Ukraina öppnas upp för investgiganten BlackRock och andra utländska storbolag.

9
2272

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Detta är ett referat av två kompletterande artiklar. En tragisk hisoria. Black Rock är världens största fondbolag.

Derimot.no
publicerade 5/1 https://derimot.no/okonomisk-utbytting-i-gjaere-blackrock-planlegger-a-kjope-ukraina/ som är en översättning av en artikel av Bradley Devlin i https://www.theamericanconservative.com/blackrock-plots-to-buy-ukraine/

Ekonomisk avkastning i sikte. BlackRock planerar att köpa Ukraina

Ukraina har en ny västerländsk uppbackare. Det är inte en nationalstat eller en militär entreprenör. Det är finansbolaget BlackRock.

Ukraina meddelade onsdagen den 28 december att Ukrainas president Volodymyr Zelensky hade ett ”Zoom”-konferenssamtal med BlackRocks vd Larry Fink. De två har träffat en överenskommelse för att samordna investeringar för att återuppbygga den krigshärjade nationen.

I ett referat från mötet på den ukrainske presidentens hemsida skröt man om BlackRocks inblandning, kallade företaget ”en av världens ledande investeringsförvaltare” och noterade att det ”hanterar kundtillgångar värda cirka 8 biljoner dollar.”

”Zelensky och Larry Fink enades om att på kort sikt fokusera på att samordna ansträngningarna från alla potentiella investerare och deltagare i återuppbyggnaden av vårt land, genom att kanalisera investeringar till de mest relevanta och effektfulla sektorerna av den ukrainska ekonomin”, står det i referatet.

Några BlackRock-chefer kommer att besöka Ukraina 2023 för att utföra sina rådgivande uppgifter. ”I enlighet med de preliminära överenskommelser som nåddes tidigare i år mellan statschefen Zelensky och Larry Fink, har BlackRock-teamet arbetat i flera månader med ett projekt för att ge råd till den ukrainska regeringen om hur man strukturerar landets återuppbyggnadsfond”, enligt den ukrainska regeringen.

En sådan preliminär överenskommelse som nåddes mellan BlackRock och Ukraina var ett ”Memorandum of Understanding” som undertecknades av representanter för det ukrainska ekonomiministeriet och BlackRock Financial Markets Advisory i Washington, D.C., den 10 november 2022. BlackRock FMA (Financial Markets Advisory, ö.a.) ska ge råd till den ukrainska regeringen om en investeringsplan för återuppbyggnaden av Ukrainas ekonomi.

BlackRocks pressmeddelande om avtalet, den 10 november 2022 är proppfullt av ihålig affärsjargong. Enligt pressmeddelandet kommer BlackRock att arbeta med Ukraina ”för att upprätta en färdplan för implementeringen av investeringsramverket, inklusive att identifiera designalternativ för den tänkta layouten, strukturen, mandatet och styrningen.”

Ett tidigare möte i september 2022 mellan Zelensky och Fink, uppenbarligen arrangerat av Andrew Forrest från Fortescue Metals Group – lade grunden för den ukrainska regeringens växande samarbete med BlackRock.

En rapport från Wall Street Journal sommaren 2022 sa att BlackRock var ett av flera stora värdepappersbolag som orsakade ”störningar” på bostadsmarknaden. Rapporten beskrev hur BlackRock och liknande värdepappersföretag använder sina enorma mängder kapital för att köpa upp småhus, vilket driver upp bostadspriserna i processen.

Det finns två omedelbara ekonomiska effekter av prisökningarna. För det första gynnar högre huspriser de fastigheter som redan ägs av BlackRock, särskilt i områden där företaget har investerat mycket. Den andra effekten är att de artificiellt höga priserna tränger ut arbetande familjer och lämnar de rika människorna och värdepappersföretagen, med enorma mängder kapital till sitt förfogande, som de nästan enda aktörerna kvar på marknaden. I Houston stod exempel miljardären Fink att stå för en fjärdedel av de senaste bostadsköpen. Han köper helt enkelt upp hela kvarter och använder dem för uthyrning. BlackRock har förstått att bostadsägande är en av nyckelelementen för att bygga upp ett kapital och upprätthålla den amerikanska medelklassen.

Varifrån får Ukraina pengar nu, då ekonomin är i spillror och krig är mycket dyrt?

– Från USA:s regering, förstås. I slutet av kalenderåret 2022 kommer USA att ha gett 13 miljarder dollar i direkt budgetstöd till Ukrainas regering för att undvika ett budgetunderskott och direkt konkurs. Och president Joe Biden har lovat att stödja Ukraina ”så länge det behövs”!

