Vem startade egentligen krigen i Ukraina? 

19
1997

Bild: Shutterstock 

Vem startade egentligen krigen i Ukraina? 

Författare till denna debattartikel är Ted Snyder som är en regelbunden kolumnist om USA:s utrikespolitik och historia på Antiwar.com och The Libertarian Institute. Han bidrar också ofta till Responsible Statecraft och The American Conservative samt till andra tidningar.
https://libertarianinstitute.org/articles/who-really-started-the-ukraine-wars/ 

Även om de utkämpas i förvirringen av en enda katastrofal konflikt finns det fyra nära relaterade, men distinkta, krig som utkämpas i Ukraina.  

 Det första är kriget inom Ukraina.  

Det andra är kriget mellan Ryssland och Ukraina.  

Det tredje är ombudskriget mellan Nato och Ryssland.  

Och det fjärde är det direkta kriget mellan Förenta staterna och Ryssland.  

 Att dekonstruera denna enda konflikt i dess fyra verkliga krig kan vara nödvändigt för att förstå de frågor som måste lösas om en förhandlingslösning ska vara möjlig. 

 Dee latenta inrikespolitiska problem som detta krig har öppnat upp är inte nya. De är den ukrainska nationens trasiga väv. De har funnits långt före kriget, och kriget kommer inte att vara säkert löst förrän även de slutligen har lösts. 

 Ukraina har alltid varit en delad nation: nordvästra och centrala Ukraina, som en gång var en del av det polsk-litauiska samväldet och sedan det österrikisk-ungerska imperiet, har alltid varit vänt västerut, mot Europa, medan sydöstra Ukraina, som länge var en del av det ryska imperiet, alltid har varit vänt österut mot Ryssland. Historiskt sett har västra Ukraina röstat på presidentkandidater med en europeisk orienterad politik, och östra Ukraina har röstat på presidenter med en rysk-orienterad politik. Det är en nationell dragkamp som alltid har riskerat att slita landet i två delar. 

 Dragkampen blev uppenbar under valet 2004, mellan Viktor Janukovytj och hans ryskorienterade östliga bas och Viktor Jusjtjenko och hans amerikansk- och Europainriktade västliga bas. När Jusjtjenko tvingades utse Janukovytj till premiärminister drogs nationen och dess regering farligt i motsatta riktningar. 

r första gången representerades den nationalistiska åsikt som såg endast det västliga, europeiska Ukraina som verkligt ukrainskt, genom Jusjtjenko i regeringen. Det polariserade nationen. Snart var hans regering den mest impopulära i Ukrainas historia, och sex år senare skulle Jusjtjenko bara få 5,5 procent av rösterna i landet 

 Janukovytjs efterföljande val var ett bittert nederlag för nationalisterna. Nicolai Petro, professor i statsvetenskap vid University of Rhode Island och författare till boken The Tragedy of Ukraine, säger att ”det sågs som ett svek som bevisade att man inte längre kunde lita på att enbart val kunde garantera Ukrainas självständighet”. Detta lade grunden för kuppen fyra år senare. 

 Den USA-sponsrade kuppen 2014 avlägsnade Janukovytj, som var acceptabel för Ryssland, från makten och ersatte honom med en västvänlig president som handplockades av Uncle Sam. De västerländska och nationalistiska deltagarna i kuppen såg den som ett medel för att dra Ukraina tillbaka från Ryssland och återföra landet till sin europeisk-ukrainska identitet. Petro citerar Igor Guzhva, som säger att ”för första gången i Ukrainas moderna historia hade ett regimskifte skett genom att en del av landet angrep en annan del av landets rättigheter”. De etniskt ryska regionerna i Ukraina hade besegrats i en kupp. 

 Den nya regeringen garanterade amnesti för alla våldshandlingar som försvarade kuppen. (Det var många.) Petro förklarar att den nya regeringen var tvungen att förlita sig på radikala, nationalistiska element och deras miliser. De etniska ryssarna i Donbas skulle därefter drabbas av attacker mot sitt språk, sin kultur, sina rättigheter, sin egendom och sina liv. 

