Vad tycker en presidentkandidat i USA som tjänstgjort i Irak om Irans attack i natt?

28
2054

Föregående artikelKaos i den venezolanska oppositionen
Nästa artikelGreta Thunbergs syn på klimatfrågan idag
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

28 KOMMENTARER

 1. Den mest initierade kommentaren om Donald Trumps krig mot Iran står nog detta samtal mellan Aaron Maté på The Garayzone och överste Lawrence Wilkerson för. Den senare var stabschef för Colin Powell. Han är nu professor på College of William and Mary.
  USA:s politik från långt tillbaka i Mellanöstern gås kort och koncist igenom. Det framgår klart att det inte är presidenterna eller alla höga militärer som vill detta krig, det är de bolag och personer som i huvudsak lever på krig som önskar krig. Det framgår också hur inblandat den rasistiska staten Israel är. Mycket intressant att höra en överste från Imperiet tala om den islamiska statens ledning som smart jämfört med USA:s. Sveriges regering är kanske varken så osmart som den i USA eller smart som den i Iran, men den och de flesta av ”våra” politiker har bestämt sig för att sluta upp bakom ”Den transatlantiska länken” som nu inte bara har blivit en maffiastat (USA kräver ersättning för sin beskyddarverksamhet) utan också helt ogenerat hotar med att förstöra ett lands kulturarv. Det är den länken som Sverige skall sätt sin förhoppning till i händelse av krig inte alliansfrihet.
  När ett lands regering är så ”osmart” som USA:s är, och har en så nyckfull president med så krigshetsande och rent ut sagt självmordsinställda rådgivare runt om sig, ja då tänker jag naturligtvis på slutscenen i Dr Strangelove från 1964.
  https://youtu.be/GVWmmVhS0uc Jag fick länken från steigan.no.

 2. Anders,
  Jag vet Iran länge försökt utveckla kärnvapen men genom olika åtgärder hindrats främst av USA men säkert också övriga västvärlden.
  Är det här en dålig åtgärd av USA och väst och skulle du hellre låta Iran bli en kärnvapenmakt?

  En sak till.
  Nu ser det ut som USA är beredda att lämna Irak. Dra tillbaka sin militär och så vidare.
  Vad kommer det betyda för säkerheten och krigsrisken i den här regionen av Mellanöstern?

  • Jag stödjer FN:s kärnvapenkonvention, liksom över 80 % av befolkingen i Sverige (opinionsundersökning) – liksom sannolikt i världen och som innebär avveckling av alla kärnavpen i alla länder.

   Och det ser inte alls ut som att USA är berett att lämna Irak, lika litet som Syrien.

   • Om den från arabiska översatta texten på steigan.no stämmer så är det värre än så. ”Amerikanerne er de som ødela landet og skape kaos. De er de som nekter å fullføre byggingen av det elektriske systemet og infrastrukturprosjektene. De har krevd betaling for gjenoppbyggingen av Irak i form av 50% avkastning på irakisk oljeeksport, så jeg nektet og bestemte meg for å dra til Kina og inngikk en viktig og strategisk avtale med dem, og i dag prøver Trump å kansellere denne viktige avtalen. ” Skall Iraks statsminister ha sagt.

  • Det var som f-n, under George W. Bushs sista år som president sade USA:s 17 säkerhetstjänster i en enhällig skrivelse till Bush att så inte var fallet, Iran saknade aktiva kärnvapenprogram. Du vill inte underteckna med eget namn och har dessutom blivit klärvoajant. Hederlig svensk arbetarklass ? Hellre Volkswagen än Volvo, tyskarna säger åtminstone som det är, ”vi inte enbart visste om jihadisterna vi skickade dit för att kriga, vi fixade pass åt dem fortast möjligt.”

   ”Hur skulle jag då kunna attackera” sade Bush och slet sig i håret. Mellanösten har haft krig ända sedan Israel placerades där som en krutdurk, nästan oavbrutet i femtio år nu. Värre kan det knappast bli med krigsrisken. För dig är det tydligen ingen krigsrisk så länge västmakterna kan bomba ostraffat.

   • Tack för återkoppling.
    Där var två intressanta påståenden jag måste kolla vidare på.
    Fred i Mellanöstern endast utan Israel?
    Jag har hittills betraktat sunni- och shiaislam som två rivaler som strider om herravälde i Mellanöstern.
    Men det har alltså ingen betydelse för säkerheten i Mellanöstern menar du?
    Istället beror krigen på Israel, eller möjligen Israel/USA som vissa tycks mena?

