”Det är ett proxykrig i Ukraina”- Washington Post m.fl. Är parollen ”Ryssland ut ur Ukraina” bra?

62
2136

 

Zelenzky och Biden i Vita huset

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Det har varit klart sedan länge för många att kriget i Ukraina främst är ett proxykrig mellan å ena sidan USA/Nato och allierade som Sverige, och å andra sidan Ryssland med Ukraina som kanonmat. Detta diskuteras bl.a. i en artikel på
https://steigan.no/2023/04/washington-post-det-er-en-stedfortrederkrig/?utm_source=substack&utm_medium=email

Det finns olika motsättningar och krigsförhållanden i Ukraina, vilken komplicerar. Vem startade egentligen krigen i Ukraina? och Ukraina och de sex krigen

Ukrainas försvarsminister har medgivit att Ukraina strider för Nato. Ukraina förödmjukade västliga propagandister efter att landets försvarsminister erkände att landet är en Nato-proxy

Den tidigare CIA-chefen och före detta utrikesministern Leon Panetta sa det kristallklart :

”Verkligheten är att Nato och USA nu, utan tvekan, befinner sig i ett proxykrig med Ryssland.”

Och många andra har påpekat det uppenbara:
Rådivaren till FN:s tidigare och nuvarande generalsekreterare Jeffrey Sachs: – Stoppa proxykriget i Ukraina eller upplev ”Armageddon”

Kroatiens president anklagar USA och Nato för att använda Ukraina i ett proxykrig mot Ryssland
Mexikos president fördömer ”NATO:s omoraliska proxykrig i Ukraina”

Men mainstreammedia har gjort sitt bästa för att få läsare och tittare att inbilla sig något annat.

Men nu knakar det också för krigspropagandisten Washington Post. I en artikel den 18 april 2023 medger tidningen att det är ett proxykrig: En intellektuell strid rasar: Är USA i ett proxykrig med Ryssland?

Erkännandet kommer dröjande och uppenbart smärtsamt:

”Om Ukraina har blivit ett ”proxy”-krig mellan stormakter har i sig blivit en intellektuell och politisk slagmark. Ordet har en ordboksdefinition – en person eller enhet som är behörig att agera för en annan. Mer populärt har det kommit att betyda att du skickar någon annan att göra ditt eget smutsiga arbete. «

Max Abrahams, som undervisar i proxy-krigföring, säger på Twitter:

Intressant nog påminner den nya Washington Post-analysen om president Bidens egna uttalanden som lutar i riktning mot en proxykonflikt:

Administrationen har själv tillhandahållit retoriskt material för Putins fullmakt. ”Vi vill se Ryssland försvagat” så att det aldrig kan invadera ett annat land igen, sa Austin tidigt i konflikten.
Vid ett Nato-toppmöte i Madrid i juni förra året sa Biden att amerikaner borde vara beredda att betala högre energi- och bensinpriser ”så länge som det tar” för att besegra Ryssland, en fras som han sedan dess har använt i nästan alla uttalanden sedan tiden för västerländsk hjälp till Ukraina. Samtidigt som han insisterar på att det inte kommer att finnas några amerikanska eller NATO-trupper i Ukraina, har han sagt att kriget måste sluta i ett ”strategiskt misslyckande” för Ryssland.
”Ukraina kommer aldrig att bli en seger för Ryssland. Aldrig”, sa Biden när han markerade årsdagen av krigets början under ett besök i Kiev i februari.

När en tidigare försvarsminister, Ukrainas försvarsminister, äger allierade som Kroatiens president, statschefer som Lula i Brasilien och AMLO i Mexiko och allt som kan krypa och gå av analytiker konstaterar att det är ett proxykrig, -Lojala mainstreammedia Washington Post var också tvungen att erkänna det.

En del förmenta antiimperialister och/eller människor på vänsterkanten stödjer parollen ”Ryssland ut ur Ukraina”, och kan anse att den är den centrala parollen. I så fall har de gott sällskap av USA:s regering, Nato och ledningen i Sveriges riksdagspartier.  ”Fred i Ukraina” är en betydligt bättre paroll.

Föregående artikelSexhundra miljarder skott
Nästa artikelEtt förspel till Sveriges uppslutning bakom USA, ledande i folkrättsstridiga krig och statskupper i demokratier
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

62 KOMMENTARER

 1. Nejdå. Parollen ”Ryssland ut ur Ukraina” är inte alls bra. Den är pronazi. Däremot är parollen ”Ryssland befria Ukraina från det lömska ukrozionazi greppet” mycket bra! Än ännu lika bra paroll är ”Ut ur Nato!”

 2. När de säger: ”Ryssland ut ur Ukraina” Så menar de nog inte bara Rysslands militär.
  De menar nog också Ukrainas ryska befolkning som har bott där i sina områden sen urminnes tider?

  • Historia om den ger Ryssland rätt kan tydligen helt negligeras! Ukraina skapades av Sovjetstaten och borde upplösts i och med att Sovjet delades upp. Man behöver inte vara alltför konspiratorisk för att påstå att det nog vara planen från USA och EU att se till att framtida konflikthärdar fanns kvar, för alternativet kunde ju bli att det som senare blev Ryssland skulle bli alltför stort befolkningsmässigt. Och visst fanns det folk som varnade för alla de motsättningar som Jeltzin och de andra ledarna för de forna Sovjetrepublikerna tillsammans med västpolitikerna byggde in i det forna Sovjetväldet.

   • Ryssland slutade att existera när Moskovia tog över Novgorod. Moskovia blev starkt när de tog över Mongolernas stridsmetoder.

    Det kan inte bli fred förrän Putin och hans fascister är borta. Sannolikt måste också hans försvarare i väst tas om hand och omskolas.

    • Första stycket låter som hämtat ur en introduktionsbok till månenshistoria.

     Ryssland kommer ALDRIG att lämna de befriade områdena. Avnazifiering och demilitariseringen fortsätter som planerat tills alla Rysslands mål är uppnådda. Ingen, absolut ingen kan sätta stopp på det. Ingen kan tvinga Ryssland att ändra sig. Varken ”exceptionellt” dumdryga USA eller Nato.

     Du har två valmöjligheter @Kentan
     1) gill läget,
     eller
     2) gå banka på en klagomur någonstans i närheten av dig (Helle Aviv?)

     Men det finns ett tredje och det är att ansluta till ukrozionazi armén och så bli K*****S by the mighty Russian army. Men eftersom du är skrivbordskrigare så är det högst osannolikt att du väljer alternativ 3

 3. Kanske något att fundera över för alla de som tyckte att Ryssland gjorde fel som, efter långvarig provokation, valde att gå in i Ukraina.

 4. Igår talade Robert F Kennedy Jr med Fox News Tucker Carlson om helt avgörande frågor för USA. Han beskrev de extrema orättvisorna – miljontals förlorar sina matkuponger samtidigt som staten löser ut vacklande banker.

  30 miljoner amerikaner har fått sina matkuponger nedskurna med 90 procent, förklarade Kennedy.
  50 miljoner har förlorat sin Medicare och står utan sjukvårdsförsäkring. 57 procent av amerikanerna har inte 1 000 dollar sparade om de skulle hamna i ett akut läge. Var fjärde amerikan går hungrig, hävdade Kennedy.

