Ukraina och de sex krigen 

11
1958
Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Vi publicerade nyligen (i februari 2023) en artikel som presenterade 4 olika krig i Ukraina.
Pål Steigan har hittat ytterligare 2 krig? Vilka då? https://steigan.no/2023/02/ukraina-og-de-seks-krigene/?utm_source=substack&utm_medium=email 

I artikeln 4 olika krig i Ukraina  analyserade Ted Snider kriget i Ukraina som ”fyra nära besläktade, men olika, krig som utkämpas i Ukraina”. De fyra krigen är enligt hans åsikt: 

 Det första är kriget i Ukraina. 

 1. Det andra är kriget mellan Ryssland och Ukraina. 
 1. Det tredje är proxykriget mellan Nato och Ryssland. 
 1. Och det fjärde är det direkta kriget mellan USA och Ryssland. 

 Han argumenterar också för att de olika parterna har olika ansvar för att ha startat dessa krig. 

 Detta kan vara ett användbart sätt att få en överblick över de olika krafterna, men då måste vi tillägga att det pågår minst två krig till: 

 Klasskriget från det internationella monopolkapitalet, med hjälp av Zelenskijregimen mot arbetarklassen och folket i Ukraina, för att plundra landet på naturresurser och beröva arbetarna deras rättigheter så mycket som möjligt och förstöra deras livsvillkor.

 • Kriget som USA för mot sina europeiska ”allierade”, och inte minst Tyskland, för att hålla dem nere och stjäla deras marknader och industri. 

 Zelensky öppnar upp Ukraina för BlackRock 

Bild i Shutterstock och hos Pål Steigan.

I december 2022 fick VD Larry Fink på BlackRock de facto fria händer att ”samordna investeringar i återuppbyggnaden av Ukraina”, som tillkännagivandet från regeringen i Kiev löd, efter ett videomöte mellan de två männen.  Ukrainas öppnas upp för investgiganten BlackRock och andra utländska storbolag.

 Ett uttalande från den ukrainska presidentens officiella webbplats sa att Zelensky och Fink hade ”enats om att på kort sikt fokusera på att samordna ansträngningarna från alla potentiella investerare och deltagare i återuppbyggnaden av vårt land, genom att kanalisera investeringar till de mest relevanta och verkningsfulla sektorerna i det ukrainska landets ekonomi..” 

 BlackRock Financial Markets Advisory och det ukrainska ekonomiministeriet undertecknade ett samförståndsavtal i november, efter att Fink och Zelensky träffades i september för att diskutera hur offentliga och privata investeringar i Ukraina skulle kunna användas under landets återuppbyggnad efter kriget. 

Larry Fink.

 Kriget är en chockterapi som lämnar landet öppet för en historisk och storskalig plundring från västerländskt kapital, för att snabbt ta det de kan komma undan med. 

 Västvärlden förbereder sig för att plundra efterkrigstidens Ukraina med nyliberal chockterapi 

 Representanter för västerländska regeringar och företag träffades i Schweiz i juli 2022, för att planera en rad hårda nyliberala politiska riktlinjer, som ska påtvingas Ukraina efter kriget, och krävde skärpning av arbetslagar, ”öppna marknader”, sänkta tullar, avreglerade industrier och ”sälja statligt ägda företag till privata investerare.” 

 Den 4 och 5 juli 2022 träffades topptjänstemän från USA, EU, Storbritannien, Japan och Sydkorea i Schweiz för en så kallad ”Ukraine Recovery Conference”. Där planerade de Ukrainas återuppbyggnad efter kriget och tillkännagav prestationsförpliktelser – samtidigt som de dreglade över en bonanza av potentiella kontrakt. 

 I mars 2022 antog det ukrainska parlamentet en nödlagstiftning som tillåter arbetsgivare att suspendera kollektivavtal. Sedan i maj antog parlamentet ett permanent reformpaket som i praktiken undantog den stora majoriteten av ukrainska arbetare (de i företag med färre än 200 anställda) från ukrainsk arbetslagstiftning. 

