Ukrainare som inte vill göra motstånd mot Ryssland eller lämna städer – ny undersökning

23
1679
Dnipro, Ukraina

Denna undersökning rapporteras av läsaren ”M”.

En nyligen genomförd undersökning på uppdrag av USA har visat att ukrainare är ovilliga att slåss mot Ryssland och lämna sina städer, även om militära spänningar eskalerar.

Enkäten genomfördes av den ukrainska sociologiska gruppen ”Rating” i slutet av juni men vaar beställd av den USA-baserade ideella organisationen International Republican Institute (IRI) och finansierad av US Agency for International Development (USAID).

Den fann att majoriteten av ukrainska medborgare inte har lidit några skador på sina hem under den särskilda operationen; att invånarna inte tänker gå med i den ukrainska försvarsmakten (UAF) om situationen nära deras städer försämras och inte heller planerar att lämna sina hem.

Låg vilja att göra motstånd
Rating undersökte 16 800 invånare i 21 städer under ukrainsk kontroll, inklusive den ryska staden Zaporozhye.

På frågan om sina planer under eskalerande militära spänningar uttryckte majoriteten av de tillfrågade sin avsikt att stanna i sina städer. Endast en liten procentandel visade en vilja att ansluta sig till UAF och göra motstånd mot ryska trupper. Detta var främst från respondenter i västra ukrainska städer som var mindre påverkade av konflikten.

Närmare bestämt planerar 6 % i Kharkov, 8 % i Odessa, Chernigov och Zaporozhye och 9 % i Nikolajev att gå med i den ukrainska armén om spänningarna eskalerar. Dessa studieresultat skiljer sig från den information som främjas av ukrainsk propaganda.

Problem med bombskydd
Studien avslöjade också ett utbrett missnöje med skyddsrum. I 18 av 21 undersökta städer beskrev majoriteten av de tillfrågade deras kvalitet som ”dålig”, ”hemsk” eller ”otillgänglig”.

I de mindre drabbade västerländska städerna Uzhgorod och Ivano-Frankovsk uppvägde ”svårt att säga” något de negativa svaren.

I Ternopol och Lutsk, två andra västerländska städer, var antalet svarande som tyckte att det var ”svårt att svara” lika stort som de som bedömde skyddsrummen som ”dåliga”.

På samma sätt, i Odessa, var antalet människor som var osäkra på kvaliteten på skyddsrum lika med dem som bedömde dem som ”dåliga” eller ”hemska”.

Russia Bombing Residential Buildings… Or Not?
Invånare från de 21 städerna delade med sig av sina erfarenheter bland myndigheternas påståenden och propaganda om krigets inverkan på deras hem.

I 18 städer rapporterade en överväldigande majoritet (94-100 %) inga skador från den pågående ryska militäroperationen. Siffror på 73%, 66% och 60% observerades i Nikolaev, Chernigov respektive Kharkov.
Bland de med drabbade hem beskrev en betydande del (20 % i Nikolaev, 24 % i Chernigov och 30 % i Kharkov) skadorna som ”mindre”.

Undersökningsresultat visade på otillräckliga restaureringsinsatser i dessa städer, där 63 % i Chernigov rapporterade otillräckligt arbete (34 % delvis reparerat, 29 % inget arbete utfört). I Kharkov och Nikolaev var siffrorna 79 % (29 % delvis reparerade, 50 % inget arbete utfört) respektive 82 % (20 % delvis reparerat, 62 % inget arbete utfört).

Noterbart är att invånarna till övervägande del finansierade sina egna hemreparationer, med 71 % i Nikolaev, 45 % i Kharkov och 77 % i Chernigov som personligen finansierade renoveringar. Endast 19 % i Nikolaev, 46 % i Kharkov och 12 % i Chernigov rapporterade att statliga medel användes för återuppbyggnad.

I Chernigov spelade finansiering från välgörenhetsorganisationer, stiftelser och internationella organisationer (26 % respektive 13 %) en betydande roll och överträffade statligt bistånd.