  Han talade också om kriget i Ukraina, om de 113 miljarder dollar som går dit, och lögnen om ett ständigt segrande Kiev, när 300 000 av Ukrainas söner fått sätta livet till.

  Samtidigt markerade han amerikanernas starka stöd för Ukraina och var stolt för sin egen son som deltagit med specialstyrkor i strider vid Charkov.

  Kriget driver också på inflationen som blir en skatt på de fattiga. Enkla produkter som kyckling och mejeriprodukter har ökat 76 procent i pris på två år.

  Om kriget handlar om att ”deplatform” Putin (beröva honom en plattform) är det inte värt allt lidande det orsakar för amerikaner och ukrainare, sa han också.

  Kennedy bevisade i denna första intervju, där han inte hånades som ”vaccinförnekare”, att han har det samlade grepp som en ny amerikansk ledare behöver. Kommer makthavarna tillåta honom att delta hela vägen fram till valdagen?

  Källa: Nyhetsbanken

 5. Visst är det i högsta grad ett proxykrig då ingen mindre än Robert Kennedy jr jr – ingen felstavning – deltagit direkt i striderna i Kherson -trakten.

  Kennedy intervjuades av Tucker Carlson när han avslöjade detta. Således en Kennedy med vapen i hand mot Ryssland, den första hittills så vitt jag vet, hans fars farbröder och Ryssland var allierade och de stred mot Japan. Således inte en Biden och än mindre en Trump. Kennedys kommentar utgjorde en besvikelse trots att han som demokraternas kandidat vore ett bättre alternativ än Biden som jag tror kommer att sitta på vårdanstalt när valet ägrer rum.

  Kennedys kommentarer om Ukraina-krisen var virriga och vilseledande fastän han som sitt mål sade att USA måste ut ur kriget för att det kostar för mycket. Det kan ju tänkas att han ser sig tvungen att säga det han gör för att kunna vinna i primärvalet, men all taktik har sitt pris.

 6. Varför inte när ska Usa lämna Syrien? Eller Irak? Där man EJ är välkomna ALLS? Eller Peru eller varför inte lämna tillbaka Kosovo och försvinna därifrån. Lämna Taiwan också och sluta jämt söka krig med Kina. Listan är så lång

 7. Ryssland ut ur Ukraina är en åsikt som är väl väl grundad och rättmätig, om det vore så enkelt men dessvärre är bilden mer komplicerad än så eftersom i detta krig agerar maktfullkomliga intressen som inte tar hänsyn till folkets egentliga önskan att leva i fred och harmoni med sina medmänniskor.
  Historien visar otaliga exempel, framförallt hur Europa/västvärlden stjäl och mördar i syfte att kontrollera naturrikedomar varhelst på denna planet. En skuld väst bär på och förtränger i mesta möjliga mån. Inte minst det koloniala väldet visar på detta, som exempel hur indianerna blivit bestulna och mördade i såväl Syd som Nordamerika.
  Svårare än så är det egentligen inte och det vet varje människa med minsta gnutta allmänintresse.

 8. Årsstämman i Folket I Bild Kulturfront har efter en timmes debatt med många bra inlägg beslutat att inte stödja parollen ”Ryssland ut ur Ukraina ”, med mycket stor majoritet. Bra diskussionsklimat som vanligt. Prenumerera! 100 kr för startprenumeration. Se http://www.fib.se

  • Det är tragiskt att se hur Fibban har krympt till en lite sekt av Putin lakejer.

   Därför var det glädjande att se hur Rødt nu stödjer vapen till Ukraina av principiella orsaker. Man stöder inte övergriparen som tyvärr verkar populär bland tokvänstern i Sverige.

   Skillnaden är att Rødt inte är en liten obetydlig sekt bestående Putin lakejer. Rødt har ett stöd som inget vänsterparti i Sverige når upp till fotknölarna.

   • Inga vapenmängder – vare sig från de röda, blåa eller gröna och allting däremellan – kan rädda ukrozionazi enheten. T ex har den första av de så hypade Leopard2 ”gått ur tiden” d v s blivit skrot och exporterat till Kina där den omvandlas till någon export produkt till just Tyskland👌

    Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin är en respekterad världsledare, inte en löjlig Biden, clown Johnson, dvärg ulv eller en fotsula van der Lögnen. Tillsammans med en annan stor världsledare Kinas Xi Jinping håller President Vladimir Putin att ommöblera världen. Det är vad stora ledare gör. Båda ledarna stöds och accepteras av 85% av världens befolkning som världsledare. Självutnämnda ”världsledare” (löjlige Biden, clownen Johnson, fotsulan van der Lögnen, mm) däremot måste hetsa upp sig för att dra till sig en gnutta uppmärksamhet🤭

 9. Vi måste inse att Ukraina sedan ett drygt decennium ingår i den amerikanska geopolitiska kaoszonen; där konflikter i just Europa/Euroasien/Asien INTE SKA GÅ ATT LÖSA; precis som Palestina eller röran i Mellanöstern. Detta är Washingtons avsikt.

  Det ukrainska dramat kommer att vara längre, och bli utdraget om ingendera av ryska och ukrainska parterna ändrar sig eller att det uppstår ett ledarvakuum om t.ex. Zelenskyj eller Putin plötsligt dör.

  Koreakriget 1950-1953 fick i alla fall ett ”våldsslut” tiden efter att Stalin avled i mars 1953. Krigets aktiviteter försvann: inget fredsavtal har skrivits under ännu, 70 år senare. D.v.s. Korea är en typisk part och del av den amerikanska kaoszonen, som man geopolitiskt kan handla i på den Euro-asiatiska kontinenten där man själv inte bor på.

  Den ukrainska krisen har tydligt uppstått för att de amerikanska Förenta staterna flyttat fram sina positioner i östligaste Europa.

  Nato har dessa år blivit sin egen bakvända paradox: Nato existerar därför att Nato utvidgar sig och måste därför ännu mer försvara sig.

  Om Europa fick råda över sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik skulle självklart den rysk-ukrainska krisen aldrig uppstått, eftersom ett självständigt och självtänkande Europa skulle inte släppa en kris så långt att det blir krig i den egna världsdelen.

  Det finns bara ett land med denna politiska inställning, de amerikanska Förenta staterna själva. Utan militär närvaro i Europa(en kontinent med 800 miljoner invånare som tydligen inte kan försvara sig själv, konstigt nog) är Washington inte längre en vare sig stormakt eller supermakt.

  Vill Europa ha fred, gott grannskap, samarbete, ekonomisk och social tillväxt finns bara en lösning för framtiden: Amexit. De amerikanska Förenta staterna måste lämna Europa och Europa måste bli fritt och självständigt och få just sköta sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik på egen hand och ha full militär kontroll över hela Europas materiel, manskap och territorium.

  Europa måste återeuropeiseras och av-amerikaniseras: så får vi frid i La Grande Europe: från Lissabon till Vladivostok.

  Kommer Washington frivilligt ge upp sin ockupation av Europa (politiskt, tankemässigt, härskarmässigt, militärt och diplomatiskt) ?

  Svaret är naturligtvis nej, och därför har vi samma våldsproblem nu i Ukraina och Donbass som en gång Vietnam, Iran, Irak, Somalia, Afghanistan, Nicaragua, Colombia och många andra i den amerikanska kaoszonen.

