Läs nya unika, billiga ”USA som världspolis”!

26
4221


Du kanske har märkt att den här bloggen ofta handlar om USA:s politik?
Ingen tillfällighet precis.
Oavsett uppfattningar om världspolitiken hittar du massor av fakta och referenser i nya ”USA som världspolis! En omväxling i den vanliga bokfloran minsann!

Köp, läs, njut, förarga dig, reagera!

Anders Romelsjö och Ulf Karlström med nya ”USA som världspolis”

Denna skrift är en kraftigt förkortad uppdaterad version av den snabbt slutsålda boken ”USA som världspolis”. Boken fick 2013 av Bibliotekstjänsts lektör omdömet ”De har skrivit en analytisk, läsvärd och nödvändig bok som beskriver framväxten av denna världspolismakt”.

Den nya skriften från slutet av mars är på 100 sidor inklusive färgbilder och har även ett kort avsnitt om coronans ekonomiska effekter.

Vad handlar den om? USA är världens mäktigaste stat och dominerar helt militär alliansen Nato. Denna stat har sedan mer än 100 år varit inblandad i ett mycket stort antal konflikter och krig över hela världen. USA har blandat sig i andra länders inrikespolitik i en omfattning som saknar historiskt motstycke. Man har smugglat in pengar och vapen till USA-vänliga grupper, startat upplopp och uppror, tillsatt och avsatt presidenter, anfallit och ockuperat andra länder.

Hur har det kunnat bli så? Boken presenterar en mängd fakta om USA:s utrikespolitik – ekonomi, handel, militär kapacitet, ideologi – och hävdar att utrikes- och militär politik har sin grund i ekonomiska intressen. Här ges vidare en bred beskrivning av FN och andra internationella organisationer samt den globala ekonomiska och politiska ordningen vi ser idag.

I två avslutande kapitel försöker vi bedöma motsättningarna i världen och framtidsscenarier. Trots USA:s mäktighet har dess ledning försatt sig i ett allt svårare läge med misslyckade krig, stora ekonomiska underskott, med tveksamma allierade. Samtidigt har Kina i samarbete med Ryssland och många andra stater seglat upp som en allvarlig konkurrent. En övergång från en unipolär värld till en bipolär värld pågår. Läget är spänt och risken för nya och stora krig är stor.

Vi beskriver också karakteristika för dagens imperialism, mot bakgrund av analys av data och av andra författares arbeten, alltifrån Hobson över Lenin och Magdoff till Amin och Bellamy Foster, Shaikh, Harvey och Smith. Och noterar att även etablerad press skriver om ”världspolisen USA”.

* Sammanfattning finns mot slutet av skriften, följt av avsnitten Litteratur, Ordförklaringar och Förkortningar. Skriften har c:a 300 referenser inklusive länkar inne i texten.

Studiecirkelfrågor finns sist i ”USA som världspolis”, följt av baksidestext med författarpresentation.

Beställning: Via mail: . Pris: 60 kr och 130 kr med porto 66 kr och kuvert. Även via Swish 070–4888823.

För beställare från andra länder än Sverige är kostnaden 155 kr inklusive porto och kuvert.

Innehållsförteckning
Sida
Förord 4
Kapitel 1 USA:s utrikespolitik 1945–2019 5
Kapitel 2 Den ekonomiska utvecklingen 1945–2019 21
Kapitel 3 Valutor och dollarn som världsvaluta 32
Kapitel 4 Global handel, utbyten och råvaror 35
Kapitel 5 Var står Förenta Nationerna (FN)? 43
Kapitel 6 Internationella organisationer och samarbetsfora 48
Kapitel 7 USA:s militära kapacitet och funktion 52
Kapitel 8 Konsten att legitimera krig 59
Kapitel 9 Är USA imperialistiskt? 65
Kapitel 10 Kina och Ryssland blir USA:s huvudmotståndare 70
Kapitel 11 Motsättningar och konflikter 81
Kapitel 12 Sammanfattning 87

Litteratur 90

Ordförklaringar 94
Förkortningar 96

Frågor till studiecirklar 97

Baksidestext 100

Föregående artikelVenezuela: SVT:s Agendas partiskhet, Guaidó, brott, Quisling och utrikesministern.
Nästa artikelCoronan drabbar inte rättvist!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

26 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=l2iwVk2zcaw

  Som bredvidläsning kan man läsa Kishore Mahbubanis nyaste bok ”Has China Won ?”, Har Kina vunnit ?
  Mahbubani är en diplomat och statsvetare från Singapore som noga har följt Kinas utveckling sedan 1980.