Totalt sett förväntade invånarna inte statligt stöd för återuppbyggnad av bostäder. Ett stort antal, som 65 % i Nikolaev, 47 % i Kharkov och 71 % i Chernigov, uttryckte sin avsikt att personligen återställa sina hus, trots att de återstående skadorna inte reparerades.

Konstiga svar om emigration
Majoriteten av de tillfrågade (51-72 %) avslöjade att deras nära släktingar inte emigrerade från Ukraina eller ens flyttade inom landet efter att fientligheterna började. Intressant nog, bland de tillfrågade ukrainska medborgarna, uttryckte endast en liten andel (1-4%) av de runt 5 700 med släktingar som emigrerade utomlands att deras släktingar hade åkt till Ryssland.

Dessa fynd är anmärkningsvärda med tanke på FN:s rapport om 6,33 miljoner ukrainska flyktingar världen över, med 1,28 miljoner som söker skydd i Ryssland, det högsta antalet bland något annat land.

Undersökningsresultaten lämnar utrymme för tre möjligheter: antingen stötte forskarna av en slump på individer vars släktingar inte åkte till Ryssland, invånare i ukrainskt kontrollerade städer är för skrämda för att erkänna sina släktingars emigration till Ryssland, eller så kan de publicerade resultaten av IRI-studien inte vara helt korrekt.

En betydande andel av invånarna i olika ukrainska städer uttryckte motstånd mot att Ukraina går med i Nato. I Odessa var det 47 %, medan siffror på 38 %, 31 %, 28 % och 28 % observerades i Kharkov, Dnepr, Nikolaev respektive Zaporozhye.

Omvänt fanns det högsta stödet för NATO-medlemskap i västra Ukraina, särskilt i Lvov, där 92 % röstade för. De fem städerna med flest ja-röster (88-92 %) fanns alla i västra Ukraina: Lvov, Lutsk, Ivano-Frankovsk, Ternopol och Rovno.

En anmärkningsvärd opinionsskillnad mellan västra och sydöstra Ukraina kvarstår.

Dessutom erkände majoriteten av invånarna i stora sydvästra ukrainska städer, inklusive den Kiev-kontrollerade ryska staden Zaporozhye, att de pratade ryska hemma. Enligt studien bekräftade 61 % i Nikolayev, 66 % i Dnepr, 67 % i Zaporozhye, 78 % i Kharkov och 80 % i Odessa detta. Dessutom rapporterade 38 % i Kiev och 41 % i Chernigov också att de pratade ryska hemma.
Källa: https://sputnikglobe.com/20230715/ukrainians-unwilling-to-resist-russia-or-leave-cities–survey-1111872286.html

Föregående artikelDe 25 reglerna för desinformation och propaganda
Nästa artikelMordet på Burkina Fasos Thomas Sankara – Afrikas Che Guevara
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Den delade sökningen av ”M” är mycket intressant och jag kompletterar med chefen för DPR:s kommunistiska parti, Boris Litvinovs delade tankar om omfördelning av makten i världen, bekämpning av fascism och mycket mer intressant att veta, särskilt Rysslands väg till förändring enligt Litvinov (engelsk tal, manuskript, transkription)

  https://youtu.be/dObF7xawkCI

 2. Intressant undersökning. Jag rekommenderar alla att lasta ner HELA rapporten.

  https://www.iri.org/resources/eighth-annual-ukrainian-municipal-survey-april-may-2023/

  Se sida 154 för fördelning Ukrainsk talande och Rysk talande, som förklarar skillnaderna som man ser i statistiken.

  Andra intressanta avsnitt finns på sida 134 om anslutning till EU. Andelen Ja är mycket större än den var när Sverige gick med.

  Kanske mest intressant är andelen Ja till NATO på sida 136

  Om kampen mot Ryssland och attityden mot dem som valde att lämna Ukraina hittar man på sida 111. Kan inte vara kul att komma tillbaka om man var i vapenför ålder…

  Det som är entydigt är att man är stolta över Ukraina och dess framtid.

