Venezuela: SVT:s Agendas partiskhet, Guaidó, brott, Quisling och utrikesministern.

5
2206

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras nu denna artikel. Sverige har ännu inte tagit ställning för den demokratiskt valde presidenten Maduro. Fortfarande stöder Sverige USA:s kuppresident Guaidó. Str skam. Utrikesminister Linde, som inte förmår respektera demokrati och nationellt självbestämmanderätt har möjligheten att göra svenska folket en stor tjänst genom att – AVGÅ.

Ja, fastän USA:s president Trump kanske är på väg att upphöra med stödet till självutnämnde presidenten Guaidó är denna artikel lika aktuell. här.

Denna artikel har Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson publicerat 18 juni 2019 med titeln ”VT:s Agenda, Juan Guaidó, ett par prostituerade, droger, stölder och en venezuelansk nazist, som Erik Jennische kampanjar för”. Har modifierat titeln något före första publiceringen 29/6 2019.Panam Post publicerade för några dagar sedan hur kretsen kring Guaidó har förskingringrat miljoner dollar i obetalda fakturor, e-post om begäran till Guaidó om mer pengar, kvitton med belopp på tusentals dollar där ”Guaidós kvinna i Cucuta”, spindeln i denna bokstavliga och skamliga korruptionsskandal, levde ett luxuöst liv utan motstycke medan de 65 militärerna med familjer kastades ut på gatan med en madrass från UNHCR från det hotell de logerade sedan den 23 februari men som Barrera inte betalade. Var fanns Agendas kritiska journalistik?

Det handlar om den ifrågasatta intervjun i Agenda den 9 juni med den så kallade ”interimspresidenten” Juan Guaidó. Efter den följde ett samtal med utrikesminister Margot Wallström och den gamle folkpartistiske liberalen Erik Jennische som ”referenter” på temat Venezuela. Inslaget har dragit på sig fyra anmälningar till Granskningsnämnden.

Med 20 års arbete som reporter på plats i Latinamerika och med ett otal reportageresor till Venezuela sammanfattade jag ”den så kallade intervjun [med den självutnämnde Fjärrkontrollspresidenten Juan Guaidó] mest liknande ett examensprov i uppsats av en elev i 9:e klassen”.

Det gillade inte programmets ansvarige, Rolf Tardel
Agendaredaktionen sände en intervju med Guaidó där reportern kunde men inte ville (Sic!) prata spanska och där följdfrågor inte kunde göras på grund av språkförbistring, uppger Tardell i ett svar till mig. Reportern hade svårt att förstå Guaidó, förmodligen för venezuelaner pratar fort och att Guaidó kanske inte behärskar engelska till fulländning
Frågan om vem som är mest legitim i Venezuela, den folkvalde Nicolas Maduro eller den självutnämnde Guaidó ställdes aldrig.

I sitt svar på min reflektion av intervjun blandar Agendas chefredaktör bort Orsak och Verkan och den centrala frågan som reportern INTE ställde om VARFÖR oppositionen INTE skrev under den av Rodrigo Zapatero GEMENSAMT UTARBETADE ÖVERENSKOMMELSEN den 6 februari 2018 om att STÄLLA UPP I VALET. Den frågan förminskar eller dribblar Tardell bort genom att hänvisa till att EU och västvärlden inte ansåg att valets genomförande var demokratiskt. Men ingen från dessa kritiker, eller Agendas utsända, hade något att kritisera i Zapateros medlingsförslag.

Rex Tillerson

Rex Tillersons telefonsamtal
Den ANDRA CENTRALA FRÅGAN som Randhawa INTE ställde och som ju egentligen beskriver vad konflikten handlar om, USA:s roll. Någon eller några timmar INNAN regering och opposition skulle skriva under Zapateros överenskommelse i Santo Domingo den 6 februari 2018 fick oppositionens chefsförhandlare Julio Borges ett telefonsamtal från Rex Tillerson. Denne befann sig i Bogota vid tillfället.

I de här två frågorna finns svaret till varför Guaidó varken är legitim eller en självständigt tänkande person utan i praktiken är en venezuelansk variant av Vidkun Quisling, denne norske fosterlandsförrädare som efter kriget dömdes till döden och avrättades den 24 oktober 1945 av den norska staten som en nickedocka under kontroll av den tyska ockupationsmakten
”Åtalspunkterna var landsförräderi och mord, men omfattade också stöld och häleri”. Exakt samma åtalspunkter riktar det venezuelanska folket mot Juan Guaidó, även om det är Trump, Storbritannien och Portugal som är de verkliga tjuvarna i kriget mot det venezuelanska folket.

Och jag måste erkänna att jag blir mörkrädd när jag efter intervjun med Guaidó hör den svenska utrikesministern som pratar sig varm för den man som de facto skulle kunnat ha ställt upp, om oppositionen hade velat som presidentkandidat i Rodrigo Zapateros av bägge parter accepterade medlingsbud. Men förmodligen varnade Tillerson honom för att gå samma väg till mötes som vid nästan alla tidigare val, nämligen en valförlust.

Margot Wallström bekräftar i programmet att EU är en inför USA underordnad strykrädd hund där Olof Palmes relativa oberoende utrikespolitik är ett minne blott i det svenska nyliberaliserade UD: ”Det här (Juan Guaidó) är en modig person som också är snabb i tanken och optimistisk. Det märker man”. ”Det är inte otänkbart att EU beslutar om nya sanktioner”

Programledaren å sin sida, som borde vara påläst i ämnet dräper till med: ”Han nämner ju det själv och vill att EU ska förstärka sina sanktioner. Vad jag förstår så finns det SANKTIONER MOT NÅGRA PERSONER i Maduroregeringens ledning”. Att Trump har konfiskerat den venezuelanska bensinstationskedjan Citgo som är värderat till sju miljarder dollar (66,3 miljarder sv/kr) har gått programledaren förbi. Eller att de sammanlagda frysta tillgångarna och betalningar för bland annat mediciner uppgår till sammanlagt 30 miljarder dollar eller 284 miljarder svenska kronor. Hur mycket uppgår det svenska socialdepartementets budget till?