    • Jag har i andra sammanhang länkat till flera israeliska skribenter som anser att endast en enhetsstat kan leda till en bestående fred, kalla den vad du vill om inte Palestina duger. Det nuvarande apartheidprojektet Israel kommer förr eller senare att falla samman, även om det tyvärr kanske blir senare snarare än förr.

     Jag är ingen expert på islam men befarar att shia-sunni schismen har kommit till för att vilseleda både därvarande som den europeiska publiken. Ett bekvämt sätt att avleda från mer grundläggande samhällsfrågor. Extremismen är dock en realitet som inte försvinner över en natt. Pseudonymen Aimen Dean som hoppat av från al Qaida anser att extremisterna inte kan nås av moderata andliga ledare. En ”extremistisk reformator” efterfrågas men sådana finns kanske en på miljonen. Samtidigt som de kan brukas som politiska spelbrickor som de moderata halshuggarna i Syrien, där även Sverige bidragit med rekryteringen.

     • I många länder förekommer bra samexistens, t.ex. i sekulariserade Syrien. Och hyggligt bra i Irak innan USA snabbt tog initiativ till splittring och till antal platser i parlamentet efter etniskt ursprung. Söndra och härska. Även i Iran efter vad jag vet.

      DN skrev 2004 ”Islamiska republiken Iran har från första början drivit en hätsk antiisraelisk utrikespolitik. Ändå lever här – i relativ harmoni och välmåga – den ojämförligt största judiska befolkningen i hela Mellanöstern utanför Israel.”…”I Teheran bor cirka 15.000 judar med tillgång till 21 synagogor, varav samtliga har gudstjänst på sabbaten (lördag) och 7 har gudstjänst varje dag.
      I Teheran finns också fem privata judiska skolor, ett privat judiskt sjukhus, ett judiskt ålderdomshem, en judisk begravningsplats, två koscherrestauranger, två samlingslokaler för judiska bröllop och andra högtider samt åtskilliga judiska mataffärer och slakterier.” DN: Judarna lever fredat i Iran.

     • Jag har uppfattat socialister som mycket sociala människor. Socialister fixerar på gemenskap. Därmed betraktas också alla konflikter utifrån ett socialt perspektiv.
      Men jag ser det som en förenkling eller möjligen en förvanskning.

      Jag har börjat läsa Samtiden. Ibland faktiskt ganska intressant. Det händer det man läser där får man en eller två dagar senare läsa på SVT hemsida.
      Samtiden är en konservativ sida. Förmodligen Sveriges enda. Det mesta av media är en blandning av vänster och liberal. I olika proportioner.
      Samtiden har någon gång kallat socialister för ”pratglada”. Jag tror nog det kan vara så också.
      Hypersociala människor som brinner för att berätta om verkligheten som de själva upplever den.

  • Av intervjun jag refererar till, bland annat, verkar det som om Irans ledare inte är inställda på att bli en kärnvapenstat som Israel. I varje fall inte för närvarande. Överste Lawrence Wilkerson tycks mena att de strategisk smarta ledarna för Iran anser att de för närvarande har större framgång i sina av USA hårt trängda affärsförbindelser genom att inte arbeta för att bli en kärnvapenmakt. Jag har dessutom för mig att jag ganska nyss hörde någon rådgivare till presidenten Hassan Rouhani säga detta.

  • Arbetarklass,
   du tycks ha missuppfattat det mesta – för att klara av något sådant måste man väl anstränga sig?
   Jag skickade idag detta brev till Teresa Kuechler på SvD, men det kanske ger – också dig – något att tänka på?

   Hej,
   din artikel i gårdagens SvD – om Iran och USA – rymmer både bra och märkligt knepiga inslag. De positiva är din redovisning hur Europas stormakter vacklar hit och dit, i förhållande till storebror USA (och NATO).
   Det knepiga handlar om den av EU framförhandlade överenskommelsen/avtalet att Iran frånträder sitt kärnvapenprogram. Du citerar – utan kritisk journalistiskt granskning – Europastormakternas uttalande; ”De uppmanade också iranska ledare att följa Iranavtalet. En ny kris skulle äventyra åratal av försök att stabilisera Irak” .
   Man får direkt informationen att det är Iran som inte fullföljer avtalet. Det är djupt missledande. Iranavtalet försvann från den politiska kartan av två skäl;
   1. USA frånträdde som bekant avtalet
   2. Det ynkliga EU talade om en fond för att kompensera företag som fortsatte att handla med Iran, men det hela var så vagt, att flertalet större företag omedelbart drog sig ur planerade handelsaffärer.