  Blev faktisk lite överraskad av att finna denna rapport på Global Politics…

  • Jag själv läste den ursprungliga rapporten på ukrainska och fann den i generella drag -i sin längre helhet- över 150 sidor långa rapporten mycket pessimistiskt sett för någon som helst Putin-rysk framtid för Ukrainas del; en kalldusch för Kreml helt enkelt.

   • Från Moon of Alabama
    ”The failure of the Ukrainian counter-offensive and its lack of any viable way to win the conflict seems to be sinking in.

    Who wants to write or read about the huge strategic mistake the Biden administration committed when it blackmailed Ukraine as well as its other vassals, especially when the beltway gang is strongly in favor of another Biden presidency. The alternative, another round of artificially Trump-ed up chaos, seems unbearable to them.

    This despite further evidence that Biden’s policies and influence were always for sale, especially to foreign bidders.

    That is, by the way, another scandal that is not allowed to be on the front pages the Washington ’elite’ is filling for the commons’ consumption.”

    Källa: https://www.moonofalabama.org/2023/07/something-amiss.html#more

    Härnäst kommer västmedia dreven gå in i en djup depression. En rad märkliga trams nyheter lär fylla västmediers spalter framöver.

    Vi andra gläds åt Rysslands seger. Slava Rossia!!!

  • Tack Kent, för din inlägg som gjorde att lag läste hela rapporten och inte endast de avsnitt som den gode ”M” valde ut för sina syften.

   Till din lista av intressanta punkter kan jag lägga sid 48 ”How would you rate the quality of each of the following services and/or public goods that are available in your city?
   ELECTRICITY/POWER SUPPLY”
   Trots Rysslands försök att med terrorangrepp slå ut elförsörjningen har denna fått högre poäng i maj 2023 jämfört med maj 2021.

   • @Anders 21 juli, 2023 At 20:14
    ”…inte endast de avsnitt som den gode ”M” valde ut för sina syften.”

    Det är en artikel från Sputnik som jag översatt, ingenting annat. Är du och Kent missnöjda med vad artikeln tagit upp få du klaga hos Sputnik.

    Varför har du inte uppmärksamat rapporten innan min översättning av artikeln??

    • Ja du ”M”, jag kanske inte läser alla rapporter som finns på nätet så det var just ditt inlägg som gjorde mig uppmärksammad på den.

     Att du valde att översätta artikeln från Sputnik, som i sin tur givetvis valde ut de delar som stödjer deras agenda behöver vi inte ens diskutera. Det är ju självklart.

     • @Anders 22 juli, 2023 At 16:45
      Var och en har friheten att läsa och översätta vad man själv vill. Du kan aldrig tvinga mig eller någon annan att läsa en rapport på 150 sidor!! Inte heller Sputnik är skyldig att ta upp i en artikel allt enligt ditt önskemål.

      Är denna rapport sanningsenligt? Har inte författarna en tydligt agenda med denna rapport?

 3. ”Neither the colossal resources that were pumped into the Kiev regime, nor the supply of Western weapons, tanks, artillery, armored vehicles and missiles helped. The delivery of thousands of foreign mercenaries and advisers who were most actively used in attempts to break through the front of our army did not help either.

  Hatching their revanchist plans, Polish authorities don’t tell their people the truth. The truth is that the Ukrainian cannon fodder is clearly not enough for the West, so they plan to use new consumables – the Poles themselves, Lithuanians, and the list goes on. All those who the West will not feel sorry for”

  Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin, 2023-07-21

 4. Igår natt jämkades ett antal ställen där terrorist planer mot Rysslands smides. Alla mål träffades och operationen var ett dunder succé 🤗🤗🤗🤗🤗🤗

  ”Last night, the Russian military carried out strikes with high-precision long-range sea-based weapons at facilities where terrorist attacks against Russia were being prepared with the use of combat unmanned aerial vehicles,” the ministry said. The goal of the strike has been achieved, all designated objects have been hit, the ministry concluded.”

