Upprop mot koncentrationsläger i Kina?!

9
4367
Uighurer dansar

Frågan om uighurernas situation i Kina är omtvistad. Det påstås att omkring en miljon sitter i interneringsläger i Xinjiang. Beläggen för dessa påståenden är dock svaga.

Jag har sökt uppgifter i frågan och publicerat några artiklar i frågan.

Jag uppmanar till kritiskt sinnelag i denna fråga. Läs etablerade medier lika kritiskt som du läser mina artiklar – och tvärtom!

Nu hittar jag ett upprop om detta. Stoppa koncentrationsläger i Kina.

Texten är som följer:


Stoppa koncentrationslägrena i Kina

Idag sitter det 3 miljoner människor i koncentrationslägrena i Kina! Uigurerna dödas, fängslas, och förtrycks endast för att de är muslimer.

Upp mot ca 3 miljoner fängslade!
Hundratusentals tvångsflyttade
Barn separerade från deras familj och inlagda på hem för föräldralösa!
Förbud mot skägg, hijab, niqab, heltäckande klädsel
Tvångskonvertering till ateism (marxism)
Tvingas äta griskött och dricka alkohol m.m.
Förbud mot att utöva alla religiösa seder (fastan i Ramadan).
Rivning av moskéer, igenbommade av tusentals andra.
Detta har pågått i flera år, och nu är det dags för oss att sätta stopp för detta förtryck. Vi måste höja rösten för de som nu på andra sidan jordklotet inte får och kan höras. Detta systematiska förtryck är emot alla våra mänskliga rättigheter.

Hjälp oss uppmärksamma detta och sätta press på regeringen och företag som samarbetar med Kina!

* Finns grund för detta upprop och för att skriva under?


Kommentar.

Det finns mig veterligen inga fakta som talar för att det finns några koncentrationsläger i Kina.

Läs utdrag från tre artiklar nedan lika kritiskt som Du läser uppgifterna om internerings- och koncentrationsläger i Kina! Uppgift står mot uppgift.


I. New York Times artikel.

New York Times (NYT) publicerade 16 november THE XINJIANG PAPERS. Tidningen uppger att det rör sig om 400 läckta dokument ”More than 400 pages of internal Chinese documents provide an unprecedented inside look at the crackdown on ethnic minorities in the Xinjiang region.”

NYT skriver ”The directive was among 403 pages of internal documents that have been shared with The New York Times in one of the most significant leaks of government papers from inside China’s ruling Communist Party in decades. They provide an unprecedented inside view of the continuing clampdown in Xinjiang, in which the authorities have corralled as many as a million ethnic Uighurs, Kazakhs and others into internment camps and prisons over the past three years. The party has rejected international criticism of the camps and described them as job-training centers that use mild methods to fight Islamic extremism. But the documents confirm the coercive nature of the crackdown in the words and orders of the very officials who conceived and orchestrated it.”

Uigurer enligt Human Rights Watch. Vem kallar det inte för propagandabild?

De kan te sig som en dokumenterad bekräftelse av rapporter i media med samma innehåll. Artikeln på nätet åtföljs av olika dokument med en text på kinesiska som jag inte förstår.

Jag vände mig därför till Karl Wang i Kina och bad om hans bedömning. Denna återges nedan.

Han avfärdar uppgifterna som osakliga. Läs om detta här.


Vilka är källorna till uppgiften att Kina internerar miljontals uighurer?

II. Jag anför här vissa uppgifter från en annan artikel. Kina internerar miljontals uigurer? Vilka är källorna?

Fastän detta extraordinära påstående anses oantastligt i väst, grundar det sig faktiskt på två mycket tvivelaktiga ”studier”.

Den första, av Network of Chinese Human Rights Defenders, som stöds av USAs regering, gjorde sin uppskattning genom att intervjua bara åtta personer.

Den andra studien förlitade sig på en bräcklig väv av medierapporter och spekulation. Den är skriven av Adrian Zenz, en kristen fundamentalist på den extrema högerkanten som motsätter sig homosexualitet och jämställdhet mellan könen, stöder ”biblisk aga” av barn och tror att han ”leds av Gud” på en ”mission” mot Kina.

I och med att Washington ökar påtryckningarna mot Kina, har Zenz lyfts från obemärkthet och nästan över en natt blivit en ansedd expert på Xinjiang. Han har vittnat inför Kongressen, kommenterat i allt från Wall Street Journal till Democracy Now!, och lämnat expertcitat i International Consortium of Investigative Journalists senaste rapport ”China Cables”. Hans Twitter-konto säger att han ”flyttar till andra sidan Atlanten” från sitt ursprungliga Tyskland.

Innan Grayzone-redaktören Max Blumenthal frågade Zenz om hans religiösa ”mission”, vid ett event om Xinjiang nyligen inne på den lagstiftande församlingen, hade han nästan helt okritiskt hyllats i västerländska media.