   Det är alltså inte Iran som frånträtt avtalet utan det sköts totalt i sank om Trump-administrationen och ett knähundsaktigt EU, med dess stormakter i spetsen.
   Varför skrev du inte det? I stället valde du att vilseleda läsarna.
   Och det skall jag som prenumerant betala för? Fake news av dig?

   Ulf Karlström

   • ”Arbetarklass,
    du tycks ha missuppfattat det mesta”

    Vi blir utsatta för propaganda. Även jag. Du berättar det själv precis här ovan.
    Det kan mycket väl vara så att Iran inte utgör något kärnvapenhot i realiteten men det är inte så mediabilden varit. De poesiliknande hot som kommit från regimen har heller inte varit motsägande.
    Det kanske är så det är. Iran är stora i orden men små på jorden.
    En sak är i varje fall klar för mig. Kärnvapen i Iran skulle göra regimen i Teheran betydligt större.
    En teokrati utrustad med kärnvapen.
    Man kan tamejfan få rysningar för mindre.

    • Varför inte idag oroa sig för krigiska apartheidstaten Israel med dess kärnvapen? Och krigarstaten USA:s väldiga satsning på kärnvapen, bl.a. nya små?

     • ”Varför inte idag oroa sig för krigiska apartheidstaten Israel med dess kärnvapen?”
      Det kan jag visst göra men samtidigt inser jag Israels utsatta läge. Om Israel skulle göra total avrustning finns inte risken då judarna skulle bli utkörda från landet?
      En ny diaspora?

      Ang. USA
      Jag gillar inte kärnvapen men hellre små än stora som kan ödelägga hela jordelivet.
      Vi kan se hur militärstrategin förändrats från storskaliga invasioner till mera punktinsatser.
      Inget av dem är förstås bra men hellre en död general än utplånade hela samhällen.
      Intressant i sammanhanget med minst 50 döda och många skadade i tumult runt den iranske generalens begravning.
      Man kan tycka när USA krigar gör dom det med precision.
      USA verkar ha krig som specialitet.
      USA har världens mest påkostade krigsmakt men samtidigt väldigt låga skatter.
      Det är vid närmare eftertanke ganska enastående och kanske visar på den fria marknadens effektivitet?
      Sverige verkar vara rena motsatsen.
      Världens dyraste skatter och knappt inga pengar till försvar.
      De sociala försäkringssystemen läcker som ett såll.
      Skaplig välfärd i båda länderna men varför det ena skulle vara bättre än det andra förstår jag inte?

     • Om Israel som andra länder tillät inspektionen av sina kärnvapen, avrustade dem, lämnade tillbaka de illegala bosättningarna och landområden i enlighet med uppmaningar från FN, frångick sin apartheidpolitik till förmån för demokrati och lät bli sin brutala politik mot Gaza och mot palestinerna skulle synen på Israel bli betydligt mer positivt bl.a. i Mellanöstern och Israel skulle vara mycket tryggare än nu tror jag.

 3. Nu när USA främste peruk har fått smaka på Irans örfil, är världens förhoppning att USAs främste peruk slutar uppföra sig som ett barn. Det finns tecken på det, men morgondagen få visa om det stämemr.

  Till de som spinner om att Iran har kärnvapen. IAEA inspekterade Irans anläggningar och fann inga bevis på att Iran har kärnvapen eller höll på att utveckla sådana. USAs 17 säkerhetstjänster är också överens om att Iran slutade med sitt program redan år 2003.

  Dock borde Iran ha skaffat kärnvapen precis som Nord Korea och på så sätt sluppit bli hotad av sionisternas stora torped USA. Kärnvapen är säkerhetsgaranten! Irans högste ledare Ayatollah Khameini har utfärdat en Fatwa, ett förbud, mot kärnvapen. Dags att ompröva Fatwan!

  • ” Irans högste ledare Ayatollah Khameini har utfärdat en Fatwa, ett förbud, mot kärnvapen.”
   Du har en poäng där. Han tyckte kärnvapen inte stämde överens med religionen Islam.
   Ayatollah Ruhollah Khomeini närmare bestämt.

   Det finns en (1) fungerande kärnreaktor i Iran. Man kan undra vad den ska vara bra för?
   Iran är ett mäktigt oljeland. Ett av de största oljeländerna i världen.
   Den dominerande elproduktionen där är oljeeldad. Eller naturgas.
   Slöseriet med fossil energi är rent skrämmande.
   Förbrukningen per invånare är tio gånger mer än EU och 15 gånger mer än Japan.
   Bensinpriset är långt billigare än i Venezuela. Och i Venezuela är bensinen så kraftigt subventionerad att den nästan är gratis.

