USA, Sverige och nazitoleranta Ukraina vill inte fördöma nazismen i FN-resolution.

47
4235
Nazistdemonstration i Kiev 13 oktober 2018.

Toleransen för nazism har ökat sedan några är tillbaka i USA, och i ”Väst” och Världssamfundet. Främsta uttrycket för det är kanske det fortsatta stödet till Ukraina efter statskuppen 2014. Vad vet folk om det? Inget skrivs om nazitoleransen i Ukraina i Västmedia. Artikel i RT som Rolf Nilsson översatt.

Nyligen publicerade jag artikeln Zelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte

En återpublicering av denna artikel från i december synes aktuell. Eller hur?

_______________________________________________________________

Endast två länder röstar emot FN:s resolution som fördömer nazismen

FN:s generalförsamling har antagit en resolution som fördömer nazism, nynazism och alla former av rasism, vilken Ryssland m.fl. lagt fram. USA och Ukraina röstade återigen emot, medan 49 länder,  avstod från att rösta. (däribland Sverige, ö.a.)

Resolutionen om ”Bekämpandet av glorifiering av nazism, nynazism och andra sedvänjor” som bidrar till rasism, främlingsfientlighet och intolerans, antogs med 130 röster för, meddelade den ryska permanenta FN-delegationen på torsdagen. Moskva har lämnat in motionen årligen, de senaste åren, och Washington och Kiev har konsekvent röstat nej.

Stödd av Ryssland och mer än 30 andra FN-medlemmar uttrycker resolutionen oro över varje form av glorifierande av nazism, inklusive resande av monument och hålla offentliga parader för att hedra Waffen SS – stridsenheter inom Nazitysklands militär – eller förklara dem för nationella befrielserörelser, bland annat andra saker.

Roman Protasevitj i nazistgrupp i Ukraina

 

Moskva har länge tagit strid med Ukraina och de tre baltiska staterna – Estland, Litauen och Lettland – för att hedra individer och organisationer anslutna till Nazityskland under andra världskriget.

Förra året hävdade Washingtons sändebud till FN att ett förbud mot att glorifiera nazismen skulle kollidera med skyddet av yttrandefriheten i den amerikanska konstitutionen. USA har också anklagat Moskva för att använda resolutionen för att driva fram ”desinformationsberättelser” om nynazism i de baltiska staterna och Ukraina.

Resolutionen uppmanar också medlemsländerna att ”avskaffa alla former av rasdiskriminering med alla lämpliga medel, inklusive lagstiftning”, och slår fast att diskriminering baserad på ras, etnicitet, religion eller tro som ”nynazism, islamofobi, kristofobi och antisemitism” skadar inte bara målgrupperna utan samhället i stort.

Relaterat
Det falska hotet från Ryssland
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?
Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Fredshotet … Varför USA behöver krig med Ryssland och hur man kan stoppa det.
Sverige deltar i planläggningen av Nato-krig mot Ryssland? Ökad risk för krig i Sverige…
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Föregående artikelMedia lovordar terroristpropaganda – Syrienfilmen ”Till min dotter” – ”Hur man förnekar de verkliga offren för kriget i Syrien”
Nästa artikelUkrainas ”spännande” historia under 2000-talet. Del 1
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

47 KOMMENTARER

 1. Egentligen är detta vurmande för nazism ingen överraskning. Det enda som är förvånande är att de kommer undan med det och hur alla svenska liberaler, alla svenska riksdagspartier (inget parti undantaget), ursäktar USA och hela tiden riktar uppmärksamheten mot Ryssland och envisas med att utpeka dem som något slags ”hot”.

 2. Frågan kunde ta skruv om den vinklades på rätt sätt. Israel fördömer nazismen, varför gör inte Sverige det ? Har Sverige blivit pro-nazistiskt ? Titta närmare på FN:s tavla över omröstningen, den är synnerligen talande. Det bör inte förvåna om flera europeiska länder som likt Tyskland deltog i judeutrotningen inte vill veta av det hela och därför lägger ned sin röst. Varför sällar sig Sverige till de europeiska länder som medverkat i judeutrotningen och inte till Israel ?

  Nästan hela världen födömer nazismen men inte EU. USA och Ukraina skall vi inte ens tala om. Detta är ett av grundfelen med EU, alla måste rösta likadant vilket oftast leder till att det sämsta och mest konfrontativa alternativet kommer främst.

  • Det var det första jag gjorde tittade på tavlan över hur olika länder röstade och konstaterade att alla länder som lade ned sina röster, har gjort det i solidaritet med USA, då USA har gått ut rätt hårt med att rösta emot och argumenterat för detta starkt.
   Så osjälvständiga är alla EU-länder att de inte själva tänker efter, utan det gäller att USA skall se vad de röstat så de inte blir utsatta för några sanktioner, eller andra repressalier som är så lätt att få när det gäller USA.

   När jag var lite läste jag en saga som handlade om en djävul som avtalade med en man som var olycklig och ville bli rik, att han skulle få bli rik men han skulle förlora sin själ.
   Det är nog vad Ukraina och USA har gjort de har slutit avtal med djävulen (nazisterna) och nu har nazisterna (Right Sector och Svoboda) hållhake på dem, och kräver nog en hel del för att inte avslöja vad CIA gjort för deal med dem, år 2014. För om de inte är rädda för avslöjanden så kan man undra varför nazisterna får så mycket makt i dagens Ukraina.

