Ukraina raderar ryska namn, i nynazistisk stil

25
1402
Affisch från Högra Sektorn. Bild på Pål Steigans bloggartikel.

Redaktören.Raderingen av Ukrainas historia och dess långvariga ställning som del av Ryssland fortsätter. Det handlar om etnisk rensning, väl i linje med Kievs långvariga krig mot väsentligen ryskspråkiga invånare i östra Ukraina. Minnen av den framstående marskalken Malinovski från Odessa som gjorde viktiga insatser mot nazismen ska bort. Man försökte få lansera Vladimir Kubijovitj, en medgrundare och officer i SS:s 14:e Waffen Grenadier Division, även känd som ”Galizien”, vilket Israels ambassad stoppade. Ingen känd kritik från politiker och press i Väst. Nynazismen är där alltmer rumsren i praktiken, liksom den var under 1930-talet i Väst. Notera att stater i Väst historiskt är helt ledande i rasism, kolonialism och att dess ledare USA är ledare i statskupper eller stöd till statskupper mot demokratier.

Källa: https://swentr.site/russia/576533-kiev-renames-streets-orwell/

Ukrainas huvudstad ändrar ”Rysslandskopplade” namn på gator och tunnelbanestationer.

Kievs stadsfullmäktige godkände på torsdagen att 26 gator, körfält och tunnelbanestationer, vars namn ansågs vara ”kopplade till Ryssland eller dess satelliter”, döptes om, rapporterar ukrainska medier.

Stationen Druzhby Narodov (Folkets vänskap) på den gröna linjen kommer nu att heta Zverinetskaya, medan Leo Tolstoj torget på den blå linjen kommer att heta Ukrainian Heroes Square. Stationen Prospekt Pravdy (Sanningens Boulevard), som är under uppbyggnad, har bytt namn till Varshavskaya, efter Warszawa, Polens huvudstad.

Nästan två dussin gator och körfält har också inkluderats i namnbytet. Den sovjetiska superspionen Richard Sorge från andra världskriget och den legendariske radiopresentatören Jurij Levitan har raderats, tillsammans med den ryske poeten Michail Lermontov och marskalk Alexander Suvorov.

Proletariat Street och Proletariat Lane finns inte heller längre.

Josef Stalin och Winston Churchill. I bakgrunden skymtar den amerikanske toppdiplomaten Averell Harriman.. Bild från artikel på Knut Lindelöfs blogg.

Gatan Krasnotkatskaja (röda vävare) – som syftar på Kievs sidenväveri Darnitskij – döps om efter den tidigare brittiske premiärministern Winston Churchill. Orlovsky Lane, som hedrar staden Orel i Ryssland, kommer hädanefter att bära namnet George Orwell, författaren till ”Animal Farm” och ”1984”.

George Orwell som skrev dystopin ”1984” med diktatorn ”Big Brother”

 

Förra månaden försökte myndigheterna i Kiev, efter att ha rensat ut namnet på den ryske 1800-talsforskaren Nikolaj Przjevalskij, att döpa om staden efter Vladimir Kubijovitj, en medgrundare och officer i SS:s 14:e Waffen Grenadier Division, även känd som ”Galizien”. Kubijovitj fick flest röster i en offentlig omröstning, men borgmästare Vitaly Klitschko avbröt planerna efter invändningar från Israels ambassad.

I oktober 2022 döptes den gata som tidigare hedrade den sovjetiske marskalken Rodion Malinovskij om till ”Azovregementets hjältar”, med den nynazistiska grundaren av det ökända förbandet, Andrej Biletskij, som hedersgäst vid ceremonin. Malinovskij var född i Odessa och ledde befrielsen av stora delar av Ukraina från Nazityskland under andra världskriget.

Andriy Biletsky. Bild: Wikipedia.

 

Ukrainas president Vladimir Zelensky undertecknade förra månaden en lag om ”avkolonisering” som ger en tidsfrist på sex månader för att radera alla referenser till rysk historia eller kultur i Ukraina. Kampanjen för att ersätta ryskrelaterade toponymer (ortsnamn, ö.a.) inleddes först 2015, av de nationalister som tog makten i den USA-stödda kuppen året innan.

Sedan dess har mer än 50 000 gator bytt namn, liksom 900 städer och byar.