I en rapport – i västmedia ofta felaktigt presenterad som en FN-författad rapport – som 2018 lämnades in till FNs Kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, säger Network of Chinese Human Rights Defenders (CHRD), som stöds av USAs regering, och som alltså gjorde sin uppskattning genom att intervjua bara åtta personer att man ”uppskatta[de] att ungefär en miljon etniska uigurer skickats till ’omskolnings’-läger och ungefär två miljoner har tvingats delta i ’omskolnings’-program i Xinjiang.” Enligt CHRD grundar sig denna siffra ”på intervjuer och begränsad data”.

CHRD uppger att man intervjuat dussintals etniska uigurer under sin studie, men det visar sig att deras enorma uppskattning i slutändan grundar sig på intervjuer med exaktåtta uighurer.

Baserat på detta absurt lilla urval i ett område med en total befolkning på 20 miljoner, gjorde CHRD ”extrapolerade uppskattningar” att ”åtminstone 10 procent av byborna […] hålls kvar i omskolningsläger och 20 procent tvingas delta i omskolningsläger på dag- eller kvällstid i byarna eller bostadskvarteren, vilket ger 30 procent i båda typerna av läger.”

Adrian Zenz vittnar inför kongressen den 10 december 2019. Här kommer denne kritiker till tals


III. Synpunkter från jurist i Pakistans högsta domstol.

Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.

* Precis som 1980-talets politik med det ”islamska kortet” som hjälpte Förenta staterna och dess allierade att demontera det fientliga marxistiska Sovjetunionen, är det nya angreppet på Kina genom användande av knepet med ”massinternering av uigurmuslimer” inriktat på att motverka Belt and Road-initiativet (BRI). Den militära och ekonomiska inneslutningen av Kina är en del av ett nytt stort spel [New Great Game] där USA och allierade använder religiösa militanta grupper som ombud. Det är väletablerat från många officiella dokument (läckta och på annat sätt) att över hela världen har de muslimska terroristapparaterna skapats av USA:s underrättelsetjänster som ett geopolitiskt vapen. Dess användning i Xinjiang, ett autonomt territorium i nordvästra Kina, är ingen hemlighet.

Vi ser eviga propagandautbrott mot Peking av USA och andra om ”massfängslande och förtryck av uigurerna, kazakerna och andra etniska minoriteter i Xinjiang.” Det påstås i olika medierapporter att ”uppskattningsvis 1,1 miljoner människor har placerats i interneringsläger, däribland omskolningsläger där, enligt tidigare fångar och andra vittnen, fångar utsatts för intensiv politisk indoktrinering och övergrepp”. Det är inga folkliga uppror i Xinjiang som i det ockuperade Kashmir men samma länder och media som larmar om uigurerna är helt tysta om indiska grymheter som är de hemskaste och aldrig tidigare skådade.

Kinas officiella position som utvecklas av Li Xiaojun, direktör för publicitet vid presidiet för mänskliga rättigheter vid statsrådets [regeringens] informationsbyrå, är: ”Vi misshandlar inte muslimer i Xinjiangprovinsen, men sätter vissa människor i utbildning för att undvika extremismspridning, till skillnad från Europa som har misslyckats med att hantera problemet”. För två månader sedan berättade Li vid sidan av för journalister vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève: ”Vad Kina gör är att skapa centra för yrkesutbildning, utbildningscentra, och om ni inte säger att det är det bästa sättet, kanske det är det nödvändiga sättet att hantera islamisk eller religiös extremism, eftersom väst har misslyckats med att göra det när det gäller att hantera religiös islamisk extremism”.

Man behöver inte hålla med om det kinesiska tillvägagångssättet, men faktum kvarstår att från och med 2012 till 2017 höjdes totalt 1,39 miljoner människor i Xinjiang ut ur fattigdom. Sedan 2017 har Xinjiang för första gången en informationsdatabas för alla invånare som lägger en solid grund för ytterligare ansträngningar för att utrota fattigdomen.

Uighuriska barnsoldater i TIP enligt warsonline.info.

Rekrytering av muslimer i Xinjiang för fientliga terrorattacker lyftes fram 2015 av Time magazine i en artikel med titeln ”Sker en uppbyggnad av uighurisk terrorism i Sydöstasien?” Enligt uppgifter var Alli (en 35-årig medlem av Kinas uigur-etniska minoritet) tillsammans med sex av de terroristmisstänkta som greps, en del av en ISIS-ansluten terroristring som var kopplad till Bahrun Naim – en indones dömd för terrorism, som åkte till Syrien för att kämpa med ’Den islamiska staten i Irak och Storsyrien’. (De återstående fyra tillhör en annan terroristgrupp, Jemaah Islamiyah, knuten till al-Qaida).

Varför väst riktar sig mot Xinjiang genom politiken med det ”islamska kortet” är förståeligt.