   USA använder hela sin maktapparat för att man inte skall se nazisterna i Ukraina. De använder sina twitter och facebook poliser, som stänger ned alla sidor som skriver om nazister i Ukraina.
   Detta fick Eduard Dolinsky generaldirektör för Ukrainska judiska kommitten erfara. Hans facebook profile blev blockerad då han avslöjat en heders marsch för Nazi Galizia Division i Kiev. USA kontaktar en domstol och kräver att de skall utfärda böter till en tidning som skrivit om nynazister i Ukraina. USA jublar då Ukraina stänger ned tre TV-kanaler som är kritiska till politikern i Ukraina m.m.

   Nedanstående är ett utdrag ur en text från Sveriges Radio den 13 juli 2018.
   ” – Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska
   organisationer. Det utrymmet finns i regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S).”

  • Komplett desinformation som vanligt, herr Larsson. Läser du överhuvudtaget vad du länkar till ? Det är en maskinöversättning där det har gått snett. Texten handlar om hur totalt beroende Ukrainas ledarskap är av USA. Medvedev har verkligen inga höga tankar om ukrainska ledare, varken komiker eller oligarker.

   • Fast sajtens tema är ju inte vänligt inställt till dagens post-kuppepok i Ukraina. Själva temat är ju dessutom i textinläggen fyllt hur man skall översätta det ryska ordet ”nesamostojatel’nye” d.v.s. icke-självständiga.

    Ryska texter kan vara komplicerade för oerfarna att översätta ryska teman som dessutom använder sig av s.k. dubbel negation. Och det är komplext.

    På svenska säger vi: ”ingen såg någonting” medan det på ryska heter (ungefär) ”ingen såg inte ingenting” (nikto nitjego ne smotrel).

    Översättningsprogrammen kan faktiskt få spader för mindre.

    Herr Larsson kanske var cyniskt sarkastisk? Det finns ju inte en enda tänkande politisk människa som kan påstå att den ukrainska ledningen överhuvudtaget skulle vara ”självständig”…

    • Vad du skriver här är oerhört viktigt att förstå. Ett språk är en integral del av en kultur. Elektroniska översättare klara inte av kulturdelen. Det är än mer viktigt att komma ihåg när det gäller Kina. Kina har ett i stora drag ett gemensamt teckensystem, med en del undantag, men det betyder inte att tycken och kombinationer betyder samma sak överallt. Det är här till exempel journalister går ordentligt fel. Jag varnar ofta folk om detta, anlitar dom en jurist i Peking att skriva ett kontrakt, kan det väl tolkas och betyda något annat i Kunming. Jag får ofta höra att man anlitat en infödd kines att översätta och dom måste väl kunna sitt eget språk, men så är det alltså inte. Kina lär ha 1,500 språk, över 30 skrivsystem, och omkring 2,000 etniciteter. Peng Shuai fallet ett exempel.

    • Johan de Naucler 20 december, 2021 At 13:26
     Principiellt är helt korrekt noterat med dubbel negation i Rysska!
     En korrigering bara gällande översättningen.
     ”ingen såg någonting”=”никто ничего не видел”=”nikto nitjego ne videl”
     ”smotrel”=”смотрел”=”tittade”
     MVH

  • Jaha Mats, och vad har du för uppfattning? Varken du, jag, Jan N. eller Maria E. sitter i en viktig politisk position, och behöver därför inte ta någon hänsyn till vad grundläggande diplomatiskt uppträdande kräver, så vad anser du?
   Själv tycker jag framför allt synd om det Ukrainska folket, som på grund av USA:s, NATO:s och EU:s agerande, lett till att Ukraina fått en regering, eller som nog D. Medvedev skulle kallat den, regim, vilken på inget vis förmår handla i det ukrainska folkets intresse.

  • Ha,ha… ML hävdar att han kan RYSKA…

   1. Redan från början blir man uppmärksammat att det handlar om en ”maskinöversättning”
   2. Att ML inte uppmärksammar att rubriken inte stämmer överens med översättningen ”…are completeley independent people”
   3. Det hade inte varit så svårt för honom att kolla ursprungliga (ryska) texten för att bekräfta översättningen…
   4. FEL ÖVERSÄTTNING:
   ”Network Admin on October 13, 2021 · at 7:22 pm EST/EDT
   The translation is incorrect.
   “Ukrainian leaders of the current generation are completely INdependent people” should be “Ukrainian leaders of the current generation are completely DEPENDENT people”
   “Украинские руководители нынешней генерации — люди абсолютно несамостоятельные”
   Source:
   https://www.kommersant.ru/doc/5028300

  • Mats, jag har tidigare varit i polemik med dig och dina försök till skönmålning av det som händer i Ukraina! Jag kan inte få det till annat än att du av någon anledning tycker det är bra att Ukraina förgås av USA:s och EU:s inblandning och att du tycker det är okej med en nazi-anstruken impopulär regim i Kiev? Det är nog på tiden att du kommer med ett klargörande i ärendet! Att bara hata Putin räcker nog knappast som motiv…

 3. Visst är det märkligt.

  Sverige kan ha flera internationella möten och ”konferenser” om nazismens brott om Förintelsen, om Raoul Wallenbergs gärningar: men inte ett ord, inte en röst i Förenta nationerna; inte ett ord om Waffen-SS-minnesmarscher i Riga och Galizien-bataljonens minnesmarscher i Kiev.

  Torde inte Expo-stiftelsen, nazijägarna makarna Klarsfeld och på Simon Wiesenthal-institutet i Wien ha nämnt detta märkliga europeiska och svenska fenomen med ett enda ord? Fördömer verkligen inte ens de mest hårdföra amerikanska sionisterna och judiska hökarna i Washington det minsta att säga om nazistmarscherna i Kiev? Inte ett enda ord?!?

  Man kan ju inte hålla Förintelsekonferenser på måndagen och sedan hålla tyst om det bruna Ukraina på tisdagen?

