Åsa Linderborg: Sverige är extremt – vad det än gäller

15
1918
bild:iidebate.org

 

En läsare informerar om denna intressanta artikel av Åsa Linderborg i Aftonbladet. Ett utdrag nedan:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3EKLOM/sverige-ar-extremt-vad-det-an-galler

Jag har följt Nato-processen med både fasa och illvilja.

Med fasa, eftersom Sverige så lätt har visat sig kunna dra feta streck över rättigheter vi nyss såg som grundläggande. Dessutom är jag rädd på riktigt, att upptrappning av Östersjöområdet ska försämra det säkerhetspolitiska läget. Den nyvunna ”tryggheten” är förmodligen en chimär.

Men jag har också varit fylld av genuin skadeglädje, eftersom hyckleriet avslöjats på högsta nivå inför öppen ridå. Ingen kan längre påstå att Nato är besjälat av idéer som ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”.

Den globala nyliberalismen har gått in i en auktoritär fas. Det är ingen vacker syn.

En stillsam konsensus kring alliansfriheten har förbytts i en dogmatisk tro på Nato som den enda vägens politik. Allt annat avfärdas som landsförräderi.

Vår utrikespolitik har inte varit självständig på åratal, men nu har vi även tystnat om kärnvapenspridningen.

Det är så mycket med oss och Nato som är opratat.

Ska vi behöva skicka ut våra värnpliktiga på vilka Nato-uppdrag som helst? Vad ska vi skära ner på för att finansiera medlemskapet och upprustningen?

Det är en myt att Sverige är ”landet Lagom”. Vi är extrema, i vilken fråga det än gäller: avregleringarna, metoo, pandemin, yttrandefriheten, identitetspolitiken. Flyktingmottagandet, från den ena ytterligheten till den andra.

Världens mest jämlika land blev i ett huj en nation med flest miljardärer per capita. Vi trodde oss vara immuna mot högerpopulister och nyssnazister, nu är det de som styr.

Och medierna ställer upp på hjärnvaskningen, alltid lika väldresserade.

Föreställ er Tyskland, Frankrike, Storbritannien, eller Norge och Danmark för den delen, i vår situation – de skulle haft debatt och rejäla ordskiften. De skulle aldrig gått med på bannbullan, att ”nu måste alla ta ett säkerhetspolitiskt ansvar”, så därför ska vi inte prata om vad Nato egentligen är och vad ett medlemskap faktiskt innebär.

Det är en vansinnig värld vi lever i, och Sverige har helt gett upp ambitionen att göra den vettigare.

Föregående artikelFå civila offer i Ukraina-kriget jämfört med USA:s krig
Nästa artikelDe 25 reglerna för desinformation och propaganda
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Extrema vad gäller kriminalitet, bankmaffia, skuldberget, rättsväsendet m m förutom det som nämns i artikeln ovan!

 2. Håller med till 1000procent. Bra artikel av Åsa. Måste stuckit i ögonen på många kan jag tänka mej, då det är Aftonbladet. Visst är det så. Och vad gäller nedskärningar har dessa redan börjat på stor skala från förra året med denna högst korkade regeringen. ALLT för att finansiera Nato medlemskapet och allt vad det innebär kommande åren. Det är brutala summor som ärligt talat stör mej. Det är synd när man talar om dessa historiska summor som går HELT till papperskorgen. Nyligen igen skickades det ytterligare HELA 6miljarder till Ukraina, och det tar EJ slut där. Vi har skickat 23miljarder till Ukraina och detta kommer fortsätta. Men utöver detta har man redan i år skjutit över ytterligare 20miljarder extra till försvaret, utöver dom 117miljarderna dessa redan har. OCH nästa år skjuts det till YTTERLIGARE 12miljarder extra utöver dessa 20miljarderna extra i år. Vilket gör att vi hamnar på hisnande 150miljarder till försvaret nästa år, för att med tvångströja visa att vi menar allvar med Nato medlemskapet. Det är bara att räkna dessa 2åren nu. Det är HELT otroligt att dessa summor som skulle göra rena mirakel på välfärdens alla områden, HELT går till papperskorgen istället. Måste säga att dessa historiska summorna ärligt talat stör mej MYCKET. Självfallet kommer nedskärningarna fortsätta. Denna högst korkade regeringen kan inte dölja detta heller, med sina vidriga lögner åt höger och vänster. Det är så synd. Mvh J.A

 3. Intressant.
  Åsa Linderborg verkar ha förstått.

  För att demokrati över världen ska uppnås måste nationalstaten krossas.
  Därför nationers särprägel förhindrar en gemensam demokrati.
  Nationens hinder för världsrevolutionen var redan kommunisterna helt ense om.
  Att sedan Sovjetkommunisterna gjorde Ryssland till Centralmakten i Sovjetunionen vara bara så självklart att det inte gick att ifrågasätta.

