Allt närmare israelisk annektering av Palestina

13
2457

Denna artikel av Marcus Jönsson har nyligen publicerats Proletären: Allt närmare israelisk annektering av Palestina.

 


Allt närmare israelisk annektering av Palestina

Den 1 juli är datumet som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu satt som deadline för påbörjandet av annektering av Västbanken. Enligt den ”århundradets fredsplan”, som Donald Trump presenterade i januari i år, ska omkring 30 procent av det ockuperade Västbanken och samtliga illegala bosättningar annekteras.

Det är i skrivande stund oklart exakt vad som kommer att hända den 1 juli. Det diskuteras både i och mellan Washington och Jerusalem, och enligt den israeliska tidningen Haaretz är det möjligt att det blir en mer gradvis annektering, för att USA:s allierade i Mellanöstern ska kunna acceptera den.

Ny regering i Israel ska genomföra Trumps plan

Israels försvarsminister Benny Gantz, som enligt koalitionsavtalet ska ta över premiärministerposten från Netanyahu, har tidigare varit otydlig i frågan, men gav i veckan sitt fulla stöd till Trumps plan. Trump har också stöd av sina partivänner i representanthuset i Washington, där 116 av de 198 republikanska ledamöterna undertecknat ett brev till stöd för planen.

Samtidigt har fler än 170 ledamöter för Demokraterna skrivit under ett brev som motsätter sig annekteringen. Flera av undertecknarna står annars Israellobbyn nära, och USA:s Israelpolitik kan för en gångs skull bli en valfråga i höstens alltmer ovissa presidentval.

Den genomkorrupta Palestinska myndigheten, som administrerar Israels ockupation av Västbanken, har annonserat att man i protest mot den planerade annekteringen avbryter allt säkerhetssamarbete med Israel, men det är långt ifrån första gången som företrädare för myndigheten gör liknande utfästelser.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjade i onsdags till Israels regering att inte gå vidare med sina planer. ”Annektering bryter inte bara mot internationell rätt utan skulle allvarligt destabilisera regionen”, sa Guterres i samband med säkerhetsrådets möte.

När Ryssland i mars 2014 – i en helt annan situation, som inte går att jämföra med Israels illegala ockupation – annekterade Krim, införde EU omgående sanktioner mot landet.

Det har också kommit kritik mot Israels annekteringsplaner från EU. Men det är knappast troligt att EU skulle införa sanktioner eller riva upp Israels förmånliga handelsavtal med unionen.

Plan för israelisk apartheid

Sveriges utrikesminister Ann Linde har också kritiserat annekteringsplanerna. Men så sent som den 8 juni presenterades ett nytt samarbete mellan å ena sidan Sveriges ambassad i Israel, Business Sweden och det statliga innovationsverket Vinnova, och å andra sidan den israeliska organisationen Start-Up Nation Central, som ska ”katalysera gemensamma marknadsorienterade innovativa R&D projekt mellan de två länderna”.

Palestinian Center for Policy and Survey Research (som finansieras av Ford Foundation och EU) publicerade i onsdags en opinionsundersökning gjord på Västbanken och i Gaza. Den visar att två tredjedelar av de tillfrågade tror att Israel kommer att annektera områden och bosättningar på Västbanken. Och 78 procent tror inte att europeiska länder kommer att införa sanktioner mot Israel om annekteringen blir verklighet.

63 procent stöder att Palestinska myndigheten avbryter allt samarbete med Israel, men 57 procent av de tillfrågade tror inte att myndigheten verkligen kommer att göra det.

Föregående artikelLäkare för Assange: ”Den psykologiska tortyren måste upphöra.”
Nästa artikelVenezuela: SVT:s Agendas partiskhet, Guaidó, brott, Quisling och utrikesministern.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. Antar att det förfärliga som Israel gör är att de inte har haft en folkomröstning innan annekteringen. Ryssland hade ju en folkomröstning innan den folkrättsvidriga annekteringen av Krim och alla här på bloggen jublade. Därför borde kanske Israel också ha en folkomröstning där man frågar vilket land de judiska bosättarna vill tillhöra och blir svaret Israel så antar jag att det inte kommer mer kritik från denhär bloggen?