  Eller är det detta som kallas dubbel bokföring och dubbelmoral?

  För de goda gömmer sig inte.

  • Bäste Johan, det är en viktigt politiskt problem som du måste förstå bättre. Det är jätte, jätte, jättesvårt att försvara USA:s, NATO:s och EU:s allmänt folkrättsvidriga politik. Därför blir det ”på dette viset”. Om vi betraktar storheterna i detta försvar av en för Europa förödande politik, först president Joe Biden och vice president Kamala Harris i USA, därefter Jens Stoltenberg NATO:s generalsekreterare, därefter EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och utrikesrepresentant Josep Borell, samt till slut Sveriges utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist, vad finner vi då? Vi finner att vi får vara glada att de inte är lika skickliga politiker som de som sitter i Ryssland, för då hade det kanske blivit ännu sämre för t.ex. det ukrainska folket, ty då är jag övertygad om att den process som nu pågår blivit ännu smärtsammare än vad vi kan anta att den nuvarande kommer att bli. Men det är naturligtvis bara spekulationer.

   • Tack bäste Bertil. Jag vill påpeka för alla att mitt inlägg ovan var vare sig en retorisk eller klipsk fråga, den var verkligen helt öppen! Det måste rimligen finnas någon person och tidning till vänster om svenska moderaterna som ser de uniformerade ukrainska nationalisterna med klart öppna fascistiska symboler, man behöver inte vara korkat överläst som mig själv på historiska detaljer under 1900-talets ideologiska fronter för att se tragiken i dagens parallella högerutveckling i Ukraina.

    Självklart är inte alla ukrainare vare sig amerikanska neoliberaler eller fascister, men dessa krafter har korsats och hopparats i Kiev och har ett inflytande långt över dess sympatiutrymme i opinionen.

    På lång sikt är det enkom negativt utvecklingsmässigt för landet Ukraina självt. Man kan inte bygga upp ett öppet, tolerant, rättvist och demokratiskt europeiskt samhälle på bas av 1930- och 1940-talets idéer mitt i Europa, närapå 100 år senare med detta idé- och tankegods.

    Tyvärr gör Europa landet Ukraina en rejält björntjänst som inte bekämpar denna politiska farsot, som kan komma att leva som en ideologisk parallell maffiastruktur inne i ukrainska staten under mycket lång tid.

    OM! Vi inte får till en snabb, civiliserad och demokratisk kupp som rensar ut fascisthögern i Ukraina en gång för alla: det kan vara ett önskvärt scenario.

    Det finns en organiserad ukrainsk anti-fascistisk opposition av socialister och socialdemokrater liksom socialliberaler och likaså en räddningsfront för Ukraina, huruvida den är i organisatoriskt skick att sköta en motkupp i landet känner jag inte till i dagsläget.

 4. Ända sedan denna försvarsministern tillträdde för över 7år sedan,har han ALDRIG haft något minsta lilla positivt att säga om Ryssland. Vilka länder än han besökt, så har han jämt varit så kritisk jämt och bara gått till attack. Han sprungit också både Natos och Usas ärenden för ofta och låtit som dom jämt,han varit så onödigt högljudd och uttalat sej så anti-ryskt.Det har aldrig alla dessa 7åren funnits minsta lilla positivt att säga. Det är bara att göra usa ägda Nato och Washington nöjda jämt. Allvarligt så verkar han anti-rysk sedan länge oavsett läge.Våran försvarsminister har tyvärr varit sån stor besvikelse och endast sprungit Washingtons ärenden och ord,och utrikespolitiken varit exakt samma,när gäller allt som har med militära att göra också

  • Vad vi ser är ett kontraproduktivt politiskt tänkande som tänker bakåt i historien: men det bygger ingen framtid, och dessutom ingen ukrainsk tyvärr.

  • Hultqvist är en byfåne och han behöver bara hitta en by där platsen som byfåne är ledig! Hur kan en malaj som inte fick gå klart lumpen bli försvarsminister? ”Only in Sweden”. Borlänges sämsta kommunpamp genom tiderna och ingen där vill enligt uppgift ha tillbaka honom…

   • ”Hur kan en malaj som inte fick gå klart lumpen bli försvarsminister?”:

    De krafter som styr oss här i väst (USA’s Djupa Stat) bryr sig inte ett skvatt om huruvida deras ledare satta i koppel är kompetenta eller ej, bara om att dom är lydiga redskap som likt papegojor rapar upp propaganda. Som byfånen den dumstrutade Hultqvist, eller i USA som den gravt senildemente presidenten och hans erkänt inkompetenta vice Harris. Biden är ju ett skämt för USA’s befolkning – ”Let’s Go Brandon” (eller Fuck Joe Biden) ekar t.ex. vid större idrottsarrangemang och avskydda Harris kallas för The Cackling Hyena.

    Minns också de tidiga bilderna från Majdan demonstrationerna där jag reagerade på de arga unga männen i uniformer och gula armbindlar som var ledande. Instinktivt kändes detta inte som något bra. Sen censurerades de svenska nyhetsbilderna och så var det plötsligt bara gamla babusjkor som syntes på bilderna. Nassarna fick inte visas.

