Bokbål i Ukraina

14
2589
Bibliotek i Ukraina. Bild från ett bibliotek i Ivano-frankivsk, Ukraina. Pål Steigans nättidning

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Och detta har bara fortsatt, medan etablerade medier tiger. Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken.

Det rapporteras nu om en planerad väldig förstörelse av böcker på ryska språket i Ukraina. Detta rapporteras bl.a. på Voltairenet och mer utförligt på https://steigan.no/2022/06/det-storste-bokbalet-i-var-tid-100-millioner-boker-tilintetgjores-i-ukraina/ och översatt till svenska på Nyhetsbanken.

Jag publicerar en kort artikel från Voltarenet.

Den 19 maj 2022 utfärdade det ukrainska ministeriet för kultur och informationspolitik instruktioner till det ukrainska bokinstitutet om att förstöra alla böcker som publicerats i Ryssland, tryckts på ryska eller översatts från det ryska språket.

Enligt bokinstitutets direktör och tidigare ordförande för Förläggarforumet, Oleksandra Koval (foto), kommer det att bli nödvändigt att förstöra minst 100 miljoner böcker som förmedlar ondska. Vissa verk kommer att bevaras av universitetsbibliotek för att specialister ska kunna studera ondskans rötter.

Denna auto-da-fé riktar sig också till alla klassiker inom den ryska litteraturen från Alexander Pusjkin till Leo Tolstoj och Fjodor Dostojevskij.

Denna information har döljts av den tidigare svenske utrikesministern Carl Bildt, som den 21 maj i en tweet (som sedan dess har tagits bort) fördömde Ryssland för att ha bränt ukrainska böcker; en helt felaktig anklagelse.

Två lärdomar kan dras av dessa händelser:
Vi har inte bevittnat en förstörelse av böcker i en sådan omfattning sedan andra världskriget och nazisternas bokbränningar.
Nato är helt medveten om vad som händer, annars skulle man inte ha försökt att fördunkla frågan.

Kommentar: Bokbål är tyvärr inget nytt i historien. Mest känt är nazisternas bokbål ”Joseph Goebbels hade 1933 fått upp ögonen för den tyske skribenten och politisk-kulturelle korrespondenten i Völkischer Beobachter, Richard Euringer. Samma år fick Euringer tjänsten som chefsbibliotekarie i Essen, och identifierade som sådan 18 000 verk som fördömdes som stridande mot den nazistiska ideologin och skulle brännas. Böcker av bland annat Heinrich Mann, Erich Maria Remarque, Karl Marx, Heinrich Heine, Ernst Bloch, Kurt Tucholsky, Sigmund Freud, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Albert Einstein, Alfred Döblin, Franz Werfel, Stefan Zweig och Erich Kästner brändes. Bokbål ägde även rum i flera andra tyska städer. Under parollen ”Wider den undeutschen Geist” (Mot den otyska andan) koordinerades aktionen i universitetsstäderna av Nationalsocialistiska studentförbundet och Tyska studentkåren. Även böcker av utländska författare stämplades som fientliga, bland annat verk av Romain Rolland, Upton Sinclair, Boris Pasternak och H G Wells.” Wikipedia.

Bokbål i Tyskland Bundesarchiv_Bokbal

___________________________________________________________________-

Mer än 100 miljoner exemplar av propagandaböcker, inklusive ryska klassiker, måste dras tillbaka från Ukrainas offentliga bibliotek.

Det konstaterade direktören för det ukrainska bokinstitutet Oleksandra Koval i en intervju med Interfax–Ukraina.

Enligt Koval håller man nu på att utarbeta regelverket för indragning av sådana böcker.

”Vi vill naturligtvis göra det snabbare, men vi får vara nöjda om vi lyckas ta bort åtminstone den ideologiskt skadliga litteratur som publicerades under sovjettiden (på två språk förresten, ryska och ukrainska), av vilken det finns massor, men också den ryska litteraturen med anti-ukrainskt innehåll, innan slutet av året”, sa Koval.

Vi talar, tillade hon, först och främst om att få bort böckerna med antiukrainskt innehåll som förstärker imperiella berättelser och som främjar våld och en prorysk och chauvinistisk politik, från folkbiblioteken.

I det andra skedet kommer böcker av samtida ryska författare som publicerats i Ryssland efter 1991 att konfiskeras. ”Dessa böcker representerar olika genrer, inklusive barnböcker, liksom kärleksromaner och deckare. Det uppenbart att detta är vad tiden kräver. Även om jag förstår att dessa böcker kan vara efterfrågade”, sa Koval.