  Avamerikanisera – återeuropeisera! Så återvinner Europas alla folk sin frihet och fred!

 10. Nu har Rysslands ordförandeskap för Arktiska rådet löpt ut, Norge har tagit över de kommande två åren.
  Som några kanske har hört finns det en internationell organisation som heter Arktiska rådet. Syftet med detta är att skapa samarbete mellan de länder vars territorium passerar in i polcirkeln, och därför har ett gemensamt intresse av att ta itu med frågor som rör Arktis, precis som en flod som korsar nationella gränser hanteras gemensamt så att ett lands agerande inte kan skada den andre.

  Det finns åtta medlemsländer – Kanada, Danmark, Finland, Island, Norge, Ryska federationen, Sverige och USA. Eftersom Grönland är en del av Danmark är dessa verkligen de åtta länderna med land inom polcirkeln, så man kan säga att Arktiska rådet har ett större mandat på papperet än säg Europeiska unionen eller Arabförbundet – alla berättigade nationer är medlemmar, så vad de än bestämmer sig för är en vanlig åsikt, inte enbart synen från ”i” folkmassan.
  Arktiska rådet gör verkligen ett värdefullt arbete i synnerhet på miljöområdet . Men av flera anledningar har det inte hållit möten på ett bra tag, inklusive COVID som vi fick veta.
  Varför? För 2021 till 2023 var Rysslands tur i den roterande stolen – och alla andra medlemmar, vad de än har att vinna, kan bara ha den relation med Ryssland som de är tillsagda att ha.

  Ryssland och västerländska nationer samarbetar varje dag på olika nivåer, sanktioner eller inte. Men USA säger vem som får ha vilken relation med Ryssland, och om ett annat västländskt land inte håller med är det för att de är psykiskt skadade, och att bara göra vad USA säger kommer att bota detta.
  Precis som med barn handlar allt om makt och inte om någons välfärd – och det är inte svårt att se varför USA anser att detta är nödvändigt i Arktis.

  Unipolär pol.. Nordpolen var tidigare ett begränsat område, som ingen fick flyga in i eller över. Begränsad av vem? USA, på grund av närvaron av några flytande baser där vid den tiden. Inget land äger faktiskt Nordpolen, och det finns konkurrerande anspråk på olika delar av den arktiska hyllan.

  Först etablerade Sovjetunionen en närvaro där, uppenbarligen snabbt följt av USA, och resten av de arktiska nationerna har följt efter, antingen i samarbete med eller i konflikt med varandra.
  Så intresset för Arktis är delvis militärt. Uppenbarligen skapar detta fellinjer när en av de åtta nationerna är i konflikt med de andra. Det hjälper inte att den stora majoriteten av de andra är NATO-medlemmar. Av de 8 medlemmarna är alla medlemmar i Nato utom Ryssland och Sverige. Om Sverige går med kommer Ryssland att omges av Nato i Arktis.

  Det är därför det inte har hållits några möten i Arktiska rådet sedan förra året – ingen vill arbeta med Ryssland sedan landet ingrep i Ukraina. Men det betyder också att allt arbete i Arktiska rådet är så mycket hokum. Men det finns fortfarande nytt hopp om att saker och ting kommer att fungera i en positiv riktning med bytet av ordförandeskapet, där Norge tar över efter Ryssland, dock inte särskilt mycket.

  NATO-medlemmar använder den som en politisk snöboll för att spela dess utökade politiska spel, och [mest troligt] på bekostnad av regionen som den är avsedd att skydda. Vilken skillnad gör konflikten mellan Ryssland och Ukraina för Arktis?

  Den främsta anledningen till att de andra medlemmarna inte kommer att samarbeta med Ryssland inom Arktiska rådet är det de vill använda Arktis för militära ändamål, eftersom det är där medlemmarna är i tvist. Allt bevarande och skydd av infödda folk är utformat för att skapa en stolpe som passar flottan att operera från, och ingen vill komma överens om vilka flottor och när.

  Detta bekräftas av det faktum att Arktiska rådet till och med har något sådant som ”medlemsstater”. Det mesta av Ryska federationens territorium inom polcirkeln är bebott av människor som skulle betrakta sig själva som ryssar. Men i de andra länderna är de arktiska invånarna ofta infödda folk – vad vi brukade kalla ”eskimåer” innan termen stämplades som politiskt inkorrekt.

  Några av dessa infödda folk har nådigt beviljats ​​observatörsstatus i Arktiska rådet. Medlemmarna röstar, observatörerna ser dem göra det. Men om Arktiska rådet enbart handlar om samarbete för att främja och försvara ett gemensamt arv, vem vet egentligen om detta om inte de infödda folken, som fick sitt arv borttaget av de europeiska inkräktarna och arrenderade tillbaka på den vite mannens villkor?

  Arktiska rådet fungerar inte ordentligt eftersom det handlar om makt utklädd till andra saker. Varför spelar det någon roll?
  Om länder i konflikt inte kan samarbeta i forum som inte har något att göra med den konflikten, hur kan konflikterna i sig lösas? Det enda svaret är vapenmakten – och som alla översittare på lekplatsen upptäcker kan du vara den starkaste idag, men det gör det bara mer sannolikt att ditt offer kommer att vara starkare i morgon.

  Den azerisk-armeniska konflikten löstes aldrig eftersom ömsesidiga sanktioner inte lämnade någon sida något annat val än att fokusera på att få sin egen tillbaka, som Azerbajdzjan nu har gjort. Arktiska rådet representerar ett gyllene tillfälle för alla dess medlemmar att utveckla gemensamma värderingar som kan bygga upp och inte förstöra, men medlemmarna är inte intresserade av att göra det, inte ens i en bakskogsorganisation som få känner till eller bryr sig om.

  Använder Ryssland för att bash The Wogs
  Nu har Rysslands ordförandeskap löpt ut, Norge har tagit över de kommande två åren och upprepar samma plattityder om vad den vill göra. Men den viktigaste punkten är att Norge insisterar på att rådets arbete ”kommer att spegla den nuvarande politiska verkligheten”.

  Fråga folken i de ryska arktiska regionerna om den nuvarande politiska verkligheten. Hur har det förändrats av Ukrainakonflikten?
  Effekten på dem kommer från västerländska sanktioner, inte någon förändring i deras förhållande till den ryska staten. Dessa sanktioner påverkar oundvikligen också de gränsöverskridande program som Arktiska rådet genomför och resultaten av dessa program.

  Den enda anledningen till att någon har gränsöverskridande program med länder som de inte nödvändigtvis står på vänskaplig fot med (tänk att Republiken Irland är det unionistiska Nordirland) är att alla sidor har mer att förlora på att inte arbeta tillsammans än vad de kan vinna genom att agera självständigt. Så hur ska Norge leda en organisation med åtta medlemsländer där sju är på ena sidan och en på den andra?

  Det finns två möjliga svar. Antingen säger Norge rätt saker för nu, men kommer att försöka hantera Ryssland på samma sätt som alla andra medlemmar. Eller det land som inte passar in kommer att behöva följa restens regler, inte genom att bli överröstad utan genom att tvingas uppfylla olika standarder för att erbjuda eller få stöd.