Att Utrikesministern sätter sin tillit till Kina, Ryssland och Kuba och att dessa tre länderna måste förstå och ”dra öronen åt sig” borde diskvalificera Wallström från allt umgänge med svenska UD:s arbete. Vem tror hon hon är för att instruera och nästan beordra de tre nämnda länderna som ALLA befinner sig under Trumps ekonomiska giljotin?

Wallström nämner också Limagruppen. I Latinamerika döpt till Limakartellen. De utgörs av de mest reaktionära högerextrema regimerna på den latinamerikanska kontinenten som socialdemokraten Wallström säger ”har de största möjligheterna”. Och hon ger Venezuelas president den slutliga domen likt en brittisk gammal kolonialminister: ”Maduro har ingen framtid i det här landet . . . . för att tvinga Maduro bort så har USA förstås en viktig roll.

Vem förhindrar den ”humanitära hjälpen”, Wallström?

Jo, att USA förstås har ett finger med i spelet, det har Wallström upptäckt, men bara för att sänka giljotinen än mer. Jag kan upplysa Wallström om att det senaste beslutet från Trumpadministrationen är beslutet är att svälta venezuelanerna till underkastelse genom att försöka förhindra den venezuelanska staten att köpa in de baslivsmedel (CLAP) som distribueras till sex miljoner venezuelanska familjer var tredje vecka.

Sak samma gäller medicinska inköp. Bankerna i världen har fått skrämselhicka och vägrar att upplåta sina banker till vilken transaktion som helst för Vita Huset hotar dem, precis som de gjort med Kuba under 60 år, med böter eller en isolering som medför en konkurs för banken/företaget, rederiet, etc.

Med vilken moralisk och legitim rätt kan Juan Guaidó påstå att hans ”ministär” har rätt att förfoga över dessa medel som förhindrar Venezuelas kroniskt sjuka, barn och gamla att få tillgång till medicin? Vem är det som hycklar i frågan om ”humanitär hjälp”?

SVT:s ensidiga program
Erik Jennische påstår att för Maduro återstår bara den venezuelanska militärens lojalitet. LÖGN! Om det hade varit så skulle Maduro varit störtad för länge sedan. Varje vecka har det genomförts massmöten i Caracas till stöd för regeringen. Tror Wallström, Jennische och Tardell att venezuelanerna är helt bakom flötet och inte ser VEM det är som förhindrar normala internationella och finansiella relationer?

Det sjuder av aktivitet i det venezuelanska samhället för att försvara sig mot konsekvenserna av det ekonomiska kriget. Men det ser vi inte i SVT, däremot i andra internationella tevekanaler så som Telesur. Den populäraste kanalen i Honduras, där jag lever och bor är inte de egna honduranska utan Telesur. När kommer SVT sända reportage om hur kvinnorna i Caracas proletära kvarter har egna matsalar, bagerier, hur tekniskt lagda ungdomar reparerar reservdelar inom produktionen som landet är blockerade ifrån? När får vi se reportage från den venezuelanska landsbygden där nya projekt producerar ris, manioka eller andra baslivsmedel som tidigare importerades? Wallströms, Jennisches och Tardells syn och kunskap på Venezuela är inte bara rent antikommunistisk, den är dessutom enögd och ensidig.

”Varje autentisk revolution förmår försvara sig”, sa en historisk ledare. Det kanske är svårt att förstå för en socialdemokratisk ledare som aldrig störtat kapitalismen någonstans i världen.

Guaidó går från fiasko till fiasko
Faktum är att Guaidó är den som har tappat den relativa popularitet han hade i början av januari. Till och med Mike Pompeo erkänner ju frankt att Vita Husets Fjärrkontrollspresident har gått från nederlag till nederlag, från fiasko till fiasko. Venezuelanen ser VEM det är som är ytterst ansvarig för att det imperialistiska utlandet fryser och konfiskerar tillgångar som är den venezuelanska statens, inte Maduros.

Venezuelanen i gemen känner in på märgen vem som är ansvarig för att den venezuelanska ekonomin stryps. Hur tror Wallström att venezuelanen reagerar när han hör henne vara positiv till nya och hårdare sanktioner, samtidigt som hon tillägger, ”och USA, förstås”! Vet inte Wallström att Elliot Abrams, Trumps speciella ”sändebud” för Venezuela här i Centralamerika går under namnet ”El Carnicero”, slaktaren. Samme man som stod som ansvarig för USA:s folkmordskrig mot Nicaragua, El Salvador och Guatemala.

Medan Olof Palme visade politiskt mod och besökte det befriade Nicaragua i mitten av 1980-talet, planerade Abrams och Pentagon nya massakrer på civila i de tre länderna. Varför tror Wallström att Trump har satt Abrams på posten som ”Venezuelaansvarig”?

Föregående artikelAllt närmare israelisk annektering av Palestina
Nästa artikelLäs nya unika, billiga ”USA som världspolis”!

5 KOMMENTARER

  1. Bilden på Abrahams kunde lik gärna ha varit djävulens. Å andra sidan skulle kanske djävulen bli förolämpad av jämförelsen.

  2. Många har undrat vilken roll marktjuvarnas enhet israel spelar i regime change planerna för Venezuela. Apartheid israels inblandning i Latin Amerika är inte något nytt utan har långa smutsiga anor, från Guatemala och Chile till Honduras och Venezuela.

    https://www.voltairenet.org/article206898.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here