvärlden. I över 50 år var Sovjetunionen drabbat av sanktioner, vilket gjorde att Sovjetunionen ofrivilligt utlämnat från omvärlden. Så det var USA, Europa och till en viss del Kina som stängde ute Sovjetunionen med sanktioner. Och Sovjetunionen var under ständig attack. Så tänk på vad Kimberly säger.
  Även Kina var drabbat av sanktioner. Men dessa lyftes 1969 av Nixon … Är det någon som är förvånad?
  Här är en mycket intressant historisk artikel om USAs sanktioner för att straffa andra länder för att de har ’fel’ ekonomiskt system. Jag ska bara tillägga att det finns en del i artikeln som jag inte håller med om – för de som inte förstår.
  https://www.americanforeignrelations.com/E-N/Embargoes-and-Sanctions-Cold-war-sanctions.html

  Det är mycket märkligt – det är bara kapitalet (USA, Europa och många andra länder) som utfärdar sanktioner mot andra länder. Varken Sovjetunionen eller det nuvarande Ryssland (vad jag vet) har någonsin utfärdat sanktioner mot ett annat land. Bojottor (främst idrottsliga sammanhang), ja, men inte sanktioner.

  • Sanktionskriget används kanske framförallt för att man vill provocera fram ett folkuppror mot makten.Men jag tror att folket i Venezuela har synat denna bluff redan från början.

  • En mer saklig benämning är en globalistisk militärdiktatur med ledningscentral i den amerikanska djupa staten som inte kan påverkas av några ”demokratiska” val. Ryssland och Kina står i vägen för en amerikansk totalitär global militärregim, men även SD lokalt i Sverige. SD är de enda som inte villig dansar efter globalisternas pipa som Löfven, Lööf, eller småpartierna. Terrorism är ett medel globalisterna använder för att nå sina mål.

   • Karl W,
    Även SD dansar efter globalisternas pipa – i alla fall efter Trumps pipa. Samnytt som är en del SDs medier stödjer Bolsonaro, och säger mycket felaktigt att Maduro är en kommunist. Maduro är ingen kommunist. Det Venezuelanska kommunistpartiet har skarpt kritiserat Maduro, så pass skarpt att de har blivit anklagade för att vara delaktiga i höstens mordförsök på den venezuelanska presidenten.
    https://samnytt.se/venezuelas-kommunistiske-ledare-om-brasiliens-president-bolsonaro-ar-hitler/
    Jag vill bara påpeka att jag inte håller med om det som skrivs i artikeln – för de som inte förstår.

    • I viss utsträckning håller jag med dig, men samtidigt tycker jag att SD verkligen inte är en globalist marionett fullt ut. SD har ju lett kritiken till massinvandringen, vilken är en av grundpelarna för globalismen. Att Maduro inte är en kommunist håller jag helt med om. Venezuela hade en gång råd med en allmose-politik precis som Libyen, och det ogillade förstås globalisterna och USA, så i båda fallen försöker man få fram ett regimskifte på klassiskt USA maner. Bara min fundering, men jag tror SD är strategiskt smarta, som (S), man spelar spelet, tills man får makten.

   • Karl W.
    ”SD är de enda som inte villig dansar efter globalisternas pipa” Hoppas du skojar med oss, annars blir jag bekymrad över ditt omdöme.
    SD har godkänt den högerbudget som som Sveriges skämt till regering jobbar efter och det enda som skiljer SD från dom andra globalistpartierna är att dom vill slänga ut några invandrare. Det kommer inte att påverka Sveriges ekonomi eller politiska grund ett skit.
    SD är bara en gäng lycksökare som vill sko sig på skattebetalarnas pengar. Något dom dessutom verkar lyckas med ganska bra.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kl6aK/efter-granskningen-nu-ska-sds-dubbla-loner-stoppas

    • Där håller jag inte med. Jag tror SD är strategiskt smarta. God strategi betyder att man tar små steg i taget. och ite ser för radikal ut.

     • Kanske är dom mer högerextrema än dom låter, men jag tror nog att, iallafall ledningen, fångas upp av alla feta arvoden och privilegier.
      Järnrörsligan kanske tycker annorlunda dock. Vi ser ju redan hur SD avknoppas i mer extrema idiotorganisationer som AFS.