 Dokument som läckte ut 2021 visade att den brittiska regeringen coachade ukrainska tjänstemän i hur man kan övertyga en fientlig allmänhet att ge upp arbetarnas rättigheter och implementera antifacklig politik. Utbildningsmaterial beklagade att allmänhetens uppfattning om de föreslagna reformerna var överväldigande negativ, men gav meddelandestrategier för att vilseleda ukrainare att stödja dem. 

 Ukraina är i konkurs, så borgenärerna kommer att förse sig av resurserna 

 En stor del av det ”stöd” som har getts till Ukraina har getts i form av lån, olika former av finansiering och ’lend/lease’-arrangemang. Det gör att landet har satt sig i skuld högt över skorstenen. Det finns inget sätt Ukraina kan betala tillbaka denna skuld, så fordringsägarna kommer att ’kräva sitt pund kött’, som det står i Köpmannen i Venedig, i form av verkliga värden, det vill säga mark, gruvor och andra resurser. 

 Kriget har inneburit att Ukrainas BNP kommer att falla med runt 45 % år 2022, skriver Världsbanken. 

 BlackRock är den främsta representanten för västerländskt multinationellt kapital, och kommer att fungera som förvaltare för det finansiella efterspelet, eller auktionen, som man kan kalla det. Kvar kommer det att finnas ett land som har plundrats intill benen och koloniserats av de största kapitalgamarna i världen. 

 Zelenskiys ekonomiska politik är nyliberalism av Pinochet-modell 

 Den ukrainska akademikern Olga Baysha förklarar i en intervju med The Grayzone att den ekonomiska politik Vladimir Zelenskij står för i Ukraina är en extrem form av nyliberal politik. Denna politik är så impopulär bland vanliga människor i Ukraina att Zelenskiy, som bars på en populistisk våg och 73 procent av rösterna 2019 strax före den ryska invasionen (på vallöfte om att skapa fred i Donbass, ö.a.), hade ett stöd på endast 31 procent. 

  Den verklige Zelensky: från kändispopulist till impopulär nyliberal i Pinochet-stil

Den ukrainska akademikern Olga Baysha, författare till Democracy, Populism, and Neoliberalism in Ukraine: On the Fringes of the Virtual and the Real, har studerat Zelenskiys uppgång till makten och hur han har utövat den makten sedan han blev president. I intervjun med The Grayzone diskuterar Baysha Zelenskiys omfamning av nyliberalism och ökande auktoritarism, hur hans handlingar bidrog till det pågående kriget; hans kontraproduktiva och självupptagna ledarskap under hela kriget, ukrainarnas komplexa kulturella och politiska åsikter och identiteter, och partnerskapet mellan nyliberaler och den radikala högern under och efter Maidan. 

 USA:s krig mot Tyskland 

 Det har sagts att Nato skapades för att ”hålla USA inne, Ryssland utanför och Tyskland nere”. 

 Tyskland är helt i händerna på USA. Landet är militärt ockuperat och tyska ledare kontrolleras av Washington som marionetter. Det var tydligt på Angela Merkels tid när hon underkastade sig en politik från USA:s sida som klart stod i strid med Tysklands egna intressen. 

Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

 Men ännu värre är förbundskansler Olaf Scholz’ reaktion på sabotaget mot Nord Stream. Han vet naturligtvis att denna terrorattack utfördes med USA som huvudansvarig. Men han vågar inte säga något och han accepterar den katastrofala situation som detta försätter hans land i. 

 Man måste fråga sig: Vad är det som USA har på Scholz? Det kan inte vara bagateller. Eller är det så enkelt som att Scholz vet hur brutalt och hänsynslöst USA kan vara? 

 Men det råder ingen tvekan om att USA för närvarande krossar Tyskland, Italien och resten av Europa i detta krig. 

 Och den norska vänstern är så okunnig eller förblindad eller vad det är, att de hejar på den nazisinfekterade och genomkorrumperade Zelensky-regimen som om det vore deras hemmalag i fotboll. Kanske borde vi lägga till ett annat krig: Washingtons krig för att förstöra all vänsteropposition i Europa? 