  Källa: https://sputnikglobe.com/20230721/russia-strikes-ukrainian-facilities-where-terrorist-attacks-prepared-1112035276.html

  OBS: Allt detta sker under dett att lögnimperiets medier förkunnar ”Ryssland har slut på X Y Z.

  Notera också att varje gång västs Lügenpresse hojtar ”slut på krut”, så slår Ryssland olika mål på ett kännbart sätt. Så också igår natt.

 5. Om inte de delar som nu kontrolleras av Ryssland ingår i studien är det väl inte så kostigt att så få släktingar påstås ha flytt till Ryssland. De som gjort det är väl huvudsakligen från områdena i Syd och Öst där en majoritet röstade på Janukowich 2006 och 2010.

 6. Ivan Katchanovski: ”The Maidan Massacre Trial and Investigation Revelations: Implications for the Ukraine-Russia War and Relations”
  https://brill.com/view/journals/rupo/8/2/article-p181_5.xml

  RT analys av artikeln:The big lie behind modern Ukraine: Why does Kiev refuse to properly investigate the mysterious 2014 ‘Maidan massacre’?
  For almost ten years officials have refused to find the culprits, despite plenty of eyewitness accounts and evidence
  https://swentr.site/russia/579602-big-lie-behind-modern-ukraine/

 7. Med andra ord en helt annan bild av verkligheten än den Rysslands fientliga bild som den intensiva falska USA propagandan länge har arbetat på att skapa åt svenskarna genom MSM och Public Service. Bara undrar, när och OM, kommer svenskarna att vakna till och fatta vad som pågår, eller kommer svenskarna att gå samma väg som tyskarna förra seklet.

  • Svenskarna vakna? Det är ca 20% som vaknat resten sussar vidare och tror att Sverige är den ”bästa av världar” vaggade till sömns av en propagandaapparat som får den i DDR att framstå som modest. Vilket brutalt uppvaknande det kommer att bli för en del och de flesta kommer att förneka efteråt att de blivit lurade av MSM..

 8. Tycker synd om dom många ukrainare som med tvång och även vissa fall med våld, tvingats till fronten. Kunnat se på nätet hur ukrainska säkerhetstjänsten tvingat in män i bilar och kört dom iväg. Det finns tusentals män som lyckats ta sej till Rumänien vet jag, för att undkomma säkerhetstjänsten och kriget. Det har tydligen varit lättare av någon anledning att ta sej den vägen, genom Rumänien för dessa tusentals männen som EJ velat kriga. Sedan finns det självfallet till Polen och Ungern också dit tusentals män åkt för att slippa. Men även till Ryssland faktiskt är det massor. Har ALDRIG sett att någon av västliga massmedierna någonsin nämnt dessa männen, totalen är ju 10tusentals män i vapenför ålder som annars hade tvingats gå till fronten. Jag ser fortfarande framför mej att denna vidriga proxyn tar slut efter sommaren så att förhandlingar inleds till hösten. Då motoffensiven HELT gått till skogen med massiva ukrainska förluster också. Men man kommer INGET vart. Det dör tusentals män för varje onödig vecka som går. Man kommer från Ukraina fortsätta dom vanliga terroristattackerna från vecka till vecka som man gjort HELA krisen. Flesta av dessa terroristattacker stoppas ju av ryssarna, men flera har under krisen också gått igenom. Det vittnar Krimbron om senast nu då 3civila oskyldiga dog. Man har under hela krisen gett sej på dom rysktalande befolkningen också i Donbass regionen, så som man gjort sedan 2014. Men samma gäller söderut från Donbass längs hela kustlinjens städerna, som Cherson och Krim hållet. Dvs längs hela frontlinjen. Man kallar dessa oskyldiga civila ryssar för kollaboratörer, för att rättfärdiga sina vidriga krigsbrott och tortyr. Journalister, statstjänstemän, konstnärer och övriga HELT oskyldiga civila barn och vuxna. Det är MASSOR man kommit undan med, och detta är högst pågående DAGLIGEN. Nej det går åt skogen för Ukraina tyvärr. Ser framför mej att förhandlingar inleds till hösten nu, då ryssarna fortsätter mangla sönder det som finns kvar av denna såkallade motoffensiven. Och tiggaren Zelenski har EJ förändrats ett dugg, med sina Usa Nato uppbackare. Det blir lära sej läxan hårda vägen istället, med total ukrainsk nederlag