  Vilken sorts demokrati behöver jag knappast förklara när vi alla i Västvärlden lever med den.

  Det ”självklara” landet Ryssland med sin stora yta, rika naturtillgångar samt unik befolkning med särpräglad kultur och stark tradition blir därför det största och viktigaste målet för den Västerländske borgaren att eliminera och överta.

  Ett försök från Väst gjordes redan den 22 juni 1941 men misslyckades på grund av för hårt ryskt motstånd.
  Ett kraftfullt motstånd som nu ser ut att upprepa sig när Västvärlden ånyo försöker angripa Ryssland via Ukraina.

  Jag har redan läst önskemålen på statliga SVT Public Service.
  USA och Västvärldens plan med Ukraina är att utplåna den ryska kulturen där och göra Ukraina Västerländskt.

  Det är den penningstinne och girige borgarens sätt att erövra världen.

  Svenska Socialdemokraterna ropar: Ja, hurra! Mer demokrati världen!
  Svenska Vänsterpartiet svarar: Vi är med er, men vi kanske vill förändra några detaljer.

  Den nakna sanningen är att alla partier i vår svenska riksdag följer borgarens väg att öka sin makt och egendom över hela vår värld.

  • SVENSK EKONOMI ÄR PÅ VÄG ATT KOLLAPSA.
   https://tsargrad.tv/news/shvedskaja-jekonomika-na-grani-kraha-welt-razvejal-mif-o-evropejskom-blagopoluchii_829898

   Den tyska tidningen Welt skingrade myten om europeiskt välstånd. Den svenska ekonomin, som en gång ansågs vara en av de mest motståndskraftiga, är nu på randen av kollaps.
   Welt-krönikören konstaterade att Sverige är i stora problem idag. Hög inflation, en fluktuerande växelkurs, kaos på bostadsmarknaden, en hög och oupphörlig tillströmning av migranter som var och en behöver betala bidrag – allt detta kan fälla den svenska ekonomin.
   Samtidigt noteras att problemen som undergräver det svenska välbefinnandet inte dök upp omedelbart, utan ackumulerades under decennier.

   Observera att många europeiska länder för närvarande upplever ekonomiska svårigheter. De är förknippade med förkastandet av billig rysk gas och enorma utgifter för Ukraina. Vi tillägger att om Sverige tas in i Nato så kommer problemen med ekonomin att förvärras, eftersom landet kommer att behöva avsätta en viss andel av BNP till försvaret varje år.

   • Danmarks lösning på att finansiera Nato och Ukrainakriget var att spola helgdagar! Sverige har inte så många kvar att spola med första maj borde vara det självklara valet. Nationaldagen som ingen firar kan också spolas…

 4. Det ska tydligen inte förekomma några offentliga debatter om viktiga politiska frågor som Nato och EU och det verkar våra politiker vara helt överens om kan man konstatera. Debatterna existerar inte och lyser med sin frånvaro, trots majoritetens efterfrågan.
  Varför saknas dessa oerhört viktiga debattämnen? Jo, För att svensk” public service” är en politisk diktatur och demokratin är en fasad som de målat om efter sina politiska behov. MSM (medierna) är köpta av näringslivet och storfinansen där givetvis även våra politiker har ekonomiska intressen. På samma och liknande sätt är det sedan länge i USA. Folket har ingenting att säga till om.
  Jag vill inte längre läsa och höra ordet ”demokrati” i mainstream medierna, eftersom det bevisligen endast ha blivit en löjeväckande ”floskel” som kan användas till precis vad som helst.
  Svenska folket har sedan en tid blivit översköljda med ideliga propagandalögner till den grad att de är outhärdliga.