  I en annan färsk YouTube intervju än den länkade avslutar Mahbubani med att lämna ett välvilligt råd till USA: ”förolämpa inte Kina”. Därav följer intet gott, är undermeningen. Han har dock fel på en detalj. Han sade där att USA är det enda land som förolämpar Kina. Han har missat att även Sverige gör det. Se upp Kina, USA har fått en ny allierad, Sverige !

 2. Det ska bli spännande att läsa! Jag hoppas att den tar upp att alla krig förs via satelliter. Där är USA störst och ALLA krig förs via satelliter, som Bård Wormdal, med en dåren envishet, upprepar, igen och igen……..första rymdkrigföringen var kriget mot Irak 1991. SVERIGE ÄR STORT I RYMDKRIGFÖRING med Esrange-världen största nedladdningsstation från satelliter och området North Europan Aerospace NEAT, störst i Europa.+vår starka position inom ESA-European Space Agency + GALILEO också utanför Kiruna. På NEAT tränas USAs drönare och det rymdstyrda AMRAAM, som sänds mot mellanöstern från den tyska basen Ramstein. Jag hoppas att den nya boken tar upp detta! Hälsningar Agneta Norberg, in The Board of Directors in Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space. http://www.space4peace.org

 3. Jag skulle inte kalla USA ”världspolis” utan aspirerande världshärskare. Deras målsättning är tydlig, en global hänsynslös militärdiktatur mycket grymmare än nazismen, Franco Spanien, Pinochet Chile, Stalin regimen, eller Idi Amins Uganda. Sedan håller jag inte med om att det är ”En övergång från en unipolär värld till en bipolär värld pågår” utan från en unipolär värld till en multipolär. Kina har redan mycket framgångsrikt redan genomför detta inrikes. Kina är inte ett monolitiskt land med ett folk utan där finns över 1,000 olika folk med olika språk, kulturer och historia, ett monopolärt system fungerar inte. Det har bevisats empiriskt. ”Demokratin” mellan 1912 till 1949 och kommunismen mellan 1949 till 1978, båda centraliserat styrda unipolära system. Kinas nuvarande multipolära system fungerar fint, men samtidigt under ansvar med tolerans och respekt som grundläggande faktorer. Varför Kina alltmer inte tolererar förolämpningar och förfalskad propaganda, som den som sprids i Sverige, har jag berättat om här.

  https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/16/mediekonflikt-mellan-usa-och-kina/

  ”Hundar och kineser äge icke tillträde”

  Kina sträva inte som USA efter ett världsherravälde. Man är alldeles för klyftiga för det och har redan gått igenom en både blodig och bitter erfarenhet själva. Man strävar efter att leda genom att sätta ett exempel värt att följa. Kinas samhällssystem ligger ljusår före västs föråldrade ”demokratier”, men vägen dit var inte lätt eller spikrak, men jag undrar om väst någonsin kommer att komma ikapp, utan att gå igenom samma katastrofer som Kina gjort för att nå fram.

  • Tack för synpunkter. I upplagan 2013 och 2016 skrev vi om övergång från unipolär till multipolär, men tyckte nu att man kan se en bipolär värld som kan bli en övergång till multipolär. EU-länder är inte mer självständiga i färhållande till USA trots gnäll då och då exempelvis. Indien försöker nog gå egen väg. Ja det kan diskuteras om ”bipolär” är bästa bedömning.

   • Sant, det beror på hur man betraktar situationen. Under kalla kriget var världen klart bipolär, USA-Sovjet. Sedan föll Sovjet, och världen blev monopolär, men nu har Kina växt, och Kina har bara hunnit en femtedel på vägen mot full potential mätt med dagens mått. Dessutom, Iran har rest borst, Indien vaknar, Venezuela har inte böjt sig, ett flertal afrikanska stater har börjat utvecklas, och USA är nu klart i panik-läge över att man uppenbart håller på att förlora sin monopoldominerade position. Vi tenderar att betrakta allt som statiskt för stunden, för det blir enkelt och bekvämt, men dynamik, takt, förändring och riktning är långt viktigare.