Poroshenko. Wikimedia

 Den första valda regeringen efter kuppen, Pjotr Porosjenkos regering, blev, med Petros ord, ”huvudsponsor … för den ukrainska nationalismen”. Richard Sakwa, professor i rysk och europeisk politik vid Kent, säger: ”Porosjenko ärvde en regering som till stor del bestod av militanter”. Hans regering representerade ”en monistisk vision av Ukrainas statsbildning som förnekade det pluralistiska alternativ som Donbas krävde…”. 

 Donbas gjorde uppror mot kuppregeringen och hade i maj 2014 godkänt folkomröstningar som förklarade någon form av autonomi. Kriget inom Ukraina hade börjat. 

 Det var den USA-stödda kuppen som utnyttjade den inneboende sprickan i Ukraina och var katalysatorn för det första kriget. 

 Om USA bär en stor del av skulden för kriget inom Ukraina, bär Ryssland skulden för kriget mellan Ryssland och Ukraina. 

 Detta är inte att acceptera västvärldens mantra om det ”oprovocerade” kriget. Ryssland har legitima säkerhetsintressen och kan verkligen ha känt att de, med sin ambassadör i USA:s ord, hade ”kommit till en punkt där vi inte har något utrymme att dra oss tillbaka”. Men det rättfärdigar inte angreppet på Ukraina. Kriget var ett val som Ryssland gjorde utan tillstånd från FN eller ett omedelbart behov av självförsvar. Det är ett olagligt krig. Och Ryssland bär ansvaret för att ha startat det. 

 I en debattartikel i New York Times den 7 februari frågar Christopher Caldwell: ”Ryssland startade kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vem startade kriget mellan Ryssland och Förenta staterna?” 

 USA och dess Nato-allierade förser Ukraina med pengar, vapen, utbildning, underrättelser och målinriktning för att bekämpa Ryssland. De tillhandahåller planer och krigsspel. De tillhandahåller en ständigt ökande lista över avancerade vapen som överskrider tidigare självpåtagna röda linjer. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att ”Nato i huvudsak för ett krig mot Ryssland genom en ombudsman och beväpnar denna ombudsmannen”. Krig innebär krig.” Den ryska dumans talman drog en liknande slutsats: ”USA deltar i de militära operationerna i Ukraina. I dag samordnar och iscensätter Washington i princip militära operationer och deltar därmed direkt i de militära aktionerna mot vårt land.” 

 I sin artikel i Times påpekar Caldwell att ”i en tid av smarta apparater, robotik och fjärrstyrning har USA:s inblandning i kriget alltid varit större än vad det verkar”. Han förklarar att ”Det mesta av de nya vapnens destruktiva kraft kommer från att de är bundna till ett amerikanskt informationsnätverk … Så USA deltar i dessa militära operationer i det ögonblick de sker. De kämpar.” 

 USA och Nato bär alltså sin del av ansvaret för proxykriget mot Ryssland militärt. Men de bär också ett diplomatiskt ansvar. Två gånger, i mars och april 2022, var Ukraina och Ryssland redo att förhandla fram ett slut på kriget som tillfredsställde båda deras intressen. Men två gånger ingrep USA och Storbritannien och satte stopp för dessa förhandlingar. 

 Fram till dess var kriget mellan Ryssland och Ukraina Rysslands ansvar; från och med den tidpunkten delade USA och Storbritannien ansvaret. Kriget utkämpades nu, inte för att försvara Ukrainas intressen, utan för att främja amerikanska och Natos intressen i ”ett krig som på många sätt är större än Ryssland [och] större än Ukraina”, med utrikesdepartementets talesman Ned Prices bekännelseord. 

Det är Förenta staterna som bär huvuddelen av ansvaret för sitt ombudskrig mot Ryssland. 

”CIA hävdade att… det måste vara hemligt… Alla förstod vad som stod på spel… Om attacken kunde spåras till USA ’är det en krigshandling’.” 

 Enligt Seymour Hershs rapportering var detta den interna diskussionen i USA:s regering innan den beslutade att attackera Nord Stream-ledningen, som drivs gemensamt av Ryssland och Tyskland, den 26 september 2022. 

