Nazitolerant president inviger Folk och Försvar i år. Vem bryr sig?

13
2114

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inledningstalar på Folk och försvar i Sälen i helgen. Talet sker via länk, skriver Folk och försvar i ett pressmeddelande.

– Ukrainas kamp för fred, frihet och demokrati berör Sveriges och Europas framtid och utgör en grund för diskussionerna på årets rikskonferens, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare på Folk och Försvar.

Bilden visar hur  Zelensky tilldelar en ledare för Högra Sektorn, Dmytro Kotsyubaylo, utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”

Kommentar: Detta är en skrämmande osaklig kommentar. Ukraina kämpar inte för fred. Man vägrar fredsförhandlingar så länge Ryssland styrs av sin folkvalde, mäktige och populäre president Putin. Man har t.o.m. stiftat en lag som förbjuder sådana förhandlingar.

Ukrainas frihet reducerades markant genom den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president 22 februari 2014. Förre presidenten Poroshenko erkände att omvälvningen var en statskupp.

Läs gärna Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter 9 år! och Ukraina februari 2014: Statskupp eller inte?Friheten har ytterligare beskurits genom att Ukraina tillåtit stort inflytande i landets ekonomi för internationella storbolag. En stor del av det ”stöd” som har getts till Ukraina har getts i form av lån, olika former av finansiering och låne-/leasingarrangemang. Det gör att landet har satt sig i skuld i betydligt större utsträckning. Det finns inget sätt Ukraina kan betala tillbaka denna skuld, så fordringsägarna kommer rimligen att kräva sitt i form av verkliga värden, det vill säga mark, gruvor och andra resurser. Ukraina öppnas upp för investgiganten BlackRock och andra utländska storbolag.

; Ukrainakriget är ”Big business”

Bild: Zelensky i möte med Larry Fink, chefen för Blackrock, världens största investeringsfond.

Hur pass demokratiskt är Ukraina? I mars 2022 förbjöds oppositionspartierna enligt The Guardian ”Dessa partier anklagas för att ha agerat i enlighet med Minskavtalen (2015), som erkänts av FN:s säkerhetsråd (resolution 2202). I mars antog Ukrainas säkerhetsråd ett beslut om att förbjuda dem. En lag antogs av Rada den 3 maj och undertecknades av president Zelensky den 14 maj. Eftersom Ryska federationen har beslutat att ingripa för att skydda offren till följd av överträdelserna av Minskavtalen betraktas varje hänvisning till dessa avtal som ”högförräderi”. Ukraina förbjöd slutgiltigt alla tolv politiska oppositionspartier
Ukraina är med stor sannolikhet världens mest nazitoleranta land. Den judiska organisationen Forward har kartlagt nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver:

”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.” …”

Kiev – 2016 döptes en stor boulevard i Kiev om efter Bandera. Valet av namn är särskilt obscent, eftersom gatan leder till Babi Yar, ravinen där nazister, med hjälp av ukrainska kollaboratörer, på två dagar utrotade 33 771 judar, i en av de största enskilda massakrerna under Förintelsen. Både Simon Wiesenthal Center och World Jewish Congress fördömde namnbytet.”

Två av flera monument i Ukraina över nazikollaboratören Bandera

* Bandera, som låg bakom dödandet av tusentals judar har efter 2014 fått sin födelsedag omvandlad till helgdag i Ukraina.

* Ukraina, och USA röstade i FN mot en återkommande rysk resolution mot nazism. USA, Sverige och nazitoleranta Ukraina vill inte fördöma nazismen i FN-resolution.

Vari ligger för resten skillnaden mellan att vara nazisttolerant och att vara nynazist?

Flera exempel finns i Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?

Enligt det av FN erkända och av Ryssland starkt stödda  Minsk II-avtalet skulle Donbass-område få ökad självständighet inom Ukraina. I stället initierade Kiev ett slags inbördeskrig mot invånarna i Donbass som enligt FN krävt 14 000 människoliv. I början av 2022, innan Ryssland angrep Ukraina hade beskjutningarna av Donbass ökat.

Läs också gärna Ukrainare i Ryssland får inte rösta vid presidentvalet 2019 Demokratisyn?

