Greta Thunbergs syn på klimatfrågan idag

3
2233
Bild av Zeke Hausfather och Andrew Robbie från Carbonbrief.

Detta är texten på ett meddelande på Instagram av Greta Thunberg, vilken jag översatt. I bilden på hennes Instagram är texten ej med, och hennes bild är inte exakt denna, vilken är den jag kan hitta nu. För den fortsatta diskussionen om klimatet och Greta Thunberg är det värdefullt att läsa vad hon säger. Se nedan!


Greta Thunberg på Instagram.

Denna graf från @carbonbrief visar hur snabbt vi behöver minska våra utsläpp av koldioxid för att hålla oss inom den återstående ramen för 1,5 C av global temperatur. Det illustrerar i princip vad jag har sagt i alla mina tal sedan i somras.

 

Det är dags att börja fråga våra förtroendevalda hur de ska uppnå detta… Eller låt dem förklara varför vi ska ge upp 1,5 grader Celsius-målet, och genom att göra det betydligt öka risken för att sätta igång oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll. Och se till att de förstår att detta är en 66 % chans att hålla sig under 1,5 C graders temperaturökning. Detta innefattar inte globala aspekter på jämlikhet, de flesta feedback-system och icke-linjära ”tipping points” och inte heller ytterligare uppvärmning genom luftförorening.

Detta kan inte längre bara förbli en nyhet bland andra, ett ”viktigt ämne” bland andra ämnen, en ”politisk fråga” bland andra politiska frågor eller en kris bland andra kriser.

Detta är inte partipolitik eller en åsikt Detta är vetenskapliga fakta. Detta är ett existentiellt nödläge. Och vi måste börja behandla läget som sådant.
Om vi inte börjar fokusera på detta så kommer våra mål snart vara utom räckhåll.

Jag vet att det inte borde vara min eller Din uppgift att vetenskapliga fakta från IPCC når ut till allmänheten, men olyckligt vis är det nödvändigt. Så var snäll att dela!

Grafen kommer från Zeke Hausfather och Roibbie Andrew och är baserad på en utsläppsrapport från FN:s miljöprogram (UNEP).

Relaterat.
Carbonbrief

Föregående artikelVad tycker en presidentkandidat i USA som tjänstgjort i Irak om Irans attack i natt?
Nästa artikelHyckleri och/eller ”schizofrent”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det skulle vara mycket värdefullt att få veta mer om vad GT kallar ”oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll”.

    • Man kan ju tänka sig scenarier där stigande temperatur smälter både tundrans permafrost och polarisarna. Det skulle nog skapa något som stämmer väl in på Gretas formulering.
      Annars är det väl redan ganska osäkert om vi kan göra något tillräckligt effektivt för att bromsa CO2 utsläppen i tid.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here