 5. Något viktigt här om vi talar om Nazismen. Det är viktigt att skilja på deras ideologi, rasideologierna till exempel, och deras metoder. Nazi-ideologierna lever, men bara inom små grupper. Metoderna används flitigt. Det går att göra direkta jämförelser.
  —Då ’Ritualmord, styrkt med läckta dokument, vittnen, och bilder.’
  —Nu ’Folkmord, styrkt med läckta dokument, vittnen, och bilder.’
  I båda fallen falskt.
  —I fallet Xinjiang använder alltså USA, och Sverige, identiskt samma metoder, med identiskt samma avsikter, som en gång Nazisterna. Skillnaden idag är att vi kan åka dit och kontrollera, och sedan rapportera via internet, vilket vi gjorde i fallet ”Kinas dolda läger”
  http://mychinaway.blog.se/hur-skall-vi-stoppa-nazistiska-propagandametoder-pa-svenska-media/
  Allt är redovisat i artikeln, ni kan själva upprepa det.
  USA, svenska staten, och deras kanaler som svenska media, MSM och Public Service, använder trots det samma metoder som Josef Goebbels.
  1. ”Låt mig kontrollera media och jag kommer att förvandla varje nation till en flock av svin”
  2. ”Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta kommer folk att tro på den och du kommer till och med att tro den själv.”
  3. ”Den mest lysande propaganda tekniken kommer inte att ge någon framgång om inte en grundläggande princip hela tiden hålls i åtanke – den måste begränsa sig till några få punkter och upprepa dem om och om igen.”
  4. ”Den bästa propagandan är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska initiativet.”
  —Ett annat fall är Peng Shuai fallet. Media vet vad som pågick, ändå malde man ändlöst om lögnerna, och gör det fortfarande.
  —Ett annat exempel.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/piskor-och-morotter-ska-oka-barnafodandet-i-kina
  Artikeln ljuger mycket grovt rätt igenom, ”söner för släkten vidare och att det är söner som tar hand om sina föräldrar”, ”[-då] tillåtet att kontrollera könet på de ofödda barnen”, ”abortera fostret om det var en flicka”, ”inte bara brist på flickor (det är överskott på kvinnor idag)”, ”Stopp för sterilisering (ingreppet efterfrågas inte längre)”

 6. De franska senatorerna Natalie Gulet, Jean-Pierre Maug och Joelle Guerriot var i Kiev i juni 2021, de blev chockade av vad de såg i Kievs centrum. Nynazistiska partier som är alltmer aktiva och rekryterar tjänster för ungdomar till militser som tydligt förklarar nazistisk ideologi. De säljer id-handlingar från tyska soldater. Utbildning av pro-vita supremacists som uppmuntrar attacker över hela Europa på uppdrag av det ökända Azov-regementet. De spelade in allt på video och skrev en begäran till utrikesministern att få ett svar på rapporten om situationen i Ukraina.

  På SVT säger man: Lyssna på forskarna, men enbart när dessa styrker deras egen version av vad som sker i världen. Menar de något så borde de intervjua Ivan Ktchanovski, som har gedigna kunskaper om Ukraina, och samlat ett enormt intervjumaterial om vad som hände under Maidan. Det är många journalister bl.a. Bloomberg som intervjuat honom när de hört om hans kunskaper, sedan när de ogillat vad han kommit fram till har de aldrig satt hans expertutlåtande på pränt.
  Ivan Katchanovski är professor i politiska studier på Universitetet i Ottawa.
  Han säger att Ukraina har utvecklats efter Maidan till att bli ett gigantiskt odemokratiskt land. Han säger att Väst och Ukrainska politiker och självutnämnda experter propagerar myten om att Ukraina är en demokrati på grund av eget intresse och politiska skäl.

  Ukrainska myndigheter har satt den tidigare presidenten Porosjenko under utredning för högförräderi och anklagar honom för kopplingar till finansiering av separatist styrkor i den östra Donbass-regionen.
  Liknande anklagelser även mot den pro-ryska lagstiftaren Viktor Medvedchuk som suttit i husarrest i ungefär sex månader.
  Underlag för anklagelserna skulle vara att Ukraina köpte kol av separatist kontrollerade Donbas under hans presidentskap.
  Porosjenko har lämnat Ukraina, det är nog bäst för honom att han inte återvänder då rättssäkerheten inte är stor och att de dessutom torterar rysslandsvänliga i deras fängelser. Fångvaktarna är väl nazister.
  Jag såg en video om en f.d. sovjetisk krigshjälte från andra världskriget, som blivit förfärligt torterad i Ukrainskt fängelse. Han hade svåra skador, de hade kastat hans huvud mot cementväggen i cellen så han fått hjärnskador, det påverkade hans tal bl.a.. Han haltade kraftigt p.g.a. tortyren han blev utsatt för.
  Ryssland hjälpte honom och tog honom dit och han fick en bostad.
  Han var anklagad för att ha talat om för dem i Donbas när ukrainska bombplan var på väg för att bomba dem, så att de civila kunde ta skydd. 252 barn har blivit dödade av ukrainsk militär och inte en liten notis i svensk press om detta.

  Det verkar populärt att anklaga partiledare för högförräderi i Ukraina. Tidigare har Porosjenko anklagat f.d. president Janukovitj för statsförräderi
  Alla oppositionspartiledare som haft högre partistöd än Zelenskys parti har sanktionerats och anklagats för högförräderi.

  En amerikansk advokat berättade för Ivan K. att hans åsikter som expertvittne gällande Maidan & Krim & Donbas konflikter och mänskliga rättigheter i Ukraina hjälpte henne att vinna två fall i rättegångar i USA. Domaren citerade hela Ivan K. expert vittnesrapport.
  Så ibland fungerar rättssystemet i USA.

  • Tack Vivianne för intressanta och rika fakta! Det tillförde verkligen något nytt!

   Det finns en förklarande parallell bakgrund till det vi ser.

   Ukraina är sedan 30 år också förlamat på filosofiska, politiska och ideologiska värden, värderingar och debatter. Ingen har diskuterat ideologiska och allvarliga djupa politiska frågor ordentligt.