Men detta är inte bara en djupt osaklig kommentar. Den är förfärlig eftersom den är helt förhärskande i etablissemanget, och lett till att Sverige är på väg in i USA:s krigsallians Nato, och till DCA-avtalet. ÖB menar att en betydande del av Sveriges militär (bl.a. 2 brigader) ska avsättas för Nato, och Sverige ska vara beredd att strida för de baltiska staterna och arbeta för USA:s intresse i Arktis. Vilket försvagar det svenska försvaret. Kärnvapen kan komma att placeras i Sverige, vilket ökar risken för krig i Sverige och från Sverige. DCA-avtalet innebär att USA får kontroll över ledande svenska försvarsanläggningar. Beslutspropcesserna har inte varit demokratiska.

USA, dominerande i Nato och avtalsparnter i DCA är världens i särklass mest aggressiva krigarstat efter Andra Världskriget, och också detta millenium. (Kriget i Afghanistan som USA utvecklade långt utöver FN-resolution och som USA & allierade, bl.a. Sverige, förlorade. Irak-kriget med miljontals dödade och miljontals andra på flykt. Kriget mot Syrien där USA med hjälp av kurdiska allierade ockuperar omkring 25 % av landet, i nordöst. Drivande bakom Natos krig mot Libyen, med insatser långt utöver FN-beslut och med lögner om viktiga förhållanden. Afrikas mest välmående, men alltför självständiga stat slogs sönder.)
USA är ledande i statskupper i demokratier eller stöd till sådana. Ledande i interventioner i andra länders val. Sveriges regering och riksdagsmajoritet minskar Sveriges självständighet för att bli vasall åt världens ledare i folkrättsvidriga krig och stöd till sådana. Som USA:s starka stöd till Israels folkmord i Gaza. Protestera! Demonstrera! Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig
När vi i Demokratiutredningen 2015 undersökte, visade det sig att endast 15 procent av svenskarna ansåg att de kunde påverka politiska beslut mellan valen.”… ”Sverige torde också vara den demokrati där människor mest sällan går till val — eftersom vi har lokala och nationella val på samma dag.” Olle Wästberg: Demokratin behöver mer av folkvilja
Hur är det idag? Når siffrorna över 10 procent?

Föregående artikelModiga Susan Lindauer – internerad visselblåsare om 9/11, Irakkriget och Patriot Act
Nästa artikelTill frågan om den bortglömda jordräntan och den parasitära jordägarklassen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. När parlamentet och monopolkapitalet/ krigsindustrin har samsyn på hur landet ska utvecklas återstår endast organisering av arbetarklassen och närstående för ett socialistiskt samhälle . Socialism eller Barbari.

  • Det blir tyvärr omöjligt när mäktiga partier med rötter i socialism och klasskamp delar samsyn med monopolkapitalet och krigsindustrin.

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=7d4d24155eb8fe7a3d2a5f6d26d550ef

   Frågan jag ställer är då när Borgaren har sådan maktövertag i den demokratiska beslutsprocessen vad finns då för anledning att försvara demokrati?

   Jag vill bara påminna om att demokratin från Grekland aldrig någonsin gjort Borgaren besviken.

   Demokratin är Borgarens möjlighet men som heter Folkets makt.

   Fundera gärna över valmöjligheten i demokratin.
   Det är en fråga som är ständigt aktuell i fria medier som exempelvis högerlutande webbtidningar som Fria Tider och Swebbtv.
   Jag håller inte med om allt som står där men de är inte desto mindre viktiga upplysare för mig.

   Jag hoppas att Donald Trump vinner presidentvalet i USA.
   Jag vet det är en kapitalistisk bandit men som har några goda och viktiga sidor.
   Alternativet är en politik som visar goda och viktiga sidor men som i själva verket är den allra värsta banditen.
   Åtminstone för dem som vill se en Värld i fred och samarbeten.

  • Inlägget till SVT Direktrapport jag länkade till är redan borttaget.
   Det handlade om ett uttalande från Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på konferensen ”Folk och Försvar” där hon ville att Sverige skulle satsa på ammunitionstillverkning för kriget i Ukraina.

   Tänk då på att det röda arbetarpartiet Socialdemokraterna alltid haft ett stöd mellan c:a 30-50% av svenska folket.

   Det är möjligt att demokrati till en början var tänkt som Folkets Makt.
   Men som med tiden utvecklats till konsten att luras.
   Jag har slutat tro på demokrati.
   Jag menar demokratin istället har blivit ett falskspel för folket och Borgarens angelägna och viktiga Potemkinkuliss för att behålla makten bakom denna demokratins kuliss.

   Jag har under senare tid ofta använt ordet ”Borgare”.
   Som jag hämtat från Marx’ läror som ofta använde det ordet.
   Jag tycker det är ett bra ord som både upprör, rör om och skapar uppmärksamhet.
   Men primärt menar jag inte någon person.
   Istället menar jag ett system där ägande i samhället samtidigt ger maktpositioner hur samhället ska styras och utvecklas.
   Det finns goda skäl att i en demokrati ifrågasätta vart Folkets Makt egentligen finns.