Enligt direktören var det ryska poeter och författare som Alexander Pusjkin och Fjodor Dostojevskij som la grunden till den ”ryska världen” och den ryska messianismen.

”Detta är faktiskt en väldigt skadlig litteratur, den kan verkligen påverka människors åsikter. Därför är min personliga åsikt att även dessa böcker bör tas bort från folk- och skolbiblioteken. ”De bör stanna kvar på universitets- och forskningsbibliotek för att bli lästa av akademiker som studerar rötterna till ondska och totalitarism”, fortsatte Koval.

Så långt den ukrainska websidan imi.org. Välkommen till bokbålens och bildstormarnas tid! kommenterar Pål Steigan på steigan.no och fortsätter:

Bokbränning 1492. Inkvisitionen brände oönskade böcker och oönskade personer för att ”bekämpa ondskan”.

Ray Bradbury skrev romanen Fahrenheit 451 (1953) där huvudpersonen, Guy Montag, har till uppgift att bränna alla förbjudna böcker. Bradbury sa själv i en intervju 1956 att boken var inspirerad av förföljelserna av oliktänkande under McCarthysmen:

”Jag skrev den här boken vid en tidpunkt för fyra år sedan då jag var orolig för vart det här landet var på väg. För många människor var rädda för sin egen skugga; det fanns hot om bokbål. Många av böckerna togs bort från hyllorna på den tiden.”

Bradburys farhågor är lika berättigade idag, kanske till och med mer än 1955. I USA och Sverige har detta problem funnits länge. 2015 skrev författaren och journalisten Jesús Alcalá en krönika i Morgenbladet där han beskrev detta problem och analyserade det. I ingressen skriver han:
I Sverige verkar det vara en rådande uppfattning att om man utrotar ord och bilder som uttrycker olämpliga känslor så kommer de olämpliga känslorna helt enkelt att förångas, försvinna.

Läs: Sverige og Fahrenheit 451

Bokbål och bildstormning
Korståget mot oönskad litteratur och konst bedrivs under ”progressiva” förtecken. Man är ”antirasist”, ”feminist”, ”inkluderande” och vad det nu kan vara. Men bokförstörelsen har sina direkta föregångare. De tyska nazisterna talade om Entartete Kunst, konst som de såg som ”urartad” och ”degenererad”. Strax efter  Hitlers mattillträde 1933 började nazisterna tända bokbålen. Konstnärer och musiker avlägsnades från lärarpositioner och utställningsanordnare som visat sympatier för den degenererade konsten avskedades och ersattes av medlemmar i NSDAP.

Upp till 25 000 böcker brändes, inklusive böcker av H. G. Wells, Heinrich Mann, Stefan Zweig, marxistisk och kommunistisk litteratur, pacifistisk litteratur, böcker med liberala attityder, böcker om sexualitet som ”tjänade till själviskt nöje”, pornografi, judisk litteratur och allt annat som kunde ”undergräva tysk renhet”.

Oönskade idéer skulle förintas genom bokbrasorna. Nazisterna var inte de första att göra detta. Det berömda stora biblioteket i Alexandria innehöll enorma mängder antik litteratur, och det brändes flera gånger, dels av romarna, som ville få bort litteratur de såg skadlig för imperiet, dels av de kristna, som ville ta bort ”hednisk litteratur” och dels av muslimerna, som ville få bort litteratur som ”inte var i enlighet med Koranen”.

Resultatet blev att mycket viktiga verk gick förlorade för mänskligheten för alltid.
Kalifen al-Hakam II:s bibliotek i Còrdoba, Andalusien, sägs ha innehållit omkring 400 000 volymer. Mycket av det var översättningar av klassiska grekiska och romerska verk, antik litteratur. Efterträdaren al-Masur såg dock till att bränna stora delar av böckerna eftersom de enligt hans åsikt var ”i strid med islam”.

 

”Döda de lärda och bränn böckerna”. Bilden beskriver en situation cirka 200 år före vår tideräkning i Kina. Målning från 1700-talet. Wikimedia

Under kulturrevolutionen rådde en liknande anda i Kina. Klassiska verk och böcker som stod ”i strid med kommunismen” förstördes och brändes. Statyer, konstverk och minnesmärken revs för att ”besegra feodalismen”.