Så BlackRock får betalt av amerikanska skattebetalare via den ukrainska regeringen, för att utarbeta en plan som säkerställer framgången för deras framtida investeringar i Ukraina! Med ett sådant avtal för vår ekonomiska och politiska elit, varför skulle de någonsin vilja ha fred?

Zelensky öppnar upp Ukraina för BlackRock

är titeln på en artikel på https://steigan.no/2022/12/zelensky-legger-ukraina-apent-for-blackrock/?utm_source=substack&utm_medium=email och tillför ytterligare information.

Västvärlden förbereder sig för att plundra efterkrigstidens Ukraina med nyliberal chockterapi

Medan USA och Europa översvämmer Ukraina med vapen till ett värde av tiotals miljarder dollar, använder det som en anti-rysk proxy och underblåser ett brutalt krig som förstör landet, planerar de också att plundra landets efterkrigsekonomi.

Representanter för västerländska regeringar och företag träffades i Schweiz i juli 2022 för att planera en hård nyliberal politik som ska påtvingas Ukraina efter kriget, och krävde skärpning av arbetslagar, ”öppna marknader”, sänka tullar, avreglera industrier och ”sälja statliga- ägda företag till privata investerare.”

Den 4 och 5 juli 2022 träffades topptjänstemän från USA, EU, Storbritannien, Japan och Sydkorea i Schweiz för en så kallad ”Ukraine Recovery Conference”. Där planerade de Ukrainas återuppbyggnad efter kriget och tillkännagav prestationsförpliktelser – samtidigt som de dreglade över en bonanza av potentiella kontrakt.

I mars 2022 antog det ukrainska parlamentet en nödlagstiftning som tillåter arbetsgivare att skjuta upp kollektivavtal. Sedan i maj antog parlamentet ett permanent reformpaket som i praktiken undantog den stora majoriteten av ukrainska arbetare (de i företag med färre än 200 anställda) från ukrainsk arbetslagstiftning.

Dokument som läckte ut 2021 visade att den brittiska regeringen coachade ukrainska tjänstemän i hur man kan övertyga en fientlig allmänhet att ge upp arbetarnas rättigheter och implementera antifacklig politik. Utbildningsmaterial beklagade att allmänhetens uppfattning om de föreslagna reformerna var överväldigande negativ, men gav meddelandestrategier för att vilseleda ukrainare att stödja dem.

Ukraina är konkursfärdigt, så borgenärerna kommer att förse sig

En stor del av det ”stöd” som har getts till Ukraina har getts i form av lån, olika former av finansiering och låne-/leasingarrangemang. Det gör att landet har satt sig i skuld i betydligt större utsträckning. Det finns inget sätt Ukraina kan betala tillbaka denna skuld, så fordringsägarna kommer att kräva sitt pund kött, som det står i The Merchant of Venice, i form av verkliga värden, det vill säga mark, gruvor och andra resurser.

Kriget har inneburit att Ukrainas BNP kommer att falla med runt 45 % år 2022, skriver Världsbanken.

BlackRock är den främsta representanten för västerländskt multinationellt kapital, och kommer att fungera som förvaltare för det finansiella efterspelet, eller auktionen, som man kan kalla det. Tillbaka kommer det att finnas ett land som har plundrats inpå bara skinnet och koloniserats av de största kapitalgamarna i världen.

Zelenskiys ekonomiska politik är nyliberalism i Pinochet-stil

Den ukrainska akademikern Olga Baysha förklarar i en intervju med The Grayzone att den ekonomiska politik Vladimir Zelenskij står för i Ukraina är en extrem form av nyliberal politik. Denna politik är så impopulär bland vanliga människor i Ukraina att Zelenskiy, som bars på en populistisk våg och 73 procent av rösterna 2019 (på vallöften om att skapa fred med Donbass, ö.a.), strax före den ryska invasionen, hade ett stöd på endast 31 procent.

*Den ukrainska akademikern Olga Baysha, författare till Democracy, Populism, and Neoliberalism in Ukraine: On the Fringes of the Virtual and the Real, har studerat Zelenskiys uppgång till makten och hur han har utövat den makten sedan han blev president. I intervjun med The Grayzone diskuterar Baysha Zelenskiys omfamning av nyliberalism och växande auktoritärism, hur hans handlingar bidrog till det pågående kriget; hans kontraproduktiva och självupptagna ledarskap under hela kriget, ukrainarnas komplexa kulturella och politiska åsikter och identiteter, och partnerskapet mellan nyliberaler och den radikala högern under och efter Maidan.

