Ukrainakriget är ”Big business”

18
1483
Bild: Pixabay

 

Denna artikel är skriven av Manlio Dinucci och har publicerats på Voltairenet.

Beklagar försenad morgonpublicering.

______________________

Historiker är vana vid att beskriva vissa krig som investeringsoperationer. Kriget i Ukraina slår dock alla rekord.

Efter sin show i FN där han förklarade att ”rysk aggression kan sträcka sig bortom Ukraina” bad Zelensky den amerikanska kongressen om nya miljarder dollar. Kongressen har hittills gett 43 miljarder dollar i ”säkerhetsbistånd till Ukraina”, det vill säga för direkta militära ändamål. Med annan finansiering, som officiellt ges för humanitära ändamål, men som i verkligheten används för krig, överstiger summan som Washington ger till Kiev drygt 70 miljarder dollar. Nu har Vita huset återigen bett kongressen om 24 miljarder dollar till Ukraina. Dessutom har mer än 30 miljarder dollar getts till Kiev av EU, plus tiotals miljarder från Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Norge, Danmark, Sverige, Japan, Kanada och Polen.

Detta enorma flöde av offentliga pengar, som kommer från medborgarnas fickor, driver Ukraina in i vad New York Times definierar som ”en hemlig och illegal vapenmarknad.” Miljarder dollar hamnade i fickorna på högt uppsatta Kiev-tjänstemän i en sådan utsträckning att regeringen var tvungen att sparka ministern och hans sex biträdande försvarsministrar för korruption. Dessa korrupta människor är i verkligheten syndabockar för en mycket större korruption.

President Zelensky har själv betydande andelar (formellt överfört till en partner) i tre företag registrerade i skatteparadis och har köpt lyxvillor i olika delar av världen (senast i Egypten) för tiotals miljoner dollar.

De enorma militära förnödenheter som Ukraina får från de amerikanska och europeiska makterna är inte gåvor, utan ges på kredit. Ukraina har alltså samlat på sig en utlandsskuld som kommer att ta århundraden att betala tillbaka. Denna skuld kommer senare att öka i och med den ”rekonstruktion” som Zelensky har lagt i händerna på det amerikanska företaget BlackRock, det största investeringsbolaget i världen.

”Investeringar i Ukraina ger oss enorm avkastning”, säger USA:s demokratiske senator Richard Blumenthal . ”Vi enade Nato. Vi hjälpte till att återställa tron ​​och förtroendet för amerikanskt moraliskt och militärt ledarskap. Allt utan att en enda amerikansk soldat skadades eller dödades.” ”Det grundläggande skälet till att fortsätta att hjälpa Ukraina”, förklarar Mitch McConnell , ledare för den republikanska gruppen i USA:s senat, ”är de kalla, hårda och konkreta amerikanska intressen.”