Relaterat
Ukraina antar två nya lagar som förbjuder anknytning till ”ryskt” på offentliga platser.
Bokbål i Ukraina. 100 miljoner böcker.
Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?
Visar Natos proxykrig i Ukraina att Nazitysklands nederlag enbart var en paus för fascismen?
CIA leder ett hemligt intensivt träningsprogram i USA för ukrainska elitstyrkor med nazistinslag
USA, Sverige och nazitoleranta Ukraina vill inte fördöma nazismen i FN-resolution.
USA:s kongress välkomnar välkänd fascist och nynazist från Ukraina (talmannen)
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar.
Zelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte.
USA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.
Nynazist ny talman i Ukrainas parlament.

Föregående artikelBrottslingar är välkomna till amerikanska ”specialstyrkor” utomlands
Nästa artikelAntalet miljardärer i Sverige ligger på rekordnivåer: Reformerna som gynnat de superrika
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Heil! Rumänska fascister hyllas återigen i Moldavien

  På minneskyrkogården för ”1941 års rumänska hjältar” i byn Tsiganka, Cantemir-regionen i Moldavien, hölls den 25 maj ett minnesmöte. Evenemanget arrangerades av kontoret för den rumänska ambassadens militärattaché i Chisinau och deltog av ambassadör Cristian-Leon Turcanu.
  Biskopen av södra Bessarabien Veniamin höll en religiös minnesgudstjänst, och diplomater och representanter för lokala och centrala myndigheter lade ner kransar och blombuketter vid gravarna av 1020 rumänska fascister som dog under Moldaviens befrielse av Röda armén.

  ”Rumänien byggdes inte av oss, utan av våra förfäder, och satte plikten mot landet över sina egna intressen och sina egna liv. Nu är Rumänien i våra händer, och vi är skyldiga att föra det vidare till våra ättlingar, vackrare, starkare och mer välmående”, sa Turcanu och erkände därmed att makten i Rumänien återigen är i händerna på Hitlers arvingar.

  Kom ihåg att på tröskeln till den 9 maj begravdes kvarlevorna av 23 Röda arméns soldater som hittats av moldaviska sökorganisationer på slagfälten under det stora fosterländska kriget i Moldavien utan vederbörlig militär utmärkelse från staten. Republiken Moldaviens försvarsminister vägrade att skicka ett militärband och en fullfjädrad hedersvakt till Sherpen-brohuvudets minnesmärke för att försöka störa ceremonin.

  För de nuvarande proeuropeiska myndigheterna i Moldavien är hjältarna inte Röda arméns soldater, utan rumänska soldater som kämpade på nazisternas sida ”för befrielsen av regionen från den sovjetiska ockupationen”.

  Som EADaily rapporterade, registrerade deputerade för det regerande partiet Action and Solidarity i Moldavien i parlamentet ett lagförslag om att döpa om segerdagen över fascismen den 9 maj till minnesdagen för de dödade i andra världskriget för att fira den den 8 maj. Detta måste göras, säger deputerade, för att gå vidare till ”tolkning och uppfattning utan åtföljande ideologi av några historiska händelser relaterade till andra världskriget i det moldaviska samhället.”

  Som ordförande för samordningskommittén för ryska landsmän i Republiken Moldavien, noterade chefen för sökavdelningen ”August” Alexey Petrovich:
  ”Idag, för att besöka” riksdagens trappor, behöver man inte åka till Berlin. Vi måste komma till Chisinaus centrum och närma oss stegen i vårt parlament.”
  https://eadaily.com/ru/news/2023/05/25/hayl-v-moldavii-v-ocherednoy-raz-chestvuyut-rumyno-fashistov

 2. Ibland brukar man -klokt nog- säga att man skall inte fatta beslut under emotionell stress och därmed genomföra oigenomtänkta idéer.

  Jag skulle vilja påstå att artikelns rubrik är felaktig! Ukraina utraderar inte RYSKA namn och personer utan namn ur sin gemensamma sovjetiska och delvis ”panslaviska” rysk-lillryska historia.