   • Borgare är inget system. Efter en genomgång i Marx huvudverk Kapialet i tre band drygt 2000 sidor använder han det endast en gång och det är i band 1 sid 310 i betydelsen ”samma borgerliga medvetande, som lovprisar arbetsdelningen i manufakturen o.s.v.” Systemet heter Kapitalism där den borgerliga demokratins, (= kapitalets diktatur) hantlangare förvaltar kapitalistklassens gemensamma affärer.

    • Jag kan inte riktigt hålla med där.
     Ryssland har idag kapitalism men Ryssland är ändå ingen Borgerlig demokrati som hos oss i Västvärlden.
     Jag menar att en Fri Marknad inte automatiskt tillhör Borgaren.
     Därför att en Fri Marknad faktiskt är möjlig utan totalt politiskt inflytanden.
     Det handlar bara om hur stor makt Staten tillåts ha.
     Ta exemplet Kina, där råder delvis nu en Fri Marknad men utan att vara Borgarens demokrati eller Borgarens Välde.

     För mig är det svårt att direkt koppla Karl Marx’ teorier till vår tid idag.
     Det blir ungefär som att använda verkstadshandboken till en gammal Ford modell T när man ska meka en modern Tesla elbil.
     Det blir svårt att få något från boken att stämma överens med det man håller på med.

    • ”Efter en genomgång i Marx huvudverk Kapialet i tre band drygt 2000 sidor använder han det endast en gång och det är i band 1 sid 310 i betydelsen ”samma borgerliga medvetande, som lovprisar arbetsdelningen i manufakturen o.s.v.”

     Det är möjligt att Karl Marx inte använde ordet ”Borgare” för det är ju ett svenskt ord.
     Istället har jag för mig Karl Marx använde den franska motsvarigheten ”bourgouisien” istället med reservation för eventuella stavningsfel.

     Jag har för länge sedan läst en förklaring varför Marx använde det franska ordet men minns inte vad.
     Det kan ha varit för att Karl Marx blev intresserad av den franska revolutionsandan som inte alls fanns i kejsardömet Tyskland som Karl Marx lämnade förmodligen för allmänt bristande intresse för hans teorier.

     Personligen tror jag kommunismen än död.
     Precis lika död som ”uppfinnaren” själv.
     Dock lär minnet leva kvar inom en icke överskådlig tid.

 2. Hämningslösa svenska politiker och myndighetspersoner, ansvarslösa uppochnedvända ”demokratiförespråkare” bygger ett rättslöst svenskt folkhem, maktlöst för folket. Den dominerande makten i Sverige, långvarig socialdemokratisk i Wallenbergimperiets famn, formade en elitistisk samhällsmodell via parlamentarism och representativ (indirekt) demokrati, där retoriker och ”folksmickrare” kunde och kan konsten att manipulera opinionen till felaktiga beslut eller till tystnad.
  De som utövar makt, vare sig det är genom röstsedeln eller om dessa sitter i regeringen, måste besitta en speciell moralisk kompetens som innebär att man helt enkelt är moralisk, ansvarsfull och förnuftig. Okunskap leder till kortsiktiga och oförnuftiga beslut som äventyrar statens välfärd och säkerhet.
  Är politiker moraliskt korrupta och systematiskt inkompetenta, så ska de inte ha inflytande över hur samhället ska styras.

  Tyvärr saknar den manipulerade svensken förnuft och känsla, så vill svenska korrupta politiker, i samförstånd med finanskapitalet – den politiska klassens diktatur – för att utöva totalt inflytande över hur samhället ska styras, det kallas för demokrati i ”rättsstaten” Sverige.

  I svenska staten syftar makten faktiskt till att en liten grupp ska bli särskilt lycklig, inte att hela staten ska bli så lycklig som möjligt.

  Svensk politik går stick i stäv med Platons filosofi om staten, han sa
  ”när vi inrättade staten syftade vi faktiskt inte till att en grupp skulle bli särskilt lycklig, utan att hela staten skulle bli så lycklig som möjligt”

  Hur att organisera ett manipulerat folk?!

 3. Nazi-kolportören Volodymyr Zelenskyj ska tala till sina följare och beundrare inom Folk och försvar. Precis vad man kan vänta sig av dem alla.