 4. Anders jag trodde du skulle publicera en ny bok med titeln ”I diktaturens tjänst” där du beskriver hur du i mer än 50 år helt okritiskt har stöttat de mest vedervärdiga diktaturerna och agerat språkrör för dem i Sverige genom att föra ut deras propaganda här.

  • Den är redan publicerad i avsnitt av USA:s regering som aktivt stödjer många diktaturer och är helt ledande i statskupper och statskuppsförsök mot demokratier.
   Vem kan konkurrera med världens diktaturkramare nr 1?

   Wikipedia har en intressant genomgång: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change

   Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

   – 1953 Mossadeq i Iran 1953
   – 1954 Arbenz i Guatemala
   – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
   -2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
   -2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

   • Anders min kommentar gäller ditt diktaturkramande som vida överstiger USAs. Kan du tex nämna en enda diktatur som är motståndare till USA som du har kritiserat och inte beskrivit i positiva ordalag?

     • Din kritik av USA säger inget. Visa gärna vilka diktaturer som är motståndare till USA som du brukar kritisera?

     • Vg se repliken till kommentar av ”Arbetarklass” nyligen. Ja, jag brukar kritisera USA på basis av fakta och analys samt med värderingar som stöd till yttrandefrihet, FN-stadga och nationell självständighet.

    • Väldigt trevlig läsning till alla imperielakejer. USA leder i antalet Corona fall. Vart tredje fall av corona är i USA. Nästan var fjärde död pga av Corona är från USA. Så som sjukdoms förloppet visar så blir det snart blir det varannan.

     Imperielakejer borde jubla för USA leder alltid även när det gäller att vara sämst i klassen. USA kan inte ens klara det många länder i t ex Asien, Latin Amerika och Afrika med mycket mindre resurser har hittills klarat gallant jämfört med the ”exceptional” nation US of A, ett land som har trillioner dollar att spendera för att ta död på millioner människor men har inte råd att rädda ens sina egna medborgares liv.

     https://sputniknews.com/columnists/202004271079111624-us-a-washed-up-empire/

    • Christian Vad är ”diktatur”. Endast en enda stat på jorden säger sig inte vara demokratisk, nämligen Saudiarabien, men faktiskt, just nu förändras den staten mot folkstyre. Från latinets dictatura. Lite spridda citat från webben.

     -”styrd av en diktator eller en mindre krets människor, som inte behöver ta hänsyn”.
     -”Diktaturen kännetecknas av maktkoncentration”.
     -”Ofta uppstår diktaturen i demokratier, där man samlar makten till en liten grupp”
     -”statsskick där en person eller en gruppering styr en stat, utan att befolkningen har direkt inflytande över besluten. Diktatur innebär nästan alltid förtryck och våld.”

     Så hur stämmer det med Sverige? Våld – ja. Styrd av en elit – ja. Maktkoncentration – Ja. Hänsyn – Nej. Folkinflytande på besluten – Nej. Exempel, massinvandring, skattenivå, utgifter, val av maktinnehavare, inflytande på information – Nej. Så – är Sverige en folkstyrd stat. Knappast.

     • Diktatur=Oligarki=Plutokrati. Stämmer rätt bra på USA, UK och egentligen alla så kallade ”demokratier”. En lite klick av ”utvalda” styr och ställer samtidigt som denna klick maler med propaganda om att vi är fria och lever i en demokrati via sin egen media. Demokrati är en fin fasad för att dölja just faktum att det är en lite klick av ”utvalda” som styr. En DemoNkrati. med andra ord

  • Tja, Anders ”bidrag” till stöd för vedervärdiga diktaturer måste väl ses som ytterst modest jämfört med USA:s mer handgripliga metoder att stötta dessa diktaturer! Märkligt med dessa USA-kramare som Christian, de verkar inte se skogen för alla träna! Det finns bara EN nation som efter Sovjets fall kan aspirera för titeln ”diktaturkramare” och det är USA med viss hjälp av sina kumpaner i brott i EU och Israel!