Föregående artikelJan Guillou: Sverige har frivilligt underkastat sig ”främmande makt” (USA)
Nästa artikelMeningsfullt militärt stöd?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

11 KOMMENTARER

 1. Andra Världskriget var tänkt att erövra Ryssland.
  Men resultatet blev istället att USA erövrade Tyskland.
  Den ockupationen pågår tydligen fortfarande.
  En ockupation som närmast är ekonomisk och militär men mindre politisk.
  Politik har heller aldrig varit Tysklands styrka.
  Tyskland är egentligen en samling separata delstater.
  Med en federal regering som kanske inte är världens starkaste.
  En politisk demokrati splittrar.
  USA:s demokrati är starkare då den är enad bakom kapitalet.
  Det blir då kapitalisterna som ”äger” Tyskland.
  Och som förbjöd Tyskland köpa energi från Ryssland.
  Samma gäller oss. Vi får heller inte köpa något från Ryssland.
  Det har USA bestämt.

 2. https://steigan.no/2023/02/jeffrey-sachs-om-sabotasjeaksjonen-mot-nord-stream-rorledningen-i-fns-sikkerhetsrad/

  Starkt inlägg av Jeffrey Sachs inför säkerhetsrådet. En terrorhandling av massiv omfattning: Utred, lägg korten på bordet och dra era slutsatser. Sverige får sig en släng av sleven som den av de (utomstående ?) som vet mest, men håller sin vetskap hemlig. USA:s egna underrättelsetjänster har sagt att det inte var Ryssland och Seymour Hersh som Sachs nämner säger att det var USA. Vi har rätt att få veta.

 3. ”Vi har rätt att få veta.” Med 99,99 procents säkerhet är vetskapen nu ute för all jordens folk. Även vetskapen att det officiella Sverige är en mycket liten och mycket ängslig vasall till USA-imperialismen, som utan tvekan slår till även mot sina vasaller. De svenska riksdagsmän som inte finner det viktigt att snarast ta upp det i Sveriges riksdag är bara värda förakt inför Sveriges folk. Ingen riksdagsman, regionpolitiker eller ”kommungubbe” kan nu säga ”Jag visste ingenting.” Alla dessa politiker VET nu att Sverige är medansvarigt i USA:s grova brott mot en annan vasall; Tyskland.

 4. ”Putin var exakt en dag före väst”: Sytnik förklarade hur Ryssland inte lät sig förstöras
  Rysslands president Vladimir Putin talade om västvärldens avsikter att attackera Ryssland. Tre flanker som den nordatlantiska alliansen kunde slå till listades av militärexperten Yuri Sytnik.
  I ett meddelande till federala församlingen sa Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland konsekvent och korrekt skulle lösa problem inom ramen för en speciell militär operation. Statschefen tillade att Ukraina planerade att först ta itu med Donbass och sedan attackera Krim och Sevastopol.
  Jobbade före kurvan
  Yuri Sytnik, medlem av rådet för högre officerare i den allryska organisationen ”Rysslands officerare”, hedrad pilot i Ryska federationen, tror att halvön verkligen kan vara under attack av Ukrainas och västländernas väpnade styrkor, men det fanns andra riktningar för attack. Enligt honom planerades NWO snabbt, utan mycket förberedelser, eftersom Ryssland tvingades gå före Nato, och gjorde det bokstavligen för en dag. Det är möjligt att den nordatlantiska alliansens flygvapen planerade att landa i Ukraina med taktiska kärnvapen ombord – detta var den första attackriktningen, samtalspartnern till PE delade sin åsikt.
  ”När specialoperationen började den 24 februari förstördes några ukrainska flygplatser av de första salvorna från den ryska försvarsmakten. Ett sådant drag berövade Nato och Ukrainas väpnade styrkor möjligheten att starta ett fullskaligt krig som syftade till att förstöra Ryssland. Putin var före väst med exakt en dag. Konflikten skulle ha börjat den 25 februari i alla fall, men Nato skulle ha tagit initiativet”, sa Sytnyk i en kommentar till PolitExpert .
  ”Putin var exakt en dag före väst”: Sytnik förklarade hur Ryssland inte lät sig förstöras
  Vad var västerlandets planer?
  Ukrainska trupper under ledning av Nato-officerare planerade att attackera på den andra flanken: att ”klippa av” DPR och LPR från varandra längs gränsen. En annan del av Ukrainas väpnade styrkor skulle gå från norr. Flera brigader under ledning av alliansens officerare och instruktörer skulle knyta an till Komsomolskområdet. Lugansk och Donetsk skulle i detta fall omringas. Massiva bombardement skulle börja, och efter två eller tre dagar en fullständig rensning av befolkningen delade Sytnik sina tankar om västvärldens plan.
  ”Genom anfall från Rumänien planerade Nato att förhindra ryska trupper från att nå Odessa. Alliansens flotta, enligt en överenskommelse med Turkiet, var tänkt att passera genom Bosporen och landa utanför Krims kust, attacker på halvön skulle börja, ”delade Sytnik sin åsikt.
  Det var svårt att bestämma sig för början av specialoperationen. Men Ryssland gjorde en mycket viktig sak – det förhindrade också ett anfall från tredje flanken, sa PE-samtalaren.
  ”Eftersom vi inte tillät väst att landa på Ukrainas territorium vågade det inte skära av Kaliningradgruppen och Vitryssland från Polen. Med hjälp av SVO förhindrade vi en attack mot Ryssland”, betonade Sytnik.
  Årsdagen för den ryska specialoperationen kommer den 24 februari 2023. Syftet med SVO är att skydda civilbefolkningen i Donbass från folkmordet från Kievregimen, såväl som demilitariseringen och denazifieringen av Ukraina.
  Moskva gjorde allt för att lösa krisen på ukrainsk mark genom diplomati, men väst ville något annat. Det har tidigare uppgetts av Rysslands president Vladimir Putin.
  https://politexpert.net/23906001-_putin_operedil_zapad_rovno_na_sutki_sitnik_ob_yasnil_kak_rossiya_ne_dala_sebya_unichtozhit?utm_source=warfiles.ru