   Som klimatförstörare borde Iran vara rena skräckexemplet.
   Men det är västvärlden som beläggs med klimatskam.
   Jag förstår inte?

   • Sätt dig in i fakta. Västvärlden är huvudansvarigt för den av människor orsakade klimatsituationen.

    • Jag tror inte ni alla gånger riktigt vet vad ni försvarar. Fokuserar på vissa tillstånd men blundar för andra. Det är möjligt jag skulle behöva sätta mig in i fakta men jag är nog inte ensam om det.

 4. Det låter som ett önsketänkande. Men visst, jag vill heller inte ha några kärnvapen.
  Men som alla farligheter, de bör handhas av människor som riktigt går att lita på.
  I Ukraina fanns kärnvapen stationerade sedan Sovjettiden. Men de avlägsnades omedelbart och beslutsamt vid självständigheten på 90-talet. Stormakterna och världen i övrigt vågade inte riktigt lita på Ukraina.
  Själv har jag ungefär samma inställning till Iran och det religiösa väldet där. Går de riktigt att lita på i alla lägen?

  Ja, vi får se vad som händer i Irak. Grannlandet Iran tycks visa ett inte så litet intresse.
  Vad folket i Irak själva vill får man aldrig veta. Men jag förmodar det är splittrat där som på så många andra ställen i världen nu för tiden.
  Om jag varit irakier i Irak. Vad och vem skulle jag rösta på? Om jag nu fick rösta alls? Vilka makthavare skulle jag lita på?
  Jag föreställer mig osäkerheten är stor i Irak.
  Tvärs emot vänstern och liberaler är jag inte helt övertygad om internationalisering och mångkultur är saliggörande för världen.
  Länder som försvarar sina gränser verkar klara sig bäst.

  • Det världen vet är följande. Marktjuvar enheten israel har mellan 200-300 kärnvapenstridsspetsar (en del är riktade mot Europa). Herr@arbetarklass kanske har hört talas om ”The Samson Option”? Marktjuven är beredd att världen med sig – armageddon är det hot som marktjuven viftar med. Jag oroar mig mest över vad dessa världens avskum kan göra eller tänker sig göra med kärnvapenarsenalen de har, än vad Irans icke-existerande kärnvapen hotet från Iran.

   Att marktjuven styrs av etik, humanism eller demokratiska värderingar är höjden på önsketänkande. Läs och lär

   https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

   För övrigt herr@arbetarklass: det finns något som heter nukleär medicin – används/tillämpas t ex i att dämpa eller bota cancer. Iran behöver sådant därför har man anläggningar som producerar just de medlen för de ändamålen.

 5. Axeln USA, Israel och Saudiarabien representerar religionerna kristendom, judendom och islam. De samarbetar numera ekonomiskt, politiskt och inte minst militärt. Judendom och kristendom har, i Israel, USA och stora delar av Europa, inympats med judisk och kristen sionism. Islam som på vissa håll fortfarande tycks ha sant troende utövare, har i Saudiarabien ersatts med en gammaltestamentligt inspirerad variant som kallas wahabism. Tala om skräckkabinett.

  Månglarna i templet som finansierade världskrigen såg också till att med FN:s hjälp skapa en absolut ohejdbar kraft som drabbade ett absolut orubbligt föremål, vilket garanterar ett kommande tredje världskrig. Israel!
  Vad hände med svenskar i FN:tjänst efter kriget; Folke Bernadotte, Dag Hammarsköld, Olof Palme och Bernt Carlsson? Alla mördades. Olof Palme skulle medla i kriget mellan Iran och Irak. I DN kunde man den 19 juli 1988 läsa följande, ”Även på tisdagen sände hotet om fred i kriget mellan Iran och Irak chockvågor längs Wall Street.” Är det kanske därför mordet fortfarande är olöst? Bernt Carlsson som var biträdande generalsekreterare i FN omkom i katastrofen i Lockerbie. Han kan mycket väl ha varit måltavlan i terrorattentatet. Allt tystades förstås ned av FN, västvärldens makthavare och media som istället pekade ut Libyens ledare Khadaffi som senare mördades.