  Vissa länder hade fortfarande en läskunnighetskvalifikation för att rösta i levande minne. USA hade många exempel i sina södra stater, antagna som en del av de rasistiska ”Jim Crow”-lagarna som antogs efter slutet av återuppbyggnaden efter uppgörelsen om det omtvistade presidentvalet 1876.

  Men även vissa länder som nu har obligatorisk röstning, som Peru, tog en gång bort stora delar av sin befolkning genom att insistera på att de skulle visa att de kunde läsa och skriva på spanska, efter att ha avsiktligt nekats utbildning för att göra det. Närhelst de fick höra att de inte var demokratier, skulle dessa länder säga att det fanns någon form av väljarkvalifikation överallt, även om det bara var baserat på ålder och medborgarskapsstatus, och dessa var helt enkelt de lämpliga kvalifikationerna för deras demokratier, baserat på lokala omständigheter.

  Deltagandet i Arktiska rådet kommer hädanefter att baseras på att man klarar en ny form av läskunnighetstest. Det kommer automatiskt att förväntas att de västerländska nationerna vet hur de ska bete sig.
  Men även om alla kommer att insistera på att Ryssland är en fullvärdig medlem i Arktiska rådet, för att faktiskt göra något måste det bevisa att det uppför sig på ett visst sätt, säger rätt saker och fattar rätt beslut, när det utan tvekan antas att andra länder kommer att göra detta. Med andra ord, vad alla dessa infödda arktiska folk alltid har upplevt i händerna på de medlemsländer de råkar bo i.

  När han vägrade att slåss i Vietnamkriget, sade Muhammad Ali, i själva verket , ”Ingen vietkong har någonsin kallat mig en nigger”. Folken i Arktis är endast tangentiellt involverade i andras maktspel, men nu kommer Ryssland att isoleras för att legitimera dessa spel, och det finns all anledning att tro att samma princip kommer att tillämpas på hur många icke-representerade folk som helst ostraffat .

  Att differentiera människor genom att upprätta konstgjorda maktrelationer är inget nytt. Att använda en liten internationell organisation för att göra det är på något sätt ett bevis på framgången för större – det skulle vara svårare att pröva detta i till exempel FN.

  Men varför är Arktiska rådet den nuvarande platsen för sådana spel? Med tanke på dess relativa oklarhet, vore det inte bättre att böja västerländska muskler på en plats som detta kan skrikas från hustaken?
  Det finns två anledningar till att Arktis är i fokus för sådana manövrar vid denna tidpunkt. De är sammanlänkade av en faktor – Natos nuvarande strävan att hitta en ny roll för sig själv i en föränderlig värld.

  Av de åtta medlemmarna i Arktiska rådet är sex medlemmar i Nato och ett (Sverige) är ett kandidatland. Trots sitt läge har Kina uttryckt intresse för att gå med i Arktiska rådet och har redan varit en observatör, till stor del för att USA och Ryssland är medlemmar. Ju mer området domineras av Nato, desto mer kan det användas för att hålla Kina utanför, med Ryssland en till synes disponerad deltagare i detta.

  Den andra är att även om Nordpolen är hem för ett antal militärbaser och vetenskapliga installationer, är ingen av dessa permanent. Detta beror inte på att ingen äger stolpen, utan för att den inte är fysiskt stabil nog att stödja permanenta läger – och problemet blir bara värre.

  Så Arktis militära funktion är till stor del luft, som Laurie Anderson upptäckte. Varför är det viktigt just nu?

  Den brittiske premiärministern Stanley Baldwin blev excorierad för att ha lämnat de väpnade styrkorna uteslutna vid utbrottet av andra världskriget, men i själva verket hade han fört en politik för att stärka luftförsvaret, och trodde att markkrigföring skulle vara ineffektivt i en tid av ökad luftmakt. Det glöms ofta bort än Baldwin fick rätt i slaget om Storbritannien och de allierade bombningarna av Tyskland och Japan som avslutade den konflikten.

  Nato, med sin allt mindre tillförlitliga finansiering, har kommit till samma slutsats. För detta ändamål kommer det snart att hålla sina största flygövningar någonsin. Det är vad Arktis nu är till för, och därför måste Ryssland vara en del av den regionen för att visa upp sig, men hållas borta från dess funktion i verkligheten.
  Seth Ferris, undersökande journalist och statsvetare, expert på Mellanösternfrågor, exklusivt för onlinetidningen ” New Eastern Outlook” .
  Etiketter: Geopolitik , NATO

 11. Sverige och Finland har gjort mycket farliga vägval genom knytningen till USA/NATO.
  Nästa steg i USAs krig mot Ryssland kommer ske från våra länder, med förödande resultat.
  ”USA planlegger å bruke de nordiske NATO-landene for å øke sin militære tilstedeværelse i Arktis. I en nylig uttalelse fra Washington, er planen å bygge et stort våpenlager i regionen, med finsk og svensk støtte. Tiltaket vil øke militariseringen av Arktis betydelig, og har som mål å hjelpe USA med å overvinne russisk militær overlegenhet i regionen.”
  https://steigan.no/2024/04/usa-bruker-nordiske-nato-land-for-a-militarisere-arktis/

 12. 1. Genocide Joe bidet förlorar valet och drar sig tillbaka med sina ”ironclad diapers” till hell aviv
  2. Voldemort Kokainsky flyr också till hell aviv där han umgås med senilen

  –!Ukraina har nu ”bara sex månader kvar”, kan man läsa brittiska The Telegraph. Detta trots det nya miljardstödet från USA:s maktelit.

  Det ser dystert ut för Ukraina, trots att den amerikanska politikerklassen nu ska skicka ytterligare 60 miljarder dollar till proxykriget mot Ryssland.

  ”Ukraina har bara sex månader kvar”, kan man läsa i brittiska The Telegraph.

  Enligt tidningens Richard Kemp kommer de nya pengarna kanske kunna stabilisera frontlinjen, men inte göra det möjligt för Ukraina att ta initiativet på slagfältet och gå till offensiven.

  Detta bland annat för att det ”krigströtta” Ukraina helt enkelt inte har tillräckligt med trupper, och för att man inte verkar genomföra en så stor mobilisering som man behöver.

  ”Utmaningarna framöver är nästan oöverstigliga”, skriver Richard Kemp.

  Samtidigt har Ryssland skaffar sig en ”snabbt växande krigstidsekonomi” och byggt upp ”enorma styrkenivåer”, påpekar han. Ryssland har haft en helt annan nivå av beslutsamhet än Ukrainas allierade. Därför lyckas nu Ryssland avsluta på ett så framgångsrikt sätt, enligt Kemp.”

  • Världsexperterna är mycket oeniga. Kinas främste Rysslandskännare professor Feng Yujun ser fyra strikta punkter där Putin-Ryssland helt håller på att förlora kontakten i kriget. Professor Feng ser fyra punkter varför Putins krig håller på att gå förlorat i fyra sammanfattade punkter:

   1) Det hårda motstånd och den enighet hela det ukrainska folket visat upp;

   2) Det stora aktiva internationella stödet för Ukraina;

   3) Det moderna krigets natur, där krigsframgång är beroende av främst två kombinationer: tillgång till industrikapacitet och det som kallas för C4/ISR (ledning, kommunikation och underrättelser). Professor Feng påvisar tydligt hur Rysslands militära materiel inte på 30 år återhämtat sig från den stora post-sovjetiska de-industrialiseringen och där t.ex. utrustningen av fartyg, flygplan och andra system inte kan konkurrera med västligt tillverkad utrustning;

   4) Information. Vladimir Putin blir alltmer isolerad och har fastnat i en informationskokong där det både saknas korrekta underrättelser och dessutom system och förmåga att korrigera fel.