 5. Den västerländske borgaren som alltså en del av er antar är överens med imperiet om det berättigade i det som pågår. Men Ryssland var ett bra ställe att investera i tills US/UK bestämde nåt annat. Och Kina är på alla sätt en naturlig partner för neutrala investerare som inte har fientliga avsikter.
  Jag tror inte alls på att detta handlar om den västerländske borgaren utan helt och hållet om anglosaxernas maktlystnad och uppblåsthet. Genom sin massiva opinionsbildande makt kan de hjärntvätta hela väst. De har ju sen länge stimulerat en avancerad vetenskap för det ändamålet och har ingående analyserat studerat och manipulerat med resultatet att de mycket väl behärskar teknikerna. Det har blivit en tillämpad vetenskap lika framgångsrik som den tillämpade krigsteknologin.

  • ”Men Ryssland var ett bra ställe att investera i tills US/UK bestämde nåt annat.”

   I Västvärlden tror jag det är samma borgare här som där.
   Liberaler med skiftningar men som drar åt samma håll.
   EU är idag borgarens sammanhållande kraft.
   Till US/UK imperiets tjänst.

   Vad den Västerländske borgarens Rysslandsaffärer gäller så var det i en tid då Västvärlden trodde de kunde linda Ryssland runt sitt finger.
   Sovjetunionens kollaps gav den Västerländske borgaren hybris och blodad tand.

   Nu skulle det göras ”goa affärer”.
   Så blev det till viss del också tills den nationalistiska rörelsen i Ryssland vaknade och satte stopp för Västerlandets plundring.
   Det var i den vevan Poutin blev president.

   Ryssland är riktat mot Väst vilket gör USA/UK nervöst då de känner sin hegemoni hotad men Ryssland vet av erfarenhet också vilken svikare Västerlandet och deras demokrati är.

   Så länge Västerlandet är en demokrati med världsmakt-ambitioner så tror jag bestämt det måste finnas en klar gräns mellan Öst och Väst för att Östvärlden ska överleva.

   Sovjetunionen behövde denna gräns.
   Varför skulle den inte behövas idag?

 6. Dessvärre blir Åsa Lindeborgs kloka ord bemött med samma respekt som att ropa i öken där resultat saknar svar.
  Det är på den katastrofala utförsbrant vårt mjuka landet lagom befinner sig.
  När inte ens när ett parti med beteckningen Socialdemokratierna orkar försvara den öppna debatten då ser det mörkt ut får vår stolta åsiktsfrihet och mycket sköra solidaritet.
  Vi har dessvärre redan passerat en gräns som inte fick passeras genom att frångå demokratins kärnvärden och lägga ett stort våt täckte över den fria debatten. Frågan om vår medlemsansökan till Nato visar hur illa det är ställt.
  Så sker ytterst effektivt med väl beprövad metod där band av allmän självcensur sakta obemärkt växer och stegvis kväver det fria ordet.
  En djävulsk metod tillämpad i nära historisk tid.
  Så nog borde detta exemplet vara ett varnande exempel.

 7. Sant, Sverige ser extremt ut betraktat utifrån. Självcentrerat, arrogant, respektlöst, och agerar som om landet vore en förebild för andra. En moralisk och humanitär stormakt. Förebilden är snarare ett skräckexempel som ingen vill ta efter. En diktatorisk makteliten som styr autokratiskt och aldrig lyssnar till folkets behov, än mindre tillfredsställer behoven

  En historia dök nyligen upp här på Weixin-WeChat flödet, framförd på amerikansk engelska med västerländska skådespelare.

  Sonen i USA familjen var måttligt intresserad av att utveckla sig och studera. Fader förmanade honom att detta var den enda rätta vägen till välstånd och att undvika fattigdom. Sonen ville inte lyssna så en dag tog fadern med sonen och besökte fattig lantbrukarfamilj på landet.

  När dom kom hem hade besöket tydligt gjort intryck på sonen.

  -: Far, vi har en tomt på 200 kvadratmeter, dom har 400 tunnland. Vi har en pool att bada i, dom har en hel flod, och där finns fisk att fånga. Vi har en hund, dom har tre hundar. Vi har en bil, dom har både bil och en traktor. Vi omges av trafikbuller och föroreningar, dom omges av fågelsång och ren luft.