 4. Igår framkom att ÖB ville fördröja utbyggnaden av försvaret.
  Flera riksdagspartier är tveksamma till ÖB:s föreslagna nya inriktning för Sveriges försvar. Kristdemokraterna säger nej till att försena uppbyggnaden av fyra brigader och föreslår dessutom en femte.
  Dvs politikerna är hökarna? -Nej , det verkar inte vara rätt tolkning. I stället påstår en del att ÖBs intresse handlar om mer anpassning till NATO. Se utdraget nedan från alliansfriheten
  Carl Bergqvist, stridsflygare och major, även känd som wiseman, anser att det krävs försvarsbudget med ytterligare 1% av BNP utöver den redan bestämda 2% om man går på politikernas förslag

  S skriver idag ge mer stöd till försvarsindustrin så de kan bygga ut.
  Där anger S som skäl att det behövs mer ammunition till Ukraina.

  Alliansfriheten skrev 26/11 2023
  ”Hultqvist har rätt mot politiserande överbefälhavare
  26 november, 2023
  Utgivarna
  Tidigare försvarsministern Peter Hultqvist har reagerat mot förslagen från överbefälhavaren om försvarets inriktning.
  ÖB vill skrota de blygsamma ansatserna till ett svenskt territorialförsvar till förmån för att ställa två brigader till Natos förfogande för insatser i andra länder.
  I linje med det säger ÖB också kategoriskt nej till att bilda nya regementen ute i landet.”

 5. Vi minns hur Zelensky stod upp och applåderade den gamle SS.mannen Yaroslav Hunka i Kanadas parlament, tillsammans med Tysklands ambassadör för övrigt.

  Kanske skulle Folk och krig, förlåt, försvar var det visst, (ingen fattar varför, men så är det), bjuda in även herr Hunka till sitt krigshetsarkalas.

 6. Förräddarna i vårt land behöver någon som fyller i deras SKITsnack. Vem bättre då än världens största tiggare och skådespelare? Medierna kommer EJ minsta lilla ställa några obekväma frågor. Men när jag läser artikeln tycker jag att det är mycket bra och korrekt sammanfattning. Det är flera punkter. Att man EJ ens erkänt kuppen är häpnadsväckande. Zelenski har utvecklats till en diktator där han har ALLA större befogenheter annars går INGET. Han har all makten i landet. Detta är något som även Kievs borgmästare direkt och öppet sa nyligen IGEN. Där han beklagade utvecklingen. Zelenski själv har EJ tillåtit och förbjudit Fred eller fler fredsförhandligar i snart 20mån. Medans Ryssland hållt det HELT tvärtom, vilket jag finner otroligt. Det är så löjligt allt detta så man saknar ord. Dessa ynkryggar och förrädare måste ha någon som fyller i deras SKITsnack och vem passar bättre än Zelenski?Som under HELA krisen och även före kommit undan med ALLT utan MINSTA lilla frågor från våra största medier och kanaler, TROTS alla bevis genom dessa snart två åren och även före också för den delen. INGET går ihop. Man blir HELT snurrig och förstår INGET ju av vad dessa ynkryggar och förrädare till vår regering och ÖB säger och sysslat med. Varför finns Nato ansökan kvar? Finland HELA orsaken till vår ansökan blev medlemmar förra året. Så detta hand i hand SKITsnacket funkar EJ längre. Stollenberg har sedan han tillträdde alltid varit stort fan av att utvidga denna korrupta kärnvapen krigsalliansen, det har varit allmänt känt. Ska inte göra listan för lång här, men tycker dessa ynkryggar är förrädare. Vart passar förrädare bättre om inte här undrar jag?

 7. Jag läste nu bland kommentarerna på Youtube att ”Intressant nog är Kinas nuvarande ekonomiska modell närmare Mussolinis Italien än Stalins Ryssland.”

  ”@hdufort
  för 1 år sedan (redigerad)
  @herbfelman750 Fascismen gör vanligtvis industrier underordnade statens mål (vanligtvis av militär natur). Detta är en form av korporatism. Mussolinis Italien hade en mycket integrerad ekonomi, men företagen fick fortfarande existera om de höll sig i linje med staten. Intressant nog är Kinas nuvarande ekonomiska modell närmare Mussolinis Italien än Stalins Ryssland.”

  Intressant film om det ryska narritivet men jag såg bara halva.
  Det är många kommentarer och där hittade jag kommentaren ovan som jämför dagens Kina med Mussolinis Italien.

  The War in Ukraine According to Russia: A Deconstruction of Putin’s Propaganda Narrative
  https://www.youtube.com/watch?v=_gyrFCWAjoQ

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here