   Cyniskt har under hela självständighetsperioden den urartade gangster- och oligarkkapitalismen härjat och härskat, självklart helt på vanligt folks bekostnad. När hela landet spårar ur, så har man också plötsligt fått en mycket överraskande fientlig reaktion från sitt broderland Ryssland, många ukrainare uppfattar det som ett rent brödramord -en chockverkan. Det är ungefär som det skulle snabbt och omedelbart, gud förbjude, skära sig mellan Sverige och Norge.

   Att den ideologiska kompassen snurrar runt och gör folk arga under mycket hård påfrestande social nedmontering och ekonomisk stress föder självklart arga, unga män med reptilhjärnan psykopatiskt påslagen.

   Det var så fascismen föddes efter första världskriget med hårda ekonomiska förhållanden och börskrasch på 1920-talet. Vi kunde i Sverige se en ”miniversion” av detta scenario så sent som på 1990-talet med den ekonomiska och sociala krisen då, och som i det sönderfallande Jugoslavien samma tid, då detta våldsamma idégods härskade i de unga mannens skaror.

   Vi måste ALLTID komma ihåg i denna tid att den hårt prövade ukrainska befolkningen är både arg, förbannad, desperat och hopplös. I den här delen av Europa läggs alltid skulden på tidigare makthavare och system man inte kan påverka (i detta fall i Ryssland), samtidigt som den politiska utvecklingen är välplanerat och cyniskt kapad av Washington, med helt andra geopolitiska syften och mål än det ukrainska folkets väl och ve.

   Man kan tyvärr bli hårdfört ideologiskt driven för mindre, där ingen vet var och hur man skall börja städa upp i mer än 30 års oreda, som dessutom bara har förvärrats.

   Ärligt talat tror jag Ukraina hade varit i avsevärt bättre social och politisk status om det styrts från just Moskva sedan 1991. Men det får naturligtvis inte sägas offentligt.

   • Trots det du skriver så verkar medborgare i Ukraina hellre vilja förbättra deras relationer till Ryssland än att förbättra relationerna till Väst.

    Zelensky är nog helt i händerna på USA och Soros, och säkert i händerna på nazisterna på grund av CIA:s skumma affärer med Right Sector och Svoboda.

    USAID är en amerikansk biståndsmyndighet, som bekostat en undersökning som gjordes 10-21 maj 2019 om vad medborgare i Ukraina önskade av sina politiker.
    69% önskade fred i Donbass och endast 10% tyckte det var viktigt att Krim återförenas med Ukraina .Det är bara västländer som vill ha kriget och rika oligarker som Soros.
    Att man skall fokusera på närmare integration med väst har enbart 3% röstat för, mindre än de som vill ha förbättring av relationer med Ryssland där var det 5%.

    När Ukraina Crisis Media Center såg resultatet av medborgarnas vilja blev de oroliga och såg till att samordna ett upprop.

    Ukraina Crisis Media Center som finansieras av miljardären George Soros, såg till att samordna ett upprop , och det har fått underskrifter från hela högen av icke-statliga organisationer som dessutom finansieras av Pierre Omidyar, USAID, National Endowment for Democracy samt andra. (Soros Foundation Open Society Foundation skriver på sin webbplats att de stöder organisationer som Ukraina Crisis Media Center.)

    Uppropet kan man se som ett hot om ett nytt Maidan i Ukraina om man inte lyder en lista med röda linjer som inte får överträdas. Vilket innebär att det var inte folket utan utomstående organisationer som ville ha kriget i Donbas och att Krim skall tillhöra Ukraina.
    De skriver i uppropet:

    “Som aktivister i det civila samhället presenterar vi en lista med “röda linjer som inte får överträdas”. Om presidenten överskrider dessa röda linjer kommer sådana aktioner oundvikligen att leda till politisk instabilitet i vårt land och försämrade internationella relationer.”

    https://www.iri.org/sites/default/files/ukraine_poll_2019.pdf

    • Säkert så.

     Det kommer att skrivas långa, tjocka och faktaspäckade böcker om Ukrainas kris och fall i framtiden.

     Kanske kommer någon av dem hitta rätt och korrekt fakta och finna krisens höjdpunkter, vad och vilka som utlöste den och varför. Mycket ny och gammal fakta kommer att klarna för vissa och chocka väldigt många.

 7. Här är en sammanfattning på engelska om beslutet:
  U.S. and Ukraine Alone Voted No to UN Resolution Condemning Nazism!

  Dec. 20 (EIRNS)—On Dec. 16, the United Nations General Assembly overwhelmingly voted up a Russian-sponsored resolution “Combating glorification of Nazism, neo-Nazism and other practices that contribute to fuelling contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance,” reported in Countercurrents.org. Only the United States and Ukraine voted against the resolution.

  Out of a total of 193 member countries, 51 countries, including all members of the European Union, Australia, New Zealand and Canada abstained from voting on the UN resolution, which called on members to eliminate all forms of racism and attempts to glorify Nazism. The Global South developing countries voted up the resolution with overwhelming support.

  The Russian Permanent Mission to the UN announced the adopted-initiated resolution of #UNGA76, “Combating glorification of Nazism, Neo-Nazism and other practices that contribute to fueling contemporary forms of Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance” with 130 votes in favor, 2 against, and 51 abstentions, the Russian Mission tweeted out on Dec. 16. The resolution expressed concern about any form of glorifying Nazism, including putting up monuments and holding public parades honoring the Waffen SS—combat units within Nazi Germany’s military—or declaring them national liberation movements, among other things. Russia has for decades made an issue of Ukraine and the three Baltic states—Estonia, Lithuania and Latvia—honoring individuals and organizations affiliated with Nazi Germany during World War II.

