Kaos i den venezolanska oppositionen

0
1235
Luis Parra

Detta är en återpublicering av en artikel med viktig information på Venezuelanätverket.

Guadi´s ”krav” på att vara interimspresident baseras på att han var ordförande i Nationalförsamlingen, en felaktig tolkning av konstitutionen efter vad jag förstått.


Kaos i den venezolanska oppositionen

Valet igår av ordförande i Nationalförsamlingen blev slutet för vad som tidigare varit en samlad opposition. Valet stod mellan två kandidater från oppositionen. Den självutnämnde Juan Guaidó och Luis Parra.

Under valet närvarade 150 ledamöter av de 167. Luis Parra valdes med 81 röster. Från oppositionen röstade 27 (av 112) för Luis Parra och resterande 54 röster fick han från chavismen.

Splittringen inom oppositionen är känd sen länge och debatten mellan de olika falangerna har pågått öppet i medierna och sociala medier. Det finns i åtminstone fyra falanger i oppositionen:

1. Extremhögern ”Fraccion 16 julio”, ledda av Maria Corina Machado och Ledezma. De förordar öppet en USA militär intervention. De ogillar Guaidó starkt, men tvingas ändå rösta på honom.
2. G4 med de fyra stora oppositionspartierna PJ, VP, AD och UNT som stödjer Guaidó.
3. Dissidenterna från G4, som lyfte fram en egen kandidat till ordförande, Luis Parra. De vann igår omröstningen med stöd av dialogoppositionen och chavismen. Till den här gruppen har Capriles närmat sig som öppet kritiserar Guaidó.
4. Dialogoppositionen ledda av Timoteo Zambrano. De röstade på Luis Parra.

Nedan en video med Luis Parra

Relaterat.
Klättraren Guadio i Venezuela – Upp som en sol, ned som en pannkaka och upp som en sol igen?
Vem är Juan Guaidó?

Föregående artikelUkrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Nästa artikelVad tycker en presidentkandidat i USA som tjänstgjort i Irak om Irans attack i natt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here