Föregående artikelKosovo, Golanhöjderna och Krim: En studie i hyckleri och dubbelmoral
Nästa artikelLäs nya FIB-Kulturfront nr 9!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Zelenski höll tal nyligen igen i den stora” vapenmässan”där över 250företag från krigsindustrin närvarade. Krigsindustrin blir ALDRIG mättade, men de tragiska är att de sker på döda kroppars bekostnad. Ingen granskar dom och dom härjar fritt samtidigt som dom fortsätter berika sej själva med hundratals miljarder på löpande band. Varför kan man ALDRIG granska amerikanska krigsindustrin på riktigt seriöst sätt NÅGONGÅNG? Usa är TROTS allt världens största militära makt och finns överallt för att utöva makt och kontroll. Man spenderar ÖVERLÄGSET mer än ALLA länder med stora mått, och så har de varit HELA 2000talet. Blodet dessa har på sina händer är häpnadsväckande vidrigt. Varför ALLA dessa monster summor som saknar motstycke i världen ÅR efter ÅR jämt? Colombias president gick i veckan nu till media och sa något som HELT stämde. Han undrade genuint om varför det ständigt finns hur många miljarder dollar som helst för dessa ständiga krig, men ALDRIG samma för annat som världshungern och dess katastrofala följder. När det gäller krig finns hur många miljarder som helst utan MINSTA stopp. Men när man pratar om världshungern, eller klimatfrågan då finns INGET. Hur kommer detta sej? Han e EJ enda, även Brasiliens president Lula har sagt liknande tidigare. Det är tragiskt när man tittar på detta högst korkade. Vad gäller Nato? Dom vill att man lägger 2procent av BNP militärt årligen. Ca hälften av Nato länder gör EJ detta TROTS att dessa varit medlemmar i deccenier i många fall. Varför måste ska Sverige omedelbart göra detta redan på 1a året? Medlemskapet är EJ ens klart. Men 2procent ska omedelbart gälla har dessa högst korkade högern bestämt? Äh det är HELT otroligt hur Usa kommer undan med allt. Det går utmärkt att granska övriga 2stormakterna Ryssland och Kina till fotknölarna, tvärs igenom på ALLA sätt. Men när det kommer till Usa är det HELT annat som gäller som vanligt. Det är bara så otroligt märkligt hur man skyddar ALLA brott och vidriga handlingar Usa sysslar med på världens alla hörn och kanter. Europa som helhet verkar gilla att vara en amerikansk delstat. Även om många kritiska röster och länder finns så verkar det kvitta. Massmedia ger sej på korsningståg då som vanligt mot dessa

 2. Fast ukrainska folkets frihet och självständighet kanske måste få kosta? Alla vill kanske inte bli totalitära kolonier i 2000-talet? Att bli av med totalitarismen är ibland mycket dyrt och kräver mycket av vår tid och energi. Vill ukrainska folket inte bli en tystad, förtryckt och nedtryckt putinistisk koloni, skall vi andra fria folk i Europa hjälpa det ukrainska folket till frihet och anständighet. På sikt kommer det säkert leda till att det totalitära högernationalistiska Pinochet-projektet i Ryssland går under.

  • Ukrainas självständighet minskade drastiskt vid den av USA och EU stödda, av högerextremister genomförda statskuppen 22-23/2 2014. Folkvalde Janukovitj balanserade mellan EU och Ryssland, men valde Rysslands ekonomiska erbjudande som var mångdubbelt bättre än EU:s. Ansvarsfullt men ej acceptabelt för USA & Co. Man hamnade i knäet på dessas utrikes- och inrikespolitiska ambitioner som utvecklats i olika artiklar här.

   Läs gärna Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter 9 år!

   • Du får gärna beskriva hur mycket bättre Rysslands erbjudande var genom att sätta upp en tabell som visar hur de två erbjudande såg ut.

    Med tanke på hur det har gått med Armenia så har jag en misstanke att Ukraina verkligen hade varit nere i skiten.

    • Utdrag ur en ofta återpublicerad artikel (14 000 besök). Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter 9 år!

     ”I november 2013 erbjöd sig Ryssland att betala Ukrainas statsskuld på 15 miljarder euro och erbjöd därtill extra låga gaspriser. Det var mycket mycket bättre än EU:s bud på 600 miljoner euro. En våldsam hets och demonisering av budet, Ryssland och Putin tog vid.”

     • Men när ukrainska folket fick valet att fortsätta leva i en av världens med ekonomiskt, politiskt och juridiskt mest korrupta zoner i denna världen (Ryska federationen och Ukraina tillsammans) valde ukrainska folket AVGJORT att bryta med denna helt nedbrytande process och istället bli en del av det frihetliga, öppna, politiskt fria och ärligare Europa. Ukraina har valt det fria Europa, inte det genomkorrupta och politiskt totala ryska förtrycket. Den saken måste ju stå helt klar sedan över 10 år tillbaka nu.

      Det finns inte en enda normal ukrainare som ångrat detta: att man lämnat Janukovitj och Putin bakom sig i sitt lands mörka, genomkorrupta historia. Det är det ukrainska folkets fria val.