 5. Läget verkar inte riktigt stabilt i diktaturen Nordkorea. Det spekuleras om den ”allsmäktige” ledaren.
  Just ledaren har huvudrollen i en diktatur.
  USA motsätter sig diktaturer men om jag förstått saken rätt så har Donald Trump ordnat en bra relation med ”raketmannen”.
  Vilket måste innebära regimen som helhet då ledaren är den auktoritära kraften.
  Vid närmare funderingar om det här borde USA lägga Grönland åt sidan, åtminstone för tillfället, för att istället rikta blicken mot Nordkorea och undersöka om det går att få till ett samarbete som på sikt skulle kunna leda till landet befrias från diktaturen och övergår till en demokrati där välfärden kan byggas ungefär som hos den landet delade grannen Sydkorea.
  Kanske det skulle kunna leda till att gränsen på sikt faller och landet Korea återförenas?

  • Jaha minsann, så arbetarklassen tycker USA ska lägga Grönland åt sidan för tillfället? Både danskarna och de flesta andra mer bemedlade tycker nog att USA ska ge f-n i andra länder och hålla sina smutsiga fingrar borta! Men arbetarklassen får gärna åka till Köpenhamn, efter corona, och på plats framföra sina åsikter…Lycka till! Jag lovar du kommer hem i ett paket!

 6. Vem kommer att styra världen?
  Målet att bilda en socialistisk världsregering skiljer sig inte nämnvärt från det som vi idag kallar ”New World Order”. Valet av metod är också detsamma.
  USA:s sätt att hantera andra nationer fungerar helt enkelt inte längre. President Woodrow Wilson försökte hitta den ”internationella ordningen” efter första världskriget. Wilson kallade denna ansträngning för global styrning för en Ny Världsordning.
  Presidenterna Franklin Roosevelt och Harry Truman försökte igen under och efter andra världskriget. Ansträngningar från president George HW Bush och Bill Clinton gjorde ett tredje försök i efterdyningarna av slutet av det kalla kriget.
  Men 2016 drogs gardinen ner i den tredje fasen av ordningens historia med Brexit och valet till USA:s president Donald Trump,som under tre år, har styrt världen. Under åren har USA och andra partners i ordningen genomfört regimförändringar på platser som Panama, Irak, Filippinerna, Nicaragua, Kina, Ukraina, med flera.. Patriotiska amerikaner som värderade sin nationella suveränitet är ännu inte redo att överlämna den egna suveräniteten till en FN-organisation. I stället skall en mindre, mer praktisk ram användas för att främja ordningen.
  De amerikanska beslutsfattarna betraktade Sovjetunionen som ett hot i slutet av 1940-talet. Eliterna använde en legitim rädsla för Sovjetunionens aggressivitet för att bygga den nya världsordningen. Jeanne Kirkpatrick, FN:s ambassadör för president Ronald Reagan, sade vid Sovjetunionens kollaps, ”Nu är vi ett normalt land igen” och förespråkade att dra tillbaka USA:s åtaganden, som Nato.
  Men Nato handlade aldrig om några sovjetiska hot utan att främja den nya världsordningen. I själva verket utvidgades Nato. När president George HW Bush bildade alliansen för att driva Irak ur Kuwait 1991, sade han att han upprättade en ny världsordning, med just dessa ord.
  Slutet på det kalla kriget var inte avslutat på trycket för en ny världsordning – global styrning – som nästa president, Bill Clinton, till och med ”avancerad nordamerikansk ekonomisk integration” och utökade Nato till Östeuropa! Vid denna tidpunkt, erinrar Rose med glädje att ”ordningen” var starkare än någonsin. Donald Trump har inriktat sig på sitt kampanjtema ”America first”. Trump vill ta amerikansk utrikespolitik tillbaka till 1930-talet.

  • I ”USA som världspolis” diskuteras inte frågan om en ny världsregering. Men allt möjligt annat – ända fram till idag! Till och med coronan får plats. Skriften är unik genom sin bredd, sin aktualitet och sitt låga pris. Kan köpas.

 7. USA leder utvecklingen och civilisationen i världen som en följd av Columbus ”upptäckt” av Amerika fram till det nyvaknade intresset för Grönland och planerna på att privatisera månen. Går det som planerat blir det många nya ”västernfilmer” där vi får lära oss allt om Columbias fortsatta mission med läroboken under ena armen och ”telekomkabeln” under den andra.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Manifest_destiny#/media/Fil:American_Progress_(John_Gast_painting).jpg

  Å andra sidan kan det kanske gå som det gick med rymdfärjan Columbia som med en israelisk representant ombord förintades över staden Palestine i Texas. Många humanister och filantroper hoppas förstås på en lyckad nödlandning.