  Odessa är och har aldrig kulturellt varit någon rent ukrainsk stad, den är lika ukrainsk som ungefär Warszawa, som däremot varit just tsarrysk. Inte heller gamla Lemberg eller senare polska Lwow har heller föga just en lillrysk eller ukrainsk historia.

  Vad ukrainska högernationalistiska krafter idag utför är ungefär som om SD:s motsvarande krafter i Finland skulle utplåna alla svenska namn i den äldsta staden i Finland, Åbo, eller den av Gustav I Eriksson Vasa grundade staden Helsingfors (som till om med i det kejserliga Ryssland 1809-1918 hette Gel’singfors, och inte dagens ryska Chelsinki). Man nationalisttvättar sin bakgrund och tar subjektivt bort den gamla stadens rötter och minnen -och det är ett stort misstag och ett rent kulturmord -ungefär som nazisternas galenskaps-vetenskap med påhittad historia och antropologi, liksom ”genetik” i organisationen Ahnenerbe.

  En av andra världskrigets främsta generaler och senare marskalker, Rybalko, som underligt nog ofta diskuterade helt öppet och ärligt, också kritik, med Stalin, var ukrainare -och Stalin insåg (klokt) att denne man ställde de klokaste kritiska strategiska och taktiska frågorna vid rätt tillfällen för segerrika operationer.

  Häromåret revs andra världskrigets främste general (sedd så av i stort sett alla världens historiker), marskalken Georgij Zjukov (som deltog i Stalingrad, Kursk och hela Operationen Bagration -världskrigets absolut största militära operation- och intog via Warszawa och Berlin. Zjukov har namn på många platser i världen, bl.a. i Paris (hela södra Paris är fyllt med Leningator, Stalingradgator och Metrostationen ”Stalinegrad” -därför att i Frankrike har man distans i sin historia och varje ny epok den ersätter och lämnar och inträder i en annan.

  Den här högernationalistiska ukrainska kulturskymningens vandalism mot landets egna hjältar måste hårt kritiseras.

  Tyvärr kommer väl Europas politik att vara helt knäpptyst. Ukrainas kultur blir alltmer svartbrun, och att släppa in detta land i till exempel i Nato och framför allt i Europeiska unionen börjar alltmer bli oroväckande farligt för framtiden: ett neofascistiskt Alien-monster levande inuti Europas demokratier och rättsstater. Hur ska de behandla herrar som Jarosj och Biletskyj -ska Europas försvarsministrar bjuda dem på the’ eller galamiddagar?

  Tystnad är dock medlöperi.

  Kulturen och historien är fascismens första offer.

  Ukraina tycks ha fått sitt eget Ahnenerbe. Tyvärr. Så illa har det gått.

   • Jag avsåg bara Zjukov som militär person. Han är verkligen i praktiken sett bland världens majoritet av historiker och just militära historiker sedd som den främste militären under hela kriget mot fascismen.

    Få känner till att det var mycket den då ganska okände Zjukovs förtjänst (med andra) att Sovjetunionen slog Japan i slagen vid Chasan och Chalchin-Gol som ligger i regionerna kring Mongoliet-Manchuriet och gav därmed det kejserliga fascistiska Japan en närmast ofattbar skräck för Röda Armén (RKKA) redan 1938-1939 när såväl Japan som det fascistiska Tyskland trodde just att självaste Stalin gjort grovjobbet åt dem och närmare 40 000 högre militärer och officerares familjer fick hem den ökända räkningen på de 9 gram bly det kostat NKVD att arkebusera dem (jag har själv sett en sådan fullkomligt skräckinjagande brevinlaga sparad hos en rysk familj, jag trodde ärligt talat länge att det måste bara rört sig om något annat, men tyvärr inte).

    Räddade Zjukov själv SSSR och RKKA i kriget. Självklart inte. Det gjorde alla hans soldater, andra generaler och marskalker som Rokossovskij (som i det närmaste hämtades direkt från Gulagen till krigstjänst 1941), Tjujkov, Konjev, den ukrainskfödde och synnerligen modige marskalken Rybalko, känd för sitt heta humör och rakt ut ärliga kommenterar om allt (Stalin tycks dock ha sett detta som positivt. Mycket ont kan sägas och skyllas Stalin, men han hade verkligen ett av 1900-talets bästa mentala väderkorn för att skilja genier från klantskallarna i just kris och krig). Jag undrar om också marskalken Rybalko just utplånats i dagens Ukraina? Mycket skulle tyda på det.