 Om Hersh har rätt är USA ansvarigt för det hittills okända direkta kriget mot Ryssland. ”Det är en krigshandling”, vilket medlemmarna i den av Biden auktoriserade arbetsgruppen, som leddes av den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan och som inkluderade representanter för de gemensamma stabscheferna, CIA, utrikesdepartementet och finansdepartementet, var fullt medvetna om. 

Deras första möte hölls i december 2021. Hersh påpekar att tidslinjen avslöjar att president Biden hade börjat planera en krigshandling mot Ryssland ”två månader innan de första ryska stridsvagnarna rullade in i Ukraina”. 

USA är ansvarigt för det direkta kriget mot Ryssland. 

 Det är fyra krig som utkämpas samtidigt i kriget i Ukraina. Ryssland bär ansvaret för det som får all medial uppmärksamhet: Rysslands krig mot Ukraina. Men Washington bär ett betydande ansvar för de tre krig som inte får tillräckligt med uppmärksamhet: kriget inom Ukraina, USA:s och Natos proxykrig mot Ryssland och USA:s direkta krig mot Ryssland. Om en omfattande och varaktig lösning på kriget i Ukraina ska ha en chans att lyckas kan det bli nödvändigt att analysera kriget i dess fyra relaterade men skilda konflikter och att komma till insikt om orsakerna och frågorna bakom var och en av dem. 

   

* 

Föregående artikelJeffrey Sachs: Destabiliserar CIA världen?
Nästa artikelRyssland: att gå långsamt fram
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. ”Även om de utkämpas i förvirringen av en enda katastrofal konflikt finns det fyra nära relaterade, men distinkta, krig som utkämpas i Ukraina.

  Det första är kriget inom Ukraina.

  Det andra är kriget mellan Ryssland och Ukraina.

  Det tredje är ombudskriget mellan Nato och Ryssland.

  Och det fjärde är det direkta kriget mellan Förenta staterna och Ryssland. ”

  Jag menar dock att det finns ett 5:e krig: USAs krig mot hela världen genom att söka ta makten över dess Energi- och Naturatillgångar. (Klart uttalat syfte från Washington)

  Syftet bakom kriget betyder väl lika mycket som vem som var först över gränsen, eller?

  Samt:
  Alla som resonerar runt kriget i Ukraina och även pekar på USAs ageranden och ansvar, tillägger alltid:
  ”Men det rättfärdigar inte angreppet på Ukraina. Kriget var ett val som Ryssland gjorde utan tillstånd från FN eller ett omedelbart behov av självförsvar. Det är ett olagligt krig. Och Ryssland bär ansvaret för att ha startat det.”

  Det stämmer väl, men varför omfattar inte denna Moral även USA, UK, Ukraina…
  Typ:
  Kriget var ett val som USA gjorde utan tillstånd från FN, trots Rysslands upprepade försök att förhandla och utanför någon tillstymmelse till behov av självförsvar. Det är ett olagligt krig. Och USA bär ansvaret för att ha drivit fram det.”

  Detaljer (?) som retar mig, men jag är väl naiv.

  Rås

 2. Biden förklarade varför han kom till Ukraina.
  https://social.rusvesna.su/blog/43189642824/Bayden-soobschil-zachem-pribyil-na-Ukrayinu?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_source=mirtesen

  Vita huset släppte ett långt uttalande av USA:s president Joe Biden, som anlände i dag på ett besök i Kiev.
  ”När världen förbereder sig för att fira årsdagen av Rysslands brutala invasion av Ukraina, är jag i Kiev idag för att träffa president Zelenskij och bekräfta vårt orubbliga och orubbliga engagemang för demokrati, suveränitet och territoriell integritet Ukraina.