     • Politisk fria och ärliga Europa? Stöd till statskuppen i Ukraina 2014, massor av olagliga sanktioner mot fattiga länder och Ryssland och påtaglig brist på oberoende mot USA.

    • Armenien har nu snabbt vänt sig till väst. Man undertecknade igår Rom-stadgan för ICC (Internationella brottsmålsdomstolen), man fick NOLL understöd av Ryska federationen och länderna inom försvars(?)-organisationsen CSTO mot såväl de azeriska militära anfallen året 2020 som nyligen mot Artsach denna höst. Man hade NOLL utbyte och hjälp av Kreml eller CSTO. Så mycket var denna organisation och alliansen med Putins Kreml värt. NOLL.

     Härommånaden hade Armenien militära övningar med inbjudna amerikanska trupper –man har klart förstått att Putin och Moskva, trots traktaten med CSTO, övergett landet Armenien. Nu har Kreml också förlorat Armenien. Ännu en vinstlott, tydligen, i Putins utrikespolitik. Vladimir den Store har ännu en gång visat sin stora statskonst.

     Ibland undrar jag om inte någon utländsk underrättelsetjänst värvat och tillsatt Putin i Kreml för att försvaga Ryssland så mycket det bara går. Tanken och misstanken torde ju vara rimlig.

     • Utländsk underrättelsetjänst var däremot med stor sannolikhet inbegripen i statskuppen mnot folkvald president i Ukraina i februari. Då förlorade Ukraina väsentligen sin självständighet. Följt av inbördeskrig, klart ökads fattigdom och emigration.

  • Johan,
   Det finns ingen ukrainsk självständighet.
   De har sålt sig till demokrati-globalismens kapitalägare och är helt i händerna vad Västvärlden kan erbjuda eller ta för sig av det så kallade Ukrainska landet.

   Vad du kan vänta dig är i bästa fall ett Ukraina med västerländska krigsindustrier och ett ukrainsk jordbruk ägt av amerikanska storbolag.

   Det märkliga är att många ukrainare tror på det här och att de ska få det bättre.

   För det är det saken handlar om.
   Det finns en tro på Västerlandets produktivitet.

   Att man därmed blir utnyttjade vill man inte förstå.

   Västeuropa och USA utnyttjar den ukrainska nationalismen för att utöka sitt välde åt Öster och närma sig Ryssland.
   I den situationen får du räkna med att den ryska björnen känner sig trängd.
   Och en trängd och hotad björn gör sig redo att försvara sig, det hoppas jag du förstår.

   Det är den imperialistiska demokratin som vill erövra världen som är det stora problemet.
   Alla i demokratierna är dock inte med på att detta ska ske.

   I NATO-Slovakien vann nu ett parti som sympatiserar med Ryssland.
   De demokrati imperialistiska byråkraterna i Bryssel fylls av kalla kårar i sina ryggrader.

   Vän av global rättvisa kan aldrig försvara Västvärlden imperialistiska maktambitioner byggda på kapitalismens grund.

   • Jag känner inte en enda ukrainare vare sig ukrainskspråkiga familjer eller från de rysktalande familjerna (som numera är mycket anti-putinistiska och helt mot Ryssland som många betecknar som en våldverkande och rentav nazistisk fiende) som känner att det ukrainska självbestämmandet och friheten har MINSKAT dessa år.

    Allt sådant snack är helt verklighetsfrånvänt. Däremot kan lokala undantag finnas på halvön Krym och i de östligaste ukrainska landsdelarna i Donbass. Men i sista folkomröstningen i just Donbass året 1991 om invånarna där ville bli en del av ett självständigt fritt Ukraina (från SSSR) så röstade hela 63% för ett självständigt Ukraina och vara en del av det. De omröstningar som hållits sedermera under ockupation och i krigstid där ryska ockupantsoldater gått omkring med valurnor och instruerat byinvånare hur de skall rösta i Donbass, kan ju ingen det minsta ta på allvar.