  • Du menar en folkomröstning ledd t.ex. av FN

   med alternativ som ”behålla området som palestinskt”, återlämnande av Israel av alla olagliga bosättningar på palestinsk mark, återlämnande till gränserna före Israels angreppskrig på grannstater 1967, upprättande av självständig palestinsk stat, borttagande av Israels apartheidlagar.”?

   • Vad jag minns så var folkomröstningen på Krim inte ledd av FN så jag ser därför inte behovet av att denna skulle vara det heller. Naturligtvis skall de judiska bosättarna har ett alternativ att rösta på som säger att marken de bor på skall utgöra en del av en framtida palestinsk stat tillsammans med alternativet att bosättningen skall ingå i Israel.

    • På tal om folkomröstningar.
     Den här veckan fyllde Donetsk People’s Republic sex år. Men för Donbass – fortsätter Ukraina med beskjutning av civila nästan dagligen.

     För exakt sex år sedan, den 11 maj 2014, deltog invånare i den dåvarande Donetsk-regionen i Ukraina i en folkomröstning som resulterade i att 89,7% av Donetsk-invånarna stödde handlingen omstatens oberoende i regionen. Detta resultat var ett svar inte bara på februari-kuppen i Kiev och kriget som följde, utan gjorde det också möjligt för lokalbefolkningen att förkunna skapandet av en ny stat – Donetsk People’s Republic.

     Sedan dess fortsätter Ukrainas krig mot DPR till denna dag. Och även om myndigheterna i Kiev har undertecknat en uppsättning åtgärder för att genomföra Minskavtalen som innebär en vapenvila, amnesti och autonomi för Donbass – fortsätter beskjutning av civila nästan dagligen.

     Efter mötet med ”Normandieformatet” den 30 april uttryckte den ryska utrikesministern Sergey Lavrov hopp om ett snabbt upphävande av Donbass ekonomiska blockad. I vilken utsträckning är stora ukrainska företag intresserade av detta? Hur starka är lobbyisterna i Kiev till förmån för detta scenario? Andrey Yermak, chef för Zelenskyis kontor, lovade nyligen att ”uppnå fred i Donbass” i slutet av året – annars kommer en ”plan B” att tillämpas. Enligt US har Ukrainas militära effektivitet ökat under Donbass-kriget. Källa: VZGLYAD.ru

     • Ukrainska armén avfyrar nästan dagligen tungt artilleri mot DPR.
      Donetsk, 30 juni. Ukrainska väpnade formationer kränkte vapenvilan sex gånger under det senaste dygnet, rapporterade Donetsk People’s Republic Office vid Joint Center for Control and Coordination på tisdag. Den ukrainska armén avfyrade tungt artilleri 82 mm granater och mindre vapen med hög kaliber. (Mängden förbrukad ammunition av kaliber upp till 12,7 mm läggs inte till i den totala dagliga statistiken).