  The resolution also urges member states to eliminate all forms of discrimination by all appropriate means, including legislation, and states that discriminate based on race, ethnicity, religion or belief such as “neo-Nazism, Islamophobia, Christianophobia and antisemitism” that harms not just the targeted groups, but society in general.

  Russia has proposed a similar resolution since at least 2014, and the U.S, has voted against it every time.

  • Röstutslaget visar nog ganska väl vilken obrottslig lojalitet och vasallstatus som råder mellan Washington och Kiev.

   Man kan verkligen undra hur länge detta kan vara och när kraschen kommer.

 8. Jag tror det var signaturen AndersI som påpekade hur lätt det är att
  trigga igång de flitiga kommentatorerna på denna blogg. Min lilla korta
  kommentar bekräftar AndersI:s iakttagelse.

  För att ta det språkliga först. Jag kollade naturligtvis upp den
  ryska originaltexten, testade Google Translate (som översatte
  korrekt), visade min hustru, som har ryska som modersmål (och
  fick sig ett gott skratt), citerade sedan ordagrant den (felaktigt)
  översatta texten med angivande av källa. Vad som är anmärkningsvärt
  är naturligtvis att en text skriven av en rysk tidigare president
  läggs upp på internet i översättning utan att någon verkar ha gjort
  det minsta försök till korrekturläsning. Mer än lovligt taffligt!

  Så till den svåra frågan om ett eventuellt kommande angreppskrig
  från Rysslands sida. Jag skrev för snart sju år sedan på lindelof.nu:
  (https://www.lindelof.nu/rysslands-pa-vag-att-tappa-greppet-om-ukraina/)

  ”Övriga östra regioner är lojala mot Kiev, vilket gör att en
  expansion mot Charkov, Dnepropetrovsk eller Mariupol
  skulle bli militärt mycket kostsam för ett redan försvagat
  Ryssland.”

  Vidare:

  ”Sprickan mellan Ukraina och Ryssland är så djup och bred, även i folklagren,
  att ett närmande kommer att bli mycket svårt.”

  Jag ser ingen anledning att ändra den bedömningen. Enda möjligheten
  för Ryssland att fösa in Ukraina i samma fålla som Belarus är med
  militärt våld. Den stora frågan är om Putin vågar ta den risken.

  Jag avslutade just läsningen av en biografi över Katarina den stora.
  Hon tog risker och var framgångsrik. 1700-talet var Rysslands stora
  århundrade, och efter de två ”stora”, först Peter och sedan Katarina,
  har endast två ledare förmått nå samma nivå. Segrarna i det
  fosterländska kriget respektive det stora fosterländska kriget,
  d v s Alexander I och Stalin. Om Putin vill
  kunna nämnas i samma andetag som dessa fyra, måste Ukraina tillbaka
  till Ryssland. Om Putin är beredd att ta risken tror jag kommer
  att bli klart efter den stora nyårshelgen i Ryssland.

  • Fast krisen har i princip inget med just med landet och territoriet Ukraina att göra.

   Det som utförs från rysk sida är en anti-AMERIKANSK geopolitisk manöver mitt i östra centrala, mellan det klassiska Polen och de ryska vidderna: det klassiska ”uppmarschområdet” för europeiska storkrig, åtminstone av gammalt snitt.

   Det rör geopolitik, inte gamla tsaristiska Lillrysslands status och gränser mellan olika oblaster norr om Charkov och Kyiv.

   Hade Nato och Washington inte brutit löftena på statsledningsnivå från 1990, utan att man nu (klantigt) istället trott sig med trovärdighet spela ett dubbelspel med orwellskt ”partnerskap för fred” och allt vad det kallades, hade inte Ukraina kraschat rakt in i den kris man är i.

   Den ukrainska krisen är avsiktligt framkallad i och av Washington; kanske den mer korrekta benämningen snarast vore den ”amerikanska krisen” som drabbat Ukraina. Något annat kan vi tala om då alla ukrainska sociala och ekonomiska siffror pekar nedåt. Tyvärr.

   Den amerikanska nationsbyggandeprojektet för Kiev har igen kört in i väggen precis som i Irak och Afghanistan.

  • När det gäller språk, översättningar och tolkningar. Se upp mycket noga med detta, propagandan älskar avsiktliga felöversättningar för så få kan ibland korrekturläsa. Det gäller speciellt texter från Kina.

 9. East goes West ! Sverige har fått det sämsta av 1939 års Europa, som då Polens obstinata militärer som var ministrar, en svensk ÖB som politiserar, en försvarsminister som blivit utrikesminister, och sprider sina tondöva argument, Sverige har blivit en bananrepublik, på många sätt, en uppblåst USA-satellit, där ”särintressen” som Reinfeldt kallade dem, usurperat makten, det är ett förfall vi ser. Kanske vi är där december 1939 ?, och Krim har blivit ”Karelska näset”, det behövs tydligen en ny ” pakt” Biden-Putinpakten”.

 10. Jag läste igenom listan ovan och kunde konstatera att så gott som inte ett enda Västland vill fördöma nazism i den här FN-resolutionen.
  Man kan då undra om Västvärlden är smygnazister trots att de fördömer all nazistisk verksamhet i sina länder?
  Hur ska man tolka Västvärlden där?
  Vi tar inte avstånd från nazism men vill inte ha den i vårt land?
  Men gärna i Ukrainas politik och militär?
  Det är i alla fall något falskt i det där att inte leva som man lär.
  Man hör nu på både SVT Public Service och vänsterextrema Expo hur de tonar ned och förminskar nynazismen i Ukraina

  Förresten förstår jag inte varför vänstermänniskor ser ”antirasistiska” Expo som någon förebild eller någon form av faktabas att hämta kunskap ur.
  För mig är inte Expo någonting annat än ytterligare en propagandacentral för viss samhällsåskådning.

