Västkapitalet tar över i Ukraina.

1
756
President Zelensky och Blackrocks chef Larry Flink

Vi rapporterade i januari att Ukraina öppnas upp för investgiganten BlackRock och andra utländska storbolag. Starta gärna med den artikeln!

Och tyvärr – för Ukrainas befolkning – har detta ångat på för fullt. I vilken utsträckning svenska pengar är involverat det jag inte. Vet vi hur alla utländska bidrag tas om hand och förvaltas i Ukraina?

Sverige och Ukraina har relativt starka ekonomiska band. Sverige exporterade under 2021 varor och tjänster till Ukraina för ca 4,8 miljarder svenska kronor, och importerade för cirka 1,1 miljarder kronor.https://sv.wikipedia.org/wiki/Relationer_mellan_Sverige_och_Ukraina

EU har nyligen erbjudit Ukraina och Moldavien att gå vidare med ansökan om medlemskap. Regeringen skriver 10/11 ”EU bör fortsätta sitt omfattande ekonomiska stöd till Ukraina, och det är viktigt att stödet är så förutsebart som möjligt. Det är också angeläget att vi kan komma framåt med ett konkret förslag på hur frysta ryska tillgångar ska kunna användas för finansiellt stöd till Ukraina.” Ekonomisk översyn, Ukraina och återhämtningsplaner i fokus på finansministermöte.

Vem ska betala?

Steigan.no skriver nu (<<9Världens största penningtvättsmaskin – och Norge bidrar.

”Medan USA och Europa översvämmar Ukraina med vapen till ett värde av tiotals miljarder dollar, använder det som en anti-rysk proxy och underblåser ett brutalt krig som förstör landet, planerar de också att plundra landets efterkrigsekonomi.
Representanter för västerländska regeringar och företag träffades i Schweiz i juli 2022 för att planera en rad hård nyliberal politik som ska påtvingas Ukraina efter kriget, och krävde skärpning av arbetslagar, ”öppna marknader”, sänka tullar, avreglera industrier och ”sälja statliga- ägda företag till privata investerare.”

Den 4 och 5 juli 2022 träffades topptjänstemän från USA, EU, Storbritannien, Japan och Sydkorea i Schweiz för en så kallad ” Ukraina Recovery Conference” . Där planerade de Ukrainas återuppbyggnad efter kriget och tillkännagav prestationsförpliktelser – samtidigt som de dreglade över en bonanza av potentiella kontrakt.

I mars 2022 antog det ukrainska parlamentet en nödlagstiftning som tillåter arbetsgivare att skjuta upp kollektivavtal. Sedan i maj antog parlamentet ett permanent reformpaket som effektivt befriade den stora majoriteten av ukrainska arbetare (de i företag med färre än 200 anställda) från ukrainsk arbetslagstiftning.

Dokument som läckte ut 2021 visade att den brittiska regeringen coachade ukrainska tjänstemän i hur man kan övertyga en fientlig allmänhet att ge upp arbetarnas rättigheter och implementera antifacklig politik. Utbildningsmaterial beklagade att allmänhetens uppfattning om de föreslagna reformerna var överväldigande negativ, men gav meddelandestrategier för att vilseleda ukrainare att stödja dem. Detta är det största finansiella bedrägeriprojektet någonsin.
Det innebär en fullständig plundring av Ukrainas resurser under ledning av världens största finansprinsar. Och det bidrar till en oöverträffad penningtvättsoperation som inkluderar offentligt bistånd från väst, inklusive Norge. Den norska vänstern, som enligt sina program är emot både penningtvätt, finanskapitalister och missbruk av offentliga medel, bidrar entusiastiskt och kallar det ”solidaritet” och ”antiimperialism.

Föregående artikelVänstern i väst och konflikten mellan USA och Kina
Nästa artikelVad kan klimatrörelsen lära sig av FNL-rörelsen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

 1. Jag gissar att Västerländska så kallade ”säkerhetsbolag” kommer växa i Ukraina.
  Deras uppgift blir att köpa in soldater från hela världen när de ukrainska soldaterna börjar ta slut och det blir eftersläpningar i mobiliseringen.
  Redan nu har Ukraina problem med att våldsamma rekryterare blir ökända av det ukrainska folket + att mobiliseringen börjar gälla även kvinnor som beordras till krigsfronten samt även till stormtrupperna där döden vanligen väntar.

  Finansiering kommer ske genom Västvärlden där folket betalar genom försämringar och ekonomisk recession.
  Ett avbrutet samarbete och attack mot Ryssland kommer INTE bli gratis för Västvärlden.

  Den Västerländske Borgaren värnar sin Demokrati från Grekland som aldrig gjort honom besviken.
  Och vi ska alla bli inlärda en tro att inget pris för det är för högt att betala.

  I valet mellan Borgarens välde och Tredje Världskriget kommer vi att få just det Tredje Världskriget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here