 9. Det finns skäl att anta att en stor del av dem som svarat inser att deras svar kan komma i fel händer och ge negativ påföljd. Det gäller frågor som handlar om lojalitet inte sakfrågor om de drabbats av skador på sina hus m.m.

  • Självklart kan inte Lars Drake acceptera att svaren är ärliga och speglar de tillfrågades åsikter och ställningstagande. Svaren är ju till övervägande del mycket positiva för både Ukraina som stat och ukrainska ledningen.

   Låt oss t.ex. göra tankeexperimentet att de tillfrågade till ca. 90% önskar ett inträde i ”Customs Union of Russia, Belarus and Kazakhstan”, istället för att ca 90% önskar inträde i EU. Hade då Lars Drake haft samma misstanke?

   • Hur vet du och vi något bestämt om omfattningen av social önskvärdhet i svaren? Att de kan spela stor roll i en krigs- och krissituation förefaller rimligt.

    • Du menar att personerna som svarade har känt en press från ”social önskvärdhet” att ge lågt resultat på frågan What do you plan to do in the event of aggravation of the war situation near the city? I will join the Armed Forces”
     Kan de ha känt att övriga medborgare förväntar sig av dem, att de inte vill gå med i de väpnade styrkorna?

     Att notera: När det gäller just den frågan har artikeln från Sputnik som ”M” översatt, valt att ta med de städer där minst antal svarande valt att svara att de kommer att gå med i de väpnade styrkorna.
     Notera att det svarsalternativ som flest valt är ”I will stay where I live now”, något som Sputnik och ”M” väljer att bortse ifrån. Cherry picking…

     För att återgå till din fråga om social önskvärdhet så hoppas jag att du tar upp den när du har någon artikel som presenterar t.ex. opinionsundersökningar i Ryssland eller av Ryssland ockuperade områden i Ukraina.

     • Vet inte. Naturligtvis mycket socialt önskvärt att säga att man då går med i de väpnade styrkorna.

     • Allmänt anser jag att man bör ta opinionsundersökningar med en stor nypa salt när de genomförs under förhållanden som de i Ukraina idag. Även en del av det som görs i Ryssland om syn på presidenten kan ha en påtaglig bias. En betydande del av min forskning har baserats på egna opinionsundersökningar.

   • Opinion undersökning hit och opinion undersökning dit. Irrelevant för utgången av Nato/USAs krig mot Ryssland. Hela väst och Nato/USA förlorat på ett pinsamt sätt. Världen ser det. Världen ser också att LNADET G är på väg. Världskartan behöver således ritas om snart. Givet allt detta så är den viktigaste frågan som återstår hur kommer väst och Nato/USA slicka sina hybris sår? 🤣🤣🤣

    Alastaire Crookes mycket läsvärda krönika nedan ger en inblick
    https://thealtworld.com/alastair_crooke/a-bonfire-of-the-vanities

 10. Vem är Volodymyr Zelensky? Vad vet vi egentligen om Voldemort?
  I nedan artikel avslöjas skojaren.

  ”Amidst Russia’s impending Ukraine invasion last month while the rest of the world was panicking, there was one man with nerves made of steel who was as stoically calm and nonchalant as a monk meditating amidst an earthquake. Ironically, the Zen monk urging Western policymakers not to exaggerate the Russia invasion threat lest foreign investors and tourists flee the country was none other than the credulous president of Ukraine.