  • Bra länk. Den och svenska texten mycket användbar till övning i ryska.
   полит эксперт = politisk expert

   Jag spar länken till den tidningen.

   • Har nu läst kommentaren.
    Mycket intressant varför Ryssland agerat som de gjort.
    Det är bättre att förekomma än att förekommas.

 5. Varför för inte Ryssland kriget i huvudsak från luften. Borde vara lätt att slå ut Ukrainas flygvapen och luftförsvar. Tänker på kriget i Syrien. Ryssland vann nästan helt från luften.
  Kriget nu är ju från 1900-talet.
  Tanks, fältslag, vallgravar, etc.
  Märkligt.

  • Ukrainas flygvapen är utslaget till över 90%! Man använder baser för sina få flyg utanför Ukraina för att genomföra de få attacker som närmast kan liknas vid självmordsuppdrag som bara väldigt modiga piloter ger sig ut på. Chansen att överleva ett uppdrag är liten och det militära värdet lågt! Svaret är att det är hiskligt dyrt att med missiler och flyg bomba ut en fiende som grävt ner sig och skyddar sig med bunkrar. Ryssland har varit mycket restriktiva med att använda sig av de FOABS man förfogar över av olika skäl, troligtvis för att spara på infrastruktur och civilas liv. Sen är ju inte artilleriet som används primitivt utan som t ex Krasnopol kan du styra granaten med enorm precision mot målet med laserriktare!

 6. Tyskland måste räknas som det pinsammaste europeiska landet under dessa två senaste åren. Statistiken talar för sej själva. Man skjuter sej själva om och om igen. Man går emot egna landet och befolkningens bästa. Usa rånar dom öppet framför hela världen. Dess ledarskap är brutalt inkompetenta. Brutalt. Vet EJ hur de möjligt att ens dess utrikesminister kan sitta kvar tills idag heller efter alla grova tabbar. Tyskland är även det land i Europa som gett mest till Ukraina. Tyskland borde kallas Detroit eller Sant Fransisco. Mycket pinsamt utan motstycke

  • Tyskland och EU är nog de länder som får betala mest för EU-samarbetet.
   Tidigare var det England/Storbritannien men dem drog sig ur.

   Vet inte hur Borgaren tänker, men kanske en storvinst längre fram?
   Ljuset på andra änden av tunneln när Ryssland imploderat likt Sovjetunionen.
   Om nu Borgarens våta dröm skulle bli verklighet.
   Eller om 140 miljoner solidariska och stridbara ryssar ger Borgaren uppvaknandet?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here