   • Karls W,
    Om du går in på SDs Samnytts utrikes artiklar så kan du inte läsa något om hur USA hotar Venezuela eller Kuba eller några andra länder. Men det finns många artiklar som handlar om invandringen från Afrika och Mellersta Östern, främst då muslimer, vilket de anser är globalism.
    Jag har gått igenom några högerextrema bloggar, t ex Lars Berns och Patrick Engellau. De blundar för den situation som USA och Trump utgör. Det finns inga artiklar som tar upp Venezuela och USAs förmodade interventions planer. Inte ens på Samnytt. De vill inte betrakta USAs konservativa som globalister.

     • Vilka är dessa synpunkter, Anders Romelsjö?

      Lars Bern har inte med ett enda ord kritiserat – vad jag har hittat på nätet – Trump eller den nuvarande aggressiva imperialistiska politik som förs av USA (eller av Ryssland). Han väljer att precis som ’globalisterna’ att blunda för USAs sannolika planer för en intervention av Venezuela. De har gått samman med ’globalisterna’ för att störta Venezuelas folkvalda regering.
      Och Lars Bern har inte kritiserat den svenska imperialismen i t ex Etiopien.
      Lars Bern är möjligtvis en anti-globalist (men jag tvivlar på det) men han är inte någon anti-imperialist.

      Anders Romelsjö, när det kommer till kritan har globalisterna och dom konservativa en gemensam fiende – och det är socialism.
      Ro Khanna: “Well, the Democrats should speak up against this administration´s effort to get us into another civil war.”
      https://www.democracynow.org/2019/1/28/regime_change_is_not_the_answer

     • Tja, många av högerpopulisterna påstår sig vara antiglobalister, men dom har inga tankar om hur man skall angripa dom globala storföretagen. T.ex. Bern kan ibland skriva ganska klarsynta artiklar om globala storföretags maktmissbruk, men sedan kokar det iallafall ner till att SD är det enda alternativet.
      Precis som Kerstin påpekar så är invandringen och dom påhittade effekter den kan ha på ”essensen” hos den vita befolkningen i väst, det enda problem SD kan hitta med globalismen. Deras variant på nationalism handlar inte om att förhindra globala investerare från att plundra vårt land, utan enbart om att bli av med muslimerna.
      Som tidigare påpekats, nästan till leda nu, så blir SD:s lögnaktiga fokus på etnicitet i praktiken bara ett stöd för fortsatt globalism.

    • ”Om du går in på SDs Samnytts utrikes artiklar….”
     Det finns ingen direkt koppling mellan Sverigedemokraterna och högerpopulistisk alternativ media (oftast nättidningar) utom Samtiden som är Sverigedemokraternas egna nättidning. De övriga är oftast pro SD men kan även vara starkt kritiska mot SD:s olika förehavanden. Som t.ex. SD politikern i Stockholm som nu i dagarna visade sig ta ut dubbla löner något som jag direkt förkastar och menar att det inte ska vara något som helst kattrakande med en sådan och bara ut med skithögen på gatan. UTAN ekonomiska ”ersättningar”. Sådana korrupta beteenden brukar höra i hop med det historiska socialistpartiet Socialdemokraterna. Men det finns fler exempel där den högerpopulistiska alternativ media tagit avstånd från Sverigedemokraternas politik. Vad beträffar stockholmspolitikern med dubbla löner ser jag det som ett storstadsproblem, för det är ju mer sällan korruption börjar i Växjö, Laholm och Forshaga eller hur? Problemet med storstäder är att de med storleken drabbas av narcissism. De ser sig själva som föregångare och extra viktiga. Därför tycker de att de är värda sin lön. Och helst mera.

 2. Är 5000 amerikanska soldater på väg till Colombia?
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kryptiska-orden-pa-trump-radgivarens-block-under-presstraffen-om-venezuela-5-000-trupper-till-colombia

  Tim, jag har nog rätt. USA är möjligtvis på väg att sända 5000 trupper till Colombia, ett land som gränsar till Venezuela.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-29/hint-to-maduro-5-000-troops-to-colombia-reads-bolton-notepad

 3. världen förändrades radikalt när libyen förstördes, libyen var en barriär som byggdes av gadaffi. när han mördades svämmades europa över av ” flycktingar” man kan tycka vad man vill om sverigedemokraterna, men det var enda partiet i sverige som var emot denna vidriga händelsen, det fins inga partier i sverige ,endast ett bihang av terroristerna från usa

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here