Och nu är det alltså Ukrainas tur att tända bokbålen.

https://steigan.no/2022/06/det-storste-bokbalet-i-var-tid-100-millioner-boker-tilintetgjores-i-ukraina/

Föregående artikelPutin och vad som verkligen betyder något på schackbrädet
Nästa artikel“Fritt land, despotisk kultur” – Andi Olluri i samtal med Noam Chomsky (och i kväll med Kajsa Ekis Ekman)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Ryssland invaderar sitt grannland dom dödar tusentals och förstör städer. Ukraina försvarar sig bäst dom kan, och i vad jag personligen tycker är en onödig och symbolisk handling bränner böcker ifrån landet som invaderar dom.
  Du är inte upprörd över du tusentals Ukrainara som har dött, barn som har dött, barn som blivit föräldralösa. Men att Ukraina bränner böcker där känner du att du måste skriva ett inlägg. Seriöst sluta låtsas att den här bloggen har något annat syfte än att desperat försöka framställa Ryssland som goda.

  • Du har väl ingen aning om vad jag är upprörd över. Jag har protesterat mot krig i över 50 år. Har demonstrerat mot:
   -USA:s krig i Sydostasien 1965-75;
   -Sovjets angrepp på Tjeckoslovakien 1968;
   -Sovjets angrepp på Afghanistan;
   -USA:s angrepp på Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen, Libyen.

   Det är rimligt att ha en kvantitativ aspekt. USA:s krig, ibland med allierade, och stöd till krig har dödat många miljoner sedan 1946 och troligen 25-100 gånger fler än Rysslands angrepp på Ukraina. Man måste ha båda ögonen öppna. USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder. Varning för enögdhet

  • Har du bevis? Eller
   Hur som helst Ukraina har förlorat t o m Natos sekreterare Stoltenberg fra Oslo uppmanar landet att vara beredd att avsäga sig territorium i utbyte mot fred. ingå ett fred.Det är för sent dock. Ryssland har kommer att fixa Ukraina så som det behagar Ryssland. Blir det redan till hösten som det kommer att pratas om före detta Ukraina? Mycket tyder på det. Det är med andra ord oja och aja tider för ryssofober 🤗🤗🤗

   https://www.strategic-culture.org/news/2022/06/18/nato-lies-implode-kiev-regime-told-pay-price-for-peace/

  • Information till Robert om civila offer till följd av Kievs regim massiv beskjutning av Donetsk den 18/6:

   En man dog i Voroshilovsky-distriktet, personuppgifter håller på att fastställas;
   – en kvinna född 1968 skadades.
   I Kievskij stadsdel;
   – en kvinna född 1956 skadades. i Voroshilovsky-distriktet.
   Det totala antalet offer från attackerna den 18 juni 2022 är alltså 20 personer: 5 döda och 15 skadade (två barn födda 2007 och 2015). Inklusive två döda anställda vid ministeriet för nödsituationer i DPR, skadades ytterligare tre.
   Information om civila offer fortsätter att flöda.

   Kiev regim dödar barn i 8 år.
   Var har du varit alla dem här år, Robert? Brydde du inte om då?

  • Denna dokumentär Donbass 2016 har filmaren Anne-Laure Bonnel gjort. Du har säkert hört flera som sagt att detta krig har varit sedan år 2014, då Ukraina började attackera sina egna medborgare, dödade tusentals och flera små barn. De har en egen kyrkogård för barnen: Änglarnas gård, över 150 barn dödades av Ukraina, för att de var etnisk ryska.
   Denna film visar hur människorna fick leva gömda i källare, för att undgå bomberna, under 8 år.

   https://youtu.be/b8j0tJsKltg

  • Ibland undrar man ju hur hjärntvättade en del är av USA-propagandan! Det är ju regimen i Ukraina som hållit på att bomba och beskjuta de östra delarna av landet sedan 2014? Robert!

 2. Eftersom det ”internationella samfundet” och de självutnämnda ”världsledare” (dvs västländer och -politiker) har INTE fördömt bokbalen/brottet så är det rimligt att dra slutsatsen: bokbal är en del av de värderingar och normer som ”världsledare” tjatar om i ur och skur.

 3. Vad har ni att säga om detta Sverige? EU? Och era korkade massmedierna? HELT ärligt har detta gått HELT åt skogen, vad gäller Ukraina regimen dessa 9åren sedan 2014. HELT åt skogen. Ska EJ gå in på övriga listan som är meterlånga, men detta ihop med MASSOR av andra punkter, där även massmord, rena avrättningar, bortsett från grova korruptionen, nynazisterna, facisterna, högerextremisterna/ terroristerna, laglösheten i landet, är läget som Sverige och EU medvetet blundat för under 9år

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here