  Either President Zelensky was too naïve to understand the consequences of the imminent invasion or he not only had forewarning but in fact had a vital role in orchestrating the Russo-Ukraine War during his three-year presidency in order to accomplish the top-secret mission assigned to him by his mentors in Western intelligence agencies.

  Born to Jewish parents in a town in central Ukraine in Jan. 1978, his early life remains shrouded in mystery.

  “He grew up as a native Russian speaker”, with virtually no knowledge of Ukrainian. Volodymyr Zelensky was groomed by covert CIA operatives in Ukraine since his student life while he was studying law at the Kryvyi Rih National University.

  Instead of pursuing a legal career, he chose acting as a profession at the behest of his influential patrons to gain nationwide publicity, particularly through comedy television series “Servant of the People” in which Zelensky “prophetically played” the role of the Ukrainian president.

  In fact, his production company Kvartal 95, which produces films, cartoons and television shows, was generously funded by deep pockets of Western security agencies. Comically exposing corruption and sleazy dealings of Ukraine’s politician and oligarch, the series “Servant of the People” aired from 2015 to 2019 and struck a chord with Ukrainian masses.

  Western security agencies not only lavishly funded his obscure media organization but also introduced him to a clandestine cabal of illustrious Hollywood producers and directors adept in psychological warfare and public relationing. The media success of “Servant of the People” is attributed as much to the efforts of the employees of Kvartal 95 as to the skill of international media organizations specializing in global opinion-making.

  Riding on the wave of media publicity, Zelensky won a landslide presidential election in 2019. Later, his political party, which he “coincidentally” named “Servant of the People,” won an overwhelming victory in a snap legislative election held shortly after his inauguration as president.

  Since 2019, after being elected president through questionable methods, Zelensky has surreptitiously been working on a clandestine project to foment a crisis with Russia on a flimsy pretext. Not only did he scornfully rebuff the Russian proposal but he also let Ukraine’s security forces stage joint military exercises and naval drills alongside NATO forces in the Black Sea right under Russia’s nose. His reckless disregard for the suffering of Ukrainian masses and suicidally provoking Russia into an armed confrontation aside, he is merely a pawn in the grand scheme of things.

  Despite his Jewish background, he didn’t hesitate in collaborating with Ukraine’s infamous Azov Battalion, officially part of the National Guard of Ukraine, that has been widely acknowledged as a neo-Nazi volunteer paramilitary force connected with foreign white supremacist organizations.

  Azov Battalion was initially formed as a volunteer group in May 2014 out of the ultra-nationalist Patriot of Ukraine gang, and the neo-Nazi Social National Assembly (SNA) group. As a battalion, the group fought on the front lines against pro-Russia separatists in Donbas, the eastern region of Ukraine.

  A few months after recapturing the strategic port city of Mariupol from the Russia-backed separatists, the unit was officially integrated into the National Guard of Ukraine on November 12, 2014, and exacted high praise from then-President Petro Poroshenko. “These are our best warriors,” he said at an awards ceremony in 2014. “Our best volunteers.”

  Military Escalation in Ukraine? Influx of Weapons, Mercenaries and Foreign Fighters

  The unit was led by Andriy Biletsky, who served as the leader of both the Patriot of Ukraine (founded in 2005) and the SNA (founded in 2008). In 2010, Biletsky said Ukraine’s national purpose was to “lead the white races of the world in a final crusade … against Semite-led Untermenschen [inferior races].” Biletsky was elected to parliament in 2014. He left Azov as elected officials cannot be in the military or police force. He remained an MP until 2019.

  These forces were privately funded by oligarchs – the most known being Igor Kolomoisky, an energy magnate billionaire and then-governor of the Dnipropetrovska region. In addition to Azov, Kolomoisky funded other volunteer battalions such as the Dnipro 1 and Dnipro 2, Aidar and Donbas units.