   Professor Feng noterar också två år efter det som år 2022 kallades ”gränslös enhetlig vänskap” så har tonen i politiska samtal från Kinas sida nu gått tillbaka till den kyligare normala, såsom den rådde innan krigsutbrottet. Professor Feng är verksam vid forskninginstitutioner vid universiteten i Beijing och Shanghai.

   Läs mera i https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qPp6bL/professor-Putins-forlust-i-ukraina-oundviklig

   • Än vältrar de Nuclear sig i sina illusionsnummer – numera kryddad med utsagor från en kinesisk Paasikivi 🥴. Hen heter Feng och har uttalat sig på Rothschild ägda economist vilket betyder att Fengs utsagor är lika lättvindiga som de Nuclears ditto i snart två år – värda NOLL och INTET med andra ord

    Vart är ukrozionazi på väg då? Här ges en detaljerad karta med vägvisningen till det slutgiltiga KOLLAPSEN🙌
    https://www.youtube.com/watch?v=N3KPa_OfbEw

    • Tja, kritiken är ännu hårdare på och bland de ryska militärbloggarna, om man nu läser dem. Många av dem inser att kriget redan är stagnerat och förlorat för rysk sida kombinerat tekniskt, underrättelsemässigt och politiskt.

     Att fronterna står stilla beror på högeffektiv kombinerad satellit- och drönarbevakning i realtid, som gjort slagfälten komplett livsfarliga för krigets största förlorare: flottans fartyg (de ryska törs inte ens vara kvar på Krym, jag tror inte ens i Balaklava-grottorna om de ens är i bruk, uppåt en fjärdedel av ryska örlogsfartygen kan vara långvarigt eller permanent försatta ur bruk, minst fem eller sex örlogsfartyg är helt utbombade eller sänkta) och dessutom båda sidors tanks: båda sorter materiel krigets mycket oväntade förlorare.

     Det ryska blixtkrigets anfall på Kiev på några timmar eller två-fyra dagar var det man förberedde sig på; inte två och ett halvt års full krigföring mellan två industriländer varav Ukraina har tillgång till mer än världens 40% BNP-industriländer.

     Den ryska ekonomiska industritillväxten i landet äts effektivt upp av en förmodad inofficiellt relativt hög inflation på säkert tvåsiffriga tal (den offentliggörs inte).

     • Johan ”vet” alltså något som inte ens IMF vet? Fantastiskt! Att rysk ekonomi på alla fronter går som tåget måste vara bittert i lågkonjunkturens västvärld där ”ekonomin” kan liknas vid en uppsminkad gris. Johan kan ju bara gå in på skyscrapercity.com Moscow projects så får du se hur ett land med sund ekonomi bygger nya bostäder! Du vet det här med real ekonomi övertrumfar västvärldens luftekonomier totalt!

     • De ryska ekonomiska siffrorna som släpps ut, precis som från alla andra länder, är varje lands helt egna statistik. IMF har inga egna hemliga mätkontrollanter som är ute på fältet och gör egna upptäckter.

      Det som är underligt med dagens ryska inflations- och räntesiffror är att den officiella inflationen uppges ligga kring 5-6% som oftast, medan Ryska Statsbankens styrränta ligger kring hela 16%. Ett mycket ovanligt förhållande, som synes.

      De här siffrorna håller inte ihop. Få länders styrräntenivå ligger så mycket över landets inflationstakt.

      Ibland handlar jag ryska grejer och vad jag hör från privata ryssar är att inflationen är hög och äter upp såväl lönehöjningar som besparingar, d.v.s. befolkningen märker inte av någon ekonomisk förhöjning i den egna tillvaron. De inofficiella siffrorna på att den ryska inflationen förmodligen och egentligen ligger på årsvis kring eller över 20-25% kan därför stämma.

      När ett land kraftigt börjar tillverka industrivaror som befolkningen inte kan köpa men får pengar för i handen att köpa (andra grejer för) så får det ekonomiska systemet ett kraftigt pengaöverskott samtidigt som utbudet på grejer är i det bästa detsamma men nu rentav minskar vad gäller västerländska firmor där t.ex. inga västliga bilar och annat inte finns till salu, så uppkommer automatiskt en krigsproduktionsinflation i det landet – vilket bör gälla det ryska samhället. Den inofficiella inflationen torde vara långt högre än de officiella ryska statistiktalen.

      Den enda ryska statistiken vi har är just den statliga ryska, men indikationerna på att den inofficiella inflationen vi också har är långt högre, torde vara den riktiga.

      De ögonvittnen vi ofta har bilder från, är att de flesta bostadsbyggena i storstäderna idag står stilla och att många gästarbetare från Centralasien nu lämnat dessa byggen har vi också – det tyder på att den ryska civila ekonomin börjar stanna av: produktionen har blivit (förvandlats till) militär och då ökar inflationen automatiskt. Idag sägs från många håll att hela 40% av den ryska statsbudgeten går till militär produktion, och det går naturligtvis ut automatiskt över all annan civil sektor i hela samhället.

   • Och så var det de här med verkligheten! En kinesisk ”expert” helt i klass med tomten Paasikivi som inte haft ett rätt hittills? Professor Feng kanske skulle byta namn till Bäng? Rena rama önsketänkandet från en femtekolonnare.

    • Professorn Du talar om har stått mycket nära Kinas regering, och de här kinesiska akademiska resonemangen kan Du finna på många håll i dagens Kina.

     Från Kinas sida upplevde den kinesiska diplomatiska kåren att man blivit (avsiktligt? oavsiktligt?) vilseledda vintern 2022 om den ryska krigsinvasionen som man inte förberetts på bli i så stor och utdragen omfattning.

     Detta är ju inte minsta nyhet. Kineserna har aldrig åtminstone offentligt haft en positiv syn på det ryska krigsagerandet i sin helhet.

     Att en akademiker i Kina uttalar sig hemlandet på detta vis innebär inte direkt att det är kanaliserat officiellt från UM i Beijing, men förmodligen mycket nära deras tänkande.

     Professorn är medlem i KKP och kan således knappast förtjäna ord som förrädare och femtekolonnare. I en välfungerande diskussion här kollegialt emellan bör vi faktiskt hålla oss borta från det opassande språkbruket.