  När Putin inledde sin invasion för nästan ett år sedan trodde han att Ukraina var svagt och att västvärlden var splittrat. Han trodde att han kunde slå oss. Men han hade fel.
  Idag i Kiev träffar jag president Zelenskiy och hans team för en utökad diskussion om vårt stöd till Ukraina.
  Jag kommer att tillkännage ytterligare en leverans av kritisk militär utrustning, inklusive artilleriammunition, pansarvärnsradar och luftövervakningsradar.
  De kommer att hjälpa till att skydda det ukrainska folket från flygbombningar. Senare i veckan kommer vi att tillkännage ytterligare sanktioner mot eliter och företag som försöker hjälpa den ryska krigsmaskinen.
  Under det senaste året har USA byggt en koalition av nationer från Atlanten till Stilla havet för att hjälpa till att försvara Ukraina med ett aldrig tidigare skådat militärt, ekonomiskt och humanitärt stöd, och det stödet kommer att fortsätta.
  Jag ser också fram emot att resa till Polen för att träffa president Duda och ledarna för våra allierade på den östra flanken, och att göra uttalanden om hur USA kommer att fortsätta att samla världen för att stödja folket i Ukraina och skydda de grundläggande värderingarna av mänskligheten”, står det i text som postats på uppdrag av Biden.
  Media skriver under tiden att Biden anlände till Kiev med tåg på morgonen den 20 februari.

 3. 20 februari 2023https://en.defence-ua.com/
  USA:s president Joe Biden gör oväntat besök i Kiev, lovar fler vapen till Ukraina

  USA:s president Joe Biden har anlänt till Kiev på ett oanmält besök den 20 februari. Han trotsar hoten om ryska missilattacker för att tillkännage betydande ytterligare amerikanska vapenförråd, när Ukraina förbereder sig för att markera den dystra årsdagen av förra årets fullskaliga ryska invasion.

  Den amerikanske presidenten, nära omgiven av en stor säkerhetsdetalj, eskorterades av Ukrainas president Volodomyr Zelenskiy på en promenad runt centrala Kiev när luftsirener kunde höras, vilket bekräftar rykten om ett besök som hade cirkulerat under morgonen. Det rapporterar Guardian .
  Ett uttalande från Vita huset sade att Biden var i Kiev för att bekräfta USA:s ”orubbliga och orubbliga engagemang för Ukrainas demokrati, suveränitet och territoriella integritet”.

  Läs mer: ​Vad man ska tänka på när Moskva startar ännu en ”nukleär utpressning”
  ”När Putin inledde sin invasion för nästan ett år sedan trodde han att Ukraina var svagt och väst var delat”, heter det i uttalandet. ”Han trodde att han kunde överleva oss. Men han hade helt fel.”
  Vita huset sa att Biden kommer att tillkännage ytterligare en leverans av utrustning till Ukraina, inklusive artilleriammunition, pansarskyddssystem och luftövervakningsradar, och att han senare i veckan kommer att tillkännage ytterligare sanktioner mot företag kopplade till Rysslands krigsmaskin.

  Under den offentliga delen av Joe Bidens besök i Kiev, rapporterar Associated Press att Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa att han och Biden talade om ”långdistansvapen och de vapen som fortfarande kan levereras till Ukraina även om de inte har levererats tidigare.” Men han redogjorde inte för några nya åtaganden.
  Det blev senare känt att USA:s president Joe Biden utlovade ytterligare 500 miljoner dollar i stöd till Ukraina. Assistanspaketet kommer att bestå av mer militär utrustning, såsom spjut, haubitser och artilleriammunition.

  Som The Kyiv Independent rapporterar besöker Joe Biden Kiev samma dag som Ukraina markerar årsdagen av kulmen på EuroMaidan-revolutionen, en serie anti-regeringsprotester 2013-2014 som avsatte en korrupt pro-rysk president Viktor Janukovitj. Över 100 demonstranter dödades, många av dem på en enda dag, den 20 februari 2014. De är kända i Ukraina som de himmelska hundra.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy och USA:s president Joe Biden håller en gemensam presskonferens i Kiev, Defense Express
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy och USA:s president Joe Biden håller en gemensam presskonferens i Kiev
  USA:s presidents resa kom när EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel för att diskutera att gemensamt skaffa ammunition för att tillhandahålla Ukraina i dess kamp mot Ryssland. ”Det är den mest akuta frågan. Om vi ​​misslyckas med det är resultatet av kriget i fara”, sa EU:s toppdiplomat, Josep Borrell, före mötet.