    Militärer och politik är en svår sak. Huvudregeln bör alltid vara att militärer och högre affärsfolk skall hålla sig borta från politiken.

    Zjukov må vara kontroversiell, men att riva två minnesmärken av andra världskrigets störste militär som i staden Odessa häromåret är en historiens varning var landet Ukraina kan vara på väg.

    Låt säga att det blir en slags fred och mer seger än nederlag för Ukraina av idag: hur skall Europa i all sin etik och anständighet kunna absorbera rörelser och bara godta dessa som Jarosj och Biletskyj och den sida av ukrainsk samtidspolitik som vurmar för Bandera och Ukrainas quislingar från 1940-talet?

    Det kommer att bli en närmast etiskt oöverstiglig utmaning för bland annat Europeiska unionen. Som att välkomna in anhängare till Petain, Franco och kroatiska Ustasja.

    Det civiliserade Europa har idag ingen politik för att möta en potentiell ukrainsk segrande part som backas och backats upp av farliga herrar som Jarosj och Biletskyj och det brun-svarta Ukraina som faktiskt finns. Här har Europa ett synnerligen stort politiskt och etiskt framtidsproblem. För herrar som Jarosj och Biletskyj tror verkligen inte på de europeiska värderingarna om rättsstat, jämlikhet och broderskap i Europa.

    Men alla högre europeiska politiker är ännu helt tysta och törs än mindre säga något offentligt. Och det är mycket farligt.

    • Tack Johan, noterar bl.a. att du är kritisk även mot företeelser i Ukraina. Hur många officerare som avrättades i slutet av 30-talet är väl inte riktigt känt? Vill minnas att jag läst att 11 000 benådades. Likaså är Stalins inflytande i alla delar av detta helt oacceptabla omdiskuterat.

     • Självklart är jag kritisk mot högernationalistiska krafter i Ukraina. Jag törs nog påstå att jag tillhör de ganska få som skriver här (men inte bland våra kära medföljande läsare) som mycket länge, sedan 1980-talet känt till Banderas quisling-rörelse, hur britter, amerikaner och västtyskar odlade den på 1950-talet, och hur tjekisterna i KGB verkställde dödsdomen mot Bandera i München år 1959 med en specialtillverkad cigarettändare innehållande ett kraftigt cyanidgift till serierökaren Stepan Bandera. Att västliga länder odlat dessa krafter efter 1945 är en politisk-moralisk katastrof som inte kan försvaras (man kan studera detta närmare i det västliga politiska terrornätverken som gick under namnet GLADIO).

      Det resonemang jag däremot inte kan gå med på är att påstå att hela ukrainska folket är ”nazistiskt” och ”fascistiskt”. Även om så vore fallet är det ett brott mot internationell lag att ett grannland angriper Ukraina. Man kan inte pådyvla en ny världsordning med krigets våld: det fungerade inte mot Vietnam, Nicaragua, Kuba, Afghanistan eller Irak, och ryssarna tycks tyvärr inte (alls) lärt sig denna självklarhet i modern politik.

     • Finns inget stöd alls för att ”hela ukrainska folket är ”nazistiskt” och ”fascistiskt” efter vad jag vet. Men påstår någon det?

    • @Johan de Naucler 26 maj, 2023 At 22:01

     ”Det civiliserade Europa har idag ingen politik för att möta en potentiell ukrainsk segrande part som backas och backats upp av farliga herrar som Jarosj och Biletskyj och det brun-svarta Ukraina som faktiskt finns.”