     • Och vi vet att till skillnad från Paasikivi eller Feng så ljuger ALDRIG ukrozionazi tank kyrkogårdar

      https://sputnikglobe.com/20240426/a-bridge-too-far-latest-batch-of-us-weapons-not-reaching-ukraine-anytime-soon-1118125380.html

      Dessutom hände detta idag – ett tåg med militära vapen reducerades till SKROT av Rysslands TRÄFFSÄKRA missiler (från luften och marken)🤗🤗🤗
      https://www.rt.com/russia/596624-train-military-weapons-ukraine/

     • Färska siffror visar att 8,000 ukrozionai skickades till Lucifer på en vecka under det att ”ukrainska offensive” och ”ukraina vinner” hörs från de N

     • Om frågan var riktad till mig känner jag till mycket få uppgifter om döda och skadade. Dessa uppgifter släpps inte från någon deltagande sida, några officiella uppdaterade data finns inte. Såvitt jag ser det är detta kriget märkligt nu ett med en närmast stillastående front som hårt övervakas och närmast styrs av drönare och till deras hjälp satellitövervakning i realtid; en i det närmaste helt ny sort av krig vi inte sett någonsin förut; där örlogsfartyg (den ryska Svartahavsflottan är till vissa delar antingen helt sänkt, uppexploderad och har drivits från Krim till ryska fastlandet på kaukasiska sidan) och tanks/stridsvagnar verkar vara de stora förlorarna; ungefär som 1900-talets klassiska slagskepp: vi ser endast varsin nedgrävd front i 1915 års stil som svajar lite hit och tillbaka.

    • Precis så Benny

     Fråga till russofob: Vad kallas en bluff expert på Mandarin?
     Svar: Fåfeng

     Fråga till russofob: Säg ett svärord på Mandarin.
     Svar: Fy feng!

   • Jag är helt säker på att bakom den Fria Marknadens egocentrerade dimridåer finns en stabil, stark och gedigen vänskap mellan det två största länderna i Öster, Ryssland och Kina.
    Som jag ser det är det bara den militära alliansen mellan länderna som saknas, men den kanske växer fram nu när den Mulitipolära Världen håller på att förverkligas och den imperialistiska, kapitalistiska dominansen Pax Americana med det kostsamma kriget i Ukraina så sakteliga håller på att försvagas?

    • Skärningspunkten för Kina går vid att de ryska krigsäventyren inte får störa den kinesiska handeln med Europa och Nordamerika.

     Att Ryssland försvagas och isoleras ekonomiskt, politiskt och militärt är bara till Beijings fördel; man kan få billigare grejer liksom råvarupriser och en betydligt mjukare och tillmötesgående rysk motpart.

     Om Du brukar följa den skicklige kinesiske statsvetaren (politologen) Einar Tangen (ja, han tycks ha norska rötter); så brukar han föra de resonemangen. De ryska konflikterna får inte störa den kinesiska ekonomin och marknaderna.

     Alla internationella kinesiska banker och företag som har verksamhet på just internationella marknader och partners har redan år 2022 lämnat allt i Ryssland. På den ryska marknaden finns bara de unika kinesisk-ryska företagen kvar som bara är unikt verksamma i Ryssland men inte utomlands; allt för att Kina och de stora kinesiska företagen skall dras in i de stora sanktionerna direkt som indirekt. Kina är mycket noga med att inte utmana de stora sanktionerna mot den ryska ekonomin.

     Beijing navigerar tämligen elegant dessa dagar.

    • Hej Johan,
     Jag tror du försöker förvilla och förvränga för att förminska Ryssland eller omhulda den Västerländska Kapitalistdemokratin.
     Eller är den ”skicklige kinesiske statsvetaren” helt enkelt en dålig informatör.

     Istället säger SVT:s Asienkorrespondent att Ryssland är för Kina väldigt strategiskt viktigt och därför utöver handel så utökar Kina och Ryssland även samarbetet militärt.

     https://www.svt.se/nyheter/utrikes/blinkens-kritik-mot-kina-stodjer-ryska-krigsindustrin

     Det är mycket dåliga nyheter för Kapitalistväldet och USA:s utrikesminister Antony Blinken avslutade sin tredagarsresa i Kina utan några som helst framgångar för den relativa freden Pax Americana som går ut på att alla länder utanför USA:s Västerländska liberala Demokrati godtyckligen och när som helst kan attackeras.

     Det är detta brutala Välde som den Multipolära Världen och samarbetet stormakterna Ryssland och Kina effektivt kan sätta stopp för.

     Så om du är för en Världsfred som inte bygger på ett Västerländsk förtryck och övermakt så bör du genast vända ryggen mot Demokratin och sätta din tilltro till länderna i Öster Ryssland och Kina.

     Det är endast dessa två länder i samarbete, och ännu hellre flera, som är mäktiga nog att utmana den girige Borgarens Välde som föddes ur Industrialismen.
     Dock är nu Industrialismen så spridd över Världen att Borgaren inte mäktar kontrollen utan att regera hela Världen.
     Det är detta försök som brukar kallas ”Globalismen”

     Men som du kanske vet så finns där ingen ”Världsregerare” som hitintills lyckats.
     Det som står närmast är istället ett delat ledarskap över Världen som numera givits namnet Den Multipolära Världen.

     Jag har försökt lägga in den här kommentarer flera gånger men Global Politics tar inte emot kommentaren.
     Det är irriterande.
     Därför kapade jag bort sista stycket av kommentaren och försökte på nytt.

     • Bra talat, men imperialism är det vetenskapliga begreppet. För att avskaffa krigens oundviklighet måste vi förinta imperialismen !!!

     • Visst är världen på väg mot eller redan i en multipolär världsordning – men som jag brukar tillägga finns det inget som säger att den i sig automatiskt skulle bli mer fredlig. Jag tror däremot att stormaktsrivaliteten i olika former kommer att öka.

      Demokratin har förhoppningsvis kommit för att stanna. Alla alternativ i form av ärftliga styren och allehanda icke-valda diktaturer förskräcker.

      Ett fritt folk kan alltid styra sig självt.

      Det ryska styret av idag är en ny rysk ekonomisk överklass som inte vill lämna makten och sina maktpositioner och i långsam takt kör sitt land i botten, styrda av revanschistiska tankar och dåliga konservativa och reaktionära ideal från tiden före 1917 års omvälvningar. På denna väg kommer det ryska landet och folket inte komma att minsta utvecklas med helt improduktiva och öppet filosofiska fascistiska bas-ideal som Iljins och Dugins är dömda att helt misslyckas. Ryssland av idag är ett land som POLITISKT håller på att avveckla sig självt.

     • De socioekonomiska skillnaderna är större i USA och Gini-koefficienten större. ”Demokratin” har stora brister i länder som Sverige och USA. 2015 ansåg 15 % i Sverige att de hade politiskt inflytande mellan valen enligt Medborgarutredningen, ledd av liberalen Olle Wästberg. Därefter har demokratin försämrats med spionerilagen, hanteringen av Nato och DCA mm. I USA måste presidentkandidaterna ha tillgång till många tiotals eller hundra+ miljoner dollar, vilket innebär en slags korruption i systemet och många vuxna saknar rösträtt. Se t.ex. https://www.globalpolitics.se/sverige-ansluter-sig-till-usas-harskarmakt-natomedlemskapet-ar-odemokratiskt-och-oklokt/

     • Visst redaktören. Vi har massa statistik som är både plus och minus för all utveckling.

      Skillnaden idag är att amerikanska studenter kan i Amerika demonstrera mot sitt lands Israel-politik och vi svenskar mot DCA-avtalet och tyskar mot de högernationalistiska partierna i landet med krav på förbud mot partiet AfD.

      Men ryska folket tillåts inte demonstrera alls. En ung kvinna som bar Lev Tolstojs välkända roman ”Krig och Fred” i handen till den eviga lågan i Aleksandersträdgården intill Manegen (bakom Kreml) blev för en tid sedan häktad.