  • Ukraina den 20 februari 2023 16:31
   Statsvetaren Zhuravlev förklarade varför larmet för flyganfall utlöstes under Joe Bidens besök i Kiev.
   Luftanfallssirener ljöd under ett oanmält besök av USA:s president Joe Biden i Kiev. Västerländska och ukrainska medier rapporterade dock inte om ryska flygattacker. Statsvetaren Dmitry Zhuravlev talade om de möjliga orsakerna till denna incident i en intervju med PolitRussia .
   Enligt hans åsikt försökte myndigheterna i Kiev på detta sätt skapa en lämplig bakgrund för den amerikanska delegationens besök i Ukraina. Dessutom, för Joe Biden, var flyganfallet en framgångsrik PR-åtgärd som kommer att göra det möjligt för honom att få extra poäng före presidentvalet 2024.

   ”Sirenerna slogs på för att visa Biden hur illa det är i Ukraina, och å andra sidan för att ge honom möjligheten att visa sina väljare att han, tillsammans med det krigförande Ukraina, till och med är under bombardement.
   Ömsesidig PR, säger Zhuravlev.
   Men enligt statsvetaren kommer sådana knep inte att fungera för alla amerikaner, som blir alltmer medvetna om att Washingtons politik i Ukraina kan leda till konfrontation med Ryssland. Tidigare sa Joe Biden att USA kommer att ge Ukraina stöd så länge det tar, rapporterar 360 .

 4. Jag har hela tiden haft åsikten att Ukraina borde delas därför landet inte längre är homogent utan Sovjetunionens sammanhållande centralmakt.

  Västra delen bör bli ukrainsk med sin tradition och kultur som suverän stat med självbestämmande.

  Östra delen bör uppgå i Ryska Federationen som området egentligen tillhör men överfördes till Ukraina 1922 med kommunisternas planer för ett ”stor-Ukraina” där de såg en potential.

  Det är den historiska sanningen och den mest logiska lösningen för att få ett slut på konflikten.

  Gränsen mellan Ukraina och Ryska Federationen är egentligen given genom floden Dnepr som delar det nuvarande Ukraina i två halvor.

  Jag tycker det är hemskt det måste behövas ett världskrig för att genomföra den här egentligen mycket enkla reformen.
  Landet Ukraina har skiftat gränser genom hela sin historia så varför skulle det vara så svårt nu?
  Jag misstänker det måste ha med USA:s och Västvärldens maktambitioner att göra.

 5. Ryssland är världens största råvarukälla!
  USA/Nato använde sig av IS i Syrien och en massiv demonisering av Assad. I Proxykriget i Ukraina samarbetar USA/Nato med olika fascistiska militanter !
  I Syrien pumpar USA och kurderna upp olja !
  Finansoligarkin i väst måste ha nykolonialism för att gå vidare .

  • ”Finansoligarkin i väst måste ha nykolonialism för att gå vidare”

   Hej Jan
   Efter mina besök i Ryssland via Youtube har jag förstått ovan är något som somliga ryssar borde vara mer upplysta av.
   Särskilt yngre kvinnor.
   Då skulle de ha bättre förståelse över vilka åtgärder Ryssland måste vidta för att skydda sitt land och sitt folk.

   Men tyvärr har för mycket känslor en förmåga att störa det logistiska och pragmatiska sättet att tänka.
   Mary Hit som jag länkar till nedan är mycket duktig som amatörartist? och konstnär.
   Just den sortens människor är ofta till vänster därför just känslor givit dem kreativitet och inspiration.

   Lyssna på låten som är en mycket känd rysk låt så märker ni hur Mary Hit här sjunger med viss beklagan eller som hon skäms för något.
   Tvärtom ska den här låten sjungas med stolthet för det var den till för.
   Den här sången skulle ge styrka istället för vekhet så att Ryssland skulle kunna vinna över Nazisterna som de slut också gjorde trots ofantliga offer.

   Mary Hit har förstås ett ryskt namn i verkligheten och det är inte så vanligt att ryska artister går ut med ett västerländskt namn.

   Kan berätta att Mary Hit namn var en anledning till att jag hittade den ryska musiken för ett och ett halvt år sedan.
   Förmodligen kom hon upp bland rekommendationerna just för hon inte hade ett namn med kyrilliska bokstäver.
   Bra är hon i varje fall, men den här låten sjunger hon tokfel i jämförelse med andra artister som alltid sjunger den här låten 9 maj varje år.