  Här nedan ett exempel hur Expo beskriver landet Belarus som en fascistisk stat.
  Undrar hur många i landet Belarus som skulle hålla med om det?
  I varje fall inte den skönsjungande sömmerskan Алена Шестак (Aljena Shestak) på den statliga konfektionsfabriken Свитанак där de tillverkar märkeskläder.

  https://www.youtube.com/watch?v=kJfwhI6z9iw

  All heder åt landet Belarus som utan tvekan måste vara det landet i världen där en socialistisk planekonomi med omfattande statligt ägande lyckats allra bäst.
  Och det även i konkurrens med den Fria Marknadens länder.
  Belarus är en stor exportör av både produkter och tjänster.
  Förutom traktorer och konstgödsel är även Belarus stora på dataspel.

  Men det kanske svider i ögonen på de västförhärligande bombliberalerna på ”antirasistiska” Expo?

  Okej, jag kan förstå varför vänstermänniskor blir så förtjusta i Expo men kanske dags att inse vad de verkligen står och går för?
  De kanske egentligen liksom Fredrik Reinfeldt hör hemma bland ”krigs-demokraterna” i Joe Bidens presidentparti i USA?

  • Fascism och socialism innebär nästan samma sak. En stark ledare, staten styr näringslivet, ingen opposition, arbetsläger, försvinnanden, hetspropaganda. Nationalsocialism är däremot en alldeles speciellt giftig sak, den kastar all skuld för allt på judarna. Därför trivdes Hitler och stormuftin av Jerusalem så bra ihop 1940. Zelensky är av judisk börd, och därmed näppeligen nationalsocialist. Han är en modern man, alltså vare sig nationalsocialist, fascist eller kommunist, de är alla vålnader ur det förgångna.

   Eftersom Ryssland motiverar sitt groteska beteende, fullskalig invasion och folkfördrivning, med uppförstorade anklagelser om nationalsocialism, så är det inte konstigt att ingen skriver under. Det finns 500 nazister i Dalarna, ger det också Ryssland rätten att invadera Sverige? Det finns alltid några stycken nazister, precis som det alltid finns några stycken leninister. Det kan tom finnas flera hundra. Det enda det säger om staten som härbärgerar dem är att de inte har förbjudits. Om mans ka förbjuda nationalsocialism, så ska man också förbjuda kommunism. De har mycket gemensamt, bla att de fostrar folket till inbördeskrig. När de vunnit marscherar ”partiet” över gränsen till grannarna. De anser att de har att invadera grannarna, det är det vi bevittnar.

   • Ideologi – alltid rörigt. Ännu rörigare i krigstid. Och därmed faktiskt helt ointressant.

    Men låt oss hålla oss till definitionerna: ”socialism” råder när: ’från envar efter förmåga, åt envar efter arbete’. Befolkningen är under arbete i att demokratisera landets egendomar och produktion.
    ”Fascism” är i den italienska definitionen var något helt annat: korporativism – företagens intressen är desamma som de inlemmade arbetarna, fackföreningar är förbjudna. Men som det heter på franska ”les extrèmes se touchent” (Ytterligheterna berör varandra) – på sent 1920-tal -innan nazisterna tog makten i Tyskland- hade faktikt Sovjetunionen och det fascistiska Italien ett nära industriellt och ekonomisk samarbete och export- och importprogram.

    Det som avgjort skiljer socialism respektive kommunism å ena sidan gentemot nazism och fascism är JÄMLIKHET. Socialismen är en avancerad utveckling av franska revolutionens ideal, fascism och nazism är ”anti-franskrevolutionär”. Detta är den enda stora skiljepunkten man avgjort kan ställa upp mellan dessa ideologier.

    Den tyska nazismen hade i princip inga samhällsmässigt socialistiska drag – alla företag liksom naturtillgångar var privatägda och ingen hade planer på något annat. När Österrikes storföretag togs över av Tyskland 1938 och 1939 blev de helt enkelt ”Hermann Göring-verken” o.s.v.

    Dagens Ryssland är sannerligen högerkonservativt, för att inte säga reaktionärt (det är avgjort Europas mest högerinriktade och reaktionära stat, vars värderingar bara torde finnas hos det spanska katolska partiet Vox) – mycket i dagens Ryssland påminner om tsar Aleksandr den tredjes epok – allt nytt och västligt är farligt. Man har en del socialt skyddande drag som liknar den tyska kristdemokratin, men några som helst socialistiska eller ens kommunistiska drag i verkan finns inte.

    I dagens ukrainsk-ryska konflikt kan man faktiskt helt enkelt hoppa över ideologin och diskussioner om dessa. Ideologisk och filosofisk diskussion är helt utdöda faktorer i det post-sovjetiska området – i princip tog Stalin död på all ideologisk diskussion redan i slutet på 1930-talet.

    De fascistiska grupper som finns i Ukraina finns där eftersom de var de sista som talade om de ukrainska intressena och positionerna på 1930- och 1940-talet, efter att Stalin hårt hade bokstavligen knäckt Ukraina årtiondet innan kriget. Hade oppositionsgrupperna under 1930- och 1940-talet mot Stalin varit äkta kommunistiska hade dagens militanta ukrainska grupper varit ypperligt vänsterradikala. Det omvända fenomenet kan man se i kriget i Kosovo-Metohija mot den serbiska nationalismen på 1990-talet – UCK-gerillan i Kosova var synnerligen vänsterinriktad med klart kommunistiska och rentav marxistiska drag.