      Är inte det lika tråkigt likaså? Är det den nya, alternativa världsordningen vi bör införa som ersättning för vår egen demonstrationsrätt; på Odenplan, amerikanska Campus och i Berlin och Dresden mot högernationalismens aggressiva tillväxt i Europa (finansierad som oftast av putinisterna i Kreml).

      Är det då det nya goda alternativet?

      Jag tror ingen med hjärtat till vänster kan ens överväga det.

     • Visst kan studenter i USA protestera. Hundratals gripna, blir avstänga från undervisning, mister studentbostad etc.

     • En av alla som har lagt ut dessa bilder som visar polisvåld i USA mot fredliga demonstranter skriver: Detta är inte Ryssland. Iran, eller Kina, detta är USA:

      Marwa Osman skriver:
      Välkommen till Amerika.. 🇺🇸 Landet som undertrycker friheter.
      https://twitter.com/Marwa__Osman/status/1783851151068168586

      Here’s Väldigt brutalt hon går lugnt framåt och man tar fatt i henne och kastar henne mot marken och bryter armarna bakåt för att fängsla henne.
      @EmoryUniversity
      economics professor Caroline Fohlin knocked to the ground with her head on the concrete. Her glasses are thrown off. She shouts “I’m a professor”

      https://twitter.com/UICProfWatch/status/1783625176887799938

      Professor Seyed Mohammad Marandi skriver:
      Hon är ordförande för filosofiavdelningen vid Emory University i USA. Hennes universitet är fortfarande helt tyst om hennes arrestering tillsammans med andra som deltar i en anti-folkmordssamling på campus. Tror någon fortfarande på nonsens i den ”fria världen”? De är värst.
      En kvinna på videon som förs bort av polis.

      https://twitter.com/s_m_marandi/status/1783761945553719337

     • Anders Romelsjö,
      Har du varit på politikernas Manifestation på Gubbängen idag?

      ”Stor uppslutning vid manifestation i Gubbängen – över tusen samlade
      Över tusen personer samlades på lördagen i en antirasistiska manifestation i Gubbängen i södra Stockholm – som svar på attacken mot ett politiskt möte tidigare i veckan, där maskerade män gick till våldsamt angrepp.”

      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stor-polisinsats-vid-manifestation-i-gubbangen

     • Jag tycker det bra att du hade förhinder och dåligt att så många var där.

      Nu tror jag de Naucler är stolt över dig därför jag förmodar han också tycker det är bra att många var där (för att försvara demokratin).

      Jag tycker istället det är bra att de här ”syltburkslickarna” får smaka på sin egna medicin.
      Jag hoppas du lägger märke till att de nu utnyttjar Polisens bästa resurser till något som var långt mindre än mord, våldtäkter och sprängattentat i hyreshusen.
      För där handlar det mer om att beklaga och för de här Demokratins representanter att rädda sina egna ansikten (=förmåner).

      Den här extremvänstern sjunger gärna om revolutioner men egentligen är de reformister.
      De vill verka inom systemet.
      Inom den Borgerliga Demokratin.
      Förmodligen är det en följd av de misslyckades med revolutionen och tog den administrativa vägen genom demokratin istället.
      Problemet är bara att Borgaren regerar Demokratin och lätt lindar vänstern runt sina fingrar som undersåtar åt sin Borgerliga Demokrati.
      Som vakthunden som får köttstycket och genast slutar skälla.

      Medan jag har lärt mig nu att revolution endast blir möjlig om det befintliga går i kaos vilket har hänt två gånger i Ryssland.
      Dels 1917 och dels 1991.
      Då kom de stora förändringarna.
      USA har visst också varit med om någon liknande revolution för länge sedan men den vet jag mindre om. Det blev där inbördeskrig i varje fall.

      I postlådan fick jag idag en broschyr från Socialdemokraterna som bl.a. säger att Sverige håller på att splittras och glida isär.
      Och för detta vill de tydligen ha min hjälp.
      Det här är i samband med EU valet och den första punkten Socialdemokraterna vill är mer pengar och militära resurser till kriget i Ukraina.
      Vi kan nog påstå det här är ett krav från alla Riksdagens partier och därmed hela Demokratin.

      Så varför stötta dem?
      Jag skulle aldrig kunna tänka mig sätta min fot hos dem där på Gubbängen.
      Jag vill istället ha ett annat politiskt system som återskapar den trygghet Sverige och svenskarna en gång hade naturligtvis hellre bättre vilket din blogg står för. Ett bättre Sverige, eller en bättre Värld.

      Men jag tror det är säkrast vi försöker börja hemma först innan vi försöker förbättra hela Världen.
      För den gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

      Och det kanske är just det som hänt här i Sverige?

      https://www.friatider.se/liberaler-i-gubbangen-hanas

      Efter vad du upplever, vad tycker du Demokratin är värd på skala mellan 1 och 10?

     • Så bäste kollega Arbetarklass, det är bättre då om pöbelns våld och den starkes rätt alltid segrar? Typ USA skulle ha vunnit i Vietnam? Apartheidregimen segrat i Sydafrika? Israel kan helt sönderbomba hela Gaza och med tvång fördriva två och en halv miljon palestinier ut i egyptiska öknen?

      Är det verkligen denna den starkes rätt, som fascismen förespråkar, Du verkligen vill se? Ärligt talat tror jag faktiskt inte det.(Vi har ju samtalat i flera år, så jag tror inte Du tänkt igenom slutsatsen helt och fullt).

     • de Naucler gör sitt allra bästa för att få mig att framstå som något jag inte är.

      Hela min mening går ut på:
      Varför försvara ett ruttet system?

      Kan inte herr de Naucler förnimma vart vi är på väg?

      Förfallet är så allvarligt att SVT Public Service nu tvingats att starta en artikelserie de kallar ”Framsteg”.
      Smidigt sätt att släta över alla misslyckanden och hotbilder, eller hur?
      Precis samtidigt som vi intalade att all propaganda kommer från Ryssland.
      Johan de Naucler nickar instämmande och håller med?

     • Tack för svar liksom fråga.

      Internet är ofta bra för egentliga små sakfrågor och detaljer, men knappast de stora och ofta väldigt komplexa och komplicerade sammanhangen.

      Vår ordkolumn här räcker liksom inte helt till och alltför få önskar bry sig heller.

      Men den enkla frågan är, när allt kommer omkring, vad i all sin dar vi skulle ersätta allmänna, jämlika och fria politiska val med; när precis alla länder i världen, som just saknar dessa egenskaper, kämpar hårt och ger sina liv för sina hemländers förbättrade politik?

      Jag tror det var Churchill som en gång uttryckte stor skepsis för den allmänna demokratin, men drog ändå slutsatsen att alla andra alternativ ändå, när allt kommer omkring, är långt mycket värre (och våldsammare vill jag tillägga).

      Demokratin är den enskildes jämlika personliga rättigheter och möjligheter tillsammans med alla sina andra medmänniskors precis likadana rättigheter och möjligheter, liksom skyldigheter.

      Och efter 500 års europeisk politisk utveckling genom renässans och upplysning och alla våra sammanlagda politiska erfarenheter så har vi inte ännu funnit något överlägsnare alternativ.

      Politiken är som den egna trädgården: ju mer man jobbar på den ärligt, desto bättre blir den. Potiomkinkulisserna av falska trädgårdar gör sig faktiskt inga besvär och lurar få.