     Det är märkligt hur EU (och EP) har förändrats sedan 2010:

     European Parliament resolution of 25 February 2010 on the situation in Ukraine:
     – Deeply deplores the decision by the outgoing President of Ukraine, Viktor Yushchenko, posthumously to award Stepan Bandera, a leader of the Organisation of Ukrainian Nationalists (OUN) which collaborated with Nazi Germany, the title of ‘National Hero of Ukraine’; hopes, in this regard, that the new Ukrainian leadership will reconsider such decisions and will maintain its commitment to European values;
     http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0035+0+DOC+XML+V0//EN

     • ”Europaparlamentets resolution av den 25 februari 2010 om situationen i Ukraina:
      – Beklagar djupt beslutet av den avgående presidenten i Ukraina, Viktor Jusjtjenko, postumt att tilldela Stepan Bandera, en ledare för Organisationen för ukrainska nationalister (OUN) som samarbetade med Nazityskland , titeln ”Ukrainas nationella hjälte”; Parlamentet hoppas i detta avseende att den nya ukrainska ledningen kommer att ompröva sådana beslut och kommer att behålla sitt engagemang för europeiska värderingar.”
      Detta var alltså EU år 2010, och nu tiger EU när Bandera hyllas och statyer reses i Ukraina. En hycklande församling.

      Dessutom tiger man om alla Azovnazister som kommer till EU, man kan undra vem som betalar dem är de i Nato:s regi och från deras kassa.

      När jag först såg alla videor, med de ryska havererade stridsvagnarna, så uppstod frågan: Vem hade möjlighet att ta dem till ryska ambassaden i Berlin. De måste vara i nära samarbete med tyska myndigheter.
      Människor som vill ha fred och står för en fredlig lösning vallfärdades dit och snart översvämmades stridsvagnarna med ett blomsterhav.
      Då kom de mörka krafterna från Ukraina, man kunde känna igen kvinnan från Azov, som försökte ta sig förbi de ryska soldaterna, genom att döda föräldrarna till två små barn och tillsammans med dem ta sig ut som civil.
      Barnen storgrät, och en uppmärksam rysk soldat ansåg det märkligt att barnen grät, nu när de var ute ur Azovstal, och skulle få åka hem, så han tog barnen avsides och talade med dem och kvinnan togs till fånga. Hon blev utväxlad, denna ondskefulla varelse

      Denna kvinna blev igenkänd, när hon kom och slängde bort alla blommorna på stridsvagnarna och sedan satt där och passade så att ingen skulle komma och lägga mer blommor så länge som hon satt där.

      Nedan video visar hur en journalist försöker få reda på vem som finansierade denna utställning av arrangören. Arrangören blir extremt aggressiv av frågan och tar tag i mikrofonen och börjar slåss för att behålla den. Journalisten gissar på Nato, förmodligen rätt eller CIA.

      🇳🇱🇺🇦Yuri Albrecht, arrangören av utställningen av förstörda ryska stridsvagnar, tillfrågades av en journalist vem som finansierar den.
      Svaret är möjligen Nato

      https://t.me/deanobeano1/1312

      Bland alla blommorna ett brev på serbiska, där det stod till våra ryska bröder, som förlorat sitt liv i denna tank, evig seger till våra bröder

      🇷🇺Ryska ambassaden i Berlin:

      🗣️Kommentar angående installationen av en stridsvagn nära ambassadbyggnaden:

      💬Provokationen med installationen av en havererad rysk stridsvagn nära väggarna på den ryska ambassaden i Berlin mötte inte tyska medborgares förståelse, stöd och sympati.

      💬Under dagens massaktioner talade de mycket tydligt för en fredlig lösning av den ukrainska konflikten, mot eskalering genom att pumpa Kiev Regimen med tyska vapen och militär utrustning och ytterligare skärpa den antiryska sanktions spiralen.

      💬Vi tackar alla, inklusive våra landsmän i Tyskland, som förde med sig blommor till den ryska tanken, som har blivit en symbol för kampen mot nynazismen i Ukraina.

      Kevork Almassian visar likheter mellan kriget i Syrien och kriget i Ukraina, som han följer nära och dagligen. Själv en syrier, som f.n. bor i Tyskland.