 6. SVT:s reporter på plats i Bagdad kan berätta något om vad folk i Irak tycker om den här konflikten.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/folk-vill-att-usa-och-iran-ska-ta-sin-konflikt-nagon-annanstans

  Igår kväll tittade jag in på nazistiska Nordfronts hemsida. Jag gör det någon gång sällan.
  Där fanns en hel rad av artiklar om USA:s attack för några dagar sedan då Qassem Soleimani dödades.
  På Nordfront är Qassem Soleimani en hjälte och Israel en fiende som helst bör ”försvinna”.
  På den punkten i stort sett identiska åsikter som här på Global Politics och dess politiska sympatisörer.
  Det är intressant att beskåda. Två politiska motpoler men så nära varandra.
  Alltså, det går inte att betrakta politiken enbart i en vågrät vänster höger skala.
  I alla fall inte nu längre. Förut fungerade det när auktoriteten var förpassad och den frihetliga ideologin rådde över hela det politiska fältet.
  Men det var då det. Nu när de frihetliga idéerna av många betraktas som begynnande kaos höjs ropen ”ordning” och en nyvaknad auktoritet börjar formas till politisk makt.
  Alltså måste en vertikal skala mellan liberal och auktoritär komplettera den tidigare allenarådande höger vänster skalan annars hamnar kommunister och nazister så nära varandra att de kan ta varandra i hand.
  Vilket de naturligtvis inte kan om där finns en rättvisande bild.

  • I stora delar av Mellanöstern är Soleimani, vilket inte innebär något som helst uppslutning bakom Nordfront. Lika litet som från GP, som inte anser att Israel ska försvinna. Deras apartheidpolitik kritiseras i FN och sannolikt av en majoritet i världen.

   Vad tycker du själv?

 7. Irans försvarade sig genom att bomba USAs militära baser i Irak. Vid attacken avfyrades inte en enda missil från USAs så hypade ”Patriot” missilförsvar. Än en gång avslöjas USAs skrotvapen arsenal. Därför gav inte USA svar på tal – dess militära baser och (lego)soldater skulle då vara ”sitting ducks”. Det gick även upp för Benjamin Mileikowsky, o k s, Netanyahu (premiär ministern i barnamördarnas enhet israel) att ingen Patriot antimissil kan skydda marktjuvarna från missil hälsningar signerade Iran, Hizbollah eller bådadera.

  ”DEBKA-Mossad acknowledged that Iran’s Hoveizeh cruise offensive missiles with a range of 1,350 km, cannot be defended against. Its secret is that it hugs the ground going underneath the radar screens.” Det blev en del blöjbyte i Hell Aviv med andra ord …

  https://consortiumnews.com/2020/01/08/pepe-escobar-trump-to-de-escalate-intel-source/

  Lärdomen för världen är att USAs så hypade vapensystem är i själva verket inget mer än dyra skrotvapen. Irans attack var väldig dålig marknadsföring för det dyra skrotvapnet ”Patriot antimissil system”. Dessa vapen är densamma som Sveriges i särklass mest inkompetenta försvarsminister någonsin har tvingat oss att köpa från USA. Det sägs att ett imperium faller inte på slagfältet utan på ingenjörs ritborden och på grund av dålig teknologi. USA är bekräftelse på det: F-35, Boeing, Patriot, mängder med hangarfartyg, NASA som inte kan tillverka rymdraket som funkar utan köper från Ryssland, mm.

 8. ”There’s been an active discussion of the role that Israel may have played in the assassination of Suleimani. It is noted that the decision to murder the high-profile Iranian general was preceded by a chain of events directly related to Washington’s attempts to defend Israel’s interests across the Middle East, often to the detriment of its own population. As it was stated by the former commander of the Islamic Revolution Guard Corps (IRGC), it’s possible that Tel-Aviv handed over the intel regarding the location of Suleimani to Washington.

  Upon realizing that the revenge for the assassination of the Iranian military leader could be taken against Israel, Israel’s Defense Minister Naftali Bennett convened a meeting with the heads of intelligence agencies after this incident, and Prime Minister Netanyahu interrupted his vacation in Athens to get home immediately. Israel realizes that Iran has no interest in fighting a war on its own territory or within the territory of neighbouring Iraq, while the United States is an ocean away from the Middle East. But there’s a much simpler and closer target for Tehran to go after – Israel. At the same time, Tel-Aviv must realize that the US wouldn’t rush to its rescue in an event of an attack, as it became obvious after Washington’s verbal condemnation of the attacks that Yemeni rebels launched against Saudi oil refineries.”

  https://journal-neo.org/2020/01/08/when-will-washington-s-assassination-spree-be-universally-condemned/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here