 8. Med tanke på att nazipartiet finansierades från USA och att den nazityska industrin ägdes eller finansierades av den anglosaxiska finansen är det synnerligen svårt att ta på allvar de som påstår att Förenta Staternas ledningar skulle vara intresserade av demokrati.

  Landet skapades av mafiosi och slavägare (Whites in Servitude in Early America and Industrial Britain https://www.unz.com/article/whites-in-servitude-in-early-america-and-industrial-britain ) och har tagit till fascism i en eller annan form alltsedan dess för att bygga och vidmakthålla sitt imperium.

  https://www.stalkerzone.org/the-nazi-origins-of-us-biolaboratories
  The Nazi Origins of US Biolaboratories
  by Yury Gorodnenko, April 20, 2020 Stalker Zone
  …/…
  tularemia. The latter was discovered, and actually created, by virologists from the California anti-plague station located near Lake Tulare in the United States. From the name of the latter came the name of an infectious disease, the causative agent of which was bacterium tularensis.
  …/…
  Thus, none other than the Americans became the sponsors of the Nazi bacteriological warfare. They received almost all Nazi documentation in the field of biological weapons, as well as patents for German inventions. This happened after the surrender of Germany and became the basis for the launch of the American bacteriological program. Its continuation can be observed today in the form of US bio-laboratories. These laboratories scattered around the world are a direct continuation of Nazi projects.
  …/…
  Yury Gorodnenko

  https://www.globalresearch.ca/human-lab-rats-u-s-government-secret-history-grisly-experiments/5710397
  Human Lab Rats: The U.S. Government’s Secret History of Grisly Experiments
  By John W. Whitehead Global Research, April 22, 2020
  …/…
  By the 1960s, at least half the states allowed prisoners to be used as medical guinea pigs … because they were cheaper than chimpanzees.”
  …/…
  So, no, I don’t think the government’s ethics have changed much over the years. It’s just taken its nefarious programs undercover.

 9. In the main residence of the President of Belarus, which is situated on Karl Marx St. in the city of Minsk, there is a fifth floor that is a “presidential” one. The President had set aside for himself a whole floor to work on. Except for the presidential cabinet, all the other rooms on that floor are empty, although they are beautifully furnished and, for many years, the administrative workers are perfectly cleaning up those empty rooms.

  This is a matter of principle for Lukashenko, because he thinks that nobody should work on the same highest floor (or level) as the President. There is only one exception to that rule and for only one man in the country. For many years, Vladimir Makei, who was formerly Lukashenko’s top aide and now is the chief of the Administration of the President, is working on the same floor with the President.

  That is because, according to the words of those who are close to the President, Makei is a good psychologist who learned how to pretend that he understands and supports Lukashenko as nobody other, and only Natalia Petkevich was able to compete with Makei in the ability to communicate with the President of Belarus. However, the new favorite was able to beat even her. The present Chief of the Administration of the President is perfectly feeling the mood of his boss, and would never make a suggestion or an advice that would not guarantee a positive decision by Lukashenko.

  The Chief of Administration of the President has big plans for his future political career, and working on the 5-th floor is tempting Makei to take the presidency himself. However, Makei is able to overpower Lukashenko, although obviously not in an election, but in a power play. For example, by winning the loyalty of the Siloviks (security and armed forces), with whom Makei, a colonel who retired after being in service for 12 years, can find a common language.

  Vladimir Makei, lacking the possibility to fight for power legitimately, by the means of an election, will have to make intrigues and schemes should he ever want presidency.

  He actively tries to use the current situation for his own advantage and manipulate it by warming up his relations with the EU and the US, and by gradually “cutting off” the President of Belarus from his old friends and partners abroad. It’s obvious that Makei is unable to act alone, without support from Belarussian authorities and external Western players.

  Vladimir Makei is faceless – it’s his profession. Professional intelligence officers sometimes get training exercises to develop or even simulate an arrest of their friends or relatives. Alexander Lukashenko is very afraid but possibly oblivious to the fact that someday after his usual report Vladimir Makei will say with a poker face “You’re under arrest, Mr. Lukashenko!”

 10. Hej! Nämner man i boken, nåogot om de som kontrollerar telekominfrastrukturen i mer än 180 länder? Frågan är viktig med tanke vad man med den kan kontrollera.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here