Xinjiang är huvudporten i Silkesvägens ekonomiska korridor till Centralasien och Europa på grund av sitt geografiska läge. Det har också stora reserver av olja och gas, så rörledningskonstruktionen började också innan BRI blev ett modeord. Chanserna att Xinjiang blir en regional makt är så ljus att det lätt kan öka Kinas förhandlingsstyrka mot grannländerna i Centralasien. Detta är förstås en stor utmaning för USA och dess allierade. I detta sammanhang framhålls det lämpligt av F. William Engdahl att:

Det eskalerande handelskriget mot Kina, hot om sanktioner efter anklagelser om uigur-interneringsläger i Xinjiang, hot om sanktioner om Kina köper rysk försvarsutrustning och Pekings initiativ för initiativet One Belt One Road syftar alla till att störa det enda framväxande hotet mot en Washingtonstyrd global ordning. En ordning som inte bygger på frihet eller rättvisa utan snarare på rädsla och tyranni. Hur Kinas myndigheter försöker hantera detta fullskaliga angrepp är ett annat problem. Händelseförhållandet i Xinjiang måste dock klargöras. Västern och särskilt Washington är engagerad i fullskaligt irreguljärt krig mot Kinas stabilitet.

Detta är verkligheten i propagandan mot Kina i frågan om ”illa behandling” av muslimerna i Xinjiang! ” (Slut på mitt utdrag ur artikeln)- skriver artikelförfattarem

Relaterat.
Den absurda hatkampanjen mot Kina.
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?

Föregående artikelUSA:s olagliga sanktioner viktig orsak till krisen i Venezuela
Nästa artikelUSA-kupper i Latinamerika, (före Bolivia). Och – vad säger Gröna Partiet i USA?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

  • Men Gaza har gräns mot BÅDE Israel och Egypten. Det är knappast Israels fel att Egypten stänger sin gräns mot Gaza? Vad hände då 2007? Jo, då gjorde Hamas en coup d’etat i Gaza och fördrev eller mördade sina palestinska rivaler.

   • Ett inslag från Aktuell värt att se igen.

    ”Israel evakuerade ju Gazaremsan från bosättare och bosättningar med en förhoppning att det skulle se annorlunda ut.”
    ”Hade man ägnat sig åt produktutveckling av traktorer istället för missiler hade det aldrig varit någon blockad av Gaza.”

    https://youtu.be/p0klOGKtXkg

    • Marktjuven lämnade aldrig Gaza till fullo utan såg till att det blev ett utomhus fängelse. Det kommer att se annorlunda ut i Palestina den dagen alla marktjuvar lämnar Palestina. Den dagen kommer var så säker.

     En rolig nyhet men som marktjuvarna blir rabiata på: flygplanet som Michael D’Andrea ansvarig för omstörtande verksamhet mort Iran flög med störtade i Afghanistan.

     https://ifpnews.com/murderer-of-soleimani-killed-in-us-plane-downing-in-afghanistan-sources

     Det är på det viset som hämnden för Qaussemi Soleimanis lönnmord kommer att gå till. Plocka vartenda skitstövel, en i taget, när lönnmördarnenminst anar det … ha, ha, ha…

     https://www.voltairenet.org/article209083.html

     • Det är samme Michael d’Andrea, som ligger bakom lönnmordet på Quassemi Soleimani. Nu är han hos sin skapare i helvetet. Världen känns lite mer säkrare. Vem som kommer att hålla denne lönnmördare sällskap i helvetet härnäst kan man slå vad om på helvetets portal online … just nu är det bra odds på en före detta möbelhandlare

   • @åkerblad: Hamas valdes demokratisk i ett val som bland andra EU övervakade. USA med sionisterna i spetsen vägrade acceptera Palestiniernas vilja. Sionisterna spinner hellre lögner om ”statskupp” och dylik nonsens än att aceeptera Palestiniernas vilja.

 1. Det är inte omtvistat längre. Sant att det inte finns några fakta som talar för att det finns några koncentrationsläger i Kina, men däremot finns det nu omfattande fakta, och vittnen, att det inte finns några koncentrationsläger. Aktivister och propagandan började publicera satellitbilder och GPS positioner, och vad folk gjorde var helt enkelt att åka dit och titta efter. Även jag har gjort fem besök. Xinjiang hade 200 miljoner besökare förra året, och det finns inga restriktioner på att resa där. Vi vet även att de så kallade ”Xinjiang papers” är förfalskningar, precis som Hitler dagböckerna, förmodligen skapade av CIA. Xinjiang är helt öppet för kommunikation, och det går utmärkt att samtala med folk som bor där. Jag skriver regelbundet på min sajt om detta. Även dessa ”vittnen” har visat sig vara kriminella på flykt undan rättvisan och har all anledning att dölja sanningen. https://mychinaway.wordpress.com/ Vad som är verkligen otäckt är att statliga media nu sprider fejk och propaganda. Det finns en lång men intressant artikel här http://www.informationclearinghouse.info/52640.htm

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here