    Både Ryssland och Ukraina är sedan över 32 år tillbaka marknadsekonomiska och kapitalistiska ekonomier, och ingen kan påstå något som helst annat.

    Ukraina och ukrainska folket har närmast enhälligt valt den europeiska öppna samhällsmodellen med frihet, ekonomisk lag och rätt, rättsstat och ett politiskt system som anordnar val med regelbundna mellanrum enligt konstiutionens laglydelse, och att politiker avgår efter dess mandatsperiods slut. D.v.s. ALLT DETTA som INTE och ALDRIG sker i Ryssland under Putin.

    Att tro att ukrainska folket skulle vilja ha den putinistiska KGB-maffiakapitalistiska ekonomiska modellen där alla med egna politiska åsikter sitter i ryskt fängelse är bara okunnigt och helt verklighetsfrämmande.

    Det finns helt enkelt inga ukrainska putinistanhängare att räkna med mer än några politiska albinofall om några hundratal förvirrade knasar.

    • Ukraina förbjöd i mars 2022 12 etablerade partier. Den ledande oppositionspolitikern Medvedchuk har först fängslats, sedan utvisats.

     ”Han ledde tidigare det numera förbjudna partiet Oppositionsplattformen – För livet som fick näst flest parlamentsplatser i valet i Ukraina 2019. Det förespråkade närmare band med Ryssland och förkastade Kievs Nato-vänliga hållning.

     Dagens Ukraina bryter mot varje bestämmelse i sin egen konstitution, hävdade Medvedtjuk, och ”upphörde att vara oberoende och suveränt” efter kuppen i februari 2014, då det ”övergick helt och hållet under västvärldens externa kontroll”.”
     ”Det finns ett annat Ukraina” menar exiloppositionsledaren Medvedchuk

 3. Normalt vett säger: att ”upprustning” ALDRIG leder till fred. Vapen är till för att användas. Inga militärer eller officerare önskar fred, eftersom deras levebröd är och förblir krig och konflikt. Man måste nödvändigtvis ”producera eller fabricera” en fiende, där ingen fiende finns, , ett hot någonstans ifrån där inget hot förekommer. Detta för att legitimera ökade försvarsanslag och upprustning
  Då är lögnen och propagandan nödvändiga medel i politikens tjänst. Dess instrument är medierna som vi vet kontrolleras av krigsindustrin och företag som tjänar dessa.

 4. De ryska oligarkerna som styr den ryska krigsindustien tjänar nu en massa pengar som syltas ner i offshore banker, t.ex. i Dubai. Det ryska folket förtjänar bättre än att bli utarmade på grund av Putins storhetsvansinne.

  Rubeln fortsätter sin väg mot avgrunden. Nu kostar en US dollar 100 rubel. Stackars folk!

  Här i Ölüdeniz ser man bara rika ryssar som uppträder som de nya tyskarna. Ni vet de tyskarna som på turistplatser uppträde som ett slags herrefolk. Så uppför sig ryssarna här. De lägger ut sin vinge på startplatsen och riggar till sig där man startar. De blockerar andra som har ”airmanship”. Skitstövlar är de.

  • Det gäller att svälja det bittra pillret ”Slava Rossia”, herr Korteen.

   USA? Den håller på att implodera (vilket i och för sig är bara bra) – landet ”leds” av ingen vet vem (garanterat är det inte Burisma mannen som kräver 10% i kickbacks). Idag avsattes representant husets talman. Kongressen lär ha svårt att fixa budgeten inom 45 dagar. Stackars amerikaner förtjänar mycket bättre än att bli utarmade av de neokonservativa/sionist anhangen som kört USA mer eller mindre till avgrunden. En stadsrunda i USA med utbredd misär, hemlöshet, drogade zombies, förfall mm, visar hur ruttet landet blivit. Dags att folket i USA gör uppror och tar hand om dessa ”utvalda” skitstövlar som kört landet till botten genom att bedriva en Make apartheid israel great again och/eller ukrozionazi regimen great again. Hög tid att USA rensas från dessa parasiter 🦠

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here