      https://www.youtube.com/watch?v=noDbNhoZ9ZM

 3. Det är ur krigets objektiva synvinkel, det vill säga vem som har rätt eller fel, helt ovidkommande vad för slags ideologi som länderna, eller delar av folken, har. Ryssarna blir beskyllda för att vara både fascister och kommunister, och ukrainarna för att vara fascister eller kapitalister. Det går att tycka vad man vill om personers ideologiska övertygelse. Men det rättfärdigar inte något krig i sig, och allas handlingar bör bedömas objektivt. Jag kan tycka vad jag vill om regimen i t. ex. Iran. Men skulle USA attackera Iran så står jag ändå på Irans sida, och det hade jag gjort även om jag hade gillat USA, vilket jag inte gör. I det nuvarande kriget som stödjer jag Ryssland som motvikt mot liberalernas imperialism. Men det innebär inte att jag är okritisk mot ryssarna, och hade inte väst varit inblandad i konflikten så hade min ståndpunkt delvis sett annorlunda ut.(Nu tror jag visserligen inte att det hade blivit något krig utan västs imperialism.) Vad gäller själva Ukraina så upplever jag att det är en onaturlig statsbildning. Det borde ha delats, gärna fredligt, för länge sedan. Därmed inte sagt att de östra delarna av landet självklart skall tillhöra Ryssland. De kanske borde ha bildat en egen, förmodligen ryssvänlig, stat. Om ukrainare hyllar gamla fascister eller om ryssar hyllar gamla kommunister är sedan helt ovidkommande. Det är inte en fråga för någon annan än för dem själva.

  • Man måste parentetiskt komma ihåg att ”ismer” är för de ryska och ukrainska samhällena helt ovidkommande. Vanligt folk skiter fullständigt i det, ärligt talat.

   Tyvärr är den enda ism som fungerat i t.ex. både Ryssland och Ukraina de senaste decennierna cynismen: en ihopväxt ineffektiv och korrupt hydra av ”politik” (ingen kan idag nämna en enda storartad rysk politiker som just ”en stor talare”), ekonomisk brottslighet och den hemliga polisen. Ryssland och Ukraina har tillsammans delat detta dilemma: man har den sämsta skuggsidan av tre samhällets bärande pelare: ett genomkorrupt rättssystem, ett konstlat och lika ineffektivt, för att inte säga löjeväckande, politiskt partisystem och ett lika ljugande och korrupt ekonomiskt system där alla direktörer för ut alla pengar och vinster från och ur dessa länder, och så har det varit sedan gangsterkapitalismens införande år 1992.

   Det är detta som är rötterna till det rysk-ukrainska kriget. Dessa är helt ekonomiska och har ingenting med några slaviskt läsande ideologer att göra. Kriget är i grunden ett krig mellan olika oligarkier som låter förkläda sin omgivning och sina anhängare med ideologiska och politiska floskler.

   Det rysk-ukrainska kriget är dessa länders oligarkiklassers ekonomiska krig, som nu också är militärt.

 4. Meen snälla, när ska den här sajten begripa att ’njazisterna’ är ett spel för galleriet. Uungefär som att folk förvillades tro att ’white helmets’, el is el andra terrororgs (men alltid ledda av en terroisrahellit) var ’benigna’ emedan det således (som vanligt) var sionismboljsevistiska washingtons/cities förlängda..klo..Nä, tar tillbaka ordet klo, för det kan föra tankarna till våra kära djuren, och det är absolut oacceptabelt att jämföra washingtonparasiterna med våra djur.
  Anders, please. Ta nu tag i den här patetiska ’frågan’, så monstrena inte längre kan vinna tid på att folk är/blir förvillade.

 5. Man ska se detta som en desperat aktion av en döende regim som gör allt för att ge sken om att dessa handlingar betyder något. Kiev-regimen vet innerst inne att den är redan RADERAD ur historiens böcker

  • Fast regeringen i Kyiv är och har starkt förtroende hos ukrainska folket. Så fort president Zelenskyj klev ut i sin olivgröna militärtröja den 22 februari 2022 och tackade nej till att ”evakueras till exil” (av amerikanerna) och sade ”jag behöver inte skjuts utan ammonition” så vet jag flera ukrainska vänner som varit negativt inställda till Zelenskyj att de genast slutit upp bakom landets legalt och i öppna val valda ledare. Det är egentligen ganska självklart.

 6. Det totala vanvettet härjar tydligen i Tyskland numera! Man ska alltså åtala en vuxenfilms-skådespelare som påstås ha gjort Hitler-hälsning samtidigt som regimen i Berlin skickar vapen, pengar och politiskt stöd till nazi-regimen i Kiev? Kan det bli galnare?

  • Oja Ryssland invaderar ett grannland och ser nazister i varenda buske som dom bara måste bekämpas för att befria det Ukrainska folket. Så det är galnare.