  The Mint Press News recently reported [1]:

  “Zelensky’s presidential bid in 2019, which saw him win 73% of the vote, was successful on the basis that he was running in order to combat corruption and create peace in the country but, as the leaked documents known as the Pandora Papers revealed, he himself was storing funds in offshore bank accounts. Zelenskyy’s campaign was at the time boosted and bankrolled by Israeli-Ukrainian billionaire Igor Kolomoisky – who was himself accused of stealing $5.5 billion from his own bank.

  “Muslims seem to be a major issue for the Azov Battalion. The Islamophobia present not only in Azov, but also in the National Guard of Ukraine, came through strongly on social media as the official National Guard site glorified the Azov Battalion as they dipped their bullets in pig fat. The video was directed at Muslim soldiers from Chechnya who are fighting on the side of Russia and were described as orcs by the National Guard on Twitter.”

  In June 2015, both Canada and the United States announced they will not support or train the Azov regiment, citing its neo-Nazi connections. The following year, however, the US lifted the ban under pressure from the Pentagon. In October 2019, 40 members of the US Congress led by Representative Max Rose signed a letter unsuccessfully calling for the US State Department to designate Azov as a “foreign terrorist organization” (FTO).

  In Feb. 2019, The Nation Magazine published a detailed think piece: “Neo-Nazis and the Far Right are on the March in Ukraine” [2], elaborating Ukraine’s far-right militant groups’ xenophobic and white supremacist political ideology.

  “Then-Speaker of Parliament Andriy Parubiy cofounded and led two neo-Nazi organizations: the Social-National Party of Ukraine (later renamed Svoboda), and Patriot of Ukraine, whose members would eventually form the core of Azov.

  “Even more disturbing is the far right’s penetration of law enforcement. Shortly after the Maidan coup in 2014, the US equipped and trained the newly founded National Police, in what was intended to be a hallmark program buttressing Ukrainian democracy. The deputy minister of the Interior—which controls the National Police—is Vadim Troyan, a veteran of Azov and Patriot of Ukraine.

  “In 2015, the Ukrainian parliament passed legislation making two WWII paramilitaries—the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN) and the Ukrainian Insurgent Army (UPA)—heroes of Ukraine, and made it a criminal offense to deny their heroism. The OUN had collaborated with the Nazis and participated in the Holocaust, while the UPA slaughtered thousands of Jews and 70,000-100,000 Poles on their own volition.”

  Notwithstanding, despite “heroically staying” in Kyiv and “valiantly mounting” the public-relationing offensive on the Western media while the city is being surrounded by Russian forces, there is no risk to Zelensky’s personal safety. The Washington Post reported [3] on March 5:

  “The possible Russian takeover of Kyiv has prompted a flurry of planning at the State Department, Pentagon and other U.S. agencies in the event that the Zelensky government has to flee the capital or the country itself. ‘We’re doing contingency planning now for every possibility,’ including a scenario in which Zelensky establishes a government-in-exile in Poland, said a U.S. administration official.

  “Zelensky, who has called himself Russia’s target No. 1, remains in Kyiv and has assured his citizens he’s not leaving. He has had discussions with U.S. officials about whether he should move west to a safer position in the city of Lviv, closer to the Polish border. Zelensky’s security detail has plans ready to swiftly relocate him and members of his cabinet, a senior Ukrainian official said. ‘So far, he has refused to go.’”

  It’s obvious from reading between the lines the security detail of Zelensky not only includes operatives of Ukraine’s domestic security service, the SBU, but also highly skilled special-ops professionals of several Western security agencies, including the formidable CIA and NSA, who would whisk him away across the border to Poland as soon as it becomes clear the capital is about to fall to advancing Russian forces.