    I perioden 1900-1920-talen var Ukraina verkligen ett huvudsäte i tsarens Ryssland för allehanda vänsteridéer: syndikalism, anarkism, socialism och kommunism med mera. Bolsjevikerna gjorde processen kort med allt detta. Där dog vänstern i Ukraina – för 100 år sedan.

    Ukraina har alltid varit uppstudsigt anarkistiskt och upproriskt – precis som Polen. Nu har dagen Ryssland skapat ett nytt historiskt upproriskt och fientligt slags ”Polen 2.0” i Ukraina -och det kommer inte i vår livstid gå över.

    Ärligt talat kan vi sippa ideologiska diskussioner och definitioner dessa dagar i det rysk-ukrainska kriget – den diskussionen har dött kallbranden redan på grund av Stalin.

    Som progressiv och radikal person bör man akta sig för att allt ryskt av idag skulle vara av godo bara för att Ryssland effektivt lägger krokben för de alltid från början misslyckade amerikanska geopolitiska projekten. Den fällan skall VERKLIGEN inte en socialist och anständig vänsterdemokrat gå i.

    Har man de idéerna att precis allt ryskt är bra därför att det är anti-imperialistiskt, i precis alla sammanhang, ska man gå till doktor Freuds soffa.

    Som det ryska ordspråket heter: föreläsningen är slut – väck publiken! 😉

   • Nu har ju inte 500 nazister i Dalarna någon som helst makt i Sverige vilket ju Azov-bataljonen i Ukraina har och den är inget man skojar bort. Ryssland invaderar Ukraina bland annat för att nazisterna är skyldiga till en stor del av de ca 14.000 döda i östra Ukraina sedan statskuppen 2014! Visserligen förföljs ryska människor i Sverige idag 2022 men än har inga dödats ”bara” trakasserats vilket är illa nog.

    • När jag först såg dessa bilder av människor fastbundna vid träd och stolpar med byxorna neddragna, övermålade på hela kropparna och även ansiktet en del bundna tillsammans med sina små barn, då gick tankarna till medeltiden.
     Det var den mörka tiden då mobben gick ut och spottade på människor som var utplacerade offentligt för att bli straffade fastbundna vid någon stock. Detta visar vilket laglöst samhälle Ukraina är, ingen ordningsmakt som skyddar de svaga i samhället.

     BBC gjorde en dokumentär för några år sedan där man fick se hur högerextrema fått tillåtelse att leka polis och patrullera staden. När inte kameramännen från BBC var i närheten kunde man se hur dessa personer använde gangsterfasoner för att straffa dem som de ansåg borde straffas. En av dessa blev intervjuad av BBC och sa att ingenting fungerar i Ukraina när det gäller lag och ordning, så därför måste de ingripa. Det är tydligt att det inte finns ett fungerande samhällssystem i Ukraina, som ser till att upprätthålla lag och ordning, och skydda de som blir utsatta.

     Jag undrar var Zelensky finns någonstans, en del säger att han är utomlands, och rykten går att det håller på att bli en militärkupp i Ukraina. Den oligark som betalar både honom och Azov regementet, har tydligen skumma affärer med Biden också.

     https://twitter.com/5thSu/status/1505743810558857221

 11. […] Ukrainas nazisttolerans. Regeringen är påtagligt nazitolerant, vilket naturligtvis annat land ”rätt” att angripa. Ukraina har rest nya statyer över nazikollaboratören Bandera enligt bl.a. SvT,  Sveriges Radio och New York Times, och mot israeliska protester. Under senare år har hans födelsedag blivit helgdag i Ukraina.  (https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/). (https://www.globalpolitics.se/zelensky-haller-hov-med-ukrainas-mest-okanda-nazist/). Varför har väst omfamnat nazisterna i Ukraina? Ukraina raderar ryska namn, i nynazistisk stil Ukraina antar två nya lagar som förbjuder anknytning till ”ryskt” på offentliga platser. Bokbål i Ukraina. 100 miljoner böcker. Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ )(https://www.globalpolitics.se/ledande-politiker-sd-ar-ett-allvarligt-hot-mot-demokrati-men-hur-ar-det-med-zelensky-och-potoshenko/). Rapporterna om Kiev-regeringens nazitolerans har tystnat alltmer i Väst-medias sedan kriget bröt ut. Vorvärts skriver ”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.” Ryssland har varit internationellt ledande i att uppmärksamma nazism, bl.a. i resolutioner i FN:s generalförsamling, med USA och Ukraina som främsta av få Nej-röster. (USA, Sverige och nazitoleranta Ukraina vill inte fördöma nazismen i FN-resolution.) […]

 12. […] Ryssland har gång på klagat på att inget hänt i Minsk 2, och före Rysslands angrepp tog president Zelensky tydligt avstånd från avtalet samtidigt som Ukrainas armé samlade stora styrkor för ett anfall mot landsmännen i Donbass. I detta läge uttalade Ryssland stöd för utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Till bilden hör att nya statyer har rests över  nazister i Ukraina, som Sveriges Radio och Aftonbladet har rapporterat. En ny helgdag har inrättats över en nazistledare, den neonazistiska Azovbataljonen har införlivats i nationalgardet i Ukraina och icke-nazisten Zelensky har utdelat hedersbetygelser till nuvarande nazistledare. Ukraina är det klart mest nazistinfluerade landet i världen. Vid omröstning i FN om en resolution mot nazism hösten 2021 röstade bara två länder emot: Ukraina och USA.https://www.globalpolitics.se/usa-sverige-och-nazitoleranta-ukraina-vill-inte-fordoma-nazismen-i-fns… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here