      Ukrainska styrkor beskjuter fem DPR-bosättningar under 24 timmar och totalförstör tre hus. Beskjutningarna levererades vid områdena i Shakhta Trudovskaya, Alexandrovka och Zhabichevo bosättningar på Donetsk-axeln och Shakhta Gagarina-bosättningsområdet på Gorlovka-axeln.
      Ett hus tog eld i Alexandrovka-grannskapet i västra Donetsk när området beskjöts av ukrainska styrkor på måndag. I Shakhta Trudovskaya skadades två hus i Lugovskogo Street och en överföringslinje i beskjutning från Ukrainas armé. Trettiosex kunder blev kvar utan el. Sedan DPR:s och LPR:s folkmilitias varningsnivå har sänkts har den ukrainska armén fördubblat sina beskjutningar av de två republikerna, särskilt bostadsområden. Efter att ha dödat en civilman i LPR och skadat fyra i båda republikerna, fortsätter den ukrainska armén sin politik med avsiktligt eld mot bostadsområdena i Donbass. Därefter avfyrade den ukrainska armén 12 tunga artillerirundor med 122 mm kaliber vid Gagaringruvan. Branden skadade tre hus, men lyckligtvis fanns det inga civilolyckor.
      Elden flyttade sedan till den sydvästra utkanten av Donetsk. Ukrainska soldater sköt från sina Maryinka-positioner och besköt Alexandrovka och byn Trudovsky med 120 mm granater och infanterikamp. En av de 120 mm granaterna som avfyrades vid byn Trudovsky sårade en civil, en 68-årig kvinna, som fick sår i buken. Hon togs till sjukhus och behandlades men vägrade att läggas in på sjukhus. Ändå förblir hon under medicinsk övervakning.
      Även om DPR People’s Militias varningsnivå nyligen har sänkts, är ordern att svara på den ukrainska arméns beskjutningar mot bostadsområden fortfarande i kraft. Som ett resultat avfyrade DPR-soldater på den ukrainska arméns position vid Maryinka, från vilken beskjutningen av den västra utkanten av Donetsk hade genomförts. Svarsbranden förstörde ett infanteribekämpningsmedel och två ukrainska soldater skadades.

  • Ditt inlägg säger mer om vilka dina hatobjekt är kamrat @Christian. Jämförelsen du drar är patetisk. I Krim pratar man Ryska. I Palestina pratar man arabiska. Marktjuvens tungomål är något helt annat. Krim-bo fick chansen att välja. Folkomröstning, val i Palestina? Glöm det! De förfärliga marktjuvarna skulle aldrig tillåta det. De hänvisar hellre till sin ”gud” – en fastighetsmäklare som lovar bort andras mark, egendom och hem. Om Palestina fick välja skulle vi inte uppleva ständig krig, flykt, elände och hemskheter i MÖ, regisserad av marktjuvarna. De opinionsmätningar man gjort i Krim bekräftar att Krim-bo är alldeles glada att återförenas med moderlandet Ryssland. Som bekant är det kaos i Kiev. Statsmanna Putin lyckades återförena Krim utan ett enda skott – beundransvärt schackdrag. Palestina skänktes till marktjuvarna av britterna som jo hade ingen rätt att lova bort Palestina till marktjuvar skaror som översvämmade Palestina och roffade åt sig hus, hem och egendom.

   https://www.dailymotion.com/video/x2s206o

    • Inget konkret i sak? Det är väl väldigt konkret att säga att dina jämförelser mellan Krim och Palestina är uppåt väggarna! Christian ta nu av Israelfiltret och läs historien bakom hur stormakterna i sin arrogans skapade paria-staten Israel i ett område där det bodde en massa folk sen tusentals år!

     • Att påstå att något är uppåt väggarna utan att utveckla det vidare är enligt mig att inte komma med något konkret i sak. Du får naturligtvis vara av en annan åsikt Benny. För mig däremot är situationerna slående lika. Du har två stater som bägge har erövrat ett område och därefter flyttar in sitt lands befolkning på det erövrade området och sedan hänvisar till att de skulle ha rätt till landet pågrund av den inflyttade befolkningen.

 2. Om Christian inte begriper skillnaden mellan Krim och Palestina så är det nog inte mitt fel utan Christians mindre goa kunskaper i historia. Men det kan också vara så att Christian är en rabiat Israelvän som anser att det är rätt och riktigt att kolonialmakter bestämmer vilka som får tillträde till land som kolonialmakten ockuperade? Och så undrar folk varför rörelser som BLM uppstår? Det är ju exakt svinaktiga beteenden genom århundraden som utgjort en grogrund för hatet mot oss i västvärlden och den dubbelmoral som ”våra demokratiska” politiker står för. Dags att bättra sig m a o!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here