     • Nuvarande demokratiska system har stora brister även i Sverige. 15 % av svenskar ansåg 2015 att de hade politiskt inflytande mellan valen (Medborgarutredningen, Olle Wästberg). Sedan har den försämrats. Var finns demokratin i det ekonomiska systemet?

      CHurchil citat ””Det bästa argumentet mot demokrati är en fem minuters konversation med den genomsnittliga väljaren.”
      ””Många regeringsformer har prövats och kommer att prövas i denna värld av synd och ve. Ingen låtsas att demokrati är perfekt eller allvis. Det har faktiskt sagts att demokrati är den värsta regeringsformen utom alla de andra som har prövats då och då. ”

     • Johan,
      Demokratin är en erövrare men Världen kommer göra motstånd.

      https://www.friatider.se/homosex-forbjuds-i-irak

      Det är som ett stort kulturkrig där jag tror Demokratin till slut kommer förlora.
      Förlora därför kultur och tradition är starkare än Västerlandets progressiva Borgerlighet med målet att ”äga” Världen.
      Glöm ej heller att både äldre kultur och tradition även finns inom Västerlandet, ja t.o.m. inom USA trots sin kortare historia vilket gör Västerlandet känsligt för söndring och splittring.
      Konservativa rörelser i Västeuropa är inte på tillbakagång, de går tvärt om framåt istället.
      Jag tror du kommer få uppleva att det inte längre är vänsterns tid vi lever i.

      Ta snabbexemplet och vänsterikonen Greta Thunberg.
      Är hon fortfarande lika populär som för några år sedan?

 13. Euforin kring det här amerikanska stödpaketet till Kiev-regimen liknar alltmer den hängdes önskan om ett längre rep.

 14. Ryssland har omintetgjort 6 av de 31 Abrams som skickades till ukrozionazi – var sjätte Abrams som skickades till ukrozionazi regimen är skrot med andra ord 🤗. Ändå fabulerar russofob om ”ukrozionazi seger” och annat rappakalja på mandarin🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • USA har förbjudit ukrainarna att använda Abrams vid fronten då de visat sig vara precis så usla som riktiga militära experter varnade för efter krigen de var med i innan Ukraina. Det var alltså dåligt beväpnade och dåligt utbildade motståndare som lurade USA:s militär att tro att Abrams var bra men verkligheten kom ikapp till slut!

   • Det var drönare som slog till dessa stridsvagnar rakt ovanifrån. Inga stridsvagnar tycks stå emot detta med en rejält tillräcklig och tilltagen sprängkraft.

    Vad vi ser är ett sant, nytt krigföringsfenomen: drönarnas och drönarkrigets uppkomst och de stora örlogsfartygens (istort sett är hela ryska Svartahavsflottan satt ur spel möjligtvis med undantag för dess ubåtar) och stridsvagnarnas nedgång och svaghet: pansarets fall, kort och gott.

    Abrams-vagnarna har ju andra svagheter: de måste gå på en särskild sorts bränsleblandning och dess luftfilter tydligen manuellt rengöras två gånger per dygn. Knappast optimalt i en jordbruksbygd som svarta jorden i Ukraina och Sydryssland.

    • Ryssland har nu börjat förse sina stridsvagnar med ett skal liknande en sköldpadda.
     Detta skal ska skydda mot drönarattacker.

     Abrahams-vagnarna har en turbinmotor som visserligen ger vagnen snabb fart men har andra svagheter.
     Bränsletörsten ska vara enorm och kanske fordrar liknande flygbränsle.
     De ryska stridsvagnarna tror jag har konventionell dieselmotor.
     Dock högeffektiv sådan.
     Ryssland har fördel. De gör dugliga stridsvagnar och framförallt många.
     Skadade vagnar tar de hand om för renovering och skickar sedan snabbast ut till fronten igen.
     Ryssland har haft stora materiella förluster, men de har förmågan att ersätta.
     Viktigare för Ryssland är de strategiska vinsterna.
     Framgångar som sakta men säkert pågår hela tiden men som tonas ned av Västvärlden för risken att krigsmaterielen till Ukraina ska minska.

     Västvärlden menar att vinner Ryssland kriget går Västerlandets Demokrati förlorad.
     Den som kan förklara varför, får till mig gärna dela med sig den kunskapen.

 15. När man ser vad som händer i Ukraina, bör man ha Syrien i tankarna. Allt hänger ihop, vapen som Väst skickar till Ukraina har gått till extremistgrupper i Syrien. Israel har skickat vapen till nynazister i Ukraina finns bra dokumentärfilmer som Max Blumenthal gjort i GrayZone.

  Var det någon som verkligen trodde på att man bombade sönder Syrien för att skapa demokrati
  Nu kan man knyta ihop flera trådar, när man har bättre kunskaper om vad som egentligen hände.

  Natali Morris i Redacted som är ett nyhetsprogram som skall ta fram nyheter som MSM inte visar.
  I denna intervju med Kevork Almassian från Syrien analys, så vill hon få svar på varför Israel bombar oavbrutet Syrien.
  Det handlar alltid om Israel, nyligen i en intervju sa även f.d. överste Douglas macGregor som var med i Irak-kriget att han sagt att han ville att USA skulle dra bort sina styrkor från Irak. Han fick då till svar: Vi måste vara kvar för att se till att Irak får en statsledning som är vänligt inställd till Israel.

  Otroligt vilken skicklig propaganda verkstad som USA har, som lyckades få större delen av världen att tro på historien om den fruktansvärda diktatorn, som gjorde att man bombade sönder ett helt land. OPCW har i februari 2024 gått ut med en rapport att det förmodligen var ISIL som kemgas bombade invånarna i Syrien, alldeles för sent kom den rapporten, som finns på deras webbplats..

  Kevork har följt händelserna i Syrien, där han är uppvuxen och är armenier.
  Han säger att det var CIA som konstruerade kriget i Syrien (William Van Wagenen har skrivit en bok, med mycket fakta om hur CIA arbetade under flera år i Syrien i förberedelse för detta krig)

  Kevork säger att Syrien har alltid varit ett stöd för Palestina, de har hjälpt motståndsrörelsen med militära råd och vapen.
  USA har under flera år försökt få Syrien att skriva under ett fredsavtal med Israel, där de viktigaste punkterna var:
  De måste avsluta sina förbindelser med Hizbollah och Iran
  De måste sluta hjälpa Palestina
  De skall låta Israel få Golanhöjderna som de ockuperar på syrisk mark
  Ingenting stod det om demokrati, bara att man skall ha den politik som USA vill.

  Så precis som alla krig som USA skapar under ”Demokrati Parollen”, är bara en bluff, för att få andra länder att acceptera USA:s krig på USA:s villkor.

  Så att bomba sönder Syrien blev ett hårt slag för PALESTINA . Är man för Palestina bör man vara för Syrien, för Palestina behöver Syrien.

  https://twitter.com/TheRedactedInc/status/1775155912296010099

 16. Det har förvånat en att Hoover Institution, dagen före (16/7 2014) kraschen av MH17 (17/7 2014). hade en nyhet på sin webbsida där rubriken var: ”Plane Crash Pressure on West over Ukraine”
  Passade på att ta en skärmbild. Det är ett antal år sedan. Det går inte att hitta nyheten längre på nätet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here