  Tack far för att du visade mig hur fattiga vi är.

 8. Inte ett ord om det socialdemokratiska arbetarpartiets svek.
  En vämjelig beställningsartikel från den köpta medelklasskvinnan.

  • Kan mycket väl vara så.
   En välbetald tjänst på Arbetarrörelsens tidning Aftonbladet ställer sina särskilda krav.
   Vill det sig riktigt illa kan offentliga personer som pratar bredvid mun om den respekterade demokratin få sin och familjemedlemmars bankkonto avslutade och ett normalt liv i demokratin blir omöjligt.
   Fastän demokratin predikar vitt och brett om åsikts- och yttrandefrihet som de menar är en stor anledning till att andra samhällssystem snarast måste sättas ur stånd och ersättas med en Västinriktad liberal demokrati där alla mänskliga rättigheter kommer att infrias.

   Generositet med fagra löften och sedan ta för sig efter behag det är Borgarens melodi.

 9. Måste hålla med Gunnar här ovan. Halvkväden visa där ingenting utvecklas, bara antydningar. Om Schibstedts betalar hyran måste man hålla sig inom korridoren. Lite raspa på väggarna går an, men inte mer.

  Och om det gått galet i Sverige är det värre ute i Europa på många sätt. Debatt i Tyskland ? Jo, jag tackar. Tyskland visade sitt nassetryne i samband med covid mer än någon annan. Folk trakasserades, begick självmord i hetsjakten och mördades kanske. Jag minns en vaccinkritiker som slog larm om grafener i vaccinet. Om det var korrekt eller inte är sekundärt, det var ett påstående som kunde antingen bevisas eller motbevisas. Han greps under pågående YouTube-sändning och dog plötsligt och mystiskt direkt efter hemkomsten från säkerhetspolisens förvar. Clemens Arvay var en känd kritiker som skrivit böcker i ämnet och som inte klarade drevet mot sig utan begick självmord. Folk fängslades och åldringar på parkbänkar jagades som brottslingar. Den världskände mikrobiologen Sucharit Bhakdi åtalade man för ”antisemitism”, ett åtal taget ur luften o.s.v. Så gör man för att man vet att man inte klarar en öppen debatt, utan skulle avslöjas som den lögnare man är.

 10. Sverige är extremt?

  Jo, det kan jag nog tycka i vissa avseenden.
  Extrem politik gör ett extremt samhälle.

  Just nu talar regimtrogna SVT Public Service mycket om ”extremväder”.
  Tycker det är svårt att avgöra vad som är väder och vad som är politik i den rapporteringen.

  Men samtidigt läste jag på SVT att det konstaterats att världshaven blivit grönare.
  Det kan ju låta motsägelsefullt då vänstern vill ha en ”grönare” politik.

  Men att världshaven blivit grönare tyder på någon förändring.
  Ökad växtlighet då växter så gott som alltid är gröna.

  Det måste ha med ökad värme att göra.
  Jag samlar regnvatten i ett par tunnor.
  Vatten som jag använder till diverse.
  Vattna med, skölja kläder etc.

  Under den kallare årstiden håller sig vattnet där klart eller tämligen klart.
  Men på sommaren om det är varmt ute får vattnet ganska snart en grönare kulör.

  Men vad som är svårare att förstå är att någon grad eller tiondels grader skulle göra världshaven grönare.
  Kanske det finns någon annan anledning.
  Eller är det subjektiva bedömningar?
  Kanske till och med politiska bedömningar om världshavens färg?

  Som konsensus menar jag måste vara hela världen.
  Och inte bara Västerlandets så kallade expertis.
  Om så är menar jag kan finnas demokratiska tendenser som genomsyrar resultaten.

  • Att haven blir grönare beror nog mycket på övergödning från jordbruken som till slut hamnar i haven! En annan orsak är att när luftreningen från eldning av kol och olja blev bättre plus att tung industri till stor gick del i graven så blev atmosfären renare vilket medförde mindre molnbildning så solinstrålningen har ökat med ca 20% sedan 1980-talet vilket gynnat plankton i haven. Den ökade värmen som detta medfört har skyllts på CO2 men det är alltså solen som helt enkelt fått lysa mer som gett en modest ökning av temperaturen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here