   Jag har lärt mig den här låten Катюша nu och man kan vråla i så det låter ordentligt.
   Sången liksom inbjuder till det.
   Men damen här nedan låter som hon håller igen.
   Förmodligen är det något hon tycker har gått fel.
   Något som inte går ihop med hennes ömma känslor.

   https://www.youtube.com/watch?v=teFzp__4XWk

 6. Jag anser att det är NATO som är ensamt skyldigt, tillsammans med USA, England och EU, för att kriget i Ukraina blev till och fortfarande pågår.
  Många erfarna överstar och andra som Richard Black som arbetat på Pentagon säger att de har ända sedan andra världskriget planerat ett krig mot Ryssland.
  De har haft olika planer men det skulle vara ett krig med minst skada för USA.
  Hörde en amerikansk man i hög befattning som sa, att detta var det perfekta kriget mot Ryssland utan att en enda militär från USA behövde förlora sitt liv.
  Annars säger nedan video allt. Aaron Mate hade lagt ut den som fastnålad tweet på sitt twitterkonto i över ett år. han ville att alla skulle förstå vad USA höll på med

  Aaron Mate skriver på sin twitter samtidigt som han lägger ut videon:
  jag önskar att det här klippet kunde spelas på loop tills det sjunker in i vad Schiff och hans media hejarklacksledare har hjälpt till. Detta sades under Trumps riksrätt när Schiffs strävan att säkerställa obehindrade amerikanska vapen för att ”bekämpa Ryssland” i Ukraina ansågs vara en ädel kamp för att rädda demokratin.
  Adam Schiff januari 2020 sa att USA använder bara Ukraina för att bekämpa Ryssland där borta/ eliten applåderar
  Två år senare när Ryssland slår tillbaka är samma krets upprörd-

  https://twitter.com/aaronjmate/status/1497593878295236609

  • Klart vill han säkerställa obehindrade amerikanska vapen för att ”bekämpa Ryssland”.
   Adam Schiff är jo en av många politiker i USA som värnar mer om den sionistiska saken före USAs kärnintressen. Vi vet också att efter apartheid israel är Ukraina den mest angelägen frågan för neokonservativa och sionister i USA. Kretsens mål är att förstöra Ryssland. Deras planer har blivit rubble för att citera 80% senilen Biden. Kretsen är upprörd för de ser ”the writing on the wall” s a s. Den krassa verkligheten är den Scott Ritter påpekar: ”The harsh truth that the participants of the Munich Security Conference know, but cannot speak, is that there is no hope for a Ukrainian victory over Russia.” Lögnimperiets tid på täppan är över – därmed deras också. Klart de bli upprörda. Att inte kunna bestämma över alla andra som de har gjort i århundraden är det sista dessa vill. Världen säger vi är trötta på era fasoner!!! Försvinn!

   https://sputniknews.com/20230220/munich-security-conference-2023-an-exercise-in-western-self-delusion-1107625453.html

 7. Ivan Katchanovski, hans böcker och artiklar ,Scholar of politics & conflicts in #Ukraine, including #UkraineRussiaWar
  4 books (+3 in progress), 22 articles & 12 chapters
  Over 1,500 GS citations
  Research-based interviews, comments & publications in over 1,000 media outlets in more than 60 countries

  Ivan K. är från västra Ukraina, där hans familjegård fanns. Han har alla handlingar på att han äger den, men har haft en strid med ukrainska myndigheter som lagt beslag på gården. Jag vet inte hur det gick, men han var pessimistisk.
  Hans lojalitet finns i västra Ukraina, men han är stark kritisk till regimen som är där i dag, och kallar landet ett gigantiskt odemokratiskt land.

  År 2013 så analyserade han situationen med hjälp av sina kunskaper, och ansåg att det fanns en stor risk att landet förmodligen skulle brytas upp efter Maidan Konflikten. Det trodde han i en intervju i Kanadensisk TV, att Maidan skulle bli orsaken till detta.
  År 2014 sa han till samma TV CTV news att Minsk avtalen förmodligen inte skulle kunna hållas. Han hoppades att han hade fel, men det var hans synpunkt.

