”Sverige ansluter sig till USA:s härskarmakt – Natomedlemskapet är odemokratiskt och oklokt”

1
1471

Detta (ovan) är titeln på en debattartikel av Göran Thernborn i Aftonbladet 19 juli. En av de få artiklarna i denna fråga som publicerats i den etablerade pressen. Därför återger jag hela artikeln nedan. Och lägger till ett par länkar till artiklar inom ämnesområdet som publicerats här.

Den svenska högern har nått sitt stora mål alltsedan 1945, att bli en del av det amerikanska imperiet. 200 års framgångsrik svensk freds- och neutralitetspolitik har övergivits för en USA-ledd krigsallians. Blir det ett tredje världskrig ska Sverige absolut vara med. Det har både Andersson och Kristersson lovat NATO – men inte svenska folket.

Med stormaktens fräckhet och makt att vända språket efter sina intressen kallar USA sin dominans av världen en ”regelbaserad internationell ordning”, något som naiva svenska utrikespolitiker köpt billigt. I själva verket avviker USA ständig från internationella regler. Efter det kalla kriget och dess politiska skiljelinjer och speciella regler har USA främst blivit världens översittare med militära invasioner i Afghanistan och Irak och med trupper i Syrien och med ensidiga ekonomiska ”sanktioner” mot länder, organisationer och individer.

Varje år uppmanar FN USA att häva sanktionerna mot Kuba. Utan resultat. USA har också ratificerat mycket färre FN-konventioner än andra länder. Landet har ställt sig utanför Konvention om klusterammunition och den Internationella Brottsdomstolen, och man satte ett tag en av dess åklagare på sanktionslistan. Nonchalerandet av, eller föraktet för, världens viktigaste regelskapande organisation blixtbelystes nyligen. Fem länder i världen har inte lämnat någon enda rapport om sitt arbete för de 17 mål för hållbar utveckling som FN ställde upp 2015: Haiti, Jemen, Myanmar, Sydsudan och USA.

USA har vänt bort från en regelbunden världsordning av frihandel och fria kapitalrörelser till en koncentration på nationella ”säkerhetsintressen

Propagandan om en ”regelbaserad internationell ordning” är extra fräck, eftersom USA nu inte bara brutit mot Världshandelsorganisationens USA-inspirerade regler, utan kastat om hela det internationella spelet, eftersom Kina framstod globaliseringens vinnare. USA har vänt bort från en regelbunden världsordning av frihandel och fria kapitalrörelser till en koncentration på nationella ”säkerhetsintressen”, med strategiska export- och importförbud, investeringskontroll, speciella nationella subventioner, militärallianser och staters maktkamp. Till och med geografins regler ändras. Indiska Oceanen och Stilla Havet ingår numera i Nordatlanten, där den Nordatlantiska fördragsorganisationen NATO ska operera.

Den nya amerikanska världsordningen är en vän-fiende-värld, utan allmängiltiga regler. Det innebär en strategisk reträtt, ett erkännande av att USA inte kan göra hela världen till lärjungar. Men samtidigt en strategi för att behålla resten av världsmakten.

USA är den sista innehavaren av en nordatlantisk världshärskarmakt, en vit kristen missionerande dynasti som etablerades för cirka femhundra år sedan, i Spanien. Sverige har nu länkat sig vid denna åldrande härskardynastis fortsatta maktanspråk på världen. Det är ett oklokt och antidemokratiskt beslut. På sikt kan jorden inte styras av en maktelit med bas i en krympande tiondel av världens befolkning.


Redaktören:
Läs gärna andra artiklar om dessa frågor. Många har publicerat på Globalpolitics.se!
Artiklar om regelbaserad internationell ordning på Globalpolitics.se.
Åtta motsägelser i den imperialistiska ”regelbaserade ordningen” – en av artiklarna

Artiklar om Nato på Globalpolitics.se

Föregående artikelMordet på Burkina Fasos Thomas Sankara – Afrikas Che Guevara
Nästa artikelBill Gates strypgrepp på vanliga medier. Skrämmer mig och andra.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Nato propagandan som fick äga rum under förra året har fått mej att på riktigt ogilla Public service. Om jag kunde skulle jag dra mej ur avgiften, men avgiften är tydligen en tvångströja när man jobbar med lön utan MINSTA makt att ändra detta. Svt och dess Nyhetsprogrammen Agenda och Aktuellt pumpade sönder ALLT vad man kunde DAGLIGEN. Inga andra frågor fanns heller på tapeten när man pressade dom olika soc ministrarna med ständiga Nato frågor på bästa sändningstid DAGLIGEN. Där statsministern Andersson och försvarsminister Hultqvist stod i spetsen. Soccarna behövde svänga 360grader och totalt svika sina väljare för att Nato ansökan ens skulle kunna vara möjligt. ALLA andra frågor fick stå åt sidan när reportrarna från både Svt och övriga clownerna bokstavligt talat ångade på utan MINSTA lilla stopp om Nato. Man kunde EJ tro på det man läste och hörde DAGLIGEN. Det var fan häpnadsväckande och så otroligt ensidigt i TV och tidningar. Höger partierna passade självfallet på att attackera utan motstycke. Detta var ju deras chans. De tog sedan ENDAST några månader att göra 360graders svängen och ljuga för sina väljare, där man HELT korkat lyckades genomföra ett av svenska historiens vidrigaste kupper, utan att svenska befolkningen fick något att säga till om. Maj månad förra året var ansökan redan skickat efter 200års alliansfrihet som tjänat oss så otroligt väl. Utan några som helst MINSTA lilla debatter där andra sidan fick komma till tals. Och utan MINSTA lilla seriöst debatt om vad detta historiska också innebär. Då på alla punkter, bla Ekonomiskt, militärt, politiskt, diplomatiskt och huminitärt, INGET. Det gick ju rekord fort på ENDAST några månader från vintern 2022till våren 2022 där i maj när kuppen genomfördes. OCH utan att folket heller fick säga sitt, TROTS att samma år var riksdagsvalet också. Man hade kunnat genomföra folkomröstning också i nära anslutning till detta. Vi har sedan dess blivit öppet förnedrade också genom processen, som tills idag faktiskt inte ens är klart, då Erdogan och parlamentet EJ genomfört omröstningen. Även om det bara är en tidsfråga som det ser ut nu. HELA processen var så otroligt vidrigt. Det var ensidigt och HELT KORKAT utan motstycke. Vad innebär detta för all framtid framöver? För våra barn. Vad innebär detta för Sverige både försvar säkerhet och utrikespolitikiskt? Ekonomiskt, diplomatiskt, huminitärt, militärt och politiskt, med mera? Detta är ett av svenska historiens vidrigaste kupper utan MINSTA lilla tvekan, efter 200års alliansfrihet som tjänat oss så otroligt bra, men som kastades HELT åt papperskorgen som om INGET har hänt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here