Relaterat
Ukrainakriget är ”Big business”
Ukraina kan vänta sig ännu större nyliberal exploatering .
Ukraina kan vänta sig ännu större nyliberal exploatering

Föregående artikelKajsa Ekis Ekman: Palestina ritar om världskartan!
Nästa artikelExtra! ”Larm” larmar igen! Vill ha fred!! Suspekt?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Så arbetar USA, eller snarare USAs oligarki, och det är precis detta dom även skulle vilja genomföra i både Ryssland och Kina.

 2. Detta är en mycket bra sammanfattning av hur Usa oligarkerna arbetar och arbetat i deccenier nu. Värre parasiter går ALDRIG att hitta på denna planet. På Kina kan man inte även om man önskar det,och i Ryssland satte Putin stopp för detta för 20år sedan. Värre gamar går ALDRIG att hitta någonstans

  • @Lagerarbetaren 10 januari, 2023 At 16:00
   Intressant i sammanhanget är att USA försökte med samma metoder ta kontrollen av Kinas bilindustri för omkring20 år sedan. Jag arbetade med elbils utveckling då. USA offererade mycket sockrade förslag om ”investeringar” och ”utbyte” av teknologi att monopoliseras kontrollen av den framtida bilindustrin i Kina. USA etablerade samtidigt ett massivt system av korruption, man etablerade mängder av bilsäkerhetsföretag och anställde släktingar och vänner till beslutsfattarna. Amerikanska bilar var förstås säkra, kinesiska livsfarliga. Ni vill väl inte döda era barn, eller hur. Kinas regering gav kommunerna 30 dagar att stänga ner hela systemet, eller hamna i domstol med möjlitg dödsstraff. Allt försvann. Kina införde regeln att utländska bilföretag endast fick arbeta i Kina i joint venture med kinesiska bilföretag, och dom måste lämna över teknologin. Nu har Kina en egen bilindustri som inte är USA kontrollerad.

 3. ”Ukraina”, eller ”Irak 2.0” som man skulle kunna kalla det… Läser även med tungt hjärta att regeringen förbereder ett avtal med USA om Amerikanska militärbaser i Sverige. Jag är inte det minsta förvånad trots alla mediala försäkringar från politiker och ”tyckare” om detta inte skulle ske. Sa inte Putin att ett Svenskt NATO-medlemskap inte sågs som ett hot mot Ryssland så vida inte Amerikanska vapen placerades på Svensk mark…?
  (https://samnytt.se/klartecken-for-amerikanska-militarbaser-i-sverige/)

  • Detta har jag kopierat från Birger Schlaugs blogg. det handlar om Värdlandsavtalet.
   De fyra som röstade emot blev utfrysta av miljöpartiet och lämnade partiet. Två gick till Vänstern.
   Dessa miljöpartister röstade ja till värdlandsavtalet med Nato:
   Janine Alm Ericsson
   Agneta Börjesson
   Jakob Dalunde
   Esabelle Dingizian
   Maria Ferm
   Camilla Hansén
   Emma Hult
   Elisabeth Knutsson
   Rasmus Ling
   Niclas Malmberg
   Stefan Nilsson
   Lise Nordin
   Rickard Persson
   Mats Pertoft
   Anders Schröder
   Pernilla Stålhammar
   Marco Venegas

   Dessa röstade nej:
   Jabar Amin
   Annika Lillemets
   Valter Mutt
   Carl Schlyter
   Av de som röstade JA, är Jakob Dalunde en person som hyllar ”De Gröna” i Tyskland, som för en otäck politik gentemot Syrien och Ryssland. Han sitter i EU.
   Att rösta JA till värdlandsavtalet är att ta ett steg mot NATO, så nu kan miljöpartiet försöka att få oss tro på dem när de säger att de inte vill att Sverige skall gå med i NATO.
   De tog första steget mot NATO.

   Sweden intends to transfer Archer self-propelled artillery mounts to Ukraine, as reported by the Sky News channel. Journalists refer to the statement of the head of the Swedish Foreign Ministry, Tobias Bilström.

   “Speaking to reporters, Mr. Bilström said that Ukraine needs more offensive weapons from the West, and Sweden should do its part,” the TV channel reported.

   At the end of last year, the Swedish parliament approved the transfer of military equipment to Ukraine for a total amount of more than $287 million.

   Så 3000 millioner kronor till militär utrustning och vapen åt Ukraina, medan vården urholkas.
   Svenska vapen finns nu hos extrema islamister över hela världen, bl.a i Idlib

 4. […] I december 2022 fick VD Larry Fink på BlackRock de facto fria händer att ”samordna investeringar i återuppbyggnaden av Ukraina”, som tillkännagivandet från regeringen i Kiev löd, efter ett videomöte mellan de två männen.  Ukrainas öppnas upp för investgiganten BlackRock och andra utländska storbolag. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here