  Han har gjort en gigantisk forskningsrapport om Maidan, och säger att sanningen måste komma fram annars kan det inte bli fred mellan öst och väst Ukraina.

  Ukraine Language Ombudsman states ”that the decision of the Supervisory Board of the Kyiv-Mohyla Academy to ban any communication in Russian within the walls of the university is in accordance with the law & powerful start, which will be relayed in other universities in Ukraine.”

  ”Ivan Katchanovski, professor i politiska studier vid University of Ottawa, kallade förbudet ”ett illiberalt, odemokratiskt och grundlagsstridigt beslut som går emot värderingarna om yttrandefrihet och akademisk frihet” #Ukraina #Russian 1 /

  • MAIDAN – EN FALSK FLAGG OPERATION, SOM BLEV STARTEN TILL DET KRIG VI SER I DAG

   Det som hände vid Maidan kan vi känna igen, det började med CIA:s regimskifte i Iran på 1950-talet, då en demokrat skulle störtas för en diktator skulle ersätta demokraten.
   Vi såg det i Syrien 2011, samma metoder, demonstrationer där kriminella element förekom som sköt mot både syriska soldater och demonstranter.
   Metoden att så splittring mellan grupper, ställa människor mot varandra det var planen.
   Inte bryr sig USA om ifall de hjälper en demokrati eller diktatur, utan enbart vilka fördelar de själva har med den makt de skall stödja.

   Vad är sanningen om Maidan som måste komma fram .
   Sanningen är att allt som USA sa var en lögn.
   Sanningen är att Sverige och västländer alltid tror på lögner från USA, så därför blev det lögner som basunerades ut i vår media speciellt i SVT.

   Detta är lögnerna som vi fått höra: En slutsats som promotats av regeringarna efter Janukovitj och media i Ukraina att massakern utfördes av regeringens krypskyttar och speciella polisenheter på en order från Janukovitj har nästan allmänt accepterats av västerländska regeringar, media och många forskare.

   Det finns videor som visar hur Janukovitjs polis försöker skydda sig med sina sköldar, medan de blir misshandlade av de extremt våldsamma demonstranterna. De står helt stilla och försöker inte slå tillbaka, bara skydda sig själva.

   Ivan K:s akademiska utredning drar slutsatsen att massakern var en falsk flagg-operation, som var rationellt planerad och genomförd med målet att störta regeringen och ta makten. Den fann olika bevis på inblandningen av en allians av extremhögerorganisationer, särskilt den högra sektorn och Svoboda, och oligarkiska partier, såsom Fatherland. Dolda skyttar och spotters fanns i minst 20 Maidan-kontrollerade byggnader eller områden.

   Ivan K. har berättat att journalister från hela världen hörde av sig och ville intervjua honom. Han märkte att deras intresse svalnade då han berättade om sina slutsatser om vad som hände vid Maidan, och han såg inte att de publicerade vad han kommit fram till.

   Maidan skjutningar mot journalister

   https://www.youtube.com/watch?v=bpFCaFzsDB4

 8. Finns inget vettigt i DN, Babtjenko hur kan man liera sig med dessa ukrainska vane-lögnare,mytomaner, 20 år… ? nä’r det handlar om 14 dar, det märker ju folk hur det står till, att Arkadij skulle ha blivit mördad av Ryssland, men det var en fake, hela Ukraina är en fake, det framgick redan då, ett kriminellt gäng, som förstör östra Ukraina, precis som vitfinnarna förstörde Finland, grundligt.

  Kiev skulle aldrig ha fått chansen att bygga mannerheimlinjer, kors & tvärs, det går att spränga sig igenom, som Röda armén gjorde, både 1940 (109 dagar) och 1944 (10 dagar) bara betongrester och armeringsjärn kvar. Återstår Kalixlinjen : Som är fullkomligt livsfarlig att vistas i, varna alla värnpliktiga,och deras anhöriga, man kan bli gasförgiftade, vägra att gå ner i dessa, dödsfällor, och kräv att skaffa fram tält, annars kan det vara färdigt på en gång. Karavanen går lätt vidare, och inga hundar kommer att skälla en gång …

  Som Armasjärvikatastrofen oktober 1940 med 42 dränkta värnpliktiga, för generalen och finnkrigaren 1918, Archibald Douglas, pga av att de vpl. inte ordervägrade att ta en sunkig färja över sjön, dödsskrik ute i sjön, på kvällen, av de drunknande grabb-arna i iskallt vatten, sen 42 vita kistor på stranden, finns ett monument där, lägg en krans där, de omkomna är säkert ihågkomna med stor sorg även in i våra dagar, det brukar vara så.