  In fact, private military contractors in close co-ordination and consultation with covert operators from CIA and Western intelligence agencies are not only training Ukraine’s conscript forces in the use of caches of MANPADS and anti-armor munitions provided by the US, Germany and rest of European nations as a military assistance to Ukraine but are also directing the whole defense strategy of Ukraine by taking active part in combat operations in some of the most hard fought battles against Russia’s security forces north of Kyiv and at Kharkiv and Donbas.

  Famous for hosting CIA’s black sites where alleged al-Qaeda operatives were water-boarded and tortured before being sent to Guantanamo Bay in early years of the war on terror, in Poland alone the US military footprint now exceeds 10,000 troops as the majority of 15,000 troops sent to Europe last month went to Poland to join the 4,000 US troops already stationed there. The airfields and training camps in the border regions of Poland have a become a hub for transporting weapons and militants to Lviv in west Ukraine, which then travel to battlefields at Kyiv and in east Ukraine.

  The Washington Post report further notes:

  “During an official visit, a Ukrainian special operations commander told Rep. Michael Waltz (R-Fla.), Rep. Seth Moulton (D-Mass.) and other lawmakers that they were shifting training and planning to focus on maintaining an armed opposition, relying on insurgent-like tactics.

  “Ukrainian officials told the lawmakers that they were frustrated that the United States had not sent Harpoon missiles to target Russian ships and Stinger missiles to attack Russian aircraft, Moulton and Waltz said in separate interviews.

  “As the Russian military struggles with logistical challenges — including fuel and food shortages — Waltz anticipates that the Ukrainians will repeatedly strike Russian supply lines. To do that, they need a steady supply of weapons and the ability to set improvised explosive devices, he said. ‘Those supply lines are going to be very, very vulnerable, and that’s where you really literally starve the Russian army.’

  “‘You can’t ship them to Ukraine at the last minute and expect some national guardsman to pick up a Stinger and shoot down an aircraft,’ he said. Continuing a resistance campaign will require continued clandestine shipments of small arms, ammunition, explosives and even cold-weather gear. ‘Think about the kinds of things that would be used by saboteurs as opposed to an army repelling a frontal invasion,’ Moulton said.”

  Clearly, planning and preparations are well underway to lure Russia into NATO’s “bear trap project,” a term borrowed from the Soviet-Afghan War of the eighties when Western powers used Pakistan’s security forces and generous funding from the oil-rich Gulf States for providing guerrilla warfare training and lethal weaponry to Afghan jihadists to “bleed the security forces” of former Soviet Union in the protracted war.

  The impending fall of Kyiv in the face of Russian blitz is a forgone conclusion that even Western policymakers acknowledge that Ukraine’s conscript military and allied irregular militias are simply not a match for Russia’s professional security forces in regular warfare.

  The tumultuous last three weeks since Russia’s invasion on Feb. 24 were only the prelude to a long and sordid saga of ensuing war of attrition mounted by myriad heavily armed militant outfits nurtured by Western powers against global and regional adversaries, as happened in Afghanistan, Iraq, Libya and Syria.

  Zelensky is being prepared as a “charismatic savior” to lead a protracted and bloody insurgency against Russian security forces in Ukraine. Although cutting a dashing figure sporting military fatigues and urging compatriots to rise up in arms against “Russian invaders” in sentimental addresses while at the same time pandering to NATO patrons to provide military assistance and impose harshest sanctions on the Kremlin, what exceptional act of valor has Volodymyr Zelensky performed thus far? Has he ever been in the line of fire on the frontlines of the Russo-Ukraine War?

  Taking advantage of gullible audience’s innate predilection for hero worship, the mainstream media is projecting Zelensky as a messiah waging a crusade against a rival power that dared to stand up to NATO’s further eastward expansion into Russia’s traditional sphere of influence. The public-relationing rationale of live-broadcasting his hateful and violent speeches to the parliaments of Europe and the United States is as much to give publicity to an expendable stooge as to vilify and internationally isolate an arch-foe on the global stage.”

  Författare Nauman Sadiq
  Källa: https://www.globalresearch.ca/who-is-volodymyr-zelensky/5774491

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here