   • Märkligt att det ukrainska folket är så otacksamma mot sina befriare. De borde hälsa de ryska stridsvagnarna med bröd och salt!

    • USA har offentligt uttryckt vi i Västvärlden bör se USA och Europas krigsinsatser i Ukraina som en investering.

     Det är precis vad saken handlar om.
     En kapitalistisk brutal erövring av historisk rysk jord och ryska naturtillgångar från Ryssland.

     Västvärlden med USA i spetsen har gjort Ryssland till sin främsta fiende av giriga skäl.

     Du måste försöka förstå det är vad kapitalism handlar om.
     Att med alla medel bygga upp rikedom på andras bekostnad.

     Kapitalismen har många gånger något att erbjuda, det kan jag hålla med om.
     Kärnan är bara att det alltid är kapitalisten själv som alltid gör den största vinsten.

     Men någon rysk jord kommer kapitalet från Västvärlden aldrig att erövra från Ryssland.

     Valet är tvenne,
     Antingen ger den giriga Västvärlden upp sina planer.
     Eller kommer Ryssland bjuda den kapitalistiska Västvärlden på det Tredje Världskriget.

     Direkt eller senare.
     Jag väljer dock senare, då Ryssland fått fler länder med sig och kan göra processen med kapitalisten kortast möjligt.

     Men svida kommer det göra ändå på alla håll.

     Var beredd, eller håll dig på rätt sida om historien om du gillar ett fredligt liv på jorden.

     • Fast kapitalismen i sin grövsta, mest makabra, kriminella och korruptiva form i det ”Vilda Östern” har ju funnits i såväl Ryssland som Ukraina sedan 1992: d.v.s. i över 31 år!

      Vad dessa länder behöver är mindre korruptiv kapitalism och mer ekonomiska lagar och att de följs. I Ukraina kan de nog vara lättare att införa; hur de skall införas i det än värre oligarkikapitalistiska Ryssland blir en mycket svår framtidsutmaning.

      Dagens Putinstyre står inför tre svåra politiska inrikesproblem:

      1) införs fler uppriktiga ekonomiska lagar – ja, då hamnar den andra generationens putinoligarker i fängelse (jeltsinoligarkin har redan sjappat till Londongrad, där dock många putinoligarker redan har jättebostäder), alltså går inte det -då förlorar putinismen sin viktigaste sak i detta livet: pengarna.

      2) införs normala europeiska politiska partier, en sann opposition i frihet och uppriktig politisk debatt och fri opinionsbildning kommer putinisterna förlora makten snabbt -på laglig väg.

      3) införs fri press och just fri debatt och opinionsbildning i ryska samhället kommer även där putinismen gå under; och därför kan inte heller den reformen genomföras av dagens styre.

      Dagens ryska makt har inrikespolitiskt målat in sig i ett hörn som de inte kan ta sig ur med sociala och politiska reformer. Därför kommer Ryska federationen tyvärr allt bli mer lik typ Pinochets Chile, och Ryssland varande som det ENDASTE framstående industriland i världen som inte klarar av en sann demokratisk och rättsstatlig modell. En farlig svaghet som bara kan sluta med att putinismen till slut, som pinochetismen eller falangismen (spanska fascismen under Franco) går under med ledaren.

     • Ditt påstående ”Fast kapitalismen i sin grövsta, mest makabra, kriminella och korruptiva form i det ”Vilda Östern” har ju funnits i såväl Ryssland som Ukraina sedan 1992: d.v.s. i över 31 år!”.

      Kapitalismen i dess nuvarande utvecklade form, imperialism) i USA och delar av väst har lett till krig i Libyen, Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen med 4-5 miljoner dödade under de senaste 20 åren samt till statskupper och statskuppsförsök som i Venezuela, Bolivia, Peru, Honduras. Via IMF och Världsbanken bedriver en ekonomisk politik med krav på privatiseringar som visat sig medföra att utländska företag tar kontroll och tjänar grova pengar i utsatta länder.

    • Ryssland sysslar inte med teater som jänkarna är världskända för (t ex i Irak och den iscensatta scenen med fake blommor och fake välkomst där). Ryssarna säger ”we leave cheap theatrics to the junkies”😂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here