  Nu har jag det så bra att jag varit med och byggt ett eget värn där, arméns fält-arbete= slavarbete, skiftarbete, jag vet var det finns, men det är hemligt, och golare har inga polare, och det stannar hos mig.

  Men gamle tenniskungen Gustaf V, (90/1950) var ju piggare än Joe Biden, jagade älg på gamla dar, (och kungen är nu på kirurgen) det är synd om Biden att de kör runt honom som ett paket, ofattbara påfrestningar, som märks, blir som Salming, en final war tour, Biden får ta på sig nederlaget både i Afghanistan och Ukraina, och sen alla papper han stuvade undan i garaget.

  Ukraina, de kan ju införa monarki där, gott om ”von der Leyen´s” i Tyskland, i borgarna kring Rhen, en kung skulle göra susen. Zelensky är ju under stark press, syntes tydligt när han kramade om Biden, och hur skall Biden kunna hantera vad han ställt till med, det måste han tränga bort, det är synd om honom.

 9. Ja hur skall detta krig sluta i Ukraina vars folk av västvärlden uppnått samma utvalda status
  som israels.
  När det talas om folkslag i dessa termer ser jag inget nära slut på detta i princip numera religiöst betingade krig,
  På samma sätt som detta USA önskar kontrollera mellanösterns oljeflöde och deras livsrum är målet för denna Stat i väster att även behärska all väldens havs och landområdens. Och detta vill man göra man god draghjälp av ett snällt tillåtande EU där rollerna egentligen borde varit ombytta i fråga om att förmedla viktigt humankapital.

 10. ”In total, 386 airplanes, 210 helicopters, 3,193 unmanned aerial vehicles, 405 air defence missile systems, 7,945 tanks and other armoured combat vehicles, 1,031 fighting vehicles equipped with MLRS, 4,157 field artillery guns and mortars, as well as 8,465 units of special military vehicles have been destroyed during the special military operation.”

  Allt detta åstadkom ryssarna utan ammunition, d v s förutsatt att vi går bet på dussin ören ”Ryssland experts” (svensk och utländsk) sagan om slut på ammunition sedan mars 2022. Minns ni de många expert arslen som värmde många TV-soffor? Vem vågar bjuda dessa nu? 🤣🤣🤣

  https://www.youtube.com/watch?v=na8UafAB88I&t=2229s

 11. Men kom igen. Usa har haft ögonen på Ukraina stenhårt från 2004 egentligen. Dvs 10år före kuppen. Det var en renodlad kupp mot folkvalda presidenten som skedde 2013-2014 med Usa i förarsätet på ALLA sätt. Det finns hur mycket fakta, information och även videos kring vad som skedde inför OCH efter kuppen. ALLA med öppen sinne och som känner till hur CIA och dess maskineri jobbar VET detta. Usa har sysslat med såkallade ”regim change” i deccenier på löpande band. Ibland lyckade och ibland misslyckade i deccenier. Med sina flera hundratals militära baser i världens alla hörn och kanter. Med sin massiva övervaknings system överallt. Där medierna och sociala medierna också spelar och spelat stor roll HELT uppenbarligen. Med sina vanliga satelliter där EU är största besvikelsen och största toffeln som EJ vågar pipa ett ord. Då har jag EJ gått in på gamla krigets relik Nato ens. EU är sorgliga som fan utan MINSTA lilla ryggrad. Usa är dom skyldiga till allt med Ukraina. Tills idag erkänns inte ens kuppen som skedde framför hela världen 2014. Medierna som Usa äger även här i Europa, då EU saknar ryggrad och är en renodlad Usa delstat, är också ansvariga där självfallet som snackar SKIT. Och har totalt tappat sin moraliska kompass sedan längesen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here